52008DC0072




[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 13.2.2008

KOM(2008) 72 endelig

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Årlig politikstrategi for 2009

INDHOLDSFORTEGNELSE

1. Bringe Europa videre 3

2. Del I - Prioriterede foranstaltninger i 2009: Borgerne i højsædet 4

2.1. Vækst og jobskabelse 4

2.2. Klimaændringer og et bæredygtigt Europa 5

2.3. Gøre den fælles indvandringspolitik til virkelighed 5

2.4. Borgerne i højsædet 5

2.5. Europa som partner på verdensplan 6

2.6. Bedre regulering – Indfrielse af løfter og ændring af reguleringskultur 7

2.7. EU-formidling 8

3. Del II - De generelle rammer for personale- og finansressourcerne i 2009 9

3.1. Personaleressourcer 9

3.1.2. Tildele personale til politisk prioriterede områder 9

3.1.3. Udbygge interinstitutionelt samarbejde 9

3.2. Ændringer i tildelingen af finansielle ressourcer 9

3.2.1. Konkurrenceevne for vækst og beskæftigelse (udgiftsområde 1a) 9

3.2.2. Samhørighed for vækst og beskæftigelse (udgiftsområde 1b) 10

3.2.3. Beskyttelse og forvaltning af naturressourcer (udgiftsområde 2) 10

3.2.4. Frihed, sikkerhed og retfærdighed (udgiftsområde 3a) 10

3.2.5. EU-borgerskab (udgiftsområde 3b) 11

3.2.6. EU som partner på globalt plan (udgiftsområde 4) 11

3.2.7. Oversigt over ændringer fordelt efter udgiftsområderne i de finansielle rammer 13

Bilag - De vigtigste foranstaltninger i 2009 14

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

ÅRLIG POLITIKSTRATEGI FOR 2009

1. BRINGE EUROPA VIDERE

2009 bliver et vigtigt år for Den Europæiske Union. Da får vi et nyt Europa-Parlament og en ny Europa-Kommission og afhængigt af afslutningen på de nationale ratificeringsprocesser burde 2009 også blive det år, hvor Lissabontraktaten træder i kraft. Når de faste institutionelle rammer er på plads, vil EU kunne koncentrere sig om de konkrete udfordringer, som ligger forude – f.eks. at fremme bæredygtig vækst og jobskabelse i globaliseringens tidsalder og sætte skub i Europas overgang til en ressourceeffektiv økonomi med lavemissionsteknologi.

Den årlige politikstrategi for 2009 omhandler de prioriterede områder det sidste år under den nuværende Kommissions mandat. De strategiske mål, som Kommissionen definerede i begyndelsen af sin mandatperiode – at fremme velfærd, solidaritet, frihed og sikkerhed og et stærkere Europa i verden – er stadig rettesnoren for Kommissionens arbejde. Kommissionen har fra starten truffet omfattende foranstaltninger med henblik på at nå disse mål, få gennemført punkterne på den europæiske dagsorden og bekræfte EU's rolle i vor globaliserede verden.

Med de forestående institutionelle ændringer i 2009 vil Kommissionen have fremsat de fleste af sine større udestående lovgivningsinitiativer i 2008[1]. I 2009 vil Kommissionen indgå i et tæt samarbejde med Rådet og Parlamentet for at nå til enighed om de vigtigste udestående forslag. Den vil gøre en målrettet indsats for at sikre, at gældende lovgivning gennemføres i tråd med den nye metode, som blev vedtaget i september 2007[2]. Endvidere vil den sikre, at de finansielle programmer for perioden 2007-2013 forvaltes effektivt, og at de finansielle programmer for perioden 2000-2006 afsluttes tilfredsstillende i fuld overensstemmelse med principperne om forsvarlig økonomisk forvaltning.

Kommissionen vil også rette blikket fremad og lægge grundstenen til de kommende års arbejde. Når Lissabontraktaten træder i kraft, vil Kommissionen skulle fremsætte en række specifikke forslag for at omsætte alle bestemmelserne i praksis og give EU-borgerne nye muligheder og fordele. Revisionen af budgettet og den igangværende offentlige høring skal bane vej for udarbejdelsen af de næste finansielle rammer, som den nye Kommission skal fremsætte forslag om. Kommissionen vil videreføre køreplanen og definere topprioriteter for det næste led i strategien for bæredygtig udvikling.

Kommissionen har forpligtet sig til opretholde et stabilt personaleniveau og undlade at anmode om nye stillinger for perioden 2009-2013, når den engang har modtaget stillingerne fra den sidste udvidelsesrunde i forbindelse med Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse[3]. Yderligere personalebehov vil blive dækket ved interne omrokeringer.

2. DEL I - PRIORITEREDE FORANSTALTNINGER I 2009: BORGERNE I HØJSÆDET

2.1. Vækst og jobskabelse

Kommissionens politiske dagsorden vil fortsat være koncentreret om at fremme bæredygtig økonomisk og social reform i Europa under den nye Lissabonstrategi for vækst og jobskabelse. De økonomiske konsekvenser af de voldsomme udsving på de globale finansmarkeder har sammen med stigningen i råvarepriserne bevirket, at EU bliver nødt til at udvide strukturreformerne både på EU-niveau og nationalt plan. Der vil blive gjort en kraftig indsats for at fjerne unødvendige administrative byrder for erhvervslivet. EU's nye samhørighedsprogrammer vil blive en kilde til større investeringer på regionalt niveau og således medvirke til at gennemføre Lissabonstrategien. Arbejdsmarkedsparterne på europæisk plan vil også udvide deres bidrag til Lissabondagsordenen.

