23.2.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 46/1


KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/247

af 17. december 2015

om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår EU-støtte til levering og distribution af frugt og grøntsager, forarbejdede frugter og grøntsager og bananprodukter inden for rammerne af skolefrugt- og grøntsagsordningen

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 24,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 352/78, (EF) nr. 165/94, (EF) nr. 2799/98, (EF) nr. 814/2000, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 485/2008 (2), særlig artikel 64, stk. 6, litra a), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Forordning (EU) nr. 1308/2013 erstattede Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 (3) og fastsætter nye bestemmelser vedrørende skolefrugt- og grøntsagsordningen (»ordningen«). Desuden gives Kommissionen beføjelse til at vedtage delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter på området. For at sikre at ordningen fungerer fuldt ud inden for den nye retlige ramme, bør der vedtages visse bestemmelser ved sådanne retsakter. Disse retsakter bør erstatte Kommissionens forordning (EF) nr. 288/2009 (4), som derfor bør ophæves.

(2)

Formålet med ordningen er at øge indtaget af frugt og grøntsager på både kort og lang sigt og fremme sunde spisevaner.

(3)

I overensstemmelse med artikel 23, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 fastlægger de medlemsstater, der ønsker at deltage i ordningen, først på nationalt eller regionalt plan en gennemførelsesstrategi samt relevante ledsageforanstaltninger. De medlemsstater, der vælger at gennemføre ordningen på regionalt plan, skal fastlægge en strategi for hver enkelt region.

(4)

I henhold til artikel 5, stk. 2, i Rådets forordning (EU) nr. 1370/2013 (5) fastsætter Kommissionen den vejledende tildeling af EU-støtte til uddeling af frugt og grøntsager, forarbejdede frugt- og grøntsager og bananprodukter under ordningen (»produkterne«). For bedst muligt at udnytte de midler, der er til rådighed, bør det fastsættes, at der kan gennemføres en omfordeling af EU-støtte mellem de deltagende medlemsstater, der har meddelt Kommissionen, at de er klar til at anvende mere end deres vejledende andel.

(5)

Udgifter i forbindelse med anskaffelse af produkterne bør være støtteberettigede, men også, såfremt en medlemsstats strategi indeholder bestemmelser herom, udgifter med umiddelbar forbindelse til gennemførelsen af ordningen. For at bevare ordningens effektivitet anvendes kun en mindre procentdel af støtten til disse forbundne udgifter. Af hensyn til den økonomiske forvaltning og kontrol bør disse udgifter ikke overskride visse tærskler.

(6)

Af hensyn til god forvaltningspraksis, budgetforvaltning og tilsyn bør der fastlægges betingelser for ydelsen af støtten samt udvælgelsen og godkendelsen af ansøgerne.

(7)

Med henblik på at vurdere ordningens effektivitet samt muliggøre en fagfællebedømmelse og udveksling af god praksis bør medlemsstaterne regelmæssigt overvåge og evaluere gennemførelsen af ordningen og derefter forelægge Kommissionen deres resultater og konklusioner.

(8)

Der bør fastsættes sanktioner for at få ansøgerne til at afholde sig fra svigagtig adfærd og grov uagtsomhed.

(9)

I overensstemmelse med artikel 23, stk. 10, i forordning (EU) nr. 1308/2013 skal offentligheden gøres behørigt opmærksom på Unionens finansielle bidrag til ordningen. Medlemsstaterne kan med henblik herpå anvende en plakat, der hænges op på de deltagende undervisningsinstitutioner. En sådan plakat bør produceres i overensstemmelse med visse minimumskrav —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Anvendelsesområde

I denne forordning fastsættes supplerende regler til forordning (EU) nr. 1308/2013, for så vidt angår EU-støtte til uddeling og distribution af frugt og grøntsager, forarbejdede frugter og grøntsager og bananprodukter samt visse forbundne omkostninger inden for rammerne af skolefrugt- og grøntsagsordningen (»ordningen«), som er omhandlet i artikel 23 i samme forordning.

