2.5.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 128/102


Adfærdskodeks for medlemmer og forhenværende medlemmer af Revisionsretten

DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 285, 286 og 339,

under henvisning til Revisionsrettens forretningsorden, især artikel 3 og artikel 34, stk. 1, og til gennemførelsesbestemmelserne til Revisionsrettens forretningsorden, især artikel 81, stk. 4, og ud fra følgende betragtninger:

Revisionsrettens medlemmer skal udføre deres hverv i fuldkommen uafhængighed og i Unionens almene interesse, de må hverken søge eller modtage instruktioner fra nogen regering eller noget andet organ, og de skal afholde sig fra enhver handling, som er uforenelig med karakteren af deres hverv.

Ved indsættelsen i hvervet afgiver Revisionsrettens medlemmer en højtidelig forsikring om, at de, såvel i deres tjenesteperiode som efter at denne er afsluttet, vil overholde de forpligtelser, der følger af deres hverv.

Medlemmerne har et særligt ansvar i etiske spørgsmål, da de i kraft af deres eksempel har betydelig indflydelse på organisationens kultur og på fremme af et godt arbejdsklima.

Denne adfærdskodeks afspejler de grundlæggende etiske værdier og principper, der f.eks. er beskrevet i det etiske kodeks fra International Organisation of Supreme Audit Institutions (ISSAI 130), herunder hæderlighed, uafhængighed, objektivitet, kompetence, professionel adfærd, fortrolighed og gennemsigtighed.

Adfærdskodeksen for Revisionsrettens medlemmer af 8. februar 2012 bør revideres for at tage hensyn til erfaringerne med kodeksens anvendelse, så Revisionsretten kan sikre, at de højeste etiske standarder gælder for dens medlemmer, og for at tage hensyn til konklusionerne fra den peerevalueringsrapport vedrørende Revisionsrettens etiske ramme, som i 2019 blev forelagt af de overordnede revisionsorganer for Kroatien og Polen.

For at sikre større gennemsigtighed og konsekvens bør alle bestemmelser vedrørende medlemmernes etiske forpligtelser samles i denne adfærdskodeks, som er en integrerende del af gennemførelsesbestemmelserne til Revisionsrettens forretningsorden.

Revisionsretten har vedtaget en politik for sikring af et tilfredsstillende arbejdsklima og bekæmpelse af psykisk og seksuel chikane.

Visse af de forpligtelser, der i henhold til denne adfærdskodeks gælder medlemmer af Revisionsretten, bør for at være fuldt effektive også gælde forhenværende medlemmer —

vedtaget følgende Adfærdskodeks for medlemmer og forhenværende medlemmer af Revisionsretten:

Artikel 1

Anvendelsesområde

Denne adfærdskodeks finder anvendelse på medlemmer af Revisionsretten og, hvor det udtrykkeligt er angivet, på forhenværende medlemmer af Revisionsretten.

I.   VÆRDIER OG PRINCIPPER

Artikel 2

Generelle bestemmelser

1.   Medlemmerne overholder de højeste standarder for etisk adfærd og går foran med et godt eksempel.

2.   Medlemmerne overholder følgende etiske værdier og principper: hæderlighed, uafhængighed, objektivitet, professionel adfærd, fortrolighed og gennemsigtighed, værdighed, engagement og loyalitet samt tilbageholdenhed og kollegialitet.

Artikel 3

Hæderlighed

1.   Medlemmerne handler ærligt, pålideligt, i god tro og udelukkende i samfundets interesse.

2.   Medlemmerne må ikke modtage gaver eller tilsvarende begunstigelser, hvis værdi overstiger 150 EUR. Medlemmerne må heller ikke modtage godtgørelse fra tredjeparter af åbenbart uforholdsmæssige opholds- og rejseomkostninger.

3.   Medlemmerne må ikke modtage betaling for udførelse af nogen type ekstern aktivitet eller offentliggørelse af publikationer i løbet af deres tjenesteperiode.

4.   Medlemmerne skal anvende den infrastruktur og de ressourcer, de råder over, i fuld overensstemmelse med de relevante generelle og specifikke regler, især Revisionsrettens gældende afgørelser om proceduren for ansættelse af personale i medlemmernes kabinetter, om repræsentations- og receptionsudgifter og om anvendelse af Revisionsrettens tjenestekøretøjer.