Kommissionen vil videreføre sin bredviftede innovationsstrategi. Derfor skal det europæiske forskningsrum (EFR) udvides. Aktiviteter til støtte for små og mellemstore virksomheder vil tage udgangspunkt i den kommende EU-lovgivning om små virksomheder ("Small Business Act") og fokusere på at frigøre det potentiale, som ligger i kreative industrier. Opbygningen af et videnbaseret Europa vil omfatte praktiske tiltag som f.eks. støtte til Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi i det første år efter, at det er blevet fuldt operationelt, og fremme af dialogen mellem universiteter og erhvervsliv.

Kommissionens rapport om Den Økonomiske og Monetære Unions (ØMU) resultater og fremtidige udfordringer, som skal fremlægges i maj 2008, vil blive en strømpil for de forberedelser, der skal træffes med henblik på ØMU'en i det næste tiår.

Som et af de vigtigste initiativer til opfølgning af evalueringen af det indre marked i 2007 vil Kommissionen og medlemsstaterne indgå i et samarbejde om at gennemføre og håndhæve lovgivningen om det indre marked med en klar beskrivelse af deres respektive roller og deres fælles ansvar for at sikre, at det indre marked fungerer efter hensigten. Flere direktiver efter den ny metode vil blive ændret med det formål at modernisere det indre marked for varer og blive tilpasset til de nye lovgivningsrammer. Der vil blive truffet foranstaltninger vedrørende finansielle tjenesteydelser, navnlig i detailleddet. Kommissionen vil gøre en aktiv indsats for at imødegå de voldsomme udsving på de globale finansmarkeder. Det vil kræve langsigtede justeringer af regulering og kontrol i forbindelse med finansielle tjenesteydelser.

For at frigøre erhvervslivets potentiale vil Kommissionen skærpe sin indsats på konkurrenceområdet, navnlig gennem sektorundersøgelser og mere omfattende tiltag for at håndhæve kartel- og statsstøttereglerne inden for de sektorer, som er af størst betydning for Lissabonstrategiens succes (f.eks. netværksindustrier, finansielle tjenesteydelser og ikt).

På Det Europæiske Råds møde i marts 2007 fik Kommissionen mandat til at videreudvikle energipolitikken for Europa ved hjælp af en opdateret strategisk energiredegørelse – som skal føre til en ny energihandlingsplan for 2010-2014. Andre foranstaltninger vil gå ud på at gennemføre den nye lovgivning om det indre energimarked, videreudvikle Observationscentret for energimarkeder og forbedre energiforsyningen.

Inden for transportsektoren vil der bl.a. blive fokuseret på at gøre Galileo til en succes. Nu kommer Kommissionen til at stå for forvaltningen. Arbejdet med at gøre transportsektoren mere miljøvenlig og udvikle systemer til trafikstyring fortsættes. Kontrollen vil blive skærpet for at skabe større sikkerhed inden for transport- og energisektoren. Kommissionen vil også lægge grundstenen til den fremtidige transportpolitik ved at forelægge en tilbundsgående undersøgelse af resultater og fremtidsudsigter.

2.2. Klimaændringer og et bæredygtigt Europa

Balikonferencen i 2007 om klimaændringer resulterede i en køreplan for forhandlinger om indgåelse af en aftale på globalt plan for perioden efter 2012, som skal være afsluttet ved udgangen af 2009. Forhandlingsprocessen i FN-regi vil i høj grad tage fart og blive suppleret med drøftelser med vigtige internationale partnere. EU vil fortsat føre an i disse internationale drøftelser og bør supplere med konkrete foranstaltninger i Europa. Der vil derfor blive sat fokus på at bringe energi- og klimaændringspakken ind i gennemførelsesfasen. Det vil omfatte gennemførelse af den reviderede ordning for handel med emissioner, vedtagelse af den nye lovgivning om vedvarende energi, gennemførelse af handlingsplanen for energieffektivitet og udvikling af energiteknologi med lavt CO2-udslip. Arbejdet med at definere støtte i forbindelse med tilpasning til følgerne af klimaændringer vil blive videreført for at hjælpe Europa med at forberede sig på ændringer inden for en lang række politikområder og hjælpe internationale partnere – navnlig udviklingslande – med at nå de mål, der opstilles på internationalt plan.

Kommissionen vil følge op på arbejdet i 2008 for at fremme et bæredygtigt forbrug og en bæredygtig industripolitik i Europa. Indsatsen for at standse tab af biodiversitet vil blive skærpet efter rapporten i 2008 om EU's handlingsplan for biodiversitet og mødet i Bonn om FN's konvention om biodiversitet. Håndhævelse og gennemførelse af EU's miljølovgivning vil fortsat stå højt på dagsordenen i 2009.

I 2009 vil Kommissionen fortsætte arbejdet med at udarbejde en ny integreret havpolitik og fremsætte forslag til en reform af den fælles markedsordning for fiskeri- og akvakulturprodukter. Den forventer også at gennemføre resultaterne af aftalen om "helbredsundersøgelse" af den fælles landbrugspolitik. Arbejdet med landbrugsprodukters kvalitet vil fortsætte med udgangspunkt i resultaterne af grønbogen fra 2008. Kommissionen vil fremlægge en strategi for Østersøområdet, som Det Europæiske Råd har anmodet om.

2.3. Gøre den fælles indvandringspolitik til virkelighed

Der vil fortsat være fokus på at udarbejde en fælles indvandringspolitik. Det er nemlig forudsætningen for at kunne tage de udfordringer op, der ligger i indvandring i globaliseringens tidsalder, og udnytte mulighederne i den forbindelse. Som opfølgning på den meddelelse om indvandring, som skal vedtages i 2008, vil Kommissionen som lovet integrere indvandring i den bredere politik for økonomisk vækst, konkurrenceevne og social integration. I 2009 vil det europæiske indvandringsnetværk af nationale kontaktpunkter for første gang være fuldt operationelt.

