Bruxelles, den 19.2.2020

COM(2020) 63 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om implementeringen af topdomænet .eu, dettes gennemslagskraft samt om, hvordan det fungerer fra april 2017 til april 2019


Indholdsfortegnelse

1.Indledning

2.Resumé

3.De retlige rammer for topdomænet .eu

3.1.De nuværende rammer

3.2.De nye rammer

4.Topdomæneadministratoren for .eu

4.1.Finansiel situation og kontraktoverholdelse

5.Topdomænet .eu

5.1.Generelle tendenser

5.2..eu-topdomænet som brand

5.3.Markedsføring og kommunikation

5.4.Flersprogethed

5.5.Konsekvenserne af Det Forenede Kongeriges påtænkte udtræden af EU

6.Tillid og sikkerhed

6.1.Sikre domænenavne

6.2.Bekæmpelse af misbrug af registreringer

6.3.Samarbejde om bekæmpelse af cyberkriminalitet

6.4.Alternativ konfliktløsning

6.5.Stabilitet, sikkerhed og forretningskontinuitet

7.Internationale forbindelser

8.Indvirkning på miljøet

9.Konklusion



1.Indledning

Denne rapport handler om landekodetopdomænet .eu, som er Den Europæiske Unions internetdomæne, og varianter heraf med andre tegnsæt, som administreres og forvaltes af nonprofitorganisationen EURid (European Registry for Internet Domains), der fungerer som topdomæneadministrator for dette domæne (herefter ".eu-topdomæneadministratoren") på grundlag af en koncessionskontrakt om tjenesteydelser med Kommissionen. I henhold til artikel 8 i forordning (EF) nr. 733/2002 af 22. april 2002 om implementering af topdomænet .eu (herefter "forordningen om topdomænet .eu") skal Kommissionen hvert andet år forelægge Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om implementeringen af topdomænet .eu, dets gennemslagskraft, og hvordan det har fungeret. Denne rapport dækker perioden fra 1. april 2017 til 31. marts 2019 (i det følgende benævnt "den omfattede periode").

2.Resumé

Med 3,7 mio. registrerede domænenavne er topdomænet .eu fortsat det syvendestørste landekodetopdomæne på verdensplan. Væksten er stagneret i den omfattede periode på grund af domænenavnemarkedets modningsgrad. Resultaterne for topdomænet .eu er dog forblevet på niveau med andre landekodetopdomæner til trods for et betydeligt fald i antallet af .eu-registreringer, som er forårsaget af Det Forenede Kongeriges påtænkte udtræden af Den Europæiske Union og suspensionen af domænenavne på grund af strengere kontrol af registreringsdata.

I lyset af den øgede konkurrence har .eu-topdomæneadministratoren i stigende grad fokuseret på servicekvalitet og sikkerhed snarere end på prisen. Dette har vist sig at være en succes, idet fornyelsesgraden for .eu-domænenavne er forblevet høj og endda steget fra 78,6 % til 80 % i den periode, som denne rapport omfatter.

Desuden har .eu-topdomæneadministratoren fortsat styrket DNSSEC 1 , som er en sikkerhedsudvidelse af DNS (domænenavnesystemet), gennemført cybersikkerhedsforanstaltninger, iværksat nye initiativer for at forhindre misbrug af registreringer og samarbejdet med de retshåndhævende myndigheder og andre offentlige myndigheder på både nationalt og europæisk plan i kampen mod ulovlige aktiviteter, der omfatter .eu-domænenavne. Topdomæneadministratoren for .eu har opretholdt en meget fleksibel og robust teknisk infrastruktur for at sikre, at navneområdet .eu er tilgængeligt for alle internetbrugere.

Det har fortsat været en prioritet at støtte Europas sproglige mangfoldighed og fremme flersprogethed på hele topdomænet .eu. Ved udgangen af den omfattede periode forventedes det, at strengen .ευ med græsk tegnsæt kunne lanceres sidst i 2019. Denne milepæl vil markere, at bestræbelserne på at understøtte alle ikke-latinske tegnsæt i Den Europæiske Union har båret frugt 2 .

Generelt fungerer topdomænet .eu fortsat effektivt, idet det letter adgangen til det digitale indre marked på en sikker og pålidelig måde og giver europæerne mulighed for at vise deres europæiske identitet online.

3.De retlige rammer for topdomænet .eu

3.1.De nuværende rammer 

Topdomænet .eu blev implementeret ved forordningen om topdomænet .eu (som ændret 3 ) og forordning (EF) nr. 874/2004 om generelle retningslinjer for implementeringen af topdomænet .eu og dets funktioner samt principperne for registrering (som ændret 4 ).