5.   Revisionsrettens medlemmer vælger personalet i deres kabinetter under hensyntagen til arbejdets krævende karakter, de ønskede faglige profiler og behovet for at etablere et forhold baseret på gensidig tillid mellem medlemmerne og deres kabinetspersonale. Ægtefæller, partnere og direkte familiemedlemmer må ikke være del af Revisionsrettens medlemmers kabinetter.

Artikel 4

Uafhængighed

1.   Medlemmerne må ikke være under indflydelse af forhold eller påvirkninger, der kompromitterer eller kan opfattes som kompromitterende for deres faglige dømmekraft.

2.   Medlemmerne må hverken søge eller modtage instrukser fra EU-institutioner, -organer, -kontorer eller -agenturer eller fra nogen regering eller noget andet offentligt eller privat organ.

3.   Medlemmerne bevarer deres uafhængighed af politisk indflydelse. Navnlig må de ikke varetage noget politisk embede.

4.   Medlemmernes forbindelser til interessegrupper er forenelige med bevarelsen af deres uafhængighed.

Artikel 5

Objektivitet

1.   Medlemmerne handler på en upartisk og objektiv måde.

2.   Medlemmerne undgår enhver situation, der kan give anledning til en interessekonflikt, eller objektivt kan opfattes som givende anledning til en interessekonflikt. Der opstår en interessekonflikt, hvis en personlig interesse kan påvirke medlemmernes uafhængige udførelse af deres hverv. Personlige interesser omfatter, men er ikke begrænset til, en potentiel gevinst eller fordel for medlemmerne selv, deres ægtefæller, partnere eller direkte familiemedlemmer.

Artikel 6

Kompetence

Medlemmerne udvikler og opretholder den viden og de færdigheder, som er relevante i forbindelse med deres hverv, og handler i overensstemmelse med de gældende standarder og med behørig omhu.

Artikel 7

Professionel adfærd

1.   Medlemmerne overholder de gældende bestemmelser, der er fastsat i traktaterne og den sekundære lovgivning og af Revisionsretten. De undgår enhver adfærd, der kan miskreditere Revisionsretten.

2.   Revisionsrettens medlemmer er opmærksomme på betydningen af deres hverv og ansvar; de går foran med et godt eksempel, idet de tager hensyn til deres hvervs offentlige karakter, og de optræder på en måde, der bevarer og fremmer offentlighedens tillid til Revisionsretten.

Artikel 8

Fortrolighed og gennemsigtighed

1.   Medlemmerne respekterer den fortrolige karakter af Revisionsrettens arbejde. De afslører ikke fortrolige oplysninger om forhold, som ifølge deres natur er tjenestehemmeligheder, jf. artikel 339 i TEUF.

2.   Medlemmerne er ansvarlige for korrekt håndtering af klassificerede dokumenter, fortrolige eller følsomme dokumenter og oplysninger, som de eller deres kabinet kommer i kontakt med under varetagelsen af deres hverv.

3.   Medlemmerne må ikke til private formål, enten på egne eller andres vegne, gøre brug af oplysninger, som de har adgang til i kraft af deres officielle stilling, og som ikke er gjort tilgængelige for offentligheden.

4.   Medlemmerne er opmærksomme på, at deres offentlige embede kræver øget gennemsigtighed og ansvarlighed over for offentligheden. De afbalancerer behovet for gennemsigtighed med fortrolighedshensynet.

Artikel 9

Værdighed

1.   Medlemmerne respekterer deres embedes værdighed og må ikke, uanset mediet, optræde eller ytre sig på en måde, som har en negativ indvirkning på offentlighedens opfattelse af det.

2.   Medlemmerne optræder med høflighed og respekt. De skaber og opretholder et arbejdsklima, som modvirker adfærd, der kan undergrave menneskers værdighed.

Artikel 10

Engagement og loyalitet

1.   Revisionsrettens medlemmer vier deres fulde indsats til varetagelsen af deres mandat. De har bopæl ved Revisionsrettens sæde.

2.   De deltager i Revisionsrettens møder og møderne i de afdelinger og udvalg, som de tilhører, i overensstemmelse med artikel 6 i gennemførelsesbestemmelserne til Revisionsrettens forretningsorden.

