19.12.2018   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 323/10


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/2019

af 18. december 2018

om oprettelse af en midlertidig liste over højrisikoplanter, -planteprodukter eller andre -objekter, jf. artikel 42 i forordning (EU) 2016/2031, og en liste over planter, for hvilke der ikke kræves plantesundhedscertifikater ved indførelse på Unionens område, jf. artikel 73 i nævnte forordning

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 af 26. oktober 2016 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 og (EU) nr. 1143/2014 og om ophævelse af Rådets direktiv 69/464/EØF, 74/647/EØF, 93/85/EØF, 98/57/EF, 2000/29/EF, 2006/91/EF og 2007/33/EF (1), særlig artikel 42, stk. 3, og artikel 73, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til artikel 42, stk. 3, i forordning (EU) 2016/2031 skal Kommissionen, på baggrund af en foreløbig vurdering, vedtage gennemførelsesretsakter, der midlertidigt listeopfører højrisikoplanter, -planteprodukter eller andre -objekter, der udgør en uacceptabel skadegørerrisiko for Unionens område.

(2)

Siden vedtagelsen af forordning (EU) 2016/2031 er der blevet foretaget flere foreløbige vurderinger om, hvorvidt eller planteprodukter med oprindelse i tredjelande udgør en uacceptabel skadegørerrisiko for Unionens område. Ud fra disse vurderinger er det blevet konkluderet, at da visse planter og planteprodukter opfylder et eller flere af kriterierne i bilag III til nævnte forordning, kan de betragtes som »højrisikoplanter« eller »højrisikoplanteprodukter« i henhold til artikel 42 i nævnte forordning. De samme foreløbige risikovurderinger konkluderede også, at frø og in vitro-materiale af disse »højrisikoplanter« bør udelukkes fra nærværende forordnings anvendelsesområde, da skadegørerrisikoen er acceptabel. Derudover bør naturligt eller kunstigt væksthæmmede træagtige planter til plantning også udelukkes fra nærværende forordnings anvendelsesområde, da importen af dem er underkastet specifikke krav i Rådets direktiv 2000/29/EF (2), som sænker skadegørerrisikoen til et acceptabelt niveau, og de vil også være underlagt de særlige krav i artikel 41 i forordning (EU) 2016/2031 af 14. december 2019.

(3)

Planter til plantning, bortset fra frø, in-vitro-materiale og naturligt eller kunstigt væksthæmmede træagtige planter til plantning af Acacia Mill., Acer L., Albizia Durazz., Alnus Mill., Annona L., Bauhinia L., Berberis L., Betula L., Caesalpinia L., Cassia L., Castanea Mill., Cornus L., Corylus L., Crataegus L., Diospyros L., Fagus L., Fraxinus L., Hamamelis L., Jasminum L., Juglans L., Ligustrum L., Lonicera L., Malus Mill., Nerium L., Persea Mill., Populus L., Prunus L., Quercus L., Robinia L., Salix L., Sorbus L., Taxus L., Tilia L., Ulmus L. og planter af arten Ullucus tuberosus Loz., vides at være vært for skadegørere, som planter almindeligvis er vært for, og som vides at have en betydelig indvirkning på plantearter, der har stor økonomisk, social eller miljømæssig betydning for Unionen. Disse planter vides også almindeligvis at være vært for skadegørere uden tegn herpå eller med en latenstid for sådanne tegn. Dette forringer muligheden for at påvise forekomsten af sådanne skadegørere under kontroller, der udføres, når disse planter indføres til Unionen. Ydermere indføres planterne til plantning almindeligvis på Unionens område i form af buske eller træer, eller de forekommer almindeligvis på Unionens område i en sådan form. I lyset af dette anses de eksisterende foranstaltninger for indførelse af planter til plantning opført i bilag I til nærværende forordning og planter af Ullucus tuberosus med oprindelse i tredjelande ikke for at være tilstrækkelige til at forhindre indtrængen af skadegørere. Derfor bør planterne til plantning opført i bilag I og planter Ullucus tuberosus opføres som højrisikoplanter, jf. artikel 42, stk. 1, i forordning (EU) 2016/2031, og deres indførelse på Unionens område bør forbydes midlertidigt.

(4)

Frugter af Momordica L. vides at være vært for og udgøre en vigtig overførselsvej for indførelsen og etableringen af skadegøreren Thrips palmi Karny, som vides at have potentialet til at have en betydelig indvirkning på plantearter, der har stor økonomisk, social eller miljømæssig betydning for Unionens område Dog forekommer denne skadegører ikke i alle tredjelande og heller ikke i alle områder i et tredjeland, hvor den vides at forekomme. Visse tredjelande har også iværksat effektive risikobegrænsende foranstaltninger for denne skadegører. I lyset af dette anses frugter af Momordica L. med oprindelse i tredjelande eller dele heraf, hvor denne skadegører vides at forekomme, og som ikke har iværksat effektive risikobegrænsende foranstaltninger for denne skadegører, som højrisikoplanter i henhold til artikel 42, stk. 1, i forordning (EU) 2016/2031, og derfor bør indførelse på Unionens område af disse planter forbydes midlertidigt.

