Bruxelles, den 15.7.2021

COM(2021) 397 final

2021/0215(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 1286/2014 for så vidt angår forlængelse af overgangsordningen for administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, der rådgiver om eller sælger andele i institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) og andre institutter end investeringsinstitutter

(EØS-relevant tekst)


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Forordning (EU) nr. 1286/2014 1 gør det muligt for detailinvestorer bedre at forstå og sammenligne sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er) og træffe mere velfunderede investeringsbeslutninger. PRIIP'er omfatter, men er ikke begrænset til, institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) (UCITS) og alternative detailinvesteringsfonde (AIF'er).

For at opfylde målene kræver forordning (EU) nr. 1286/2014, at PRIIP-producenter overholder et ensartet sæt produktoplysningskrav og forsyner detailinvestorer med et dokument med central information om hvert enkelt PRIIP, de tilbyder. De offentliggjorte oplysninger bør sætte detailinvestorer i stand til bedre at forstå den økonomiske karakter af og risiciene ved givne PRIIP'er og sammenligne dem. Større gennemsigtighed og harmonisering gavner også det indre marked for finansielle tjenesteydelser ved at skabe lige vilkår for PRIIP'er og distributionskanaler.

I forordning (EU) nr. 1286/2014 fastsættes formatet og indholdet af dokumentet med central information. Den tillægger også de europæiske tilsynsmyndigheder (ESA'er) — dvs. Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger og Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (som oprettet ved henholdsvis forordning (EU) nr. 1093/2010 2 , 1094/2010 3 og 1095/2010 4 ) — beføjelse til i fællesskab at udarbejde reguleringsmæssige tekniske standarder, der præciserer udformningen og indholdet af dokumentet med central information, dets standardformat, metoden til at præsentere risiko og afkast og til beregning af omkostningerne, betingelserne for og minimumshyppigheden for gennemgang af oplysningerne i dokumentet med central information og betingelserne for tilrådighedsstillelse af dokumentet med central information til detailinvestorer. Ved Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/653 5 er de reguleringsmæssige tekniske standarder fastsat.

Artikel 32 i forordning (EU) nr. 1286/2014 indeholder bestemmelser om en overgangsordning, hvorved administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, der rådgiver om eller sælger andele i investeringsinstitutter og ikke-investeringsinstitutter, midlertidigt fritages for kravet om at give detailinvestorer et dokument med central information. Denne ordning finder i øjeblikket anvendelse indtil den 31. december 2021 ("overgangsordningen").

Nærværende forordning ledsages af ændringer af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/653. I betragtning af den tid, der er nødvendig for at gennemføre disse ændringer af delegeret forordning (EU) 2017/653 og mindske retsusikkerheden, forlænger nærværende forordning overgangsordningen til den 30. juni 2022.

Ændringerne af delegeret forordning (EU) 2017/653 er baseret på udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder, som ESA'erne forelagde i fællesskab den 3. februar 2021. Udkastet til reguleringsmæssige tekniske standarder omfatter:

·nye metoder til beregning af egnede resultatscenarier og en revideret præsentation af scenarierne med henblik på at sikre, at detailinvestorer ikke får uhensigtsmæssige forventninger til mulige afkast

·reviderede summariske omkostningsindikatorer og ændringer af indholdet og præsentationen af oplysninger om omkostninger i forbindelse med PRIIP'er, så detailinvestorer bedre kan forstå de forskellige typer omkostningsstruktur, og personer, der rådgiver om eller sælger PRIIP'er, lettere kan anvende disse oplysninger

·en ændret metode til beregning af transaktionsomkostninger for at imødegå praktiske udfordringer, der er opstået i forbindelse med anvendelsen af de eksisterende regler, og problemstillinger vedrørende deres anvendelse på visse typer investeringer

·ændrede regler for PRIIP'er, der tilbyder en række investeringsmuligheder, for at præcisere oplysningerne om omkostningsvirkningerne.

Udkastet til reguleringsmæssige tekniske standarder omfatter endvidere bestemmelser om oplysninger om hidtidige resultater for visse typer UCITS, detail-AIF'er og forsikringsbaserede investeringsprodukter.

