Bruxelles, den 26.7.2017

COM(2017) 405 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

Fjortende rapport om omfordeling og genbosætning


1Indledning

Den fjortende rapport om omfordeling og genbosætning beskriver de hasteforanstaltninger, der stadig skal træffes dels for i de kommende måneder at omfordele alle dem, der er berettigede til det fra Italien og Grækenland, dels for at opfylde genbosætningsmålene.

I juni 2017 blev der sat ny rekord i omfordeling. Over 2 000 personer blev omfordelt fra Grækenland og næsten 1 000 personer fra Italien. Omfordelingstempoet i juli er dog faldende (med omkring 1 600 omfordelinger fra Grækenland og 600 fra Italien). I alt er der nu blevet omfordelt mere end 24 600 personer pr. 24. juli 2017 (16 803 fra Grækenland og 7 873 fra Italien).

Det aktuelle omfordelingstempo letter ikke i tilstrækkelig grad det øgede pres på Italien. Siden årets start er der ankommet over 93 000 migranter til de italienske kyster. Det er 6 % mere end i samme periode i 2016. For at løse dette problem forelagde Kommissionen forslag til en handlingsplan 1 for at hjælpe Italien, mindske presset på ruten i det centrale Middelhav og for at øge solidariteten. På det uformelle møde i Rådet (retlige og indre anliggender) den 6. juli 2017 udtrykte ministrene tilfredshed med denne handlingsplan. De nåede til en fælles forståelse af behovet for at fremskynde det fælles arbejde med at gennemføre en række prioriterede foranstaltninger, og de forpligtede sig navnlig "til at tage alle nødvendige skridt til at sikre, at alle dem, der er berettigede fra Italien, bliver omfordelt". 2

I Italien er der stadig et stort antal migranter, der er berettigede til omfordeling. Indtil nu har ankomsten af eritreere, som er den primære nationalitet, der er berettigede til omfordeling i Italien, været forholdsvis moderat i 2017. Der er dog ankommet over 5 200 eritreere til Italien siden starten af 2017, ud over de 20 700, der ankom i 2016. Idet det nuværende omfordelingstempo stadig er utilstrækkeligt til at omfordele alle, der er berettigede, er det afgørende, at medlemsstaterne nu lever op til deres tilsagn og retlige forpligtelser og i væsentlig grad øger deres omfordelingsbestræbelser fra Italien.

Vedrørende Grækenland bør det gode tempo, der blev opnået i juni, fastholdes for at gøre det muligt at omfordele alle ansøgere, der er berettigede hertil, og som for tiden befinder sig i Grækenland, som en prioritet i september 2017. Pr. den 24. juli er der registreret 27 295 personer med henblik på omfordeling, og mindst 4 800 personer mangler stadig at blive omfordelt. Medlemsstaterne bør fortsat give tilsagn og accelerere svartiden og overførslerne for at sikre, at alle migranter, der er berettigede dertil, omfordeles effektivt.

Den solide fremgang i gennemførelsen af Rådets afgørelser fra juli 2015 3 om at genbosætte 22 504 personer fortsætter, selv om en række medlemsstater med store forpligtelser har opfyldt dem og nu koncentrerer deres indsats omkring genbosætning i henhold til aftalen mellem EU og Tyrkiet. Medlemsstater, som endnu ikke har foretaget genbosætninger, eller som er langt fra at nå deres mål, bør omgående øge deres indsats.

2Omfordeling

Der er fortsat en positiv udvikling i omfordelingstempoet med omkring 1 000 omfordelinger pr. måned siden november 2016. Størstedelen af medlemsstaterne giver tilsagn og foretager omfordelinger regelmæssigt. Der er dog behov for en yderligere indsats fra alle tilflytningsmedlemsstaters side for at sikre, at alle omfordelingsberettigede personer, der i øjeblikket befinder sig i Italien og Grækenland, bliver omfordelt.

Idet visse medlemsstater har opfyldt deres omfordelingsforpligtelser eller er tæt på at gøre det, kræver en vellykket gennemførelse af omfordelingsprogrammet, at visse medlemsstater øger deres tilsagn, og at alle medlemsstater opfylder deres forpligtelser. 

Ungarn og Polen er fortsat de eneste medlemsstater, der ikke har deltaget i omfordelingen af en eneste person, og Polen har ikke givet noget tilsagn siden den 16. december 2015. Tjekkiet har ikke givet tilsagn siden maj 2016 og har ikke gennemført nogen omfordelinger siden august 2016. Disse lande bør omgående starte med at give tilsagn og foretage omfordelinger. 

Østrig har endnu ikke modtaget nogen som led i omfordelingen, men har for nylig givet tilsagn om at modtage 50 personer fra Italien i maj, juni og juli. Det forventes snarest, at det første tilsagn snart vil blive omsat til effektive omfordelinger.