3.2.De nye rammer

I 2017 evaluerede Kommissionen de retlige rammer for topdomænet .eu under programmet for målrettet og effektiv regulering (REFIT), og i denne forbindelse foretog den efterfølgende en revision. På baggrund af en offentlig høring og en konsekvensanalyse 5 og efter at have modtaget positiv feedback fra Udvalget for Forskriftskontrol fremsatte Kommissionen et lovgivningsforslag om erstatning af eksisterende forordninger om topdomænet .eu. Dette forslag blev i sidste ende vedtaget som Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/517 om gennemførelse af topdomænet .eu og dets funktion og om ændring og ophævelse af forordning (EF) nr. 733/2002 og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 874/2004 ("den reviderede forordning om topdomænet .eu").

Den reviderede forordning om topdomænet .eu sikrer domænet retlig fleksibilitet til at tilpasse sig markedsændringer, ligesom den moderniserer domænets forvaltningsstruktur 6 og udvider registreringskriterierne for .eu-domænenavne for at gøre det muligt for EU-borgere at registrere et domænenavn, uanset hvor de har bopæl. Den reviderede forordning om topdomænet .eu trådte i kraft den 18. april 2019. Den finder anvendelse fra og med den 13. oktober 2022, hvor forordning (EF) nr. 733/2002 og forordning (EF) nr. 874/2004 ophæves, undtagen bestemmelserne om udvidelse af registreringskriterierne, som gælder fra den 19. oktober 2019.

4.Topdomæneadministratoren for .eu

På baggrund af en udbudsprocedure blev nonprofitorganisationen European Registry for Internet Domains (EURid) i 2004 udvalgt og fik tildelt en koncessionskontrakt, hvorved den blev administrator af topdomænet .eu med ansvar for organisation, administration og forvaltning af domænet og varianter heraf med andre tegnsæt. Efter endnu en udbudsprocedure fik EURid i 2014 tildelt en ny kontrakt. Denne kontrakt blev forlænget fra den 1. april 2019 til den 12. oktober 2022.

EURid er en organisation uden vinding for øje, der er etableret i henhold til belgisk lovgivning og har hovedkontor i Bruxelles. Tre selskaber, der ejes af EURid, fungerer som regionale kontorer etableret i Italien, Tjekkiet og Sverige. EURid's mission er at "skabe et .eu-navneområde, som slutbrugeren har tillid til, på en bæredygtig måde gennem operationel ekspertise og samtidig tilbyde tjenester af særlig høj kvalitet til de akkrediterede registratorer".

EURid har to stiftende medlemmer, nemlig DNS Belgium (.be-topdomæneadministratoren) og Istituto di Informatica e Telematica (.it-topdomæneadministratoren), samt ni andre medlemmer og et strategisk udvalg bestående af 13 repræsentanter. En administrerende direktør og et ledelsesteam på otte personer står i spidsen for organisationen. Ved udgangen af den omfattede periode havde EURid 56 fuldtidsansatte i syv afdelinger i dets fire regionale kontorer. Størstedelen af medarbejderne arbejder i gruppen for eksterne forbindelser og den tekniske afdeling.

4.1.Finansiel situation og kontraktoverholdelse

Som ekstern organisation forvalter EURid selvstændigt topdomænet .eu. Kommissionen gransker dog EURid's finansielle situation og kontraktoverholdelse i overensstemmelse med de retlige rammer for topdomænet .eu og koncessionskontrakten. Kommissionen udfører sin tilsynsfunktion ved at gennemgå de reviderede årsregnskaber, de finansielle årlige og halvårlige rapporter, budgetforslagene samt .eu-topdomæneadministratorens strategi- og markedsføringsplaner. Finansielle spørgsmål drøftes på møder to gange om året og på ad hoc-møder.

I den periode, som denne rapport omfatter, svarede EURid's finansielle situation til situationen i de to foregående år, idet der var ca. 13 mio. EUR i indtægter og 11 mio. EUR i omkostninger pr. år. Efter godkendelse af regnskaberne og reserverne var det overskud, der blev overført til Den Europæiske Union i henhold til koncessionskontrakten, på henholdsvis 2 863 036 EUR og 1 347 883 EUR for regnskabsårene 2017 og 2018.

