52002PC0488(04)

Forslag til Rådets beslutning om ophævelse af Rådets beslutning 68/416/EØF om afslutning og gennemførelse af særlige mellemfolkelige aftaler om medlemsstaternes forpligtelse til at opretholde minimumslagre af mineralolie og/eller mineralolieprodukter og af Rådets beslutning 77/706/EØF om en målsætning på fællesskabsplan for nedsættelse af forbruget af primær energi i tilfælde af vanskeligheder for forsyningen med mineralolie og mineralolieprodukter /* KOM/2002/0488 endelig udg. */

EF-Tidende nr. 331 E af 31/12/2002 s. 0280 - 0280


Forslag til RÅDETS BESLUTNING om ophævelse af Rådets beslutning 68/416/EØF om afslutning og gennemførelse af særlige mellemfolkelige aftaler om medlemsstaternes forpligtelse til at opretholde minimumslagre af mineralolie og/eller mineralolieprodukter og af Rådets beslutning 77/706/EØF om en målsætning på fællesskabsplan for nedsættelse af forbruget af primær energi i tilfælde af vanskeligheder for forsyningen med mineralolie og mineralolieprodukter

(forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

Kommissionen har fremsat et nyt forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indbyrdes tilnærmelse af forsyningssikkerhedsforanstaltningerne for olieprodukter. I dette direktivforslag fastlægges en indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes bestemmelser for olielagre og kriseforanstaltninger og en samordning af medlemsstaternes indsats, hvis der opstår en forsyningskrise.

Ovennævnte direktivforslag består af to afsnit:

- Det første afsnit fastlægger lagerforpligtelserne og de kriterier, som sikkerhedslagerordningerne skal opfylde.

- Det andet afsnit omfatter de aspekter, der vedrører vedtagelse af foranstaltninger i en krisesituation, især en institutionel mekanisme, som gør det muligt at fastlægge en samordnet reaktion fra medlemsstaterne, hvis der opstår en krise.

På baggrund heraf har de eksisterende retsakter vedrørende disse aspekter mistet deres formål. Formålet med nærværende forslag til beslutning er derfor at få ophævet de pågældende retsakter.

Forslag til RÅDETS BESLUTNING om ophævelse af Rådets beslutning 68/416/EØF om afslutning og gennemførelse af særlige mellemfolkelige aftaler om medlemsstaternes forpligtelse til at opretholde minimumslagre af mineralolie og/eller mineralolieprodukter og af Rådets beslutning 77/706/EØF om en målsætning på fællesskabsplan for nedsættelse af forbruget af primær energi i tilfælde af vanskeligheder for forsyningen med mineralolie og mineralolieprodukter

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 100,

under henvisning til forslag fra Kommissionen [1], og

[1] EFT C [...] af [...], s. [...].

ud fra følgende betragtninger:

(1) Direktiv ..../..../EF tager sigte på en indbyrdes tilnærmelse af forsyningssikkerhedsforanstaltningerne for olieprodukter.

(2) Især for at sikre, at det indre marked fungerer tilfredsstillende, tilnærmer direktiv ..../..../EF medlemsstaternes bestemmelser for olielagre og kriseforanstaltninger og fastlægger en samordning af medlemsstaternes indsats, hvis der opstår en forsyningskrise.

(3) Direktivet samler også i en sammenhængende tekst alle nyttige aspekter, som var omfattet af Rådets beslutning 68/416/EØF af 20.december 1968 om afslutning og gennemførelse af særlige mellemfolkelige aftaler om medlemsstaternes forpligtelse til at opretholde minimumslagre af mineralolie og/eller mineralolieprodukter [2], og af Rådets beslutning 77/706/EØF af 7. november 1977 om en målsætning på fællesskabsplan for nedsættelse af forbruget af primær energi i tilfælde af vanskeligheder for forsyningen med mineralolie og mineralolieprodukter [3].

[2] EFT L 308 af 23.12.1968, s.19.

[3] EFT L 292 af 16.11.1977, s. 9.

(4) Disse retsakter har derfor ikke længere noget formål -

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Rådets beslutning 68/416/EØF ophæves.

Artikel 2

Rådets beslutning 77/706/EØF ophæves.

Artikel 3

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den [...]

På Rådets vegne

Formand

[...]

FINANSIERINGSOVERSIGT

Politikområde: Energi

Aktiviteter: Teknisk bistand til EU's olie- og gasforsyningssikkerhed

Titel: Oprettelse af et europæisk observationssystem for olie- og gasforsyning

1. BUDGETPOST(ER) (NUMMER OG BETEGNELSE)

Ny budgetpost

B 5 - 710 A "Finansiel støtte til energiinfrastrutur - Udgifter til administration

2. SAMMENFATTENDE TALOPLYSNINGER

2.1 Samlet rammebevilling (del B): 4,478 mio. EUR

2.2 Gennemførelsesperiode:

2004-2009 og følgende budgetår

(med forbehold af, at den berørte budgetpost videreføres)

2.3 Samlet flerårigt skøn over udgifterne: 14,022 mio. EUR

For 2007 og ff. er forpligtelsesbevillingerne og betalingerne betinget af, at TEN-forordningen videreføres.