2.1    Grækenland: Det er gået betydeligt hurtigere med omfordelingerne i juni, men der er stadig behov for en løbende indsats, hvis alle, der er berettigede, skal omfordeles

Som anført i tidligere rapporter har Grækenland afsluttet registreringen ("indgivelse af ansøgning om international beskyttelse") af alle personer, for hvem der var foretaget forudgående registrering, herunder dem, der er berettiget til omfordeling. Pr. 24. juli har i alt 27 295 indgivet deres ansøgning i henhold til omfordelingsordningen, 16 803  personer er allerede blevet omfordelt, mens 4 804 stadig mangler at blive omfordelt 4 . Det samlede antal personer, der registreres med henblik på omfordeling, ventes at forblive stabilt, selv om der stadig kan blive registreret ansøgninger frem til den 26. september 2017, og nogen kan blive udelukket fra omfordelingsordningen. Navnlig kan mellem 1 500 og 2 000 personer, som oprindeligt blev overført til Dublin-proceduren, ende med at skulle omfordeles, hvilket bringer det samlede potentielle antal personer, der stadig skal omfordeles, op på omkring 6 800. Derfor er det afgørende, at medlemsstaterne fortsætter med at give tilsagn på månedlig basis.

Omfordelingstempo: behov for at accelerere svartiden, øge modtagelseskapaciteten og gennemføre planlægningsøvelsen på en effektiv måde

Som tidligere anført har Malta allerede taget imod alle de omfordelte personer, det skulle 5 . I denne rapporteringsperiode har Letland også taget imod alle de omfordelte personer, det skulle, på nær en enkelt person, og Norge har indfriet sit tilsagn. Med de omfordelingsoverførsler, der er gennemført og planlagt for juli og august, vil Finland, Litauen og Luxembourg have taget imod mere end 80 % af de omfordelte personer, de skulle, og Sverige, som først startede med at tage imod omfordelte personer i juni, vil have taget imod næsten 60 % af de omfordelte personer, det skulle.

Kommissionen udtrykker tilfredshed med den annoncerede stigning i månedlige tilsagn fra Spanien. På trods af sin hensigt om at påbegynde omfordeling fra Grækenland mangler Østrig stadig officielt at give tilsagn.

I juni måned nåede omfordelingstempoet op på 2 000 overførsler; det højeste tal indtil videre i en enkelt måned. Dette var resultatet af den koordinerede indsats fra alle interessenter i henhold til de aftalte planer; fra den græske asyltjeneste, der øgede meddelelsestempoet, til FN's Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR), der sørgede for transport fra forskellige dele af Grækenland til Athen samt indkvartering, til Det Europæiske Asylstøttekontor (EASO), der støttede oprettelsen af og opfølgningen på sagerne, til Den Internationale Organisation for Migration (IOM), der arrangerede lægeundersøgelser, informationsmøder før afrejse og flytransport, og til omfordelingsmedlemsstaterne, der udviste fleksibilitet, navnlig når sagerne måtte udskydes af sundhedsmæssige årsager.

På trods af den aftalte planlægning med medlemsstaterne var det dog ikke muligt at fastholde tempoet, og det forudses, at kun omkring 1 600 personer vil blive omfordelt i juni, hovedsagelig grundet:

·Den lange svartid fra visse omfordelingsmedlemsstater og begrænset behandlingskapacitet: Visse lande (navnlig Estland og Schweiz) har akkumuleret mere end tre måneders forsinkelse med besvarelse af visse sager. Nogle gange skyldes disse forsinkelser mangel på tilstrækkelig kapacitet i omfordelingsmedlemsstaten til at behandle omfordelingsanmodningen i samme tempo som de månedlige tilsagn, navnlig i forhold de nationale sikkerhedstjenesters udførelse af kontroller. Andre gange skyldes det varigheden af nationale procedurer i omfordelingsmedlemsstaten. Visse lande, som foretager genbosætning og omfordeling samtidig, har også oplevet begrænsninger i behandlingskapaciteten.

·Begrænsninger i modtagelseskapacitet: Selvom Irland, Finland og Portugal har arbejdet hen mod at løse deres problemer, er det ud af disse tre medlemsstater kun Finland, som har været i stand til at fastholde det nødvendige tempo i overførslerne.

Disse problemer vedrørende omfordeling belaster det græske modtagesystem på fastlandet, som er underlagt øget pres pga. antallet af omfordelingsansøgere, der stadig befinder sig i landet, og almindelige asylansøgere, herunder dem, der er overført fra øerne for at gennemgå den almindelige asylprocedure.

For at sikre en effektiv gennemførelse af omfordelingsordningen bør alle medlemsstater bidrage konstruktivt til hver eneste fase af omfordelingen, og Kommissionen står klar til at fremme processen.

Uledsagede mindreårige: det gode fremskridt fortsætter

Pr. 21. juli er 390 uledsagede mindreårige blevet omfordelt ud af de 581 uledsagede mindreårige, som er berettiget til omfordeling. De samme medlemsstater (Belgien, Tyskland, Irland, Nederlandene, Spanien) vil fortsat tilbyde pladser til denne kategori af sårbare ansøgere, og Kommissionen udtrykker tilfredshed hermed. Det er dog afgørende, at alle medlemsstater accepterer omfordelingsanmodninger vedrørende denne særligt sårbare gruppe. Medlemsstaterne opfordres til fortsat at tilvejebringe de nødvendige pladser 6 til omfordeling af registrerede mindreårige, som er blevet adskilt fra deres familie.

Det er vurderingen af barnets bedste interesse, der i første omgang afgør, om den mindreårige skal omfordeles, og derefter til hvilken medlemsstat. Alt for restriktive politikker med hensyn til dokumentation for familiemæssig tilknytning, såsom dem i Tyskland, udgør en uforholdsmæssig stor byrde for de græske myndigheder, i endnu højere grad når der ikke er indeholdt et sådant krav i Rådets afgørelser om omfordeling.

