Integration af romaer, hvad angår ligebehandling

 

RESUMÉ

En henstilling fra Rådet, der blev vedtaget i 2013, opfordrer til iværksættelse af foranstaltninger på en række områder, herunder bekæmpelse af forskelsbehandling, for at styrke integrationen af romaer, Europas største etniske minoritet.

HVAD ER MÅLET MED DENNE HENSTILLING?

Den viser alle EU-landenes store og delte politiske vilje til at styrke deres bestræbelser på at:

bekæmpe social udstødelse og diskrimination

opnå reelle fremskridt, hvad angår fremme af integrationen af romaer inden for uddannelse, beskæftigelse, helbred og bolig.

HOVEDPUNKTER

Særligt hvad angår forskelsbehandling opfordrer henstillingen EU-landene til:

fuldt ud at håndhæve direktiv 2000/43/EF, som fastlægger en ramme for bekæmpelse af forskelsbehandling på grund af race eller etnisk oprindelse. Den Europæiske Unions Domstols afgørelser i en række sager tjener som reference for lovgivningers og praksissers overensstemmelse med menneskerettighederne

både regionalt og lokalt at gennemføre indslusningsforanstaltninger (dvs. foranstaltninger for at bringe adskillelsen af forskellige grupper i befolkningen til ophør) for romaerne; sådanne foranstaltninger, der fokuserer på beskyttelse af menneskerettigheder, skal ledsages af passende uddannelses- og oplysningskampagner til lokale embedsmænd, relevante borgergrupper og romaerne selv

at påse, at tvangsudsættelser fuldt ud er i overensstemmelse med EU-retten og andre internationale forpligtelser på menneskerettighedsområdet, herunder den europæiske menneskerettighedskonvention

at håndhæve foranstaltninger til bekæmpelse af forskelsbehandling af og fordomme mod romaer i alle dele af samfundet ved at:

gøre romasamfundene og offentligheden opmærksom på fordelene ved romaernes integration

gøre offentligheden mere forestående over for de problemer, som romaerne står overfor, ved hjælp af uddannelse og undervisningsmateriale

bekæmpe negativ retorik og hadefulde ytringer i forhold til romaerne og anden adfærd, der kan opildne til diskrimination af romaerne.

Overvågning og evaluering

EU-landene skal overvåge og evaluere effektiviteten af de foranstaltninger, som de træffer, både hvad angår de nationale strategier for romaernes integration og i deres overordnede politikker for social inklusion.

Dette kan gøres ved hjælp af fastlæggelse af mål eller gennem indsamling af kvalitative eller kvantitative data om de sociale og økonomiske indvirkninger af de iværksatte foranstaltninger.

EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheder har udviklet et flerårigt romaprogram (2012-2020). Det udarbejder regelmæssige rapporter om fremskridtene og yder evidensbaseret rådgivning til EU's institutioner og EU-landene baseret på data indsamlet fra hele EU.

Rapportering og opfølgning

EU-landene skal til Europa-Kommissionen inden 1. januar 2016 rapportere om alle foranstaltninger, der er iværksat i henhold til henstillingen. Herefter skal de årligt levere disse oplysninger.

Kommissionen sikrer til gengæld, at oplysningerne udgør grundlaget for dens årlige rapport om gennemførelsen af nationale strategier for romaernes integration.

Resultaterne indgår også i det europæiske semester om koordinering af den økonomiske politik. Siden 2012 har Rådet som en del af det europæiske semester udstedt landespecifikke henstillinger til fem lande med store romasamfund (Bulgarien, Den Tjekkiske Republik, Rumænien, Slovakiet og Ungarn,).

BAGGRUND

DOKUMENT

Rådets henstilling af 9. december 2013 om foranstaltninger i medlemsstaterne til effektiv integration af romaerne (EUT C 378 af 24.12.2013, s. 1-7)

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — En EU-ramme for de nationale strategier for romaernes integration frem til 2020 (KOM(2011) 173 endelig af 5. april 2011)

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Rapport om gennemførelsen af EU-rammen for de nationale strategier for romaernes integration 2015 (COM(2015) 299 final af 17. juni 2015)

Rådets direktiv 2000/43/EF af 29. juni 2000 om gennemførelse af princippet om ligebehandling af alle uanset race eller etnisk oprindelse (EFT L 180 af 19.7.2000, s. 22-26)

En EU-ramme for de nationale strategier for Romaernes integration frem til 2020 — Rådets konklusioner (EUT C 258 af 2.9.2011, s. 6-9)

seneste ajourføring 26.10.2015