ISSN 1977-0871

Den Europæiske Unions

Tidende

C 422

European flag  

Dansk udgave

Meddelelser og oplysninger

58. årgang
17. december 2015


Informationsnummer

Indhold

Side

 

IV   Oplysninger

 

OPLYSNINGER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER

 

Revisionsretten

2015/C 422/01

Resumé af resultaterne af Revisionsrettens årlige revision af Den Europæiske Unions fællesforetagender i 2014

1

2015/C 422/02

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet Artemis for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014 med fællesforetagendets svar

9

2015/C 422/03

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet Clean Sky for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

17

2015/C 422/04

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet ENIAC for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014 med fællesforetagendets svar

25

2015/C 422/05

Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Fællesforetagende for ITER og Fusionsenergiudvikling for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

33

2015/C 422/06

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for brændselsceller og brint for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

51

2015/C 422/07

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet for Initiativet om Innovative Lægemidler for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

61

2015/C 422/08

Beretning om årsregnskabet for SESAR-fællesforetagendet for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

70

2015/C 422/09

Beretning om årsregnskabet for fællesforetagendet ECSEL for perioden 27. juni—31. december 2014 med fællesforetagendets svar

80


DA

 


IV Oplysninger

OPLYSNINGER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER

Revisionsretten

17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/1


Resumé af resultaterne af Revisionsrettens årlige revision af Den Europæiske Unions fællesforetagender i 2014

(2015/C 422/01)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1-7

2

Oplysninger til underbygning af Rettens erklæringer

8-11

3

Resultaterne af revisionen

12-24

3

Erklæringerne om regnskabernes rigtighed

12

3

Erklæringerne om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13-15

3

Supplerende oplysninger om EU's bidrag til omkostningerne til ITER-projektet

16

4

Bemærkninger, der ikke drager Rettens erklæringer i tvivl

17-22

4

Den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

18

4

Interne kontroller

19-20

5

Overvågning og rapportering af projekternes forskningsresultater

21

5

Kommissionens anden foreløbige evaluering

22

5

Konklusioner

23-24

5

BILAG I —

Fællesforetagendernes indtægter (budgetoverslag, fastlagte fordringer og modtagne beløb) og stillingsfortegnelser

6

BILAG II —

Rettens bemærkninger i 2014

8

INDLEDNING

1.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde har Retten revideret årsregnskabet for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, og efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de underliggende transaktioner for følgende otte EU-fællesforetagender inden for forskning (1):

Fusion for Energy — F4E (ITER) — fusionsenergiudvikling

Clean Sky — rene lufttransportteknologier

Artemis — indlejrede computersystemer (2)

IMI — initiativet om innovative lægemidler

ENIAC — nanoelektronik (3)

BCB — brændselsceller og brint

SESAR — forskning i lufttrafikstyring i det fælles europæiske luftrum

ECSEL — elektronikkomponenter og -systemer (4).

2.

Ud over Den Europæiske Union (repræsenteret ved Kommissionen) kan forskellige offentlige og private partnere, der bidrager til finansieringen af fællesforetagendernes aktiviteter, være medlemmer af disse. Fællesforetagenderne følger enten en topartsmodel med deltagelse af Europa-Kommissionen og erhvervslivet eller en trepartsmodel, hvor medlemsstaterne også deltager (5). Fællesforetagender spiller en vigtig rolle i gennemførelsen af forskningspolitikken på særlige områder.

3.

Som i de foregående år har Retten efterprøvet transaktionernes lovlighed og formelle rigtighed. 2014 er imidlertid det første år, hvor årsregnskaberne for to fællesforetagender (Fusion for Energy — F4E (ITER) og SESAR) er blevet efterprøvet af en uafhængig ekstern revisor (et revisionsfirma) i overensstemmelse med artikel 208, stk. 4, i EU's finansforordning og artikel 107, stk. 1, i den nye rammefinansforordning for agenturerne og de øvrige organer. I forbindelse med udarbejdelsen af sine erklæringer om disse regnskaber tog Retten det revisionsarbejde, der var udført af de uafhængige eksterne revisorer, og de foranstaltninger, der var truffet som reaktion på revisorernes konklusioner, med i betragtning. For de øvrige fællesforetagenders vedkommende udførte Retten sin egen revision af årsregnskabet.

4.

Dette resumé giver en oversigt over resultaterne af Rettens årlige revision af fællesforetagenderne i regnskabsåret 2014. Det har til formål at gøre det nemmere at analysere og sammenligne Rettens særlige beretninger om fællesforetagendernes årsregnskaber for 2014. Rettens erklæringer og bemærkninger samt fællesforetagendernes svar kan findes i de offentliggjorte særlige årsberetninger. Dette resumé er ikke en revisionsberetning eller en revisionserklæring.

5.

Fællesforetagendernes samlede budgetterede indtægter i 2014 (6) beløb sig til 1,9 milliarder euro (2013: 2,2 milliarder euro), eller 1,6 % af EU's almindelige budget for 2014 (2013: 1,7 %). Af de modtagne beløb kom 1  224 millioner euro (2013: 686 millioner euro) fra EU's almindelige budget, og 204 millioner euro (2013: 134 millioner euro) fra partnere fra erhvervslivet og fra fællesforetagendernes medlemmer. Stigningen i Kommissionens og ITER-værtsstatens bidrag til F4E i 2014 forklarer hovedparten af den konstaterede forhøjelse af de modtagne beløb.

6.

Fællesforetagenderne beskæftiger 432 (2013: 414) fastansatte og midlertidigt ansatte medarbejdere, eller under 1 % af det samlede antal EU-ansatte på EU's almindelige budget (for detaljerede oplysninger jf. bilag I).

7.

Den finansielle risiko, fællesforetagenderne er forbundet med, er begrænset sammenlignet med det samlede EU-budget, men den omdømmemæssige risiko for Unionen er høj: De er et centralt værktøj til gennemførelse af EU's forskningsstrategi, og deres karakter af offentlig-private partnerskaber gør dem yderst synlige blandt de erhvervssektorer, de samarbejder med.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF RETTENS ERKLÆRINGER

8.

For så vidt angår de to fællesforetagender, som blev revideret af en uafhængig ekstern revisor, gennemgik Retten revisionsfirmaernes arbejde i overensstemmelse med internationale revisionsstandarder. Retten tog revisionsfirmaernes arbejde med i betragtning under udarbejdelsen af den erklæring om regnskabernes rigtighed, som Retten afgiver i de særlige årsberetninger (RAS'erne).

9.

Retten har tilstrækkelig sikkerhed for, at den kan basere sine egne revisionserklæringer om regnskabernes rigtighed på de private revisionsfirmaers arbejde.

10.

For så vidt angår efterprøvelsen af transaktionernes lovlighed og formelle rigtighed, som Retten stadig er eneansvarlig for, har Retten valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller í overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer og en analyse af ledelsens udtalelser og af de årlige aktivitetsrapporter. Under revisionen i 2014 blev der fortsat lagt særlig vægt på efterfølgende revisioner.

11.

For de sidste seks fællesforetagenders vedkommende efterprøvede Retten fortsat både de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og regnskabernes rigtighed.

RESULTATERNE AF REVISIONEN

Erklæringerne om regnskabernes rigtighed

12.

Alle fællesforetagendernes endelige regnskaber giver i alt væsentligt et retvisende billede af deres finansielle stilling pr. 31. december 2014 samt af resultaterne af deres transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med de gældende finansielle bestemmelser og de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Erklæringerne om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13.

For så vidt angår fem af de otte fællesforetagender (F4E, Clean Sky, BCB, IMI og SESAR) er det Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt var lovlige og formelt rigtige.

14.

Med hensyn til fællesforetagenderne Artemis og ENIAC blev revisionen af projekternes omkostningsanmeldelser delegeret til de nationale finansieringsmyndigheder i medfør af de gældende administrative aftaler. Artemis og ENIAC modtog revisionsberetninger fra de nationale finansieringsmyndigheder, men vurderede ikke systematisk kvaliteten af disse revisioner. Retten vurderede tre nationale finansieringsmyndigheders revisionsstrategier, herunder deres revisionsberetninger. De metoder, der blev anvendt, gjorde det hverken muligt for fællesforetagenderne at beregne en pålidelig vægtet fejlforekomst eller restfejlforekomsten. Som følge heraf konkluderede Retten, at det på grundlag af de oplysninger, der foreligger om gennemførelsen af fællesforetagenderne Artemis' og ENIAC's strategi for efterfølgende revision, ikke er muligt at konkludere, om dette centrale redskab fungerer effektivt (7), og Retten afgav en revisionserklæring med forbehold (8).

15.

Fællesforetagendet ECSEL har overtaget fællesforetagenderne Artemis' og ENIAC's projekter. De administrative aftaler, som fællesforetagenderne Artemis og ENIAC har indgået med de nationale finansieringsmyndigheder i medlemsstaterne, finder stadig anvendelse efter sammenlægningen i fællesforetagendet ECSEL (9). Som følge af det forhold, der er nævnt i punkt 14, afgav Retten også en erklæring med forbehold for ECSEL om projekter iværksat af Artemis og ENIAC.

Supplerende oplysninger om EU's bidrag til omkostningerne til ITER-projektet  (10)

16.

Med hensyn til F4E fastsatte Rådet i 2010 værdien af EU's bidrag til ITER's byggefase til 6,6 milliarder euro (11). Der er stor risiko for, at dette beløb vil stige, navnlig på grund af ændringer med hensyn til fastlæggelsen af projektleverancer og på grund af den nuværende tidsplan, der anses for at være urealistisk. Det seneste overslag over underskuddet frem til slutningen af projektets byggefase er 428 millioner euro. Da revisionen fandt sted (marts 2015), anslog fællesforetagendet forsinkelsen i projektets byggefase til mindst 43 måneder. I relation til disse risici er fællesforetagendet i gang med at udvikle et system til regelmæssig overvågning af omkostningsafvigelser på kontraktniveau, men har endnu ikke ajourført værdiansættelsen af fællesforetagendets bidrag til ITER-projektet efter byggefasens afslutning. Fællesforetagendet arbejder dog for tiden på at gennemføre en handlingsplan for at tackle de væsentligste af de begrænsninger, der indvirker på udviklingen af projektet.

Bemærkninger, der ikke drager Rettens erklæringer i tvivl

17.

Retten fremsatte i alt 55 bemærkninger (2013: 55) om fællesforetagenderne, hvori den fremhævede vigtige forhold. I bilag II gives en oversigt over disse bemærkninger. De hyppigst forekommende bemærkninger gengives i det følgende.

Den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

18.

Bemærkningerne under denne overskrift har fokus på tre områder:

budgetgennemførelsen: Budgetgennemførelsesgraden for forpligtelsesbevillingerne var på mellem 90 % og 100 % (bortset fra for Artemis' og ENIAC's vedkommende, hvor den var på mellem 38 % og 43 %, hvilket afspejler gennemførelsen over 6 måneder af bevillinger, der er vedtaget for et helt år), og budgetgennemførelsesgraden for budgetbevillingerne var på mellem 74 % og 100 %. Sidstnævnte beløber sig til 74 % for BCB og IMI og til 80 % for SESAR og skyldes hovedsagelig forsinkelser i forbindelse med finansieringen af projekter

indkaldelser af forslag og gennemførelse af projekter: For så vidt angår Artemis udgjorde den endelige andel af de bevillinger, der var indgået forpligtelser for til indkaldelser af forslag, kun 48 % (49 % pr. 31. december 2013) af det samlede budget, der var disponibelt til dækning af aktionsudgifter i fællesforetagendets samlede varighed, mens de øvrige fællesforetagender nåede op på mellem 90 % og 100 %.

Institutionerne og organerne skal hvert år udarbejde en beretning om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning (12). De oplysninger, fællesforetagenderne afgav i denne beretning, var ikke harmoniserede og var ofte ufuldstændige. Der er behov for vejledning fra Kommissionen med hensyn til beretningens karakter og indhold.

Interne kontroller

19.

Efterfølgende revisioner er et centralt redskab, som fællesforetagenderne anvender til at sikre, at de omkostninger, støttemodtagerne og/eller partnerne har anmeldt, er støtteberettigede og nøjagtige. Bortset fra ECSEL (13) har alle fællesforetagenderne vedtaget en strategi for efterfølgende revision, og fem har udliciteret gennemførelsen af efterfølgende revisioner til uafhængige eksterne revisionsfirmaer. I tre tilfælde (jf. punkt 14 og 15) afgav Retten en revisionserklæring med forbehold, fordi gennemførelsen af strategien for efterfølgende revision var mangelfuld.

20.

For F4E's vedkommende noterer Retten, at der er sket væsentlige fremskridt, selv om fællesforetagendet stadig var i gang med at behandle en række centrale foranstaltninger, da revisionen fandt sted (marts 2015). Det er stadig nødvendigt at styrke konkurrenceaspektet ved de offentlige indkøbsprocedurer, der er af afgørende betydning for F4E's gennemførelse af ITER. For så vidt angår tilskud blev der — som i 2013 og 2012 — i gennemsnit modtaget ét forslag pr. indkaldelse.

Overvågning og rapportering af projekternes forskningsresultater

21.

Overvågningen og rapporteringen af forskningsresultater er fastlagt i syvende rammeprogram (RP7), der etablerer et overvågnings- og rapporteringssystem, der omfatter beskyttelse, formidling og overførsel af forskningsresultater. I de tilskudsaftaler, der er indgået med medlemmer og andre modtagere, har fællesforetagenderne indføjet specifikke bestemmelser om intellektuelle ejendomsrettigheder og formidling af forskningsaktiviteter og -resultater. Fællesforetagenderne fører tilsyn med gennemførelsen af disse regler på forskellige stadier af de finansierede projekter, og der er sket væsentlige fremskridt i 2014. Med henblik på at opfylde kravene i Horisont 2020 og bedre bidrage til formidlingen af forskningsresultater under RP7 bør samarbejdet mellem fællesforetagenderne og Kommissionen udvikles så meget som muligt, specielt med hensyn til yderligere at integrere nogle af fællesforetagendernes data i Kommissionens systemer.

Kommissionens anden foreløbige evaluering

22.

Kommissionens anden foreløbige evaluering blev gennemført i 2013 og begyndelsen af 2014. Den vurderede alle fællesforetagenderne (med undtagelse af F4E) med hensyn til relevans, produktivitet, effektivitet og forskningskvalitet. Alle fællesforetagenderne var ved at gennemføre de handlingsplaner, der blev vedtaget som resultat af rapporterne.

KONKLUSIONER

23.

Alle fællesforetagendernes regnskaber for 2014 var rigtige, men tre af dem fik en erklæring med forbehold med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

24.

Procedurerne kan forbedres, navnlig implementeringen af strategien for efterfølgende revision, samarbejdet med Kommissionen med hensyn til integrering af forskningsresultaterne og, for så vidt angår F4E, de mekanismer, der anvendes til omkostningskontrol.


(1)  Der blev oprettet to fællesforetagender i 2014: fællesforetagendet BBI (fællesforetagendet for biobaserede industrier) og fællesforetagendet Shift2Rail. Da disse fællesforetagender ikke havde opnået finansiel autonomi i forhold til Kommissionen i 2014, reviderede Retten ikke deres årsregnskaber.

(2)  Den 27. juni 2014 blev Artemis lagt sammen med fællesforetagendet ENIAC, og fællesforetagendet ECSEL blev oprettet. Som følge af fusionen dækker Rettens revision af fællesforetagendet Artemis perioden fra 1. januar til 26. juni 2014.

(3)  Den 27. juni 2014 blev ENIAC lagt sammen med fællesforetagendet Artemis og fællesforetagendet ECSEL blev oprettet. Som følge af fusionen dækker Rettens revision af fællesforetagendet ENIAC perioden fra 1. januar til 26. juni 2014.

(4)  Fællesforetagendet ECSEL erstatter og efterfølger fællesforetagenderne ENIAC og Artemis, som officielt blev lukket den 26. juni 2014. Rettens revision af fællesforetagendet ECSEL dækker derfor perioden fra 27. juni til 31. december 2014.

(5)  Topartsmodellen anvendes for Clean Sky, IMI, BCB og SESAR, og trepartsmodellen for Artemis, ENIAC and ECSEL. Medlemmerne af fællesforetagendet Fusion for Energy F4E (ITER) er Euratom, repræsenteret ved Europa-Kommissionen, Euratoms medlemsstater og andre lande, som har indgået samarbejdsaftaler med Euratom inden for kontrolleret termonuklear fusion, og som har ytret ønske om at blive medlemmer (pr. 31. december 2014: Schweiz).

(6)  De budgetterede indtægter udgør forpligtelsesbevillingerne (det endelige budget).

(7)  Som reaktion på denne erklæring med forbehold, iværksatte Artemis og ENIAC i 2014 en fælles handlingsplan, hvori indgår besøg hos de nationale finansieringsmyndigheder og en undersøgelse af deres systemer.

(8)  Retten afgiver en erklæring med forbehold, når revisor har opnået tilstrækkeligt og egnet revisionsbevis og konkluderer, at fejlinformation eller tilfælde af manglende overholdelse er væsentlige, men ikke gennemgribende, for årsregnskabet eller de underliggende transaktioner. Retten afgiver også en erklæring med forbehold, når revisor ikke er i stand til at opnå tilstrækkeligt og egnet revisionsbevis, som erklæringen kan baseres på, og dette forholds mulige indvirkninger på årsregnskabet eller de underliggende transaktioner er væsentlige, men ikke gennemgribende (som beskrevet i punkt 14 og 15). Gennemgribende indvirkninger er indvirkninger, der efter revisors vurdering ikke er begrænset til specifikke elementer, regnskaber eller poster, eller, hvis de er begrænset hertil, udgør eller kunne udgøre en væsentlig andel af regnskabet.

(9)  ECSEL gennemfører fortsat den fælles handlingsplan, Artemis og ENIAC iværksatte i 2014 som reaktion på denne erklæring med forbehold.

(10)  Supplerende oplysninger anvendes til at henlede læsernes opmærksomhed på et forhold, der ikke i væsentlig grad er oplyst forkert i årsregnskabet, men som er så betydeligt, at det er afgørende for brugernes forståelse af regnskabet.

(11)  Rådets konklusioner om status for ITER af 7. juli 2010 (ref. 11902/10).

(12)  Artikel 142 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1.), artikel 93 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 (EUT L 328 af 7.12.2013, s. 42.) og artikel 39 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 (EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.).

(13)  ECSEL har endnu ikke vedtaget en strategi for efterfølgende revision for sine egne projekter.


BILAG I

Fællesforetagendernes indtægter (budgetoverslag, fastlagte fordringer og modtagne beløb) og stillingsfortegnelser

FÆLLESFORETAGENDE

Overordnet generaldirektorat

Politikområde

2014

2013

Budgetterede indtægter (1)

Fastlagte fordringer (2)

Modtagne beløb (3)

Stillingsfortegnelse (4)  (5)

Budgetterede indtægter (1)

Fastlagte fordringer (2)

Modtagne beløb (3)

Stillingsfortegnelse (4)

1

ARTEMIS (indtil 26. juni 2014)

GD CONNECT

Forskning

2 2 24  000

8 63  193

2 0 1 00  000

(15)

3 2 6 43  708

3 2 6 47  545

2 0 1 23  350

15

2

CLEAN SKY

GD for Forskning og Innovation

Forskning

22 9 2 41  764

18 9 3 16  793

9 8 5 85  400

37

30 6 0 43  097

22 7 0 00  428

12 4 6 13  566

24

3

ENIAC (indtil 26. juni 2014)

GD CONNECT

Forskning

2 7 20  633

1 0 22  580

5 4 1 44  250

(15)

17 2 6 96  508

17 2 6 08  748

3 6 5 29  216

15

4

FUSION FOR ENERGY

GD for Forskning og Innovation

Forskning

1  16 8 8 25  456

1  16 8 8 25  456

72 0 9 17  805

262

1  29 7 0 13  166

1  29 6 9 52  709

24 5 0 02  495

262

5

BRÆNDSELSCELLER OG BRINT — BCB

GD for Forskning og Innovation

Forskning

11 2 9 19  000

10 8 3 84  000

6 9 3 79  993

26

7 4 4 82  039

7 3 6 72  484

5 6 3 93  265

20

6

INITIATIVET OM INNOVATIVE LÆGEMIDLER — IMI

GD for Forskning og Innovation

Forskning

22 3 2 94  603

20 7 4 33  859

16 5 6 27  993

37

25 5 7 15  919

25 4 4 35  104

12 5 8 29  159

36

7

SESAR

GD MOVE

Forskning

1 3 1 19  600

1 3 0 46  425

9 4 7 53  384

42

8 4 2 22  608

6 4 0 66  631

7 7 5 35  515

42

8

ECSEL (fra 27. juni 2014)

GD CONNECT

Forskning

15 8 2 45  086

15 8 3 18  481

4 60  000

28

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

 

I alt

 

 

1  91 0 5 90  142

1  84 7 2 10  787

1  22 3 9 67  872

432

2  22 2 8 17  045

2  12 1 3 82  649

68 6 0 26  566

414


(1)  De budgetterede indtægter svarer til forpligtelsesbevillingerne (endeligt budget).

(2)  De fastlagte fordringer svarer til de godkendte forpligtelser.

(3)  De modtagne beløb er Europa-Kommissionens bidrag i kontanter i årets løb.

(4)  Endeligt budget.

(5)  Artemis og ENIAC blev lagt sammen i ECSEL den 27. juni 2014. Deres tilsammen 30 stillinger blev omdannet til 28 stillinger i ECSEL. Det samlede antal stillinger pr. 31. december 2014 er dermed 432.


BILAG II

Rettens bemærkninger i 2014

 

FÆLLESFORETAGENDE

Den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

De centrale kontroller i fællesforetagendets overvågnings- og kontrolsystemer

Andre forhold og opfølgning af tidligere bemærkninger

Gennemførelsen af budgettet og flerårig finansiering

Regnskabsaflæggelse

Indkaldelser af forslag

Flerårig rammeaftale

Interne kontrolsystemer og regnskabssystemer

Udbud og tilskud

Gennemførelse af strategien for efterfølgende revision

Den interne revisions-funktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

Retsgrundlag

Overvågning og rapportering af forskningsresultater

Intellektuel ejendomsret og industripolitik

Interessekonflikter

Kommissionens anden foreløbige evaluering

EU's bidrag til ITER's byggefase

Andet

1

ARTEMIS

x

 

x

 

 

 

x (1)

x

x

 

 

x

 

 

 

2

CLEAN SKY

x

 

 

 

x

 

 

x

x

x

 

x

x

 

 

3

ENIAC

x

 

x

 

 

 

x (1)

 

x

 

 

 

 

 

 

4

FUSION FOR ENERGY

x

x

 

 

x

x

 

 

x

 

x

x

 

x (1)

x

5

BRÆNDSELSCELLER OG BRINT — BCB

x

 

x

 

x

 

 

x

x

x

 

x

x

 

 

6

INITIATIVET OM INNOVATIVE LÆGEMIDLER — IMI

x

 

 

 

x

 

 

x

x

x

 

x

x

 

 

7

SESAR

x

 

 

x

 

 

 

x

x

x

 

x

x

 

 

8

ECSEL

x

 

 

 

x

 

x (1)

x

x

x

 

x

 

 

 

 

Subtotal

8

1

3

1

5

1

3

6

8

5

1

7

4

1

1

 

I alt

13

9

33


(1)  Disse bemærkninger er fremsat i beretningernes erklæringsafsnit.


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/9


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet Artemis for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/02)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1-4

10

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

5

10

Revisionserklæring

6-16

10

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11

11

Grundlag for en erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

12-14

12

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

15

12

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

17-18

12

Budgetgennemførelsen

17

12

Indkaldelser af forslag

18

12

Andre forhold

19-22

13

Opfølgning af tidligere bemærkninger

19-22

13

INDLEDNING

1.

Fællesforetagendet Artemis, der ligger i Bruxelles, blev oprettet i december 2007 (1) for en periode på 10 år og har fungeret som et uafhængigt organ siden 2009. Den 27. juni 2014 blev Artemis blev lagt sammen med fællesforetagendet ENIAC (2) for at skabe fællesforetagendet for elektronikkomponenter og-systemer for europæisk lederskab (fællesforetagendet ECSEL) (3). ECSEL startede sine aktiviteter den 27. juni 2014 og vil fungere i en periode på 10 år. Som følge af sammenlægningen dækker denne beretning fællesforetagendet Artemis' regnskabsperiode fra 1. januar til 26. juni 2014.

2.

Det vigtigste formål med fællesforetagendet var at fastlægge og gennemføre en forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige teknologiområder vedrørende indlejrede computersystemer på tværs af forskellige anvendelsesområder med henblik på at styrke europæisk konkurrenceevne og bæredygtighed og skabe plads til helt nye markeder og samfundsnyttige anvendelsesformål (4).

3.

De stiftende medlemmer af fællesforetagendet Artemis var Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen, en række EU-medlemsstater (Belgien, Danmark, Tyskland, Estland, Irland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Ungarn, Nederlandene, Østrig, Portugal, Rumænien, Slovenien, Finland, Sverige og Det Forenede Kongerige) samt Artemis-IA, der er en sammenslutning, som repræsenterer virksomheder og andre forskningsorganisationer, der beskæftiger sig med indlejrede computersystemer i Europa. I 2009 blev også Den Tjekkiske Republik, Cypern, Letland og Norge medlem af fællesforetagendet, og Polen fulgte efter i 2012.

4.

Det maksimale EU-bidrag til fællesforetagendet Artemis' løbende udgifter og forskningsaktiviteter udgjorde 420 millioner euro, der skulle betales over bevillingen til syvende rammeprogram (5). Endvidere skulle Artemis-IA betale et bidrag på højst 30 millioner euro til de løbende udgifter, mens Artemismedlemsstaterne skulle yde bidrag i naturalier til de løbende udgifter (ved at lette gennemførelsen af projekterne) og finansielle bidrag, som mindst udgør 1,8 gange EU's bidrag. De forskningsorganisationer, der deltog i projekterne, skulle også yde bidrag i naturalier.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

5.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller i overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

6.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendet Artemis' årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (6) og beretningen om budgetgennemførelsen (7) for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

7.