Behov for handling hurtigt:

·Alle medlemsstater bør hver måned fortsat give tilsagn, som minimum på de aktuelle niveauer, for at sikre en tilstrækkelig stor pulje af steder til at foretage en hurtig omfordeling, så snart en person er udpeget som berettiget til omfordeling og registreret i henhold til de aftalte procedurer og praksisser.

·I denne afsluttende gennemførelsesfase bør alle medlemsstater yderligere øge indsatsen for at sikre, at processen foregår gnidningsløst, undgå forsinkelser i overførselsproceduren og, efter behov, arbejde mod at løse eventuelle logistiske flaskehalse, der måtte opstå.

·Østrig bør straks følge op på sin tilkendegivelse og begynde med at give tilsagn og foretage omfordeling fra Grækenland.

·Lande, der er forsinkede med at give endelige svar, (navnlig Estland og Schweiz) bør overholde de fastsatte tidsfrister i omfordelingsprotokollen. Tyskland bør også udvise fleksibilitet vedrørende dokumentationen for familiemæssig tilknytning.

·Irland og Portugal bør træffe hasteforanstaltninger til at øge modtagelseskapaciteten og muliggøre omfordeling i alle verserende sager i september 2017.

2.2    Italien: behov for øget indsats fra alle interessenter for at håndtere det aktuelle migrationspres 

Mens tempoet i omfordelingerne fra Italien har stabiliseret sig på 1 000 personer om måneden i maj og juni, faldt antallet igen i juli. Det forventes, at der kun vil blive omfordelt op mod 600 ansøgere i denne måned. I betragtning af det generelle pres på Italiens migrationsinfrastruktur er det nødvendigt at bygge videre på de seneste måneders positive tendens og yderligere øge tempoet af omfordelinger fra Italien. Kommissionens handlingsplan for Italien omfatter de foranstaltninger som, efter Kommissionens opfattelse, snarest skal vedtages for at lykkes fuldt ud, hvad angår de eksisterende omfordelingsforpligtelser.

Identifikation, registrering og centralisering af ansøgere: de seneste fremskridt skal øges yderligere

Det er yderst vigtigt, at Italien meget hurtigt identificerer og registrerer alle ansøgere, der er berettiget til omfordeling, som ankom til Italien i løbet af 2016 og første halvår 2017. Mens Italien indtil videre har registreret omkring 10 000 personer til omfordeling (hvoraf 7 873 allerede er blevet omfordelt) og yderligere 2 500 er i gang med at blive registreret, ankom der i 2016 alene over 20 700 eritreere til Italien, og mere end 5 200 er indtil videre ankommet i 2017.

Som anført i handlingsplanen, er EASO klar til at hjælpe Italien med dets registrerings- behandlingsindsats. Til dette formål har EASO startet en kampagne på de sociale medier, navnlig ved at oprette en EASO omfordelingshotline, som nu modtager op til 200 opkald om ugen. For at denne informationskampagne skal blive en succes, er det vigtigt, at Italien straks leverer de nødvendige oplysninger til EASO med henblik på yderligere distribution af brochurer og bannere samt øger bevidstheden om omfordelingsordningen i de lokale Prefetture/Questure og i modtagelsescentrene, herunder ved at sikre, at potentielle kandidater, som p.t. er uden for Italiens formelle modtagelsessystem, også hurtigt registreres og bliver omfattet af omfordelingsordningen. Derudover er EASO klar til at øge antallet af sine mobile grupper og deres aktive tilstedeværelse, så de kan nå ud til alle potentielle berettigede ansøgere, som endnu ikke er blevet registreret, og lette deres registrering i omfordelingsordningen.

For at øge tempoet i registreringen af nyankomne med henblik på omfordeling og forbedre effektiviteten af proceduren er det også afgørende, at Italien centraliserer berettigede ansøgere i få, særligt indrettede omfordelingscentre. I den forbindelse udtrykker Kommissionen tilfredshed med de seneste skridt, navnlig overførslen af berettigede ansøgere til centre i Rom i de sidste trin af omfordelingsproceduren, og industriministeriets cirkulære, der opfordrer til centralisering af berettigede ansøgere i få centre. Disse foranstaltninger skulle nu være gennemført fuldt ud og øget yderligere, både for nyligt ankomne berettigede ansøgere samt for dem, der allerede befinder sig i hele Italien. Til støtte for disse foranstaltninger har Kommissionen for nylig ydet katastrofebistand til Italien under Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden på 15,33 mio. EUR til tilvejebringelse af indkvartering, mad, sundhedspleje og sproglig og kulturel formidling i tre dedikerede omfordelingscentre.

Omfordelingstempo: der skal ske større fremskridt

Efter en positiv tendens faldt antallet af tilsagn i juni og juli. Luxembourg og Frankrig har ikke givet tilsagn over for Italien i mere end tre måneder. På den anden side udtrykker Kommissionen tilfredshed med det nylige tilsagn fra Slovakiet, som nu, uden forsinkelser, bør udmønte sig i effektive omfordelinger. Kommissionen udtrykker også tilfredshed med den annoncerede stigning i de månedlige tilsagn fra Spanien og den annoncerede øgning af overførselstempoet fra Tyskland. Som tidligere nævnt er tilsagn afgørende for at have en tilstrækkelig pulje af steder, som vil gøre det muligt for Italien at reagere hurtigt i tilfælde af en stigning i ankomsten af berettigede ansøgere og give mulighed for hurtige omfordelinger. Dette vil også bidrag til at undgå mulige uregelmæssige flytninger af disse ansøgere.

