10.2.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 46/34


KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2021/156

af 9. februar 2021

om fornyelse af mandatet for Den Europæiske Gruppe vedrørende Etik inden for Naturvidenskab og Ny Teknologi

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Artikel 2 i traktaten om Den Europæiske Union knæsætter de værdier, som Den Europæiske Union bygger på. Artikel 6 i traktaten om Den Europæiske Union giver Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder samme juridiske værdi som traktaterne og fastslår, at grundlæggende rettigheder, garanteret ved den europæiske menneskerettighedskonvention og som resultat af medlemsstaternes fælles forfatningsmæssige traditioner, udgør generelle principper i EU-retten.

(2)

Den 20. november 1991 besluttede Europa-Kommissionen at indarbejde etik i beslutningsprocessen i forbindelse med Fællesskabets politik for forskning og teknologisk udvikling ved at nedsætte Gruppen af Rådgivere vedrørende de Etiske Følgevirkninger af Bioteknologi (Group of Advisers on the Ethical Implications of Biotechnology (GAEIB)).

(3)

Kommissionen besluttede den 16. december 1997 at erstatte GAEIB med Den Europæiske Gruppe vedrørende Etik inden for Naturvidenskab og Ny Teknologi (European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE)) og udvide gruppens mandat til at dække alle anvendelsesområder af videnskab og teknologi. EGE's mandat blev efterfølgende forlænget, senest ved Kommissionens afgørelse (EU) 2016/835 (1), for en periode på fem år, som udløber den 28. maj 2021.

(4)

EGE's mandat bør fornyes efter denne dato for en ubegrænset periode, og de nye medlemmer bør udnævnes i overensstemmelse med Kommissionens afgørelse C(2016) 3301 af 30. maj 2016 om fastlæggelse af horisontale regler om oprettelse af Kommissionens ekspertgrupper og deres funktion (»de horisontale regler«).

(5)

EGE bør fortsat yde uafhængig rådgivning på horisontalt plan til Kommissionen om alle EU-politikker og -lovgivning, hvor etiske og samfundsmæssige aspekter og grundlæggende rettigheder knytter sig til udviklingen inden for videnskab og teknologi, enten på Kommissionens anmodning eller på eget initiativ og efter aftale med Kommissionen. Kommissionen kan henlede gruppens opmærksomhed på spørgsmål, som Europa-Parlamentet og Rådet anser for at være af stor etisk betydning.

(6)

EGE's virke er afgørende for integrationen af grundlæggende rettigheder og værdier i Unionens politikker på alle områder inden for videnskabelig og teknologisk innovation. Med henblik herpå bør EGE udarbejde dybdegående analyser og konkrete anbefalinger vedrørende store etiske udfordringer og fremsætte disse i form af udtalelser og erklæringer.

(7)

EGE bør bestå af højt kvalificerede og uafhængige eksperter, der udnævnes i deres personlige egenskab, og som handler uafhængigt og i offentlighedens interesse. Kommissionen bør i forbindelse med udvælgelsen af medlemmerne bistås af et uafhængigt indstillingsudvalg. Udvælgelsen bør foretages på grundlag af objektive kriterier efter en åben indkaldelse af ansøgninger.

(8)

Der bør fastsættes regler for EGE's medlemmers videregivelse af oplysninger.

(9)

Personoplysninger bør behandles i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 (2).

(10)

Af klarhedshensyn og af hensyn til retssikkerheden bør afgørelse (EU) 2016/835 formelt ophæves med virkning fra den 28. maj 2021. For så vidt angår behovet for at revidere bestemmelserne om udvælgelsesproceduren og mødeudgifter inden udløbet af mandatet i henhold til afgørelse (EU) 2016/835, bør de relevante bestemmelser finde anvendelse fra dagen for vedtagelsen af denne afgørelse —

BESTEMT FØLGENDE:

Artikel 1

Genstand

Den Europæiske Gruppe vedrørende Etik inden for Naturvidenskab og Ny Teknologi (EGE) oprettes.

Artikel 2

Opgaver

EGE har til opgave at yde uafhængig rådgivning til Kommissionen i spørgsmål, hvor etiske og samfundsmæssige aspekter og grundlæggende rettigheder knytter sig til udviklingen inden for videnskab og ny teknologi, enten på Kommissionens anmodning eller på eget initiativ, udtrykt via gruppens formand og efter aftale med den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen.

EGE skal navnligt:

a)

udpege, afgrænse og behandle etiske spørgsmål, som følger af udviklingen inden for videnskab og teknologi

b)

yde rådgivning af afgørende betydning for udviklingen, gennemførelsen og overvågningen af Unionens politikker eller lovgivning i form af analyser og anbefalinger udtrykt i udtalelser og erklæringer med det formål at fremme en etisk politikudformning i EU i overensstemmelse med Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder.