3.   I en ånd af loyalitet yder de vedvarende støtte til Revisionsrettens udøvelse af sine beføjelser.

Artikel 11

Tilbageholdenhed og kollegialitet

1.   Medlemmerne udviser i deres optræden og ytringer den tilbageholdenhed, som deres embede kræver, både i og uden for institutionen.

2.   Medlemmerne respekterer under alle forhold Revisionsrettens kollegiale karakter, og de overholder og påtager sig kollektivt ansvar for afgørelser vedtaget af Revisionsretten. Medlemmerne kan dog anvende EU-rettens retsmidler, hvis de mener, at sådanne afgørelser har påført dem skade.

3.   Uden at dette berører formandens ansvar for eksterne forbindelser, har medlemmerne under overholdelse af betingelserne i stk. 4 myndighed til uden for Revisionsretten at kommunikere og fremsætte bemærkninger om beretninger, udtalelser eller oplysninger, som Revisionsretten har besluttet at offentliggøre.

4.   Medlemmerne må ikke uden for Revisionsretten fremsætte bemærkninger, der:

a)

kan anfægte en afgørelse truffet af Revisionsretten

b)

kan skade Revisionsrettens omdømme

c)

kan fortolkes som udtryk for Revisionsrettens holdning til spørgsmål, som ikke hører under dens institutionelle beføjelser, eller som den ikke har taget stilling til

d)

kan inddrage Revisionsretten i kontroverser, selv efter tjenesteperiodens ophør.

Artikel 12

Eksterne aktiviteter

1.   Medlemmerne må ikke udøve nogen erhvervsaktivitet uden for Revisionsretten eller nogen anden ekstern aktivitet, lønnet eller ulønnet, som er uforenelig med deres hverv, jf. artikel 286, stk. 3 og 4, i TEUF.

2.   På de betingelser, der er fastsat i denne artikel, kan medlemmerne gives tilladelse til at udøve ulønnede hverv i stiftelser eller lignende organer inden for det juridiske, videnskabelige, kulturelle, kunstneriske, sociale, sportslige eller velgørende område eller i uddannelsesinstitutioner. Sådanne hverv må ikke omfatte ledelsesfunktioner, beslutningskompetence eller ansvar for eller kontrol med det pågældende organs operationer, men kun omfatte repræsentative eller rådgivende funktioner. Ved »stiftelser eller lignende organer« forstås organisationer eller foreninger, der ikke har gevinst for øje, og som udøver almennyttige aktiviteter på de nævnte områder. Medlemmerne undgår enhver interessekonflikt, der kan opstå, eller objektivt kan opfattes som opstående, i forbindelse med sådanne hverv, især hvis det pågældende organ modtager nogen form for finansiering fra EU-budgettet.

3.   Medlemmer kan også deltage i følgende eksterne aktiviteter under overholdelse af artikel 2 og 10:

a)

varetagelse af kurser i den europæiske integrations interesse, i retsstatsprincippet eller i etik, afholdelse af taler eller deltagelse i konferencer, forudsat at der enten ikke sker nogen betaling eller, hvis en betaling finder sted, at den af arrangøren overføres direkte til en velgørenhedsorganisation efter medlemmets valg

b)

udgivelse af en bog eller en artikel, forudsat at eventuelle forfatterhonorarer i forbindelse med værker, der offentliggøres i relation til et medlems funktioner, af udgiveren overføres direkte til en velgørenhedsorganisation efter medlemmets valg.

4.   Eksterne aktiviteter må ikke

a)

undergrave Revisionsrettens upartiskhed

b)

skabe en interessekonflikt eller objektivt kunne opfattes som skabende en interessekonflikt

c)

være uforholdsmæssigt tidskrævende, også under hensyntagen til den kumulerede effekt af et medlems samlede eksterne aktiviteter

d)

give medlemmet en økonomisk gevinst.

Artikel 13

Medlemmernes forpligtelser efter tjenesteperiodens ophør

1.   Efter tjenesteperiodens ophør overholder forhenværende medlemmer de forpligtelser, der følger af deres hverv og fortsat har virkning efter deres tjenesteperiode, i særdeleshed pligten til efter tjenesteperiodens ophør at udvise hæderlighed og tilbageholdenhed med hensyn til overtagelse af visse hverv eller opnåelse af visse fordele, jf. artikel 286, stk. 4, i TEUF, og de forpligtelser, der er fastsat i denne adfærdskodeks.