For at ordningen skal fungere korrekt, er det også afgørende, at medlemsstaterne overholder de frister, der er aftalt i omfordelingsprotokollen, navnlig fristen på 10 dage til at svare på indsendte omfordelingsanmodninger. I denne forbindelse akkumulerer Belgien, Tyskland, Frankrig og Luxembourg fortsat forsinkelser med en del omfordelingsanmodninger, der har været under behandling siden sidste år. Medlemsstaterne bør også foretage en tæt koordinering med Italien i de tilfælde, hvor der er tvivl om ansøgernes nationalitet. Visse medlemsstater fortsætter med at anvende uretmæssigt restriktive præferencer (f.eks. accepterer Frankrig kun familier/enlige kvinder med børn af eritreisk nationalitet), hvilket er nærmest umuligt for Italien af opfylde. Fremskreden planlægning for medlemsstater med store månedlige tilsagn med udgangspunkt i den svenske model ville også hjælp med at øge omfordelingen, som det ses i tilfældet med Grækenland. Medlemsstaterne bør udvise fleksibilitet i forhold til logistikken omkring overførsler og når de aftaler flydatoer.

Kommissionen udtrykker tilfredshed med de bilaterale aftaler, der er indgået mellem Italien og Østrig og Litauen vedrørende supplerende sikkerhedsinterviews. Kommissionen forventer nu, at omfordelingen gennemføres hurtigt af Østrig, og udtrykker tilfredshed med omfordelingen af de første 10 ansøgere til Litauen. Derudover forventer Kommissionen, at der, efter opfordring fra Italien, bør indgås tilsvarende bilaterale aftaler med Estland, Irland og alle øvrige berørte medlemsstater, og at omfordelingen til disse medlemsstater påbegyndes omgående.

Omfordelingen af uledsagede mindreårige er startet, men der skal stadig gøres mere

Selvom kun yderligere én uledsaget mindreårig blev overført i rapporteringsperioden, er der sket fremskridt vedrørende proceduren, der gør det muligt at omfordele denne kategori af sårbare ansøgere. Der er 10 nye sager i pipelinen, som stadig venter på overførsel ved udgangen af juli, mens yderligere 25 sager afventer godkendelse og øvrige 38 anmodninger er klar til at blive sendt. Der er en del yderligere sager er under behandling.

Den aktive involvering af offentlige myndigheder, både på centralt plan samt på lokalt plan, har været afgørende for denne proces. Navnlig sendte det italienske justitsministerium et notat om omplacering og Dublin-procedurerne til domstolene. På kort sigt forventes yderligere præciseringer at blive udsendt. Derudover støtter arbejdsministeriet processen ved at stille oplysninger til rådighed om berettigede mindreårige i modtagecentre. Kommissionens gruppe i Italien fremmer koordinationen på det centrale, administrative niveau, mens EASO og IOM også spiller en afgørende rolle med at tilvejebringe oplysninger og yde teknisk bistand.

Uledsagede mindreårige fra Eritrea udgør den andenstørste gruppe, der forsvinder. For at tilbyde alle berettigede, uledsagede mindreårige muligheden for en sikker overførsel til en anden medlemsstat ved omfordeling, bør lokale myndigheder kanalisere alle berettigede uledsagede mindreårige til færre særlige faciliteter.

Samtidig er det afgørende, at medlemsstaterne behandler anmodninger om sårbare ansøgere og uledsagede mindreårige så hurtigt som muligt. Præferencepolitikker, såsom den i Tyskland, der kræver, at de uledsagede mindreårige skal have forbindelse til den medlemsstat, hvortil der skal ske omfordeling, hvilket ikke er i overensstemmelse med Rådets afgørelse, bør undgås. Afvisninger kan alene være baseret på hensynene i Rådets afgørelser.

Hvis det endnu ikke er sket, bør medlemsstaterne dele oplysninger med de italienske myndigheder om den forventede modtagelse og asylinfrastruktur for disse uledsagede mindreårige, der skal omfordeles.

Behov for handling hurtigt:

·Italien bør prioritere at øge registreringen af berettigede ansøgere til omfordeling, fremme gennemførelsen af EASO's informationskampagne og fortsætte med sine bestræbelser på at centralisere omfordelingsproceduren.

·Alle medlemsstater bør derudover yderligere øge deres tilsagn og give tilsagn hver måned, hurtigere acceptere de ansøgere, Italien foreslår til omfordeling, øge deres kapacitet til at behandle ansøgninger, svare hurtigere på anmodninger fra Italien, undgå overdrevent restriktive præferencer og begrænse krav, der medfører forsinkelser i overførselsproceduren. Derudover bør medlemsstater med mange personer til omfordeling foretage avanceret planlægning og udvise fleksibilitet i forhold til logistikken omkring overførsler.

·Luxembourg og Frankrig bør starte med at give tilsagn igen.

·Belgien, Tyskland, Frankrig og Luxembourg bør behandle de udestående ansøgninger om omfordeling og overholde de frister, der er aftalt i omfordelingsprotokollen.