Artikel 3

Høring

Kommissionen kan høre EGE om alle spørgsmål inden for opgaveområderne i artikel 2. I den forbindelse kan Kommissionen henlede EGE's opmærksomhed på spørgsmål, som Europa-Parlamentet og Rådet anser for at være af stor etisk betydning. EGE høres efter behov af andre ekspertgrupper, der er nedsat af Kommissionen, om spørgsmål vedrørende de opgaver, der er fastsat i artikel 2.

Artikel 4

Medlemmer

1.   EGE sammensættes af op til 15 medlemmer.

2.   Medlemmerne skal have kompetencer inden for de opgaveområder, der er fastsat i artikel 2.

3.   Medlemmerne udnævnes i deres personlige egenskab.

4.   Medlemmerne handler uafhængigt og ud fra almene samfundshensyn. De underretter rettidigt den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen, i Generaldirektoratet for Forskning og Innovation, om enhver interessekonflikt, der kunne rejse tvivl om deres uafhængighed.

5.   Medlemmer, som ikke længere er i stand til at bidrage effektivt til EGE's arbejde, som ifølge den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen ikke opfylder de betingelser, der er fastsat i artikel 339 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, eller som træder tilbage, indbydes ikke længere til at deltage i gruppens møder og kan for den resterende del af deres mandatperiode afløses af en anden person udnævnt af Kommissionens formand fra den reserveliste, der er omhandlet i artikel 5, stk. 7.

Artikel 5

Udvælgelsesprocedure

1.   EGE's medlemmer udvælges efter en offentlig indkaldelse af ansøgninger, som offentliggøres i Kommissionens register over ekspertgrupper og lignende enheder (»registret over ekspertgrupper«). Desuden kan indkaldelsen af ansøgninger offentliggøres på andre måder, herunder på særlige websteder. Indkaldelsen af ansøgninger skal klart beskrive udvælgelseskriterierne, herunder den nødvendige ekspertise i forbindelse med det arbejde, som skal udføres. Ansøgningsfristen skal være på mindst fire uger.

2.   Privatpersoner, der ansøger om medlemskab, skal oplyse om alle omstændigheder, der kunne give anledning til interessekonflikter. Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen skal navnlig pålægge disse privatpersoner at indgive en interesseerklæring (»interesseerklæringsformular«) på grundlag af den faste interesseerklæringsformular for ekspertgrupper sammen med et ajourført CV som led i deres ansøgning. For at en person kan udnævnes som medlem i sin personlige egenskab skal vedkommende indsende en behørigt udfyldt interesseerklæringsformular. Eventuelle interessekonflikter vurderes i overensstemmelse med de horisontale regler.

3.   Medlemmerne af EGE udnævnes af Kommissionens formand på grundlag af et forslag fra det medlem af Kommissionen, der har ansvaret for den tjenestegren i Kommissionen, der varetager EGE's sekretariat, blandt specialister med kompetence på de områder, der er nævnt i artikel 2, og som har ansøgt om medlemskab.

4.   Udvælgelsesproceduren overvåges af et indstillingsudvalg. Indstillingsudvalget bistår navnlig Kommissionen med at udvælge potentielle medlemmer af EGE og med at vurdere deres disponibilitet og villighed til at gøre tjeneste i gruppen. Indstillingsudvalget består af tre medlemmer, der udnævnes af det medlem af Kommissionen, der er ansvarlig for den tjenestegren i Kommissionen, der varetager EGE's sekretariat, og bistås af et sekretariat, som stilles til rådighed af den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen. Indstillingsudvalget foretager en vurdering af de kvalificerede ansøgere på den liste, som den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen udarbejder på grundlag af en indledende vurdering af alle ansøgninger ud fra udvælgelseskriterierne. Indstillingsudvalget forelægger sine indstillinger for det medlem af Kommissionen, der har ansvaret for den tjenestegren i Kommissionen, der varetager EGE's sekretariat.

5.   Ved udvælgelsen af medlemmer af EGE skal den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen tilstræbe så vidt muligt at sikre et højt niveau af ekspertise og pluralisme, geografisk balance, kønsbalance samt en afbalanceret repræsentation af relevant knowhow og relevante interesseområder, idet der tages hensyn til EGE's opgaver, jf. artikel 2, den type ekspertviden, der er behov for, og kandidaternes ansøgninger.

6.   Medlemmerne udnævnes for en periode på højst tre år. De varetager deres hverv, indtil de afløses, eller deres mandat udløber. Mandatet kan fornyes. Medlemskab af EGE er begrænset til højst tre perioder.

