29.6.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 205/1


KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2020/884

af 4. maj 2020

om fravigelse i 2020 som følge af covid-19-pandemien af delegeret forordning (EU) 2017/891 for så vidt angår frugt- og grøntsagssektoren og af delegeret forordning (EU) 2016/1149 for så vidt angår vinsektoren

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 352/78, (EF) nr. 165/94, (EF) nr. 2799/98, (EF) nr. 814/2000, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 485/2008 (1), særlig artikel 62, stk. 1, og artikel 64, stk. 6,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (2), særlig artikel 37, 53 og 173 sammenholdt med artikel 227, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Grundet covid-19-pandemien og de deraf følgende omfattende begrænsninger i bevægelsesfriheden i alle medlemsstaterne er landbrugerne i hele Unionen stødt på ekstraordinære vanskeligheder med hensyn til planlægningen og gennemførelsen af de støtteordninger, der er fastsat i artikel 32-36 i forordning (EU) nr. 1308/2013 for frugt- og grøntsagssektoren, og de støtteordninger, der er fastsat i artikel 39-52 i samme forordning for vinsektoren. Logistiske problemer og mangel på arbejdskraft betyder, at producenterne er blevet sårbare over for de økonomiske forstyrrelser, der er forårsaget af covid-19-pandemien. De har navnlig økonomiske vanskeligheder og likviditetsproblemer. Situationen har ført til en afbrydelse og forstyrrelse af forsyningskædens funktion i de berørte sektorer.

(2)

Eftersom dette sammenfald af omstændigheder er hidtil uset, bør disse vanskeligheder afhjælpes i form af en fravigelse af visse bestemmelser i nævnte delegerede forordninger, der finder anvendelse på henholdsvis frugt- og grøntsagssektoren og vinsektoren.

(3)

Alle medlemsstaterne er stødt på ekstraordinære vanskeligheder med hensyn til planlægningen, forvaltningen og gennemførelsen af driftsprogrammer for anerkendte producentorganisationer og sammenslutninger af producentorganisationer i frugt- og grøntsagssektoren. Dette kan forsinke gennemførelsen af disse driftsprogrammer, hvilket betyder, at producentorganisationerne og sammenslutningerne af producentorganisationer risikerer ikke at opfylde de EU-retlige krav, der er fastsat for disse driftsprogrammer, navnlig i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/891 (3). Producentorganisationerne er også sårbare over for de forstyrrelser og omvæltninger, der er forårsaget af covid-19-pandemien, og har økonomiske vanskeligheder og likviditetsproblemer som følge af afbrydelsen af forsyningskæderne, lukningen af visse salgssteder, navnlig på grossistniveau og i hotel- og restaurationsbranchen. De har logistiske problemer og problemer med høst af afgrøderne som følge af manglende arbejdskraft og problemer med at nå ud til forbrugerne på grund af afbrydelsen af forsyningskæden. Dette har en direkte indvirkning på producentorganisationernes finansielle stabilitet og deres kapacitet til at gennemføre driftsprogrammerne, ikke alene i 2020, men også i de følgende år, eftersom værdien af den produktion, der afsættes i 2020, har indvirkning på beregningen af Unionens finansielle støtte i de efterfølgende år. Dette har yderligere indflydelse på producentorganisationernes evne til at træffe foranstaltninger og tage skridt til at imødegå virkningerne af krisen. Faldet i værdien af den afsatte produktion som følge af covid-19-pandemien svækker desuden videreførelsen og den fremtidige kontinuitet af de driftsprogrammer, der gennemføres af producentorganisationerne i frugt-og grøntsagssektoren, eftersom værdien af den produktion, der afsættes i 2020, påvirker beregningen af Unionens finansielle støtte i de efterfølgende år.