·Medlemsstaterne bør give prioritet til ansøgninger vedrørende sårbare ansøgere, navnlig uledsagede mindreårige, og fortsat give plads til dem i deres tilsagn.

3Genbosætning

Da flere stater med store tildelinger har opfyldt deres forpligtelse til genbosætning i henhold til konklusionerne fra 20. juli 2015 eller er meget tæt på at gøre det, koncentreres indsatsen nu om gennemførelse af erklæringen fra EU og Tyrkiet af 18. marts 2016. Desuagtet vil der stadig blive holdt øje med fremskridtet i gennemførelsen af konklusionerne, hvor over tre fjerdele af de 22 504 aftalte genbosætninger allerede er gennemført. Siden den 9. juni 2017 er 760 personer blevet genbosat i henhold til ordningen. De fleste genbosætninger sker nu fra Tyrkiet, selv om der stadig sker genbosætninger fra andre lande, hovedsageligt Jordan og Libanon.

Pr. 24. juli 2017 er 17 179 personer blevet genbosat i 22 stater (Belgien, Tjekkiet, Danmark, Tyskland, Estland, Frankrig, Island, Irland, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Østrig, Portugal, Spanien, Finland, Sverige, Schweiz og Det Forenede Kongerige). Syv medlemsstater (Estland, Finland, Tyskland, Irland, Nederlandene, Sverige og Det Forenede Kongerige) og de tre associerede stater (Island, Liechtenstein og Schweiz) har allerede opfyldt deres tilsagn. Selv om flere medlemsstater gennemfører genbosætninger end i de foregående år, har ni medlemsstater endnu ikke gennemført genbosætninger efter denne ordning 7 . Det er usandsynligt, at medlemsstater, hvor der er stor forskel på deres tilsagn og den faktiske gennemførelse af genbosætninger, vil være i stand til at opfylde deres forpligtelser.

Gennemførelsen af konklusionerne af 20. juli 2015 omfatter medlemsstaternes indsats for at genbosætte syrere fra Tyrkiet som aftalt i erklæringen fra EU og Tyrkiet Siden den 4. april 2016 er 7 806 syrere blevet genbosat fra Tyrkiet som led i den genbosætningsordning, der er aftalt i erklæringen for EU og Tyrkiet. Siden den seneste rapporteringsperiode er 1 552 syrere blevet genbosat under denne ordning, og det resterende antal tilsagn udgør nu i alt 21 522. Genbosætning i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet har hidtil fundet sted til Østrig, Belgien, Estland, Frankrig, Tyskland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Rumænien, Spanien, Finland og Sverige. Derudover har Norge indtil videre genbosat 601 syrere fra Tyrkiet siden den 4. april 2016.

De medlemsstater, som genbosætter i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet, planlægger yderligere genbosætningsforanstaltninger, inklusive missioner til Tyrkiet for at interviewe kandidater til genbosætning. På baggrund af anbefalinger fremsat i tidligere rapporter har Bulgarien nu oplyst, at man er klar til at gå videre med at genbosætte 40 syrere. EU-delegationen i Ankara har understreget over for UNHCR, at det er vigtigt også at indstille nye ansøgere til de medlemsstater, der har givet mindre tilsagn.

Blandt de medlemsstater, der endnu ikke har foretaget genbosætninger fra Tyrkiet, 8 er Malta i gang med at forberede sin mission til Tyrkiet i juli, og Cypern har rettet formel henvendelse til UNHCR for at meddele, at landet kan genbosætte 5 personer i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet. Tjekkiet returnerede de sagsmapper, det modtog fra UNHCR sidste sommer, idet man ikke lader til at planlægge nogen genbosætninger fra Tyrkiet for tiden.

Sideløbende med opfyldelsen af de aktuelle forpligtelser til genbosætning fra Tyrkiet går det fremad med forhandlingerne om standardprocedurerne for den frivillige ordning med Tyrkiet om indrejse af humanitære årsager med de deltagende lande og Tyrkiet, og målet er at få dem fastlagt hurtigst muligt.

For at sikre løbende EU-finansieret støtte til genbosætning opfordrede Kommissionen på det 8. forum om genbosætning og omfordeling den 4. juli medlemsstaterne til at indsende nye genbosætningstilsagn inden den 15. september 2017 for året 2018. Denne finansieringsudnyttelse er en del af de løbende tilsagn, hvilket gør det muligt for medlemsstaterne at opnå EU-finansieret støtte til deres genbosætningsindsats. Den repræsenterer fortsættelsen af en koordineret tilgang til genbosætning på EU-plan og baner vejen for de fremtidige EU-rammebestemmelser om genbosætning. Genbosætning af syrere og andre tredjelandsstatsborgere, som er fordrevet pga. konflikten i Syrien, fra Tyrkiet, forbliver den vigtigste prioritet. Samtidig opfordres medlemsstaterne ud fra et humanitært hensyn og ud fra betragtninger om beskyttelse og migrationsstyring endvidere til at foretage genbosætning af personer, der har behov for international beskyttelse, fra Libanon og Jordan samt Nordafrika og Afrikas Horn.

