4.10.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 299/89


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forenklede regler for overførsel i det indre marked af motorkøretøjer, der er indregistreret i en anden medlemsstat«

COM(2012) 164 final – 2012/0082 (COD)

2012/C 299/16

Hovedordfører: Miklós PÁSZTOR

Rådet og Europa-Parlamentet besluttede henholdsvis den 24. april 2012 og den 18. april 2012 under henvisning til artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forenklede regler for overførsel i det indre marked af motorkøretøjer, der er indregistreret i en anden medlemsstat

COM(2012) 164 final — 2012/0082 (COD).

EØSU's præsidium henviste den 24. april 2012 det forberedende arbejde til Den Faglige Sektion for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug.

På grund af sagens hastende karakter udpegede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 482. plenarforsamling den 11.-12. juli 2012, mødet den 12. juli, Miklós PÁSZTOR til hovedordfører og vedtog enstemmigt følgende udtalelse:

1.   Anbefalinger

1.1

EØSU tilslutter sig Kommissions målsætninger og støtter op om en forordning, der fastsætter regler for registrering af motorkøretøjer, som allerede er registreret i en anden medlemsstat. Dette er i overensstemmelse med både nærhedsprincippet og kravene om "Borgernes Europa". Samtidig beklager EØSU, at det ikke som oprindeligt tænkt har været muligt at indføre en ensartet EU-registrering, som udvalget mener vil være nødvendig på langt sigt.

1.2

Når forordningen vedtages, forventer EØSU, at det bliver lige så let at registrere køretøjer i et andet land som at genregistrere dem i samme land, uden ekstra omkostninger og unødvendige kontroller og dokumenter. Medmindre der er tale om mangelfulde eller ugyldige oplysninger, må andre lande ikke kræve, at der udføres supplerende administrative, ineffektive og omkostningsfulde procedurer som f.eks. teknisk kontrol. Desuden bør udgifter til registrering på tværs af landegrænser ikke overstige udgifterne til registrering i oprindelseslandet.

1.3

For EØSU er det et vigtigt resultat, at forordningen ikke indeholder krav til almindelige borgere om indhentning af oplysninger. Vi håber, at kravet til de kompetente myndigheder om informationsudveksling kan få en betydning for samarbejdet på andre og vigtigere områder, og således bidrage aktivt til de europæiske værdier og fælles interesser.

1.4

EØSU sætter pris på, at Kommissionen agter at indarbejde en efterfølgende evaluering i selve forordningen, og opfordrer samtidig til at nedsætte undersøgelsesperioden fra fire til to år.

2.   Kommissionens forslag til forordning

2.1

Kommissionen har påtaget sig en stor opgave for at forenkle reglerne for overførsel af motorkøretøjer, der er indregistreret i en medlemsstat, til en anden, i form af en forordning. Frem til nu har direktiv 1999/37/EF været den eneste form for lovgivning vedrørende koordinering af form og indhold af registreringsattester for motorkøretøjer. Andre harmoniseringsforanstaltninger – som er ønskværdige med tanke på det indre marked – har været vejledende og har således kun haft en begrænset effekt på medlemsstatsniveau.

2.2

Under udarbejdelsen af forordningsforslaget var Kommissionen ikke blot nødt til at tage hensyn til ovenstående betragtninger, men også til lovgivningen om beskyttelse af personoplysninger (1) og bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet (2).

2.3

Under hensyntagen til det indre markeds behov sigter forordningsforslaget derfor mod:

at fastlægge harmoniserede regler for motorkøretøjer, der er registreret i en medlemsstat, men som anvendes regelmæssigt i en anden, herunder motorcykler og knallerter (3). Forordningen gælder ikke for motorkøretøjer, der er registreret i et tredjeland;

at fastsætte, at genregistrering kun er nødvendig ved ophold over seks måneder. En forudsætning herfor er, at den sædvanlige bopæl ændres, dvs. stedet for de vigtigste erhvervsinteresser eller personlige bånd;

medmindre der foreligger særlige årsager, at forbyde kravet om fysiske (tekniske) prøver. En fysisk kontrol må kun udføres, hvis registreringsoplysningerne er mangelfulde eller modsigende, eller hvis der er mistanke om en forbrydelse, alvorlig skade eller ejerskifte. I mangel heraf skal teknisk kontrol, der er udført i oprindelseslandet, godkendes;

at dække de nødvendige regler for en ensartet tilgang til midlertidige registreringer og erhvervsregistreringer i det indre marked;

at harmonisere handel på tværs af landegrænser og overdragelse af ejendomsretten til brugte biler - med undtagelse af tredjelande.

2.4

Forordningsforslaget forpligter myndigheder til at indhente tidligere registreringsoplysninger fra myndighederne i de berørte medlemsstater. Samtidig nævner det muligheden for at anvende de nyeste informationsteknologier.

For at sikre en smidig udveksling af oplysninger pålægger forslaget medlemsstaterne at benytte software, der giver myndighederne i andre medlemsstater mulighed for at få adgang til oplysninger, og som samtidig beskytter mod uretmæssig adgang ved hjælp af krypterede xml-filer. Udveksling af oplysninger skal foregå i realtid via en online-platform, og udgifterne til softwareudvikling skal afholdes af de enkelte medlemsstater.

Kommissionen vil skabe en offentlig database med kontaktoplysninger om de nationale myndigheder.

Kommissionen vil ligeledes sikre en løbende udvikling af it-systemet gennem den retlige mulighed for uddelegering.

2.5

Forordningsforslaget indeholder strenge betingelser for afvisning af registrering. Ansøgere har endvidere ret til at appellere i en måned efter afvisning.