(4)

Anerkendte producentorganisationer og sammenslutninger af producentorganisationer skal opfylde det anerkendelseskriterium om demokratisk kontrol, der er fastsat i artikel 17 i delegeret forordning (EU) 2017/891. I henhold til artikel 17, stk. 2, første afsnit, skal den maksimale procentdel af stemmerettigheder og aktier eller kapitalandele, som en fysisk eller juridisk person er i besiddelse af, være mindre end 50 % af det samlede antal stemmerettigheder og mindre end 50 % af aktierne eller kapitalandelene. Af årsager relateret til covid-19-pandemien, kan det ske, at nogle tilsluttede medlemmer ophører med at drive virksomhed, og at nogle producentorganisationer eller sammenslutninger af producentorganisationer derfor ikke opfylder dette kriterium i 2020. En sådan manglende opfyldelse kan føre til suspension eller tab af anerkendelse, suspension af støtteudbetalinger, finansielle sanktioner og inddrivelse af Unionens finansielle støtte. Det bør derfor fastsættes, at procentsatsen for stemmerettigheder og aktier eller kapitalandele, som fysiske eller juridiske personer må have i en producentorganisation, i 2020 må overstige 50 % af det samlede antal stemmerettigheder og 50 % af aktierne eller kapitalandelene i den pågældende producentorganisation. For at undgå, at fysiske eller juridiske personer, som midlertidigt overskrider disse procentsatser for stemmerettigheder og aktier eller kapitalandele, misbruger deres magt, bør medlemsstaterne træffe foranstaltninger til at beskytte producentorganisationer og sammenslutninger af producentorganisationer mod magtmisbrug. Sådanne foranstaltninger kan vedrøre beslutninger vedrørende brugen af Unionens finansielle støtte og ændringer af driftsprogrammer, som ville medføre en uforholdsmæssigt stor fordel for individuelle fysiske eller juridiske personer.

(5)

En forringelse af værdien af den afsatte produktion i frugt- og grøntsagssektoren som følge af covid-19-pandemien har en stor indvirkning på størrelsen af den EU-støtte, som producentorganisationerne modtager i det efterfølgende år, idet EU-støttens størrelse skal beregnes som en procentdel af værdien af den produktion, som hver enkelt producentorganisation afsætter. Hvis der sker et væsentligt fald i værdien af den afsatte produktion i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien, risikerer producentorganisationerne at miste deres anerkendelse, da et af kriterierne for anerkendelse netop er at nå en vis minimumsværdi af den afsatte produktion, som fastsættes på nationalt niveau. Dette ville underminere producentorganisationernes stabilitet på langt sigt. Hvis værdien af et produkt falder med mindst 35 % i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien, som producentorganisationerne hverken kan kontrollere eller holdes ansvarlige for, bør værdien af den afsatte produktion i 2020 derfor fastsættes til 100 % af værdien af den produktion, der er afsat i den foregående periode. Den maksimale andel på 65 % af værdien af den afsatte produktion i den foregående periode, der er fastsat i artikel 23, stk. 4, i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/891, er ikke tilstrækkelig til at give de producentorganisationer, der er ramt af et sådant tab af værdien af den afsatte produktion, økonomisk og finansiel stabilitet under de omstændigheder, der er opstået som følge af covid-19-pandemien. I lyset af de vidtrækkende økonomiske konsekvenser, som covid-19-pandemien har for frugt- og grøntsagssektoren, bør den maksimale andel derfor i 2020 forhøjes til 100 % af værdien af den produktion, der er afsat i den foregående periode.

(6)

For at forbedre strategien for samt planlægningen, forvaltningen og gennemførelsen af de godkendte driftsprogrammer bør medlemsstaterne for at afbøde covid-19-pandemiens indvirkning på frugt- og grøntsagssektoren have mulighed for i 2020 at ændre de nationale strategier, som de har fastsat i overensstemmelse med artikel 27 i delegeret forordning (EU) 2017/891, selv efter at driftsprogrammerne er forelagt til godkendelse. Medlemsstaterne bør sikre, at kontinuiteten og gennemførelsen af flerårige og igangværende foranstaltninger, der er en del af godkendte driftsprogrammer, ikke afbrydes.

(7)

Medlemsstaterne bør i 2020 også fritages for forpligtelsen i artikel 27, stk. 5, i delegeret forordning (EU) 2017/891 til i den nationale strategi at fastsætte de maksimale procentsatser for, hvor stor en del af driftsfonden der må bruges på en enkelt foranstaltning eller aktionstype. Dette vil give producentorganisationerne større fleksibilitet til at træffe foranstaltninger til at afbøde indvirkningen af covid-19-pandemien på frugt- og grøntsagssektoren.

