27.10.2007   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 256/86


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om statistik over plantebeskyttelsesmidler«

KOM(2006) 778 endelig — 2006/0258 (COD)

(2007/C 256/16)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 16. maj 2007 under henvisning til EF-traktatens artikel 285, stk. 1, at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, der vedtog sin udtalelse den 8. juni 2007. Ordfører var Frank Van Oorschot.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 437. plenarforsamling af 11.-12. juli 2007, mødet den 11. juli, følgende udtalelse med 138 stemmer for, 1 imod og 3 hverken for eller imod:

1.   Resumé af konklusioner og henstillinger

1.1

EØSU bifalder forordningen om statistik over plantebeskyttelsesmidler som instrument til at måle de fremskridt, medlemsstaterne gør i retning af at opfylde målene i rammedirektivet (1) om bæredygtig anvendelse af pesticider.

1.2

EØSU beklager, at kun den erhvervsmæssige anvendelse i landbruget er genstand for statistikforordningen, og at den potentielt miljøbelastende anvendelse af plantebeskyttelsesmidler på hårde overflader ikke tages med i betragtning.

1.3

EØSU understreger, at når det drejer sig om at sammenholde data om anvendelsen med maksimalgrænseværdierne for restkoncentrationer (MRL) er det ikke kun mængden af anvendte midler og størrelsen af det sprøjtede areal der er relevant, men ligeledes data vedrørende udbytte. Med henblik på at sikre sammenkoblingen af data om anvendelsen med eksisterende plantestatistikker i EU og mere specifikt data vedrørende udbytte, bør anvendelsen af plantestatistikker nævnes eksplicit i forordningen.

2.   Kommissionens forslag

2.1

Formålet med forslaget til forordning er at skabe en ramme for udarbejdelsen af fællesskabsstatistikker over markedsføring og brug af plantebeskyttelsesmidler og forpligte alle medlemsstater til regelmæssigt at udarbejde detaljerede statistikker. For at sikre, at der på grundlag af disse statistikker kan foretages sammenligninger mellem medlemsstaterne og på EU-niveau, fastlægges der i forslaget til forordning ensartede regler for dataindsamling og udarbejdelse af statistikker, der begrænses til den erhvervsmæssige brug i landbruget.

2.2

Disse statistikker vil være afgørende for muligheden for at vurdere den risiko for folkesundhed og miljø, der er forbundet med brugen af plantebeskyttelsesmidler, samt mulighederne for at måle de fremskridt, der gøres i forbindelse med realiseringen af de mål, der findes i rammedirektivet om bæredygtig anvendelse af pesticider.

2.3

Fordelene ved denne foranstaltning skal ses i lyset af det generelle rammedirektiv. Det overordnede formål med foranstaltningerne i rammedirektivet er at opnå miljø- og folkesundhedsmæssige forbedringer eller andre samfundsmæssige fordele (som f. eks. en nedbringelse af de eksterne omkostninger, som brugen af plantebeskyttelsesmidler medfører) gennem en mere bæredygtig brug af pesticider. Fremskridtene kan kun måles på grundlag af pålidelige data og relevante indikatorer. På nationalt eller EU-niveau kan denne forordning medføre umiddelbare fordele i form af et bedre kendskab til brugen af pesticider, en bedre kontrol og en mere målrettet og effektiv lovgivning. Derudover skal adgangen til officielle statistikker i hele Europa sikre et mere gennemskueligt marked og en bedre konkurrenceevne for pesticidindustrien.

3.   Den eksisterende lovramme

3.1

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 396/2005 af 23. februar 2005 om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for pesticidrester i eller på vegetabilske og animalske fødevarer og foderstoffer og om ændring af Rådets direktiv 91/414/EØF.

3.2

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne, særlig bilag I, del A, nr. 9, der bestemmer, at ledere af fødevarevirksomheder, der producerer eller høster planteprodukter, skal føre journaler over enhver anvendelse af plantebeskyttelsesmidler og biocider.

3.3

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om rammerne for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger.

3.4

Rådets direktiv 91/414/EØF af 15. juli 1991 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler, der i øjeblikket er under revision.