a) Forfaldsplan for forpligtelses- og betalingsbevillinger (finansieringstilskud) (jf. punkt 6.1.1)

Mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

b) Teknisk og administrativ bistand og støtteudgifter (jf. punkt 6.1.2)

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

c) Personale- og andre driftsudgifters samlede budgetvirkninger (jf. punkt 7.2 og 7.3)

>TABELPOSITION>

(afrundede tal)

>TABELPOSITION>

2.4 Forenelighed med den finansielle programmering og de finansielle overslag

|X|. Forslaget er foreneligt med den gældende finansielle programmering.

| | Forslaget kræver omprogrammering af de relevante poster i de finansielle overslag

| | Omprogrammeringen kan betyde, at bestemmelserne i den interinstitutionelle aftale må tages i brug.

2.5 Virkninger for budgettets indtægtsside [4]

[4] Yderligere oplysninger på særskilt orienterende dokument.

|X|. [...] Ingen (vedrører tekniske aspekter ved en foranstaltnings gennemførelse)

ELLER

| | [...] Virkningerne er følgende:

- Bemærk: Alle oplysninger og bemærkninger om beregningsmetoden for virkningerne på indtægtssiden skal vedlægges i et særskilt bilag.

>TABELPOSITION>

(Angiv her hver af de berørte budgetposter og indsæt det nødvendige antal linjer i tabellen, hvis virkningen gør sig gældende for flere budgetposter.)

3. BUDGETSPECIFIKATIONER

>TABELPOSITION>

4. RETSGRUNDLAG

EF-traktatens artikel 95.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indbyrdes tilnærmelse af forsyningssikkerhedsforanstaltningerne for olieprodukter [KOM(2002)488]

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om foranstaltninger til opretholdelse af naturgasforsyningssikkerheden [KOM(2002)488]

5. BESKRIVELSE OG BEGRUNDELSE

5.1 Behov for EU-foranstaltninger [5]

[5] Yderligere oplysninger på særskilt orienterende dokument.

5.1.1 Mål

Grønbogen "På vej mod en europæisk strategi for energiforsyningssikkerheden" har vist Fællesskabets strukturelle svagheder i energiforsyningen Den stadig stigende afhængighed af importeret energi fra eksterne leverandører med de fysiske og økonomiske risici, dette indebærer, og udsigterne til virkeliggørelsen af det indre energimarked har gjort det klart, at der med henblik på gennemførelse af foranstaltninger, der har til formål at sikre energiforsyningerne udefra, er behov for fællesskabsrammebestemmelser, som er så lidt konkurrencebegrænsende som muligt. Disse nye rammebestemmelser vedrørende forsyningssikkerhed for olie og gas kræver udførelse af komplekse og tekniske opgaver. Derudover bliver der behov for et snævert samarbejde med de partnerlande, der leverer forsyningerne og varetager transitten af ressourcerne til det udvidede EU. Det er navnlig tendenserne på de internationale olie- og gasmarkeder, der skal overvåges, og deres indvirkning på olie- og gasforsyningssikkerheden og de strategiske infrastrukturanlægs sikkerhedsaspekter skal vurderes. Der skal også sørges for en løbende vurdering af effektiviteten af de trufne foranstaltninger. i denne forbindelse bør olie- og gasbeholdningerne i medlemsstaterne overvåges. Til løsning af disse opgaver er der behov for objektive, pålidelige og sammenlignelige oplysninger.

Hvis der indtræder en energikrise, der foranlediger De Europæiske Fællesskaber til at træffe beslutning eller rette henstilling vedrørende olie- og gaslagrene, skal indvirkningen heraf på energimarkedet og på økonomien i dens helhed vurderes.

Derfor er der et mere og mere presserende behov for mere pålidelige prisindekser, som afspejler realiteterne på markedet bedre end dem, der findes på nuværende tidspunkt. Kommissionen havde allerede i meddelelsen af 4. oktober 2000 om EU's olieforsyning angivet, at producentlandene, såvel som markedsdeltagerne og industrien burde anspores til at forbedre prisdannelsesindikatorerne, navnlig omkring et generelt indeks, der afspejler hele markedet.

Derfor er det essentielt, at der under Kommissionen oprettes et europæisk observationssystem for olie- og gasforsyning. Dette system

* skal bidrage til udformningen og gennemførelsen af fællesskabslovgivning om olie- og gasforsyning

* overvåge anvendelsen af denne lovgivning og medvirke til at vurdere effektiviteten af de gældende foranstaltninger og deres virkning på, hvordan det indre marked for olieprodukter, olie og naturgas fungerer.

5.1.2 Dispositioner, der er truffet på grundlag af forhåndsevalueringen

a) Her forklares, hvordan og hvornår forhåndsevalueringen blev foretaget, eller hvordan de pågældende oplysninger er indsamlet.

