29.12.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

CI 451/4


Fælles konklusioner fra Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen

Politiske mål og prioriteter for 2020-2024

(2021/C 451 I/02)

For valgperioden frem til 2024 er de tre institutioner enige om at levere en ambitiøs politisk og lovgivningsmæssig dagsorden for genopretning og fornyet vitalitet. Det er en positiv dagsorden med henblik på en mere modstandsdygtig Union, som stræber efter at komme på fode igen efter virkningerne af covid-19-pandemien og samtidig udnytte mulighederne i forbindelse med den dobbelte klimamæssige og digitale transformation og styrke Europas åbne strategiske autonomi. For at bringe Unionen og dens partnere på vej mod genopretning og forberede disse omstillinger vil vi prioritere følgende mål i løbet af de næste fire år:

1.

Vi vil gøre alt for at sikre en fuldstændig genopretning efter covid-19-pandemien, hvor ingen lades i stikken. Vi vil fortsat beskytte liv og levebrød, støtte sundhedspersonale og sikre medicinske produkters tilgængelighed i og uden for EU og prioritere udviklingen og udbredelsen af en vaccine på verdensplan. Vi vil fortsat koncentrere vores indsats om foranstaltninger til at lette virkningerne af den økonomiske krise. Vi vil bruge vores ambitiøse flerårige budget, forstærket af NextGenerationEU, til at fremme genopretningen og forme morgendagens økonomi og samtidig gennemføre køreplanen for indførelse af nye egne indtægter. Vi vil uddybe det indre marked for at understøtte en stærk genopretning og opbygge et mere konkurrencedygtigt og bæredygtigt Europa. Vi vil tage fat på erfaringerne fra sundhedskrisen og de sårbarheder, den har afdækket, med et mere ambitiøst samarbejde om sundhed og civilbeskyttelse og opbygge en europæisk sundhedsunion, samtidig med at de nationale kompetencer respekteres.

2.

Ud over at forvalte pandemien på en koordineret måde vil vi intensivere vores indsats for at opbygge fremtidens Union. Med henblik herpå vil vi prioritere foranstaltninger, der fremskynder omstillingen til et mere retfærdigt, sundere, grønnere og mere digitalt samfund i EU og på den globale scene. Vi vil øge vores forskning og udvikling samt vores innovationskapacitet for at fremskynde den grønne og den digitale omstilling, navnlig på centrale områder som energisektoren, højtydende databehandling og pålidelig kunstig intelligens.

3.

EU’s globale lederskab i bekæmpelsen af klimaændringerne er fortsat en central prioritet, da drastiske emissionsreduktioner og en mere effektiv ressourceudnyttelse i alle økonomiske sektorer er blevet en bydende nødvendighed. Samtidig giver den grønne omstilling kolossale muligheder for økonomisk vækst og jobskabelse, alt imens den forbedrer vores modstandsdygtighed over for klimaændringer. I de kommende fire år vil vi forfølge vores mål om klimaneutralitet senest i 2050, om en socialt retfærdig omstilling til en konkurrencedygtig, bæredygtig og cirkulær økonomi, om beskyttelse af biodiversiteten og om gennemførelse af FN’s 2030-mål for bæredygtig udvikling.

4.

Covid-19-krisen har fremskyndet hyperkonnektivitet og integrationen af nye teknologier, der former vores måde at leve på og ændrer vores måde at lære, arbejde, omgås andre og forbruge på. Krisen har også afsløret de sårbarheder, som Europa står over for – fra cybersikkerhed til kapacitetsproblemer og utilstrækkelig bredbåndsinfrastruktur i mange regioner. For at styrke vores plads i den globale økonomi og forsvare vores værdier vil vi forme vores egne digitale løsninger og skabe europæisk, digital suverænitet. Vores indsats skal samtidig have fokus på adgang til og beskyttelse af data, udvikling af innovativ teknologi og opgradering af vores infrastruktur. For at udnytte det aktuelle momentum og sætte Europa på en ambitiøs kurs mod yderligere digitalisering vil vi fastsætte klare digitale mål for 2030 og arbejde sammen om at realisere dem. Krisens økonomiske virkninger og genopretningens hastighed vil ikke være ens for alle samfundsgrupper og alle EU-regioner. Krisen har øget arbejdsløsheden, især blandt unge og kvinder med usikre former for beskæftigelse. Vi vil derfor vedtage foranstaltninger til yderligere gennemførelse af den europæiske søjle for sociale rettigheder, navnlig for at beskytte arbejdstagernes rettigheder i den digitale økonomi, skabe lige muligheder for alle, udvikle en ramme for passende mindstelønninger og gøre lønnen mere gennemsigtig.