Ved udgangen af 2018 havde EURid finansielle reserver til afskrivninger (0,5 mio. EUR), investeringer (0,6 mio. EUR), sociale forpligtelser (2,4 mio. EUR), retlige forpligtelser (1,2 mio. EUR) og driftskapital (0,2 mio. EUR), og organisationen tilføjede en ny reserve til kontraktudløb (0,9 mio. EUR).

I 2018 foretog Kommissionen en revision af forskellige administrative og finansielle aspekter af forvaltningen af .eu-topdomæneadministratoren. Denne revision førte til en række anbefalinger, der gennemføres i 2019 i overensstemmelse med en handlingsplan, som Kommissionen og EURid er enedes om. Anbefalingerne vedrører navnlig en gennemgang af EURid's indkøbspolitik og politik på området for interessekonflikter, en præcisering af reglerne for og tilgangen til opbygning af reserver, udvikling af en konsekvent fremgangsmåde i forbindelse med indgåelse af kontrakter med eksterne konsulenter, en gennemgang af de regionale kontorers effektivitet og ydeevne, en evaluering af markedsførings- og bevidstgørelsesaktiviteterne samt en årlig kontrol af kontraktoverholdelsen.

5.Topdomænet .eu

5.1.Generelle tendenser

Med 3,7 mio. registrerede .eu-domænenavne ved udgangen af første kvartal 2019 er domænet .eu det ellevte største topdomæne og fortsat det syvende største landekodetopdomæne i verden 7 . Antallet af registrerede navne udgør ca. 1 % af det globale marked for domænenavne, som omfatter mere end 350 mio. navne fordelt på 1 486 topdomæner.

Mens 2017 endte med en vækst på 1,5 %, var der i 2018 en negativ vækst på 3,4 %. Sammenholdt med andre landekodetopdomæner er der to atypiske udviklingstendenser, der kan forklare den negative vækst, nemlig Det Forenede Kongeriges påtænkte udtræden af Den Europæiske Union (beskrives i afsnittet "Konsekvenserne af Det Forenede Kongeriges påtænkte udtræden af EU") og suspensionen af ca. 58 000 domænenavne i løbet af 2018 som følge af en strengere kontrol med opfyldelsen af registreringskriterier.

Generelt er resultaterne for topdomænet .eu lige så gode som resultaterne for andre landekodetopdomæner, som også alle har været udfordret af lave vækstrater på markedet for domænenavne i løbet af den periode på to år, som denne rapport omfatter. Der er flere årsager til disse lave vækstrater. De tendenser, der er beskrevet i den foregående rapport, ses fortsat, f.eks. med hensyn til, hvor modne de vigtigste nationale markeder er, og den øgede konkurrence som følge af indførelsen af nye generiske topdomæner (gTLD). I den periode, som denne rapport omfatter, har en række alternativer også vundet markedsandele, f.eks. enkeltpersoners og virksomheders konti på de sociale medier og applikationer (apps) til markedet for mobile enheder, især på de nye vækstmarkeder 8 , 9 .

Ser man på de lande, hvor registreringerne foretages, var Tyskland, Nederlandene, Frankrig, Polen og Italien de vigtigste markeder for topdomænet .eu ved udgangen af første kvartal af 2019. I den periode, som denne rapport omfatter, faldt Det Forenede Kongerige fra fjerde- til sjettepladsen, mens Portugals andel af .eu-registreringer næsten blev fordoblet, hvilket viser, at domænenavne stadig kan opleve tocifret vækst.

5.2..eu-topdomænet som brand

I de senere år er markedet for domænenavne, navnlig veletablerede topdomænenavne, blevet langt mere konkurrencepræget end tidligere som følge af indførelsen af nye generiske topdomæner såsom .hotel eller .shop. Konkurrencen er blevet meget skarp, og mange nye administratorer tilbyder meget lave priser, idet de anvender aggressiv markedsføring over for registratorer og videreforhandlere.

EURid har reageret ved at fokusere på kvalitet og sikkerhed snarere end på pris og ved fortsat at promovere .eu-topdomænet som et troværdigt brand med paneuropæisk dækning. Denne strategi har vist sig at være en succes. Fornyelsesgraden for .eu-domænenavne (som generelt er en god indikator for kundetillid og -loyalitet) er nemlig forblevet høj og endda vokset fra 78,6 % til 80 % i den periode, som denne rapport omfatter.

5.3.Markedsføring og kommunikation

I overensstemmelse med EURid's strategiske mål om at fokusere på kvalitet og sikkerhed frem for pris har organisationen iværksat følgende markedsførings- og kommunikationsaktiviteter:

Offentliggørelse af trust.eurid.eu, som er en ny destinationsside på EURid's websted, for at fremhæve domænenavnet .eu som et brand, der er garant for tillid og sikkerhed, som opnås ved hjælp af foranstaltninger, der sikrer et højt niveau af cybersikkerhed og aktivt mindsker risikoen for misbrug af domænenavne.

