24.4.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 130/1


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2020/558

af 23. april 2020

om ændring af forordning (EU) nr. 1301/2013 og (EU) nr. 1303/2013 for så vidt angår særlige foranstaltninger med henblik på at give ekstraordinær fleksibilitet med hensyn til anvendelsen af de europæiske struktur- og investeringsfonde som reaktion på covid-19-udbruddet

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 177, artikel 178 og artikel 322, stk. 1, litra a),

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Revisionsretten (1),

efter høring af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg,

efter høring af Regionsudvalget,

efter den almindelige lovgivningsprocedure (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Medlemsstaterne er på en hidtil uset måde blevet påvirket af konsekvenserne af krisen i forbindelse med covid-19-udbruddet. Den nuværende folkesundhedskrise hæmmer væksten i medlemsstaterne, hvilket igen forværrer de alvorlige likviditetsmangler, der skyldes den pludselige og betydelige stigning i de offentlige investeringer, der er nødvendige i medlemsstaternes sundhedssystemer og andre sektorer i deres økonomier. Dette har skabt en ekstraordinær situation, som bør imødegås med specifikke foranstaltninger.

(2)

For at reagere på konsekvenserne af folkesundhedskrisen er Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1301/2013 (3) og (EU) nr. 1303/2013 (4) allerede blevet ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/460 (5) for at give mulighed for mere fleksibilitet i gennemførelsen af de programmer, der støttes af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (»EFRU«), Den Europæiske Socialfond (»ESF«) og Samhørighedsfonden (samlet benævnt »fondene«) samt Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (»EHFF«). For at bidrage til en effektiv reaktion på den nuværende folkesundhedskrise blev anvendelsesområdet for EFRU-støtten udvidet betydeligt.

(3)

De alvorlige negative konsekvenser for Unionens økonomier og samfund bliver imidlertid værre og værre. Det er derfor nødvendigt at give medlemsstaterne ekstra fleksibilitet, så de bliver i stand til at reagere på denne hidtil usete folkesundhedskrise ved at øge muligheden for at mobilisere al ikke udnyttet støtte fra fondene.

(4)

Med henblik på at lette belastningen af de offentlige budgetter som reaktion på folkesundhedskrisen bør medlemsstaterne for programmer under samhørighedspolitikken ekstraordinært have mulighed for at anmode om en medfinansieringssats på 100 % for regnskabsåret 2020/21 i overensstemmelse med budgetbevillingerne, forudsat at der er midler til rådighed. På grundlag af en vurdering af anvendelsen af denne ekstraordinære medfinansieringssats kunne Kommissionen foreslå en udvidelse af denne foranstaltning.

(5)

For at give medlemsstaterne yderligere fleksibilitet med hensyn til omfordeling af midler med henblik på skræddersyede reaktioner på folkesundhedskrisen bør der indføres muligheder for finansielle overførsler under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse mellem EFRU, ESF og Samhørighedsfonden, eller eksisterende muligheder bør styrkes. Desuden bør mulighederne for overførsel mellem regionskategorier også styrkes ekstraordinært for medlemsstaterne i betragtning af folkesundhedskrisens omfattende konsekvenser, samtidig med at traktatens mål for samhørighedspolitikken respekteres. Sådanne overførsler bør ikke berøre midlerne under målet om europæisk territorialt samarbejde, de supplerende tildelinger til regionerne i den yderste periferi, støtte til ungdomsbeskæftigelsesinitiativet eller Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede.

(6)

For at sætte medlemsstaterne i stand til hurtigt at anvende de midler, der er til rådighed, til at reagere på covid-19-udbruddet, og under hensyntagen til at omfordeling af midler i betragtning af den fremskredne fase af gennemførelsen af programmeringsperioden 2014‐2020 kun kan omfatte midler, der er til rådighed til programmering for 2020, er det berettiget ekstraordinært at fritage medlemsstaterne fra, at de skal overholde kravene om tematisk koncentration for så vidt angår den resterende del af programmeringsperioden.