(5)

Træ af Ulmus L. vides at være vært for og udgøre en vigtig overførselsvej for indførelsen og etableringen af skadegøreren Saperda tridentata Olivier. Skadegøreren vides at have betydelig indvirkning på plantearter, der har stor økonomisk, social eller miljømæssig betydning for Unionens område. Dog forekommer denne skadegører ikke i alle tredjelande og heller ikke i visse områder i et tredjeland, hvor den vides at forekomme. I lyset af dette anses træ af Ulmus L. fra tredjelande eller områder i tredjelande, hvor Saperda tridentata Olivier vides at forekomme, for at være et højrisikoplanteprodukt, jf. artikel 42, stk. 1, i forordning (EU) 2016/2031. Derfor bør indførelse på Unionens område af denne type træ forbydes midlertidigt.

(6)

De planter og planteprodukter, der er omhandlet i betragtning 3, 4 og 5, er ikke listeopført i overensstemmelse med artikel 40 i forordning (EU) 2016/2031 eller er kun listeopført med hensyn til visse tredjelande. Ydermere, og i overensstemmelse med de respektive foreløbige vurderinger, er de ikke tilstrækkeligt dækket af kravene i forordningens artikel 41 med hensyn til alle tredjelande og er ikke er underlagt de midlertidige foranstaltninger i forordningens artikel 49.

(7)

De planter og planteprodukter, der er omhandlet i betragtning 3, 4 og 5, er endnu ikke blevet underlagt en fuldstændig risikovurdering, som er påkrævet for at kunne fastslå, om de udgør en uacceptabel risiko på grund af sandsynligheden for at være vært for en EU-karantæneskadegører, eller om denne risiko kan reduceres til et acceptabelt niveau ved at træffe visse forholdsregler. I tilfælde, hvor der identificeres et behov for import af disse planter og planteprodukter, skal de underkastes en risikovurdering, som skal udføres i overensstemmelse med en gennemførelsesretsakt, der vedtages i overensstemmelse med artikel 42, stk. 6, i forordning (EU) 2016/2031.

(8)

I henhold til artikel 73 i forordning (EU) 2016/2031 skal Kommissionen ved hjælp af gennemførelsesretsakter fastsætte, at der for andre planter end de planter, der er opført på listen omhandlet i artikel 72, stk. 1, kræves et plantesundhedscertifikat ved indførelse på Unionens område.

(9)

I disse gennemførelsesretsakter skal det dog fastsættes, at et plantesundhedscertifikat ikke kræves for de pågældende planter, hvis en vurdering på grundlag af dokumentation om skadegørerrisici og erfaringer med handel påviser, at et sådant certifikat ikke er nødvendigt.

(10)

Siden vedtagelsen af nævnte forordning er der blevet foretaget flere vurderinger om skadegørerrisici og erfaringer med handel med flere planter, med undtagelse af planter til plantning, fra tredjelande.

(11)

Ifølge disse vurderinger er frugter af Ananas comosus (L.) Merrill, Cocos nucifera L., Durio zibethinus Murray, Musa L. og Phoenix dactylifera L. ikke vært for EU-karantæneskadegørere eller skadegørere underlagt foranstaltninger vedtaget i henhold til artikel 30 i forordning (EU) 2016/2031 eller skadegørere, som planter almindeligvis er vært for, som kan have indvirkning på plantearter dyrket på Unionens område. Derudover har der ikke været nogen udbrud af skadegørere i forbindelse med indførelse af disse frugter fra et eller flere tredjelande. Disse frugter har heller ikke været genstand for gentagne tilbageholdelser af sendinger på grund af forekomst af EU-karantæneskadegørere eller skadegørere underlagt foranstaltninger vedtaget i henhold til artikel 30 i nævnte forordning under deres indførelse til Unionens område.

(12)

I lyset af at disse frugter opfylder samtlige kriterier i bilag VI til forordning (EU) 2016/2031, bør der ikke kræves et plantesundhedscertifikat ved deres indførelse på Unionens område.