Kommissionen vil videreudvikle integreret grænseforvaltning og den fælles visumpolitik og vil bestræbe sig på at færdiggøre den fælles europæiske asylordning i 2010. Samtidig vil Kommissionen blive ved med at knytte EU's indvandringspolitik sammen med den udenrigspolitiske dagsorden, herunder udvikling og handel.

2.4. Borgerne i højsædet

Kommissionen er overbevist om, at EU fortsat skal koncentrere sig om politikker, som er af direkte betydning for borgerne. Der vil blive fremsat forslag til initiativer, som sigter mod at gøre livet lettere for borgerne, når de udøver deres ret til fri bevægelighed inden for EU, eller når de rejser til tredjelande. Arbejdet med at skabe et fælles retligt område vil fortsætte, navnlig ved at sikre gensidig anerkendelse af retsafgørelser i EU og ved at forbedre EU-borgernes adgang til domstolene.

EU bør fortsætte sine bestræbelser på at garantere EU-borgernes sikkerhed. I 2009 vil der blive lagt særlig vægt på at bekæmpe risici for terrorangreb og kemiske, biologiske, nukleare og radiologiske trusler. Kommissionen vil fremsætte forslag til mere effektiv civilbeskyttelse, navnlig som opfølgning på meddelelsen om forebyggelse, der er berammet til 2008.

På det folkesundhedspolitiske område vil der blive taget en række initiativer som led i gennemførelsen af EU's sundhedsstrategi, der blev vedtaget i 2007. Endvidere vil patientsikkerheden blive tilgodeset med et forslag om medicinsk udstyr. Fødevaresikkerhed, dyresundhed og dyrevelfærd vil blive gjort til genstand for nye forslag, og øget tilsyn skal sikre overensstemmelse med de gældende normer inden for disse områder. Der vil også blive gjort en større indsats for at håndhæve reglerne om produktsikkerhed. Med hensyn til lovgivningen om kemikalier vil de første år af REACH-forordningens (registrering, vurdering og godkendelse af kemikalier) gennemførelse blive afgørende for, om politikken bliver til en succes.

Den reviderede sociale dagsorden sigter mod at give EU-borgerne bedre fremtidsudsigter og nye muligheder. Det drejer sig om at indføre aktive arbejdsmarkedspolitikker, som giver flexicurity – og hjælper borgerne med at udvikle færdigheder og skabe muligheder for at finde nyt arbejde i forvisning om, at sikkerhedsnettet er på plads. I 2009 vil der navnlig blive fokuseret på unge og unges mobilitet på tværs af grænser. EU-programmer for unge og uddannelse vil medvirke til at give borgerne mulighed for at udnytte de muligheder, der byder sig – hele livet igennem.

Det vil blive nødvendigt at sikre effektiv anvendelse og evaluering samt i givet fald fornyelse af normer for sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen, ligestilling mellem kvinder og mænd, fri bevægelighed for personer og bekæmpelse af forskelsbehandling. Kommissionen er indstillet på at skabe en ny tilgang til forvaltning af ændringer – og til spørgsmål som f.eks. integration.

2.5. Europa som partner på verdensplan

Lissabontraktatens ikrafttrædelse burde i høj grad skærpe EU's profil udadtil. Kommissionen vil yde passende bidrag til at sikre, at de nye rammer omsættes til praksis på effektiv måde, bl.a. ved at forberede oprettelsen af EU's udenrigstjeneste. Energiforsyningssikkerhed, klimaændringer og indvandring vil fortsat være blandt de emner, som styrer politikken udadtil, og bidrage til at styrke EU's indsats for effektiv multilateralisme. De voldsomme udsving på finansmarkederne for tiden kræver en koordineret reaktion fra EU's side, herunder mere udbredt tilstedeværelse af Kommissionen i internationale finansielle institutioner.

Kommissionen fortsætter med at gennemføre den nye udvidelseskonsensus. Tiltrædelsesforhandlingerne med Kroatien vil gå ind i en afgørende fase, og tiltrædelsesforhandlingerne med Tyrkiet vil fortsætte, og i begge tilfælde afhænger processen af den hastighed, hvormed reformerne gennemføres og de nødvendige krav opfyldes. Det vestlige Balkans bevægelse i retning af fremtidigt medlemskab under stabiliserings- og associeringsprocessen vil tage fart, forudsat at de fastlagte betingelser opfyldes, og at de nødvendige reformer gennemføres af de berørte lande. Kommissionen vil spille en ledende rolle i forbindelse med sikring af Kosovos fremtidige status, navnlig ved at anvende fællesskabsinstrumenter til at støtte det fremtidige internationale civile kontor og ESFP-retsstatsmissionen og ved at sørge for overordnet koordinering af støtte til Kosovos reformproces.

Den europæiske naboskabspolitik (ENP) vil fokusere på fuldstændig gennemførelse af de tolv ENP-handlingsplaner. Det burde være muligt at afslutte forhandlingerne om en ny bredere aftale med Ukraine i 2009. Der forventes forhandlinger om nye kontrakter med Libyen og Republikken Moldova. Behovet for yderligere kontakt med Rusland og en bredere aftale er fortsat et hovedanliggende. Endelig vil den fremdrift, der blev skabt af konferencen i Annapolis, forhåbentlig føre til en positiv udvikling i Mellemøsten. Kommissionen vil spille den rolle, den har fået tildelt i kvartetten, og fortsat afsætte betydelige ressourcer til regionen.