(8)

Grundet covid-19-pandemiens varighed og alvorlige indvirkning på frugt- og grøntsagssektoren må producentorganisationerne eller sammenslutningerne af producentorganisationer efter godkendelse fra medlemsstaterne ændre deres driftsprogrammer for de efterfølgende år eller endog i løbet af gennemførelsesåret, jf. artikel 34 i delegeret forordning (EU) 2017/891. De bør i 2020 også have mulighed for midlertidigt helt eller delvis at suspendere deres driftsprogrammer for at imødegå virkningerne af covid-19-pandemien.

(9)

Hvis en producentorganisation eller en sammenslutning af producentorganisationer ophører med at gennemføre sit driftsprogram inden udløbet af driftsprogrammets planlagte varighed, foretages der i henhold til artikel 36, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2017/891 ingen yderligere betalinger til denne organisation eller sammenslutning for aktioner, der gennemføres efter det pågældende driftsprograms ophørsdato. For at sikre producentorganisationernes finansielle stabilitet, skal støtte, der er modtaget for støtteberettigede aktioner, der er gennemført før driftsprogrammets ophør, ikke inddrives, hvis producentorganisationen eller sammenslutningen af producentorganisationer over for medlemsstatens kompetente myndighed dokumenterer, at gennemførelsen af det pågældende driftsprogram ophørte i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien, som producentorganisationen hverken kunne kontrollere eller holdes ansvarlig for.

(10)

For at sikre producentorganisationernes finansielle stabilitet bør den finansielle støtte fra Unionen til flerårige forpligtelser i frugt- og grøntsagssektoren såsom miljøforanstaltninger ikke inddrives og tilbagebetales til EGFL, hvis deres langsigtede mål og forventede fordele ikke kunne realiseres, fordi foranstaltningen blev afbrudt i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien.

(11)

I betragtning af forstyrrelserne og omvæltningerne som følge af covid-19-pandemien, navnlig manglen på arbejdskraft til høst af produkter og afbrydelsen af logistikkæderne i 2020 samt frugt- og grøntsagsprodukternes letfordærvelighed, bør producentorganisationerne have fleksibilitet med hensyn til gennemførelsen af foranstaltningen vedrørende undladt høst som omhandlet i artikel 48, stk. 3, i delegeret forordning (EU) 2017/891. I 2020 bør det derfor være muligt at gøre brug af undladt høst, selv om der er hentet en erhvervsmæssig produktion på det pågældende areal i forbindelse med den normale produktionscyklus, og selv om det samme areal allerede har været genstand for grøn høst.

(12)

I henhold til artikel 54, litra b), og artikel 58, stk. 3, i delegeret forordning (EU) 2017/891 skal der senest den 15. november 2020 forelægges Kommissionen en rapport om både producentorganisationernes og medlemsstaternes overvågning og evaluering af produktiviteten og effektiviteten af driftsprogrammerne og ordningerne i frugt- og grøntsagssektoren. I lyset af de forstyrrelser i driften af medlemsstaternes offentlige forvaltninger, der er relateret til covid-19-pandemien, bør fristen for meddelelse af den rapport om evalueringen i 2020, der er fastsat i artikel 58 i nævnte forordning, forlænges til den 30. juni 2021.

(13)

Forstyrrelserne i frugt- og grøntsagssektoren som følge af covid-19-pandemien har indvirkning på producentorganisationernes evne til i 2020 at træffe de afhjælpende foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 59, stk. 1 og 4, i delegeret forordning (EU) 2017/891, inden for den maksimale frist på fire måneder. Medlemsstaterne bør derfor have lov til i 2020 at forlænge disse frister ud over de maksimale fire måneder.

(14)

For at beholde sin anerkendelse skal en producentorganisation i henhold til artikel 5 i delegeret forordning (EU) 2017/891 kontinuerligt opfylde det krav om mindsteantal medlemmer, som medlemsstaten har fastsat. Hvis en producentorganisation ikke opfylder dette krav, skal medlemsstaten i henhold til artikel 59, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2017/891 suspendere anerkendelsen af den pågældende producentorganisation, tilbageholde støtten og reducere det årlige støttebeløb med 2 % for hver kalendermåned eller del deraf, hvor anerkendelsen er suspenderet. I lyset af de forstyrrelser, der er forårsaget af covid-19-pandemien, bør medlemsstaterne ikke suspendere udbetalingen af støtte til producentorganisationer i frugt- og grøntsagssektoren, der ikke opfylder kravet om mindsteantal medlemmer i 2020.