Ifølge artikel 16 og 22 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 (8) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (9), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

8.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (10) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

9.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

10.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets regnskab for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014 i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 26. juni 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i den afsluttede periode i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Grundlag for en erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

12.

Fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision (11), som blev vedtaget ved en afgørelse truffet af bestyrelsen den 25. november 2010 og ændret den 20. februar 2013, er et centralt værktøj (12) til vurdering af de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. I 2014 beløb de afholdte betalinger i relation til attester for godkendte omkostninger udstedt af medlemsstaternes finansieringsmyndigheder sig til 5,9 millioner euro eller 37 % af de samlede betalinger.

13.

Selv om revisionen af projekternes omkostningsanmeldelser er blevet uddelegeret til medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, indeholder de administrative aftaler, der er undertegnet med disse, ingen praktiske bestemmelser med henblik på efterfølgende revision.

14.

De revisionsrapporter, fællesforetagendet modtog fra de nationale finansieringsmyndigheder, dækkede (i april 2015) ca. 46 % af omkostningerne vedrørende de afsluttede projekter. Fællesforetagendet vurderede imidlertid ikke kvaliteten af disse revisioner (13). Retten vurderede tre nationale finansieringsmyndigheders revisionsstrategier og revisionsrapporter og konstaterede, at de anvendte metoder ikke gjorde det muligt for fællesforetagendet at beregne en pålidelig vægtet fejlforekomst eller en restfejlforekomst. Det er derfor ikke muligt at afgøre, om de efterfølgende revisioner fungerer effektivt, og om denne centrale kontrol giver tilstrækkelig sikkerhed for, at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

15.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det regnskabsår, der afsluttedes den 26. juni 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige, når der ses bort fra de mulige virkninger af det forhold, der er beskrevet i grundlaget for en erklæring med forbehold i punkt 12 til 14.

16.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelsen

17.

Det oprindelige budget for 2014 omfattede 2,2 millioner euro i forpligtelsesbevillinger til løbende omkostninger. Budgettet omfattede ikke forpligtelsesbevillinger til operationelle aktiviteter, fordi det var planlagt, at Artemis og ENIAC skulle lægges sammen i 2014 for at skabe ECSEL, der skulle være ansvarligt for indkaldelsen af forslag i 2014. Udnyttelsesgraden for forpligtelsesbevillingerne til administration var på 38 %, hvilket skyldes, at sammenlægningen fandt sted i juni, mens budgettet var vedtaget for hele året.

Indkaldelser af forslag

18.

I Rådets forordning om oprettelse af fællesforetagendet Artemis var der afsat et maksimumbudget på i alt 410 millioner euro til dækning af aktionsudgifter. Da sammenlægningen fandt sted, var der indgået forpligtelser til indkaldelser af forslag for 198 millioner euro (48 % af det samlede budget). I henhold til Rådets forordning om oprettelse af fællesforetagendet Artemis skal medlemsstaternes bidrag mindst udgøre 1,8 gange EU's bidrag. Budgetmæssige begrænsninger i medlemsstaterne betød, at det ikke var muligt at indgå forpligtelser for den resterende del af budgettet (52 %).

ANDRE FORHOLD

Opfølgning af tidligere bemærkninger

19.

Den nye finansforordning vedrørende Unionens almindelige budget (14) blev vedtaget den 25. oktober 2012 med effekt fra 1. januar 2013 (15). Finansforordningsmodellen for offentlig-private partnerskabsorganer, jf. artikel 209 i den nye finansforordning (16), trådte imidlertid først i kraft den 8. februar 2014. På grund af dets sammenlægning i fællesforetagendet ESCEL blev fællesforetagendets finansielle bestemmelser ikke ændret.

20.

Artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning om oprettelse af Artemis fastsætter, at fællesforetagendet opretter sin egen interne revisionskapacitet. Denne funktion var ikke blevet oprettet, da sammenlægningen fandt sted.

21.

Bestyrelsen vedtog beskrivelsen af Kommissionens Interne Revisionstjenestes (IAS') opgaver den 25. november 2010. På grund af fællesforetagendets sammenlægning i fællesforetagendet ESCEL er dets finansielle bestemmelser ikke blevet ændret, så de omfatter rammeforordningens bestemmelse om Kommissionens interne revisors beføjelser.

22.

Da revisionen fandt sted havde fællesforetagendet ikke en samlet nedskrevet procedure for håndtering af interessekonflikter.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 20. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 74/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Artemis til gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ vedrørende indlejrede computersystemer (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 52).

(2)  Fællesforetagendet ENIAC blev oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 72/2008 af 20. december 2007 (EUT L 30 af 4.2. 2008, s. 21) med henblik på at fastlægge og gennemføre en forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige kompetenceområder vedrørende nanoelektronik.

(3)  Fællesforetagendet ECSEL blev oprettet ved Rådets forordning (EU) nr. 561/2014 af 6. maj 2014 (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 152).

(4)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser og aktiviteter vises i bilaget til orientering.

(5)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006, s. 1), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse. Rammeprogrammet er også et nøgleelement i det europæiske forskningsrum.

(6)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(7)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(8)  EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.

(9)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(10)  Artikel 47 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014.

(11)  I den generelle finansieringsaftale mellem Europa-Kommissionen og fællesforetagendet er det fastsat, at den beslutningsdygtige bestyrelse vedtager fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision med henblik på at give rimelig sikkerhed for, at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige, og at strategien for efterfølgende revision er baseret på en undersøgelse af procedurerne og en undersøgelse af en stikprøve af de transaktioner, som alle eller en stikprøve af modtagerne har gennemført, og som navnlig i tilstrækkelig grad skal afspejle de involverede risici.

(12)  I artikel 12 i forordning (EF) nr. 74/2008 hedder det at »fællesforetagendet Artemis sikrer, at dets medlemmers finansielle interesser er tilstrækkeligt beskyttet ved at udføre eller foranledige egnede interne og eksterne kontroller«, og at »fællesforetagendet Artemis foretager kontrol på stedet og finansiel audit blandt modtagerne af fællesforetagendet Artemis' offentlige midler. Sådan kontrol og audit gennemføres enten direkte af fællesforetagendet Artemis eller på dettes vegne af Artemismedlemsstaterne. Artemismedlemsstaterne kan foretage enhver anden kontrol, som de finder nødvendig, og meddeler resultaterne heraf til fællesforetagendet Artemis.«

(13)  Ifølge den strategi for efterfølgende revision, som Artemis' bestyrelse har vedtaget, skal fællesforetagendet mindst én gang om året vurdere, om de oplysninger, Artemismedlemsstaterne har indsendt, giver tilstrækkelig sikkerhed for, at de gennemførte transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(15)  Artikel 214 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 med de nævnte undtagelser.

(16)  Delegerede forordning (EU) nr. 110/2014


BILAG

Fællesforetagendet Artemis (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Ifølge Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF af 18. december 2006 om syvende rammeprogram kan der ydes fællesskabsbistand til etablering af længerevarende offentlig-private partnerskaber i form af fælles teknologiinitiativer, som kan implementeres gennem fællesforetagender, jf. traktatens artikel 187.

Rådets forordning (EF) nr. 74/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Artemis til gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ.

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets forordning (EF) nr. 74/2008)

Mål

Fællesforetagendet Artemis bidrager til gennemførelsen af syvende rammeprogram ved at fastlægge og gennemføre væsentlige dele af Artemis' strategiske forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige teknologiområder vedrørende indlejrede computersystemer, ved at skabe et bæredygtigt offentligt-privat partnerskab og ved at fungere som løftestang for og øge private og offentlige investeringer i sektoren for indlejrede computersystemer i Europa

Fællesforetagendet Artemis sigter på at opnå effektiv koordinering og ressourcesynergi samt finansiering fra erhvervslivet, rammeprogrammet, nationale FoU-programmer og mellemstatslige FoU-ordninger og dermed bidrage til at styrke Europas fremtidige vækst, konkurrenceevne og bæredygtige udvikling

Artemis søger at opdyrke samarbejde mellem alle interessenter, såsom erhvervslivet, herunder små og mellemstore virksomheder (SMV), nationale eller regionale myndigheder, universiteter og forskningscentre, så forskningsindsatsen samles og gøres mere fokuseret.

Fællesforetagendet opstiller en forskningsdagsorden efter fælles overenskomst, der nøje følger anbefalingerne i den strategiske forskningsdagsorden, som er opstillet af Artemis-teknologiplatformen. Forskningsdagsordenen kortlægger og reviderer regelmæssigt prioriteringerne for udviklingen og indførelsen af vigtige teknologiområder vedrørende indlejrede computersystemer på tværs af forskellige anvendelsesområder med henblik på at styrke europæisk konkurrenceevne og skabe plads til helt nye markeder og samfundsnyttige anvendelsesformål.

Fællesforetagendet vil støtte FoU-aktiviteter, gennem åbne og konkurrencedygtige indkaldelser af forslag, der offentliggøres hvert år for at tiltrække de bedste europæiske forskningsidéer og -kapaciteter på området indlejrede computersystemer. Forslag forelagt i forbindelse med fællesforetagendet Artemis' indkaldelser underkastes en teknisk evaluerings- og udvælgelsesproces, der gennemføres med bistand fra uafhængige eksperter. Denne proces skal sikre, at tildeling af offentlige midler fra fællesforetagendet sker på grundlag af principperne om ligebehandling, høj kvalitet og konkurrence.

Ledelse

Bestyrelsen er fællesforetagendets ledelsesorgan. Den administrerende direktør er ansvarlig for den daglige ledelse, mens erhvervslivet (der omfatter store og små virksomheder og universiteter og forskningsinstitutioner) er repræsenteret ved industrisammenslutningen Artemis (Artemis-IA). Artemis-IA leverer formanden for bestyrelsen og medlemmerne af erhvervs- og forskningsudvalget, der er ansvarligt for det tekniske arbejdsprogram. Den offentlige sektor (de deltagende medlemsstater og Europa-Kommissionen) er repræsenteret i bestyrelsen og i repræsentantskabet for de offentlige myndigheder, der er ansvarligt for finansielle anliggender.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

Budget

2 5 54  510 euro til forpligtelser

3 0 3 30  178 euro til betalinger (operationelle).

Ansatte pr. 26. juni 2014

15 stillinger i stillingsfortegnelsen (8 midlertidigt ansatte og 7 kontraktansatte), hvoraf 13 stillinger var besat med medarbejdere, der varetog operationelle aktiviteter (8), administrative opgaver (5) og blandede opgaver (0).

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Jf. fællesforetagendet Artemis' seneste tilgængelige årlige aktivitetsrapport for 2013 på http://www.artemis-ju.eu/reference_documents

Kilde: Fællesforetagendet Artemis.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

13.

Fællesforetagendet Artemis indgik inden for rammerne af Rådets forordning (EF) Nr. 74/2008 (1) en aftale med de nationale finansieringsmyndigheder om, at de selv fastlægger de samlede udgifter baseret på deres tilskudsaftaler »i overensstemmelse med deres nationale bestemmelser, navnlig med hensyn til støttekriterier og andre nødvendige finansielle og retlige krav«. Denne forordning tillægger ikke fællesforetagendet kompetence til at fastlægge regler for de nationale finansieringsmyndigheder og bemyndiger det ikke til at foretage kontrol og revision på stedet blandt disse. Disse mangler blev anerkendt og afhjulpet i Rådets forordning (EU) Nr. 561/2014 om oprettelse af fællesforetagendet ECSEL, som bemyndiger fællesforetagendet til at tildele EU-tilskuddene i nøje overensstemmelse med Horisont 2020-procedurerne.

14.

Fællesforetagendet ECSEL bekræfter, at dets omfattende vurderinger af de nationale forsikringssystemer viste, at de kan yde en rimelig beskyttelse af de finansielle interesser, som fællesforetagendets medlemmer har. Som Retten anfører, giver de nationale metoder imidlertid hverken mulighed for at beregne en vægtet fejlfrekvens eller en restfejlfrekvens for de projekter, der blev iværksat under fællesforetagendet Artemis og fællesforetagende ENIAC. Dette tekniske problem medfører dog ikke en negativ udtalelse fra Retten, men gør det forståeligt nok ikke muligt for Retten at bekræfte transaktionernes lovlighed og formelle rigtighed uden forbehold.

20.

Umiddelbart efter sammenlægningen af Artemis og ENIAC til ECSEL blev den interne revisionskapacitetsfunktion oprettet — den 4. juli 2014 — af ECSEL's bestyrelse, med ansvar for både overtagne Artemis- og ENIAC-programmer samt for ECSEL selv.

22.

ECSEL's bestyrelse har vedtaget en omfattende politik med henblik på forebyggelse af interessekonflikter.


(1)  Rådets forordning (EF) Nr. 74/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Artemis.


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/17


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet Clean Sky for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/03)

INDHOLD

 

Punkt

Page

Indledning

1-5

18

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

6

19

Revisionserklæring

7-14

19

Erklæring om regnskabernes rigtighed

12

20

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13

20

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

15-16

20

Budgetgennemførelsen

15

20

Flerårig finansiering

16

20

Andre forhold

17-19

20

Centrale kontroller og overvågningssystemer

17

20

Retsgrundlag

18

21

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

19

21

Opfølgning af tidligere bemærkninger

20-23

21

Tilsyn med og rapportering af projektforskningsresultater

20-21

21

Interessekonflikter

22

21

Kommissionens anden foreløbige evaluering

23

21

INDLEDNING

1.

Fællesforetagendet med henblik på gennemførelsen af det fælles teknologiinitiativ om luftfart (fællesforetagendet Clean Sky), der ligger i Bruxelles, blev oprettet i december 2007 (1) for en periode på 10 år og har fungeret som et uafhængigt organ siden 16. november 2009. Den 6. maj 2014 (2) vedtog Rådet en ny oprettelsesforordning, som ophævede den oprindelige forordning og pålagde fællesforetagendet, herefter kaldet fællesforetagendet Clean Sky 2 (3), nye opgaver under Horisont 2020 — rammeprogrammet for forskning og innovation (4) og forlængede fællesforetagendets levetid med perioden frem til 31. december 2024.

2.

Målsætningen for fællesforetagendet Clean Sky 2 er at bidrage til færdiggørelsen af forskningsaktiviteter under syvende forskningsrammeprogram (5) og til at forbedre luftfartsteknologiens miljøpåvirkning, og udvikle en stærk og globalt konkurrencedygtig luftfartsindustri og forsyningskæde i Europa. Målsætningerne for fællesforetagendet Clean Sky 2 henhører under søjlen for samfundsmæssige udfordringer i Horisont 2020, nemlig intelligent, grøn og integreret transport (6).

3.

De forskningsaktiviteter, fællesforetagendet koordinerer, omfatter a) seks fortsatte teknologiske og demonstrationsfokuserede områder eller »integrerede teknologidemonstratorer« (ITD'er) til gennemførelse af syvende forskningsrammeprograms projekter og b) ni nye teknologiske og demonstrationsfokuserede områder til gennemførelse af Horisont 2020-projekter:

Tre integrerede teknologidemonstratorer (ITD'er)

Tre platforme til demonstration af innovative luftfartøjer (Innovative Aircraft Demonstration Platforms, IADP'er)

Tre tværgående områder (TA'er), herunder det teknologiske evalueringsværktøj.

4.

Medlemmerne af fællesforetagendet under den nye forordning er Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen, de industrielle ledere af ITD'erne/IADP'erne/TA'erne og de øvrige medlemmer af det nyoprettede fællesforetagende, som vil blive udvalgt på grundlag af åbne og konkurrenceprægede indkaldelser og opnå status som centrale partnere. De associerede medlemmer i fællesforetagendet Clean Sky under syvende rammeprogram for forskning vil opretholde en sådan status som medlemmer, indtil deres forskningsaktiviteter og aktioner, der er iværksat i henhold til forordning (EF) nr. 71/2008, er gennemført.

5.

Det maksimale bidrag fra EU til fællesforetagendet Clean Sky under syvende rammeprogram for forskning til dækning af løbende omkostninger og forskningsaktiviteter var 800 millioner euro. EU's bidrag til fællesforetagendet Clean Sky 2 under Horisont 2020 udgør højst 1  755 millioner euro. Lederne og de centrale partnere i fællesforetagendet yder et privat bidrag til programmet på mindst 2  193,7 millioner euro i løbet af den periode, fællesforetagendet varer (7), inklusive bidrag til supplerende aktiviteter (8) på mindst 965,2 millioner euro i løbet af samme periode (9). De administrative omkostninger må ikke overstige 78 millioner euro, som fordeles ligeligt mellem EU og de private medlemmer af fællesforetagendet.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

6.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller í overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

7.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendet Clean Skys årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (10) og beretningen om budgetgennemførelsen (11) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

8.

Ifølge artikel 16 og 22 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 (12) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (13), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

9.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (14) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

10.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

11.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

12.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

14.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelsen

15.

På det endelige budget for 2014 var der opført 201,6 millioner euro i forpligtelsesbevillinger og 153,6 millioner euro i betalingsbevillinger. Udnyttelsesgraden for forpligtelsesbevillingerne var 93,9 % (90,6 % for 2013), mens den for betalingsbevillingerne var 90,2 % (87,7 % for 2013). Disse forbedrede gennemførelsesgrader skyldes den hurtigere tildelingsproces.

Flerårig finansiering

16.

Fra 2007 og indtil tidspunktet for revisionen (april 2015) havde Den Europæiske Union af driftsrammebeløbet på 790 millioner euro under det oprindelige Clean Sky-program indgået forpligtelser for 703 millioner euro (dvs. 88,9 %), hvoraf 631 millioner euro var blevet betalt (dvs. 79,9 %). De øvrige medlemmers bidrag til de operationelle aktiviteter pr. 31. december 2014 udgjorde 486 millioner euro (15), dvs. 82,4 % af de øvrige medlemmers samlede driftsbudget på 590 millioner euro.

ANDRE FORHOLD

Centrale kontroller og overvågningssystemer

17.

Betalingsfristerne bliver ikke altid overholdt, hvilket medfører sanktioner (41  000 euro i 2014).

Retsgrundlag

18.

De finansielle bestemmelser for fællesforetagendet Clean Sky 2 blev vedtaget den 3. juli 2014 på grundlag af finansforordningsmodellen for offentlig-private partnerskabsorganer (16) og under hensyntagen til kravene i Rådets forordning (EU) nr. 558/2014 om oprettelse af fællesforetagendet Clean Sky 2.

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

19.

I 2014 afsluttede Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS) en revision af de finansielle aspekter ved tilskudsforvaltningen. IAS fremsatte to meget væsentlige anbefalinger om retningslinjerne og tjeklisterne til den forudgående validering med henblik på godkendelsen af medlemmernes og partnernes årsregnskaber og om godkendelsen af partnernes projektresultater. De aftalte foranstaltninger er blevet truffet for begge anbefalingers vedkommende.

OPFØLGNING AF TIDLIGERE BEMÆRKNINGER

Tilsyn med og rapportering af projektforskningsresultater

20.

For så vidt angår overvågning og rapportering af projektforskningsresultater (17), anvender Clean Sky Europa-Kommissionens og sine egne værktøjer til at integrere sine forskningsresultater i Kommissionens generelle rapporteringssystem. Den seneste overvågningsrapport fra Kommissionen om RP7, der blev offentliggjort i marts 2015 (18), indeholder for første gang kvantitative data om fællesforetagendet Clean Skys aktiviteter (19). Med hensyn til kvalitative data kan resultaterne af Clean Skys forskningsaktiviteter fås på dets websted, i dets aktivitetsrapporter, i årsrapportsammendragene vedrørende tilskudsaftalerne med medlemmerne (GAM) og i andre publikationer.

21.

Den retlige ramme for Horisont 2020 kræver specifikt tilsyn med forskningsresultater, der skal baseres på kvantitativ og, hvor det er hensigtsmæssigt, kvalitativ dokumentation, herunder fremskridt vurderet i forhold til resultatindikatorer (20). Med henblik på at opfylde kravene i Horisont 2020 og bidrage bedre til formidlingen af RP7-forskningsresultaterne (navnlig, eftersom de finansierede projekter nærmer sig afslutningen), bør samarbejdet mellem fællesforetagendet og Kommissionen forstærkes for at forbedre rapporteringen og udbredelsen af forskningsresultaterne (21).

Interessekonflikter

22.

Kommissionen er i gang med at udvikle en fælles model for fællesforetagenderne. I mellemtiden forbliver Clean Skys procedure i kraft.

Kommissionens anden foreløbige evaluering

23.

På baggrund af Kommissionens anden foreløbige evaluering (22) vedtog bestyrelsen en handlingsplan for anbefalingerne den 20. marts 2014. Hovedparten af anbefalingerne relaterer til Clean Sky 2-programmet og er under gennemførelse.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 6. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 71/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af Fællesforetagendet Clean Sky (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 1).

(2)  Rådets forordning (EU) nr. 558/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet Clean Sky 2 (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 77).

(3)  I denne beretning henvises der til »fællesforetagendet Clean Sky«, medmindre det er nødvendigt at skelne mellem de to programmer.

(4)  Horisont 2020 — rammeprogrammet for forskning og innovation, der blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104), er programmet for forskning og innovation for 2014-2020 og samler hele den eksisterende EU-finansiering af forskning og innovation.

(5)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006, s. 1), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse.

(6)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, aktiviteter og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(7)  Artikel 4, stk. 1, i forordning (EU) nr. 558/2014.

(8)  Omkostninger, som påføres lederne og de centrale partnere ud over, hvad fællesforetagendet Clean Sky 2's arbejdsplan omfatter, og som bidrager til at nå målsætningerne for det fælles initiativ Clean Sky.

(9)  Det hedder i artikel 15, stk. 3, i bilag I til forordning (EU) nr. 558/2014: »Fællesforetagendet Clean Sky 2's driftsomkostninger dækkes gennem: a) et finansielt bidrag fra Unionen og associerede partnere b) bidrag i naturalier fra lederne og de centrale partnere og deres associerede enheder bestående af de omkostninger, som de påføres ved gennemførelsen af indirekte aktioner, med fradrag af bidraget fra fællesforetagendet Clean Sky 2 og alle andre EU-bidrag til disse omkostninger«.

(10)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(11)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(12)  EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.

(13)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(14)  Artikel 47 i delegeret forordning (EU) nr. 110/2014.

(15)  De øvrige medlemmers samlede bidrag udgør 498 millioner euro og omfatter medlemsbidrag, der allerede er valideret (448 millioner euro), modtaget, men endnu ikke valideret (38 millioner euro) og kapitalindskuddet til dækning af løbende omkostninger (12 millioner euro).

(16)  Delegeret forordning (EU) nr. 110/2014.

(17)  Punkt 27 i Rettens beretning om regnskabsåret 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 17).

(18)  http://ec.europa.eu/research/evaluations/pdf/archive/fp7_monitoring_reports/7th_fp7_monitoring_report.pdf#view=fit&pagemode=none

(19)  I Kommissionens overvågningsrapport fremlægges disse oplysninger som værdier, der er aggregeret med oplysningerne fra de øvrige fælles teknologiinitiativer.

(20)  Artikel 31 i forordning (EU) nr. 1291/2013 om Horisont 2020 og bilag II (Resultatindikatorer) til Rådets afgørelse 2013/743/EU (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 965) af 3. december 2013 om særprogrammet til gennemførelse af Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020).

(21)  Jf. rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet — Årsrapport om de fremskridt, der er opnået af de fælles teknologiinitiativers fællesforetagender (COM(2013) 935 final).

(22)  Punkt 30 i Rettens beretning om regnskabsåret 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 17).


BILAG

Fællesforetagendet Clean Sky 2 (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104). Horisont 2020 sigter mod at opnå en større virkning med hensyn til forskning og innovation ved at kombinere Horisont 2020-midler og midler fra den private sektor i offentlig-private partnerskaber inden for centrale områder, hvor forskning og innovation kan bidrage til EU's overordnede mål om konkurrenceevne, øge private investeringer og hjælpe med at tackle samfundsmæssige udfordringer.

Rådets forordning (EU) nr. 558/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet Clean Sky 2 (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 77).

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets forordning (EU) nr. 558/2014)

Mål

Fællesforetagendet Clean Sky 2 har følgende målsætninger:

a)

at bidrage til færdiggørelsen af de forskningsaktiviteter, der er iværksat i henhold til forordning (EF) nr. 71/2008, og til gennemførelsen af forordning (EU) nr. 1291/2013 og navnlig udfordringen »Intelligent, grøn og integreret transport« i del III — samfundsmæssige udfordringer i afgørelse 2013/743/EU

b)

at bidrage til at forbedre luftfartsteknologiens miljøpåvirkning, herunder i forbindelse med små luftfartøjer, og udvikle en stærk og globalt konkurrencedygtig luftfartsindustri og forsyningskæde i Europa. Dette bør realiseres ved at fremskynde udviklingen af renere lufttransportteknologier, der hurtigst muligt kan bringes i anvendelse, og navnlig integration, demonstration og validering af teknologier, der kan:

i)

øge luftfartøjers brændstofeffektivitet og dermed mindske CO2-emissionerne med 20 til 30 % i forhold til emissionerne fra luftfartøjer med den seneste teknologi, der sættes i drift fra og med 2014

ii)

mindske luftfartøjers NOx- og støjemissioner med 20 til 30 % i forhold til emissionerne fra luftfartøjer med den seneste teknologi, der sættes i drift fra og med 2014.

Ledelse

Fællesforetagendets ledelsesorgan er bestyrelsen, der består af:

a)

en repræsentant for Kommissionen på Unionens vegne

b)

en repræsentant for hver leder

c)

en repræsentant for de centrale partnere pr. ITD

d)

en repræsentant for de associerede medlemmer pr. ITD

e)

en repræsentant for de centrale partnere pr. IADP.