I overensstemmelse med handlingsplanen af 4. juli og med henblik på at redde liv, mindske migrationspresset på Libyen og tilvejebringe alternativer til illegal indvandring i EU, blev medlemsstaterne særligt opfordret til at fokusere på som minimum at foretage begrænset genbosætning af de mest sårbare personer fra Libyen, Ægypten, Niger, Etiopien og Sudan. For øjeblikket er det samlede beløb, der er øremærket til genbosætning i 2018, 377,5 mio. UR, hvilket kan bidrage til genbosætning af mindst 37 750 personer, der har behov for international beskyttelse.

Henstillinger:

·De medlemsstater, som endnu ikke har taget imod genbosætninger i henhold til EU's interne ordninger (Bulgarien, Cypern, Grækenland, Kroatien, Malta, Polen, Slovakiet og Slovenien), og dem, som ikke har gjort fremskridt og stadig er langt fra at opfylde deres mål (Tjekkiet og Danmark), bør straks optrappe indsatsen for at opfylde deres forpligtelser i henhold til konklusionerne af 20. juli 2015.

·Medlemsstaterne opfordres til yderligere at øge den overordnede indsats, som de har udvist i de seneste to år, og give Kommissionen ambitiøse tilsagn om genbosætninger i 2018.

4Det videre forløb

Som gentaget af de europæiske stats- og regeringschefer på Det Europæiske Råds møde den 22.-23. juli og senest af ministrene for retlige og indre anliggender på deres uformelle møde i Tallinn den 6. juli er fuld gennemførelse af den aktuelle nødomfordelingsordning fortsat en prioritet, navnlig i lyset af den aktuelle situation i den centrale del af Middelhavet.

Med udgangspunkt i de nuværende tal i Grækenland og Italien er omfordeling af alle dem, der er berettiget i Italien og Grækenland, mulig inden september 2017. Dette bør være vores fælles mål, som alle medlemsstater bør yde et rimeligt og forholdsmæssigt bidrag til. Det nyligt øgede tempo i omfordelingerne viser, at solidaritet virker, hvis alle medlemsstater, herunder Grækenland, Italien, EU-agenturer og øvrige interessenter, arbejder tæt sammen om at nå det samme mål i en loyal samarbejdsånd. Medlemsstaterne bør derfor hurtigst muligt øge indsatsen og træffe de nødvendige foranstaltninger som anført i denne rapport for at opfylde målet. Kommissionen vil fortsat bistå medlemsstaterne med koordineringen af denne øgede indsats.

Rådets afgørelser gælder for alle berettigede ansøgere, der ankommer til Italiens og Grækenlands område indtil den 26. september 2017. Derfor er personer, som er ankommet frem til den dato, og som opfylder alle kravene i Rådets afgørelser, berettiget til omfordeling og bør overføres til andre medlemsstater inden for en rimelig periode derefter. Det er af afgørende betydning, at medlemsstaterne accelerer omfordelinger fra både Italien og Grækenland med henblik på at undgå en pukkel i denne sidste fase og fortsætter med at give tilstrækkelige tilsagn til at skabe en tilstrækkelig stor pulje af steder, hvortil der kan ske omfordeling af alle berettigede ansøgere, der stadig befinder sig i begge lande, herunder dem, som sandsynligvis vil ankomme frem til de fastsatte datoer i Rådets afgørelser om omfordeling. Efter den 26. september 2017 bør det være muligt for Italien og Grækenland at sende omfordelingsanmodninger vedrørende de resterende berettigede ansøgere til de medlemsstater, som endnu ikke har indfriet hele deres tilsagn. Kommissionen vil fortsat yde finansiel støtte som fastlagt i Rådets afgørelser.

Kommissionen regner med alle medlemsstater i forhold til at sikre omfordeling af alle berettigede ansøgere.

Navnlig har Kommissionen i løbet af de seneste måneder gentagne gange mindet medlemsstaterne om deres juridiske forpligtelse i henhold til Rådets afgørelser og opfordret de medlemsstater, der endnu ikke har givet tilsagn eller taget imod omfordelinger fra Grækenland og Italien, om at gøre det snarest. Desværre har Ungarn og Polen på trods af gentagne opfordringer endnu ikke foretaget omfordeling af en eneste person, og Tjekkiet har kun foretaget omfordeling af nogle få personer og har ikke givet tilsagn i mere end et år. Kommissionen besluttede derfor den 14. juni 2017 at indlede traktatbrudssager mod disse tre medlemsstater. I forlængelse af svaret på åbningsskrivelserne og som følge af manglende handling har Kommissionen den 26. juli 2017 som det næste skridt besluttet at fremsætte en begrundet udtalelse.

Sideløbende hermed bør medlemsstaterne fortsat arbejde på at opfylde deres genbosætningstilsagn, og især de medlemsstater, der endnu ikke har foretaget genbosætninger, og dem, der fortsat ikke lever op til deres fastsatte mål, bør gøre en større indsats.

Mens alle interessenter sideløbende bør fokusere på fuld gennemførelse af de aktuelle nødomfordelings- og genbosætningsordninger, er der i overensstemmelse med konklusionerne på det uformelle møde blandt ministrene for retlige og indre anliggender den 6. juli et behov for fortsat at give højest prioritet til pakken af lovforslag til reformen af det fælles europæiske asylsystem, herunder en reform af Dublinforordningen med udgangspunkt i principperne om solidaritet og ansvar.

(1)

     SEK(2017) 339, vedtaget den 4. juli.