(15)

Medlemsstaterne bør kunne forlænge fristen for at træffe afhjælpende foranstaltninger i den periode, hvor anerkendelsen er suspenderet, jf. artikel 59, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2017/891, ud over den periode på 12 måneder fra den dato, hvor producentorganisationen har modtaget varslingsskrivelsen, hvis den pågældende producentorganisation ikke kunne træffe afhjælpende foranstaltninger af årsager relateret til covid-19-pandemien. Fristen bør ikke forlænges ud over den 31. december 2020, hvilket skulle sikre, at producentorganisationerne har tid nok til at træffe afhjælpende foranstaltninger.

(16)

I lyset af covid-19-pandemiens forstyrrende indvirkning på frugt- og grøntsagssektoren, bør medlemsstaterne ikke anvende den nedsættelse på 2 % af det årlige støttebeløb for hver kalendermåned eller del deraf, der er fastsat bestemmelser om i artikel 59, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2017/891, i fald en producentorganisation, hvis anerkendelse er suspenderet, ikke ville være i stand til at træffe afhjælpende foranstaltninger i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien. Af samme grund bør medlemsstaterne heller ikke anvende den nedsættelse på 1 % af det årlige støttebeløb for hver kalendermåned eller del deraf, der er fastsat bestemmelser om i artikel 59, stk. 5, i delegeret forordning (EU) 2017/891.

(17)

I henhold til artikel 59, stk. 6, i delegeret forordning (EU) 2017/891 skal medlemsstaterne tilbagekalde anerkendelsen, hvis en producentorganisation ikke beviser, at den opfylder kriterierne for mindstemængde eller -værdi af den afsatte produktion senest den 15. oktober i det andet år efter det år, hvor disse kriterier ikke var opfyldt. I lyset af covid-19-pandemiens forstyrrende indvirkning på værdien og mængden af den produktion, som producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren afsætter, bør 2020 ikke tages i betragtning ved konstateringen af, om kriteriet om mindstemængde eller -værdi af den afsatte produktion, jf. nævnte forordnings artikel 59, stk. 6, er opfyldt.

(18)

Producentorganisationer, der gennemfører driftsprogrammer, der slutter i 2020, vil af årsager relateret til covid-19-pandemien, muligvis ikke være i stand til at opfylde betingelserne i artikel 33, stk. 5, litra b), i forordning (EU) nr. 1308/2013. Under disse omstændigheder bør den nedsættelse af den samlede støtte, der er omhandlet i artikel 61, stk. 6, i delegeret forordning (EU) 2017/891, ikke finde anvendelse i 2020 på de pågældende driftsprogrammer i frugt- og grøntsagssektoren.

(19)

De vinproducerende medlemsstater er stødt på ekstraordinære vanskeligheder med hensyn til planlægningen, forvaltningen og gennemførelsen af foranstaltninger under støtteprogrammerne i vinsektoren. Dette kan forsinke gennemførelsen af disse foranstaltninger, hvorved der opstår risiko for, at de ikke opfylder de EU-retlige krav, der navnlig er fastsat i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149 (4). De erhvervsdrivende i vinsektoren er også sårbare over for de forstyrrelser og omvæltninger, der er forårsaget af covid-19-pandemien, og har økonomiske vanskeligheder og likviditetsproblemer som følge af afbrydelsen af forsyningskæderne og lukningen af visse salgssteder, navnlig på detailniveau og i cateringbranchen. De har logistiske udfordringer og problemer med at forvalte produktionen, fordi de mangler arbejdskraft og har svært ved at nå ud til forbrugerne på grund af afbrydelsen af forsyningskæden. Dette har en direkte indvirkning på vinproducenternes finansielle stabilitet og deres kapacitet til i 2020 at gennemføre foranstaltningerne under vinstøtteprogrammerne.

(20)

De foranstaltninger, som regeringerne har truffet i de seneste måneder for at afbøde krisen som følge af covid-19-pandemien, navnlig lukningen af hoteller, barer og restauranter, restriktionerne i den frie bevægelighed for mennesker og varer, der er begrænset til det nødvendige minimum, og lukningen af visse grænser inden for Unionen, har en negativ indvirkning på Unionens vinsektor og forårsager markedsforstyrrelser.