5.

For at gøre vores økonomi mere modstandsdygtig og robust vil vi styrke dens grundlag yderligere. Vi vil sikre fri bevægelighed ved hjælp af et velfungerende Schengenområde, styrke, uddybe og revitalisere det indre marked, støtte nationale reform- og investeringsprogrammer og tilskynde til private investeringer for at kickstarte økonomien. Vi vil føre en ambitiøs europæisk industripolitik for at gøre vores industri mere bæredygtig, grøn, konkurrencedygtig på verdensplan og mere modstandsdygtig. Vi er nødt til at styrke vores fælles valuta, sikre større finansiel stabilitet og beskytte os selv mod økonomisk kriminalitet, skattesvig, skatteunddragelse og skatteundgåelse samt hvidvaskning af penge. Europæiske virksomheder og borgere skal beskyttes mod illoyal konkurrence fra udlandet. For at opnå dette vil vi indføre en række passende foranstaltninger på skatteområdet og imødegå de forvridende virkninger, som visse udenlandske subsidier har på vores indre marked. For at undgå forsyningsknaphed og afhængighed af varer, der er afgørende for vores borgeres sikkerhed eller for, at vores økonomi kan fungere, vil vi kortlægge strategiske afhængighedsforhold og træffe foranstaltninger til at mindske dem. Vi vil styrke vores åbne strategiske autonomi og modstandsdygtighed og fastholde vores urokkelige engagement i åben og regelbaseret handel.

6.

Autoritære regimers forsøg på at udbrede vildledende fortællinger om covid-19-pandemien og undergrave vores demokratiske samfund er i fremmarch. Vores Unions fremtid afhænger af vores evne til at forsvare vores fælles værdier og styrke vores demokratiske model. Vi er fast besluttet på at overholde retsstatsprincippet, som vores demokratiske system bygger på. Vi vil handle beslutsomt for at garantere europæernes sikkerhed. Vi vil også styrke vores fælles kapacitet til at bekæmpe terrorisme og hybride trusler samt nye og eksisterende tværsektorielle, grænseoverskridende og hybride trusler og forbrydelser. Mennesket er det bankende hjerte i vores demokrati. Vi vil håndtere de presserende samfundsmæssige problemer, der er forbundet med demografiske forandringer. Vi vil fortsat forsvare respekten for grundlæggende rettigheder og ikkeforskelsbehandling i og uden for EU. Vi vil bekæmpe racisme og arbejde for en Union med lige rettigheder og lige muligheder for alle. Vi vil afslutte vores arbejde med den omfattende reform af vores migrations- og asylsystem for at sikre en effektiv og human strategi og give os redskaber til at imødegå fremtidige udfordringer.

7.

Vi vil styrke EU’s rolle som global aktør: samarbejde er afgørende for at påvirke den globale udvikling, der former vores fremtid, og for at bevare en sund planet. Vi vil derfor fremme og reformere den regelbaserede, multilaterale verdensorden. Vi vil arbejde tæt sammen med vores strategiske partnere og ligesindede lande, navnlig med den nye amerikanske regering, for at nå disse mål. Vi vil føre en revitaliseret udvidelsespolitik, lægge særlig vægt på vores partnere i de østlige og sydlige nabolande og fremme et dynamisk partnerskab med Afrika. Vi vil forbedre vores forsvarskapacitet for at sikre et stærkere Europa som led i en stærkere transatlantisk alliance. Vi vil arbejde for et stærkt WTO og lige konkurrencevilkår og samtidig sikre vores evne til at reagere på urimelig praksis og manglende gensidighed.

Disse politiske mål og prioriteter vil inspirere og være retningsgivende for vores indsats i de kommende år. Vi vil indlejre strategisk fremsynethed i vores politikudformning for bedre at forstå de aktuelle politiske valgs fremtidige virkninger, for at nå i mål med den grønne og den digitale omstilling og for at øge vores evne til at påvirke den globale udvikling. Vi vil arbejde sammen for at skabe resultater for vores borgere. I den forbindelse vil vi skabe muligheder for, at de kan give deres mening til kende i EU’s politiske beslutningsproces, herunder via konferencen om Europas fremtid. Vi vil følge princippet om europæisk merværdi, nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet og udnytte det fulde potentiale, som traktaterne giver os.

Udfærdiget i Bruxelles den tiende dag af December om året to tusinde og tyve.

For Europa-Parlamentet

Formand

Image 1

David SASSOLI

For Rådet for Den Europæiske Union

Formand

Image 2

Angela MERKEL

For Europa-Kommissionen

Formand

Image 3

Ursula von der LEYEN