(2)

      https://www.eu2017.ee/news/press-releases/press-statement-following-discussions-central-mediterranean  

(3)

      http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11130-2015-INIT/da/pdf  

(4)

     2 622 kandidater til omfordeling er blevet afvist af omfordelingsmedlemsstaterne, blev kanaliseret til Dublin-proceduren eller til den nationale græske procedure, og et meget begrænset antal døde; og 3 066 registrerede ansøgere blev i sidste ende ikke tilbudt til medlemsstaterne af den græske asyltjeneste, fordi de hovedsagelig blev overført til Dublin-procedurer eller på anden vis blev vurderet til at være uberettigede, mens nogle ansøgninger endnu ikke var blevet sendt til medlemsstaterne.

(5)

     Undtagen den specifikke tildeling ud af de tilbageværende 54 000.

(6)

     Selvom der i princippet ikke er behov for yderligere tilsagn, kan behovet for yderligere tilsagn vokse, hvis nogle af de anmodninger vedrørende uledsagede mindreårige, der er sendt til andre medlemsstater i henhold til Dublinforordningen, afvises.

(7)

     Til denne gruppe regnes Rumænien, selv om Rumænien nu har genbosat syrere fra Tyrkiet i henhold til EU's og Tyrkiets erklæring.

(8)

   Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Grækenland, Ungarn, Irland, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien og Det Forenede Kongerige.


Bruxelles, den 26.7.2017

COM(2017) 405 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

Fjortende rapport om omfordeling og genbosætning


Bilag 1: Omfordelinger fra Grækenland pr. 24. juli 2017

Medlemsstat

Formelt tilsagn 1

Faktisk omfordelt

Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 2

Østrig 3

0

0

1 491

Belgien

855

589

2 415

Bulgarien

730

50

831

Kroatien

130

59

594

Cypern

145

90

181

Tjekkiet

30

12

1655

Estland

357

141

204

Finland

1 349

1 107

1 299

Frankrig

5 770

3 615

12 599

Tyskland

5 740

3 712

17 209

Ungarn

0

0

988

Island

Irland

1 043

459

240

Letland

364

294

295

Liechtenstein

10

10

Litauen

830

355

420

Luxembourg

260

216

309

Malta

117

90

78

Nederlandene

1 750

1 490

3 797

Norge

685

687

Polen

65

0

4 321

Portugal

2 030

1 101

1 778

Rumænien

1 242

665

2 572

Slovakiet

50

16

652

Slovenien

240

172

349

Spanien

1 275

925

6 647

Sverige 4

2 378

604

2 378

Schweiz

630

344

I ALT

28 075

16 803

63 302

(1)

   Oplyst via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

(2)

     Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingen ud af de tilbageværende 54 000.

(3)

     Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er fordelt til Østrig i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

(4)

     Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.


Bruxelles, den 26.7.2017

COM(2017) 405 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

Fjortende rapport om omfordeling og genbosætning






Bilag 2: Omfordelinger fra Italien pr. 24. juli 2017

Medlemsstat

Formelt tilsagn 1

Faktisk omfordelt

Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 2

Østrig 3

50

0

462

Belgien

375

213

1 397

Bulgarien

160

0

471

Kroatien

66

18

374

Cypern

60

34

139

Tjekkiet

20

0

1036

Estland

8

0

125

Finland

779

707

779

Frankrig

970

330

7 115

Tyskland

5 510

3 215

10 327

Ungarn

 0

0

306

Island

 

Irland

20

0

360

Letland

134

27

186

Liechtenstein

 

Litauen

140

27

251

Luxembourg

160

111

248

Malta

47

47

53

Nederlandene

775

662

2 150

Norge

815

815

Polen

35

0

1 861

Portugal

788

299

1 173

Rumænien

820

45

1 608

Slovakiet

10

0

250

Slovenien

117

35

218

Spanien

225

168

2 676

Sverige 4

1 399

370

1 388

Schweiz

900

750

I ALT

14 383

7 873

34 953

(1)

     Oplyst via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

(2)

     Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingen ud af de tilbageværende 54 000.

(3)

     Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er fordelt til Østrig i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

(4)

     Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.


Bruxelles, den 26.7.2017

COM(2017) 405 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

Fjortende rapport om omfordeling og genbosætning


Bilag 3: Omfordelinger fra Italien og Grækenland pr. 24. juli 2017

Medlemsstat

Faktisk omfordelt fra Italien

Faktisk omfordelt fra Grækenland

Faktisk omfordelt i alt

Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 1

Østrig 2

0

0

0

1 953

Belgien

213

589

802

3 812

Bulgarien

0

50

50

1 302

Kroatien

18

59

77

968

Cypern

34

90

124

320

Tjekkiet

0

12

12

2 691

Estland

0

141

141

329

Finland

707

1 107

1 814

2 078

Frankrig

330

3 615

3 945

19 714

Tyskland

3 215

3 712

6 927

27 536

Ungarn

0

0

0

1 294

Island

Irland

0

459

459

600

Letland

27

294

321

481

Liechtenstein

10

10

Litauen

27

355

382

671

Luxembourg

111

216

327

557

Malta

47

90

137

131

Nederlandene

662

1 490

2 152

5 947

Norge

815

687

1 502

Polen

0

0

0

6 182

Portugal

299

1 101

1 400

2 951

Rumænien

45

665

710

4 180

Slovakiet

0

16

16

902

Slovenien

35

172

207

567

Spanien

168

925

1 093

9 323

Sverige 3

370

604

974

3 766

Schweiz

750

344

1 094

I ALT

7 873

16 803

24 676

98 255

(1)

     Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingen ud af de tilbageværende 54 000.