Bestyrelsens beføjelser/opgaver er fastsat i vedtægternes artikel 8 (bilag I til forordningen om fællesforetagendet).

EU har 50 % af stemmerettighederne. EU's stemmerettigheder er udelelige. De øvrige repræsentanter har hver lige mange stemmerettigheder.

Den daglige ledelse forestås af en administrerende direktør, som også er et ansvarligt organ i fællesforetagendet, og hvis beføjelser/opgaver er fastsat i vedtægternes artikel 10.

Industrien er direkte repræsenteret i bestyrelsen og gennem fællesforetagendets øvrige organer, som er ITD- og IADP-styringsudvalgene, og hvis beføjelser/opgaver er fastsat i vedtægternes artikel 11. Gruppen af repræsentanter for staterne og det videnskabelige udvalg er også blandt fællesforetagendets organer, men har kun en rådgivende funktion.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

Budget

22 9 2 41  764 euro

Ansatte pr. 31. december 2014

37 stillinger i stillingsfortegnelsen (31 midlertidigt ansatte og 6 kontraktansatte), hvoraf 31 stillinger var besat med medarbejdere, som varetager operationelle aktiviteter (24) og blandede opgaver (6).

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Jf. fællesforetagendet Clean Skys årlige aktivitetsrapport for 2014 på www.cleansky.eu

Kilde: Fællesforetagendet Clean Sky 2.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

17.

Fællesforetagendet har truffet foranstaltninger for at undgå, at betalinger foretages med forsinkelse, navnlig i forbindelse med tilskudsaftaler med partnere, hvor problemet har vist sig at være størst. Foranstaltningerne omfatter følgende:

en effektivisering af arbejdsgangen i forbindelse med godkendelsen af partneres finansielle oversigter og et udvidet samarbejde mellem den operationelle og den finansielle afdeling

indførelse af Europa-Kommissionens procedure med en ansøgning (mht. tekniske og finansielle rapporter)

indførelse af en mere regelmæssig, månedlig overvågning af betalingsfrister i forbindelse med tilskudsaftaler.

21.

For yderligere at forbedre formidlingen af forskningsresultater fra det 7. rammeprogram og udarbejde korrekte rapporter, som også omfatter resultatindikatorer fra Horisont 2020-programmet, har fællesforetagendet iværksat en handlingsplan, der omfatter følgende punkter:

a)

oprettelse af en database med forskningsresultater på Fællesforetagendet Clean Skys websted

b)

harmonisering af rapporteringen i den årlige aktivitetsberetning for 2015 med Europa-Kommissionen, hvad angår formidling af resultater, og anvendelse af fælles resultatindikatorer for Horisont 2020

c)

udvikling af et rapporterings-/formidlingsmodul i værktøjet til styring af tilskud i vores lokale system.


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/25


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet ENIAC for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/04)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1-4

26

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

5

26

Revisionserklæring

6-16

26

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11

27

Grundlag for en erklæring med forbehold om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

12-14

28

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

15

28

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

17-18

28

Budgetgennemførelse

17

28

Indkaldelser af forslag

18

28

Andre forhold

19

29

Retsgrundlag

19

29

INDLEDNING

1.

Det europæiske fællesforetagende med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om nanoelektronik (herefter »fællesforetagendet« eller »ENIAC«), der lå i Bruxelles, blev oprettet i december 2007 (1) for en periode på 10 år og har fungeret som et uafhængigt organ siden 2010. Den 27. juni 2014 blev ENIAC blev lagt sammen med fællesforetagendet Artemis (2) for at skabe fællesforetagendet for elektronikkomponenter og -systemer for europæisk lederskab (fællesforetagendet ECSEL) (3). Fællesforetagendet ECSEL startede sine aktiviteter den 27. juni 2014 og vil fungere i en periode på 10 år. Som følge af sammenlægningen dækker denne beretning fællesforetagendets ENIAC's regnskabsperiode fra 1. januar til 26. juni 2014.

2.

Det vigtigste formål med fællesforetagendet var at fastlægge og gennemføre en forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige kompetenceområder vedrørende nanoelektronik på tværs af forskellige anvendelsesområder med henblik på at styrke europæisk konkurrenceevne og bæredygtighed og skabe plads til helt nye markeder og samfundsnyttige anvendelsesformål (4).

3.

De stiftende medlemmer af fællesforetagendet ENIAC var Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen, en række EU-medlemsstater (Belgien, Tyskland, Estland, Irland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Portugal, Sverige og Det Forenede Kongerige) og en sammenslutning, der repræsenterer europæiske nanoelektronikaktiviteter (AENEAS). Andre medlemsstater og associerede lande og andre lande eller juridiske personer, der kunne yde et betydeligt finansielt bidrag til opfyldelsen af fællesforetagendets mål, kunne blive medlem af fællesforetagendet ENIAC.

4.

Det maksimale EU-bidrag til fællesforetagendet ENIAC's løbende udgifter og forskningsaktiviteter udgjorde 450 millioner euro, der skulle betales over budgettet for syvende rammeprogram (5). AENEAS ydede et bidrag på højst 30 millioner euro til fællesforetagendets løbende udgifter. ENIAC-medlemsstaterne ydede bidrag i naturalier til de løbende udgifter (ved at lette gennemførelsen af projekterne) og finansielle bidrag, som mindst udgjorde 1,8 gange EU's bidrag. De forskningsorganisationer, der deltog i projekterne, ydede også bidrag i naturalier, der skulle være mindst lige så store som bidragene fra Kommissionen og medlemsstaterne.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

5.

Retten har valgt en metode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller i overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

6.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendet ENIAC's årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (6) og beretningen om budgetgennemførelsen (7) for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

7.

Ifølge artikel 16 og 22 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 (8) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (9), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

8.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (10) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

9.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

10.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets regnskab for perioden fra 1. januar 2014 til 26. juni 2014 i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 26. juni 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i den afsluttede periode i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Grundlag for en erklæring med forbehold om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

12.

Fællesforetagendets strategi for efterfølgende revision (11), der blev vedtaget ved en afgørelse truffet af bestyrelsen den 18. november 2010, er et centralt værktøj (12) til vurdering af de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. I 2014 beløb de afholdte betalinger i relation til attester for godkendte omkostninger udstedt af medlemsstaternes finansieringsmyndigheder sig til 14,2 millioner euro eller 79 % af de samlede betalinger.

13.

Selv om revisionen af projekternes omkostningsanmeldelser er blevet uddelegeret til medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, indeholder de administrative aftaler, der er undertegnet med disse, ingen praktiske bestemmelser med henblik på efterfølgende revision.

14.

De revisionsrapporter, fællesforetagendet modtog fra de nationale finansieringsmyndigheder, dækkede (i april 2015) ca. 76 % af omkostningerne vedrørende de afsluttede projekter. Fællesforetagendet vurderede imidlertid ikke kvaliteten af disse revisioner (13). Retten vurderede tre nationale finansieringsmyndigheders revisionsstrategier og revisionsrapporter og konstaterede, at de anvendte metoder ikke gjorde det muligt for fællesforetagendet at beregne en pålidelig vægtet fejlforekomst eller en restfejlforekomst. Det er derfor ikke muligt at afgøre, om de efterfølgende revisioner fungerer effektivt, og om denne centrale kontrol giver tilstrækkelig sikkerhed for, at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

15.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det regnskabsår, der afsluttedes den 26. juni 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige, når der ses bort fra de mulige virkninger af det forhold, der er beskrevet i grundlaget for en erklæring med forbehold i punkt 12-14.

16.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelse

17.

Det oprindelige budget for 2014 omfattede kun 2,3 millioner euro i forpligtelsesbevillinger til løbende omkostninger. Budgettet omfattede ikke forpligtelsesbevillinger til operationelle aktiviteter, fordi det var planlagt, at ENIAC og Artemis skulle lægges sammen i 2014 for at skabe ECSEL, der skulle være ansvarligt for indkaldelsen af forslag i 2014. Udnyttelsesgraden af forpligtelsesbevillingerne til administration var på 43 %. Den lave budgetgennemførelse skyldes hovedsagelig, at sammenlægningen fandt sted i juni, og at budgettet var vedtaget for hele året.

Indkaldelser af forslag

18.

Da sammenlægningen fandt sted, var der indgået forpligtelser for hele beløbet til indkaldelser af forslag.

ANDRE FORHOLD

Retsgrundlag

19.

Den nye finansforordning vedrørende Unionens almindelige budget (14) blev vedtaget den 25. oktober 2012 og trådte i kraft den 1. januar 2013 (15). Finansforordningsmodellen for offentlig-private partnerskabsorganer, jf. artikel 209 i den nye finansforordning (16), trådte imidlertid først i kraft den 8. februar 2014. På grund af dets sammenlægning i fællesforetagendet ESCEL er fællesforetagendets finansielle bestemmelser ikke blevet ændret.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 20. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 72/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet ENIAC (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 21).

(2)  Fællesforetagendet Artemis blev oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 74/2008 af 20. december 2007 (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 52) for at fastlægge og gennemføre en forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige teknologiområder vedrørende indlejrede computersystemer.

(3)  Fællesforetagendet ECSEL blev oprettet ved Rådets forordning (EU) nr. 561/2014 af 6. maj 2014 (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 152).

(4)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, aktiviteter og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(5)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006, s. 1), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse. Rammeprogrammet er også et nøgleelement i det europæiske forskningsrum.

(6)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(7)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(8)  EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.

(9)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(10)  Artikel 47 i forordning (EU) nr. 110/2014.

(11)  I strategien for efterfølgende revision er det fastsat, at fællesforetagendet skal indhente tilstrækkelige oplysninger om den procedure for efterfølgende revision, der anvendes i ENIAC-medlemsstaterne, til at der kan foretages en vurdering af, om de nationale procedurer kan give tilstrækkelig sikkerhed for, at de transaktioner, der er forbundet med fællesforetagendet ENIAC's projekter, er lovlige og formelt rigtige.

(12)  I artikel 12 i forordning (EF) nr. 72/2008 er det fastsat, at fællesforetagendet »sikrer, at dets medlemmers finansielle interesser er tilstrækkeligt beskyttet ved at udføre eller foranledige egnede interne og eksterne kontroller«, og at det foretager »kontrol på stedet og finansiel audit blandt modtagerne af fællesforetagendet ENIAC's offentlige midler. Sådan kontrol og audit gennemføres enten direkte af fællesforetagendet ENIAC eller på dettes vegne af ENIAC-medlemsstaterne«.

(13)  Ifølge den strategi for efterfølgende revision, som ENIAC's bestyrelse har vedtaget, skal fællesforetagendet mindst én gang om året vurdere, om de oplysninger, ENIAC-medlemsstaterne har indsendt, giver tilstrækkelig sikkerhed for, om de gennemførte transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(15)  Artikel 214 i forordning nr. 966/2012 med de nævnte undtagelser.

(16)  Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014.


BILAG

Fællesforetagendet ENIAC (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Ifølge Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF af 18. december 2006 om syvende rammeprogram kan der ydes fællesskabsbistand til etablering af længerevarende offentlig-private partnerskaber i form af fælles teknologiinitiativer, som kan implementeres gennem fællesforetagender, jf. traktatens artikel 187.

Rådets forordning (EF) nr. 72/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet ENIAC.

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets forordning (EF) nr. 72/2008)

Mål

Fællesforetagendet ENIAC bidrager til gennemførelsen af Det Europæiske Fællesskabs syvende rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration (2007-2013) og temaet »Informations- og kommunikationsteknologi« under særprogrammet »Samarbejde« til gennemførelse af Det Europæiske Fællesskabs syvende rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration (2007-2013). Det skal navnlig:

fastlægge og gennemføre en forskningsdagsorden for udviklingen af vigtige kompetenceområder vedrørende nanoelektronik på tværs af forskellige anvendelsesområder med henblik på at styrke europæisk konkurrenceevne og bæredygtighed og skabe plads til helt nye markeder og samfundsnyttige anvendelsesformål

støtte aktiviteter til gennemførelse af forskningsdagsordenen (»FoU-aktiviteter«), især gennem økonomisk støtte til deltagere i projekter, der er udvalgt på grundlag af indkaldelser af konkurrerende forslag

fremme et offentligt-privat partnerskab, der tilsigter at mobilisere og samle en indsats fra Fællesskabets side og fra national og privat side, øge de samlede FoU-investeringer vedrørende nanoelektronik og skabe samarbejde mellem den offentlige og den private sektor

sikre, at FTI vedrørende nanoelektronik er effektivt og holdbart

opnå synergi og koordinering med hensyn til den europæiske FoU-indsats vedrørende nanoelektronik, herunder gradvis integrering i fællesforetagendet ENIAC af de aktiviteter på området, der for øjeblikket gennemføres via mellemstatslige FoU-ordninger (Eureka).

Ledelse

Bestyrelsen er fællesforetagendets ledelsesorgan. Den administrerende direktør er ansvarlig for den daglige ledelse. Erhvervslivet er repræsenteret i erhvervs- og forskningsudvalget og ved sammenslutningen AENEAS som stiftende medlem. Repræsentantskabet for de offentlige myndigheder består af Kommissionen, der repræsenterer Den Europæiske Union, og af medlemsstaterne og de associerede lande.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

Budget

2 3 56  000,00 euro til forpligtelser

7 6 5 00  250,00 euro til betalinger

Ansatte pr. 26. juni 2014

15 stillinger i stillingsfortegnelsen (7 midlertidigt ansatte og 8 kontraktansatte), hvoraf 15 stillinger var besat med medarbejdere, der varetog operationelle aktiviteter (6), administrative opgaver (5) og blandede opgaver (4).

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Jf. fællesforetagendet ENIAC's årlige aktivitetsrapport for 2014 på www.ecsel.eu

Kilde: Fællesforetagendet ENIAC.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

13.

Fællesforetagendet ENIAC indgik inden for rammerne af Rådets forordning (EF) Nr. 72/2008 (1) en aftale med de nationale finansieringsmyndigheder om, at de selv fastlægger de samlede udgifter baseret på deres tilskudsaftaler »i overensstemmelse med deres nationale bestemmelser, navnlig med hensyn til støttekriterier og andre nødvendige finansielle og retlige krav«. Denne forordning tillægger ikke fællesforetagendet kompetence til at fastlægge regler for de nationale finansieringsmyndigheder og bemyndiger det ikke til at foretage revision og kontrol på stedet blandt disse. Disse mangler blev anerkendt og afhjulpet i Rådets forordning (EU) Nr. 561/2014 om oprettelse af fællesforetagendet ECSEL, som bemyndiger fællesforetagendet til at tildele EU-tilskuddene i nøje overensstemmelse med Horisont 2020-procedurerne.

14.

Fællesforetagendet ECSEL bekræfter, at dets omfattende vurderinger af de nationale forsikringssystemer viste, at de kan yde en rimelig beskyttelse af de finansielle interesser, som fællesforetagendets medlemmer har. Som Retten anfører, giver de nationale metoder imidlertid hverken mulighed for at beregne en vægtet fejlfrekvens eller en restfejlfrekvens for de projekter, der blev iværksat under fællesforetagendet Artemis og fællesforetagende ENIAC. Dette tekniske problem medfører dog ikke en negativ udtalelse fra Retten, men gør det forståeligt nok ikke muligt for Retten at bekræfte transaktionernes lovlighed og formelle rigtighed uden forbehold.


(1)  Rådets forordning (EF) Nr. 72/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet ENIAC


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/33


BERETNING

om årsregnskabet for Det Europæiske Fællesforetagende for ITER og Fusionsenergiudvikling for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/05)

INDHOLD

 

Punkt

side

Indledning

1-3

34

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

4

34

Revisionserklæring

5-17

34

Erklæring om regnskabernes rigtighed

10

35

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

11

35

Supplerende oplysninger

12-16

36

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

18-19

37

Årsopgørelsen

18

37

Budgetgennemførelsen

19

37

Bemærkninger om de centrale kontroller i fællesforetagendets overvågnings- og kontrolsystemer

20-25

37

Operationelle udbud og tilskud

21-22

38

Overordnet kontrol og overvågning af operationelle kontrakter og tilskud

23-25

39

Andre forhold

26-27

39

Retsgrundlag

26

39

Årlig aktivitetsrapport

27

39

Opfølgning af tidligere bemærkninger

28-34

39

Intellektuel ejendomsret og erhvervspolitiske forskrifter

28-31

39

Interessekonflikter

32

40

Værtsstatsaftale

33

40

Regler om gennemførelse af personalevedtægten

34

40

INDLEDNING

1.

Det Europæiske Fællesforetagende for ITER (1) og Fusionsenergiudvikling (F4E) blev oprettet i marts 2007 (2) for en 35-årig periode. De vigtigste fusionsanlæg skal udvikles i Cadarache i Frankrig, men fællesforetagendet ligger i Barcelona.

2.

Fællesforetagendets opgaver er (3):

a)

at levere Euratoms bidrag til Den Internationale Fusionsenergiorganisation for ITER (4)

b)

at levere Euratoms bidrag til aktiviteterne under »den bredere strategi« (supplerende fælles fusionsforskning), der udføres i samarbejde med Japan med henblik på hurtig udvikling af fusionsenergi

c)

at forberede og koordinere et program til forberedelse af opførelsen af en demonstrationsreaktor for fusionsenergi og dertil knyttede anlæg, herunder det internationale fusionsmaterialebestrålingsanlæg (International Fusion Materials Irradiation Facility).

3.

Fællesforetagendets medlemmer er Euratom repræsenteret ved Europa-Kommissionen, Euratoms medlemsstater og andre lande, som har indgået samarbejdsaftaler med Euratom på området kontrolleret termonuklear fusion (pr. 31. december 2014: Schweiz).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

4.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller í overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

5.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret Fællesforetagendet for ITER og Fusionsenergiudviklings årsregnskab (5), som omfatter årsopgørelsen og beretningen om budgetgennemførelsen (6) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

6.

Ifølge artikel 39 og 50 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 (7) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (8), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling.

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

7.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (9) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

8.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

9.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

10.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

11.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det år, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

Supplerende oplysninger

12.

Uden at drage erklæringerne i punkt 10 og 11 i tvivl skal Retten henlede opmærksomheden på følgende forhold. I Rådets konklusioner, der blev vedtaget den 7. juli 2010 (10), godkendtes fællesforetagendets bidrag til ITER-projektets byggefase på 6,6 milliarder euro (i 2008-værdi). Dette tal, som fordoblede de oprindeligt budgetterede omkostninger til denne projektfase, inkluderede ikke et beløb på 663 millioner euro, som Europa-Kommissionen stillede forslag om i 2010 til dækning af eventuelle uforudsete udgifter (11).

13.

F4E's aktiviteters kompleksitet (12) betyder, at der er stor risiko for, at det beløb, fællesforetagendet bidrager med til projektets byggefase, vil stige (13). Denne risiko skyldes navnlig ændringer (14) med hensyn til fastlæggelsen af projektleverancer og forsinkelser i den nuværende tidsplan, der anses for at være urealistisk (15). Den nye basislinje for ITER-projekter (omfang, tidsplan og omkostninger), som Rådet for ITER IO (16) efter planen vil udsende i juni 2015, er blevet udsat til november 2015. Da revisionen fandt sted (marts 2015), anslog fællesforetagendet forsinkelsen i projektets byggefase til mindst 43 måneder.

14.

Det seneste overslag over underskuddet (»negativt beløb for uforudsete udgifter«) frem til afslutningen af byggefasen, som fællesforetagendet beregnede i november 2014, lød på 428 millioner euro (i 2008-værdi) (17). F4E arbejder på et mere præcist og opdateret overslag.

15.

Fællesforetagendet er stadig i gang med at udvikle et centralt og ensartet system til integrering af alle de operationelle data, der kan gøre det muligt at foretage regelmæssig overvågning og kontrol af overslag, omkostninger og afvigelser (18). Det har heller ikke opdateret værdiansættelsen af sine bidrag til ITER-projektet efter afslutningen af byggefasen.

16.

Som følge af de udfordringer, som ITER-projektet på nuværende tidspunkt står over for, forelagde ITER IO's nye generaldirektør ITER-Rådet en handlingsplan med specifikke foranstaltninger med henblik på at afhjælpe de på nuværende tidspunkt væsentligste hindringer for udviklingen af projektet (19). Med hensyn til fællesforetagendet F4E forelagde den nye fungerende direktør (20) bestyrelsen F4E's handlingsplan, der i vidt omfang støtter ITER IO's handlingsplan (21). Da revisionen fandt sted, var de praktiske foranstaltninger med henblik på gennemførelsen af begge handlingsplaner stadig ved at blive defineret.

17.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Årsopgørelsen

18.

I noterne til årsregnskabet afspejler tabellen og oplysningerne under rubrik 4.3.1.1. »ITER-anskaffelsesordninger (ITER-organisationen)« de underskrevne indkøbsordninger (3. kolonne) og de anskaffelsesordninger, der er krediteret indtil videre (4. kolonne). Tabellen viser dog ikke, hvor langt man er kommet med de igangværende arbejder, og teksten indeholder kun begrænsede oplysninger. Dette er afgørende for at afspejle status og værdi i relation til de aktiviteter, som fællesforetagendet hidtil har gennemført.

Budgetgennemførelsen

19.

På det endelige disponible budget for 2014 var der opført 1  168,8 millioner euro i forpligtelsesbevillinger og 567,6 millioner euro i betalingsbevillinger. Udnyttelsen af forpligtelsesbevillingerne og betalingsbevillingerne var på henholdsvis 100 % og 88,5 %. Udnyttelsesgraden for betalingsbevillingerne i det oprindelige budget for 2014 var dog kun 73 % (22). 23 % af de 1  125,2 millioner euro i forpligtelsesbevillinger, der var til rådighed til operationelle aktiviteter, blev implementeret gennem direkte individuelle forpligtelser, mens de resterende 77 % blev implementeret gennem samlede forpligtelser. Den lave gennemførelsesgrad for de enkelte forpligtelser skyldes ITER-projektets generelle forsinkelse og det store antal anmodninger om ændringer, der kommer fra ITER IO.

BEMÆRKNINGER OM DE CENTRALE KONTROLLER I FÆLLESFORETAGENDETS OVERVÅGNINGS- OG KONTROLSYSTEMER

20.

Revisionsretten noterer, at der er sket væsentlige fremskridt på mange områder. Da revisionen fandt sted (i marts 2015), var F4E stadig i gang med at gennemføre en række foranstaltninger, der er centrale for forvaltningen af fællesforetagendets aktiviteter.

F4E er stadig i gang med at udvikle et centralt og ensartet system til integrering af alle de operationelle data, der gør det muligt at foretage regelmæssig overvågning og kontrol af overslag og omkostningsafvigelser, herunder det system, der skal bruges til at vurdere værdien af hver arbejdsenhed på kontraktniveau. Da revisionen fandt sted, havde F4E gennemført en opdatering af omkostningsbasislinjen (23) på niveau 4 i arbejdsbasestrukturen (Working Base Structure), men ikke på kontraktniveau (niveau 6). Endvidere er det stadig nødvendigt at udvikle det system, der skal levere oplysninger om aktiviteternes gennemførelsesgrad (Earn Value Management).

De handlingsplaner, som fællesforetagendet havde vedtaget som reaktion på de interne revisioner af de finansielle kredsløb, af forvaltningen af tilskud og af ekspertkontrakter, var implementeret fuldt ud eller i de fleste henseender på tidspunktet for revisionen (i marts 2015). Med hensyn til den overordnede status for alle de handlingsplaner, som F4E har vedtaget som reaktion på interne revisioner udført indtil nu (24), var tidsfristen for implementering af 29 ud af 46 anbefalinger, der stadig var under implementering, overskredet på tidspunktet for revisionen.

I 2014 gennemførte fællesforetagendets interne revisionsfunktion en gennemgang af overvågningen af kontraktgennemførelsen på området ITER-bygninger (25) og fremhævede, at der fandtes adskillige vigtige risikofaktorer som f.eks. den ufærdige udformning af nogle ITER-aktiviteter, det store antal anmodninger om projektændringer, den urealistiske tidsplan for projekterne og de nuværende forsinkelser i gennemførelsen af aktiviteterne. Nogle af disse risici er det vanskeligt for F4E at afhjælpe effektivt, da det er ITER IO, der har ejerskabet. Gennemgangen identificerede også, at der er behov for stærkere kontroller og ændringer af processerne, navnlig med hensyn til forvaltnings- og proceskontrol, økonomisk forvaltning af kontrakter og forvaltning af tilfælde af manglende overensstemmelse.

Europa-Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS) gennemførte en begrænset gennemgang af kontraktforvaltningen (26) og fremhævede, at F4E går fra at være en organisation, der fortrinsvis varetager udbud, til at være en organisation, der fortrinsvis forvalter kontrakter. Konklusionen var, at F4E gør fremskridt med at etablere kontroller i hele enheden for at afhjælpe de risici, der vedrører kontraktgennemførelsen, men der identificeredes også nogle områder, hvor de eksisterende kontroller endnu ikke er tilstrækkeligt udviklede, navnlig med hensyn til forvaltningen af kontraktændringer og uforudsete udgifter.

F4E's interne organisationsrisikostyringssystem identificerede ti nye risici i 2014. Af de 32 aktioner, der var identificeret pr. oktober 2014 med henblik på at mindske seks meget betydelige risici, var 13 aktioner gennemført, ni aktioner var i gang, én aktion var annulleret, da den var forældet, og ni andre var ikke påbegyndt.

Operationelle udbud og tilskud

21.

Udbud med forhandling udgjorde 58 % af de 67 operationelle udbud, der blev indledt i 2014 (mod 44 % i 2013). Selv om fællesforetagendet opererer på et teknisk meget specialiseret felt, er det stadig nødvendigt at styrke udbuddenes konkurrenceaspekt. I forbindelse med tilskuddene blev der i gennemsnit kun modtaget ét forslag pr. indkaldelse.