(21)

Manglen på arbejdskraft, der ligeledes er relateret til covid-19-pandemien, og de logistiske problemer, der skyldes covid-19-pandemien, lægger pres på vinavlerne og hele vinsektoren, som står over for stadig større problemer i forbindelse med den kommende høst, nemlig lave priser, reduceret forbrug og problemer med transport og salg. Alle disse faktorer bidrager til en alvorlig forstyrrelse af vinmarkedet.

(22)

Samtidig har Unionens vinmarked allerede oplevet svære vilkår i hele 2019, og vinlagrene er på deres højeste siden 2009. Denne udvikling skyldes primært en kombination af den rekordstore høst i 2018 og et generelt faldende forbrug af vin i Unionen. Desuden har USA, som er Unionens vigtigste marked for eksport af vin, indført yderligere importtold på vine fra Unionen, hvilket har påvirket eksporten. Covid-19-pandemien betyder endnu et tilbageslag for en sårbar sektor, som ikke længere kan afsætte eller distribuere sine produkter effektivt, hovedsagelig som følge af lukningen af de vigtigste eksportmarkeder og de foranstaltninger, der er truffet for at sikre en effektiv begrænsning af bevægelsesfriheden, navnlig indstillingen af alle cateringaktiviteter og de manglende muligheder for at levere til de sædvanlige kunder. Problemerne med at skaffe vigtige rå- og hjælpestoffer, der skal bruges i vinproduktionen såsom flasker og propper, er en yderligere hindring for, at de erhvervsdrivende i vinsektoren kan afsætte den vin, der er klar til salg.

(23)

Covid-19-pandemien gør det derfor nødvendigt hurtigst muligt at træffe midlertidige foranstaltninger for at afhjælpe markedsforstyrrelserne. Disse foranstaltninger omfatter bl.a. en midlertidig tilladelse til at ændre målet for en udvalgt foranstaltning og betaling for aktioner, der er afsluttet, selv om den samlede foranstaltning ikke er gennemført fuldt ud. Delvis gennemførelse af omstrukturering og omstilling af vindyrkningsarealer samt investerings- og innovationsforanstaltninger bør også være tilladt, uden at der pålægges sanktioner.

(24)

For at hjælpe de erhvervsdrivende med at klare de ekstraordinære omstændigheder og håndtere denne uforudsigelige og vanskelige situation bør der indrømmes yderligere fleksibilitet i forbindelse med gennemførelsen af foranstaltningerne i artikel 22, artikel 26, artikel 53, stk. 1, og artikel 54, i delegeret forordning (EU) 2016/1149.

(25)

Hvad angår støtte til grøn høst er det i henhold til artikel 22 i delegeret forordning (EU) 2016/1149 ikke tilladt at gøre brug af grøn høst i to på hinanden følgende år på den samme parcel. I lyset af den usikkerhed, der hersker om covid-19-pandemiens varighed og alvor, bør denne begrænsning ophæves midlertidigt indtil den 15. oktober 2020 for at give producenterne bedre forudsætninger for at regulere deres produktion og tilpasse sig markedssituationen på længere sigt.

(26)

I henhold til artikel 26 i delegeret forordning (EU) 2016/1149 kan der kun ydes støtte til oprettelsen af gensidige fonde inden for rammerne af støtteprogrammer i vinsektoren i tre år. I lyset af den aktuelle krise som følge af covid-19-pandemien bør denne begrænsning på tre år ophæves midlertidigt for yderligere at fremme en ansvarlig tilgang til krisesituationer. Der kan således ydes bistand til producenterne over en længere periode, og de får bedre muligheder for at opretholde deres indkomst i denne krisetid.

