Regler for institutionelle offentlig-private partnerskaber (IOPP’er)

Kommissionen offentliggør fælles retningslinjer om oprettelse af institutionelle offentlig-private partnerskaber (IOPP’er), som er enheder med både offentlig og privat kapitaldeltagelse, der gennemfører offentlige kontrakter eller udnytter koncessioner. Reglerne for oprettelse af IOPP'er tydeliggøres med henblik på at øge retssikkerheden.

DOKUMENT

Kommissionens fortolkningsmeddelelse om anvendelse af fællesskabslovgivningen om offentlige kontrakter og koncessioner i institutionelle offentlig-private partnerskaber (IOPP’er) [2008/C 91/02 – Den Europæiske Unions Tidende C 91 af 12.4.2008].

RESUMÉ

Fortolkningsmeddelelsen beskriver i detaljer, hvad der må lægges til grund, når Fællesskabets bestemmelser om offentlige kontrakter og koncessioner skal anvendes på dannelsen og driften af institutionelle offentlig-private partnerskaber (IOPP’er) *. Formålet er at øge retssikkerheden og at imødegå betænkeligheder i relation til private parters deltagelse i IOPP’er.

Dannelse af et IOPP

Et IOPP etableres sædvanligvis på en af følgende måder:

Ordregiveren* er ifølge fællesskabsrettens bestemmelser om offentlige kontrakter og koncessioner forpligtet til at følge en retfærdig og gennemskuelig fremgangsmåde ved valg af privat partner til deltagelse i IOPP'et og ved tildeling af en offentlig kontrakt eller en koncession til en offentlig-privat enhed.

Det er upraktisk at gennemføre en udvælgelsesprocedure to gange (først for at udvælge den private part til IOPP’et og dernæst for at tildele den offentlige kontrakt eller koncession til den offentlig-private enhed). Det er muligt at undgå problemer med dobbeltprocedurer, når den private part udvælges til IOPP'et ved en gennemskuelig procedure med konkurrence, hvor formålet er dels at tildele den offentlige kontrakt eller koncessionen til IOPP’et, dels at udvælge IOPP’ets private part.

Gældende regler

På fællesskabsplan er der ingen særlige regler om dannelse af IOPP’er. Men ligebehandlingsprincippet og forbuddet mod forskelsbehandling på grundlag af nationalitet samt artikel 43 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab (EF-traktaten) om etableringsfrihed og artikel 49 EF om fri udveksling af tjenesteydelser finder anvendelse på offentlige kontrakter og koncessioner.

Reglerne for udvælgelsesprocedure ved valg af privat partner er forskellige, afhængigt af om den offentlige kontrakt eller koncession hører under det såkaldte ”klassiske" direktiv (2004/18/EF: om offentlige vareindkøbskontrakter, offentlige tjenesteydelseskontrakter og offentlige bygge- og anlægskontrakter) og/eller under direktivet for ”særlige sektorer” (2004/17/EF om offentlige kontrakter inden for vand- og energiforsyning, transport samt posttjenester).

Ordregiveren er forpligtet til at offentliggøre de udvælgelses- og tildelingskriterier, der er anvendt ved udvælgelse af den private part i IOPP'et. Der må ikke anvendes diskriminerende kriterier. Direktiverne om offentlige kontrakter fastsætter særlige forpligtelser, hvad angår den private parts personlige forhold (ansøgerens personlige situation, økonomiske og finansielle formåen, tekniske kapacitet, etc.). Disse kriterier kan også anvendes ved koncessioner og offentlige kontrakter, som ikke fuldt ud er underlagt direktiverne om offentlige kontrakter.

Principperne om ligebehandling og forbud mod forskelsbehandling indebærer en gennemskuelighedsforpligtelse, der består i at sikre, at enhver potentiel tilbudsgiver kan drage fordel af en passende grad af offentlighed, der gør det muligt at åbne markedet for tjenesteydelserne for konkurrence. I tilfælde af et IOPP skal ordregiveren i udbudsbekendtgørelsen eller udbudsbetingelserne anføre de grundlæggende oplysninger om den offentlige kontrakt og/eller den koncession, der skal tildeles, vedtægter for den offentlig-private enhed, aktionæraftalen og alle andre forhold, der styrer forholdet mellem ordregiveren og den kommende offentlig-private enhed.

Senere ændringer

Gennemskuelighedsprincippet kræver derudover, at udbudsmaterialet angiver mulighederne for fornyelse eller ændring af den offentlige kontrakt eller koncessionen, og mulighederne for tildeling af nye opgaver. Oplysningerne skal være tilstrækkeligt detaljerede til, at der kan opstå en fair og effektiv konkurrence.

IOPP’erne bevarer deres oprindelige aktivitetsområde og kan principielt ikke opnå nye offentlige kontrakter eller koncessioner uden gennem en udbudsrunde. IOPP’et skal dog kunne tilpasse sig ændringer den økonomiske, juridiske eller tekniske omverden. Tilpasninger kan foretages, forudsat at principperne om ligebehandling og gennemskuelighed overholdes. Enhver ændring af de grundlæggende kontraktbestemmelser, der ikke er forudset i udbudsmaterialet, kræver en ny udbudsrunde.

Baggrund

Den offentlige høring om grønbogen om offentlig-private partnerskaber og fællesskabslovgivningen om offentlige kontrakter og koncessioner har vist, at der var et reelt behov for at tydeliggøre anvendelsen af disse regler over for institutionelle offentlig-private partnerskaber (IOPP’er). Eventuelle juridiske uklarheder kan blive en hindring for denne organisationsform, og afholde både myndigheder og private fra at danne IOPP’er.

Retsaktens nøglebegreber

Seneste ajourføring: 28.07.2008