I november 2000 offentliggjorde Kommissionen en grønbog "På vej mod en europæisk strategi for energiforsyningssikkerhed". Denne grønbog byggede på en dybtgående analyse af de udfordringer, risici og behov, EU er stillet overfor på energiforsyningssikkerhedsområdet. Den fremhævede EU's forsyningssikkerhedsmæssige strukturelle og geopolitiske svagheder og samfunds- og miljømæssige ulemper. Denne publikation vakte en tilbundsgående debat om energiforsyningssikkerhed og om hvordan fremtiden kunne sikres. I slutrapporten om grønbogen angav Kommissionen, at energiimporten om 30 år ville være langt større og komme til at udgøre 70 % af de samlede behov. Rapporten understregede også nødvendigheden af at få udviklet et europæisk koncept for forsyningssikkerhed. Derfor har Kommissionen udarbejdet rammebestemmelser, der tager sigte på at garantere sikre forsyninger af olie og gas til EU.

Desuden har Det Europæiske Gasforum i Madrid, Olieforsyningsgruppen og andre mindre formelle grupper fra medlemsstaterne og industrien indsamlet supplerende bidrag.

b) Her sammenfattes forhåndsevalueringens resultater og konklusioner ganske kort

I oktober 2000 vedtog Kommissionen en meddelelse om EU's olieforsyning. I november 2000 vedtog den grønbogen "På vej mod en europæisk strategi for energiforsyningssikkerhed" .I februar 2002 vedtog Madrid-forskriftsforummet detaljerede konklusioner og fremlagde en lang række arbejds- og forslagsdokumenter [6]. Heri er følgende elementer identificeret og fremhævet.

[6] se http://europa.eu.int/comm/energy/en/gas_single_market/madrid3/madrid5.html

1. Der vil indtræde en stor stigning i EU's afhængighed af olie- og gasimporten i de kommende tiår, ifølge de seneste oplysninger, som Kommissionen har til rådighed, forventes denne afhængighed at ville udgøre fra 75%-85% for oliens vedkommende og fra 40% op til 70% for gassens vedkommende.

2. De ustabile oliepriser, hvortil gaspriserne stadig er bundet, kan ikke udelukkende tilskrives udviklingerne på markedet. De skyldes også politiske interesser (OPEC) og den kraftige spekulation på det internationale oliemarked. Urimeligt høje priser som følge af spekulation har tidligere været årsag til stigninger i inflationssatsen, hvilket har haft en negativ indflydelse på økonomien [7].

[7] I meddelelsen af oktober 2000 udtalte Kommissionen: "Hvis oliepriserne forbliver på omkring 30 USD pr. tønde frem til årets udgang, vil prisstigningens negative effekt på væksten udgøre 0,3% i 2000 og 0,5% i 2001. Prisstigningen vil øge inflationen med 1%."

3. Oprettelsen af det indre marked for energi er meget kompleks, hvilket især kan tilskrives de meget tekniske gennemførelsesregler, der indgår som led i det europæiske markeds åbning for konkurrencen. Indførelse og opretholdelse af lige vilkår på markedet ("level playing field") og foranstaltningerne vedrørende forsyningssikkerheden nødvendiggør også iværksættelse af komplicerede tekniske regler.

4. De eksisterende prisforskelle inden for raffinaderi- og distributionssektorerne i medlemsstaterne kan også skyldes manglende konkurrence.

5. Det nuværende sikkerhedslagersystem i EU-medlemsstaterne er meget opsplittet. Nogle medlemsstater har skabt ad hoc-organer, som varetager oplagringen af samtlige eller en del af sikkerhedslagrene; andre har ikke oprettet sådanne organer. Reglerne for anvendelse af sikkerhedslagrene er desuden meget forskellige. Som følge heraf er harmoniseringen af de mekanismer, der skal garantere forsyningssikkerheden, utilstrækkelig

6. Det samme gælder for medlemsstaternes nugældende kriseforanstaltninger.

5.1.3 Dispositioner, der er truffet på grundlag af den efterfølgende evaluering

Observationssystemets aktiviteter vil blive gjort til genstand for regelmæssige midtvejsundersøgelser, for at der kan fremsættes anbefalinger, der skal bidrage til at forbedre dets arbejde.

5.2 Indsatsområder og nærmere bestemmelser for støtten

I dette afsnit vil følgende punkter blive præciseret for hver aktion:

A. En eller flere målgrupper (angiv om muligt antal begunstigede)

B. Delmål for programperioden (målbare)

C. Konkrete foranstaltninger til gennemførelse af aktionen

D. Umiddelbare resultatkrav for hver aktion og deres bidrag

E. Resultaternes forventede virkninger for realiseringen af det overordnede mål

Aktioner:

1. Overvågning af det indre olie- og gasmarkeds funktionsduelighed og af det internationale marked for olie og gas.

A. En eller flere målgrupper (angiv om muligt antal begunstigede)

Kommissionen, medlemsstaterne, industrien og partnerlandene (producent- og transitlande)

B: Delmål for programperioden (målbare)

1. Sikre, at medlemsstaterne, Kommissionen og de berørte beslutningstagere inden for industrien samt partnerlandene er up to date med hensyn til udviklingen i forsyningssikkerheden på kort og langt sigt og risikovurderingerne om det indre marked og det internationale marked for olie og gas.