Tilrettelæggelse af to vellykkede oplysningskampagner online i 2018. De lande, hvor kampagnerne fandt sted (bl.a. Polen, Tyskland, Frankrig og Spanien), blev udvalgt på grundlag af .eu-topdomænets vækst i landet og opbakningen fra registratorer, der gennemførte kampagner til støtte for domænet.

Samarbejdet med .eu-akkrediterede registratorer blev styrket via EURid's samfinansierede markedsføringsprogram, hvorigennem registratorer kan modtage op til 100 % af de støtteberettigede omkostninger til pr-aktiviteter for .eu-domænenavne. I 2017 og 2018 var programmet med til at finansiere mere end 120 kampagner.

Registratorerne fortsatte med at anvende EURid's ordning, som giver dem rabat på nye registreringsgebyrer. Registratorerne sætter pris på ordningens stabilitet, som sætter dem i stand til løbende at promovere .eu-domænet året rundt. 327 registratorer har tilmeldt sig ordningen, der tegnede sig for 93,3 % af den samlede .eu-portefølje og 97 % af alle nye domænenavne i 2019.

For at anerkende innovation og ekspertise blandt registranter af .eu-domænenavne uddeler EURid prisen ".eu Web Awards" en gang om året. Vinderne af denne pris modtager en præmiepakke, der omfatter en tre måneder lang plakatkampagne i lufthavnen i Bruxelles. Deltagelsen i konkurrencen toppede i 2018 med mere end 200 nomineringer og næsten 10 000 afgivne stemmer.

EURid har fortsat bestræbelserne på at strømline sin tilstedeværelse på de sociale medier, navnlig via sin Twitter-konto og YouTube-kanal.

De vigtigste partnere i forbindelse med markedsføring af topdomænet .eu er registratorerne, der gør .eu-domænenavne tilgængelige og indgår i et samspil med registranterne. I perioden mellem 2017 og 2019 har EURid fortsat sine bestræbelser på at forbedre kvaliteten af de tjenester, der leveres til akkrediterede registratorer, og forenkle registreringsprocessen.

Ved udgangen af første kvartal 2019 havde topdomænet .eu 715 akkrediterede registratorer. Antallet af registratorer har været forholdsvis stabilt i de seneste år til trods for en øget koncentration på markedet.

Ifølge den seneste toårige tilfredshedsundersøgelse blandt registratorer i slutningen af 2017 lå vurderingen af kvaliteten af forbindelserne med EURid samlet set på 93 %, hvilket harmonerer med den høje score i den foregående undersøgelse. Registratorerne gav generelt en høj score for pålideligheden, ligesom de anførte, at .eu-domænenavne er lette at sælge og udgør en god investering 10 .

Som et tydeligt tegn på anerkendelse kårede CENTR 11 i 2017 og 2018 EURid som årets topdomæneadministrator på grundlag af en afstemning, hvor mere end 100 registratorer stemte.

5.4.Flersprogethed 

EURid har fortsat sine bestræbelser på at understøtte den sproglige mangfoldighed i Europa og udbrede flersprogetheden på tværs af topdomænet .eu. Ved udgangen af første kvartal af 2019 var der registreret næsten 39 000 IDN'er (internationaliserede domænenavne) 12 , hvilket gør domænet .eu til et af de 20 største IDN-områder i verden.

Efter indførelsen af .ею-endelsen (som svarer til .eu med kyrillisk tegnsæt) i juni 2016 blev der indledt en treårig overgangsperiode med det formål at gennemtvinge en politik for alle domænenavne, hvor der ikke sker nogen sammenblanding af tegnsæt. I henhold til denne politik, som er fastlagt af ICANN 13 (Internet Corporation of Assigned Names and Numbers), kræves det, at både domænenavnet og dets endelse skrives med samme tegnsæt. Ved udgangen af første kvartal 2019 var der registreret ca. 1 900 domænenavne med .ею-endelsen.