22.

Fem operationelle udbud blev revideret. Der blev konstateret følgende problemer:

Med én undtagelse kunne F4E ikke angive, hvilket beløb der var tildelt til de forskellige kontrakter fra det begrænsede budget på 6,6 milliarder euro på tidspunktet for procedurens lancering. Endvidere angav fællesforetagendet ikke værdien af overslaget ved afslutningen (27) af disse aktiviteter. Denne oplysning er afgørende med henblik på beregning af omkostningsafvigelser fra det begrænsede budget

I forbindelse med ét udbud oversteg værdien af den tildelte kontrakt omkostningsbasislinjen med 29 % (12,4 millioner euro i 2008-værdi). Denne afvigelse blev ikke indberettet i evalueringsudvalgets rapport

Der blev fundet mangler ved evalueringsudvalgets vurdering af finansielle bud. I ét tilfælde blev hverken aftalealternativer (der beløb sig til 32 millioner euro) eller de supplerende omkostninger, der skulle afholdes, taget i betragtning i vurderingen. I et andet tilfælde blev tilbuddene ikke sammenholdt med den tildelte værdi af det begrænsede budget eller med omkostningsbasisreferencen. I ingen af de gennemgåede udbud var overslaget ved afslutningen for disse kontrakter angivet i evalueringsudvalgets rapporter

Ét udbud var 21 måneder forsinket i forhold til måldatoen for færdiggørelsen. I forbindelse med to andre udbud blev kontrakterne tildelt 10 og 5 måneder efter måldatoen

I forbindelse med ét udbud var fællesforetagendet nødt til at medtage en aktivitet, der hverken var forudset eller budgetteret i arbejdsprogrammet for 2014 (28). Værdien af den yderligere kontrakt var 2,88 millioner euro

I forbindelse med ét udbud var evalueringsudvalgets vurdering af de tekniske tildelingskriterier i evalueringsrapporten for generiske, og de anførte bemærkninger var ikke tilstrækkeligt detaljerede til at begrunde de tildelte point

I forbindelse med tre udbud offentliggjorde fællesforetagendet ganske vist udbudsbekendtgørelserne og gennemførte en række indledende aktiviteter i relation til udbuddene, men det annoncerede ikke kontrakterne i en forhåndsmeddelelse med det formål at øge gennemsigtigheden og konkurrencen, selv om det anbefales i Kommissionens Vademecum vedrørende offentlige indkøb.

Overordnet kontrol og overvågning af operationelle kontrakter og tilskud

23.

Fællesforetagendet har et system for revision (29) af kontrahenter med henblik på at efterprøve, om kravene til kvalitetssikring er overholdt (30).

24.

Den interne revisionsfunktion og Europa-Kommissionens interne revisionstjeneste dækkede den overordnede kontrol og overvågning af operationelle kontrakter (herunder finansielle samt juridisk-kritiske efterprøvelser) i deres revisionsplaner for 2014 (31).

25.

De efterfølgende revisioner af tilskud (som indgår i F4E's overordnede kontrol- og overvågningsstrategi) var ikke afsluttet på tidspunktet for Rettens revision.

ANDRE FORHOLD

Retlige rammer

26.

Den nye finansforordning vedrørende Unionens almindelige budget (32) blev vedtaget den 25. oktober 2012 og trådte i kraft den 1. januar 2013 (33). Rammefinansforordningen for organerne (34), jf. artikel 208 i den nye finansforordning, trådte i kraft den 8. december 2013. Da revisionen fandt sted, var fællesforetagendets finansielle bestemmelser endnu ikke blevet ændret for at afspejle disse ændringer.

Årlig aktivitetsrapport

27.

F4E's bestyrelsesformand henviser i den årlige aktivitetsrapport for 2014 til behovet for at fortsætte med at gennemføre omkostningsbegrænsende foranstaltninger, mens den administrerende direktør henviser til yderligere styrkelse og forbedring af systemet til intern kontrol for på en passende måde at begrænse de risici, Den Europæiske Revisionsret pegede på i afsnittet »Supplerende oplysninger« i årsberetningen for 2013 (35).

OPFØLGNING AF TIDLIGERE BEMÆRKNINGER

Intellektuel ejendomsret og erhvervspolitiske forskrifter

28.

Afgørelsen om gennemførelsen af Fusion for Energy-industripolitikken og politikken for intellektuelle ejendomsrettigheder og formidling af oplysninger blev vedtaget af fællesforetagendets bestyrelse den 27. juni 2013.

29.

Der blev gennemført flere tiltag med hensyn til gennemførelsen af politikken for intellektuelle ejendomsrettigheder og industripolitikken i 2014 (36), og andre er stadig under gennemførelse (37), og tre stod stille i afventning af den fremtidige udvikling (38). Når foranstaltningerne er gennemført, er det planen, at F4E foretager en konsekvensanalyse for at måle effekten af de forskellige foranstaltninger for så vidt angår gennemførelsen af målene for industripolitikken.

30.

En af de foranstaltninger, F4E vedtog i 2013 for at tiltrække industrisektoren til ITER-projektet og øge konkurrencen, er at tilbyde kontrahenterne eksklusive rettigheder til at udnytte den intellektuelle ejendom, de fremstiller på områder uden for fusion og ikke-eksklusive rettigheder på fusionsområdet.

31.

For at mindske den risiko, der er forbundet med fællesforetagendets forpligtelse til at bevare retten til adgang til de fulde intellektuelle ejendomsrettigheder (baggrunds- og forgrundsviden), der er involveret i de europæiske bidrag i naturalier, og til om fornødent at kunne overføre denne ret til adgang til ITER-organisationen, har fællesforetagendet vedtaget en specifik klausul i de kontrakter, der anvendes i forbindelse med F4E's aktiviteter.

Interessekonflikter

32.

F4E's bestyrelse har vedtaget regler for forvaltning af de ansattes interessekonflikter med ikrafttrædelse den 1. juli 2014 (39). I overensstemmelse med artikel 6 i reglerne om interessekonflikter er der oprettet et register til at overvåge de vigtigste tilfælde med oplysninger om den pågældende ansatte, typen af interessekonflikt og den situation, der gav anledning til interessekonflikten. Den har også oprettet databasen vedrørende de generelle interesseerklæringer, der omhandles i artikel 7 i reglerne vedrørende interessekonflikter.

Værtsstatsaftale

33.

I henhold til den værtsstatsaftale, der blev indgået med Kongeriget Spanien den 28. juni 2007, skulle der senest i juni 2010 have været stillet permanente lokaler til rådighed for fællesforetagendet. Efter kontakter mellem F4E og den spanske regering modtog fællesforetagendet et formelt tilbud den 10. marts 2015. Dette tilbud blev forelagt for bestyrelsen den 19. marts, og der er drøftelser i gang med de spanske myndigheder.

Regler om gennemførelse af personalevedtægten

34.

I 2014 vedtog fællesforetagendet flere af Kommissionens gennemførelsesbestemmelser til personalevedtægten (40). Da revisionen fandt sted (i marts 2015) var en række specifikke kommissionsregler stadig ikke vedtaget (41).

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 20. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  ITER — International Thermonuclear Experimental Reactor (international termonuklear forsøgsreaktor).

(2)  Rådets beslutning 2007/198/Euratom af 27. marts 2007 om oprettelse af et europæisk fællesforetagende for ITER og fusionsenergiudvikling og om tilståelse af fordele til det (EUT L 90 af 30.3.2007, s. 58) som ændret ved Rådets afgørelse 2013/791/Euratom af 13. december 2013 (EUT L 349 af 21.12.2013, s. 100) og Rådets beslutning (Euratom) 2015/224 af 10. februar 2015 (EUT L 37 af 13.2.2015, s. 8).

(3)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, aktiviteter og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(4)  Den Internationale Fusionsenergiorganisation for ITER blev oprettet i oktober 2007 for en første periode på 35 år med henblik på gennemførelsen af ITER-projektet, som har til formål at påvise den videnskabelige og teknologiske gennemførlighed af fusionsenergi. Medlemmerne er Euratom, Folkerepublikken Kina, Republikken Indien, Japan, Republikken Korea, Den Russiske Føderation og USA.

(5)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(6)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(7)  EUT L 328 af 7.12.2013, s. 42.

(8)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(9)  Artikel 107 i forordning (EU) nr. 1271/2013.

(10)  Rådets konklusioner om status for ITER-projektet af 7. juli 2010 (Ref. 11902/10).

(11)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet af 4. maj 2010 om status og fremtidsperspektiver for ITER-projektet (KOM(2010) 226 endelig).

(12)  Dette skyldes navnlig innovative tekniske løsninger og tekniske udfordringer i forbindelse med mange af de bidrag i naturalier, der skal leveres til den internationale organisation ITER (ITER IO), og ændringer i de tekniske specifikationer og omfanget, som hører under ITER IO, og som F4E kun har begrænset eller ingen kontrol over.

(13)  Hvilket også fremgår af F4E's statusrapport til Rådet for Den Europæiske Union fra november 2014 og den tredje årlige vurdering af F4E's statusrapport til Rådet for Den Europæiske Union fra november 2014.

(14)  Med hensyn til ændringer i omfanget af bidrag i naturalier, der skal leveres til ITER IO, er den nuværende mekanisme til kompensation af omkostningsstigninger, der stammer fra disse ændringer, stadig et omstridt punkt mellem ITER IO og F4E, hvor F4E mener, at det nuværende system ikke anvendes efter hensigten, og at F4E sidder tilbage med omkostningsstigninger, som der ikke kompenseres for (F4E's statusrapport til Rådet for Den Europæiske Union fra november 2014).

(15)  Punkt 12, fodnote 12, i Rettens beretning om regnskabsåret 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 44).

(16)  Rådet for den internationale organisation ITER (IO).

(17)  Dette er en afvigelse på 7,2 % fra det tal, Rådet godkendte i 2010 (F4E's statusrapport til Rådet for Den Europæiske Union fra november 2014). Stigningen i relation til den afvigelse, der blev rapporteret i november 2013 (290 millioner euro) er på 138 millioner euro, hvilket fortrinsvis skyldes yderligere midler til ITER IO og et yderligere bidrag til Japan vedrørende offentlige EU-indkøb overført til Japan, der ikke var forudset i den oprindelige omkostningsbasislinje (jf. punkt 2.7 i 2014 regnskabet for F4E).

(18)  Jf. punkt 20.

(19)  Den 5. marts 2015 udpegede Rådet for ITER IO den nye generaldirektør og godkendte ITER IO's handlingsplan for 2015.

(20)  Den nye fungerende direktør blev udnævnt af F4E's bestyrelse den 3. december 2014 for en etårs periode at regne fra 1. marts 2015, og indtil processen med udvælgelse af en ny direktør er afsluttet.

(21)  Bestyrelsen for F4E har sagt god for de vigtigste principper, der er fastsat i F4E's handlingsplan, og særligt foranstaltningerne til støtte af oprettelsen af en ny integreret organisation, som det nye GD for ITER IO havde forudset, og anmodet om undersøgelse af alle retlige anliggender vedrørende implementeringen af handlingsplanen.

(22)  Det oprindelige budget for betalingsbevillinger, der blev vedtaget den 11. december 2013, var på 698 millioner euro. Det blev nedsat til 567,6 millioner euro i ændringsbudgetterne af 11. juni og 3. december 2014, navnlig på grund af forsinkelser i gennemførelsen af aktiviteterne i relation til ITER-byggebudgetkapitlet.

(23)  Omkostningsbasislinje som defineret i fodnote 3 i 2014 statusrapporten til Rådet for Den Europæiske Union: »The amount of money a project, a work breakdown structure component, a work package, or a schedule activity was estimated to cost when the Project Baseline was established«. Det afspejler de omkostningsoverslag, der oprindeligt lå til grund for F4E's budget på 6,6 milliarder euro, og som er behørigt ajourført, således at kun de anslåede omkostninger, der vedrører de ændringer af omfanget, der er sket frem til nu, er medtaget. Det er den reference, som F4E's omkostninger måles på grundlag af. Omkostningsbasislinjen for en bestemt del angives med en sandsynlighedsfordeling.

(24)  Interne revisioner af de finansielle kredsløb, af forvaltningen af tilskud, af ekspertkontrakter, af operationelle aktiviteter forud for offentliggørelsen af udbud, af udbud på området ITER-bygninger, af udvælgelse og ansættelse, af overvågning af kontraktgennemførelsen på området ITER-bygninger, af forberedelsen af indkøbsprocedurer i EU-fællesforetagendet ITER og af udviklingen af fusionsenergi — samt gennemgang af den konkurrenceprægede dialog med henblik på det offentlige indkøb af udbudsparti 03 (Tokamakbygningerne) og begrænset gennemgang af kontraktforvaltningen.

(25)  F4E's interne revisionsstrukturs gennemgang af kontraktgennemførelsen på området ITER-bygninger fra oktober 2014.

(26)  Den interne revisionstjenestes begrænsede gennemgang af kontraktforvaltningen — kontroller i hele enheden fællesforetagendet for ITER og Fusionsenergiudvikling fra oktober 2014.

(27)  Overslag ved afslutningen som defineret i fodnote 4 i 2014 statusrapporten til Rådet for Den Europæiske Union: »The expected total cost of a scheduled activity, a work breakdown structure component, or the project when the defined scope of work is completed«. I praksis dækker det næsten alle omkostningsoverslag til dato over F4E's aktiviteter, herunder de faktiske omkostninger til de afsluttede kontrakter, opdaterede samlede omkostningsoverslag for igangværende kontrakter samt overslag over omkostninger til fremtidige kontrakter. Overslag ved afslutningen omfatter også omkostninger ved forventede ændringer og risici, der kan blive en realitet under gennemførelsen af de nuværende og fremtidige kontrakter. Overslag ved afslutningen gives med en sandsynlighedsfordeling for omkostninger.

(28)  Det skyldtes, at fællesforetagendet skulle bære omkostningerne ved en brist i komponentens produktionsfase.

(29)  17 af de 19 kvalitetsrevisioner, der blev udført i 2014, var afsluttet i marts 2015. Ved revisionerne blev der konstateret 21 forhold, hvor procedurerne ikke var overholdt, og 129 områder, hvor der var behov for forbedringer.

(30)  Revisionerne omfattede kvalitetsplanen, tilfælde af manglende overholdelse (ethvert forhold, der ikke er i overensstemmelse med et fastsat krav), styring af indkøb og forvaltning af underleverancer, dokumentation og dataforvaltning, styring af ændringer og afvigelser, kvalitetskontrolplanen for anlægsarbejder, den detaljerede tidsplan for projektet, styring af kontraktrisici og kvalitetskontrolplanen for tekniske arbejder.

(31)  Jf. punkt 20, fjerde og femte led.

(32)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(33)  Artikel 214 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 med de nævnte undtagelser.

(34)  EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.

(35)  Punkt 30 i Rettens beretning for 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 50).

(36)  Bl.a. specifik ansvarsbegrænsning for indirekte skader/følgeskader på kontraktens værdi, F4E's betaling af yderligere omkostninger, som kontrahenten har pådraget sig som følge af ændringer i de gældende retsregler, deling af risikoen for fejl i den tekniske dokumentation, erstatning til kontrahenter i tilfælde af midlertidig ophævelse af kontrakten i en fastsat minimumsperiode, refusion af yderligere omkostninger, som kontrahenten har pådraget sig i forbindelse med forsinkelser leveringen af gratis artikler, plan for forbedring af F4E Industry Portal og implementering af yderligere e-udbudsløsninger, udvikling af harmoniserede retningslinjer for definition og anvendelse af udvælgelses- og tildelingskriterier.

(37)  Retningslinjer for finansiel godtgørelse for deltagelse i en konkurrencepræget dialog.

(38)  Udvidet fritagelse fra nukleare forpligtelser, overgang til udbud, der fortrinsvis er resultatbaserede og undersøgelse af muligheden for en konkurrencepræget dialog i to trin.

(39)  Afgørelse fra E4F's bestyrelse om vedtagelse af reglerne om forebyggelse og styring af interessekonflikter for fællesforetagendets ansatte.

(40)  Navnlig pensioner, lønninger og godtgørelser, arbejdsbetingelser, lægeudgifter, etik og adfærd samt ansatte udstationeret uden for EU.

(41)  Bl.a. om ansættelse af midlertidigt ansatte, brug og ansættelse af kontraktansatte og procedurer for bedømmelse og forfremmelse af tjenestemænd.


BILAG

Det Europæiske Fællesforetagende for ITER og Fusionsenergiudvikling (Barcelona)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområde i henhold til traktaten

(Artikel 45 og 49 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab)

Kapitel 5 om »Fællesforetagenderne« i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab, særlig:

Artikel 45

»De virksomheder, der er af ganske særlig betydning for kerneindustriens udvikling inden for Fællesskabet, kan konstitueres som fællesforetagender i denne traktats betydning i overensstemmelse med bestemmelserne i nedenstående artikler …«

Artikel 49

»Oprettelsen af et fællesforetagende sker i henhold til Rådets beslutning. Ethvert fællesforetagende har status som juridisk person.«

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets beslutning 2007/198/Euratom, ændret ved Rådets afgørelse 2013/791/Euratom og ved Rådets afgørelse (Euratom) 2015/224)

Mål

at levere Det Europæiske Atomenergifællesskabs (Euratoms) bidrag til Den Internationale Fusionsenergiorganisation for ITER

at levere Euratoms bidrag til aktiviteterne under »den bredere strategi«, der udføres i samarbejde med Japan med henblik på hurtig realisering af fusionsenergi

at forberede og koordinere et program til forberedelse af opførelsen af en demonstrationsreaktor for fusionsenergi og dertil knyttede anlæg, herunder det internationale fusionsmaterialebestrålingsanlæg (IFMIF).

Opgaver

at føre tilsyn med forberedelsen af anlægsstedet for ITER-projektet

at levere komponenter, udstyr, materialer og andre ressourcer til ITER-organisationen

at forvalte anskaffelser i overensstemmelse med de anskaffelsesordninger, der aftales med ITER-organisationen, herunder særlig de dertil knyttede kvalitetssikringsprocedurer

at forberede og samordne Euratoms deltagelse i den videnskabelige og tekniske udnyttelse af ITER-projektet

at koordinere videnskabelige og teknologiske forsknings- og udviklingsaktiviteter til støtte for Euratoms bidrag til ITER-organisationen

at levere Euratoms finansieringsbidrag til ITER-organisationen

at træffe arrangementer med henblik på at stille menneskelige ressourcer til rådighed for ITER-organisationen

at holde kontakt med ITER-organisationen og udføre eventuelle andre aktiviteter til fremme af ITER-aftalen.

Ledelse

Bestyrelsen, direktøren og andre organer

Bestyrelsen fører tilsyn med fællesforetagendets indsats for at opfylde målene og sørger for, at fællesforetagendet og dets medlemmer arbejder tæt sammen om gennemførelsen af fællesforetagendets virksomhed. Sammen med bestyrelsen og direktøren, der er fællesforetagendets øverste ansvarlige for de daglige opgaver og dets retlige repræsentant, har fællesforetagendet adskillige organer:

Kontoret, det tekniske rådgivende panel, forretningsudvalget, forvaltnings- og finansudvalget, revisionsudvalget.

Intern revisor: den interne revisionsstruktur og Europa-Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS) siden 1. januar 2012.

Ekstern revisor: Den Europæiske Revisionsret.

Dechargemyndighed: Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

Budget

550,6 millioner euro i endelige indtægter (betalingsbevillinger), heraf 77 % finansieret af fællesskabsbidrag.

Ansatte pr. 31. december 2014

262 stillinger til EU-tjenestemænd eller midlertidigt ansatte opført i stillingsfortegnelsen, heraf 249 besat

144 besatte stillinger til kontraktansatte.

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Nærmere oplysninger om aktiviteter og tjenesteydelser i 2014 kan findes på F4E's websted http://www.fusionforenergy.europa.eu/

Kilde: Det Europæiske Fællesforetagende for ITER og Fusionsenergiudvikling.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

13.

I de tidligere år er F4E blevet bedt om at gennemføre et projekt med iboende tekniske udfordringer og ledelsesmæssige rammebetingelser, som der næppe er set magen til noget sted i verden. I forbindelse med de allerede meget store udfordringer med at implementere en teknisk set kompleks anordning som ITER, der er den første af sin art, bygger de tekniske specifikationer således på input, som i vid udstrækning kommer fra en anden enhed, ITER-Organisationen (IO), og afvigelser fra specifikationerne forekommer særdeles hyppigt, også under kontraktgennemførelsen. F4E har måttet gennemføre disse og har for det meste været nødt til at gøre det uden nogen kompensation.

ITER-rådets vedtagelse i 2011 af de såkaldte »MAC-10-retningslinjer« om ansvar for finansiering af konstruktionsændringer, som oprindelig blev indført med det formål at rationalisere beslutningsprocessen, har forværret i stedet for at forbedre den ovennævnte situation. Det medførte en beskeden bestræbelse på system-/værdianalyse af IO-integrationen med bevillingsoverskridelser og yderligere spændinger mellem IO og alle interne agenturer. Dette problem er alvorligt for alle interne agenturer, men især for F4E, hvor virkningen af konstante ændringer af komponenter nærmest automatisk påvirker bygningerne, som det fremgår af de papirer, der blev fremlagt for F4E's bestyrelse på dets møde i december 2014.

Omkostninger afhænger helt klart af arbejdets omfang (dvs. konstruktion), og det gælder i endnu højere grad, når der kræves ændringer i selve byggefasen. Det forhold, at det sidste i vid udstrækning kontrolleres af IO og dens forvaltning, og det første hører under F4E, viser klart et misforhold mellem ansvarsområder.

Dette er faktisk et af de mest udfordrende aspekter ved ITER-projektet, som det så udmærket fremgår af den undersøgelse om ITER-projektets omkostningseffektivitet, Europa-Parlamentet fik lavet af Ernst og Young i 2013. Overskrifterne i resuméet af denne undersøgelse lyder således som følger: »Omkostningsstigninger hidrører primært fra projektniveauet og ligger uden for F4E's direkte kontrol« og »F4E er en enestående organisation i sin art, der arbejder i et komplekst miljø, hvilket begrænser mulighederne for omkostningseffektivitet«. På grund af udformningen af selve aftalen og instrumenterne heri ligger en væsentlig del af de omkostninger, F4E skal afholde, kort sagt uden for dets direkte kontrol.

Specifikt vedrørende spørgsmålet om omkostningskontrol, som er et centralt mål for F4E, ville et hvilket som helst kontrolsystem, der var begrænset til F4E, under de tidligere MAC-10-retningslinjer ikke have kunnet begrænse tilstrømningen af ændringer fra IO (der handler som ejer og integrerende organisation). Men nu, hvor MAC-10-retningslinjerne er væk, og der indføres et system til erstatning af dem i overensstemmelse med deres formål (IO's reservefond), og med løftet fra den nye IO-ledelse om at implementere et omfattende konfigurationsledelsessystem, kan det meget vel blive muligt at implementere et mere effektivt omkostningskontrolsystem ved at integrere tekniske ledelsesprocesser.

Primært på grundlag af ovenstående er deltagerne i projektet (IO og de interne agenturer, bl.a. F4E) kommet til den konklusion, at den nuværende tidsplan ikke er realistisk — hvilket også er blevet bekræftet af flere uafhængige vurderinger over de sidste to år (2013-2014). Af denne grund arbejder IO/F4E sammen med de øvrige parters interne agenturer på en ny revideret tidsplan, som ventes forelagt ITER-rådet i november 2015. Den reviderede tidsplan skal herefter vurderes af ITER-parterne, som også skal tage hensyn til de tilgængelige ressourcer og omkostningsdimensionen, da disse elementer hænger tæt sammen. Det er derfor meget sandsynligt, at det samlede omkostningsestimat som følge af den reviderede tidsplan vil skulle drøftes og foreslås. Dette vil ikke berøre de nødvendige ressourcer i den aktuelle flerårige finansielle ramme, men kan have konsekvenser på længere sigt.

14.

F4E er forpligtet til at opfylde IO's krav og foretage konstruktionsændringerne, selv om disse måtte påvirke omkostningerne og medføre omkostningsrisici. Samtidig arbejder F4E energisk på at gennemføre en lang række omkostningsbegrænsende foranstaltninger under nøje tilsyn af sin bestyrelse for at sikre, at budgetloftet for den nuværende flerårige finansielle ramme overholdes. Nogle af disse foranstaltninger er at:

udnytte de forskellige tilgængelige typer af udbudsprocedurer bedre, så F4E kan reducere omkostninger og arbejde mere effektivt. Der er tale om mere omfattende brug af konkurrencepræget dialog og udbud med forhandling, når dette er tilladt ifølge finansforordningen for F4E, som hjælper os til at finde frem til omkostningseffektive løsninger sammen med kontrahenterne

sikre bedre værdi for pengene i udbudsprocedurerne ved at øge konkurrencen mellem potentielle leverandører. Der er tale om at følge trinvise udbudsstrategier, hvor mange leverandører parallelt udvikler prototyper i de tidlige faser og siden konkurrerer om serieproduktionen

fremme en stærkere værdianalyse, fremme en effektiv fordeling af indkøbsforpligtelser mellem forskellige aktører (IO og interne agenturer), vedtage standarder og udnytte stordriftsfordele, når det er muligt.

Omkostningskontrol vil fortsat være et indsatsområde på det globale projektledelsesniveau under ledelse af den nye generaldirektør (GD) for ITER-organisationen siden marts 2015.

For så vidt angår omkostningsberegning på F4E-niveau er der ved at blive beregnet et detaljeret estimat over forventet tidspunkt for afslutning på WBS-niveau 6 (projektstrukturplanen) for EU-bidragene i naturalier ved at tage hensyn til risici og usikkerheder. Dette resultat vil føre til vurdering af de nye krav til uforudsete udgifter.

15.