Arbejdet med at skabe tættere politiske og økonomiske kontakter til partnere i hele verden vil fortsat blive udvidet. I 2009 vil der blive rig lejlighed til at styrke båndene til USA og andre vigtige partnere i den industrialiserede verden. Samarbejdet med ASEAN-landene, Kina og Indien vil også blive udbygget. Som led i det strategiske partnerskab med Latinamerika vil EU bestræbe sig på at videreføre og om muligt afslutte forhandlingerne om associeringsaftaler med Det Andinske Fællesskab, Mellemamerika og Mercosur.

EU's bidrag til at fremme sikkerhed og stabilitet på internationalt plan vil blive øget væsentligt. Retsstatsmissionen i Kosovo er en forudsætning for at sikre stabilitet i Kosovo og udvikling på lang sigt. ESFP-politimissionen i Afghanistan forventes at være fuldt operationel og få en reel betydning for sikkerheden i landet. Samarbejdet vil tage sigte på at skabe forudsætningerne for bæredygtig udvikling. Generelt set vil Kommissionen blive ved med at gøre en indsats for at fremstå bedre forberedt og rustet til at klare nødsituationer i tredjelande.

Kommissionen vil gennemføre de 8 operationelle tematiske partnerskaber under den fælles strategi for forholdet mellem Afrika og EU og bestræbe sig på at hjælpe lande i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS) med at blive bedre integreret i verdensøkonomien. Den vil gennemføre en handlingsplan på basis af den europæiske konsensus om humanitær bistand for at blive bedre rustet til at reagere på humanitære nødsituationer og udfordringer.

Dohaudviklingsrunden er fortsat et hovedanliggende, og med en aftale i 2008 vil gennemførelsen blive til et hovedmål i 2009. Samtidig vil forhandlingerne om en ny generation af bilaterale frihandelsaftaler fortsætte. Kommissionen vil også arbejde videre med de øvrige punkter på dagsordenen for det globale Europa og fortsat gøre en indsats for bedre markedsadgang, bedre beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder og ligebyrdige handelsrelationer med vigtige partnere som f.eks. Kina.

2.6. Bedre regulering – Indfrielse af løfter og ændring af reguleringskultur

Inden udgangen af 2009 vil Kommissionen have undersøgt den gældende lovgivning, gennemført det rullende forenklingsprogram og iværksat kodificeringsprojektet med mærkbare følger for konkurrenceevne og vækst.

Kommissionen har til hensigt at fremsætte en lang række forslag i 2009, som skal reducere de administrative byrder. Forslagene vil hverken ændre de politiske målsætninger eller ambitionsniveauet i de eksisterende tekster. Hurtig vedtagelse er derfor at forvente. Samtidig vil gennemførelsen af det handlingsprogram, som går ud på at reducere de administrative byrder, blive taget op til revision, og der vil blive foretaget en vurdering af, hvor langt man er nået i forhold til målet, som er at have reduceret byrderne med 25 % i 2012.

Bedre regulering indgår også som et centralt led i EU's svar på globaliseringen. Ved at føre an med sine bestræbelser for at forbedre reguleringsklimaet og skabe høje normer inden for områder som f.eks. sundhed, sikkerhed og miljøbeskyttelse kan EU medvirke til at forme reguleringen på globalt plan. EU vil fortsætte drøftelserne med centrale partnere om reguleringssamarbejde, konvergerende standarder og ækvivalente regler.

Maksimalt udbytte af programmet for bedre regulering opnås kun ved et vellykket samarbejde med andre institutioner og medlemsstaterne. I 2009 vil der blive foretaget en vurdering af, hvor langt man er nået med at indføre en mere effektiv tilgang til gennemførelse og anvendelse af EU-lovgivning. Forenklingsinitiativernes resultater vil først komme for dagen, når medlemsstaterne anvender forslag, som EU-institutionerne har vedtaget. Det kræver partnerskaber – samarbejde om at vedtage forslag hurtigt og samarbejde med medlemsstaterne om at realisere fælles politiske målsætninger.

2.7. EU-formidling

2009 bliver et særlig vigtigt år for EU-formidling. Den første del af året vil nok blive præget af Lissabontraktatens ikrafttrædelse, som vil medføre vigtige institutionelle ændringer og medvirke til at forberede valget til Europa-Parlamentet. Formidlingsprioriteringerne vil afspejle de politiske prioriteringer i den årlige politikstrategi og vil fokusere på områder, som er af direkte betydning for EU-borgerne. Nyere forskning viser, at der er almindelig enighed blandt borgerne om, hvad EU bør prioritere, nemlig økonomisk og social udvikling, som fører til bedre livskvalitet, miljøbeskyttelse (ofte knyttet til energipolitik), sikkerhed, indvandring, uddannelse og bekæmpelse af terrorisme. Inden for disse prioriterede områder vil Kommissionen søge at indgå i så tæt et samarbejde som muligt med de øvrige europæiske institutioner og medlemsstaterne for på den måde at medvirke til at sætte gang i en livlig debat om EU-politik inden valget til Europa-Parlamentet og i tiden derefter.

Kommissionen foreslår derfor at prioritere formidling af:

Titel | Kort beskrivelse |

Lissabontraktaten: resultater | Bedre regulering og politikker, hovedsagelig hvad angår EU's rolle i verden og inden for området frihed, sikkerhed og retfærdighed Oplysningskampagner for borgerne om den sociale dimension ved chartret om grundlæggende rettigheder |

Budgetreform, ændre Europa | En revision af EU's budget, som omfatter alle aspekter ved EU's udgifter og indtægter |

Vækst og jobskabelse | Set i borgernes perspektiv, herunder det europæiske år for kreativitet og innovation |

Energi og klimaændringer | Formidling på grundlag af de første resultater i 2007 og 2008 |

3. Del II - DE GENERELLE RAMMER FOR PERSONALE- OG FINANSRESSOURCERNE I 2009

3.1. Personaleressourcer

En "screening-undersøgelse"[4] fra begyndelsen af 2007 har bekræftet, at det er nødvendigt at afrunde indfasningen af nye stillinger i forbindelse med Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse (EU-2) med en sidste tranche på 250 nye stillinger i 2009. Derefter har Kommissionen forpligtet sig til at dække alle yderligere personalebehov indtil 2013 ved hjælp af interne omrokeringer.