(27)

Artikel 53, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2016/1149 indeholder bestemmelser om muligheden for at foretage ændringer af foranstaltninger, der hører under de støtteprogrammer i vinsektoren, der er omfattet af forordning (EU) nr. 1308/2013. For at give støttemodtagerne mulighed for at træffe tilstrækkelige og effektive foranstaltninger som reaktion på de ekstraordinære omstændigheder, der er relateret til covid-19-pandemien, og til at tilpasse produktionen og afsætningen, bør der midlertidigt indrømmes yderligere fleksibilitet i forbindelse med disse regler. Medlemsstaterne bør derfor have lov til midlertidigt at fravige disse regler ved at give støttemodtagerne mulighed for at indsende ændringer til oprindeligt godkendte foranstaltninger uden de nationale myndigheders godkendelse. Medlemsstaterne kan således tillade, at der foretages ændringer af foranstaltningerne inden for det oprindeligt godkendte støttebeløb uden forudgående godkendelse. En sådan fravigelse vil være til hjælp for støttemodtagere, der ikke er i stand til at afslutte visse foranstaltninger som følge af krisen, og som ønsker at ændre dem for at forhindre yderligere økonomiske tab eller for bedre at kunne håndtere markedssituationen. Det bør desuden være tilladt midlertidigt at ændre målet for en udvalgt foranstaltning vedrørende salgsfremstød, omstrukturering og omstilling af vindyrkningsarealer såvel som investeringer og innovation, eftersom der — i modsætning til andre foranstaltninger under vinstøtteprogrammerne — kan fastsættes flere mål for disse foranstaltninger, f.eks. investering i vingårde og vinkældre. Hvis en støttemodtager i sådanne tilfælde ikke er i stand til fuldt ud at opfylde målet for en foranstaltning, bør vedkommende have lov til at nedjustere målene for den pågældende foranstaltning. Sådanne ændringer bør dog fortsat godkendes af den kompetente myndighed.

(28)

For at undgå, at støttemodtagere, der benytter muligheden for at ændre godkendte foranstaltninger uden forudgående godkendelse, stilles dårligere, fordi de ikke har gennemført den samlede foranstaltning som oprindeligt godkendt af den kompetente myndighed, eller fordi de har ændret målet for foranstaltningen, er det også nødvendigt midlertidigt at fravige artikel 54, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2016/1149, hvori det fastsættes, at støtten først udbetales, når det er konstateret, at enten en samlet foranstaltning eller alle de enkeltaktioner, der indgår i den samlede foranstaltning, er gennemført fuldt ud. Derved sikres det, at der udbetales støtte for individuelle aktioner, jf. denne forordning, så længe nævnte aktioner gennemføres fuldt ud.

(29)

For at undgå at støttemodtagere, der som følge af krisen ikke har gennemført de foranstaltninger, der ydes støtte til i henhold til artikel 46 og 47 i forordning (EU) nr. 1308/2013, på hele det areal, som støtten blev godkendt for, stilles dårligere, er det også nødvendigt midlertidigt at fravige artikel 54, stk. 4, i delegeret forordning (EU) 2016/1149 for at sikre, at støtten udbetales uden sanktioner for den del af foranstaltningen, der er gennemført.

(30)

Eftersom det er nødvendigt at træffe øjeblikkelige foranstaltninger, bør denne forordning træde i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

AFSNIT I

FRUGT OG GRØNTSAGER

Artikel 1

Midlertidig fravigelse af delegeret forordning (EU) 2017/891

1.   Uanset artikel 17, stk. 2, første afsnit, må den maksimale procentdel af stemmerettigheder og aktier eller kapitalandele, som en fysisk eller juridisk person må have i en producentorganisation, i 2020 som følge af covid-19-pandemien overstige 50 % af det samlede antal stemmerettigheder og 50 % af aktierne eller kapitalandelene. Medlemsstaterne sørger imidlertid for, at der træffes foranstaltninger til at hindre, at fysiske eller juridiske personer, der har mere end 50 % af antallet af stemmerettigheder og mere end 50 % af aktierne eller kapitalandelene, udøver magtmisbrug.

2.   Hvis der i 2020 skete et fald i værdien af et produkt på mindst 35 % af årsager relateret til covid-19-pandemien, som producentorganisationen hverken kunne kontrollere eller holdes ansvarlig for, anses værdien af den afsatte produktion af dette produkt uanset artikel 23, stk. 4, for at udgøre 100 % af dets værdi i den foregående referenceperiode. Producentorganisationen skal over for den kompetente myndighed i den pågældende medlemsstat bevise, at disse betingelser er opfyldt.