Som F4E har rapporteret ved tidligere lejligheder, blev det reducerede budget for den nuværende flerårige finansielle ramme opstillet på grundlag af de antagelser, der blev beregnet i 2008 (Toschi-rapporten) på WBS-niveau 3 (system) og 4 (anskaffelsesordninger). Det betyder ikke på nogen måde, at der ikke er et system til overvågning af omkostninger. Der findes nemlig allerede et fuldt operationelt system til at kontrollere og overvåge omkostninger på anskaffelsesordningsniveau, WBS-niveau 4 og på systemniveau, WBS-niveau 3 (som Retten har anerkendt i sin beretning for 2013). Det, F4E endnu ikke havde på plads på tidspunktet for revisionen (marts 2015), var alle dataene på niveau 6 (kontrakter). Det betyder ikke, at F4E ikke anslog omkostningerne for de enkelte kontrakter. Det gjorde F4E, men det skete i de enkelte projektgrupper og ikke på en centraliseret og ensartet måde.

F4E har i årevis benyttet en række datastyringsværktøjer til at vedligeholde/styre sine operationelle og finansielle data (f.eks. ABAC, ABAC Contracts, Primavera, IDM osv.), som er integreret i et centralt »integreret rapporteringssystem«, men F4E kan bekræfte, at arbejdet med at forbedre vores system til styring af omkostningsdata og afvigelser skrider fremad. Den første del, systemet og metoden til at overvåge omkostningsoverslag og afvigelser på kontraktniveau, blev præsenteret for Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS) i september 2015 under deres besøg vedrørende den opfølgende revision af udarbejdelsen af anskaffelsesordninger. Den anden fase bliver gennemførelsen af et fuldt integreret system til planlægning af virksomhedens ressourcer (ERP), som integrerer data og processer lige fra budgetlægning over udbud til styring af afvigelser og levering. Implementeringen af ERP er vedtaget på bestyrelsesniveau sammen med oprettelsen af en særlig fjerde afdeling i F4E-organisationen, der skal fokusere på projektstyring (omkostninger, omfang, kvalitet, tidsplan og risiko) og infrastrukturen herfor (datamodeller, værktøjer og processer).

F4E bekræfter, at der under hensyntagen til IO's tidligere ændringer i omfang er foretaget en opdatering af omkostningsgrundlaget, der blev udviklet af Toschi-gruppen i 2008, på niveau 4, og det opdateres, når ITER-rådet har godkendt ændringer i grundlaget (hovedsagelig gennem projektændringsanmodninger). For så vidt angår omkostningsgrundlaget på niveau 6 har det kun været muligt at rekonstruere Toschi's omkostningsoverslag på det niveau for nogle systemer (f.eks. Magnet), da der ikke er data nok fra Toschi-gruppens resultater til at foretage en omfattende (dvs. opsummering til det fulde omfang) opsplitning af niveau 4-værdier ned til niveau 6.

Derfor har fokus for arbejdet været at genopbygge et helt nyt omkostningsgrundlag, der ikke blot omfatter risici, som påvirker priserne (som det skete under Toschi-analysen), men ved også at tage hensyn til forventet tidspunkt for afslutning for alle planlagte niveau 6-aktiviteter.

Med det formål oprettede F4E-direktøren en taskforce til at definere og anvende en struktureret og sporbar proces for at opnå forventet tidspunkt for afslutning på niveau 6 for hele det arbejde, F4E skal fuldføre for at opfylde sine forpligtelser under ITER-projekter. Dette opfylder også behovet for at skabe og fastholde troværdigheden af de omkostningsoverslag og faktorer (f.eks. risici og usikkerheder), der påvirker resultaterne og deres pålidelighed. Systemet og metoden er allerede blevet præsenteret for IAS på deres opfølgningsbesøg i september 2015.

Der er ikke foretaget en opdatering af EU-bidraget til ITER-projektet ud over byggefasen, og der er ikke planer om det, før projektet har leveret relevante oplysninger til en sådan analyse.

16.

F4E vil gerne understrege, at disse to handlingsplaner så vidt muligt inden for de retlige rammer for ITER-projektet sigter mod foranstaltninger, der opvejer nogle af de ovennævnte svagheder.

For det første udpegede ITER-rådet (hvor Europa er repræsenteret ved Kommissionen) den 5. marts 2015 den nye GD for IO og godkendte en handlingsplan, han havde udarbejdet som svar på bl.a. ledelsesvurderingen af ITER fra 2013. Ud over meddelelsen om et nyt projektgrundlag for ITER (omfang, tidsplan og omkostninger) indeholdt IO's handlingsplan en række specifikke foranstaltninger såsom:

oprettelse af en ny organisation præget af en dyb integration af de interne agenturer og IO's centrale gruppe (IO-CT)

oprettelse af en projektbestyrelse bestående af GD for IO og de interne agenturer, så der på centralt plan kan træffes hurtige beslutninger i tekniske spørgsmål

oprettelse af en reservefond til erstatning for de såkaldte »MAC-10-retningslinjer« fra 2011, som skal kompensere de interne agenturer for omkostningsstigninger, der sker som følge af IO-CT's ændringer af de oprindelige tekniske specifikationer og

oprettelse af fælles projektgrupper af ledere og medarbejdere fra IO-CT og de interne agenturer for bestemte områder samt fremme af en større udveksling og mobilitet blandt medarbejderne.

For det andet udarbejdede den nye fungerende direktør for F4E en handlingsplan og præsenterede den for F4E's bestyrelse den 24. marts 2015, hvor den blev godkendt i sin helhed. F4E's handlingsplan supplerer ITER-handlingsplanen i flere henseender, men indeholder også yderligere forbedringer af F4E's egne aktiviteter. De vigtigste elementer er:

at bidrage til den realistiske tidsplan, der giver en mere nøjagtig fordelingsprofil og bedre gennemførelse af budgettet ifølge planerne

at bestemme omkostningsoverslagene ved hjælp af en forbedret og mere realistisk metode og implementere et system til forvaltning af midler. F4E har implementeret et centralt og ensartet system til forvaltning af omkostningsdata for bedre at kontrollere overslag, omkostninger og afvigelser. Dette vil gøre det muligt for F4E at opretholde en nøje kontrol med budgetudviklingen og overvåge omkostningsafvigelser regelmæssigt og sikre, at F4E-direktøren og den øverste ledelse kan udøve en effektiv og forsvarlig økonomisk forvaltning af projektet

at styrke F4E's risikostyringsramme og fastsætte en passende risikovillighed for således at forbedre F4E's smidighed og forsvarlige økonomiske forvaltning

at foretage yderligere ændringer i F4E-organisationen med det formål at forbedre organisationens effektivitet, især hvad angår projektstyringsværktøjer og -procesesser

at videreføre gennemførelsen af revisionshenstillingerne fra interne og eksterne revisorer for i tilstrækkelig grad at imødegå svaghederne i F4E's interne kontrolsystem (omkostningsberegning, kontraktstyring, udbudsaktiviteter osv.), forbedre vores interne processer og optimere vores aktiviteter for yderligere at styrke vores effektivitet.

Siden marts 2015 har IO og F4E gennemført disse handlingsplaner, som forventes at skabe forbedringer vedrørende mange af de bemærkninger, som Revisionsretten og Europa-Parlamentet fremsatte i deres beretning om decharge for 2013. Gennemførelsen af disse handlingsplaner følges nøje på ITER-projektets højeste ledelsesniveauer, både i IO og i F4E.

18.

F4E leverer på Europas vegne bidrag til ITER-projektet i naturalier i form af komponenter. Når konstruktionen af en komponent er tilstrækkeligt moden, indgås der en såkaldt anskaffelsesordning mellem F4E og ITER-Organisationen, hvori det fastsættes, hvad der skal leveres og hvornår. I takt med at arbejdet udføres til ITER-organisationens tilfredshed, får F4E efterhånden bevilget ITER-kredit i anerkendelse af, at arbejdet skrider frem i forhold til bestemte milepæle, som er aftalt på forhånd. Det er det system, ITER-partnerne har aftalt, og som har vist sig at give det rette informationsniveau for ITER-rådet og dermed at sikre en integreret rapportering fra alle interne agenturer og at være det rette mål for fremskridt med projektet.

Årsregnskaberne for 2014 (herunder i F4E's årsregnskab for 2014) indeholdt en tabel over værdien af undertegnede anskaffelsesordninger og de kreditbeløb, F4E havde modtaget fra IO indtil da; det sidste var virkelig lavt. Årsagen hertil er, at ledelsen for den oprindelige ITER-Organisation (IO) fortrinsvis fordelte kreditter inden for anskaffelsesordningerne hen imod slutningen, og denne mangel giver en vis »pessimisme« i beretningerne. Dette er blevet udpeget som et problem, der skal løses, og IO er allerede i gang med at revidere kreditfordelingerne over hele anskaffelsesordningernes løbetid på en måde, der mere præcist afspejler de fremskridt, som er gjort af hvert internt agentur. Problemet forventes løst i løbet af 2015.

I sit årsregnskab for 2014 medtog F4E derfor et overslag over procentdelen af det arbejde, der var gennemført, baseret på størrelsen af de udgifter i forbindelse med indkøbsordninger, der var påløbet i 2014, og sammenholdt med den anslåede værdi af bidraget i naturalier til projektet.

Endvidere udarbejder F4E en årlig situationsrapport og en årlig aktivitetsrapport, som giver detaljeret information om de samlede fremskridt for Europas bidrag til ITER-projektet sammen med resultatet for de årlige centrale præstationsindikatorer og mål. Der foretages desuden årlige eksterne vurderinger af F4E, hvor uafhængige eksperter vurderer projektets fremskridt på grundlag af eksisterende rapporter for at give bestyrelsen og Det Europæiske Råd et overblik over fremskridtene med ITER-projektet.

19.

De lange forsinkelser, projektet har opbygget med hensyn til det aktuelle grundscenarie (første plasma i november 2020), har medført en ændring i forpligtelserne til mange af systemerne.

De mange krav om ændringer fra IO har bremset projektet og skabt forsinkelser, forårsaget mange afvigelser fra eksisterende kontrakter og medført forsinkelser i det samlede projekt. Skønt disse begivenheder for det meste lå uden for F4E's kontrol, blev F4E bedt om at gennemføre disse afvigelser i overensstemmelse med MAC-10-retningslinjerne, der var godkendt i ITER-rådet (hvor Europa er repræsenteret af Kommissionen og ikke af F4E). På grund af denne hyppige forekomst af ændringer har F4E også ofte besluttet at afholde sig fra at gå videre med visse anskaffelser, indtil specifikationerne blev anset for at være relativt stabile. Afvigelser i åbne kontrakter udgør faktisk en væsentlig årsag til omkostningsstigninger og skal derfor begrænses til et minimum med henblik på at bekæmpe problemer med omkostningsbegrænsning, som Retten rapporterer om i andre revisioner.

Den stramme budgetprofil under den flerårige finansielle ramme er desuden vanskelig at forene med den udvikling, der er observeret i et innovativt projekt af denne art, som kræver en mere realistisk tidsplan. Som følge heraf har gennemførelsen af F4E's forpligtelsesbevilling været under pres i de seneste år. Planen om en Europæisk Fond for Strategiske Investeringer gjorde det muligt at flytte en forpligtelsesbevilling på 500 mio. EUR fra 2015 til 2018-2020. Dette skift svarer bedre til gennemførelsesprofilen og er mere i overensstemmelse med den nye realistiske tidsplan.

Med hensyn til betalingsbevillinger har forsinkelserne i projektet bremset indgåelsen af kontrakter og har derfor ikke muliggjort de planlagte forskud og andre forudsatte betalinger.

Ledelsesændringerne i IO og den igangværende etablering af et nyt grundscenarie for projektet ventes at at danne grundlaget for en afhjælpning af dette problem i fremtiden.

20.

F4E ser positivt på, at Retten anerkender de betydelige fremskridt, der er sket, og betragter de igangværende tiltag som et led i den stadige forbedring og udvikling af sine kontrolsystemer.

Vedrørende det centrale system til overvågning af omkostninger: Vi henviser til vores svar på punkt 15. F4E har nu etableret et centralt system til at overvåge og kontrollere omkostningsdata på kontraktniveau.

Vedrørende handlingsplanerne som svar på interne revisioner: F4E arbejder aktivt på at gennemføre de uafsluttede aktioner ifølge de prioriteter, direktøren har opstillet, og revisionsudvalget og bestyrelsen har godkendt, og behandler de henstillinger, der blev vurderet som kritiske og meget vigtige, som hastesager. Der er gjort betydelige fremskridt med gennemførelsen af disse handlingsplaner:

IAC fulgte op på revisionerne af forvaltning af tilskud, ekspertkontrakter og operationelle aktiviteter forud for offentliggørelsen af udbud. Resultaterne blev drøftet i revisionsudvalget, som var tilfreds med resultatet, og disse revisioner betragtes nu som afsluttede.

De handlingsplaner, F4E vedtog som svar på de interne revisioner af finansielle kredsløb, forberedelse af anskaffelsesordninger og den konkurrenceprægede dialog om TB03, er nu fuldt gennemført, og IAS og IAC er i øjeblikket i gang med opfølgninger.

Vedrørende revisionen af udvælgelse og ansættelse er der gennemført 34 tiltag, to er i gang, et er suspenderet, og et er forældet.

Vedrørende revisionen af anskaffelse på området ITER-bygninger er der gennemført 31 tiltag, to er stadig i gang, og et er annulleret.

IAC's revision af overvågningen af kontraktgennemførelsen på området ITER-bygninger: Handlingsplanen som svar på denne revision blev vedtaget i februar 2015, og der er gjort betydelige fremskridt. Således er 20 ud af de 24 foreslåede tiltag gennemført, et er annulleret, og tre er i gang.

IAS' revision af kontraktstyring: Handlingsplanen blev vedtaget i november 2014, og den aktuelle status er som følger: Af de 19 foreslåede tiltag er 12 blevet gennemført, og 7 er stadig i gang.

Virksomhedsrisici: Opdateringen af de overordnede risici i 2015 vil blive foretaget med henblik på revisionsudvalgets næste møde i november, hvor der også fastsættes en passende risikovillighed for således at forbedre F4E's smidighed og forsvarlige økonomiske forvaltning.

21.

F4E vil gerne understrege, at den relativt store andel af udbud med forhandling er konsekvensen af den komplekse og nyskabende kontekst, F4E arbejder i. Dette resulterer ofte i en begrænset konkurrence eller (i ekstreme tilfælde) i monopol eller endog i manglende deltagelse i indkaldelserne af bud. Især i 15 ud af de 39 udbud med forhandling, hvor der blev indgået kontrakter i 2014, gjorde de særlige omstændigheder på markedet og/eller de tjenesteydelser/arbejder, der skulle leveres, udbudsproceduren med forhandling til den bedste udbudsmulighed i overensstemmelse med artikel 100, stk. 2, i F4E's gennemførelsesbestemmelser.

De resterende 24 udbud med forhandling omhandler kontrakter med en lav værdi i overensstemmelse med artikel 100, stk. 1, i F4E's gennemførelsesbestemmelser. Det skal bemærkes, at disse 24 kontrakter udgør 36 % af det samlede antal indgåede kontrakter (alle typer af udbudsprocedurer), men kun 0,3 % af den tildelte værdi. Forhandlingsudbuddene med lav værdi medfører en langt lavere anvendelse af interne ressourcer end åbne eller begrænsede udbud eller udbud med konkurrencepræget dialog (på grund af den forenklede procedure), og derfor betragter F4E det som et værdifuldt værktøj at kunne rette de begrænsede interne ressourcer mod udbud med høj værdi/høj risiko.

F4E ønsker at minde om, at aktiviteterne sammen med ITER-projektets omfang er af en sådan karakter, at begrænset konkurrence desværre er et forhold, F4E kun kan påvirke i begrænset omfang. De fleste muligheder, F4E havde til rådighed for at øge konkurrencen, er afprøvet (dvs. bred formidling til industrien i alle medlemsstater gennem industrielle forbindelsesofficerer og særlige møder, målrettede og generelle informationsdage for erhvervslivet forskellige steder i Europa, øgede bestræbelser på stabilisering og bedre forståelse af vores forsyningskæde, en intern politik vedrørende forhåndsmeddelelser, intensivering af markedsundersøgelser, industristandard for intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) og bestemmelser om erstatningsansvar osv.). F4E's aktiviteter bør sammenlignes med lignende højteknologiske projekter på verdensplan, som er de første af deres art inden for uudforskede områder. Det kan ikke nægtes, at F4E kunne gøre en endnu større indsats for at øge konkurrencen, men dette ville helt klart kræve flere interne ressourcer og derfor påvirke andre områder negativt.

På samme måde skyldes det meget lille antal forslag, der indkom i forbindelse med indkaldelserne, primært to faktorer. På den ene side medfører den ekstremt specialiserede karakter af F4E's tilskud, at arbejdet kun er af interesse for et lille antal ansøgere i Europa. På den anden side har det europæiske fusionsprogram succes med at skabe et europæisk forskningsområde inden for fusion med minimal overlapning og et tæt samarbejde mellem grupper, der er aktive på et område. Det sidste resulterer i, at det er paneuropæiske konsortier, der står bag de fleste forslag som reaktion på F4E's indkaldelser.

22.

I forbindelse med de fem udbudsprocedurer ønsker F4E at fremsætte følgende kommentarer:

Beløb tildelt de forskellige kontrakter:

Retten bemærker, at F4E på tidspunktet for iværksættelse af udbuddene (2013 og 2014) ikke havde tildelt de forskellige kontrakter et beløb på de 6,6 mia. EUR. Som F4E tidligere har anført, blev det reducerede budget på 6,6 mia. EUR opstillet på grundlag af antagelserne i Toschi-rapporten, som blev foretaget på WBS-niveau 3 (system) og 4 (anskaffelsesordninger) og ikke på niveau 6 (kontrakter). Dette skyldtes, at detaljeringsgraden for, hvordan det samlede omfang på det pågældende tidspunkt ville være blevet fordelt mellem forskellige kontrakter, ikke var ensartet over de forskellige systemer. Derfor var det nødvendigt at overvåge udviklingen i omfanget og de tilhørende omkostninger på niveau 3 og 4, hvilket muliggjorde en direkte sammenligning med Toschi-grundlaget og i forhold til de 6,6 mia. EUR.

Afvigelse fra det tildelte beløb over omkostningsgrundlaget:

Det tilfælde, som anføres af Revisionsretten, vedrører et udbud på bygningsområdet, hvor omkostningerne steg ud over den oprindeligt tildelte andel af budgettet, fordi udformningen kun var defineret på et lavt niveau (på funktionelt specifikationsniveau), og kravene fra IO til stadighed blev ændret, bl.a. som følge af nye krav fra den franske sikkerhedsmyndighed.

For at imødegå omkostningsrisici og minimere omkostningsvirkninger, som primært skyldtes de konstante ændringer i projektresultaternes omfang, F4E har oplevet på nogle områder, det har haft ansvaret for, især med hensyn til bygningerne, blev der fremlagt en detaljeret analyse af årsager og erfaringer for F4E's bestyrelse i december 2014. Det er blevet påvist, at forsinkelser med levering af inputdata og stadige ændringsanmodninger fra IO og øgede sikkerhedskrav efter Fukushima-ulykken bremser fremskridtene med F4E's arbejde og fører til talrige afvigelser med meget store omkostningsvirkninger.

Selv om F4E har truffet afhjælpende foranstaltninger for at dæmme op for omkostningerne, har det i mange tilfælde været uundgåeligt at gennemføre de ændringer, projektet fik pålagt, med de dertil knyttede omkostninger.

Mangler i vurderingen af de finansielle tilbud:

F4E finder ikke, at der var mangler i vurderingen af de finansielle tilbud.

Det skal erindres, at opfølgning og kontrol med udviklingen af omfanget og omkostningerne i den forbindelse på tidspunktet for de pågældende udbudsprocedurer blev foretaget på niveau 3 og 4. Det skal også understreges, at når F4E har tildelt en større kontrakt, er der ud over den obligatoriske henstilling fra forretningsudvalget altid — før kontrakttildelingen — blevet afholdt særlige møder med den anvisningsberettigede med henblik på at give et fuldstændigt billede af både omkostningsberegning og risikoaspekter. Når disse udbudsprocedurer blev indledt, havde projektgruppelederen allerede anslået de mulige omkostninger ved udbuddet (dvs. gennem egen vurdering, input fra eksperter eller overslag fra branchen) og sikret sig, at det oprindelige omfang var dækket til en pris, som ville gøre det muligt at holde de samlede omkostninger på WBS-niveau 4 inden for det allokerede loft. Det arbejde, der nu er udført på centralt plan for at definere et forventet tidspunkt for afslutning (EAC) på WBS-niveau 6, giver en bedre tilgang til yderligere at kontrollere og begrænse omkostningerne.

I tilfælde af at kontrakten indeholder muligheder, der beløber sig til 32 mio. EUR og ekstraomkostninger, skal det bemærkes, at disse muligheder skal dække potentielle risici for hele anskaffelsesordningen (TF-spoler). Risicienes finansielle virkninger blev styret på anskaffelsesordningsniveau (dvs. på WBS-niveau 4). I dette særlige system opnåede F4E nemlig en samlet besparelse, idet den samlede finansielle værdi af de tre kontrakter, som blev tildelt med henblik på fremstilling af TF-spolerne, faktisk ligger ca. 50 mio. EUR under det beløb, der var bevilget til TF-spoler på niveau 4 (svarende til det reducerede budget på 6,6 mia. EUR). Dette beløb ligger et godt stykke over de 32 mio. EUR, der er knyttet til denne kontrakts muligheder, og det er derfor mere end tilstrækkeligt til at dække risici ikke blot for denne kontrakt, men også for de to øvrige kontrakter. Det er også vigtigt at bemærke, at der nu er lav sandsynlighed for disse risici (i øjeblikket under 5 %) takket være den risikoreduktionsstrategi, F4E vedtog for disse tre kontrakter.

Forsinkelser i udbudsprocedurerne:

F4E mener ikke, at disse forsinkelser udgør en svaghed i udbudsprocedurerne, da de faktisk stemmer overens med det særlige miljø, F4E opererer i (manglende konkurrence og komplekse kontrakter), og med behovet for at søge omkostningsbesparelser ved at sørge for, at specifikationerne er tilstrækkeligt modne, før udbudsprocedurerne indledes.

Uforudset udbud:

I arbejdsprogrammet for 2014 var F4E nødt til at indføje et væsentligt udbud, selv om det ikke oprindelig var planlagt i grundscenariet for JT60SA-projektet efter den bredere strategi. Det blev indledt efter en ekspertudtalelse for at overvinde en uforudset teknisk vanskelighed. Udbuddet og de potentielle risici og skaden på omdømme, hvis det blev undladt, blev drøftet på bestyrelsens møde i december 2013, hvor det blev vedtaget hurtigst muligt at gå videre med dette væsentlige udbud. Dette supplerende udbud blev dog gennemført inden for rammerne af beløbet til uforudsete udgifter, som var bevilget til dette særlige projekt, og selv om det skulle gå stærkt, lykkedes det F4E at fastholde en rimelig konkurrence og opnå en økonomisk pris.

Vurdering af de tekniske tildelingskriterier:

De tekniske specifikationer blev udarbejdet på grundlag af resultatet af ekspertundersøgelsen, og kravene i specifikationerne dækkede fuldt ud de væsentlige krav. Begge de bydendes eksplicitte accept af alle kravene (i form af en behørigt udfyldt »overensstemmelsesmatrice«) gav sammen med beskrivelsen af den foreslåede fremstillingsproces og risikovurderingen, der var vedhæftet tilbuddene, fuld forsikring om buddenes tekniske kvalitet. På dette grundlag vedtog bedømmelsesudvalget enstemmigt, at det var berettiget at tildele begge tilbuddene den højeste tekniske score.

Brug af forhåndsmeddelelse:

F4E mener ikke, at dette udgjorde en svaghed i udbudsproceduren, da der blev truffet afhjælpende foranstaltninger for at øge konkurrencen.

I de tre udbud, Revisionsretten har udpeget, blev der ikke offentliggjort nogen forhåndsmeddelelse, da dette ikke på det pågældende tidspunkt var forudsat i de interne procedurer (dette blev ændret i mellemtiden med henblik på at imødegå de risici, der var fremhævet ved andre revisioner, og nu er det obligatorisk at benytte forhåndsmeddelelser ved udbud over 10 mio. EUR). F4E mener at have afbødet risikoen for ringe konkurrence ved at gennemføre tre målrettede aktioner (infodage, events såsom et erhvervsforum, markedsundersøgelser, brug af ILO-netværk osv.). Denne formidlingsstrategi anses for at være mere effektiv end blot at offentliggøre en forhåndsmeddelelse gennem EUT, eftersom den mere direkte henvender sig til de relevante økonomiske aktører.

25.

For de tre revisioner, som blev foretaget i 2014, er der modtaget to endelige revisionsberetninger i december 2014, som blev videresendt til Retten. Den foreløbige revisionsrapport fra den tredje revision blev modtaget i december 2014, og revisoren og støttemodtageren er i øjeblikket i gang med drøftelser herom.

Planlægningen af den efterfølgende 2015-revision vedrørende F4E-tilskud i 2015 begyndte i september 2014 med udvælgelsen af tre støttemodtagere og undertegnelsen i februar 2015 af de specifikke kontrakter med de eksterne revisionsfirmaer. De tilsvarende tre foreløbige revisionsrapporter er modtaget og er i øjeblikket ved at blive analyseret.

26.

Finansforordningen for F4E skal ændres, så den afspejler de ændringer, der blev indført med den nye rammefinansforordning og den generelle finansforordning i overensstemmelse med Revisionsrettens bemærkninger.

Finansforordningen for F4E og gennemførelsesbestemmelserne hertil blev forelagt Kommissionen af F4E den 25. juli 2014 og er siden blevet drøftet. Kommissionen vil gerne fremsætte en samlet udtalelse om finansforordningen for F4E og gennemførelsesbestemmelserne hertil, når udbudsreglernes bestemmelser i det nye direktiv 2014/24/EU af 26. februar 2014 er gennemført i den generelle finansforordning og gennemførelsesbestemmelserne hertil samt i rammefinansforordningen og gennemførelsesbestemmelserne hertil.