Denne forordning ledsages også af ændringer af direktiv 2009/65/EF 6 for at undgå en situation, hvor investorer fra den 1. juli 2022 modtager to dokumenter med oplysninger forud for aftaleindgåelsen vedrørende det samme UCITS (dvs. dokumentet med central investorinformation og den "centrale investorinformation" i overensstemmelse med nævnte direktiv).

Som følge af dette forslag vil forordning (EU) nr. 1286/2014 fra den 1. juli 2022 finde anvendelse på administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, der rådgiver om eller sælger andele i investeringsinstitutter og ikke-investeringsinstitutter, så det falder sammen med anvendelsen af ændringerne af direktiv 2009/65/EF og delegeret forordning (EU) 2017/653.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

I henhold artikel 78-82 og artikel 94 i direktiv 2009/65/EF skal investeringsselskaber og administrationsselskaber for investeringsinstitutter udarbejde "central investorinformation". Medlemsstaterne kan beslutte at anvende de samme regler på fonde, der ikke er investeringsinstitutter.

Formålet med den "centrale investorinformation" er, at investorerne "kan forventes at forstå karakteren af og risiciene forbundet med det investeringsprodukt, de tilbydes, og således kan træffe investeringsbeslutninger på et velinformeret grundlag". Den "centrale investorinformation" er et kort dokument (to sider eller tre for strukturerede investeringsinstitutter) i et standardformat med oplysninger præsenteret i en nærmere angivet rækkefølge, der gør det lettere at sammenligne forskellige investeringsinstitutter. Oplysningerne formidles på et ikke-teknisk sprog, således at de kan forstås af detailinvestorer. Den "centrale investorinformation" bør være et selvstændigt dokument: Dets væsentlige elementer bør være forståelige for investorer uden henvisning til andre dokumenter, og de bør være i overensstemmelse med de relevante dele af UCITS-prospektet. Det er baseret på det generelle krav om, at de offentliggjorte oplysninger skal være fair, tydelige og ikke vildledende.

Ud over at identificere investeringsinstituttet og kort beskrive dets investeringsmål og investeringspolitik indeholder den "centrale investorinformation":

·et afsnit om omkostninger og gebyrer i henhold til et standardformat, som præsentationen og forklaringen af gebyrer, herunder de relevante advarsler, skal have, således at investorerne informeres behørigt om de gebyrer, de skal betale, og om gebyrernes andel af den kapital, som investeres i fonden

·et afsnit om risici og afkast, som indeholder detaljerede regler for præsentationen af produktets risk/reward-profil ved hjælp af en syntetisk indikator, suppleret med beskrivende forklaringer af selve indikatoren og de risici, som den ikke tager højde for. Den "centrale investorinformation" kan krydshenvise til UCITS-prospektet, som indeholder mere detaljerede oplysninger om de relevante risici

·et afsnit om resultater, som viser hidtidige resultater eller i relevante tilfælde potentielle resultatscenarier.

Den "centrale investorinformation" er blevet benchmark for offentliggørelse inden for PRIIP-rammen. Bestemmelserne om offentliggørelse i forordning (EU) nr. 1286/2014 læner sig i høj grad op ad direktiv 2009/65/EF. På grundlag af modellen med "central investorinformation" er dokumentet med central information et standardiseret faktablad, der på en enkel, forståelig og sammenlignelig måde præsenterer de vigtigste aspekter (herunder omkostninger og potentielle risici og afkast) for et givet PRIIP. Forordning (EU) nr. 1286/2014 indeholder også nærmere regler om, hvornår og hvordan producenter og dem, der sælger eller rådgiver om PRIIP'er, skal stille dokumentet med central information til rådighed for detailinvestorer.

Mere generelt har forordning (EU) nr. 1286/2014 til formål at give detailinvestorer potentielle midler til at træffe bedre investeringsbeslutninger og undgå produkter, der ikke er optimale, eller produkter, der er solgt uhensigtsmæssigt, og derved bidrage til at genoprette tilliden til det finansielle system. Sammenlignet med bestemmelserne om "central investorinformation" er reglerne om dokumentet med central information bevidst udformet med henblik på at gøre det lettere at sammenligne en langt bredere vifte af detailinvesteringsprodukter, herunder (men ikke kun) investeringsinstitutter og detail-ikke-investeringsinstitutter, investeringsbaserede forsikringsprodukter, derivater og strukturerede produkter samt andre sammensatte forsikrings- og investeringsprodukter.