(2)

     Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er fordelt til Østrig i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

(3)

     Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.


Bruxelles, den 26.7.2017

COM(2017) 405 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENT, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

Fjortende rapport om omfordeling og genbosætning







Bilag 4: Genbosætning — status pr. 24. juli 2017, jf. Rådets konklusioner af 20. juli 2015
og under "1:1-mekanismen" med Tyrkiet (i anvendelse siden den 4. april 2016)

Medlemsstat/
Associeret stat

Tilsagn under ordningen af 20. juli 2015

Samlet antal genbosætninger under ordningen af 20. juli 2015 inkl. 1:1-mekanismen med Tyrkiet

Tredjeland, hvorfra genbosætning har fundet sted

Østrig

1 900

1 802

Libanon: 886, Jordan: 614, Tyrkiet: 301 (heraf 125 under 1:1-mekanismen), Irak: 1

Belgien

1 100

962

Libanon: 448, Tyrkiet: 523 under 1:1-mekanismen (heraf 242 inden for ordningen af 20. juli og 281 uden for ordningen af 20. juli 1 ), Tyrkiet: 68 Jordan: 180, Egypten: 24

Bulgarien

50

0

Kroatien

150

0

Cypern

69

0

Tjekkiet

400

52

Libanon: 32, Jordan: 20

Danmark

1 000

481

Libanon, Uganda

Estland

20

20

Tyrkiet: 20 under 1:1-mekanismen

Finland

293

293 2

Tyrkiet: 587 3   under 1:1-mekanismen — uden for ordningen af 20. juli, Libanon 282, Egypten: 7, Jordan: 4

Frankrig

2 375

1 903

Libanon: 1 045, Tyrkiet: 869 under 1:1-mekanismen (heraf 228 inden for ordningen af 20. juli og 341 uden for ordningen af 20. juli 4 ), Jordan: 499, Irak: 8, andre: 123

Tyskland

1 600

1 600

Tyrkiet: 2 763 under 1:1-mekanismen (heraf 1 600 inden for ordningen af 20. juli og 1 163 uden for ordningen af 20. juli)

Grækenland

354

0

Ungarn

Island

50

50 5

Libanon

Irland

520

520

Libanon

Italien

1 989

1 059

Libanon: 649, Tyrkiet: 257 under 11-mekanismen, Jordan: 53, Syrien: 52, Sudan: 48

Letland

50

25

Tyrkiet: 25 under 1:1-mekanismen

Liechtenstein

20

20

Tyrkiet

Litauen

70

28

Tyrkiet: 28 under 1:1-mekanismen

Luxembourg

30

26 6

Libanon: 26, Tyrkiet: 98 under 1:1-mekanismen — uden for ordningen af 20. juli

Malta

14

0

Nederlandene

1 000

1 000

Tyrkiet: 1 638 under 1:1-mekanismen (heraf 556 inden for ordningen af 20. juli og 1 082 uden for ordningen af 20. juli), Tyrkiet 7, Lebanon: 341, Kenya: 70, Etiopien: 8, Jordan: 7, Libyen: 4, Israel: 2, Irak, Marokko, Egypten, Saudi-Arabien, Syrien: 1

Norge

3 500

3 421

Libanon: 2 624, Tyrkiet: 540; Jordan: 257

Polen

900

0

Portugal

191

76

Egypten: 63, Tyrkiet: 12 under 1:1-mekanismen, Marokko: 1

Rumænien

80

0

Tyrkiet: 11 under 1:1-mekanismen  — uden for ordningen af 20. juli

Slovakiet

100

0

Slovenien

20

0

Spanien

1 449

631

Libanon: 436, Tyrkiet: 195 under 1:1-mekanismen

Sverige

491

491

Tyrkiet: 655 under 1:1-mekanismen (heraf 269 inden for ordningen af 20. juli 2015), Sudan: 124, Kenya: 80, Libanon: 8, Irak: 8, Egypten: 1, Jordan: 1 

Schweiz

519

519

Libanon: 431, Syrien: 88

Det Forenede Kongerige

2 200

2 200

Jordan, Libanon, Tyrkiet, Egypten, Irak og andre

I ALT

22 504

17 179

 

I alt 7 806 personer blev genbosat fra Tyrkiet under 1:1-mekanismen, 3 557 af disse blev genbosat under ordningen af 20. juli 2015

(1)

   281 syrere, der er blevet genbosat fra Tyrkiet uden for ordningen af 20. juli 2015, opgøres i henhold til Rådets afgørelse 2016/1754.

(2)

   Dette antal omfatter ikke 587 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet under 1:1-mekanismen.

(3)

     Ud af 587 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet, er 11 personer blevet genbosat under den nationale genbosætningsordning, mens 576 skal opgøres i henhold til Rådets afgørelse 2016/1754.

(4)

   641 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet uden for ordningen af 20. juli 2015, skal opgøres i henhold til Rådets afgørelse (EU) 2016/1754.

(5)

   Island har genbosat i alt 97 personer, alle fra Libanon.

(6)

   98 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet, skal opgøres i henhold til Rådets afgørelse (EU) 2016/1754.