2.   De er fortsat bundet af forpligtelserne i forbindelse med tilbageholdenhed og kollegialitet som fastsat i artikel 11 med hensyn til aktiviteter udført i løbet af deres tjenesteperiode. Som fastsat i artikel 339 i TEUF er medlemmerne fortsat underlagt tavshedspligt, efter at deres hverv er ophørt.

II.   PROCEDUREBESTEMMELSER

Artikel 14

Interesseerklæring

1.   Medlemmerne afgiver en interesseerklæring:

a)

senest en måned efter deres tiltrædelse

b)

hvert år den 31. januar

c)

når som helst i tilfælde af væsentlige ændringer i de oplysninger, der skal angives (herunder nye eksterne aktiviteter omfattet af stk. 10)

d)

ved deres udtrædelse af tjenesten.

2.   Interesseerklæringen afgives til formanden ved anvendelse af modellen i bilag I til denne adfærdskodeks.

3.   Interesseerklæringen indeholder de oplysninger, der er angivet i denne artikels stk. 4-11.

4.   Revisionsrettens medlemmer afgiver erklæring om finansielle interesser, aktiver eller passiver, der kan skabe en interessekonflikt eller objektivt kan opfattes som skabende en interessekonflikt i forbindelse med udøvelsen af deres hverv.

5.   Herunder hører individuelle beholdninger af virksomhedskapital, især aktier, og andre former for beholdninger, f.eks. af konvertible obligationer eller investeringscertifikater. Der skal ikke afgives erklæring om investeringsbeviser, som er udstedt af investeringsforeninger og ikke indebærer en direkte interesse i virksomhedskapital.

6.   Der afgives erklæring om enhver ejendom under direkte ejerskab eller ejerskab via et ejendomsselskab med angivelse af dens omtrentlige beliggenhed og dens karakter, undtagen om boliger, der udelukkende benyttes af ejeren og dennes familie. Løsøre er ikke omfattet af denne bestemmelse.

7.   Disse forpligtelser gælder ægtefællers, partneres (1) og mindreårige børns finansielle interesser, såfremt disse objektivt kan anses for at kunne give anledning til en interessekonflikt.

8.   Ved deres tiltrædelse afgiver medlemmerne erklæring om alle deres erhvervsmæssige aktiviteter og æreshverv i de foregående tre år.

9.   For at undgå enhver potentiel risiko for interessekonflikter afgiver medlemmerne erklæring om deres ægtefællers eller partneres (2) eventuelle erhvervsmæssige virksomhed.

10.   Medlemmerne afgiver erklæring om alle deres aktuelle eksterne aktiviteter ud over at afgive erklæring om dem efter den specifikke procedure, der er fastsat i artikel 16, stk. 1. Eksterne aktiviteter henhørende under artikel 12, stk. 3, er ikke omfattet af denne bestemmelse.

11.   Medlemmerne afgiver erklæring om enhver udmærkelse, pris eller æresbevisning, der tildeles dem.

12.   Medlemmerne er ansvarlige for deres egne erklæringer.

13.   Revisionsrettens formand foretager en formel undersøgelse af erklæringerne, bistået af den juridiske tjeneste. Formandens interesseerklæringer undersøges af det medlem, der i rangfølgen følger lige efter formanden i henhold til forretningsordenens artikel 5.

14.   Efter denne undersøgelse offentliggøres interesseerklæringerne på Revisionsrettens websted under behørig hensyntagen til beskyttelsen af personoplysninger.

15.   For at undgå enhver mulig interessekonflikt tager formanden hensyn til erklæringerne i sine forslag til udpegelse af medlemmer til Revisionsrettens afdelinger og udvalg.

16.   Hvis medlemmerne befinder sig i en situation, som ikke er omfattet af interesseerklæringen, men som kan give anledning til en interessekonflikt, meddeler de dette til Revisionsrettens formand. Forholdet undersøges af Etikudvalget, hvorefter det forelægges for Revisionsretten, som træffer de foranstaltninger, som den finder berettigede.

Artikel 14a

Medlemmernes forpligtelser vedrørende visse kontraktforhold

1.   Langvarige kontraktforhold mellem medlemmer og ansatte i Revisionsretten — uanset om kontraktforholdene omfatter betaling eller ej — meddeles til Etikudvalget, som er ansvarligt for at undersøge dem.