Oplysningsstandarder for funktionelt sammenlignelige og substituerbare PRIIP'er forbedrer gennemsigtigheden og sammenligneligheden og mindsker samtidig forvirring som følge af anvendelsen af sektorspecifikke begreber. Dette hjælper detailinvestorer med at forstå og have tillid til de produkter, de køber, samtidig med at regelarbitrage forebygges, og reguleringsmæssig konsekvens fremmes, hvilket igen bør lette tilsynet, reducere omkostningerne og støtte priskonkurrencen. Den målrettede standardisering i PRIIP-rammen er ikke en "one size fits all"-tilgang, men består i at opdele PRIIP'er i fire kategorier og skræddersy oplysningskravene i overensstemmelse hermed. En kategori omfatter produkter, der følger en underliggende investering lineært — dette omfatter de fleste investeringsinstitutter, detail-AIF'er og unit-linked forsikringsprodukter. Samtidig sikrer dokumentet med central information en ensartet præsentation af centrale oplysninger, uanset kategori, hvis PRIIP'erne er tilstrækkeligt ens til at muliggøre dette.

På tidspunktet for vedtagelsen i 2014 var overgangsordningen for investeringsinstitutter og ikke-investeringsinstitutter begrundet i det relativt korte tidsrum, der var forløbet siden indførelsen af den "centrale investorinformation" (1. juli 2011). I betragtning 35 i forordning (EU) nr. 1286/2014 præciserede medlovgiverne, at det ville være "proportionalt at fastsætte en overgangsperiode for sådanne investeringsinstitutter på fem år", og: "Efter udløbet af denne overgangsperiode og i mangel af en forlængelse heraf bør investeringsinstitutterne underlægges denne forordning".

Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1156 7 blev overgangsordningen forlænget til den 31. december 2021 med den formaning (betragtning 14), at "[a]lle involverede institutioner og tilsynsmyndigheder skal [...] bestræbe sig på at handle så hurtigt som muligt for at gøre det lettere at bringe denne overgangsundtagelse til ophør".

For at nå dette mål vedtog ESA'erne i fællesskab reguleringsmæssige tekniske standarder, der ændrer delegeret forordning (EU) 2017/653, og forelagde dem den 3. februar 2021. Sammenfattende omfatter de reguleringsmæssige tekniske standarder følgende:

Resultatscenarier

ESA'erne mindsker risikoen for overoptimistiske performancescenarier på tværs af alle PRIIP-typer med en generel mulighed for PRIIP-producenter for at anvende lavere percentiler af den skønnede fordeling af fremtidige afkast til at generere scenarierne, hvor det er berettiget. Dette ville gøre det muligt for PRIIP-producenter at generere scenarier, der er mere konservative, hvis de mener, at der er en væsentlig risiko for, at scenarierne som foreskrevet giver anledning til uhensigtsmæssige forventninger fra investorernes side. Metoden giver imidlertid ikke PRIIP-producenter mulighed for at anvende højere percentiler.

På grundlag af resultaterne af forbrugertest tilføjer ESA'erne produktets minimumsafkast til de områder, der skal dækkes i resultatscenarierne for alle PRIIP'er.

For PRIIP'er i kategori 2 (som omfatter de fleste investeringsinstitutter og ikke-investeringsinstitutter) foreslår ESA'erne en revideret metode til beregning af de "fordelagtige", "moderate" og "ufordelagtige" resultatscenarier for at mindske forekomsten af procyklikalitet og minimere risikoen for vildledende skøn, som risikerer at skabe uhensigtsmæssige forventninger hos private investorer. Denne metode udvider navnlig antallet af års data, der ligger til grund for beregningen af scenarierne, fra 5 til 10 for at løse problemer med procykliske skøn. Den henter også scenarier direkte fra en fordeling af hidtidige afkast for at klarlægge den matematiske sammenhæng mellem hidtidige afkast og scenarieværdierne for detailinvestorer.