Før og i løbet af den periode, som denne rapport omfatter, arbejdede EURid intensivt på at få .ευ-endelsen (som svarer til .eu med græsk tegnsæt) godkendt af ICANN. Disse bestræbelser stødte på vanskeligheder i evalueringsfasen, da det blev fastslået, at strengen potentielt kunne forveksles med .eu og andre strenge med to store bogstaver. Ved udgangen af den omfattede periode forventedes det, at strengen .ευ med græsk tegnsæt ville blive lanceret sidst i 2019. Denne milepæl vil markere, at bestræbelserne på at understøtte alle ikke-latinske tegnsæt i Den Europæiske Union har båret frugt.

5.5.Konsekvenserne af Det Forenede Kongeriges påtænkte udtræden af EU 

Ifølge forordningen om topdomænet .eu (som ændret) skal indehavere af .eu-domænenavne være personer, der er bosiddende eller statsborgere i en EU-medlemsstat, Island, Liechtenstein eller Norge, eller virksomheder eller organisationer, der er etableret i disse lande.

Efter at Det Forenede Kongerige den 29. marts 2017 meddelte, at det havde til hensigt at udtræde af Unionen, har EU forhandlet og indgået en aftale med Det Forenede Kongerige om de nærmere bestemmelser for dets udtræden (i det følgende benævnt "udtrædelsesaftalen") i overensstemmelse med artikel 50 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) 14 . I udtrædelsesaftalen er der fastsat en overgangsperiode, hvor EU-retten finder anvendelse på og i Det Forenede Kongerige. I denne overgangsperiode vil personer, der er bosiddende eller statsborgere i Det Forenede Kongerige, samt virksomheder og organisationer, der er etableret i Det Forenede Kongerige, derfor fortsat kunne have et .eu-domænenavn. Overgangsperioden begynder på udtrædelsesdatoen 15 og slutter den 31. december 2020, medmindre Unionen og Det Forenede Kongerige senest den 1. juli 2020 bliver enige om en engangsforlængelse af overgangsperioden med op til et eller to år.

Fra udløbet af overgangsperioden ophører EU-retten med at finde anvendelse på og i Det Forenede Kongerige. Personer, der er bosiddende i Det Forenede Kongerige, og som ikke er statsborgere i en EU-medlemsstat, Island, Liechtenstein eller Norge, samt virksomheder og organisationer, der er etableret i Det Forenede Kongerige, men ikke i en EU-medlemsstat, Island, Liechtenstein eller Norge, vil derfor ikke længere i henhold til EU-retten være berettiget til at have et .eu-domænenavn på samme måde som bosiddende, virksomheder og organisationer fra andre tredjelande. Dette vil gælde fra udtrædelsesdatoen, hvis udtrædelsesaftalen ikke er trådt i kraft.

Med meddelelsen om Det Forenede Kongeriges udtræden og EU's regler om .eu-domænenavne af 28. marts 2018, som blev ajourført den 18. juli 2019 16 , advarer Kommissionen indehavere af .eu-domænenavne, der er bosiddende eller etableret i Det Forenede Kongerige, om konsekvenserne af Det Forenede Kongeriges udtræden af EU med forbehold af de bestemmelser i udtrædelsesaftalen, der træder i kraft for så vidt angår overgangsperioden. Desuden er Kommissionen og EURid enedes om en handlingsplan for at afbøde virkningerne af et eventuelt scenarie med en udtrædelsesaftale, der ikke træder i kraft, og for at forvalte overgangen til Det Forenede Kongeriges status som et tredjeland. Handlingsplanen omfatter kommunikation til registratorer og registranter samt overgangsbestemmelser for registrerede domænenavne, som tilhører personer, der er bosiddende i Det Forenede Kongerige 17 .

Konsekvenserne af Det Forenede Kongeriges påtænkte udtræden af EU for .eu-domænet begyndte at kunne mærkes i 2018. For personer, der er bosiddende i Det Forenede Kongerige, har risikoen for at miste retten til registrering af .eu-domænenavne udløst en lang række annulleringer, ansøgninger, der ikke bliver fornyet, og et fald i antallet af nye registreringer. Desuden er en række registratorer med base i Det Forenede Kongerige holdt op med at tilbyde .eu-domænet. Som følge heraf er antallet af .eu-registreringer i Det Forenede Kongerige faldet fra ca. 240 000 til omkring 190 000 ved udgangen af første kvartal 2019, hvilket er et fald på 24 %.

6.Tillid og sikkerhed

6.1.Sikre domænenavne

DNSSEC 18 , som er en sikkerhedsudvidelse af DNS, er blevet udbredt og promoveret i .eu-domænet siden 2013. DNSSEC sikrer, at brugerne kommunikerer med det korrekte websted, og forhindrer "man-in-the-middle"-angreb fra falske websteder.