2.   Medlemmerne må ikke indgå langvarige leje-, fremleje- eller låneaftaler med ansatte i Revisionsretten.

Artikel 15

Modtagelse af gaver og tilsvarende begunstigelser

1.   Hvis medlemmerne i overensstemmelse med diplomatisk brug eller som udtryk for høflighed modtager gaver eller tilsvarende begunstigelser, hvis værdi overstiger 150 EUR, afleverer de disse til generalsekretæren. I tvivlstilfælde afgiver de erklæring til generalsekretæren om enhver gave, de har modtaget i forbindelse med udførelsen af deres hverv, og anmoder om at få vurderet dens værdi.

2.   Revisionsrettens Sekretariat fører et register over gaver og tilsvarende begunstigelser til en værdi af mere end 150 EUR med angivelse af giveren, og dette register fremlægges offentligt på Revisionsrettens websted.

3.   Denne artikel finder ikke anvendelse på officielle tjenesterejser, hvor et medlem deltager i en begivenhed, hvis arrangør afholder bestemte omkostninger (f.eks. rejse- eller hotelomkostninger).

Artikel 16

Medlemmernes forpligtelser vedrørende eksterne aktiviteter

1.   Medlemmerne meddeler straks alle eksterne aktiviteter og ændringer i eksterne aktiviteter til Revisionsrettens formand ved anvendelse af erklæringsmodellen i bilag II. Medlemmerne beskriver de eksterne aktiviteter så nøjagtigt som muligt ud fra kriterierne i stk. 3.

2.   Formanden videresender enhver sådan erklæring om eksterne aktiviteter til Etikudvalget, som er ansvarligt for at undersøge den.

3.   Etikudvalget undersøger i den forbindelse enhver eksisterende eller meddelt ekstern aktivitet ud fra de generelle kriterier i artikel 12, stk. 4.

4.   Som en undtagelse meddeles eksterne aktiviteter omfattet af artikel 12, stk. 3, litra a) og b), til formanden ved anvendelse af erklæringsmodellen i bilag II, hvorefter erklæringen til orientering sendes til Etikudvalget, som ikke afgiver udtalelse, medmindre det finder dette nødvendigt.

5.   Aktiviteter omfattet af Revisionsrettens afgørelse om tjenesterejseudgifter for Revisionsrettens medlemmer kan ikke udgøre »eksterne aktiviteter« som omhandlet i artikel 12 og 16 i denne kodeks. Medlemmerne er frit stillet til, hvis de finder det relevant, udelukkende til orientering at meddele sådanne aktiviteter til Etikudvalget. Omvendt kan en ekstern aktivitet meddelt i henhold til denne kodeks ikke føre til omkostningsgodtgørelse i henhold til Revisionsrettens afgørelse om tjenesterejseudgifter for Revisionsrettens medlemmer.

Artikel 17

Medlemmernes erhvervsmæssige virksomhed efter tjenesteperiodens ophør

1.   Når medlemmer eller forhenværende medlemmer af Revisionsretten agter at udøve erhvervsmæssig virksomhed inden for de første to år efter tjenesteperiodens ophør, meddeler de straks dette til Revisionsrettens formand ved anvendelse af erklæringsmodellen i bilag III, om muligt mindst to måneder i forvejen.

2.   Ved »erhvervsmæssig virksomhed« forstås i denne kodeks enhver erhvervsaktivitet, lønnet eller ulønnet. Dette omfatter ikke:

a)

ulønnede æreshverv i stiftelser eller lignende organisationer — uden forbindelse til Den Europæiske Unions aktiviteter — inden for politiske, juridiske, videnskabelige, kulturelle, kunstneriske, sociale eller sportslige områder, inden for velgørenhed eller i uddannelsesinstitutioner

b)

forvaltning af aktiver, beholdninger, personlig formue eller familieformue foretaget som privatperson

c)

tilsvarende aktiviteter.

3.   Formanden videresender sådanne erklæringer til undersøgelse i Etikudvalget. Etikudvalget undersøger, om den planlagte erhvervsmæssige virksomhed er forenelig med artikel 286, stk. 4, i TEUF og denne kodeks, om den undergraver Revisionsrettens upartiskhed, og om der foreligger en interessekonflikt.