3.1.2. Tildele personale til politisk prioriterede områder

I 2009 forventer Kommissionen at få 250 nye stillinger som følge af udvidelsen. Den vil skabe yderligere 600 stillinger ved omrokeringer, svarende til i alt 850 stillinger til dækning af prioriterede behov. Stillingerne vil blive anvendt til støtte inden for de prioriterede områder i denne årlige politikstrategi, f.eks. Lissabonstrategien for vækst og jobskabelse, gennemførelse af gældende lovgivning, klimaændringer og energi samt indvandring. Der vil også blive taget højde for nye behov efter Lissabontraktatens ikrafttrædelse. Centrale tjenestegrene med ansvar for støtte- og koordineringsaktiviteter vil ikke få tildelt nye stillinger, med undtagelse af tolke- og oversættelsestjenesten, som vil få en begrænset forstærkning. Endvidere vil alle GD'er og tjenester få pålagt at rationalisere deres interne støtte- og koordineringsaktiviteter inden udgangen af 2008.

3.1.3. Udbygge interinstitutionelt samarbejde

Kommissionen er kommet længere med sine generelle overvejelser om muligheden for at udbygge det interinstitutionelle samarbejde. På grundlag af den rapport, som Europa-Parlamentet havde anmodet om[5], kan Kommissionen bekræfte, at de tre administrative kontorers struktur er egnet til at gøre dem til interinstitutionelle organer, og at den vil undersøge de forskellige muligheder med henblik på at fremsætte hensigtsmæssige forslag, som om muligt involverer interinstitutionelle kontorer eller andre former for samarbejde, f.eks. serviceniveauaftaler.

3.2. Ændringer i tildelingen af finansielle ressourcer

3.2.1. Konkurrenceevne for vækst og beskæftigelse (udgiftsområde 1a)

Der er planlagt en stigning for dette underudgiftsområde på 619 mio. EUR (5,8 %) med fokus på nøgleaktioner, som bidrager til at nå Lissabonstrategiens mål for konkurrenceevne, bæredygtig vækst og beskæftigelse, dvs. det syvende rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling (631 mio. EUR), programmet for livslang læring (63 mio. EUR) og programmet for konkurrenceevne og innovation (75 mio. EUR).

Budgetmyndighedens beslutning om at finansiere Galileo og Det Europæiske Teknologiinstitut vil blive gennemført ved omfordeling inden for underudgiftsområde 1a af 200 mio. EUR (2009-2013), herunder 50 mio. EUR fra en lineær nedskæring i Fællesskabets bidrag til decentrale organer. Endvidere vil Kommissionen tage anvendelsen af disponible indtægter afsat til decentrale organer op til nærmere vurdering og justere fællesskabsbidragets størrelse i overensstemmelse hermed.

Forslaget om at oprette to nye agenturer – Den europæiske myndighed for markedet for elektronisk kommunikation og EU-agenturet for samarbejde mellem energimyndigheder – vil få begrænset indvirkning på den margen, der er til rådighed under loftet for udgiftsområde 1a. EU-agenturet vil blive finansieret ved hjælp af tilsvarende nedskæringer inden for andre aktioner (mest aktioner under institutionelle beføjelser) under politikområdet transport og energi . Myndigheden, som skal oprettes i 2010, vil blive finansieret ved delvis omfordeling under politikområdet informationssamfundet og en stigning på 37,5 mio. EUR i perioden 2009-2013.

Kommissionen foreslår at videreføre sit arbejde med forberedelse af global miljø- og sikkerhedsovervågning (GMES - Global Monitoring for Environment and Security). De 5 mio. EUR, der er afsat til de forberedende tiltag, vil dels blive finansieret ved hjælp af margenen (2 mio. EUR), dels ved hjælp af intern omfordeling (3 mio. EUR) under politikområdet erhvervspolitik.

Den margen, der er til rådighed under udgiftsloftet for 2009, vil derfor svare til 65 mio. EUR.

3.2.2. Samhørighed for vækst og beskæftigelse (udgiftsområde 1b)

I tråd med den nuværende programmering vil de finansielle midler, der er afsat til samhørighed for vækst og beskæftigelse, stige med 1 538 mio. EUR eller 3,3% i forhold til 2008. Når de operationelle programmer er vedtaget og betingelserne for effektiv forvaltning og kontrol er på plads, vil Kommissionen koncentrere sig om at maksimere deres virkning i form af samhørighed og vækst.

3.2.3. Beskyttelse og forvaltning af naturressourcer (udgiftsområde 2)

Indfasningen af direkte landbrugsstøtte vil fortsætte for de medlemsstater, der tiltrådte EU i 2004, med en stigning fra 50 til 60 % af det endelige niveau. For de medlemsstater, der tiltrådte i 2007, vil stigningen blive fra 30 til 35 %.

De fleste programmer for udvikling af landdistrikterne vil blive vedtaget i begyndelsen af 2008, og derfor vil alle de strukturer, der er en forudsætning for en vellykket gennemførelse af programmerne, være på plads i 2009. Der vil blive afsat midler til bedre konkurrenceevne inden for landbruget, miljøforbedring i landdistrikterne, større livskvalitet og økonomisk diversificering i landdistrikterne.

