EU’s dyresundhedslov

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 2016/429 om overførbare dyresygdomme

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

HOVEDPUNKTER

Denne omfattende forordning støtter Den Europæiske Unions (EU) kreatur- og fødevareproduktionssektorer og det tilhørende EU-marked med hensyn til bæredygtighed, konkurrenceevne, vækst og beskæftigelse. Den erstatter og udvider de eksisterende EU-regler for dyresundhed og samler de fleste i en mere enkel lovgivning med større fokus på de vigtigste prioriteter i forbindelse med bekæmpelse af sygdomme. Disse prioriteringer omfatter:

Den fastlægger krav til:

Reglerne omfatter dyresygdomme hos alle opdrættede dyr (herunder i visse tilfælde selskabsdyr), vildtlevende dyr og animalske produkter, både landdyr og akvatiske dyr. De omfatter ikke dyrevelfærd direkte, men anerkender sammenhængen mellem dyrs sundhed og velfærd og tager hensyn til denne i forbindelse med vurdering af sygdommes virkninger.

EU’s dyresundhedslov suppleres i følgende henseender:

Følgende forordninger supplerer eller gennemfører EU’s dyresundhedslov:

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Forordningen trådte i kraft den 21. april 2021. Den omfatter imidlertid visse overgangsforanstaltninger og ophæver ældre lovgivning med virkning fra den 21. april 2016.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Biosikring. Forvaltningsprocedurer, -handlinger eller -faciliteter, som er udarbejdet for at reducere risikoen for dyresygdomme.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/429 af 9. marts 2016 om overførbare dyresygdomme og om ændring og ophævelse af visse retsakter på området for dyresundhed (»dyresundhedsloven«) (EUT L 84 af 31.3.2016, s. 1-208).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) 2016/429 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

seneste ajourføring 22.03.2023