(7)

For at sætte medlemsstaterne i stand til at koncentrere sig om den nødvendige reaktion på covid-19-udbruddet og mindske de administrative byrder bør visse proceduremæssige krav i forbindelse med programmets gennemførelse og revisioner forenkles. Navnlig bør partnerskabsaftaler for så vidt angår den resterende del af programmeringsperioden ikke længere ændres, hverken for at afspejle tidligere ændringer i de operationelle programmer eller for at indføre andre ændringer. Fristerne for indgivelse af de årlige gennemførelsesrapporter for 2019 og for fremsendelse af Kommissionens sammenfattende rapport baseret på disse årlige gennemførelsesrapporter bør udskydes. For så vidt angår fondene og EHFF bør revisionsmyndighedernes mulighed for at anvende en ikke-statistisk metode til udvælgelse af stikprøver også udtrykkeligt fastsættes for regnskabsåret 2019/20.

(8)

Det er hensigtsmæssigt at fastsætte, at udgifters støtteberettigelse ekstraordinært også bør være tilladt i forbindelse med fuldførte eller fuldt gennemførte operationer, der styrker kriseberedskabet i forbindelse med covid-19-udbruddet. Det bør være muligt, at sådanne operationer udvælges, selv før de nødvendige programændringer er godkendt af Kommissionen. Der bør fastsættes særlige ordninger for påberåbelse af udbruddet af covid-19 som grund til force majeure i forbindelse med frigørelse.

(9)

For at mindske de administrative byrder og forsinkelser i gennemførelsen, hvis det er nødvendigt at foretage ændringer i de finansielle instrumenter med henblik på at kunne reagere effektivt på en folkesundhedskrise, bør gennemgangen og ajourføringen af forhåndsvurderingen og de ajourførte forretningsplaner eller tilsvarende dokumenter som en del af den dokumentation, der dokumenterer, at den ydede støtte blev anvendt til det tilsigtede formål, ikke længere være påkrævet for så vidt angår den resterende del af programmeringsperioden. Mulighederne for støtte til arbejdskapital via finansielle instrumenter under Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) bør udvides.

(10)

For at sikre, at medlemsstaterne kan gøre fuld brug af støtte fra fondene og EHFF, bør der indføres yderligere fleksibilitet til beregning af betalingen af den endelige saldo ved programmeringsperiodens udløb.

(11)

For at lette overførsler, der er tilladt i henhold til nærværende forordning, bør betingelsen i artikel 30, stk. 1, litra f), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (6) om anvendelse af bevillinger til samme formål ikke gælde for overførsler, der foreslås i henhold til nærværende forordning.

(12)

For at sikre sammenhæng mellem på den ene side den tilgang, der er valgt i de midlertidige rammebestemmelser for statsstøtte for at understøtte økonomien under det nuværende covid-19-udbrud og de minimis-støtte, og på den anden side betingelserne for ydelse af støtte til virksomheder i vanskeligheder under EFRU bør forordning (EU) nr. 1301/2013 ændres for at gøre det muligt at yde støtte til sådanne virksomheder under disse særlige omstændigheder.

(13)

Målene for denne forordning, nemlig at reagere på konsekvenserne af folkesundhedskrisen ved at indføre fleksibilitetsforanstaltninger i forbindelse med støtte fra de europæiske struktur- og investeringsfonde (»ESI-fondene«), kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan på grund af den påtænkte handlings omfang og virkninger bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU). I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(14)

I betragtning af situationens hastende karakter i forbindelse med covid-19-udbruddet bør denne forordning træde i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

(15)

I betragtning af covid-19-udbruddet og det akutte behov for at imødegå den dermed forbundne folkesundhedskrise og dens sociale og økonomiske konsekvenser anses det for nødvendigt at fravige den periode på otte uger, der er omhandlet i artikel 4 i protokol nr. 1 om de nationale parlamenters rolle i Unionen, der er knyttet som bilag til TEU, traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og traktaten om oprettelse af Det Europæiske Atomenergifællesskab.

(16)

Forordning (EU) nr. 1301/2013 og (EU) nr. 1303/2013 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af forordning (EU) nr. 1301/2013

Artikel 3, stk. 3, litra d), i forordning (EU) nr. 1301/2013 affattes således:

»d)

virksomheder i vanskeligheder, jf. definitionen i Unionens statsstøtteregler; virksomheder, der modtager støtte i overensstemmelse med de midlertidige rammebestemmelser for statsstøtte (*1) eller Kommissionens forordning (EU) nr. 1407/2013 (*2), (EU) nr. 1408/2013 (*3) og (EU) nr. 717/2014 (*4), betragtes ikke i dette litras forstand som virksomheder i vanskeligheder