De midler, der afsættes til det finansielle instrument for miljøet, LIFE+, vil stige med 5,6 % i 2009.

For så vidt angår havpolitikken, foreslår Kommissionen, at den viderefører sit forberedende tiltag (6 mio. EUR) ved at omfordele disponible midler inden for det fiskeripolitiske område.

3.2.4. Frihed, sikkerhed og retfærdighed (udgiftsområde 3a)

Der forventes en samlet stigning i udgifterne på ca. 100 mio. EUR (16 %) i 2009. Områderne ydre grænser, visumpolitik og fri bevægelighed for personer (+18 %) samt fælles indvandrings- og asylpolitik (+18%) vil alle få tildelt yderligere midler.

I betragtning af den stigning i støtten til agenturet Frontex, som budgetmyndigheden vedtog for 2008, og de nye initiativer, der skal forelægges i 2008 (establering af et europæisk grænseovervågningssystem – Eurosur, establering af et indrejse-/udrejsesystem og foranstaltninger, som skal lette rejser ved de ydre grænser), foreslår Kommissionen en stigning på 30 mio. EUR i 2009. Det høje niveau (70 mio. EUR pr. år) fastholdes i hele perioden 2010-2013.

Med denne stigning og besparelser på 20 mio. EUR for store it-systemer (SIS II, VIS og Eurodac) i 2009 udgør den disponible margen under loftet for udgiftsområde 3a 29 mio. EUR.

3.2.5. EU-borgerskab (udgiftsområde 3b)

I tråd med den finansielle programmering er ca. 630 mio. EUR øremærket til udgiftsområde 3b, svarende til en stigning på 5,3 %, som vil give flere midler til nøgleaktioner vedrørende EU-borgerne, herunder folkesundhed, forbrugerbeskyttelse, civilbeskyttelse, kulturprogrammer og kommunikation. Loftet for udgiftsområde 3b ligger på omtrent samme niveau som i 2007.

3.2.6. EU som partner på globalt plan (udgiftsområde 4)

I 2009 vil den eksterne projektion af interne politikker, fredsprocessen i Mellemøsten og løsningen på spørgsmålet om Kosovos fremtidige status fortsat være blandt EU's vigtigste politiske prioriteringer.

I den senere tid har den politiske udvikling (konferencerne i Annapolis og Paris) gjort udsigten til fremskridt i retning af en fredsaftale i Mellemøsten til en mulighed. I 2009 fortsætter Kommissionen med at gennemføre EU's handlingsstrategi for statsopbygning med henblik på fred og vil følge op på gennemførelsen af Den Palæstinensiske Myndigheds treårige budget- og udviklingsplan. EU vil også yde et væsentligt bidrag til PEGASE, den finansieringsmekanisme, som skal erstatte den midlertidige internationale mekanisme og i) sørge for støtte til gennemførelse af den palæstinensiske reform- og udviklingsplan samt ii) anvende forskellige kanaler til at overføre bistand på en gennemsigtig måde, enten direkte til Den Palæstinensiske Myndighed eller til modtagerne inden for regulering, social udvikling, økonomisk udvikling og udvikling af den private sektor samt offentlig infrastruktur.

Det Europæiske Råd understregede på mødet den 14. december 2007, at " EU er parat til at spille en førende rolle i forbindelse med styrkelsen af stabiliteten i regionen og gennemførelsen af en løsning, der fastlægger Kosovos fremtidige status ". Kommissionen vil spille en stor rolle i forbindelse med anvendelse af fællesskabsinstrumenter til støtte for det fremtidige internationale civile kontor og ESFP-retsstatsmissionen og gennemførelse af de reformer, der er en forudsætning for at antage europæiske værdier og normer. Støtte til løsning af problemet med Kosovos status og bistand til Kosovo, således at forpligtelserne i henhold til den fremtidige stabiliserings- og associeringsaftale (SAA) kan opfyldes, vil kræve yderligere finansielle midler.

De beløb, som i øjeblikket er afsat til Palæstina og Kosovo, skal forhøjes. Men da de præcise behov i forbindelse med fredsprocessen i Mellemøsten og Kosovo vil afhænge af udviklingen i de kommende måneder, har Kommissionen til hensigt at finjustere sine krav i det foreløbige budgetforslag eller senere under budgetproceduren. I øjeblikket er der afsat 1 537 mio. EUR til Palæstina for perioden 2007-2013 og 535 mio. EUR til Kosovo for perioden 2007-2011.

Når man ser bort fra FUSP-missionerne i Kosovo, hvor udgifterne for 2009 endnu ikke er præcist fastlagt, vil FUSP-budgettet, som aftalt i forbindelse med den oprindelige finansielle programmering, beløbe sig til 243 mio. EUR for 2009, svarende til en stigning på 43 mio. EUR i forhold til det foreløbige budgetforslag for 2008.

En række andre initiativer under EU's eksterne relationer vil enten kræve en ny profil eller flere midler. Det drejer sig bl.a. om:

- Den nye EU-strategi for Centralasien, som blev vedtaget på Det Europæiske Råds møde i juni 2007. Kommissionen foreslår at støtte skræddersyede “initiativer” for de fem lande, som er omfattet af strategien, ved at "frontloade", dvs. fremskynde, bistanden for perioden 2009-2013 og tildele 15 mio. EUR i 2009 og 25 mio. EUR i 2010. Disse beløb vil blive udlignet i tildelingerne for 2012 og 2013, og på den måde vil budgettet på 690 mio. EUR for perioden 2007-2013 forblive uændret.