4.   I forbindelse med sin undersøgelse i medfør af stk. 3 identificerer og vurderer Etikudvalget om fornødent specifikke og begrundede risici vedrørende kriterierne i stk. 3 med udspring i beretninger, for hvilke medlemmet var ordfører i de sidste to år af sin tjenesteperiode. Etikudvalget tager også hensyn til artikel 15 om erhvervsfrihed og ret til at arbejde i EU's charter om grundlæggende rettigheder.

5.   Hvis Etikudvalget mener, at den erhvervsmæssige virksomhed er uforenelig med artikel 286, stk. 4, i TEUF og denne kodeks, meddeler formanden dette til det forhenværende medlem, som skal afholde sig fra at udøve den pågældende aktivitet.

6.   Som en undtagelse forventes der i princippet ingen interessekonflikt, hvis det forhenværende medlem agter at udøve et offentligt embede.

III.   ORGANISATORISK RAMME

Artikel 18

Etikudvalget

1.   Revisionsretten opretter hermed et Etikudvalg, der behandler ethvert etisk spørgsmål, som det finder relevant i forbindelse med standarderne i denne kodeks og Revisionsrettens omdømme, herunder med henblik på at videreudvikle standarderne.

2.   Udvalgets sammensætning er fastlagt i artikel 33 i gennemførelsesbestemmelserne til Revisionsrettens forretningsorden.

3.   Udvalget vælger en formand af sin midte.

4.   Udvalget træder sammen på anmodning fra sin formand eller på baggrund af en anmodning om udtalelse modtaget fra Revisionsrettens formand eller et medlem af Revisionsretten. Udvalgets forhandlinger er fortrolige.

5.   Udvalget afgiver udtalelse senest 30 dage efter at være blevet hørt. På forslag fra sin formand kan udvalget afgive udtalelse ved skriftlig procedure. Som en undtagelse afgiver udvalget udtalelse så hurtigt som muligt, når det høres i medfør af artikel 17.

6.   Udvalget vedtager sine udtalelser ved flertalsafstemning. Udtalelserne er begrundede og indeholder henvisninger til eventuelle afvigende holdninger. Udtalelserne sendes straks til de berørte medlemmer eller forhenværende medlemmer og sendes til orientering til Revisionsrettens formand og Revisionsretten.

7.   Når udvalget behandler en interesseerklæring eller en erklæring om ekstern aktivitet fra et udvalgsmedlem, erstattes det pågældende medlem af en suppleant til udvalget, og medlemmet deltager ikke i udvalgets behandling af spørgsmålet.

8.   Etikudvalget skal udfylde den rolle, som det er tildelt i afgørelsen om Revisionsrettens politik for sikring af et tilfredsstillende arbejdsklima og bekæmpelse af psykisk og seksuel chikane.

9.   Den juridiske tjeneste bistår Etikudvalget i dets opgaver og yder sekretariatsstøtte.

10.   Der indgås en kontrakt mellem Revisionsretten og det eksterne medlem af udvalget om vedkommendes rettigheder og forpligtelser i forbindelse med mandatet, herunder om vederlagets størrelse.

Artikel 19

Interaktion mellem medlemmerne, Etikudvalget og Revisionsretten

1.   Revisionsrettens formand, medlemmer og forhenværende medlemmer kan søge udvalgets råd om ethvert etisk spørgsmål, navnlig vedrørende fortolkningen af denne adfærdskodeks.

2.   Medlemmerne skal omgående meddele det skriftligt til formanden og den relevante afdelingsformand, hvis de mener, at deres uafhængighed påvirkes utilbørligt eller trues af en enhed uden for Revisionsretten.

3.   Revisionsrettens medlemmer og forhenværende medlemmer samarbejder fuldt ud med udvalget, navnlig ved at fremlægge alle de oplysninger og al den dokumentation, som det anmoder om. De har ret til at blive hørt.

4.   Hvis et medlem eller et forhenværende medlem er uenigt i en udtalelse fra Etikudvalget, som berører vedkommende negativt, sender vedkommende senest fem arbejdsdage fra datoen for modtagelsen af udtalelsen en skriftlig forklaring af årsagerne til denne uenighed til formanden, som straks forelægger sagen for Revisionsretten til behandling og endelig afgørelse. Når sagen vedrører en planlagt erhvervsmæssig virksomhed omfattet af artikel 17, behandler Revisionsretten den snarest muligt.