2. Aftaler med partnerlandene

C. Konkrete foranstaltninger til gennemførelse af aktionen

1. Analyse af udviklinger på det økonomiske og politiske område, der har indflydelse på de indre og de internationale markeder for olie og gas (årligt seminar).

2. Analyse af den relevante fællesskabslovgivnings indvirkning på grundlag af offentlige kilder o. a. (seminar med medlemsstaterne og kandidatlandene, når det er nødvendigt og relevant.)

3. Løbende dialog med partnerlandene (rundbordsmøder hvert andet år, suppleret med bilaterale møder).

D. Umiddelbare resultatkrav for hver aktion og deres bidrag

Udarbejdelse af en årsrapport, som i givet fald skal indeholde anbefalinger, hvor udviklingen i de vigtigste politiske, økonomiske og tekniske udfordringer, risici og muligheder med relation til EU's olie- og gasforsyning på kort og langt sigt fremhæves, men også om de indre markeder, og eventuelt de internationale markeder for olie og gas fungerer tilfredsstillende.

E. Resultaternes forventede virkninger for realiseringen af det overordnede mål

Vedtagelse af operationelle foranstaltninger, der er i overensstemmelse med behovene for olie- og gasforsyningen på kort og langt sigt.

2. Medvirken til iværksættelse af et system for fysisk overvågning af olie- og gas infrastrukturen både inden for og uden for EU's område.

A. En eller flere målgrupper (angiv om muligt antal begunstigede)

Kommissionen, medlemsstaterne, industrien og de berørte partnerlande.

B: Delmål for programperioden (målbare)

Opbygning af et overvågningssystem med henblik på forebyggelse af uheld og, i givet fald, indgreb vedrørende den strategiske infrastruktur for olie, gas og olieprodukter, som bl.a. skal bygge på et satellitbaseret kommunikationssystem (Galileo).

C. Konkrete foranstaltninger til gennemførelse af aktionen

1. Indsamling, ajourføring og analyse af foreliggende oplysninger om olie- og gasinfrastrukturen

2. Iværksættelse af en undersøgelse om, hvorvidt det er teknisk og økonomisk muligt at udforme en paneuropæisk fordelingsmodel for olie og gas, der bygger på et satellitbaseret kommunikationssystem (Galileo), og udvikling af en paneuropæisk edb-model for fordeling af olie og gas.

4. Analyse og (så vidt muligt) iværksættelse af undersøgelsens resultater.

5. Lancering af forhandlinger med partnerlandene med henblik på deres optagelse i overvågningssystemet (Rundbordsmøde i 2006, bilaterale møder dækket af 1C31-foranstaltningen).

6. Udformning af en plan for den tekniske og fysiske iværksættelse af overvågningssystemet (eksperter).

D. Umiddelbare resultatkrav for hver aktion og deres bidrag

1. Udtømmende analyse af den berørte infrastruktur inden for og uden for EU's område.

2. Vurdering af de tekniske aspekter og de økonomiske omkostninger ved overvågningssystemet.

3. Aftale med partnerlandene om deres optagelse i overvågningssystemet.

4. Tilrådighedsstillelse af en plan for den tekniske og fysiske iværksættelse af overvågningssystemet.

E. Resultaternes forventede virkninger for realiseringen af det overordnede mål

Medvirken til iværksættelse af et overvågningssystem.

3. Overvågning af EU's gas- og olieforsyninger og procedurerne med henblik på at sikre disse forsyninger i en nødsituation.

A. En eller flere målgrupper (angiv om muligt antal begunstigede)

Kommissionen, medlemsstaterne, industrien og de berørte partnerlande.

B. Delmål for programperioden (målbare)

1. Identifikation af potentielle udfordringer og fastlæggelse af passende operationelle foranstaltninger.

2. Minimering af nødforanstaltningernes indvirkning på det indre energimarkeds funktion

C. Konkrete foranstaltninger til gennemførelse af aktionen

1. Overvågning af udviklingen i efterspørgsel på og udbud af olie og gas gennem analyse af relevante oplysninger (abonnementer, regelmæssige seminarer med medlemsstaterne, industrien og partnerlandene)

2. Overvågning af gennemførelsen af fællesskabslovgivningen om olie- og gasforsyningssikkerhed (undersøgelse, opfølgningsmøde i 2007).

3. Undersøgelse og vurdering af medlemsstaternes beredskabspolitikker og analyse af deres indvirkning på de indre marked (undersøgelse i 2004, møder med medlemsstaterne forinden og derefter årlige møder).

4. Forberedelse af dokumenter til Kommissionen med henblik på ajourføring og eventuelle ændringer af lovgivningen om forsyningssikkerheden på grundlag af konklusioner af ovennævnte møder.

5. Udarbejdelse af forsyningssikkerhedsstandarder, der skal gælde for alle medlemsstaterne (undersøgelse).

D. Umiddelbare resultatkrav for hver aktion og deres bidrag

Sikkerhed for, at foranstaltninger og politikker er up to date i forhold til forsyningssituationen.

E. Resultaternes forventede virkninger for realiseringen af det overordnede mål

Foregribelse af fremtidige udfordringer med tilknytning til olie- og gasforsyningssikkerheden.