Med hensyn til stressscenariet fastholder ESA'erne den nuværende metode, da dette har vist sig at være en effektiv indikator for virkningen af ekstreme negative markedsbegivenheder, såsom det første finansielle chok i 2020 som følge af covid-19-krisen.

Hidtidige resultater

I afsnittet "Anden relevant information" i dokumentet med central investorinformation indsætter ESA'erne et link til en alternativ onlinekilde eller et eksternt dokument, der indeholder standardiserede data om hidtidige resultater. De standardiserer også indholdet af og metoden for hidtidige resultater i et nyt bilag VII til delegeret forordning (EU) 2017/653. Den foreslåede metode er baseret på metoden for "central investorinformation" med specifikke tilpasninger, hvor det er nødvendigt. For PRIIP'er, der ikke er kategori 2, opretholder ESA'erne den nuværende tilgang med kun at vise resultatscenarier.

Omkostninger

ESA'erne reviderer de summariske omkostningsindikatorer og ændrer indholdet og præsentationen af oplysninger om PRIIP'ers omkostninger for at give detailinvestorer mulighed for bedre at forstå de forskellige typer omkostningsstruktur og for at gøre det lettere for personer, der sælger eller rådgiver om PRIIP'er, at anvende disse oplysninger, bl.a. ved at kræve, at nærmere omkostningsoplysninger for sammensatte detailinvesteringsprodukter (som omfattet af direktiv 2014/65/EU 8 , MiFID II) udtrykkes som pengebeløb, jf. artikel 50, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2017/565 9 . For forsikringsbaserede investeringsprodukter udtrykkes omkostningerne stadig som "afkastforringelse".

ESA'erne ændrer metoden til beregning af transaktionsomkostninger for at tackle praktiske udfordringer i forbindelse med anvendelsen af distributionsreglerne. De forhindrer også negative transaktionsomkostninger ved at fastsætte et minimum på niveauet for de eksplicitte omkostninger.

I henhold til artikel 33 i forordning (EU) nr. 1286/2014 skal Kommissionen vurdere, om overgangsordningen for investeringsinstitutter og ikke-investeringsinstitutter "skal forlænges, eller om bestemmelserne om central investorinformation i direktiv 2009/65/EF efter identifikation af eventuelle nødvendige justeringer kan erstattes af eller anses for svarende til dokumentet med central investorinformation".

I denne forbindelse indeholder ESA'ernes forslag til et revideret sæt reguleringsmæssige tekniske standarder en række justeringer, som berettiger, at "central investorinformation" erstattes med dokumentet med central investorinformation for de pågældende produkter:

·Kravet om, at der i dokumentet med central information skal medtages et eksternt link til produktspecifikke oplysninger om hidtidige resultater beregnet efter en standardmetode, hjælper detailinvestorer til fortsat at anvende sådanne oplysninger til at vurdere, hvor godt hvert produkt har klaret sig i forhold til sit benchmark, hvilket er vigtigt for at sammenligne aktivt forvaltede produkter.

·Indførelsen af standardiserede resultatscenarier for UCITS- og ikke-UCITS-produkter vil give investorerne et mere fuldstændigt billede af de typer af resultater, der kan forventes af produktet, samtidig med at sammenligneligheden med andre typer af detailinvesteringer og forsikringsprodukter lettes.

·Investorerne vil drage fordel af større sammenlignelighed takket være en standardramme for offentliggørelse af aggregerede omkostninger på tværs af alle PRIIP'er, herunder UCITS og ikke-UCITS'er. Desuden tager flere af de foreslåede ændringer af de reguleringsmæssige tekniske standarder direkte hensyn til de betænkeligheder, som producenter af produkter af UCITS-typen har givet udtryk for, herunder den ændrede metode til beregning af transaktionsomkostninger og bedre tilpasning af de detaljerede omkostningsoplysninger for sammensatte detailinvesteringsprodukter til rammerne for offentliggørelse af omkostninger i henhold til MiFID II. Disse ændringer vil begrænse kapitalforvaltningssektorens omkostninger ved at tilpasse sig reglernes om PRIIP'ernes oplysninger om omkostninger.

