92002E0712

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0712/02 af Encarnación Redondo Jiménez (PPE-DE) til Kommissionen. Internationale adoptioner i Rumænien.

EU-Tidende nr. 092 E af 17/04/2003 s. 0020 - 0021


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0712/02

af Encarnación Redondo Jiménez (PPE-DE) til Kommissionen

(14. marts 2002)

Om: Internationale adoptioner i Rumænien

I Rumænien ligger der tusindvis af internationale adoptionsansøgninger til behandling (alene Spanien tegner sig for mere end tusinde ansøgninger). I 2001 blev adoption af mindreårige fuldstændig indstillet, og i juni samme år blev adoptionsregistret lukket. Umiddelbart efter indstillingen af adoptioner fik adoptionsansøgere, som afventede domsafsigelse i deres sag i overensstemmelse med Haag-konventionen, lov til at fortsætte og afslutte sagen og derefter vende tilbage til deres oprindelsesland. Derefter blev situationen forværret, og selv om adoptionsansøgerne havde fået færdigbehandlet hele deres sag, og der var afsagt retskraftig dom, blev de nægtet udrejsetilladelse.

Efter at den franske, spanske og amerikanske præsident havde aflagt besøg i Rumænien, fik disse tre lande tilladelse til at tage nogle af de børn, for hvilke der var indgivet adoptionsansøgning, ud af landet, men der er stadig mange indstillede sager tilbage og børn, der venter på at blive modtaget af deres nye familier.

Har Kommissionen kendskab til den prekære situation, som børn på de rumænske børnehjem befinder sig i?

Hvilke skridt agter Kommissionen at tage for at finde frem til en løsning på denne situation?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Günter Verheugen

(29. april 2002)

Kommissionen har kendskab til den situation, som børn på de rumænske børnehjem befinder sig i. Reformen af systemet for børneforsorg, som tager udgangspunkt i decentralisering og udflytning fra institutionerne, gør fremskridt. Regeringen har også i betydelig grad øget bevillingen af budgetmidler til systemet og til bidrag til børnefamilier for at modvirke, at børn overlades til sig selv. Hvad der også skulle give anledning til en betydelig forbedring af beskyttelsen af børn i Rumænien, er gennemførelsen af Phare-programmet for børneforsorg fra 1999 med et budget på 25 mio. EUR, som tager sigte på lukning af store gammeldags institutioner og udvikling af alternative lokale børneforsorgscentre og gennemførelse af en informationskampagne for at forhindre, at børn overlades til sig selv, og for at sørge for deres reintegration. Dette program vil blive fulgt op af et lignende program, til hvilket der er afsat 10 mio. EUR i 2001.

Hvad angår internationale adoptioner, var der bevis for, at økonomiske overvejelser og finansielle interesser havde spillet en rolle i de beslutninger, som blev truffet på forskellige stadier af proceduren i Rumænien. Endvidere var der til politiet og domstolene anmeldt tilfælde af handel med børn i strid med loven. I Kommissionens periodiske rapport fra 2000(1) om Rumæniens fremskridt mod tiltrædelse blev der udtrykt bekymring herover. Stillet over for denne situation traf den rumænske regering et antal beslutninger, der gav anledning til, at de internationale adoptioner blev suspenderet. I den periodiske rapport fra 2001(2) hilste Kommissionen dette moratorium velkommen og pegede på behovet for en reform af lovgivningen om internationale adoptioner og udvikling af passende administrative strukturer og kapacitet for at sikre, at adoptionsafgørelser udelukkende træffes i barnets interesse. Dette bør ske, inden de internationale adoptioner genoptages.

Kommissionen kan meddele det ærede medlem, at den rumænske regering den 6. december 2001 vedtog et dekret, som gør det muligt at afslutte internationale adoptionsprocedurer i tilfælde, som allerede er blevet behandlet eller var ved at blive behandlet af domstolene, da moratoriet blev vedtaget. Dette dekret gør det endda muligt for regeringen at henvise uafsluttede sager til domstolene i undtagelsestilfælde. De rumænske myndigheder overvejer nu nøje, i hvilke adoptionstilfælde behandlingen kan genoptages, og et betydeligt antal uafsluttede sager er blevet løst.

De rumænske myndigheder har påtaget sig at reformere deres lovgivning og udvikle passende administrative strukturer og kapacitet til at sikre, at fremtidige adoptionsafgørelser bliver truffet i overensstemmelse med den nye lovgivning, i henhold til transparente procedurer og udelukkende i barnets interesse. Dette bør ske, inden de internationale adoptioner genoptages. For at nå dette mål modtager de rumænske myndigheder en samordnet støtte fra Kommissionen, individuelle medlemsstater, tredjelande og FN's børnefond (Unicef).

Det skal understreges, at Kommissionen hverken har kompetence til eller til hensigt at beskæftige sig med individuelle tilfælde vedrørende internationale adoptioner.

Kommissionen vil fortsat overvåge situationen og om nødvendigt yde bistand.

(1) KOM(2000) 710 endelig udg.

(2) KOM(2000) 710 endelig udg.