- Det tematiske program "Miljø og bæredygtig forvaltning af naturressourcer, herunder energi" (ENRTP) under udviklingssamarbejdsinstrumentet til udbygning af den globale klimaalliance (GCCA) og samfinansiering af offentlige/private partnerskaber for teknologioverførsel på klimaændringsområdet. I tråd med Baliplanen vil yderligere 10 mio. EUR in 2009, som stiger til 20 mio. EUR i 2013, oven i de nuværende bevillinger under kapitel 21.04 "Miljø og bæredygtig forvaltning af naturressourcer, herunder energi" således bringe det samlede beløb op på 934,5 mio. EUR for perioden 2007-2013.

Den margen, der er til rådighed under loftet for udgiftsområde 4, er på ca. 120 mio. EUR. Den vil der blive brug for til at hjælpe med at dække Palæstinas og Kosovos behov i årets løb.

3.2.7. Oversigt over ændringer fordelt efter udgiftsområderne i de finansielle rammer

UDGIFTSOMRÅDE | 2009 | Prognoser 2010-2013 |

Oprindelig programme-ring | ÅPS-ændrin-ger | Revideret programme-ring | Oprindelig programme-ring | ÅPS-ændrin-ger | Revideret programme-ring |

1a. Konkurrenceevne for vækst og beskæftigelse |

FR-loft – underudgiftsområde 1a | 11 272,0 | 11 272,0 | 55 011,0 | 55 011,0 |

Underudgiftsområde 1a i alt | 11 205,0 | -1,5 | 11 203,5 | 54 367,4 | 41,0 | 54 408,4 |