Artikel 2

Ændringer af forordning (EU) nr. 1303/2013

I forordning (EU) nr. 1303/2013 foretages følgende ændringer:

1)

I anden del, afsnit II, tilføjes følgende kapitel:

»KAPITEL V

Ekstraordinære foranstaltninger vedrørende anvendelse af ESI-fondene som reaktion på covid-19-udbruddet

Artikel 25a

Ekstraordinære foranstaltninger vedrørende anvendelse af ESI-fondene som reaktion på covid-19-udbruddet

1.   Uanset artikel 60, stk. 1, og artikel 120, stk. 3, første og fjerde afsnit, kan der efter anmodning fra en medlemsstat anvendes en medfinansieringssats på 100 % på udgifter, der er anmeldt i betalingsansøgninger i det regnskabsår, der begynder den 1. juli 2020 og slutter den 30. juni 2021, for en eller flere prioritetsakser i et program, der støttes af EFRU, ESF eller Samhørighedsfonden.

Anmodninger om ændring af medfinansieringssatsen skal indgives efter proceduren for ændring af programmer, jf. artikel 30, og skal ledsages af et ændret program eller ændrede programmer. Medfinansieringssatsen på 100 % anvendes kun, hvis den relevante ændring af det operationelle program godkendes af Kommissionen inden indgivelsen af den endelige ansøgning om en mellemliggende betaling i overensstemmelse med artikel 135, stk. 2.

Inden den første betalingsansøgning indgives for det regnskabsår, der begynder den 1. juli 2021, meddeler medlemsstaterne den tabel, der er omhandlet i artikel 96, stk. 2, litra d), nr. ii), som bekræfter den medfinansieringssats, der var gældende i det regnskabsår, der sluttede den 30. juni 2020, for de prioriteter, der er omfattet af den midlertidige forhøjelse til 100 %.

2.   Som reaktion på covid-19-udbruddet kan de midler, der er til rådighed til programmering for 2020 under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse, efter anmodning fra en medlemsstat overføres mellem EFRU, ESF og Samhørighedsfonden, uanset de procentsatser, der er omhandlet i artikel 92, stk. 1, litra a)-d).

Med henblik på disse overførsler finder kravene i artikel 92, stk. 4, ikke anvendelse.

Overførsler må ikke berøre de midler, der er tildelt til ungdomsbeskæftigelsesinitiativet, jf. artikel 92, stk. 5, eller til bistanden til de socialt dårligst stillede under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse, jf. artikel 92, stk. 7.

Midler, der overføres mellem EFRU, ESF og Samhørighedsfonden i henhold til nærværende stykke, behandles i overensstemmelse med reglerne for den fond, som midlerne overføres til.

3.   Uanset artikel 93, stk. 1, og som supplement til den mulighed, der er fastsat i artikel 93, stk. 2, kan midler, der er til rådighed til programmering for 2020, efter anmodning fra en medlemsstat overføres mellem regionskategorier som reaktion på covid-19-udbruddet.

4.   Anmodninger om overførsler i henhold til nærværende artikels stk. 2 og 3 skal indgives efter proceduren for ændring af programmer, jf. artikel 30, skal være behørigt begrundet og skal ledsages af det eller de ændrede programmer med angivelse af de beløb, der overføres pr. fond og pr. regionskategori, hvis det er relevant.

5.   Uanset nærværende forordnings artikel 18 og de fondsspecifikke forordninger er finansielle tildelinger, der er fastsat i anmodninger om programændringer, der er fremsat eller overførsler meddelt i henhold til nærværende forordnings artikel 30, stk. 5, på eller efter den 24. april 2020, ikke omfattet af krav om tematisk koncentration som fastsat i nærværende forordning eller de fondsspecifikke forordninger.

6.   Uanset artikel 16 ændres partnerskabsaftaler ikke fra den 24. april 2020, og programændringer indebærer ikke en ændring af partnerskabsaftaler.

Uanset artikel 26, stk. 1, artikel 27, stk. 1, og artikel 30, stk. 1 og 2, verificeres programmernes gennemførelse og overensstemmelse med partnerskabsaftalen ikke fra den 24. april 2020.

7.   For operationer, der styrker kriseberedskabet i forbindelse med covid-19-udbruddet, jf. artikel 65, stk. 10, andet afsnit, finder artikel 65, stk. 6, ikke anvendelse.