·Den "centrale investorinformation" og dokumentet med central information kræver, at der beregnes en syntetisk, numerisk og en enkelt sammenfattende risikoindikator baseret på en aggregering af forskellige risici (så vidt muligt) og ledsaget af tilstrækkelige forklaringer. I øjeblikket varierer metoderne til beregning af denne indikator en smule mellem de to rammer for oplysninger, hvilket kan forvirre detailinvestorer, der forsøger at foretage sammenligninger på tværs af rammer. Overgangen til en fælles metode vil forbedre sammenligneligheden. Samtidig kan ændringen af metoden placere nogle produkter i en anden risikokategori, hvilket potentielt kan give det vildledende indtryk, at de er blevet mindre risikable. Dette er delvis blevet afhjulpet ved at give producenterne mulighed for at justere risikoindikatoren opad (men ikke nedad) på visse betingelser.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Ligesom forordning (EU) nr. 1286/2014, som den har til formål at ændre, har dette forslag artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde som retsgrundlag.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

I overensstemmelse med nærhedsprincippet må der kun handles på EU-plan, hvis de forventede mål ikke kan opfyldes af medlemsstaterne alene. Det er nødvendigt at træffe foranstaltninger på EU-plan for at fjerne barrierer for det indre marked for finansielle tjenesteydelser og produkter ved at indføre en ensartet tilgang for offentliggørelse i forbindelse med PRIIP'er. Den lovgivning, der ændres, vedtages i fuld overensstemmelse med nærhedsprincippet, og eventuelle ændringer heraf skal ske via et forslag fra Kommissionen.

Proportionalitetsprincippet

Denne EU-foranstaltning er nødvendig for at sikre, at de kompetente myndigheder og PRIIP-producenterne anvender PRIIP-reglerne effektivt. Den vil sikre, at målene i forordning (EU) nr. 1286/2014 nås i hele det indre marked, hvorved der sikres et højt niveau af markedsgennemsigtighed og beskyttelse af detailinvestorer.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Dette forslag er ikke ledsaget af en særskilt konsekvensanalyse, da der allerede er udarbejdet en konsekvensanalyse i forbindelse med delegeret forordning (EU) nr. 1286/2014.

Dette forslag ændrer hverken forordningens indhold eller skaber nye forpligtelser for markedsdeltagerne. Den vedrører kun en forlængelse på 6 måneder (dvs. indtil den 30. juni 2022) af overgangsordningen for administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, der rådgiver om eller sælger andele i investeringsinstitutter og ikke-investeringsinstitutter (forordningens artikel 32). Formålet er at sikre retssikkerheden for branchen og de kompetente myndigheder, når de forbereder anvendelsen af de nye bestemmelser i delegeret forordning (EU) 2017/653 og direktiv 2009/65/EF som ændret.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen budgetmæssige virkninger for Kommissionen.

2021/0215 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 1286/2014 for så vidt angår forlængelse af overgangsordningen for administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, der rådgiver om eller sælger andele i institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) og andre institutter end investeringsinstitutter

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 10 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)I henhold til artikel 5 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 11 skal producenter af sammensatte investeringsprodukter og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er) udarbejde et dokument med central information.

(2)Artikel 32, stk. 1, i nævnte forordning omhandler imidlertid en fritagelse fra at udarbejde et dokument med central information for administrationsselskaber som defineret i artikel 2, stk. 1, litra b), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/65/EF 12 , investeringsselskaber som omhandlet i artikel 27 i nævnte direktiv og personer, der rådgiver om eller sælger andele i investeringsinstitutter som omhandlet artikel 1, stk. 2, i nævnte direktiv, indtil den 31. december 2021 ("overgangsordningen"). I henhold til artikel 32, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1286/2014 gælder det, at når en medlemsstat anvender reglerne om format for og indhold af den centrale investorinformation som fastsat i artikel 78-81 i direktiv 2009/65/EF på fonde, der ikke er investeringsinstitutter, og som udbydes til detailinvestorer, gælder overgangsordningen for administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, som rådgiver om eller sælger enheder af sådanne fonde, der ikke er investeringsinstitutter, til detailinvestorer.