4. Overvågning af beholdningerne af olie- og gas og af olieprodukter samt af procedurerne vedrørende deres anvendelse, iværksættelse af foranstaltninger med henblik på at nedbringe forbruget af olie og olieprodukter, og de procedurer, der finder anvendelse på adgang til gaslagrene, bl.a. aspekter med relation til monopolstilling på markedet i forbindelse med adgang til gaslagrene.

A. En eller flere målgrupper (angiv om muligt antal begunstigede)

Kommissionen, medlemsstaterne, industrien og de berørte partnerlande.

B. Delmål for programperioden (målbare)

1. Opretholdelse et passende niveau af olielagerbeholdningerne og gasoplagringsanlæggene.

2. Fremsættelse af henstillinger vedrørende anvendelse af lagrene.

3. Identifikation af midler til reduktion af forbruget af olie og olieprodukter.

4. Udformning af anbefalinger til en adfærdskodeks med henblik på at sikre lige, gennemskuelig og økonomisk acceptabel adgang til gasoplagringsanlæggene.

C. Konkrete foranstaltninger til gennemførelse af aktionen

1. Overvågning og analyse af udviklingen i lagerbeholdningerne, herunder fastlæggelse af en mekanisme til indsamling af relevante oplysninger (seminarer, undersøgelse, opfølgningsseminarer).

2. Analyse og beregning af passende lagerniveauer under bestemte forsyningsbetingelser.

3. Iværksættelse af en undersøgelse af, hvordan forbruget af olie og olieprodukter kan nedbringes, idet der tages hensyn til den seneste udvikling inden for transportsektoren.

4. Analyse af betingelserne for forhandlet adgang til gasoplagringsanlæggene og fastlæggelse af bedste praksis i forhold til situationen (undersøgelse, offentliggørelse)

D. Umiddelbare resultatkrav for hver aktion og deres bidrag

1. Udarbejdelse af kvartalsrapporter om udviklingen i olie- og gaslagrene og dom vilkårene for adgang til oplagring (herunder gebyrtariffer).

2. Forslag til forbrugshæmmende foranstaltninger for olie og olieprodukter.

E. Resultaternes forventede virkninger for realiseringen af det overordnede mål

1. Opretholdelse af passende lagerbeholdninger.

2. Forbedring af tredjeparters adgang til gasoplagring for at undgå, at visse aktører kommer til at indtage monopolstilling.

3. Bidrag til nedbringelse af forbruget af olie og olieprodukter.

5. Oprettelse af en database med objektive, pålidelige og sammenlignelige oplysninger til udførelse af ovennævnte opgaver.

A. En eller flere målgrupper (angiv om muligt antal begunstigede)

Kommissionen, medlemsstaterne, industrien og de berørte partnerlande.

B. Delmål for programperioden (målbare)

Oprettelse af en EU-database for at fremme og råde over midler til at udføre ovennævnte aktioner.

C. Konkrete foranstaltninger til gennemførelse af aktionen

1. Iværksættelse af en undersøgelse med henblik på at afgøre, hvorledes den nævnte database udformes bedst muligt.

2. Udformning af en mekanisme til oprettelse af basen og til indsamling og ajourføring af dataene.

3. Tilrettelæggelse af seminarer for at der kan tages hensyn til metodeændringer i forbindelse med opnåelse og fortolkning af dataene.

D. Umiddelbare resultatkrav for hver aktion og deres bidrag

Bestemmelse af, hvad der er den bedste udformning af databasen samt af en mekanisme til indsamling og ajourføring af relevante data.

E. Resultaternes forventede virkninger for realiseringen af det overordnede mål

Tilrådighedsstillelse af databasen på en måde, der passer sig for observationssystemets arbejde.

5.3 Gennemførelsesmetoder

Det Europæiske Observationssystem for Olie- og Gasforsyning forvaltes af Kommissionen og placeres i dennes lokaler. Der vil gradvist fra 2004 blive tildelt personaleressourcer til observationssystemet, begyndende med 8 personer. De personaleressourcer, der anslås nødvendige, når systemet bliver fuldt funktionsdygtigt, formentlig i 2006, anslås til 13 personer. Det forudses, at fem tjenestemænd fra Kommissionen, hvoraf en til at være leder af observationssystemet, fem eksperter, der udsendes af deres regering, og tre midlertidigt ansatte skal medvirke til realiseringen af observationssystemets opgaver.

Man forventer også at kunne drage fordel af eksperter fra tredjelande, der aflønnes af deres regeringer, og derfor ikke har nogen indvirkning på fællesskabets budget.

6. FINANSIELLE VIRKNINGER

6.1 Samlede finansielle virkninger for budgettets del B (hele programperioden)

(Beregningsmetoden for de samlede beløb i nedenstående tabel skal fremgå af fordelingen i tabel 6.2.))

6.1.1 Finansieringsstøtte

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

6.2 Beregning af omkostningerne pr. påtænkt foranstaltning i budgettets del B (hele programperioden) [8]

[8] Nærmere oplysninger i særskilt orienterende dokument.

(Når der er flere aktioner, skal der for de konkrete foranstaltninger under hver aktion gives de oplysninger, der er nødvendige for at anslå arbejdets omfang og omkostninger.)