Uanset artikel 125, stk. 3, litra b), kan sådanne operationer udvælges til støtte fra EFRU eller ESF inden godkendelsen af det ændrede program.

8.   Med henblik på artikel 87, stk. 1, litra b), skal oplysninger om de beløb, for hvilke det ikke har været muligt at forelægge en betalingsansøgning, hvis covid-19-udbruddet angives som en force majeure-begrundelse, fremlægges på et aggregeret niveau pr. prioritet for operationer, hvis samlede støtteberettigede omkostninger udgør mindre end 1 000 000 EUR.

9.   Den årlige rapport om gennemførelsen af programmet, jf. artikel 50, stk. 1, for 2019 forelægges senest den 30. september 2020 for alle ESI-fonde uanset de frister, der er fastsat i de fondsspecifikke forordninger. Fremsendelsen af den sammenfattende rapport, der skal udarbejdes af Kommissionen i 2020, jf. artikel 53, stk. 1, kan udsættes i overensstemmelse hermed.

10.   Uanset artikel 37, stk. 2, litra g), er det ikke nødvendigt at revidere eller ajourføre forhåndsvurderingerne, hvis ændringer i de finansielle instrumenter er nødvendige for at reagere effektivt på covid-19-udbruddet.

11.   Hvis finansielle instrumenter yder støtte i form af arbejdskapital til SMV'er, jf. nærværende forordnings artikel 37, stk. 4, andet afsnit, kræves der ikke nye eller ajourførte forretningsplaner eller tilsvarende dokumenter og dokumentation, der gør det muligt at verificere, at den støtte, der er ydet via de finansielle instrumenter, er blevet anvendt til det tiltænkte formål, som en del af dokumentationen.

Uanset forordning (EU) nr. 1305/2013 kan en sådan støtte også ydes af ELFUL som led i de foranstaltninger, der er omhandlet i forordning (EU) nr. 1305/2013, og som er relevante for gennemførelsen af finansielle instrumenter. Sådanne støtteberettigede udgifter må højst udgøre 200 000 EUR.

12.   Med henblik på artikel 127, stk. 1, andet afsnit, udgør covid-19-udbruddet et behørigt begrundet tilfælde, som revisionsmyndighederne efter deres professionelle skøn kan påberåbe sig til at anvende en ikke-statistisk metode til udvælgelse af stikprøver for det regnskabsår, der begynder den 1. juli 2019 og slutter den 30. juni 2020.

13.   Med henblik på anvendelsen af artikel 30, stk. 1, litra f), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (*5) finder betingelsen om, at bevillingerne skal anvendes til samme formål, ikke anvendelse på overførsler i henhold til nærværende artikels stk. 2 og 3.

(*5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).«"

2)

I artikel 130 tilføjes følgende stykke:

»3.   Uanset stk. 2 må fondenes eller EHFF's bidrag via betalinger af den endelige saldo for hver prioritet pr. fond og pr. regionskategori i det sidste regnskabsår ikke overstige fondenes eller EHFF's bidrag for hver prioritet pr. fond og pr. regionskategori som fastsat i Kommissionens afgørelse om godkendelse af det operationelle program med mere end 10 %.

Fondenes eller EHFF's bidrag via betalinger af den endelige saldo i det sidste regnskabsår må ikke overstige de anmeldte støtteberettigede offentlige udgifter eller bidraget fra hver fond og regionskategori til hvert operationelt program som fastsat i Kommissionens afgørelse om godkendelse af det operationelle program, afhængig af hvad der er lavest.«

Artikel 3

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. april 2020.

På Europa-Parlamentets vegne

D.M. SASSOLI

Formand

På Rådets vegne

G. GRLIĆ RADMAN

Formand


(1)  Udtalelse af 14.4.2020 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(2)  Europa-Parlamentets holdning af 17.4.2020 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 22.4.2020.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1301/2013 af 17. december 2013 om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og om særlige bestemmelser vedrørende målet om investeringer i vækst og beskæftigelse og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1080/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 289).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/460 af 30. marts 2020 om ændring af forordning (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013 og (EU) nr. 508/2014 for så vidt angår særlige foranstaltninger til mobilisering af investeringer i medlemsstaternes sundhedssystemer og andre dele af deres økonomier som reaktion på covid-19-udbruddet (investeringsinitiativ som reaktion på coronavirusset) (EUT L 99 af 31.3.2020, s. 5).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).