3.   Uanset artikel 27, stk. 4, må medlemsstaterne i 2020 ændre den nationale strategi, også efter den årlige indsendelse af udkastet til driftsprogrammer. Medlemsstaterne bør imidlertid sikre, at kontinuiteten og gennemførelsen af flerårige og igangværende operationer, der er en del af producentorganisationernes godkendte driftsprogrammer, ikke afbrydes.

4.   Uanset artikel 27, stk. 5, er medlemsstaterne i 2020 ikke forpligtede til i den nationale strategi at fastsætte de maksimale procentsatser for, hvor stor en del af driftsfonden der må bruges på en enkelt foranstaltning eller aktionstype med henblik på at sikre en balance mellem de forskellige foranstaltninger.

5.   Uanset artikel 34, stk. 2, må medlemsstaterne i 2020 ligeledes give producentorganisationerne lov til helt eller delvis at suspendere driftsprogrammerne for 2020.

6.   Støtte, der er modtaget for støtteberettigede aktioner, som er gennemført før driftsprogrammets ophør, inddrives ikke for 2020, forudsat at betingelserne i artikel 36, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2017/891 er opfyldt, og forudsat at driftsprogrammet ophørte af årsager relateret til covid-19-pandemien, som den pågældende producentorganisation hverken kunne kontrollere eller holdes ansvarlig for.

7.   Uanset artikel 36, stk. 3, skal den finansielle støtte fra Unionen til flerårige forpligtelser såsom miljøforanstaltninger ikke inddrives og tilbagebetales til EGFL, hvis deres langsigtede mål og forventede fordele ikke kan realiseres i 2020, fordi disse forpligtelser blev afbrudt i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien.

8.   Uanset artikel 48, stk. 3, første afsnit, er det tilladt i 2020 at gøre brug af undladt høst, selv om der er hentet en erhvervsmæssig produktion på det pågældende areal i forbindelse med den normale produktionscyklus. Uanset artikel 48, stk. 3, fjerde afsnit, er det i 2020 tilladt at gøre brug af grøn høst og undladt høst for det samme produkt og for det samme areal.

9.   Uanset artikel 54, litra b), og artikel 58, stk. 3, skal rapporten om den evaluering, der er foretaget i 2020, forelægges for Kommissionen senest den 30. juni 2021.

10.   Uanset artikel 59, stk. 1 og 4, må medlemsstaterne, hvis en producentorganisation i 2020 af årsager, der er relateret til covid-19-pandemien, ikke er i stand til at træffe afhjælpende foranstaltninger inden for den frist, der er fastsat herfor, forlænge fristen ud over de fire måneder, der er fastsat i artikel 59, stk. 1 og 4.

11.   Uanset artikel 59, stk. 1, suspenderer medlemsstaterne ikke udbetalingen af støtte til en producentorganisation, der i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien ikke var i stand til at opfylde de anerkendelseskriterier, der følger af artikel 5.

12.   Uanset artikel 59, stk. 2, må medlemsstaterne, hvis en producentorganisation i 2020 af årsager, der er relateret til covid-19-pandemien, ikke er i stand til at træffe afhjælpende foranstaltninger i den periode, hvor anerkendelsen er suspenderet, forlænge fristen for at træffe disse afhjælpende foranstaltninger ud over perioden på 12 måneder fra den dato, hvor producentorganisationen har modtaget varslingsskrivelsen, dog ikke længere end til den 31. december 2020.

13.   Uanset artikel 59, stk. 2, andet afsnit, finder nedsættelsen på 2 % af det årlige støttebeløb for hver kalendermåned eller del deraf, hvor en producentorganisations anerkendelse er suspenderet, ikke anvendelse i 2020, hvis den pågældende producentorganisation ikke var i stand til at træffe afhjælpende foranstaltninger af årsager relateret til covid-19-pandemien.

14.   Uanset artikel 59, stk. 5, finder nedsættelsen på 1 % af det årlige støttebeløb for hver kalendermåned eller del deraf ikke anvendelse, hvis en producentorganisation i 2020 ikke var i stand til at træffe afhjælpende foranstaltninger af årsager, der er relateret til covid-19-pandemien.

15.   Uanset artikel 59, stk. 6, første afsnit, tages 2020 ikke i betragtning ved konstateringen af, om kriteriet om mindstemængde eller -værdi af den afsatte produktion, jf. artikel 154, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 1308/2013, er opfyldt.