For at DNSSEC fungerer korrekt, skal både domænet på øverste niveau og de enkelte domænenavne have en digital signatur ("underskrives"). Efter underskrivelsen af selve .eu-topdomænet i 2010 har EURid arbejdet på at fremme underskrivelsen af DNSSEC blandt .eu-domænenavne. Siden 2015 har EURid tilbudt en gebyrrabat for hvert korrekt anmeldt domænenavn. Ved udgangen af første kvartal 2019 var omkring 540 000 domænenavne (15 % af alle .eu-domænenavne) signeret korrekt med DNSSEC. En jævn stigning i antallet af DNSSEC-signerede domænenavne i løbet af den omfattede periode viser, at disse rabatter motiverede registratorerne til at udbrede DNSSEC og tilbyde sikkerhedsudvidelsen til deres registranter. Domænet .eu rangerer blandt de bedste landekodetopdomæneadministratorer, hvad angår udbredelse af DNSSEC, men det står klart, at der er behov for en yderligere indsats for at øge registreringen af .eu-domænenavne.

Generelt støtter EURid registratorerne i arbejdet med at indføre standarder for cybersikkerhed gennem webinarer, møder og regelmæssige briefinger om DNSSEC og andre sikkerhedsforanstaltninger.

6.2.Bekæmpelse af misbrug af registreringer

Forebyggelse af misbrug af domænenavnsregistreringer, der anvendes til krænkelser af ophavsretten, salg af forfalskede varer, phishing, cyberangreb og distribution af malware, er fortsat en hovedprioritet for topdomænet .eu. Denne forebyggelse foretages ved at kontrollere registreringsdatas gyldighed i forhold til registreringskriterierne for domænet .eu 19 og ved at screene nye registreringer for mistænkelige mønstre eller uregelmæssigheder.

Som en forebyggende foranstaltning foretager EURid dagligt kontroller af nye registreringer. Hvis der konstateres tvivlsomme data, opfordres de pågældende registranter til at ajourføre eller rette deres oplysninger, idet de risikerer suspension af deres domænenavn, hvis de undlader at gøre det. I 2017 og 2018 blev henholdsvis 20 126 og 58 966 domænenavne suspenderet.

I 2017 udviklede universitetet i Leuven et system for EURid, som forudsiger, hvilke .eu-domænenavne der kan anvendes til misbrug, på basis af historiske data og selvlærende algoritmer. Dette system, som stadig er under udvikling, har til formål at forhindre, at domænenavne, som ondsindede brugere agter at anvende, overhovedet bliver aktive.

6.3.Samarbejde om bekæmpelse af cyberkriminalitet

EURid har fortsat løbende ydet bistand til retshåndhævende myndigheder og andre relevante myndigheder på både nationalt plan og EU-plan, idet organisationen har hjulpet dem med at bekæmpe ulovlige aktiviteter med relation til .eu-domænenavne.

På nationalt plan har EURid samarbejdet aktivt med det belgiske forbundsøkonomiministerium, det belgiske toldvæsen ("Cybersquad") og den offentlige anklagemyndighed i Belgien.

På europæisk plan er EURid fortsat indgået i en regelmæssig dialog med IT-Beredskabsenheden for Den Europæiske Union (CERT-EU). Derudover har organisationen udvidet samarbejdet med Europol yderligere ved at udveksle statistiske data og tendenser, gennemføre fælles projekter med det formål at bekæmpe cyberkriminalitet 20 og afholde fælles workshopper 21 . I juni 2018 undertegnede EURid og International Anti-Counterfeiting Coalition et aftalememorandum om fælles bestræbelser på at bekæmpe cyberkriminalitet i topdomænet .eu. EURid har også fortsat sit samarbejde med EUIPO (Den Europæiske Unions Kontor for Intellektuel Ejendomsret) om at underrette indehavere af varemærker, når der registreres et .eu-domænenavn, som er identisk med et registreret EU-varemærke.

6.4.Alternativ konfliktløsning

I juni 2017 udvidede EURid mulighederne for at iværksætte en alternativ konfliktløsningsprocedure (ADR) ved at underskrive en aftale med Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO) om at blive en ny udbyder af ADR-processen i forbindelse med sager vedrørende topdomænet .eu ud over den eksisterende udbyder, som er voldgiftsretten i Prag (den tjekkiske voldgiftsret). En karakteristisk egenskab ved denne proces er muligheden for at indgive en klage online på et hvilket som helst af EU's officielle sprog. I den periode, som denne rapport omfatter, blev der indgivet 127 klager, og 130 tvister blev løst.