For ikke yderligere at forsinke ændringen af finansforordningen for F4E og gennemførelsesbestemmelserne hertil blev bestyrelsen på sit sidste møde i juni 2015 enig om at følge en totrinsprocedure i denne sag:

F4E og Kommissionen sigter mod at afslutte drøftelserne om finansforordningen for F4E hurtigst muligt (uden udbudskapitlet).

Så snart Kommissionens nye udbudsregler foreligger, indleder F4E og Kommissionen drøftelser med det formål at fremlægge et nyt udbudskapitel til bestyrelsens godkendelse i foråret 2016.

I mellemtiden fremlagde Kommissionen den 3. juli 2015 det nye udkast til udbudsregler for F4E til overvejelse, så afhængigt af godkendelsen fra Rådet og Europa-Parlamentet (den generelle finansforordning) og fra Kommissionen (gennemførelsesbestemmelserne til den generelle finansforordning) kan en ettrinsproces stadig være mulig.

29.

Med den relevante bestyrelsesbeslutning tilvejebringes midlerne til at gennemføre forpligtelserne for intellektuel ejendomsret til de tilgængelige teknologier og bevillingen af brugerrettigheder, idet begge disse aspekter dækkes af ordlyden af F4E's modelklausuler for intellektuel ejendomsret. Hvad angår gennemførelsen af de øvrige erhvervspolitiske tiltag, skal det bemærkes, at F4E inden udgangen af 2014 havde gennemført 24 af de 32 fastsatte tiltag.

F4E finder, at dets tilgang til intellektuelle ejendomsrettigheder øger konkurrencen, da de kontraktlige betingelser er mere attraktive for kontrahenter, hvilket både bidrager til at begrænse omkostningerne og sprede vores tilstedeværelse i hele Europa.

33.

I marts 2015 tilbød den spanske regering F4E nye lokaler i en bygning, som skal deles med Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC). Dette tilbud blev hilst velkommen af F4E, og godkendelsen heraf var genstand for en detaljeret undersøgelse og ekspertanalyse.

I juni 2015 foretog en uafhængig ekstern arkitekt en analyse med henblik på at prøve at matche tilbuddet med kravene. Resultatet viste, at der stadig er kritiske spørgsmål, især vedrørende den tilgængelige plads på kort til mellemlang sigt, som skal løses af værtsstaten, før tilbuddet fuldt ud kan opfylde F4E's behov.

F4E og værtsstaten er ved at vurdere, hvordan man kan komme videre og løse disse kritiske spørgsmål, så der kan findes en endelig løsning på kort sigt.

34.

For at undgå et juridisk vakuum indtil den formelle vedtagelse af udestående gennemførelsesbestemmelser til sine personalevedtægter har F4E truffet følgende to overgangsforanstaltninger:

vedtagelse af direktørens ad hoc-beslutninger om gennemførelsesbetingelserne for de relevante bestemmelser i personalevedtægterne. Disse afspejlede typisk Kommissionens gennemførelsesprincipper og -praksis, dog med visse justeringer for at tage hensyn til de særlige forhold for F4E, og

vedtagelse af direktørens beslutninger om, at de standardgennemførelsesbestemmelser, der gælder for agenturerne eller Europa-Kommissionens regler tilsvarende skulle finde anvendelse på fællesforetagendet (medmindre andet er anført).

Der er gjort betydelige fremskridt, og antallet af gennemførelsesbestemmelser, der er formelt vedtaget af eller tilsvarende finder anvendelse på fællesforetagendet, er i øjeblikket 26. Yderligere fire gennemførelsesbestemmelser er i øjeblikket ved at blive vedtaget af Fusion for Energy efter skriftlig procedure og forventes at blive formelt vedtaget i november 2015.

Vedrørende de resterende gennemførelsesbestemmelser, der skal vedtages efter EU's personalereform af 2014:

Kommissionen er i øjeblikket i gang med at vedtage fem nye standardgennemførelsesbestemmelser, der skal finde anvendelse på agenturer og fællesforetagender. F4E indleder vedtagelsesprocessen for disse nye bestemmelser, så snart de er blevet »frigivet« af Kommissionen. I overensstemmelse med artikel 110 i personalevedtægterne vil fællesforetagendet have ni måneder til at foretage sin egen vedtagelse fra Kommissionens »frigørelsesdato«.

Der er yderligere otte gennemførelsesbestemmelser, som afventer feedback fra Kommissionen efter F4E's anmodninger om opt-out eller godkendelse.


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/51


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet for brændselsceller og brint for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/06)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1-4

52

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

5

52

Revisionserklæring

6-13

53

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11

54

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

12

54

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

14-18

54

Budgetgennemførelsen

14-15

54

Indkaldelser af forslag

16-17

54

Flerårig finansiering

18

54

Andre forhold

19-22

55

Retsgrundlag

19

55

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

20-21

55

Regnskabsfører

22

55

Opfølgning af tidligere bemærkninger

23-26

55

Overvågning og rapportering af projektforskningsresultater

23-24

55

Interessekonflikter

25

56

Kommissionens anden foreløbige evaluering

26

56

INDLEDNING

1.

Fællesforetagendet for gennemførelsen af det fælles teknologiinitiativ vedrørende brændselsceller og brint (fællesforetagendet BCB), der ligger i Bruxelles, blev oprettet i maj 2008 (1) for perioden indtil 31. december 2017 og fik finansiel uafhængighed den 15. november 2010. I maj 2014 (2) ophævede Rådet den oprindelige forordning og forlængede fællesforetagendet, herefter »fællesforetagendet for brændselsceller og brint 2« (fællesforetagendet BCB 2) (3), under Horisont 2020-rammeprogrammet for forskning og innovation (4) for perioden frem til 31. december 2024.

2.

Blandt fællesforetagendet BCB's målsætninger er i samordning med erhvervslivet og forskningsorganisationer at støtte forskning, teknologisk udvikling og demonstration i medlemsstaterne og lande, der er associeret med syvende rammeprogram (5), med henblik på målrettet at udvikle markedsapplikationer og dermed fremme en yderligere industriel indsats for hurtig udbredelse af brændselscelle- og brintteknologier. Under Horisont 2020 er målet for fællesforetagendet BCB 2 at bidrage til gennemførelsen af udfordringen vedrørende sikker, ren og effektiv energi og udfordringen vedrørende intelligent, grøn og integreret transport og at bidrage til målsætningerne for det fælles teknologiinitiativ vedrørende brændselsceller og brint ved at udvikle en stærk, bæredygtig og globalt konkurrencedygtig sektor for brændselsceller og brint i Unionen (6).

3.

Fællesforetagendets medlemmer er Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen, New Energy World Industry Grouping (NEW-IG) og New European Research Grouping on Fuel Cells and Hydrogen (N.ERGHY).

4.

EU's bidrag til fællesforetagendet BCB til dækning af løbende omkostninger og forskningsaktiviteter udgør højst 470 millioner euro, som finansieres over bevillingen til syvende rammeprogram (heraf må højst 20 millioner euro være øremærkede til administrative omkostninger). EU's bidrag til fællesforetagendet BCB 2 til dækning af administrative omkostninger og driftsomkostninger udgør højst 665 millioner euro, som finansieres over bevillingen Horisont 2020-rammeprogrammet (heraf må de administrative omkostninger højst udgøre 19 millioner euro (7)). Industri- og forskningsgrupperne forventes at dække 50 % af de administrative omkostninger og skal bidrage til programmet med bidrag i naturalier (8) til de projekter, som finansieres af fællesforetagendet BCB 2, og med bidrag i naturalier til ekstra aktiviteter (9) uden for arbejdsplanen for fællesforetagendet BCB 2, som bidrager til de mål, der er opstillet for det fælles teknologiinitiativ vedrørende brændselsceller og brint.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

5.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller i overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

6.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendet for brændselsceller og brints årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (10) og beretningen om budgetgennemførelsen (11) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

7.

Ifølge artikel 16 og 22 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 (12) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (13), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

8.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (14) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, at fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

9.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

10.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 samt af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastsat.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

12.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det år, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

13.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelsen

14.

På det oprindelige og det endelige budget for 2014, som var vedtaget af bestyrelsen, var der opført henholdsvis 100,9 og 112,9 millioner euro i forpligtelsesbevillinger og 72,1 og 97,5 millioner euro i betalingsbevillinger.

15.

Udnyttelsesgraden for forpligtelsesbevillingerne var på henholdsvis 99,5 % og 96 % (98,9 % i 2013). Udnyttelsesgraden for betalingsbevillingerne var på henholdsvis 66,3 % og 74,5 % (56,7 % i 2013), hvilket afspejler, at betalingen af en række omkostningsanmeldelser, der var forventet i slutningen 2014, blev udskudt til begyndelsen af 2015.

Indkaldelser af forslag

16.

Pr. 31. december 2014 bestod fællesforetagendet BCB's program af 155 tilskudsaftaler, som var indgået i forlængelse af syv årlige indkaldelser, der var afholdt i årene 2008 til 2013. Den første tilskudsaftale under H2020-programmet vil blive undertegnet i 2015.

17.

Den gennemsnitlige tid, inden tilskuddet bevilges, og inden forskudsbetalingen udbetales, var for RP7-programmet på henholdsvis 370 og 14 dage, hvilket blev forbedret til henholdsvis 280 og 5 dage for den sidste indkaldelse vedrørende tilskud under RP7-programmet.

Flerårig finansiering

18.

De indkaldelser af forslag, der blev organiseret i 2008-2013, resulterede i undertegnelse af tilskudsaftaler for i alt 450 millioner euro, hvilket er det maksimale EU-bidrag til fællesforetagendet til forskningsaktiviteter.

ANDRE FORHOLD

Retsgrundlag

19.

De finansielle bestemmelser for fællesforetagendet BCB 2 blev vedtaget den 30. juni 2014 på grundlag af finansforordningsmodellen for offentlig-private partnerskabsorganer (15) og under hensyntagen til kravene i Rådets forordning (EU) nr. 559/2014 om oprettelse af fællesforetagendet BCB 2.

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

20.

I overensstemmelse med Den Interne Revisionstjenestes (IAS') arbejdsplan for fællesforetagendet BCB for 2014 gennemførte fællesforetagendet BCB's interne revisionskapacitet en opfølgningsrevision vedrørende brugerrettigheder i forbindelse med RP7-IT-redskaber og gennemførte andre erklærings- og konsulentopgaver, herunder en vurdering af omfanget af bidrag i naturalier.

21.

Fællesforetagendet BCB blev ikke revideret af Kommissionens Interne Revisionstjeneste i 2014. Den Interne Revisionstjeneste foretog imidlertid en begrænset gennemgang af anvendelsen og udbredelsen af forskningsresultater (16). BCB's interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste udarbejdede og gennemførte handlingsplaner for revisioner af tidligere regnskabsår.

Regnskabsfører

22.

Fællesforetagendet BCB 2's bestyrelse udnævnte Europa-Kommissionens regnskabsfører til regnskabsfører for fællesforetagendet BCB 2 pr. 15. juli 2014 i overensstemmelse med den mulighed, der er fastsat i de finansielle bestemmelser for fællesforetagendet BCB 2.

OPFØLGNING AF TIDLIGERE BEMÆRKNINGER

Overvågning og rapportering af projektforskningsresultater

23.

For så vidt angår overvågning og rapportering af projektforskningsresultater (17) anvender BCB Europa-Kommissionens værktøjer sammen med sine egne med henblik på at integrere sine forskningsresultater i Kommissionens generelle rapporteringssystem. Den seneste overvågningsrapport fra Kommissionen om RP7, der blev offentliggjort i marts 2015 (18), indeholder for første gang kvantitative data om fællesforetagendet BCB's aktiviteter (19). For så vidt angår kvalitative data har fællesforetagendet siden 2011 udarbejdet en programevalueringsrapport (20), som har til formål at evaluere resultaterne af den portefølje af projekter, som fællesforetagendet BCB finansierer, og sammenholde dem med fællesforetagendets strategiske målsætninger.

24.

Den retlige ramme for Horisont 2020 kræver specifikt tilsyn med forskningsresultater, der skal baseres på kvantitativ og, hvor det er hensigtsmæssigt, kvalitativ dokumentation, herunder fremskridt i forhold til resultatindikatorer (21). Med henblik på at opfylde kravene i Horisont 2020 og bidrage mere effektivt til formidlingen af RP7-forskningsresultaterne (navnlig, når de finansierede projekter nærmer sig afslutningen) (22), bør samarbejdet mellem fællesforetagendet og Kommissionen forstærkes for at forbedre rapporteringen og udbredelsen af forskningsresultaterne (23).

Interessekonflikter

25.

Kommissionen er i gang med at udvikle en fælles model for fællesforetagenderne. I mellemtiden forbliver BCB's procedure i kraft.

Kommissionens anden foreløbige evaluering

26.

På baggrund af Kommissionens anden foreløbige evaluering (24) vedtog bestyrelsen en handlingsplan for anbefalingerne den 11. november 2014. De fleste anbefalinger er blevet implementeret (25).

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 6. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 521/2008 af 30. maj 2008 om oprettelse af fællesforetagendet for brændselsceller og brint (EUT L 153 af 12.6.2008, s. 1), ændret ved Rådets forordning (EU) nr. 1183/2011 af 14. november 2011 (EUT L 302 af 19.11.2011, s. 3).

(2)  Rådets forordning (EU) nr. 559/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet for brændselsceller og brint 2 (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 108).

(3)  I denne beretning henvises der til »fællesforetagendet for brændselsceller og brint«, medmindre det er nødvendigt at skelne mellem de to programmer.

(4)  Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation, der blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104), er programmet for forskning og innovation for 2014-2020 og samler hele den eksisterende EU-finansiering af forskning og innovation.

(5)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006, s. 1), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse. Rammeprogrammet er også et nøgleelement i det europæiske forskningsrum.

(6)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, aktiviteter og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(7)  De administrative omkostninger ved fællesforetagendet BCB 2 må ikke overstige 38 millioner euro og dækkes gennem finansielle bidrag, som fordeles mellem Unionen og de øvrige medlemmer på årsbasis

(8)  Det hedder i artikel 13, stk. 3, i bilaget til forordning (EU) nr. 559/2014: »Fællesforetagendet BCB 2's driftsomkostninger dækkes gennem: a) et finansielt bidrag fra Unionen, b) bidrag i naturalier fra de konstituerende enheder eller de associerede enheder hos de andre medlemmer end Unionen, der deltager i de indirekte aktioner, bestående af de omkostninger, som de påføres ved gennemførelsen af indirekte aktioner med fradrag af bidraget fra fællesforetagendet BCB 2 og alle andre finansielle bidrag fra Unionen til disse omkostninger«.

(9)  Artikel 4, stk. 2, litra b), i bilaget til forordning (EU) nr. 559/2014.

(10)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(11)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(12)  EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.

(13)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(14)  Artikel 47 i forordning (EU) nr. 110/2014.

(15)  Forordning (EU) nr. 110/2014.

(16)  Jf. fodnote 22.

(17)  Punkt 21 til 23 i Rettens beretning om regnskabsåret 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 67).

(18)  http://ec.europa.eu/research/evaluations/pdf/archive/fp7_monitoring_reports/7th_fp7__report.pdf#view=fit&pagemode=none

(19)  I Kommissionens overvågningsrapport fremlægges disse oplysninger som værdier, der er aggregeret med oplysningerne fra de øvrige fælles teknologiinitiativer.

(20)  http://www.fch.europa.eu/sites/default/files/FCH-PPR14-17Mar2015-web%20%283%29.pdf

(21)  Artikel 31 i forordning (EU) nr. 1291/2013 om Horisont 2020 og bilag II (Resultatindikatorer) til Rådets afgørelse 2013/743/EU (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 965) af 3. december 2013 om særprogrammet til gennemførelse af Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020).

(22)  I denne sammenhæng færdiggjorde Kommissionens Interne Revisionstjeneste i maj 2014 en begrænset gennemgang af fællesforetagendet BCB's anvendelse og udbredelse af forskningsresultater. Den Interne Revisionstjeneste anerkendte, at fællesforetagendet har implementeret et forvaltnings- og kontrolsystem for modtagernes planer om anvendelse og udbredelse af forskningsresultater, men den anbefalede, at fællesforetagendet BCB styrkede planen for central udbredelse af forskningsresultater.

(23)  Jf. rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet — Årsrapport om de fremskridt, der er opnået af de fælles teknologiinitiativers fællesforetagender (COM(2013) 935 final).

(24)  Punkt 26 i Rettens beretning om regnskabsåret 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 67).

(25)  Navnlig er a) centrale anbefalinger om ledelse, udformning og forvaltning blevet taget i betragtning i Rådets forordning (EU) nr. 559/2014 om oprettelse af fællesforetagendet BCB 2 og er blevet effektivt implementeret (f.eks. flere ressourcer til program- og vidensforvaltning, regnskabsydelser fra Kommissionen, b) er centrale anbefalinger om teknologiovervågning og politikstøtte blevet implementeret, ved at der er etableret et specifikt værktøj, TEMONAS, til overvågning af teknologiske fremskridt og, c) er centrale anbefalinger om medlemsstaternes engagement imødekommet i Rådets forordning (EU) nr. 559/2014, hvor gruppen af repræsentanter for staterne får en mere fremtrædende rolle.


BILAG

Fællesforetagendet for brændselsceller og brint (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområde i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF af 18. december 2006, der giver mulighed for at etablere offentlig-private partnerskaber i form af fælles teknologiinitiativer, som kan implementeres gennem fællesforetagender, jf. artikel 187 i TEUF, og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 (»Horisont 2020«), som sigter mod at opnå øget indvirkning på forskning og innovation ved at kombinere Horisont 2020 og midler fra den private sektor i offentlig-private partnerskaber inden for centrale områder, hvor forskning og innovation kan bidrage til at opfylde Unionens overordnede mål om konkurrenceevne, øge virkningen af private investeringer og hjælpe med at tackle samfundsmæssige udfordringer.

Rådets forordning (EU) nr. 559/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet BCB 2.

Fællesforetagendets beføjelser

som fastsat i Rådets forordning (EU) nr. 559/2014

Mål

Fællesforetagendet for brændselsceller og brint 2 har følgende målsætninger:

a)

at bidrage til gennemførelsen af forordning (EU) nr. 1291/2013, og navnlig udfordringen vedrørende sikker, ren og effektiv energi og udfordringen vedrørende intelligent, grøn og integreret transport nævnt i bilag I, del III, i afgørelse 2013/743/EU

b)

at bidrage til målsætningerne for det fælles teknologiinitiativ vedrørende brændselsceller og brint ved at udvikle en stærk, bæredygtig og globalt konkurrencedygtig sektor for brændselsceller og brint i Unionen.

Det skal navnlig sigte mod at:

a)

sænke produktionsomkostningerne for brændselscellesystemer til brug på transportområdet og samtidig forlænge deres levetid til et niveau, som kan konkurrere med konventionelle teknologier

b)

øge eleffektiviteten og holdbarheden af de forskellige brændselsceller, der bruges til elproduktion til et niveau, som kan konkurrere med konventionelle teknologier, og samtidig mindske omkostningerne

c)

øge energieffektiviteten i fremstilling af brint hovedsagelig gennem vandelektrolyse og vedvarende kilder og samtidig mindske drifts- og kapitalomkostningerne, så det kombinerede system med fremstilling af brint og konvertering ved hjælp af brændselscellesystemer kan konkurrere med de alternativer for elektricitetsfremstilling, der findes på markedet

d)

i stor målestok påvise mulighederne for at bruge brint til at understøtte integration af vedvarende energikilder i energisystemerne, bl.a. ved at bruge brint som et konkurrencedygtigt energilagringsmedie til elektricitet fra vedvarende energikilder

e)

reducere anvendelsen af de af EU definerede »kritiske råmaterialer«, f.eks. gennem ressourcer med et lavt indhold af platin eller ingen platin og ved at genanvende eller reducere eller undgå anvendelsen af sjældne jordarter.

Ledelse

som fastsat i Rådets forordning (EU) nr. 559/2014

Fællesforetagendet BCB's organer:

 

1 —

Bestyrelsen

Bestyrelsen er Fællesforetagendet BCB's øverste beslutningsorgan.

 

2 —

Den administrerende direktør

Den administrerende direktør er ansvarlig for den daglige ledelse af fællesforetagendet og er dets retlige repræsentant. Han står til ansvar over for bestyrelsen.

 

3 —

Det videnskabelige udvalg

Består af op til ni medlemmer, som afspejler en ligelig repræsentation af ekspertise i verdensklasse fra akademiske kredse, erhvervslivet og tilsynsmyndighederne. Dets opgaver er at:

a)

rådgive om de videnskabelige prioriteter, der skal behandles i de årlige arbejdsplaner

b)

rådgive om de videnskabelige fremskridt, der beskrives i den årlige aktivitetsrapport.

Fællesforetagendet BCB's eksterne rådgivende organer er:

 

4 —

Gruppen af repræsentanter for BCB-staterne

Består af en repræsentant for hver medlemsstat og for hvert land, der er associeret til H2020.

Gruppen af repræsentanter for staterne skal høres og navnlig gennemgå oplysninger og afgive udtalelser om følgende:

a)

programrelaterede fremskridt i fællesforetagendet BCB 2 og opfyldelse af dets mål

b)

opdatering af den strategiske retning

c)

forbindelser til Horisont 2020

d)

årlige arbejdsplaner

e)

inddragelse af SMV'er.

Gruppen skal også give fællesforetagendet BCB 2 oplysninger om og fungere som grænseflade med foretagendet i forhold til følgende emner:

a)

status for relevante nationale eller regionale programmer for forskning og innovation og udpegelse af mulige samarbejdsområder, bl.a. med hensyn til udbredelse af BCB-teknologier for at skabe mulighed for synergivirkninger og undgå overlapninger

b)

særlige foranstaltninger truffet på nationalt eller regionalt plan med hensyn til formidlingsarrangementer, relevante tekniske workshopper og kommunikationsaktiviteter.

 

5 —

Interessentforummet

Interessentforummet er en vigtig kanal for kommunikation om Fællesforetagendet BCB's aktiviteter og er åben for alle offentlige og private interessenter og internationale interessentgrupper i medlemsstater, associerede lande og tredjelande. Der afholdes generalforsamling én gang om året. Interessentforummet holdes orienteret om Fællesforetagendet BCB's aktiviteter og opfordres til at fremsætte bemærkninger.

Interne og eksterne revisorer samt dechargemyndighed for Fællesforetagendet BCB:

 

6 —

Intern revision

Fællesforetagendets interne revisionschef (den interne revisionsfunktion — IAC)

Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS).

 

7 —

Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret.

 

8 —

Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

Fællesforetagendet BCB's endelige regnskab for 2014

Budget (forpligtelsesbevillinger)

112,0 millioner euro

Ansatte pr. 31. december 2014

Stillingsfortegnelsen for 2014 med 26 stillinger (24 midlertidigt ansatte og 2 kontraktansatte), hvoraf 25 var besat ved udgangen af 2014; disse stillinger var afsat til at støtte operationelle aktiviteter (18 fuldtidsækvivalenter (FTE)) og administrative opgaver (7 FTE).

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Jf. Fællesforetagendet BCB's årlige aktivitetsrapport for 2014 på http://www.fch.europa.eu/page/documents

Kilde: Fællesforetagendet BCB.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

Fællesforetagendet for Brændselsceller og Brint 2 er tilfreds med den positive udtalelse fra Revisionsretten om fællesforetagendets årlige regnskab og de underliggende transaktioner for regnskabsåret 2014 og tager bemærkningerne til efterretning.


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/61


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet for Initiativet om Innovative Lægemidler for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/07)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1-4

62

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

5

62

Revisionserklæring

6-13

62

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11

64

Erklæring om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

12

64

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

14-16

64

Budgetgennemførelsen

14-15

64

Flerårig finansiering

16

64

Andre forhold

17-20

64

Centrale kontroller og overvågningssystemer

17

64

Retsgrundlag

18

65

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

19-20

65

Opfølgning af tidligere bemærkninger

21-24

65

Tilsyn med og rapportering af projektforskningsresultater

21-22

65

Interessekonflikter

23

65

Kommissionens anden foreløbige evaluering

24

66

INDLEDNING

1.

Fællesforetagendet med henblik på gennemførelsen af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler (herefter fællesforetagendet for IMI), der ligger i Bruxelles, blev oprettet i december 2007 (1) for en periode på 10 år og har fungeret som et uafhængigt organ siden 16. november 2009. I maj 2014 (2) ophævede Rådet den oprindelige forordning og pålagde fællesforetagendet, herefter kaldet »fællesforetagendet for Innovative Lægemidler2« (fællesforetagendet for IMI 2) (3), nye opgaver under Horisont 2020-rammeprogrammet for forskning og innovation (4) og forlængede fællesforetagendets levetid for perioden frem til 31. december 2024.

2.

Målsætningen for fællesforetagendet for IMI under syvende rammeprogram (5) er i betydelig grad at forbedre produktiviteten og effektiviteten af lægemiddeludviklingsprocessen, idet det langsigtede mål er, at lægemiddelsektoren kan producere mere effektive og sikre innovative lægemidler. Målsætningen for fællesforetagendet for IMI 2 under Horisont 2020 er at forbedre sundheden ved at fremskynde udviklingen af og patienters adgang til innovative lægemidler, navnlig på områder, hvor der er et uopfyldt medicinsk eller socialt behov. Det sker ved at fremme samarbejdet mellem centrale aktører inden for forskning i sundhedspleje, herunder universiteter, lægemiddelindustrien og andre industrier, små og mellemstore virksomheder (SMV'er), patientorganisationer og lægemiddellovgivere (6).

3.