16.   Uanset artikel 61, stk. 6, nedsættes den samlede støtte til driftsprogrammets sidste år ikke, hvis driftsprogrammet slutter i 2020, og hvis betingelserne i artikel 33, stk. 5, litra b), i forordning (EU) nr. 1308/2013 ikke er overholdt i 2020 af årsager relateret til covid-19-pandemien.

AFSNIT II

VIN

Artikel 2

Midlertidig fravigelse af delegeret forordning (EU) 2016/1149

1.   Uanset artikel 22 i delegeret forordning (EU) 2016/1149 kan der i 2020 gøres brug af grøn høst på samme parcel i to eller flere på hinanden følgende år.

2.   Uanset artikel 26 i delegeret forordning (EU) 2016/1149 kan medlemsstaterne i tilfælde, der er relateret til covid-19-pandemien, og hvis støttemodtagerne anmoder herom senest den 15. oktober 2020, forlænge den periode, hvori der kan ydes støtte til oprettelsen af gensidige fonde, med 12 måneder for foranstaltninger, hvis støtteperiode sluttede i 2019.

3.   Uanset artikel 53, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2016/1149 kan medlemsstaterne i behørigt begrundede tilfælde relateret til covid-19-pandemien tillade, at ændringer, der foretages senest den 15. oktober 2020, gennemføres uden forudgående godkendelse, forudsat at de ikke berører støtteberettigelsen af nogen del af foranstaltningen og dens overordnede mål, og det samlede godkendte støttebeløb til foranstaltningen ikke overskrides. Støttemodtagerne meddeler den kompetente myndighed sådanne ændringer inden udløbet af de frister, som medlemsstaterne fastsætter.

4.   Uanset artikel 53, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2016/1149 kan medlemsstaterne i behørigt begrundede tilfælde relateret til covid-19-pandemien give støttemodtagere lov til at indsende ændringer, der foretages senest den 15. oktober 2020, og som ændrer målet for den samlede foranstaltning, der allerede er godkendt inden for rammerne af de foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 45, 46, 50 og 51 i forordning (EU) nr. 1308/2013, forudsat at de individuelle igangværende aktioner, der er led i den samlede foranstaltning, er afsluttet. Støttemodtagerne meddeler den kompetente myndighed sådanne ændringer inden udløbet af den frist, som medlemsstaterne fastsætter, og ændringerne godkendes forudgående af den kompetente myndighed.

5.   Hvis der i overensstemmelse med denne artikels stk. 3 er givet meddelelse om en ændring af en allerede godkendt foranstaltning til den kompetente myndighed, kommer støtten til allerede gennemførte enkeltaktioner under foranstaltningen til udbetaling uanset artikel 54, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2016/1149, hvis disse aktioner er gennemført fuldt ud og har været genstand for administrative kontroller og, hvis det er relevant, kontroller på stedet i overensstemmelse med kapitel IV, afdeling 1, i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1150 (5).

6.   Uanset artikel 54, stk. 4, tredje, fjerde, femte og sjette afsnit, i delegeret forordning (EU) 2016/1149 skal medlemsstaterne for betalingsanmodninger, der er indgivet senest den 15. oktober 2020 for foranstaltninger, der ydes støtte til i henhold til artikel 46 og 47 i forordning (EU) nr. 1308/2013, men som af årsager relateret til covid-19-pandemien ikke er gennemført på hele det areal, som der er ansøgt om støtte til, beregne den støtte, der skal udbetales, på grundlag af det areal, der er konstateret ved kontrol på stedet efter gennemførelsen.

AFSNIT III

AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 3

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 4. maj 2020.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549.

(2)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(3)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/891 af 13. marts 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår frugt og grøntsager og forarbejdede frugter og grøntsager og om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår sanktioner i disse sektorer og om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011 (EUT L 138 af 25.5.2017, s. 4).

(4)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149 af 15. april 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår de nationale støtteprogrammer for vinsektoren og om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 555/2008 (EUT L 190 af 15.7.2016, s. 1).

(5)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1150 af 15. april 2016 om fastlæggelse af regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår de nationale støtteprogrammer for vinsektoren (EUT L 190 af 15.7.2016, s. 23).