7.   Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen opstiller en reserveliste med egnede kandidater, der kan anvendes til at udnævne afløsere for medlemmer. Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen anmoder ansøgerne om deres samtykke, inden deres navne opføres på reservelisten.

Artikel 6

Formand

EGE vælger blandt medlemmerne en formand og en eller to næstformænd for hele deres mandatperiode; afgørelsen træffes ved simpelt flertal.

Artikel 7

Gruppens virke

1.   Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen varetager i nært samarbejde med EGE's formand ansvaret for koordinering og tilrettelæggelse af EGE's arbejde og står for dens sekretariatsfunktion.

2.   Tjenestemænd i Kommissionen fra andre tjenestegrene med interesse i EGE's og dens undergruppers møder kan anmode om at deltage i disse.

3.   EGE's arbejdsprogram, herunder etiske analyser, som gruppen på eget initiativ foreslår at udarbejde, skal godkendes af den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen. Enhver anmodning om en etisk analyse skal indeholde parametrene for analysen. Når Kommissionen anmoder EGE om rådgivning, fastsætter den en frist for analysen.

4.   EGE's udtalelser skal omfatte anbefalinger. De skal være baseret på en oversigt over de pågældende videnskabers og teknologiers aktuelle stade og en grundig analyse af de involverede etiske spørgsmål. De relevante tjenestegrene i Kommissionen underrettes om gruppens anbefalinger.

5.   EGE arbejder kollegialt. Arbejdsgangen, der baseres på forretningsordenen, bør sikre, at alle medlemmer kan deltage aktivt i gruppens aktiviteter. Gruppen vedtager i princippet sine udtalelser og erklæringer ved konsensus. Ved afstemning træffer medlemmerne beslutning med simpelt flertal. Medlemmer, der har stemt imod eller har undladt at stemme, har ret til at få knyttet et dokument, der sammenfatter begrundelserne for deres holdning (i en mindretalsudtalelse), som bilag til udtalelsen eller erklæringen, sammen med navnet eller navnene på det eller de medlemmer, der er i mindretal.

6.   Alle udtalelser sendes til formanden for Kommissionen eller en repræsentant udpeget af formanden. Hver udtalelse skal straks efter EGE's vedtagelse offentliggøres på EGE's websted og sendes til Europa-Parlamentet og Rådet.

7.   EGE's møder holdes i princippet i Kommissionens lokaler på betingelser og efter en tidsplan, der er fastsat af den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen. EGE mødes mindst seks gange i løbet af en tolvmåneders periode svarende til mindst tolv arbejdsdage pr. år. Der kan holdes yderligere møder, når det er nødvendigt, efter aftale med den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen.

8.   Med henblik på udarbejdelsen af EGE's analyser og inden for rammerne af de disponible ressourcer kan den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen iværksætte undersøgelser med henblik på at indsamle nødvendig videnskabelig og teknisk information samt knytte tætte forbindelser med repræsentanter for de forskellige etiske organer i medlemsstaterne og i tredjelande.

9.   Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen arrangerer en offentlig rundbordsdrøftelse med henblik på at fremme dialogen og skabe øget åbenhed omkring hver udtalelse, som EGE afgiver. EGE skal knytte tætte forbindelser til de tjenestegrene i Kommissionen, der er berørt af de spørgsmål, den behandler.

10.   Hvis operative omstændigheder kræver, at der ydes rådgivning om et givet emne hurtigere end vedtagelsen af en udtalelse tillader det, kan EGE fremsætte korte erklæringer eller andre former for analyse, der om nødvendigt følges op af en mere fuldstændig analyse i form af en udtalelse; i givet fald sikres der den samme åbenhed som i forbindelse med enhver anden udtalelse. Erklæringerne offentliggøres og stilles til rådighed på EGE's websted. Som led i sit arbejdsprogram kan gruppen efter aftale med den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen ajourføre en udtalelse, hvis den finder det nødvendigt.

11.   Drøftelserne i EGE er fortrolige. Gruppen kan efter aftale med den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen og ved simpelt flertal blandt sine medlemmer beslutte at give offentligheden adgang til sine drøftelser.

12.   Referaterne af drøftelserne af hvert punkt på dagsordenen og af EGE's udtalelser skal være meningsfulde og fuldstændige. Referater udfærdiges af sekretariatet under formandens ansvar.

Artikel 8

Undergrupper

1.   Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen kan oprette undergrupper med henblik på at undersøge specifikke spørgsmål på grundlag af et mandat, der fastlægges af den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen. Undergrupper fungerer i overensstemmelse med de horisontale regler og aflægger rapport til EGE. De opløses, når deres mandat er opfyldt.