Vedr. nedenstående tabel henvises til bilag 1.

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

Om nødvendigt forklares beregningsmetoden.

7. VIRKNINGER FOR PERSONALERESSOURCER OG ADMINISTRATIONSUDGIFTER

De personalemæssige og administrative ressourcebehov vil blive dækket inden for rammerne af tildelingen til det ansvarlige generaldirektorat som led i den årlige tildelingsprocedure.

7.1 Personalemæssige virkninger

Beregningerne er baseret på et fuldt funktionsdygtigt system.

>TABELPOSITION>

7.2 Samlede finansielle virkninger af personaleforbruget

>TABELPOSITION>

Beløbene modsvarer de samlede udgifter i en tolvmåneders periode.

7.3 Andre administrative udgifter som følge af foranstaltningen

>TABELPOSITION>

Beløbene modsvarer de samlede udgifter i en tolvmåneders periode.

(1) Det specificeres, hvilken udvalgstype der er tale om, og hvilken gruppe det tilhører.

>TABELPOSITION>

8. RESULTATOPFØLGNING OG EVALUERING

8.1 Resultatopfølgningssystem

Arbejdsprogrammet for observationssystemet vil blive fastlagt og godkendt som led i GD TREN's normale arbejdsprogram.

8.2 Hvordan og hvor ofte skal der evalueres?

Jf. ovenfor

9. FORHOLDSREGLER MOD SVIG

Observationssystemet skal anvende flere vigtige regler for administrativ og finansiel kontrol, som vil blive specielt tilpasset de pågældende aktioner. Disse regler og procedurer vil finde anvendelse under hele aktionens varighed. Det drejer sig bl. a. om følgende:

- inden underskrivning af kontrakter: kvalitativ og finansiel analyse af tilbud og forslag, og i givet fald deltagelse fra andre af Kommissionens tjenestegrene for at undgå dobbeltarbejde.

- efter underskrivning af kontrakter: undersøgelse på flere niveauer (finansielt og teknisk) af listen over udgifter inden udbetaling i takt med arbejdets udførelse, intern revision.

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

FINANSIERINGSOVERSIGT

Politikområde: energi

Aktiviteter: bistand til EU's olie- og gasforsyningssikkerhed

TITEL: Oprettelse af et udvalg til at bistå Kommissionen i tilfælde af en forsyningskrise (olie)

1. BUDGETPOST(ER) (nummer og betegnelse)

Budgetpost: A07031, udgiftsområde: møder og indkaldelser generelt.

2. SAMMENFATTENDE TALOPLYSNINGER

2.1 Samlet rammebevilling (del B): mio. EUR som forpligtelsesbevilling -

2.2 Gennemførelsesperiode:

2004-2009 og følgende budgetår

2.3 Samlet flerårigt skøn over udgifterne: 0,24 mio. EUR

a) Forfaldsplan for forpligtelses- og betalingsbevillinger (finansieringstilskud) (jf. punkt 6.1.1)

Mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

b) Teknisk og administrativ bistand og støtteudgifter (jf. punkt 6.1.2)

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

c) Personale- og andre driftsudgifters samlede budgetvirkninger (jf. punkt 7.2 og 7.3)

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

2.4 Forenelighed med den finansielle programmering og de finansielle overslag

|X|. Forslaget er foreneligt med den gældende finansielle programmering.

| | Forslaget kræver omprogrammering af de relevante poster i de finansielle overslag

| | Omprogrammeringen kan betyde, at bestemmelserne i den interinstitutionelle aftale må tages i brug.

2.5 Virkninger for budgettets indtægtsside [9]

[9] Nærmere oplysninger i særskilt orienterende dokument.

|X|. [...] Ingen (vedrører tekniske aspekter ved en foranstaltnings gennemførelse)

ELLER

| | [...] Virkningerne er følgende:

- Bemærk: Alle oplysninger og bemærkninger om beregningsmetoden for virkningerne på indtægtssiden skal vedlægges i et særskilt bilag.

>TABELPOSITION>

(Angiv her hver af de berørte budgetposter og indsæt det nødvendige antal linjer i tabellen, hvis virkningen gør sig gældende for flere budgetposter.)

3. BUDGETSPECIFIKATIONER

>TABELPOSITION>

4. RETSGRUNDLAG

EF-traktatens artikel 95.

5. BESKRIVELSE OG BEGRUNDELSE

5.1 Behov for EU-foranstaltninger [10]

[10] Nærmere oplysninger på særskilt orienterende dokument.

5.1.1 Mål

EU's afhængighed af olieforsyninger udefra øges mere og mere. Det indebærer fysiske og økonomiske risici, da de fleste producentlande er beliggende i politisk set relativt ustabile regioner. På grund af den store betydning det har for økonomien og samfundet i Europa at kunne råde over sikre olieforsyninger, har Kommissionen efter afslutningen af debatten om grønbogen "På vej mod en europæisk strategi for energiforsyningssikkerhed" fremsat forslag til fællesskabsrammebestemmelser, der skal kunne garantere sikre olieforsyninger fremover.