6.5.Stabilitet, sikkerhed og forretningskontinuitet

EURid har opretholdt en meget fleksibel og robust teknisk infrastruktur for at sikre, at navneområdet .eu til enhver tid er synligt og velfungerende for alle internetbrugere. Dette har sikret uafbrudt adgang til .eu-domænenavne for de brugere, der har oprettet forbindelse til dem i den periode, som denne rapport omfatter, (100 % oppetid). To domænenavneservere 22 i Amsterdam og Luxembourg udgør kernen i EURid's tekniske infrastruktur, som suppleres af en blanding af selvadministrerede servere (i Amsterdam, Ljubljana, London og Prag) og eksterne Anycast-udbydere såsom DENIC, Netnod og Dyn/Oracle, der stiller navneservere til rådighed over hele verden for at understøtte .eu-zonefilen.

Opnåelse og opretholdelse af en høj standard for EURid's informations- og netværkssikkerhed er forblevet et vigtigt element i organisationens politik, som er fokuseret på altid at levere sikre tjenester af høj kvalitet til .eu-akkrediterede registratorer og offentligheden. EURid opnåede i 2017 en ISO 23 22301-certificering for styringen af forretningskontinuiteten, og i 2019 fik organisationen fornyet sin ISO/IEC 27001-certificering vedrørende informationssikkerhed. Derudover har EURid i 2018 evalueret og tilpasset sin politik for ansvarlig offentliggørelse og fortsat samarbejdet med en ekstern virksomhed med henblik på at vurdere og forbedre cybersikkerheden og mindske truslerne.

EURid har været pioner på området for forretningskontinuitet blandt landekodetopdomæneadministratorer. EURid har ajourført sin risikovurdering en gang om året og jævnligt revurderet sine scenarier vedrørende kontinuitet. I 2018 gennemførte EURid to øvelser med fokus på forretningskontinuitet, der simulerede alvorlige katastrofer, og som en uafhængig evaluator gav en positiv vurdering og evaluering. Derudover blev der gennemført syv katastrofe- og redningstest (Disaster Recovery & Recovery Tests (DRRT)) samt en demonstration af, hvor robust EURid's tekniske infrastruktur er.

7.Internationale forbindelser 

I rapporteringsperioden har EURid fortsat sit samspil med internettets økosystem, navnlig gennem følgende aktioner og aktiviteter:

deltagelse i ICANN's møder gennem forskellige udvalg og arbejdsgrupper, herunder bidrag til bestræbelserne på at opbygge kapacitet blandt mindre landekodetopdomæneadministratorer på området for planlægning af forretningskontinuitet og katastrofeberedskab

samarbejde med UNESCO, Verisign og topdomæneadministratorernes regionale organisationer med henblik på den årlige globale IDN-rapport 24 samt støtte til UNESCO's internationale år for oprindelige sprog 2019

videreførelse af ".eu Academy" 25 , hvorigennem repræsentanter for andre topdomæneadministratorer har modtaget uddannelse på forskellige områder af relevans for administratorer

støtte til møder inden for rammerne af den årlige europæiske dialog om internetforvaltning (EuroDIG) og til Balkan School on IG (internetforvaltning)

deltagelse Internet Governance Forum (IGF) 26 i 2017 med en workshop om IKT's indvirkning på miljøet.

8.Indvirkning på miljøet

Med henblik på at mindske sine aktiviteters miljømæssige indvirkning blev EURid i 2012 den første EMAS-certificerede 27 topdomæneadministrator i Europa, og i 2018 fik organisationen fornyet certificeringen af sit hovedkvarter i Belgien og sine filialer i Italien og Tjekkiet. EURid har fortsat valideret sine CO2-emissioner, købt godkendte CO2-kreditter for at kompensere for dem og støttet Ugandas Borehole-projekt 28 . I 2019 har EURid støttet genplantningen af skov i Monchique (Portugal) 29 , som er et af de områder, der blev ramt af ødelæggende naturbrande i sommeren 2018.

9.Konklusion

Topdomænet .eu fungerer fortsat effektivt, hvorved det letter adgangen til det digitale indre marked, giver EU-borgerne mulighed for at vise deres europæiske identitet online og understøtter flersprogethed.

Det øgede fokus på tjenester af høj kvalitet og sikkerhed har medvirket til, at topdomænet .eu har bevaret sin markedsposition i den periode, som denne rapport omfatter. Det har desuden bidraget direkte til opnåelsen af EU's mål om at øge tilliden og sikkerheden på internettet og i det digitale indre marked.