2.   De medlemmer af undergrupper, som ikke er medlemmer af EGE, udvælges via en offentlig indkaldelse af ansøgninger, i overensstemmelse med artikel 5 og de horisontale regler (3).

Artikel 9

Indbudte eksperter

1.   Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen kan indbyde eksperter og repræsentanter for relevante organisationer med særlig ekspertise eller særlige perspektiver til at deltage i EGE's eller undergruppernes arbejde på ad hoc-basis med henblik på en drøftelse om et emne på dagsordenen.

2.   Den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen kan også gøre brug af eksterne eksperter til at deltage i EGE's arbejde på ad hoc-basis, hvis det anses for nødvendigt for at dække hele spektret af etiske spørgsmål i forbindelse med fremskridt inden for videnskab og ny teknologi.

Artikel 10

Forretningsorden

På forslag fra og efter aftale med den ansvarlige tjenestegren i Kommissionen fastsætter EGE i overensstemmelse med de horisontale regler selv sin forretningsorden med simpelt flertal på grundlag af standardforretningsordenen for ekspertgrupper.

Artikel 11

Tavshedspligt og håndtering af klassificerede informationer

EGE's og undergruppernes medlemmer samt de indbudte eksperter og medlemmerne af Indstillingsudvalget er pålagt tavshedspligt, som i medfør af traktaterne og gennemførelsesbestemmelserne hertil finder anvendelse på alle medlemmer af institutionerne og deres personale, og er omfattet af Kommissionens sikkerhedsforskrifter vedrørende beskyttelse af EU's klassificerede informationer som fastsat ved Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 (4) og (EU, Euratom) 2015/444 (5). Hvis de tilsidesætter disse forpligtelser, kan Kommissionen træffe alle relevante foranstaltninger.

Artikel 12

Gennemsigtighed

1.   EGE og dens undergrupper registreres, og medlemmernes navne offentliggøres i registret over ekspertgrupper.

2.   Alle relevante dokumenter, herunder dagsordener, referater og deltagernes bidrag, stilles til rådighed enten i registret over ekspertgrupper eller via et link fra registret til et særligt websted, hvor disse oplysninger kan findes. Adgangen til de særlige websteder må ikke være betinget af brugerregistrering eller underlagt andre begrænsninger. Navnlig skal dagsordenen og andre relevante baggrundsdokumenter offentliggøres i god tid før mødet efterfulgt af rettidig offentliggørelse af referater. Undtagelser fra forpligtelsen til offentliggørelse kan kun forekomme i tilfælde, hvor det vurderes, at et dokuments udbredelse ville være til skade for beskyttelsen af en offentlig eller privat interesse, jf. artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 (6).

Artikel 13

Mødeudgifter

1.   Der ydes ikke vederlag for det arbejde, der udføres af deltagerne i forbindelse med EGE's og undergruppernes aktiviteter.

2.   Deltagernes og Indstillingsudvalgets rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med EGE's og undergruppernes aktiviteter refunderes af Kommissionen. Godtgørelse finder sted i overensstemmelse med de gældende bestemmelser i Kommissionen og inden for grænserne af de disponible bevillinger, der er tildelt Kommissionens tjenestegrene som led i den årlige procedure for tildeling af ressourcer.

Artikel 14

Ophævelse

Afgørelse (EU) 2016/835 ophæves med virkning fra den 28. maj 2021.

Artikel 15

Anvendelighed

Med undtagelse af artikel 5 og artikel 13 anvendes denne afgørelse fra den 28. maj 2021.

Udfærdiget i Bruxelles, den 9. februar 2021.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  Kommissionens afgørelse (EU) 2016/835 af 25. maj 2016 om fornyelse af mandatet for Den Europæiske Gruppe vedrørende Etik inden for Naturvidenskab og Ny Teknologi (EUT L 140 af 27.5.2016, s. 21).

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).

(3)  Jf. artikel 10 og artikel 14, stk. 2, i de horisontale regler.

(4)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/443 af 13. marts 2015 om sikkerhedsbeskyttelse i Kommissionen (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 41).

(5)  Kommissionens afgørelse (EU, Euratom) 2015/444 af 13. marts 2015 om reglerne for sikkerhedsbeskyttelse af EU's klassificerede informationer (EUT L 72 af 17.3.2015, s. 53).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43). Disse undtagelser har til formål at beskytte den offentlige sikkerhed, militære anliggender, internationale forbindelser, finanspolitik, valutapolitik eller økonomisk politik, privatlivets fred og den enkeltes integritet, forretningsmæssige interesser, retslige procedurer og juridisk rådgivning, inspektioner/undersøgelser/revision samt institutionens beslutningsproces.