2.6

I forslaget forpligter Kommissionen sig til at evaluere forordningens virkninger efter fire år.

3.   Generelle bemærkninger

3.1

EØSU tilslutter sig Kommissions målsætninger og støtter op om anvendelsen af en forordning til fastsættelse af regler for registrering af motorkøretøjer, som allerede er registreret i en anden medlemsstat. Dette er i overensstemmelse med både nærhedsprincippet og kravene om "Borgernes Europa". Forslaget tager samtidig hensyn til den praktiske erfaring med det bureaukratiske system, som, når det gælder mindre spørgsmål, fra naturens hånd har en tendens til at prioritere traditionelle regler og bekvemmelighed i stedet for at forsøge at tilpasse sig strategiske mål.

3.2

Imidlertid beklager EØSU, at det ikke som oprindeligt tænkt har været muligt at indføre en ensartet EU-registrering, som udvalget mener vil være nødvendig på langt sigt.

3.3

EØSU er af den opfattelse, at en ensartet registrering ikke vil underminere medlemsstaternes indtægtsbehov, da systemet giver mulighed for at inddrive udgifterne til registrering. Samtidig vil en ensartet registrering være mere gennemsigtig og sporbar.

3.4

EØSU mener, at forslaget til forordning viser en hensigtsmæssig tilgang til de grundlæggende problemer, og at det opstiller passende procedureregler til at identificere og overvinde potentielle trusler mod kunder og myndigheder. Der er således valgt en balanceret tilgang til risikostyring frem for en overdreven og bureaukratisk forsigtighed.

3.5

Tekstforslaget behandler på passende vis bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet og tager samtidig hensyn til markedet for brugte motorkøretøjer og dets interesser.

3.6

Når forordningen vedtages, forventer EØSU, at det bliver lige så let at registrere køretøjer i et andet land som at genregistrere dem i samme land, uden ekstra omkostninger og unødvendige kontroller og dokumenter. Medmindre der er tale om mangelfulde eller ugyldige oplysninger, må andre lande ikke kræve, at der udføres supplerende administrative, ineffektive og omkostningsfulde procedurer som f.eks. teknisk kontrol. Desuden bør udgifter til registrering på tværs af landegrænser ikke overstige udgifterne til registrering i oprindelseslandet.

3.7

For EØSU er det et vigtigt resultat, at forordningen ikke indeholder krav til almindelige borgere om indhentning af oplysninger. Vi håber, at kravet til de kompetente myndigheder om informationsudveksling kan få en betydning for samarbejdet på andre og vigtigere områder og således bidrage aktivt til de europæiske værdier og fælles interesser.

3.8

EØSU mener, at det ud fra et langsigtet perspektiv virker meningsløst at fastholde midlertidige registreringer og erhvervsregistreringer. Sidstnævnte er blot en midlertidig løsning. Samtidig er det modstridende, at ikke-overensstemmende køretøjer har begrænset tilladelse, og at de i nogle tilfælde endda kan rejse over større afstande fra et land til et andet. Disse køretøjer bør i stedet transporteres, eller hvis deres tekniske tilstand tillader det, kunne de få en midlertidig tilladelse. På samme tid ville det give mening at forbyde køretøjer med en midlertidig registrering at transportere varer og passagerer.

3.9

EØSU glæder sig over besparelserne på 1,5 mia. euro for private og virksomheder. Udvalget anerkender ligeledes, at forordningens årlige omkostninger på 1,5 mio. euro kun vil have en minimal indflydelse på EU-budgettet. Samtidig er det vigtigt at påpege, at omkostningerne ved forordningen også skal dækkes af de nationale budgetter, og det vil for klarheds skyld give mening at fremlægge et skøn over det samlede beløb.

3.10

EØSU er enig i, at Kommissionen bør få tildelt beføjelser med hensyn til de tekniske og dataindholdsmæssige spørgsmål, der har at gøre med driften af systemet på europæisk niveau, som fastlagt i forordningsforslaget.

3.11

EØSU anbefaler, at de beslutningstagende institutioner - Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen - overvejer at give mulighed for, at der delvis eller fuldt ud kan tages hensyn til en kundes omkostninger til genregistrering af et køretøj, med undtagelse af tilfælde hvor der er tale om genregistrering efter et ejerskifte.

3.12

EØSU sætter pris på, at Kommissionen agter at indarbejde en efterfølgende evaluering i selve forordningen, og opfordrer samtidig til at nedsætte undersøgelsesperioden fra fire til to år.

4.   Særlige bemærkninger

4.1

EØSU mener, at det nuværende forordningsforslag både med hensyn til detaljer og som en overordnet helhed opfylder forventningerne.

4.2

EØSU bakker op om indsatsen for at basere registreringsprocedurer på den fuldstændige typegodkendelse af køretøjer, som det er tilfældet for typeattestordningen. Selvom disse oplysninger er mere detaljerede end de i Bilag 1 påkrævede, er de internationalt accepterede og danner allerede grundlag for registreringsprocedurerne i adskillige medlemsstater.

4.3

I tillæg til producenternes tekniske oplysninger bør man indarbejde reelle værdier på baggrund af de nyeste officielle kontroller, f.eks. i forbindelse med luftforurenende emissioner.

Bruxelles, den 12. juli 2012

Staffan NILSSON

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  Direktiv 95/46/EF (EFT L 281 af 23.11.1995, s. 31–50) og forordning 45/2001/EF (EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1–22).

(2)  Rådets afgørelse 2004/919/EF (EUT L 389 af 30.12.2004, s. 28).

(3)  Direktiv 2002/24/EF (EFT L 124 af 9.5.2002, s. 1-44).