Topdomænet .eu kan blive et forbillede for andre domænenavne med hensyn til at opbygge et sikkert domænenavneområde, som der er tillid til. Det vil kræve fortsatte bestræbelser at sikre udbredt indførelse af sikkerhedsforanstaltninger såsom DNSSEC, hvis misbrug af registreringer skal bekæmpes, og hvis det skal sikres, at ulovlig adfærd og misbrug, som er åbenlys i andre dele af DNS-økosystemet, ikke får fodfæste med hensyn til .eu-domænenavne. Den holdbare finansielle situation, der kendetegner .eu-domænet, vil gøre det muligt at opretholde disse bestræbelser.

På basis af dets solide kundegrundlag, dets stærke forbindelser med registratorerne og en række målrettede foranstaltninger over for geografiske markeder med utilstrækkelig adgang og EU-borgere, der bor i udlandet, har topdomænet .eu potentiale til yderligere at styrke sin position som det foretrukne domæne blandt EU's borgere og virksomheder.

(1)    Domain Name System Security Extension.
(2)    Strengen .ευ med græsk tegnsæt blev rent faktisk lanceret den 14. november 2019 – en dato, der ligger uden for den periode, som denne rapport dækker.
(3)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1137/2008 af 22. oktober 2008.
(4)    Kommissionens forordninger: forordning (EF) nr. 1654/2005 af 10. oktober 2005, forordning (EF) nr. 1255/2007 af 25. oktober 2007, forordning (EF) nr. 560/2009 af 26. juni 2009 og forordning (EU) nr. 516/2015 af 26. marts 2015.
(5)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2017-2402460_en .
(6)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/new-rules-will-boost-eu-governance-and-extend-its-reach .
(7)    CENTRstats Global TLD report Q1 2019, edition 27, https://www.centr.org/statistics-centr/quarterly-reports.html .
(8)    EURid et al, Middle East and Adjoining Countries DNS Marketplace Study, ICANN 2016 https://www.icann.org/news/announcement-2016-02-26-en .
(9)    Oxford Information Labs et al, Latin American and Caribbean DNS Marketplace Study, 2017 https://www.icann.org/public-comments/lac-dns-marketplace-2016-09-22-en .
(10)     https://eurid.eu/en/news/2017-registrar-satisfaction-survey-findings/ .
(11)    Council of European National Top-Level Domain Registries, www.centr.org .
(12)    IDN'er er domænenavne med ikke-latinske skrifttegn.
(13)     https://www.icann.org
(14)    EUT C 384 I af 12.11.2019, s. 1.
(15)    Udtrædelsesdatoen vil enten være datoen for udtrædelsesaftalens ikrafttræden eller, hvis en sådan aftale ikke foreligger, den 1. februar 2020 – medmindre den i artikel 50, stk. 3, i TEU omhandlede periode forlænges yderligere. Se Det Europæiske Råds afgørelse (EU) 2019/1810 truffet efter aftale med Det Forenede Kongerige af 29. oktober 2019 om forlængelse af fristen i henhold til artikel 50, stk. 3, i TEU (EUT L 278 af 30.10.2019, s. 1).
(16)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/eu_domain_names_en_0.pdf .
(17)     https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/brexit-notice/ .
(18)    Domain Name System Security Extension.
(19)    Ifølge forordningen om topdomænet .eu har EURid ret til at kontrollere en registrerings gyldighed, og i henhold til registreringspolitikken skal registranten opgive korrekte og fuldstændige personoplysninger, ligesom vedkommende skal have en e-mailadresse til kommunikation med EURid.
(20)     https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid .
(21)     https://www.europol.europa.eu/events/eurid-europol-cross-border-collaboration-in-fighting-cybercrime-workshop .
(22)    Navneservere er en grundlæggende del af DNS, som gør det muligt at finde domænenavne ved at angive deres IP-adresse og placering.
(23)    Den Internationale Standardiseringsorganisation.
(24)     www.idnworldreport.eu .
(25)     https://eurid.eu/en/about-us/initiatives/ .
(26)     www.intgovforum.org .
(27)    EU's ordning for miljøledelse og miljørevision, registreringsnummer BE-VL-000016, https://eurid.eu/en/about-us/going-green/ .
(28)     https://www.carbonfootprint.com/gs_ver_uganda_borehole.html
https://eurid.eu/en/news/eurid-supports-uganda-borehole-rehabilitation-project/ .
(29)     https://www.youtube.com/watch?v=yh-rJQL1HYE .