4.   Resumé af forslaget

4.1

Den foreslåede forordning indeholder en retlig ramme med ensartede regler for indsamling og formidling af data om markedsføring og anvendelse af plantebeskyttelsesmidler. Den giver navnlig medlemsstaterne anvisninger på:

regelmæssig indsamling af data (årligt for så vidt angår markedsføring — hvert femte år for så vidt angår anvendelse);

hvordan de skal indsamle dataene, enten ved repræsentative undersøgelser, statistiske skøn baseret på ekspertvurderinger eller modeller, indberetningsforpligtelser for distributører af plantebeskyttelsesmidler, indberetningsforpligtelser for professionelle brugere, gennem administrative kilder eller ved en kombination af disse metoder;

hvordan de skal fremsende dataene til Kommissionen.

4.2

Kommissionen får ligeledes til opgave at håndtere tilpasningen af bestemte tekniske aspekter og fastsætte kriterier vedrørende kvalitet og format for de data, der rapporteres.

5.   Generelle bemærkninger

5.1

EØSU bifalder forordningen om statistik over plantebeskyttelsesmidler som instrument til at måle de fremskridt medlemsstaterne gør i retning af at opfylde målene i rammedirektivet om bæredygtig anvendelse af pesticider.

6.   Særlige bemærkninger

6.1   Erhvervsmæssig anvendelse uden for landbruget

6.1.1

Overvågningsdata fra drikkevandsindustrien i Nederlandene viser, at over 50 % af den overskridelse af drikkevandsnormer, der involverer plantebeskyttelsesmidler, skyldes ikke-landbrugsmæssig brug på hårde overflader.

6.1.2

Ved hjælp af statistikforordningen kan der foretages en overordnet vurdering af den samlede anvendelse uden for landbruget ved at trække den mængde af et givent middel, der er brugt i landbruget i et bestemt år, fra den samlede mængde, der er kommet på markedet samme år.

6.1.3

EØSU mener, at denne afledte beregning af anvendelsen uden for landbruget ikke er nøjagtig nok til, at der kan gennemføres en fornuftig evaluering af den politik, der er en konsekvens af rammedirektivet.

6.1.4

Derfor opfordrer EØSU til, at statistikforordningens anvendelsesområde ud over data om erhvervsmæssig brug i landbruget også skal omfatte indsamling af data vedrørende brug af plantebeskyttelsesmidler i skovbrugssektoren, erhvervsmæssig brug på hårde overflader og ikke-erhvervsmæssig brug.

6.2   Statistikforordninger og MRL-data

6.2.1

EØSU understreger, at når det drejer sig om at sammenholde data om anvendelsen med maksimalgrænseværdierne for restkoncentrationer (MRL) er det ikke kun mængden af anvendte midler og størrelsen af det sprøjtede areal der er relevant, men ligeledes data vedrørende udbytte. Brug af samme mængde midler på samme arealstørrelse fører ved et lavere udbytte til en lavere miljøeffektivitet og en større risiko for overskridelse af MRL.

6.2.2

I bilag II i forslaget henvises der til forordning (EØS) 571/88 om tilrettelæggelse af en række fællesskabsundersøgelser om landbrugsbedrifternes struktur. Denne henvisning skal sikre, at der anvendes samme plantekategorier for såvel undersøgelser vedrørende bedriftsstruktur som for anvendelsesdata vedrørende plantebeskyttelsesmidler. Statistikker over brugen af plantebeskyttelsesmidler kan dermed på effektiv vis sammenkobles med udbyttestatistikker for de enkelte plantesorter.

6.2.3

EØSU erkender, at henvisningen til forordning 571/88 giver mulighed for at sammenkoble data vedrørende brug af plantebeskyttelsesmidler med udbyttedata for de berørte plantesorter. Med henblik på at sikre, at der gøres brug af denne mulighed bør anvendelsen af de relevante plantestatistikker, herunder specifikt anvendelsen af udbyttedata, i forbindelse med analysen af anvendelsesdata eksplicit nævnes i forordningen.

Bruxelles, den 11. juli 2007

Dimitris DIMITRIADIS

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  KOM(2006) 373 endelig »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en ramme for Fællesskabets indsats for en bæredygtig anvendelse af pesticider«.