Fællesforetagendets stiftende medlemmer er Den Europæiske Union repræsenteret ved Europa-Kommissionen og Den Europæiske Sammenslutning af Farmaceutindustriforeninger (EFPIA). Andre medlemmer og associerede partnere kan også deltage i programmet.

4.

EU's bidrag til fællesforetagendet for IMI til dækning af løbende omkostninger og forskningsaktiviteter udgør højst en milliard euro, som skal afholdes over bevillingen til syvende rammeprogram. EU's finansielle bidrag til fællesforetagendet for IMI 2 under Horisont 2020 udgør højst 1,638 milliarder euro, hvoraf op til 1,425 milliarder euro skal modsvare bidraget (7) fra den farmaceutiske sektor, og op til 213 millioner euro skal modsvare bidragene fra andre selskaber, der beslutter at tilslutte sig IMI 2 som associerede partnere. Medlemmerne skal bidrage ligeligt til de løbende omkostninger (som ikke bør overskride 85,2 millioner euro for fællesforetagendet for IMI 2).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

5.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller í overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

6.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendets for IMI's årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (8) og beretningen om budgetgennemførelsen (9) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

7.

Ifølge artikel 16 og 22 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 (10) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (11), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

8.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (12) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

9.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

10.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 samt af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastsat.

Erklæring om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

12.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for fællesforetagendets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

13.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelsen

14.

På budgettet for 2014 var der opført 223 millioner euro i forpligtelsesbevillinger og 171 millioner euro i betalingsbevillinger. Den samlede udnyttelsesgrad var 92,4 % (99,5 % for 2013) for forpligtelsesbevillingerne og 73,9 % (97,5 % for 2013) for betalingsbevillingerne.

15.

For de operationelle aktiviteters vedkommende var udnyttelsesgraden 93 % for forpligtelsesbevillingerne og 74 % for betalingsbevillingerne (13). Forpligtelserne for forpligtelsesbevillingerne blev imidlertid indgået samlet, hvilket betyder, at der ved udgangen af 2014 ikke var underskrevet tilskudsaftaler.

Flerårig finansiering

16.

De indkaldelser af forslag vedrørende syvende rammeprogram, der blev organiseret i 2008-2013, resulterede i undertegnelse af tilskudsaftaler for i alt 897 millioner euro, hvilket svarer til 93 % af det maksimale EU-bidrag til fællesforetagendet til forskningsaktiviteter.

ANDRE FORHOLD

Centrale kontroller og overvågningssystemer

17.

De operationelle forudgående kontroller af betalingen af projektomkostninger var ikke tilstrækkeligt dokumenterede på følgende områder:

a)

Den forudgående kontrol, der blev foretaget af videnskabelige projektmedarbejdere i IMI, fokuserede på administrativ overholdelse og ikke på operationel overholdelse, da den ikke klart identificerede og kommenterede projektets status (igangværende, igangværende med mangler, udsat/annulleret) og dets resultater (ingen forbehold, forbehold, der skal forklares, større forbehold).

b)

Der blev afholdt betaling, uden at de videnskabelige projektmedarbejdere havde godkendt en officiel liste over resultater og uden henvisning til de videnskabelige projektmedarbejderes vurdering af resultaterne.

Retsgrundlag

18.

De finansielle bestemmelser for fællesforetagendet for IMI 2 blev vedtaget den 7. juli 2014 på grundlag af finansforordningsmodellen for offentlig-private partnerskabsorganer (14) og under hensyntagen til kravene i Rådets forordning (EU) nr. 557/2014 om oprettelse af fællesforetagendet for IMI 2.

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

19.

I januar 2014 afsluttede Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS) en revision af projektovervågning og rapportering af operationelle resultater i fællesforetagendet for IMI. Pr. april 2015 var alle anbefalinger blevet taget til følge gennem aftalte aktioner (15). Den interne revisionstjeneste overvåger gennemførelsen af handlingsplanen, og der forventes en vurdering i løbet af 2015, for så vidt angår afslutningen af anbefalingerne.

20.

Endvidere blev to revisioner afsluttet tidligt i 2015, en vedrørende forudgående kontrol af driftsudgifter og en vedrørende risikoanalyse. Fællesforetagendet for IMI har afhjulpet de forhold, der lå til grund for anbefalingen om forudgående kontroller, gennem en handlingsplan, der er blevet godkendt af Den Interne Revisionstjeneste.

OPFØLGNING AF TIDLIGERE BEMÆRKNINGER

Tilsyn med og rapportering af projektforskningsresultater

21.

For så vidt angår overvågning og rapportering af projektforskningsresultater (16) anvender fællesforetagendet for IMI sine egne værktøjer til at integrere sine forskningsresultater i Kommissionens generelle rapporteringssystem. Den seneste overvågningsrapport fra Kommissionen om RP7, der blev offentliggjort i marts 2015 (17), indeholder for første gang kvantitative data om fællesforetagendet for IMI's aktiviteter (18). For så vidt angår kvalitative data ud over de oplysninger, der gives på IMI's websted, producerer fællesforetagendet hvert halve år bibliometriske analyser af igangværende projekter (19) med henblik på at benchmarke forskning offentliggjort af IMI-støttede projekter i forhold til andre udvalgte offentligt-private partnerskaber. Fællesforetagendet for IMI har også udviklet centrale resultatindikatorer for de forskellige aspekter ved projektgennemførelse, og det måler fremskridt på dette grundlag.

22.

Den retlige ramme for Horisont 2020 kræver specifikt tilsyn med forskningsresultater, der skal baseres på kvantitativ og, hvor det er hensigtsmæssigt, kvalitativ dokumentation, herunder fremskridt vurderet i forhold til resultatindikatorer (20). Med henblik på at opfylde kravene i Horisont 2020 og bidrage bedre til formidlingen af RP7-forskningsresultaterne bør samarbejdet mellem fællesforetagendet og Kommissionen udvikles så meget som muligt (21) specielt med hensyn til yderligere integration af fællesforetagendet for IMI's data i Kommissionens system.

Interessekonflikter

23.

Kommissionen er i gang med at udvikle en fælles model for fællesforetagenderne. I mellemtiden forbliver IMI's procedure i kraft.

Kommissionens anden foreløbige evaluering

24.

Anbefalingerne fra Kommissionens anden foreløbige evaluering blev forelagt for bestyrelsen den 29. oktober 2013. Der blev foreslået opfølgning af anbefalingerne, og der blev integreret nogle centrale aktioner (22) i den årlige handlingsplan for 2014. Den administrerende direktør har rapporteret regelmæssigt til bestyrelsen om opfølgningen af aktionerne. Anbefalinger vedrørende oprettelsen af fællesforetagendet for IMI 2 (23) er under gennemførelse, og der er indført planer for programkontorets udførelse af en samlet opfølgning og vurdering af aktionerne ved udgangen af 2015.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 6. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 73/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af et fællesforetagende med henblik på gennemførelse af det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler (EUT L 30 af 4.2.2008, s. 38).

(2)  Rådets forordning (EU) nr. 557/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet for initiativet om innovative lægemidler 2 (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 54).

(3)  I denne beretning henvises der til »fællesforetagendet for Initiativet om Innovative Lægemidler«, medmindre det er nødvendigt at skelne mellem de to programmer.

(4)  Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation, der blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104), er programmet for forskning og innovation for 2014-2020 og samler hele den eksisterende EU-finansiering af forskning og innovation.

(5)  Syvende rammeprogram, som blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 412 af 30.12.2006, s. 1), samler alle forskningsrelaterede EU-initiativer under ét og spiller en vigtig rolle med hensyn til at opfylde målene for vækst, konkurrenceevne og beskæftigelse.

(6)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, aktiviteter og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(7)  Det hedder i artikel 13, stk. 3, i bilaget til forordning (EU) nr. 557/2014: »Fællesforetagendet IMI 2's driftsomkostninger dækkes gennem: a) et finansielt bidrag fra Unionen, b) bidrag i naturalier fra de andre medlemmer end Unionen og de associerede partnere […] bestående af de omkostninger, som de påføres ved gennemførelsen af indirekte aktioner […] med fradrag af bidraget fra fællesforetagendet IMI 2 og alle andre finansielle bidrag fra Unionen til disse omkostninger«.

(8)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(9)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(10)  EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.

(11)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(12)  Artikel 47 i delegeret forordning (EU) nr. 110/2014.

(13)  Med hensyn til administrationsudgifter beløb de disponible bevillinger for 2014 sig til 8,9 millioner euro. Fællesforetagendet for IMI opnåede en udnyttelsesgrad på 84 % for forpligtelsesbevillingerne og på 70 % for betalingsbevillingerne.

(14)  Delegeret forordning (EU) nr. 110/2014.

(15)  Disse omfatter de to anbefalinger, der blev betegnet som »meget vigtige«, og som vedrørte »gennemgang af udformningen af og rapporteringen om mål og centrale resultatindikatorer (KPI'er)« og »styrkelse af projektovervågningen og IT-systemer for at forbedre rapporteringen«. Nogle aktioner vedrørende sidstnævnte er stadig i gang.

(16)  Punkt 21 i Rettens beretning om regnskabsåret 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 67).

(17)  http://ec.europa.eu/research/evaluations/pdf/archive/fp7_monitoring_reports/7th_fp7_monitoring_report.pdf#view=fit&pagemode=none

(18)  I Kommissionens overvågningsrapport fremlægges disse oplysninger som værdier, der er aggregeret med oplysningerne fra de øvrige fælles teknologiinitiativer.

(19)  http://www.imi.europa.eu/sites/default/files/uploads/documents/BibliometricsReport5.pdf

(20)  Artikel 31 i forordning (EU) nr. 1291/2013 om Horisont 2020 og bilag II (Resultatindikatorer) til Rådets afgørelse 2013/743/EU (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 965) af 3. december 2013 om særprogrammet til gennemførelse af Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020).

(21)  Jf. rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet — Årsrapport om de fremskridt, der er opnået af de fælles teknologiinitiativers fællesforetagender (COM(2013) 935 final).

(22)  F.eks. en gennemgang af Kommissionens strategi, socioøkonomiske effekter oversat til KPI'er, yderligere deltagelse af industrisektoren og navnlig af SMV'er, øget fleksibilitet med hensyn til lancering af indkaldelser og brug af bidrag i naturalier fra lande uden for EU.

(23)  F.eks. deltagelse fra industrien fra en anden sundhedsplejerelateret sektor, øget fleksibilitet og gennemsigtighed med hensyn til forvaltning.


BILAG

Fællesforetagendet for Innovative Lægemidler (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

Uddrag fra artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Unionen kan oprette fællesforetagender eller enhver anden struktur, der er nødvendig for korrekt gennemførelse af programmerne for forskning, teknologisk udvikling og demonstration i Unionen.

Rådet vedtager på forslag af Kommissionen og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg de i artikel 187 omhandlede bestemmelser.

Europa-Parlamentet og Rådet vedtager efter den almindelige lovgivningsprocedure og efter høring af Det Økonomiske og Sociale Udvalg de i artikel 183, 184 og 185 omhandlede bestemmelser. Vedtagelsen af de supplerende programmer kræver endvidere de pågældende medlemsstaters samtykke.

Fællesforetagendets beføjelser

Rådets forordning (EU) nr. 557/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet for innovative lægemidler (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 54).

Mål

I henhold til artikel 2 i Rådets forordning (EU) nr. 557/2014 har fællesforetagendet for IMI 2 følgende målsætninger:

a)

i overensstemmelse med artikel 25 i forordning (EU) nr. 1291/2013/EU at støtte udvikling og gennemførelse af prækompetitiv forskning og af innovationsaktiviteter af strategisk betydning for Unionens konkurrenceevne og industrielle lederskab eller til at tage bestemte samfundsmæssige udfordringer op, som beskrevet i bilag 1, del II og III i afgørelse 2013/743/EU, og navnlig for at forbedre EU-borgernes sundhed og velfærd

b)

at bidrage til opfyldelse af målsætningerne for det fælles teknologiinitiativ om innovative lægemidler, navnlig:

i)

at øge succesraten ved kliniske forsøg med prioriterede lægemidler, som Verdenssundhedsorganisationen har udpeget

ii)

om muligt at mindske tidsforbruget til at opnå klinisk »proof of concept« ved udvikling af lægemidler til helbredelse af bl.a. kræftsygdomme, immunologiske sygdomme, luftvejssygdomme, neurologiske sygdomme og neurodegenerative sygdomme

iii)

at udvikle nye former for behandling af sygdomme, såsom Alzheimers sygdom, som der er et stort uopfyldt behov for, og begrænsede markedsincitamenter for, såsom antimikrobiel resistens

iv)

at udvikle biomarkører til diagnostik og behandling af sygdomme, som har en klar sammenhæng med klinisk relevans og er godkendt af lovgiverne

v)

at mindske fejlraten for vaccinekandidater ved kliniske forsøg i fase III ved brug af nye biomarkører til indledende kontroller af effektivitet og sikkerhed

vi)

at forbedre den nuværende proces til udvikling af lægemidler ved at yde støtte til udvikling af værktøjer, standarder og fremgangsmåder til vurdering af regulerede sundhedspræparaters effektivitet, sikkerhed og kvalitet.

Ledelse

Styrende organer i fællesforetagendet for IMI 2 er i) bestyrelsen, ii) den administrerende direktør, iii) det videnskabelige udvalg, iv) gruppen af repræsentanter for IMI 2-staterne og v) interessentforummet. Bestyrelsen kan oprette andre rådgivende grupper.

Bestyrelsen består af ti bestyrelsesmedlemmer, der ligeligt repræsenterer de to medlemmer af fællesforetagendet: Den Europæiske Union (repræsenteret ved Europa-Kommissionen) og Den Europæiske Sammenslutning af Farmaceutindustriforeninger (EFPIA). Bestyrelsen har det overordnede ansvar for fællesforetagendet for IMI 2's strategiske orientering og operationer og fører tilsyn med gennemførelsen af dets aktiviteter.

Den administrerende direktør er den øverste ansvarlige for den daglige ledelse af fællesforetagendet for IMI 2 i overensstemmelse med bestyrelsens afgørelser og bistås af et programkontor. Den administrerende direktør er fællesforetagendet for IMI 2's retlige repræsentant og gennemfører fællesforetagendets budget.

Det videnskabelige udvalg, gruppen af repræsentanter for staterne og interessentforummet er rådgivningsorganer for fællesforetagendet for IMI 2.

En strategisk styringsgruppe nedsat af bestyrelsen sikrer koordineringen af fællesforetagendet for IMI 2's arbejde på visse strategiske områder og arbejder på at gøre udviklingen af nye emner mere gennemsigtig og effektiv.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

Budget

22 3 2 94  603 euro til forpligtelser

17 0 8 01  250 euro til betalinger

Beløbene omfatter bevillinger fremført fra 2013 og tager højde for revisionen efter oprettelsen af fællesforetagendet for IMI 2 pr. 27. juni 2014.

Ansatte pr. 31. december 2014

34 ud af 37 stillinger i stillingsfortegnelsen var besat (29 midlertidigt ansatte og otte kontraktansatte medarbejdere). 80 % af disse ressourcer er direkte knyttet til støtte de operationelle aktiviteter.

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Se fællesforetagendet for IMI's årlige aktivitetsrapport for 2014 på www.imi.europa.eu

Kilde: Fællesforetagendet for IMI 2.


FÆLLEFORETAGENDETS SVAR

Grundlag for en blank erklæring om årsregnskabets pålidelighed

Grundlag for en blank erklæring om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

Punkt 11 og 12

Fællesforetagendet glæder sig over Rettens positive konklusion med hensyn til årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

Fællesforetagendet bestræber sig til stadighed på at forvalte sine midler ud fra princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning og ud fra en tilgang baseret på tillid til projektdeltagerne, samtidig med at det sikrer tilstrækkelig kontrol og ansvarlighed. Denne afbalancerede tilgang vil også være med til at sikre, at fællesforetagendets projekter bliver vellykkede — mange af dem er allerede begyndt at føre til imponerende eller lovende resultater — til gavn for patienterne og samfundet som helhed.

Gennemførelse af budgettet

Punkt 15

De otte tilskudsaftaler i forbindelse med fællesforetagendet IMI 2's anden indkaldelse blev alle underskrevet i første kvartal af 2015.

Centrale kontroller og overvågningssystemer

Punkt 17

De forudgående kontroller af betalinger af projektomkostninger vil blive styrket i overensstemmelse med henstillingerne og de handlingsplaner, som er aftalt med Kommissionens Interne Revisionstjeneste (IAS).

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

Punkt 20

Der er udarbejdet en handlingsplan, som er meddelt IAS den 6. marts 2015. IAS anser den foreslåede aktion for passende. Fællesforetagendet er i færd med at gennemføre handlingsplanen.

Opfølgning af tidligere bemærkninger

Punkt 22

Dataene fra fællesforetagendets indkaldelser og projekter er blevet eksporteret og har været tilgængelige i CORDA siden september 2013. På grundlag af delegeringsaftalen mellem Europa-Kommissionen og fællesforetagendet IMI 2 er en yderligere integration af it-systemet til fællesforetagendet IMI 2's indkaldelser og projektstyring for øjeblikket under forberedelse og forventes afsluttet i starten af 2016.


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/70


BERETNING

om årsregnskabet for SESAR-fællesforetagendet for regnskabsåret 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/08)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1-5

71

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

6

71

Revisionserklæring

7-14

72

Erklæring om regnskabernes rigtighed

12

73

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13

73

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

15-18

73

Gennemførelsen af 2014-budgettet

15-16

73

Multilateral rammeaftale

17-18

73

Andre forhold

19-21

73

Retsgrundlag

19

73

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

20-21

73

Opfølgning af tidligere bemærkninger

22-26

74

Overvågning og rapportering af projektforskningsresultater

22-24

74

Interessekonflikter

25

74

Kommissionens anden foreløbige evaluering

26

74

INDLEDNING

1.

SESAR-fællesforetagendet, som ligger i Bruxelles, blev oprettet i februar 2007 (1) for at forvalte den tekniske komponent i SESAR-projektet (Single European Sky Air Traffic Management Research) og begyndte at arbejde selvstændigt den 10. august 2007. I juni 2014 (2) ændrede Rådet den oprindelige forordning og forlængede fællesforetagendet indtil 31. december 2024.

2.

Formålet med SESAR-projektet er at modernisere lufttrafikstyringen (Air Traffic Management — ATM) i Europa, og projektet består af tre faser:

En »definitionsfase« (2004-2007), der blev ledet af Den Europæiske Organisation for Luftfartens Sikkerhed (Eurocontrol) og medfinansieret af EU-budgettet via programmet for transeuropæiske transportnet. Resultatet af denne fase er den europæiske masterplan for lufttrafikstyringen (ATM-masterplanen), som definerer indholdet og beskriver udviklingen og implementeringen af den næste generation af ATM-systemer.

En »udviklingsfase« i to terminer (termin 1: 2008-2016 finansieret under programmeringsperioden 2008-2013 og termin 2: forlænget til 2024 og med en maksimal varighed af 2020-programmet fra 2016 til 2024). Denne fase forvaltes af SESAR-fællesforetagendet, og der vil blive produceret nye teknologiske systemer og komponenter og udviklet operationelle procedurer som defineret i den europæiske ATM-masterplan.

En »implementeringsfase« (2014-2024), som skal ledes af erhvervslivet og andre aktører, og som vil bestå i produktion og gennemførelse i stor målestok af den nye lufttrafikstyringsinfrastruktur.

3.

Under Horisont 2020-rammeprogrammet for forskning og innovation (3) gav Rådet SESAR-fællesforetagendet til opgave at fortsætte sine forsknings- og innovationsaktiviteter i relation til lufttrafikstyring og navnlig i relation til den koordinerede fremgangsmåde inden for det fælles europæiske luftrum med henblik på at nå de opstillede præstationsmål. SESAR II-programmet under Horisont 2020 vil blive iværksat i andet halvår af 2015 og under navnet SESAR 2020.

4.

Fællesforetagendet er udformet som et offentlig-privat partnerskab. De stiftende medlemmer er Den Europæiske Union repræsenteret ved Europa-Kommissionen og Eurocontrol repræsenteret ved sit agentur. Efter en indkaldelse af interessetilkendegivelser er 15 offentlige og private virksomheder fra luftfartsindustrien nu medlemmer af fællesforetagendet. De omfatter flyfabrikanter, fabrikanter af jordbaseret og luftbåret udstyr, luftfartstjenesteudøvere samt lufthavnsmyndigheder.

5.

Budgettet for SESAR I-programmets udviklingsfase er på 2  100 millioner euro, som skal betales med lige store bidrag fra EU, Eurocontrol og de deltagende offentlige og private partnere. EU's bidrag finansieres over syvende rammeprogram for forskning og programmet for transeuropæiske transportnet og, for SESAR 2020's vedkommende, over Horisont 2020-programmet. Ca. 90 % af bidragene fra Eurocontrol og de andre interesserede parter ydes i naturalier.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

6.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller í overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

7.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret SESAR-fællesforetagendets årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (4) og beretningen om budgetgennemførelsen (5) for det regnskabsår, som afsluttedes den 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

8.

Ifølge artikel 39 og 50 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 (6) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (7), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

9.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (8) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

10.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

11.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

12.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 samt af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har fastsat.

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

13.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for årsregnskabet for det år, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

14.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Gennemførelsen af 2014-budgettet

15.

På det oprindelige og det endelige budget for 2014 var der opført henholdsvis 12,4 og 13,1 millioner euro i forpligtelsesbevillinger og 116,4 og 121,9 millioner euro i betalingsbevillinger.

16.

Udnyttelsesgraden for forpligtelsesbevillingerne var på 99,4 % (99,6 % i 2013). Udnyttelsesgraden for betalingsbevillingerne var på 79,8 % (94,4 % i 2013), hvilket afspejler, at betalingen af 3 af 15 årlige omkostningsanmeldelser fra medlemmer blev udsat fra slutningen af 2014 til begyndelsen af 2015.

Multilateral rammeaftale

17.

Pr. 31. december 2014 udførte 16 medlemmer (inklusive Eurocontrol) projektarbejde på programaktiviteter under SESAR-fællesforetagendets udviklingsfase. Disse aktiviteter omfattede mere end 100 private og offentlige enheder og underleverandører. Af de 369 SESAR-programprojekter under den fjerde ændring til den multilaterale rammeaftale var de 348 (94 %) enten under gennemførelse eller allerede gennemført.

18.

Af de 556 millioner euro i samfinansieringsbidrag, som Den Europæiske Union og Eurocontrol skulle betale til de øvrige 15 medlemmer under den fjerde ændring til den multilaterale rammeaftale (siden 1. januar 2014), var der indgået forpligtelser for 100 % og afholdt betalinger for 66 % (369millioner euro) pr. 31. december 2014, mens de resterende 34 % (187 millioner euro) forventes at være udbetalt pr. 31. december 2017.

ANDRE FORHOLD

Retsgrundlag

19.

SESAR-fællesforetagendets finansielle bestemmelser for programmeringsperioden 2014-2020 blev vedtaget af bestyrelsen den 25. juni 2015 (9).

Den interne revisionsfunktion og Kommissionens Interne Revisionstjeneste

20.

SESAR-fællesforetagendets interne revisionsfunktion (IAC) gennemførte revisioner af menneskelige ressourcer/ansættelse og af valideringen af ABAC Workflow-anvisningerne og udførte andre erklærings- og konsulentopgaver.

21.

IAS udførte en revision af risikostyring, der blev efterfulgt af en risikovurdering. Der blev fremsat tre anbefalinger på grundlag af revisionen (10), som blev godkendt. En handlingsplan er under gennemførelse.

OPFØLGNING AF TIDLIGERE BEMÆRKNINGER

Overvågning og rapportering af projektforskningsresultater

22.

For så vidt angår overvågning og rapportering af projektforskningsresultater (11) anvender SESAR-fællesforetagendet sit eget system og sine egne værktøjer til at indsamle data og til at formidle resultaterne af de operationelle og teknologiske forbedringer, som SESAR-medlemmerne og -partnerne har udviklet (12). Resultaterne rapporteres på fællesforetagendets websted (13), i de årlige rapporter (»release reports«) og i de årlige aktivitetsrapporter.

23.

Den 5. december 2014 etablerede Kommissionen implementeringsforvalteren SESAR Deployment Manager (SDM) (14), for at sikre, at nye teknologier og løsninger, der allerede er afprøvet og valideret under SESAR-fællesforetagendets forsknings- og udviklingsfaser, implementeres i den daglige drift. Implementeringsforvalteren er ansvarlig for at rapportere om og føre tilsyn med implementeringen af løsningerne.

24.

Fællesforetagendet er i øjeblikket ved at udarbejde en samlet rapport om de sociale og økonomiske fordele af de afsluttede projekter og indsamle oplysninger om alle SESAR-medlemmernes bidrag til programmet. Denne rapport forventes at foreligge i andet halvår af 2015.

Interessekonflikter

25.

Kommissionen er i gang med at udvikle en fælles model for fællesforetagenderne. I mellemtiden forbliver SESAR's procedure i kraft.

Kommissionens anden foreløbige evaluering

26.

Som følge af Kommissionens anden foreløbige evaluering (15) drøftede og vedtog bestyrelsen i oktober og december 2014 særlige foranstaltninger (16) til afhjælpning af de to fremsatte anbefalinger (17). Disse foranstaltninger er i gang, og der følges op på status for gennemførelsen.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 6. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 219/2007 af 27. februar 2007 om oprettelse af et fællesforetagende til udvikling af en ny generation af det europæiske lufttrafikstyringssystem (SESAR) (EUT L 64 af 2.3.2007, s. 1), ændret ved forordning (EF) nr. 1361/2008 (EUT L 352 af 31.12.2008, s. 12).

(2)  Rådets forordning (EU) nr. 721/2014 af 16. juni 2014 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 219/2007 om oprettelse af et fællesforetagende til udvikling af en ny generation af det europæiske lufttrafikstyringssystem (SESAR) for så vidt angår en forlængelse af fællesforetagendet indtil 2024 (EUT L 192 af 1.7.2014, s. 1).