Hvis der opstår en nødsituation og/eller en krise, kan det dog ikke udelukkes, at olieforsyningen kan blive bragt i fare på grund af fysiske afbrydelser og/eller meget høje priser. For en sådan situation effektivt og så hurtigt som muligt kan imødegås, har Kommissionen foreslået indførelse af en beslutningsmekanisme, som skal sætte EU i stand til hurtigt og effektivt at finde frem den bedst mulige løsning på en reel eller potentiel overhængende fare.

Den beslutningsproces indebærer deltagelse fra medlemsstaterne, som skal træde sammen for at hjælpe Kommissionen med at fastlægge, hvad der er det bedste indgreb i en given nødsituation eller krise.

5.1.2 Dispositioner, der er truffet på grundlag af forhåndsevalueringen

I forbindelse med oliekrisen i efteråret 2000 foretog Kommissionen, mens den var i færd med at forberede debatten om grønbogen, en tilbundsgående analyse af de gældende krisemekanismer (f. eks. IEA-ordningen) og kom til den konklusion, at disse mekanismer var uegnede, hvis der opstod en krise. Konklusionerne findes i grønbogen og i Kommissionens meddelelse om EU's olieforsyning [11]. Derfor foreslår Kommissionen nye fællesskabsrammebestemmelser for olie- og gasforsyningssikkerheden, hvori ovennævnte nye beslutningsproces indgår.

[11] KOM (2000) 769.

5.1.3 Dispositioner, der er truffet på grundlag af den efterfølgende evaluering

(Er der tale om videreførelse af et program, skal også konklusionerne af en midtvejs- eller efterfølgende evaluering gengives i kort form)

5.2 Indsatsområder og nærmere bestemmelser for støtten

Ikke relevant.

5.3 Gennemførelsesmetoder

Udvalget forestås af Kommissionen med bistand fra medlemsstaternes repræsentanter.

6. FINANSIELLE VIRKNINGER

6.1 Samlede finansielle virkninger for budgettets del B (hele programperioden)

Ikke relevant.

6.1.1 Finansieringsstøtte

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

6.2 Beregning af omkostningerne pr. påtænkt foranstaltning i budgettets del B (hele programperioden) [12]

[12] Nærmere oplysninger på særskilt orienterende dokument.

Ikke relevant.

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

Om nødvendigt forklares beregningsmetoden.

7. VIRKNINGER FOR PERSONALERESSOURCER OG ADMINISTRATIONSUDGIFTER

De personalemæssige og administrative ressourcebehov vil blive dækket inden for rammerne af tildelingen til det ansvarlige generaldirektorat som led i den årlige tildelingsprocedure.

7.1 Personalemæssige virkninger

Ikke relevant.

>TABELPOSITION>

7.2 Samlede finansielle virkninger af personaleforbruget

Ikke relevant.

>TABELPOSITION>

Beløbene modsvarer de samlede udgifter i en tolvmåneders periode.

7.3 Andre administrative udgifter som følge af foranstaltningen

>TABELPOSITION>

Beløbene modsvarer de samlede udgifter i en tolvmåneders periode.

(1) Det specificeres, hvilken udvalgstype der er tale om, og hvilken gruppe det tilhører.

>TABELPOSITION>

8. RESULTATOPFØLGNING OG EVALUERING

8.1 Resultatopfølgningssystem

Kommissionen sørger for, at udvalgets beslutninger gennemføres korrekt Den sikrer især, at de interne procedureregler er hensigtsmæssige, og at de overholdes af udvalgsmedlemmerne.

8.2 Hvordan og hvor ofte skal der evalueres?

Hvis det er nødvendigt og hensigtsmæssigt udarbejder Kommissionen en anbefaling om og/eller forslag til en rationalisering af udvalgets arbejde.

9. FORHOLDSREGLER MOD SVIG

Ikke relevant.

FINANSIERINGSOVERSIGT

Politikområde: energi

Aktiviteter: bistand til EU's olie- og gasforsyningssikkerhed

TITEL: Oprettelse af et udvalg til at bistå Kommissionen i tilfælde af en forsyningskrise (gas)

1. BUDGETPOST(ER) (nummer og betegnelse)

Budgetpost: A07031, udgiftsområde: møder og indkaldelser generelt.

2. SAMMENFATTENDE TALOPLYSNINGER

2.1 Samlet rammebevilling (del B): mio. EUR som forpligtelsesbevilling -

2.2 Gennemførelsesperiode:

2004-2009 og følgende budgetår

2.3 Samlet flerårigt skøn over udgifterne: 0,24 mio. EUR

a) Forfaldsplan for forpligtelses- og betalingsbevillinger (finansieringstilskud) (jf. punkt 6.1.1)

Mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

b) Teknisk og administrativ bistand og støtteudgifter (jf. punkt 6.1.2)

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

c) Personale- og andre driftsudgifters samlede budgetvirkninger (jf. punkt 7.2 og 7.3)

>TABELPOSITION>

>TABELPOSITION>

2.4 Forenelighed med den finansielle programmering og de finansielle overslag

|X|. Forslaget er foreneligt med den gældende finansielle programmering.

| | Forslaget kræver omprogrammering af de relevante poster i de finansielle overslag

| | Omprogrammeringen kan betyde, at bestemmelserne i den interinstitutionelle aftale må tages i brug.