5.   Virkningen af den for Revisionsretten forelagte udtalelse fra Etikudvalget suspenderes. Revisionsretten kan i det omfang, som den måtte finde hensigtsmæssigt, give foreløbige instrukser om den forelagte sag, indtil den har vedtaget sin endelige afgørelse. Det berørte medlem eller forhenværende medlem efterkommer straks sådanne instrukser og den endelige afgørelse fra Revisionsretten.

6.   Revisionsrettens formand sikrer, at der handles på udvalgets udtalelser og på eventuelle relaterede instrukser og afgørelser fra Revisionsretten.

7.   Hvert år vedtager Revisionsretten en rapport om anvendelsen af denne adfærdskodeks, herunder om Etikudvalgets arbejde. Rapporten offentliggøres på Revisionsrettens websted.

Artikel 20

Samarbejde med EPPO og OLAF

Med forbehold af de relevante bestemmelser i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig protokollen vedrørende privilegier og immuniteter, og teksterne med relevans for disses anvendelse, særlig de proceduremæssige garantier i Rådets forordning (EU) 2017/1939 (3) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 (4), samarbejder Revisionsrettens medlemmer fuldt ud med Den Europæiske Anklagemyndighed og Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig i forbindelse med disses undersøgelser og efterforskninger.

IV.   ALMINDELIGE OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 21

Anvendelse af adfærdskodeksen

1.   Revisionsrettens formand og medlemmer sikrer, at denne adfærdskodeks overholdes, og at den anvendes i god tro og under behørig hensyntagen til proportionalitetsprincippet. Revisionsrettens eksisterende interne og eksterne kontrolforanstaltninger finder anvendelse på de aktiviteter, der er omfattet af denne kodeks.

2.   Ved fortolkningen af denne kodeks tages der hensyn til relevante europæiske og internationale praksis og standarder, uden at dette berører kodeksens bestemmelser, som indeholder et komplet sæt rettigheder og forpligtelser.

Artikel 22

Afsluttende bestemmelser

1.   Denne adfærdskodeks er en del af gennemførelsesbestemmelserne til Revisionsrettens forretningsorden, hvortil den knyttes som bilag.

2.   Den ophæver og erstatter adfærdskodeksen for Revisionsrettens medlemmer af 10. februar 2022.

3.   Den træder i kraft med øjeblikkelig virkning.

4.   Artikel 14, stk. 8, i den reviderede adfærdskodeks finder ikke anvendelse på medlemmer, hvis tjenesteperiode er påbegyndt på tidspunktet for vedtagelsen af denne kodeks.

5.   Denne adfærdskodeks meddeles de forhenværende medlemmer, sendes til orientering til Europa-Parlamentet og Rådet og offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Luxembourg, den 7. april 2022.

På Revisionsrettens vegne

Klaus-Heiner LEHNE

Formand


(1)  Partnere i faste ægteskabslignende forhold som defineret i artikel 1, stk. 2, litra c), i bilag VII til personalevedtægten.

(2)  Samme.

(3)  Rådets forordning (EU) 2017/1939 af 12. oktober 2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed (»EPPO«) (EUT L 283 af 31.10.2017, s. 1).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).


BILAG I

INTERESSEERKLÆRING

(artikel 14)

Fuldt navn:

I.

Finansielle interesser, aktiver og passiver (adfærdskodeksens artikel 14, stk. 4 og 5)

Angiv interesser, aktiver og passiver, der kan skabe en interessekonflikt eller objektivt kan opfattes som skabende en interessekonflikt i forbindelse med udøvelsen af dit hverv. Angiv for hver interesse:

Interessetypen (f.eks. aktier, obligationer, lån, anden interesse, passiv)

Den pågældende enhed (f.eks. virksomhed, bank, fond)

Interessens størrelse (f.eks. antallet af aktier)

 

 

 

II.

Ægtefælles, partners eller mindreårige børns finansielle interesser, der objektivt kan anses for at kunne give anledning til en interessekonflikt (adfærdskodeksens artikel 14, stk. 7).

Angiv navn på pågældende ægtefælle, partner eller mindreårige børn og de samme oplysninger som under I.

