Domstolens kendelse (Sjette Afdeling) af 4. marts 2011 – Grigore mod Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Bucureşti

(Sag C-258/10)

»Procesreglementets artikel 104, stk. 3, første afsnit – socialpolitik – beskyttelse af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed – direktiv 2003/88/EF – tilrettelæggelse af arbejdstiden – begrebet »arbejdstid« – begrebet »maksimal ugentlig arbejdstid« – skovfoged, der i henhold til sin arbejdskontrakt og den gældende kollektive overenskomst har en fleksibel arbejdstid på 8 timer daglig og 40 timer ugentlig – national lovgivning, hvorefter han er ansvarlig for enhver skade, der indtræder i den af ham forvaltede skovpart – kvalificering – overarbejdes betydning for den pågældendes løn og finansielle godtgørelser«

1.                     Socialpolitik – beskyttelse af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed – direktiv 2003/88 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden – arbejdstid – begreb – skovfoged – tjeneste, som indebærer en forpligtelse til at føre tilsyn med en skovpart 8 timer pr. dag og 40 timer pr. uge med ansvar uden tidsbegrænsning for de områder, som han forvalter – omfattet – betingelser – fysisk tilstedeværelse på arbejdsstedet og ståen til rådighed for arbejdsgiveren – den nationale rets vurdering [Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88, art. 2, nr. 1)] (jf. præmis og konkl. 1)

2.                     Socialpolitik – beskyttelse af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed – direktiv 2003/88 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden – arbejdstid – begreb – skovfoged – tilrådighedsstillelse af tjenestebolig – indvirkning på beregningen af arbejdstiden – anvendelige kriterier – forpligtelse for arbejdstageren til at være fysisk til stede på det sted, der er fastlagt af arbejdsgiveren, og til at stå til rådighed for denne – den nationale rets vurdering [Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88, art. 2, nr. 1)] (jf. præmis 64-70 og konkl. 2)

3.                     Socialpolitik – beskyttelse af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed – direktiv 2003/88 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden – maksimal ugentlig arbejdstid – skovfoged – arbejdskontrakt, der fastsætter den maksimale ugentlige arbejdstid til 40 timer – lovmæssige forpligtelser, der fører til, at overvågningen af skovparten er enten permanent eller overstiger den maksimale varighed – ikke tilladt – grænser – den nationale rets vurdering (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88, art. 6 og art. 17, stk. 1) (jf. præmis 79 og konkl. 3)

4.                     Socialpolitik – beskyttelse af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed – direktiv 2003/88 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden – anvendelsesområde – løn – ikke omfattet (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88) (jf. præmis 82-84 og konkl. 4)

5.                     Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88

Angående

Anmodning om præjudiciel afgørelse – Tribunal Dâmboviţa – fortolkning af artikel 2, [nr. 1)], og artikel 6 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88/EF af 4. november 2003 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden (EUT L 299, s. 9) – begrebet »arbejdstid« – national lovgivning, hvorefter en skovfoged er ansvarlig for enhver skade, der indtræder i hans skovpart, uanset at han ifølge bestemmelserne i sin arbejdskontrakt højst skal arbejde otte timer dagligt – begrebet »maksimal ugentlig arbejdstid« – reel ugentlig arbejdstid, der overstiger den højeste tilladte ugentlige arbejdstid – betydning for den pågældendes løn og finansielle godtgørelser.

Konklusion

1)

Artikel 2, nr. 1), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88/EF af 4. november 2003 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden, skal fortolkes således, at et tidsrum, i hvilket en skovfoged, hvis daglige arbejdstid, jf. ansættelseskontrakten, er på otte timer, er forpligtet til at føre tilsyn med en skovpart – hvorved han eventuelt disciplinært, økonomisk, formueretligt eller strafferetligt er ansvarlig for skader, der er indtrådt inden for den forvaltede skovpart, uanset tidspunktet for, hvornår disse skader er indtrådt – kun er omfattet af begrebet »arbejdstid« i henhold til denne bestemmelse, hvis arten og omfanget af tilsynsforpligtelsen, der påhviler denne skovfoged, og de bestemmelser om ansvar, der finder anvendelse på ham, kræver, at denne er fysisk til stede på arbejdsstedet, og hvis han i dette tidsrum er forpligtet til at stå til rådighed for sin arbejdsgiver. Det tilkommer den forelæggende ret at foretage de nødvendige faktiske og retlige undersøgelser, navnlig med hensyn til den gældende nationale ret, for at kunne vurdere, om dette er tilfældet i den sag, der er indbragt for den.

2)

Kvalificeringen af et tidsrum som »arbejdstid« i henhold til artikel 2, nr. 1), i direktiv 2003/88 afhænger ikke af, om der stilles en tjenestebolig til rådighed inden for den skovpart, der forvaltes af den pågældende skovfoged, hvis denne tilrådighedsstillelse ikke medfører, at skovfogeden bliver forpligtet til at være fysisk til stede på det sted, der er fastlagt af arbejdsgiveren, og til at stå til rådighed for denne for straks at kunne erlægge passende ydelser, hvis der er behov herfor. Det tilkommer den forelæggende ret at foretage de nødvendige undersøgelser for at kunne vurdere, om dette er tilfældet i den sag, der er indbragt for den.

3)

Artikel 6 i direktiv 2003/88 skal fortolkes således, at den i princippet er til hinder for en situation, hvor en skovfoged, selv om hans arbejdskontrakt fastlægger en arbejdstid på højest 8 timer daglig og højest 40 timer ugentlig, reelt – ifølge lovkravene – skal føre tilsyn med den af ham forvaltede skovpart, enten permanent eller på en måde, således at den højeste ugentlige arbejdstid, der er fastsat ved denne artikel, overskrides. Det tilkommer den forelæggende ret at foretage de nødvendige undersøgelser for at kunne vurdere, om dette er tilfældet i den sag, der er indbragt for den, og i givet fald at undersøge, om de betingelser, der er fastsat i artikel 17, stk. 1, i direktiv 2003/88 eller i dette direktivs artikel 22, stk. 1, og med hensyn til muligheden for at fravige nævnte artikel 6 er overholdt i hovedsagen.

4)

Direktiv 2003/88 skal fortolkes således, at arbejdsgiverens forpligtelse til at udbetale løn og tilsvarende honorar for det tidsrum, hvori skovfogeden er forpligtet til at føre tilsyn med den skovpart, han er ansvarlig for, ikke henhører under dette direktiv, men under de relevante bestemmelser i national ret.