(3)Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/653 13 indeholder supplerende regler til forordning (EU) nr. 1286/2014 ved at fastsætte reguleringsmæssige tekniske standarder for udformningen, indholdet og standardformatet af dokumentet med central information, metoden til præsentation af risiko og afkast og beregningen af omkostninger samt betingelserne for og minimumshyppigheden for gennemgang af oplysningerne i dokumentet med central information og betingelserne for tilrådighedsstillelse af dokumentet med central information til detailinvestorer.

(4)Den [EUT, indsæt dato] vedtog Kommissionen Kommissionens delegerede forordning (EU).../2021 14 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/653 for bl.a. at gøre det lettere for administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, der rådgiver om eller sælger andele i investeringsinstitutter og andre institutter end investeringsinstitutter, at gøre brug af udformningen, indholdet og standardformatet af dokumentet med central information. Anvendelsesdatoen for delegeret forordning (EU).../2021 er imidlertid fastsat til den 1. juli 2022 for at give disse administrationsselskaber, investeringsselskaber og personer, der rådgiver om eller sælger andele i investeringsinstitutter og andre institutter end investeringsinstitutter, tilstrækkelig tid til at forberede sig på udløbet af overgangsordningen og dermed til forpligtelsen til at udarbejde et dokument med central information. Da anvendelsesdatoen for delegeret forordning (EU).../2021 blev fastsat til den 1. juli 2022, og fordi det er nødvendigt at sikre, at udløbet af overgangsordningen falder sammen med anvendelsesdatoen for delegeret forordning (EU).../2021, er det nødvendigt at forlænge overgangsordningens varighed med seks måneder, dvs. indtil den 30. juni 2022.

(5)Forordning (EU) nr. 1286/2014 bør derfor ændres.

(6)I betragtning af den meget korte periode, der er tilbage indtil overgangsperiodens oprindelige udløb, bør denne forordning træde i kraft straks —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I artikel 32, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1286/2014 ændres datoen "den 31. december 2021" til "den 30. juni 2022".

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand


(1)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 af 26. november 2014 om dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er) (EUT L 352 af 9.12.2014, s. 1).    
(2)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 12).    
(3)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1094/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/79/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 48).    
(4)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/77/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 84).    
(5)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/653 af 8. marts 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 om dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er) vedrørende reguleringsmæssige tekniske standarder for præsentation, indhold, gennemgang og revision af dokumenter med central information og betingelser for opfyldelse af kravet om at stille sådanne dokumenter til rådighed (EUT L 100 af 12.4.2017).    
(6)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/65/EF af 13. juli 2009 om samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) (EUT L 302 af 17.11.2009, s. 32).    
(7)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1156 af 20. juni 2019 om lettere grænseoverskridende distribution af kollektive investeringsinstitutter og om ændring af forordning (EU) nr. 345/2013, (EU) nr. 346/2013 og (EU) nr. 1286/2014 (EUT L 188 af 12.7.2019, s. 55).    
(8)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU.
(9)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/565 af 25. april 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for så vidt angår de organisatoriske krav til og vilkårene for drift af investeringsselskaber samt definitioner af begreber med henblik på nævnte direktiv (EUT L 87 af 31.3.2017, s. 1).
(10)    EUT C […] af […], s. […].
(11)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 af 26. november 2014 om dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er) (EUT L 352 af 9.12.2014, s. 1).    
(12)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/65/EF af 13. juli 2009 om samordning af love og administrative bestemmelser om visse institutter for kollektiv investering i værdipapirer (investeringsinstitutter) (EUT L 302 af 17.11.2009, s. 32).    
(13)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/653 af 8. marts 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1286/2014 om dokumenter med central information om sammensatte og forsikringsbaserede investeringsprodukter til detailinvestorer (PRIIP'er) vedrørende reguleringsmæssige tekniske standarder for præsentation, indhold, gennemgang og revision af dokumenter med central information og betingelser for opfyldelse af kravet om at stille sådanne dokumenter til rådighed (EUT L 100 af 12.4.2017, s. 1).    
(14)    EUT C […] af […], s. […].