III.

Fast ejendom (adfærdskodeksens artikel 14, stk. 6)

Enhver ejendom under direkte ejerskab eller ejerskab via et ejendomsselskab med angivelse af dens omtrentlige beliggenhed og dens karakter (1) . Ejendommens værdi skal ikke opgives.

IV.

Tidligere aktiviteter (adfærdskodeksens artikel 14, stk. 8) (2)

Angiv postens eller posternes art, organets navn og dets formål/virksomhed.

V.

Aktuelle eksterne aktiviteter (adfærdskodeksens artikel 14, stk. 10) (3) (4)

Angiv hver aktivitets betegnelse og beskriv dens art og formål.

VI.

Ægtefælles eller partners erhvervsmæssige virksomhed (adfærdskodeksens artikel 14, stk. 9)

VII.

Udmærkelser, priser og æresbevisninger samt yderligere relevante oplysninger (adfærdskodeksens artikel 14, stk. 11)

Jeg erklærer hermed, at ovenstående oplysninger er korrekte.

Dato:

Underskrift:

Denne erklæring offentliggøres i overensstemmelse med kodeksens artikel 14, stk. 14.


(1)  Som fastsat i artikel 14, stk. 6, omfatter dette ikke »boliger, der udelukkende benyttes af ejeren og dennes familie«.

(2)  Erklæringen under dette punkt afgives af nye medlemmer ved begyndelsen af deres første mandatperiode. Hvis og når deres erklæring ajourføres, kopieres denne del uændret. Medlemmer, der begynder en ny (anden eller tredje) seksårig mandatperiode uden afbrydelse mellem mandatperioderne, er fritaget fra at afgive erklæringen under dette punkt.

(3)  De eksterne aktiviteter, der er omfattet af artikel 12, stk. 3, litra a) og b), oplyses ikke her, men behandles i henhold til artikel 16, stk. 4.

(4)  Hvis du lige er begyndt på din første mandatperiode, og én eller flere af dine eksterne aktiviteter stadig undersøges på grundlag af din erklæring i henhold til artikel 16, skal du angive dem fuldt ud og tilføje følgende fodnote: »Denne eksterne aktivitet undersøges på nuværende tidspunkt af Revisionsrettens Etikudvalg.« Når proceduren i henhold til artikel 16, stk. 3, er afsluttet, skal du indsende en ajourført interesseerklæring, som afspejler procedurens resultat.


BILAG II

ERKLÆRING OM EN EKSTERN AKTIVITET

(artikel 12 og 16)

Fuldt navn:

Den eksterne aktivitets betegnelse:

Beskrivelse:

Beskriv aktiviteten så nøjagtigt som muligt og vedlæg eventuel relevant dokumentation.

Oplysninger:

Angiv oplysninger til vurderingsbrug, som dokumenterer, om aktiviteten:

a)

undergraver Revisionsrettens upartiskhed

b)

skaber en interessekonflikt

c)

er uforholdsmæssigt tidskrævende (både i sig selv og under hensyntagen til dine kumulerede eksterne aktiviteter)

d)

giver dig en økonomisk gevinst.

Planlagt dato for den eksterne aktivitet:

Angiv rejse- og opholdsomkostninger dækket af tredjeparter:

Jeg erklærer hermed, at ovenstående oplysninger er korrekte.

Dato:

Underskrift:


BILAG III

ERKLÆRING OM ERHVERVSMÆSSIG VIRKSOMHED

(artikel 17 (1))

Fuldt navn:

Planlagt erhvervsmæssig virksomhed:

Beskrivelse:

Beskriv den erhvervsmæssige virksomhed så udførligt og nøjagtigt som muligt og vedlæg eventuel relevant dokumentation som bilag.

Oplysninger:

Angiv oplysninger til vurderingsbrug, som dokumenterer, om den erhvervsmæssige virksomhed:

a)

undergraver Revisionsrettens upartiskhed:

b)

skaber en interessekonflikt:

Planlagt startdato for den erhvervsmæssige virksomhed:

Jeg erklærer hermed, at ovenstående oplysninger er korrekte.

Dato:

Underskrift:


(1)  Bemærk, at aktiviteter omfattet af undtagelsen i artikel 17, stk. 2, litra a)-c), ikke skal opgives.