Margen | 67,0 | 68,5 | 643,6 | 602,6 |

3a. Frihed, sikkerhed og retfærdighed |

FR-loft – udgiftsområde 3a | 872,0 | 872,0 | 5 298,0 | 5 298,0 |

Udgiftsområde 3a i alt | 829,8 | 12,8 | 842,6 | 5021,8 | 92,0 | 5113,8 |

Margen | 42,2 | 29,4 | 276,2 | 184,2 |

4. EU som partner på globalt plan |

FR-loft - udgiftsområde 4 | 7 440,0 | 7 440,0 | 34 915,0 | 34 915,0 |

Udgiftsområde 4 i alt | 7 292,1 | 25,0 | 7 317,1 | 33 894,4 | 45,0 | 33 939,4 |

Margen | 147,9 | 122,9 | 1 020,6 | 975,6 |

Bilag - De vigtigste foranstaltninger i 2009

1. Vækst og jobskabelse Lissabonstrategien for vækst og beskæftigelse Årlig status over fremskridt og indkredsning af kommende indsatsområder Lovforslag med henblik på at nedbringe administrative byrder som led i Kommissionens handlingsprogram Meddelelse om den sociale dialog på sektorplan og dens bidrag til Lissabonstrategien Meddelelse om ikt-forskning og –innovation, herunder forberedende foranstaltninger Meddelelse om dialogen mellem universiteterne og erhvervslivet Grønbog om frigørelse af kulturindustriens og de kreative industriers potentiale Det indre marked og konkurrence Henstilling om partnerskaber med medlemsstaterne Mere systematisk og integreret overvågning af de vigtigste markeder for varer og tjenesteydelser, herunder konkurrencemæssige sektorundersøgelser Bringe den sektorspecifikke lovgivning inden for det indre marked for varer i overensstemmelse med de nye lovgivningsrammer (som skal vedtages af medlovgiverne i 2008) Fortsætte arbejdet med finansielle tjenesteydelser i detailleddet (realkredit, bankindeståenders mobilitet, gennemførelse af det fælles europæiske betalingsområde, bundtning og andre former for illoyal praksis, grænseoverskridende bilæggelse af tvister mellem forbrugere og udbydere af finansielle tjenesteydelser) Beskatning Arbejde på en ny momsstrategi; forberede initiativer vedrørende momspuljer og momsbehandling af offentlige myndigheder Energi Anden strategiske energiredegørelse samt en energihandlingsplan for 2010-2014 Udbygning af energiobservationscenter Transport Sikring af en vellykket gennemførelse af Galileo-projektet og forberedelse af kommende applikationer Opfølgning af den grønne transportpakke 2008 Udbygge forskningen vedrørende lufttrafikstyring i det fælles europæiske luftrum (SESAR) og det europæiske jernbanetrafikstyringssystem (ERTMS) Modernisere sejlads på indre vandveje som led i NAIADES-handlingsprogrammet Samhørighedspolitik Sjette situationsrapport om økonomisk og social samhørighed Rapport om virkningen og resultaterne af strukturfondsprogrammerne for 2000-2006 2. Et bæredygtigt Europa Strategi for en bæredygtig udvikling Køreplan og statusrapport om strategien for en bæredygtig udvikling (konklusioner fra Det Europæiske Råd, december 2007) En EU-strategi for Østersøområdet Klimaændringer Fastlæggelse af EU's holdning på klimakonferencen i København i november 2009 Forslag til nedbringelse af udledning af drivhusgasser i forbindelse med varetransport, herunder udledning fra skibe Gennemførelse af den reviderede ordning for handel med emissioner og opfølgning af hvidbogen om tilpasning til klimaændringer fra 2008 Gennemførelse af handlingsplanen for energieffektivitet, herunder et nyt initiativ vedrørende energimærkning af dæk og gennemførelsesforanstaltninger vedrørende belysning i husholdningerne og glødepærer Gennemførelse af ny lovgivning om fremme af vedvarende energi og af den strategiske energiteknologiplan Biodiversitet og ressourcer Gennemførelse af handlingsplanen for biodiversitet i lyset af 2010-målene for biodiversitet Handlingsplan om anvendelsen af markedsbaserede instrumenter til at opfylde miljømålsætninger Rumfart Støtte den gradvise overgang for den globale miljø- og sikkerhedsovervågnings tjenester (GMES) fra forskning til drift Integreret havpolitik Handlingsplan til etablering af et europæisk havobservations- og -datanetværk Handlingsplan for indførelse af elektroniske systemer for søtransport Støtte til Det Europæiske Agentur for Søfartssikkerhed (EMSA) til udvikling af elektroniske systemer til farvandsovervågning (Long Range Tracking and Identification – LRIT) Reform af den fælles markedsordning for fiskeri- og akvakulturprodukter Landbrug Meddelelse om landbrugsprodukters kvalitet 3. Gøre den fælles indvandringspolitik til virkelighed Lovlig indvandring Vedtagelse af forslag vedrørende lovlige indvandreres indrejse og ophold, herunder sektorspecifikke direktiver Opfølgning af meddelelsen fra 2008 om indvandring Integreret forvaltning af de ydre grænser Udbygning af Frontex Fremme etableringen af et europæisk grænseovervågningssystem (Eurosur) Støtte etableringen af et indrejse- og udrejsesystem og et program for registrerede rejsende Lancering af Schengen-evalueringsmekanismen Fælles visumpolitik Iværksættelse af visuminformationssystemet Lancering af forberedende foranstaltninger til et europæisk rejseinitiativ Sikre sund gennemførelse af aftalerne om lempelse af visumreglerne og indgå nye aftaler med andre lande Fælles europæisk asylordning Vedtagelse af den anden fase af den fælles europæiske asylordning Forslag om et europæisk støttekontor i forbindelse med den fælles europæiske asylordning 4. Borgerne i højsædet Unionsborgerskabet og de grundlæggende rettigheder Opfølgning af meddelelsen om konsulær beskyttelse Grønbog om legalisering af dokumenter i EU Et fælles retligt område Modernisering af Bruxelles I-forordningen om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område Meddelelse om arrest i bankindeståender Bekæmpelse af terrorisme Meddelelse om kemiske, biologiske, nukleare og radiologiske trusler Handlingsplan om bioberedskab Handlingsplan om radiologisk/nuklear risikoreduktion Forbrugertillid og forbrugerbeskyttelse Meddelelse om forbrugernes klageadgang Meddelelse om dyrevelfærdsmærkning Sundhed og sikkerhed Øge medicinsk udstyrs sikkerhed og effektivitet i det indre marked Statusrapport om foranstaltninger vedrørende potentielle risici og fordele ved nanomaterialer i forhold til den menneskelige sundhed og miljøet Fortsat gennemførelse af REACH-forordningen, navnlig de nye godkendelses- og begrænsningssystemer i forbindelse med kemikalier med meget problematiske egenskaber Civilbeskyttelse Initiativ til styrkelse af reaktionskapaciteten for civilbeskyttelse Lige muligheder og ungdom Meddelelse om den åbne koordinationsmetode på ungdomsområdet Grønbog om unges mobilitet på tværs af grænserne Opfølgning af meddelelsen om lønforskelle mellem mænd og kvinder 5. Europa som partner på verdensplan Udvidelse Udviklingen i tiltrædelsesforhandlingerne med Kroatien og Tyrkiet i overensstemmelse med konklusionerne fra Det Europæiske Råd Fremskyndelse af stabiliserings- og associeringsprocessen med landene i det vestlige Balkan Løsning på spørgsmålet om Kosovos fremtidige status. Hvis betingelserne opfyldes, forberedelse af forhandlinger om en stabiliserings- og associeringsaftale Den europæiske naboskabspolitik og Rusland Fremskridt i retning af ny rammeaftale med Rusland Afslutning af forhandlinger om en bredere aftale med Ukraine Indlede forhandlinger om nye aftaler med Armenien, Aserbajdsjan, Georgien og Moldova Udbygge forbindelserne med Libyen og fortsætte arbejdet i retning af gennemførelse af ENP med Algeriet og Syrien Hvis betingelserne opfyldes, arbejde i retning af ENP-inddragelse af Belarus Fortsat indsats for at finde varige løsninger i Mellemøsten Den øvrige verden I givet fald gennemførelse af Dohaudviklingsaftalen Uddybe det økonomiske samarbejde på tværs af Atlanten gennem Det Transatlantiske Økonomiske Råd Afslutning af forhandlingerne om en ny partnerskabs- og samarbejdsaftale med Kina Afslutning eller gennemførelse af frihandelsaftaler med Korea og Golfstaternes Samarbejdsråd og fortsatte forhandlinger med Indien og ASEAN Fortsatte og muligvis afsluttende forhandlinger om associeringsaftaler med Det Andinske Fællesskab, Mellemamerika og Mercosur Gennemførelse af den fælles strategi for forholdet mellem EU og Afrika og den første handlingsplan Meddelelse om innovation, forskning, videnskab og udviklingsteknologier Gennemførelse af økonomiske partnerskabsaftaler og afsluttende forhandlinger til dækning af alle landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS) Gennemførelse af bistandseffektivitetsdagsordenen Anden rapport om udviklingspolitik |

- [1] Kommissionens lovgivnings- og arbejdsprogram for 2008, KOM(2007) 640 endelig af 23.10.2007.

[2] KOM(2007) 502 endelig af 5.9.2007.

[3] KOM(2005) 573 endelig af 15.11.2005.

[4] " Planning & optimising Commission human resources to serve EU priorities ", (SEC(2007)530) af 24.4.2007 (o.a.: foreligger ikke på dansk).

[5] Rapport om interinstitutionelt samarbejde udarbejdet af institutionernes administrationer (Note 9941 af 30.10.2007) som svar på anmodning fra Ville Itälä, ordfører for andre institutioner i forbindelse med 2008-budgetproceduren (betænkning A-0069/2007 af 19.3.2007).