2.5 Virkninger for budgettets indtægtsside [13]

[13] Nærmere oplysninger på særskilt orienterende dokument.

|X|. Ingen (vedrører tekniske aspekter ved en foranstaltnings gennemførelse).

ELLER

| | Virkninger for budgettet - For indtægtssiden:

- Bemærk: Alle oplysninger og bemærkninger om beregningsmetoden for virkningerne på indtægtssiden skal vedlægges i et særskilt bilag.

>TABELPOSITION>

(Angiv her hver af de berørte budgetposter og indsæt det nødvendige antal linjer i tabellen, hvis virkningen gør sig gældende for flere budgetposter.)

3. BUDGETSPECIFIKATIONER

>TABELPOSITION>

4. RETSGRUNDLAG

EF-traktatens artikel 95.

5. BESKRIVELSE OG BEGRUNDELSE

5.1 Behov for EU-foranstaltninger [14]

[14] Nærmere oplysninger på særskilt orienterende dokument.

5.1.1 Mål

Selv om der er gjort meget for at åbne for konkurrencen på det indre marked for naturgas, er dette stadig under opbygning. Kommissionen bør nøje følge udviklingen for at lette indførelsen af konkurrence. Derfor er der behov for et snævert samarbejde mellem Kommissionen og medlemsstaterne.

På et integreret og konkurrencepræget indre marked for gas vil en nødsituation eller en krise kunne berøre et stort antal kunder, som næppe vil være at finde inden for ét og samme nationale område. For at opretholde sikre gasforsyninger til bestemte kunder selv i en krisesituation, men også for i størst muligt omfang at begrænse forstyrrelserne på markedet i en sådan situation er der behov for en samordningsmekanisme på fællesskabsniveau.

Derfor indeholder de nye fællesskabsrammebestemmelser for olie- og gasforsyningssikkerhed pligt til nedsættelse af et udvalg, der består af repræsentanter for medlemsstaterne, og som har en tjenestemand fra Kommissionen som formand.

5.1.2 Dispositioner, der er truffet på grundlag af forhåndsevalueringen

Den analyse, der er foretaget i grønbogen "På vej mod en europæisk strategi for energiforsyningssikkerhed", viser klart, at importen af naturgas vil stige og vil hidrøre fra fjerntliggende steder. Åbningen af markedet for konkurrence har ikke gjort det muligt at opnå fuldstændig gennemsigtighed, hvad angår forsyningssikkerhedspolitikken. Derfor foreslår Kommissionen nye fællesskabsrammebestemmelser for olie- og gasforsyningssikkerheden, hvori ovennævnte nye beslutningsproces indgår.

5.1.3 Dispositioner, der er truffet på grundlag af den efterfølgende evaluering

(Er der tale om videreførelse af et program, skal også konklusionerne af en midtvejs- eller efterfølgende evaluering gengives i kort form)

5.2 Indsatsområder og nærmere bestemmelser for støtten

Ikke relevant.

5.3 Gennemførelsesmetoder

Udvalget forestås af Kommissionen med bistand fra medlemsstaternes repræsentanter.

6. FINANSIELLE VIRKNINGER

6.1 Samlede finansielle virkninger for budgettets del B (hele programperioden)

Ikke relevant.

6.1.1 Finansieringsstøtte

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

6.1 Beregning af omkostningerne pr. påtænkt foranstaltning i budgettets del B (hele programperioden) [15]

[15] Nærmere oplysninger på særskilt orienterende dokument.

Ikke relevant.

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

>TABELPOSITION>

Om nødvendigt forklares beregningsmetoden.

7. VIRKNINGER FOR PERSONALERESSOURCER OG ADMINISTRATIONSUDGIFTER

De personalemæssige og administrative ressourcebehov vil blive dækket inden for rammerne af tildelingen til det ansvarlige generaldirektorat som led i den årlige tildelingsprocedure.

7.1 Personalemæssige virkninger

Ikke relevant.

>TABELPOSITION>

7.2 Samlede finansielle virkninger af personaleforbruget

Ikke relevant.

>TABELPOSITION>

Beløbene modsvarer de samlede udgifter i en tolvmåneders periode.

7.3 Andre administrative udgifter som følge af foranstaltningen

>TABELPOSITION>

Beløbene modsvarer de samlede udgifter i en tolvmåneders periode.

(1) Det specificeres, hvilken udvalgstype der er tale om, og hvilken gruppe det tilhører.

>TABELPOSITION>

8. RESULTATOPFØLGNING OG EVALUERING

8.1 Resultatopfølgningssystem

Kommissionen sørger for, at udvalgets beslutninger gennemføres korrekt Den sikrer især, at de interne procedureregler er hensigtsmæssige, og at de overholdes af udvalgsmedlemmerne.

8.2 Hvordan og hvor ofte skal der evalueres?

Hvis det er nødvendigt og hensigtsmæssigt udarbejder Kommissionen en anbefaling om og/eller forslag til en rationalisering af udvalgets arbejde.

9. FORHOLDSREGLER MOD SVIG

Ikke relevant.