(13)

De lister, der skal opstilles i henhold til artikel 42, stk. 3, og artikel 73 i forordning (EU) 2016/2031, vedrører begge importregler, der er baseret på risikovurderingskriterier, som ligner hinanden, jf. bilag III og VI til nævnte forordning. De fokuserer på de risici, der er forbundet med de pågældende planter og planteprodukter, og ikke risici forbundet med specifikke skadegørere. De er blevet udarbejdet som led i en fælles risikovurderingsmetode og bør opdateres i henhold til den samme metode på grundlag af tilgængelig teknisk og videnskabelig evidens. De bør derfor indarbejdes i én enkelt forordning.

(14)

Da forordning (EU) 2016/2031 finder anvendelse fra den 14. december 2019, og for at sikre en ensartet anvendelse af alle regler vedrørende indførelse på Unionens område af planter, planteprodukter og andre objekter, bør nærværende forordning anvendes fra samme dato.

(15)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Højrisikoplanter, -planteprodukter eller andre -objekter.

De planter, planteprodukter og andre objekter, der er opført i bilag I, anses for højrisikoplanter, -planteprodukter og andre -objekter, jf. artikel 42, stk. 1, i forordning (EU) 2016/2031, og det er forbudt at indføre dem på Unionens område i afventning af en risikovurdering.

Artikel 2

Plantesundhedscertifikat for indførelse af visse planter i Unionen

Der kræves et plantesundhedscertifikat for indførelse på Unionens område af planter, undtagen planter opført på listen omhandlet i artikel 72, stk. 1, i forordning (EU) 2016/2031.

Dog er frugter opført på listen i bilag II ikke omfattet af dette krav.

Artikel 3

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 14. december 2019.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 18. december 2018.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 317 af 23.11.2016, s. 4.

(2)  Rådets direktiv 2000/29/EF af 8. maj 2000 om foranstaltninger mod indslæbning i Fællesskabet af skadegørere på planter eller planteprodukter og mod deres spredning inden for Fællesskabet (EFT L 169 af 10.7.2000, s. 1).


BILAG I

Liste over højrisikoplanter, -planteprodukter og andre -objekter, jf. artikel 42, stk. 1, i forordning (EU) 2016/2031

1.

Planter til plantning, bortset fra frø, in-vitro-materiale og naturligt eller kunstigt væksthæmmede træagtige planter til plantning fra alle tredjelande af følgende slægter eller arter:

KN-kode

Beskrivelse

ex 0602

Acacia Mill.

ex 0602

Acer L.

ex 0602

Albizia Durazz.

ex 0602

Alnus Mill.

ex 0602

Annona L.

ex 0602

Bauhinia L.

ex 0602

Berberis L.

ex 0602

Betula L.

ex 0602

Caesalpinia L.

ex 0602

Cassia L.

ex 0602

Castanea Mill.

ex 0602

Cornus L.

ex 0602

Corylus L.

ex 0602

Crataegus L.

ex 0602

Diospyros L.

ex 0602

Fagus L.

ex 0602

Ficus carica L.

ex 0602

Fraxinus L.

ex 0602

Hamamelis L.

ex 0602

Jasminum L.

ex 0602

Juglans L.

ex 0602

Ligustrum L.

ex 0602

Lonicera L.

ex 0602

Malus Mill.

ex 0602

Nerium L.

ex 0602

Persea Mill.

ex 0602

Populus L.

ex 0602

Prunus L.

ex 0602

Quercus L.

ex 0602

Robinia L.

ex 0602

Salix L.

ex 0602

Sorbus L.

ex 0602

Taxus L.

ex 0602

Tilia L.

ex 0602

Ulmus L.

2.

Planter af Ullucus tuberosus fra alle tredjelande.

KN-kode

Beskrivelse

ex 0601 10 90

ex 0601 20 90

ex 0714 90 20

Ullucus tuberosus Loz.

3.

Frugter af Momordica L. med oprindelse i tredjelande eller områder i tredjelande, hvor Thrips palmi Karny vides at forekomme, og hvor der ikke er iværksat effektive afbødende foranstaltninger for denne skadegører.

KN-kode

Beskrivelse

ex 0709 99 90

Momordica L.

4.

Træ af Ulmus L. med oprindelse i tredjelande eller områder i tredjelande, hvor Saperda tridentata Olivier vides at forekomme

KN-kode

Beskrivelse

ex 4403 12 00

ex 4401 22 00

ex 4401 39 00

ex 4403 99 00

ex 4407 99

Ulmus L.


BILAG II

Frugter, for hvilke et plantesundhedscertifikat ikke kræves ved indførelse på Unionens område, jf. artikel 73 i forordning (EU) 2016/2031

KN-kode

Beskrivelse

ex 0804 30 00

Ananas comosus (L.) Merrill

ex 0801 12 00 , ex 0801 19 00

Cocos nucifera L.

ex 0810 60 00

Durio zibethinus Murray

ex 0803 10 10 , ex 0803 90 10

Musa L.

ex 0804 10 00

Phoenix dactylifera L.