(3)  Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation, der blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104), er programmet for forskning og innovation for perioden 2014-2020 og samler hele den eksisterende EU-finansiering af forskning og innovation.

(4)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(5)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(6)  Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013 af 30. september 2013 om rammefinansforordningen for de organer, der er omhandlet i artikel 208 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 328 af 7.12.2013, s. 42).

(7)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(8)  Artikel 107 i forordning (EU) nr. 1271/2013.

(9)  Bestyrelsens vedtagelse fulgte efter Kommissionens vedtagelse den 4. juni 2015 af Kommissionens gennemførelsesafgørelse, som tillader, at SESAR-foretagendets finansielle bestemmelser fraviger delegerede forordning (EU) nr. 1271/2013, med virkning fra den 1. januar 2014.

(10)  De tre anbefalinger var i) udformning (knytning af risici til mål), ii) effektiv drift og iii) forvaltningstilsyn og rapportering.

(11)  Punkt 21 i Rettens beretning om regnskabsåret 2013 (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 58).

(12)  Resultaterne af SESAR’s forskning- og innovationsprojekter kaldes SESAR-løsninger. Løsninger er operationelle og teknologiske forbedringer, der er udviklet af SESAR-medlemmer og -partnere. De sigter mod at bidrage til moderniseringen af det europæiske og globale ATM-system med det formål at påvise klare forretningsmæssige fordele for ATM-sektoren, når de omsættes til faktisk gennemførelse.

(13)  http://www.sesarju.eu/solutions

(14)  SESAR-implementeringsforvalteren er den enhed, der synkroniserer og koordinerer moderniseringen af Europas lufttrafikstyringssystem under tilsyn af Europa-Kommissionen. SDM'en er oprettet i henhold til en partnerskabsrammeaftale med Kommissionen og er som sådan en særskilt enhed i forhold til SESAR-fællesforetagendet. SESAR-fællesforetagendet og SESAR-implementeringsforvalteren (SDM) er formelt to søjler i det samme SESAR-projekt under initiativet vedrørende det fælles europæiske luftrum.

(15)  Punkt 26 i Rettens beretning om regnskabsåret 2013.

(16)  Navnlig en ny kommunikationsstrategi og en forvaltningsplan for afslutning af programmet (Programme Closure Management Plan).

(17)  Udarbejdelsen og den løbende forvaltning af forvaltningsplanen for afslutning af programmet blev aftalt på tre møder i programafslutningsgruppen og på tre programafslutningsmøder, der blev afholdt mellem oktober 2014 og marts 2015.


BILAG

SESAR-fællesforetagendet (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområde i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Ifølge Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1982/2006/EF af 18. december 2006 om syvende rammeprogram kan der ydes fællesskabsbistand til etablering af længerevarende offentlig-private partnerskaber i form af fælles teknologiinitiativer, som kan implementeres gennem fællesforetagender, jf. traktatens artikel 187.

Rådets forordning (EF) nr. 219/2007 om oprettelse af SESAR-fællesforetagendet, senest ændret ved forordning (EF) nr. 1361/2008 (EUT L 352 af 31.12.2008).

Rådets forordning (EU) nr. 721/2014 af 16. juni 2014 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 219/2007 om oprettelse af et fællesforetagende til udvikling af en ny generation af det europæiske lufttrafikstyringssystem (SESAR) for så vidt angår en forlængelse af fællesforetagendet indtil 2024.

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets forordning (EF) nr. 219/2007, ændret ved forordning (EF) nr. 1361/2008)

Mål

Fællesforetagendet har til opgave at sikre moderniseringen af det europæiske lufttrafikstyringssystem ved at koordinere og samle alle relevante forsknings- og udviklingsindsatser i Unionen. Det har ansvaret for gennemførelsen af ATM-masterplanen og navnlig gennemførelsen af følgende opgaver:

organisation og koordination af aktiviteterne i SESAR-projektets udviklingsfase i overensstemmelse med den ATM-masterplan, der udarbejdedes i projektets definitionsfase, som blev ledet af Eurocontrol, ved at sammenlægge og forvalte offentlige og private midler i en samlet struktur

sikring af den nødvendige finansiering af aktiviteterne i SESAR's udviklingsfase i overensstemmelse med ATM-masterplanen

sikring af, at aktørerne i lufttrafikstyringssektoren i Europa involveres, navnlig luftfartstjenesteudøvere, luftrumsbrugere, faglige personaleorganisationer, lufthavne og fremstillingsindustri samt de relevante videnskabelige institutioner og det relevante videnskabelige miljø

organisation af det tekniske forsknings- og udviklingsarbejde og af det validerings- og undersøgelsesarbejde, som det har ansvaret for, så fragmentering af aktiviteterne undgås

tilsyn med aktiviteter med henblik på udvikling af fælles produkter, som er behørigt identificerede i ATM-masterplanen, og eventuelt iværksættelse af specifikke udbud.

Ledelse

(Rådets forordning (EF) nr. 219/2007, senest ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 1361/2008)

Bestyrelsen

Bestyrelsen har til opgave at:

a)

vedtage ATM-masterplanen, der er godkendt af Rådet, jf. forordningens artikel 1, stk. 2, og godkende eventuelle forslag om ændringer til den

b)

udstikke de retningslinjer og træffe de afgørelser, der er nødvendige for gennemførelsen af SESAR-projektets udviklingsfase, og føre den overordnede kontrol med gennemførelsen

c)

godkende fællesforetagendets arbejdsprogram og årlige arbejdsprogrammer, jf. artikel 16, stk. 1, samt det årlige budget, herunder også stillingsfortegnelsen

d)

godkende forhandlinger og træffe afgørelse om nye medlemmers tiltrædelse og om aftalerne, jf. artikel 1, stk. 3

e)

føre tilsyn med gennemførelsen af aftalerne mellem medlemmerne og fællesforetagendet

f)

udnævne og afskedige den administrerende direktør og godkende organisationsplanen og overvåge den administrerende direktørs præstation

g)

træffe afgørelse om størrelsen af og betalingsmåden for medlemmernes finansielle bidrag og vurderingen af bidrag i naturalier

h)

vedtage de finansielle bestemmelser for fællesforetagendet

i)

godkende den årlige resultatopgørelse og balance

j)

vedtage de i artikel 16, stk. 2, omhandlede årsrapporter om de fremskridt, der er gjort i SESAR-projektets udviklingsfase og projektets finansielle situation

k)

tage stilling til forslag til Kommissionen om forlængelse og afvikling af fællesforetagendet

l)

fastlægge bestemmelserne for tilståelse af ret til adgang til materielle og immaterielle aktiver, der ejes af fællesforetagendet, og overførelse af sådanne aktiver

m)

fastsætte reglerne og procedurerne for indgåelse af de aftaler, der er nødvendige for gennemførelsen af ATM-masterplanen, herunder specifikke procedurer vedrørende interessekonflikter

n)

tage stilling til forslag til Kommissionen om ændring af vedtægterne i overensstemmelse med artikel 24

o)

udøve andre beføjelser og udføre andre opgaver, herunder oprettelse af hjælpeorganer, som måtte være nødvendige for gennemførelsen af SESAR-projektets udviklingsfase

p)

fastsætte gennemførelsesbestemmelser til artikel 8.

Den administrerende direktør

Den administrerende direktør udfører sine opgaver i fuld uafhængighed inden for rammerne af de beføjelser, han eller hun har fået tildelt.

Intern revision

Europa-Kommissionens interne revisor.

Ekstern revision

Den Europæiske Revisionsret.

Dechargemyndighed

Europa-Parlamentet, Det Europæiske Råd og fællesforetagendets bestyrelse.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

SESAR-fællesforetagendets endelige regnskab for 2014

Budget

1 3 1 19  600 euro til forpligtelser

12 1 9 42  760 euro til betalinger

Ansatte pr. 31. december 2014

På aktionsbudgettet for 2014 er der en stillingsfortegnelse med 39 midlertidigt ansatte og tre udsendte nationale eksperter. Det giver i alt 42 stillinger, hvoraf 37 var besat ved udgangen af 2014:

31 midlertidigt ansatte, der er rekrutteret eksternt

1 ansat, der er udsendt fra fællesforetagendets medlemmer i overensstemmelse med artikel 8 i forordning (EF) nr. 219/2007

3 kontraktansatte

2 udsendte nationale eksperter

fordelt på følgende opgaver:

operationelle opgaver: 20

administrative opgaver og støtteopgaver: 16

blandede opgaver 1.

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Jf. fællesforetagendets årlige aktivitetsrapport for 2014 på http://www.sesarju.eu/

Kilde: SESAR-fællesforetagendet.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

Fællesforetagendet har taget Rettens beretning til efterretning.


17.12.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 422/80


BERETNING

om årsregnskabet for fællesforetagendet ECSEL for perioden 27. juni—31. december 2014 med fællesforetagendets svar

(2015/C 422/09)

INDHOLD

 

Punkt

Side

Indledning

1-4

81

Oplysninger til underbygning af revisionserklæringen

5

81

Revisionserklæring

6-17

81

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11

82

Grundlag for en erklæring med forbehold om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

12-15

83

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

16

83

Bemærkninger om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning

18

83

Budgetgennemførelsen

18

83

Andre forhold

19-24

83

Retsgrundlag

19

83

Tilsyn med og rapportering af projektforskningsresultater

20-21

84

Opfølgning af tidligere bemærkninger

22-24

84

INDLEDNING

1.

Fællesforetagendet for gennemførelsen af det fælles teknologiinitiativ vedrørende elektronikkomponenter og -systemer for europæisk lederskab (fællesforetagendet ECSEL), der ligger i Bruxelles, blev oprettet i maj 2014 (1) under Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2) for perioden indtil 31. december 2024. Fællesforetagendet ECSEL erstatter og efterfølger fællesforetagenderne ENIAC og Artemis, der var oprettet ved forordning (EF) nr. 72/2008 og (EF) nr. 74/2008, og som officielt blev lukket med virkning fra den 26. juni 2014. Fællesforetagendet ECSEL begyndte at arbejde uafhængigt den 27. juni 2014.

2.

Fællesforetagendet ECSEL's målsætning er at bidrage til udviklingen af en stærk og internationalt konkurrencedygtig industri for elektronikkomponenter og -systemer i Unionen. Det har også som målsætning at sikre, at elektronikkomponenter og -systemer er tilgængelige på vigtige markeder og til at løse samfundsmæssige problemstillinger, samt at fastholde og udvide kapaciteten til at producere halvledere og intelligente systemer i Europa. Endelig har det som målsætning at koordinere strategier med medlemsstaterne med henblik på at mobilisere private investeringer og bidrage til sunde offentlige finanser ved at undgå unødig overlapning og fragmentering af indsatsen samt lette deltagelsen for aktører involveret i forskning og innovation (3).

3.

De stiftende medlemmer af fællesforetagendet er Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen, de i ECSEL deltagende stater (Belgien, Bulgarien, Den Tjekkiske Republik, Danmark, Tyskland, Estland, Irland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Ungarn, Malta, Nederlandene, Østrig, Polen, Portugal, Rumænien, Slovenien, Slovakiet, Finland, Sverige og Det Forenede Kongerige) samt private medlemmer repræsenteret ved sammenslutningerne AENEAS, ARTEMISIA og EPoSS, der repræsenterer virksomheder og andre forskningsorganisationer, der beskæftiger sig med indlejrede og cyberfysiske systemer, integration af intelligente systemer samt mikro- og nanoelektronik.

4.

EU's bidrag til fællesforetagendet ECSEL under Horisont 2020 udgør højst 1  185 millioner euro. De i ECSEL deltagende stater yder mindst et tilsvarende beløb. Det private bidrag vil være på mindst 2  340 millioner euro. De administrative omkostninger afholdes i deres helhed via de finansielle bidrag, mens driftsomkostningerne afholdes via finansielle bidrag fra EU og de i ECSEL deltagende stater og bidrag i naturalier fra de private medlemmer.

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

5.

Retten har valgt en metode, som omfatter analytiske revisionshandlinger, test af transaktioner på fællesforetagendets niveau og en vurdering af centrale kontroller í overvågnings- og kontrolsystemerne. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

6.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

a)

revideret fællesforetagendet ECSEL's årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (4) og beretningen om budgetgennemførelsen (5) for perioden fra 27. juni til 31. december 2014, og

b)

efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

7.

Ifølge artikel 16 og 22 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 110/2014 (6) har ledelsen ansvaret for at udarbejde et årsregnskab for fællesforetagendet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige.

a)

Ledelsens ansvar med hensyn til fællesforetagendets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (7), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender fællesforetagendets årsregnskab, efter at fællesforetagendets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af fællesforetagendets finansielle stilling

b)

Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

Revisors ansvar

8.

Det er Rettens ansvar på grundlag af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (8) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om fællesforetagendets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

9.

Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

10.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabernes rigtighed

11.

Det er Rettens opfattelse, at fællesforetagendets regnskab for perioden fra 27. juni til 31. december 2014 i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i den afsluttede periode i overensstemmelse med bestemmelserne i dets finansforordning og de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

Grundlag for en erklæring med forbehold om de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed

12.

ECSEL har overtaget fællesforetagenderne Artemis' og ENIAC's projekter. De betalinger, fællesforetagendet ECSEL fra 27. juni til 31. december 2014 afholdt vedrørende disse projekter i relation til attester for godkendte omkostninger udstedt af medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, beløb sig til 12,6 millioner euro, hvilket svarer til 48 % af de samlede betalinger afholdt af fællesforetagendet.

13.

Fællesforetagenderne Artemis og ENIAC havde indgået administrative aftaler med medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, som fortsat er gældende efter fællesforetagenderne Artemis' og ENIAC's sammenlægning i fællesforetagendet ECSEL. Ifølge disse aftaler er de efterfølgende revisioner af disse betalinger delegeret til medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, der udfører revision på fællesforetagendets vegne. Fællesforetagenderne Artemis' og ENIAC's strategi for efterfølgende revision byggede i høj grad på, at medlemsstaternes finansieringsmyndigheder reviderede projekternes omkostningsanmeldelser (9).

14.

Selv om revisionen af projekternes omkostningsanmeldelser er blevet uddelegeret til medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, indeholder de administrative aftaler, der er undertegnet med disse, ingen praktiske bestemmelser med henblik på efterfølgende revision.

15.

De revisionsrapporter, fællesforetagendet modtog fra medlemsstaternes finansieringsmyndigheder, dækkede (i april 2015) ca. 61 % af omkostningerne vedrørende de afsluttede projekter. Fællesforetagendet ECSEL vurderede imidlertid ikke kvaliteten af disse revisioner. Retten vurderede tre nationale finansieringsmyndigheders revisionsstrategier og revisionsrapporter og konstaterede, at de anvendte metoder ikke gjorde det muligt for fællesforetagendet ECSEL at beregne en pålidelig vægtet fejlforekomst eller en restfejlforekomst for de projekter, der er igangsat under fællesforetagenderne ARTEMIS og ENIAC. Det er derfor ikke muligt at afgøre, om de efterfølgende revisioner af ARTEMIS- og ENIAC-projekterne fungerer effektivt, og om denne centrale kontrol giver tilstrækkelig sikkerhed for, at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

Erklæring med forbehold om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

16.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for fællesforetagendets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige, når der ses bort fra de mulige virkninger af det forhold, der er beskrevet i grundlaget for en erklæring med forbehold i punkt 12 til 15.

17.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BEMÆRKNINGER OM DEN BUDGETMÆSSIGE OG ØKONOMISKE FORVALTNING

Budgetgennemførelsen

18.

På det oprindelige aktionsbudget for 2014 var der opført 138,2 millioner euro i forpligtelsesbevillinger og 71,3 millioner euro i betalingsbevillinger. Ved årets udgang vedtog bestyrelsen et ændringsbudget, hvorved forpligtelsesbevillingerne blev sat op til 158,2 millioner euro. Udnyttelsesgraden for forpligtelsesbevillingerne til operationelle aktiviteter var på 99,7 %. Forpligtelserne for forpligtelsesbevillingerne blev imidlertid indgået samlet, hvilket indebærer, at de tilsvarende tilskudsaftaler endnu ikke er underskrevet.

ANDRE FORHOLD

Retsgrundlag

19.

De finansielle bestemmelser for fællesforetagendet ECSEL blev vedtaget den 3. juli 2014 på grundlag af finansforordningsmodellen for offentlig-private partnerskabsorganer (10) og under hensyntagen til kravene i Rådets forordning (EU) nr. 561/2014 om oprettelse af fællesforetagendet ECSEL.

Tilsyn med og rapportering af projektforskningsresultater

20.

ECSEL vil fortsat offentliggøre oplysninger og dokumentation om de projekter, som dets to forgængere har igangsat. Det anvender sine egne overvågningsværktøjer for at integrere sine forskningsresultater i Kommissionens generelle rapporteringssystem. Den seneste overvågningsrapport fra Kommissionen om RP7, der blev offentliggjort i marts 2015 (11), indeholder kvantitative data om fællesforetagendet ECSEL's aktiviteter (12). For så vidt angår rapportering af kvalitative data bør ECSEL — ud over de oplysninger, det giver i sin årlige aktivitetsrapport — øge den systematiske formidling af forskningsresultater på sit websted og i andre specifikke rapporter (13).

21.

Den retlige ramme for Horisont 2020 kræver specifikt tilsyn med forskningsresultater, der skal baseres på kvantitativ og, hvor det er hensigtsmæssigt, kvalitativ dokumentation, herunder fremskridt vurderet i forhold til resultatindikatorer (14). Med henblik på at opfylde kravene i Horisont 2020 og bidrage bedre til formidlingen af RP7-forskningsresultaterne, bør samarbejdet mellem fællesforetagendet og Kommissionen forstærkes (15).

Opfølgning af tidligere bemærkninger  (16)

22.

I artikel 26 i fællesforetagendet ECSEL's finansielle bestemmelser er det fastsat, at ECSEL skal have en intern revision, som skal varetages af Kommissionens interne revisor, og heri fastsættes dennes udnævnelse, beføjelser og opgaver.

23.

Herudover har bestyrelsen, som fastsat i artikel 28 i fællesforetagendet ECSEL's finansielle bestemmelser, etableret en intern revisionsfunktion og godkendt det relevante interne revisionscharter, der indeholder bestemmelserne om dennes opgave, målsætninger, rapportering og arbejde.

24.

Fællesforetagendet ECSEL har vedtaget en omfattende politik til forebyggelse af interessekonflikter.

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 20. oktober 2015.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  Rådets forordning (EU) nr. 561/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet ECSEL (EUT L 169 af 7.6.2014, s. 152).

(2)  Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation, der blev vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104), er programmet for forskning og innovation for 2014-2020 og samler hele den eksisterende EU-finansiering af forskning og innovation.

(3)  En oversigt over fællesforetagendets beføjelser, aktiviteter og disponible ressourcer vises i bilaget til orientering.

(4)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

(5)  Denne omfatter beretningen om budgetgennemførelsen samt en oversigt over budgetprincipperne og andre forklarende bemærkninger.

(6)  EUT L 38 af 7.2.2014, s. 2.

(7)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

(8)  Artikel 47 i delegeret forordning (EU) nr. 110/2014.

(9)  Ifølge den strategi for efterfølgende revision, som Artemis og ENIAC havde vedtaget, skal fællesforetagendet mindst én gang om året vurdere, om de oplysninger, medlemsstaterne har indsendt, giver tilstrækkelig sikkerhed for, at de gennemførte transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

(10)  Delegeret forordning (EU) nr. 110/2014.

(11)  http://ec.europa.eu/research/evaluations/pdf/archive/fp7_monitoring_reports/7th_fp7_monitoring_report.pdf#view=fit&pagemode=none

(12)  I Kommissionens overvågningsrapport fremlægges disse oplysninger som værdier, der er aggregeret med oplysningerne fra de øvrige fælles teknologiinitiativer. I forbindelse med ECSEL henvises der især til de programmer, der blev lanceret af de tidligere fællesforetagender Artemis og ENIAC, der blev sammenlagt i ECSEL den 27. juni 2014.

(13)  I marts 2015 offentliggjorde Artemis rapporten »Business impact and metrics«.

(14)  Artikel 31 i forordning (EU) nr. 1291/2013 om Horisont 2020 og bilag II (Resultatindikatorer) til Rådets afgørelse 2013/743/EU (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 965) af 3. december 2013 om særprogrammet til gennemførelse af Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020).

(15)  Jf. rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet — årsrapport om de fremskridt, der er opnået af de fælles teknologiinitiativers fællesforetagender (COM(2013) 935 final).

(16)  Disse bemærkninger blev fremsat i Rettens beretninger for 2013 om fællesforetagenderne Artemis og ENIAC (EUT C 452 af 16.12.2014, s. 8 og 26).


BILAG

Fællesforetagendet ECSEL (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten

(Artikel 187 og 188 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde)

Rådets forordning (EU) nr. 561/2014 af 6. maj 2014 om oprettelse af fællesforetagendet ECSEL.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013.

Fællesforetagendets beføjelser

(Rådets forordning (EU) nr. 561/2014)

Målsætninger

Fællesforetagendet ECSEL Joint Undertaking skal have følgende målsætninger:

a)

at bidrage gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013, særlig del II i afgørelse 2013/743/EU

b)

at bidrage til udviklingen af en stærk og internationalt konkurrencedygtig industri for elektronikkomponenter og -systemer i Unionen

c)

at sikre, at elektronikkomponenter og -systemer er tilgængelige på vigtige markeder og til at løse samfundsmæssige problemstillinger for at sikre Europas førerposition i den teknologiske udvikling, bygge bro over kløften mellem forskning og udnyttelse, styrke innovationskapaciteten og skabe økonomisk vækst og arbejdspladser i Unionen

d)

at koordinere strategier med medlemsstaterne med henblik på at mobilisere private investeringer og bidrage til sunde offentlige finanser ved at undgå unødig overlapning og fragmentering af indsatsen samt lette deltagelsen for aktører involveret i forskning og innovation

e)

at fastholde og udvide kapaciteten til at producere halvledere og intelligente systemer i Europa, herunder lederskab inden for produktionsudstyr og materialebehandling

f)

at sikre og styrke en førerposition inden for design og systemudvikling, herunder for indlejrede teknologier

g)

at give alle aktører adgang til verdensførende infrastruktur til design og fremstilling af elektroniske komponenter og indlejrede/cyberfysiske og intelligente systemer

h)

at opbygge et dynamisk økosystem, som inddrager små og mellemstore virksomheder (SMV) og derved styrke eksisterende klynger og stimulere etableringen af nye klynger på lovende nye områder.

Ledelse

Bestyrelsen er fællesforetagendets ledelsesorgan. Programkontoret ledes af en administrerende direktør. Erhvervslivet er repræsenteret i repræsentantskabet for de private medlemmer. Repræsentantskabet for de offentlige myndigheder består af Kommissionen, der repræsenterer Unionen, og de i ECSEL deltagende stater.

Fællesforetagendets disponible ressourcer i 2014

Budget

16 0 1 14  500,00 euro til forpligtelser

10 4 1 44  250,00 euro til betalinger

Ansatte pr. 31. december 2014

28 stillinger i stillingsfortegnelsen (14 midlertidigt ansatte og 13 kontraktansatte) og 1 udstationeret ekspert, hvoraf 26 stillinger var besat med medarbejdere, der varetog operationelle aktiviteter (13), administrative opgaver (10) og blandede opgaver (3).

Aktiviteter og tjenesteydelser i 2014

Jf. fællesforetagendet ECSEL's årlige aktivitetsrapport for 2014 på www.ecsel.eu

Kilde: Fællesforetagendet ECSEL.


FÆLLESFORETAGENDETS SVAR

14.

Fællesforetagendet ECSEL indgik inden for rammerne af Rådets forordning (EF) nr. 72/2008 (1) og (EF) nr. 74/2008 (2) en aftale med de nationale finansieringsmyndigheder om, at de selv fastlægger de samlede udgifter baseret på deres tilskudsaftaler »i overensstemmelse med deres nationale bestemmelser, navnlig med hensyn til støttekriterier og andre nødvendige finansielle og retlige krav«. Disse forordninger tillægger ikke fællesforetagendet kompetence til at fastlægge regler for de nationale finansieringsmyndigheder og bemyndiger det ikke til at foretage revision og kontrol på stedet blandt disse. Disse mangler blev anerkendt og afhjulpet i Rådets forordning (EU) nr. 561/2014 om oprettelse af fællesforetagendet ECSEL, som bemyndiger fællesforetagendet til at tildele EU-tilskuddene i nøje overensstemmelse med Horisont 2020-procedurerne.

15.

Fællesforetagendet ECSEL bekræfter, at dets omfattende vurderinger af de nationale forsikringssystemer viste, at de kan yde en rimelig beskyttelse af de finansielle interesser, som fællesforetagendets medlemmer har. Som Retten anfører, giver de nationale metoder imidlertid hverken mulighed for at beregne en vægtet fejlfrekvens eller en restfejlfrekvens for de projekter, der blev iværksat under fællesforetagendet Artemis og fællesforetagendet ENIAC. Dette tekniske problem medfører dog ikke en negativ udtalelse fra Retten, men gør det forståeligt nok ikke muligt for Retten at bekræfte transaktionernes lovlighed og formelle rigtighed uden forbehold.

20.

ECSEL's websted er under en løbende opgraderingsproces, både kvantitets- og kvalitetsmæssigt set, og det tilføjes en stadig stigende mængde stof til formidling. Derudover arbejder ECSEL konstant sammen med Kommissionens kompetente tjenestegrene, navnlig det fælles støttecenter (CSC) med henblik på udvikling og implementering af de relevante rapporterings- og formidlingsværktøjer.


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 72/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet ENIAC.

(2)  Rådets forordning (EF) nr. 74/2008 af 20. december 2007 om oprettelse af fællesforetagendet Artemis.