Artikel 2

Medlemsstaternes strategier

1.   Ved fastlæggelsen af deres strategier, jf. artikel 23, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013, vælger medlemsstaterne, på hvilket geografisk og administrativt niveau de ønsker at indføre ordningen. Hvis de vælger at gennemføre ordningen på regionalt plan, skal de fastlægge en strategi for hver enkelt region.

De medlemsstater, der gennemfører ordningen på regionalt plan, opretter et fælles kontaktpunkt for formidling af oplysninger og meddelelser til Kommissionen.

Strategien kan omfatte mere end et enkelt skoleår, jf. artikel 1, stk. 2, i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/248 (6).

2.   Ledsageforanstaltningerne, jf. artikel 23, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013, skal støtte distributionen af produkterne og være direkte forbundet med målsætningen for ordningen. Disse foranstaltninger kan ligeledes inddrage forældre og lærere.

3.   De medlemsstater, der ønsker at deltage i ordningen, meddeler Kommissionen deres strategi senest den 31. januar forud for det første skoleår, der er omfattet af strategien.

4.   Hvis en medlemsstat ændrer sin strategi, underretter den Kommissionen om den ændrede strategi senest den 31. januar året efter ændringen.

Artikel 3

Omfordeling af EU-støtte

1.   Hvis medlemsstaterne ikke har ansøgt om EU-støtte inden for fristen, jf. artikel 3 i gennemførelsesforordning (EU) 2016/248, eller kun har anmodet om en del af den vejledende støttetildeling, jf. artikel 23, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013 og fastsat i bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2016/248, omfordeles deres vejledende andel til de medlemsstater, der inden for samme frist har meddelt Kommissionen, at de er klar til at anvende mere end deres vejledende andel.

2.   Omfordelingen er begrænset af den pågældende medlemsstats udnyttelsesgrad af den endelige EU-støttetildeling i det skoleår, der blev afsluttet inden ansøgningen. Udnyttelsesgraden fastsættes på grundlag af de udgiftsanmeldelser, som skal sendes til Kommissionen senest den 15. oktober det følgende skoleår, jf. artikel 10 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 (7).

Grænserne for omfordeling er som følger:

a)

når anvendelsesgraden er under eller lig med 50 % af den endelige tildeling, tildeles der ikke yderligere midler

b)

når anvendelsesgraden er over 50 %, men under eller lig med 75 % af den endelige tildeling, tildeles der højst 50 % af den vejledende tildeling

c)

når anvendelsesgraden er over 75 %, er der intet loft for den maksimale yderligere tildeling.

Disse grænser finder ikke anvendelse de første to skoleår, hvor en medlemsstat anvender ordningen.

Artikel 4

Støtteberettigede udgifter

1.   Følgende udgifter er EU-støtteberettigede:

a)

udgifter til de produkter, der leveres under ordningen og uddeles til børn på undervisningsinstitutioner, jf. artikel 22 i forordning (EU) nr. 1308/2013, herunder omkostninger til anskaffelse, leje og leasing af udstyr, der anvendes i forbindelse med uddelingen og distributionen af produkterne som fastsat i medlemsstatens strategi

b)

følgende udgifter med direkte forbindelse til gennemførelsen af ordningen:

i)

udgifter i forbindelse med medlemsstaternes overvågnings- og evalueringsforpligtelse, jf. artikel 8 i nærværende forordning

ii)

udgifter til oplysningsmateriale om ordningen, som direkte skal have til formål at oplyse den bredere offentlighed om ordningen, herunder

udgifter til plakaten, jf. artikel 10 i nærværende forordning

udgifter til oplysningskampagner via radio/tv, elektronisk kommunikation, aviser og lignende kommunikationsmidler

udgifter til informationsarrangementer, konferencer, seminarer og workshopper med henblik på at oplyse den bredere offentlighed om ordningen og lignende arrangementer

udgifter til informations- og pr-materiale som f.eks. breve, foldere, brochurer, reklameartikler og lignende

iii)

udgifter i forbindelse med ledsageforanstaltningerne, jf. artikel 2, stk. 2, i nærværende forordning, herunder:

udgifter til tilrettelæggelse af smagskurser, etablering og opretholdelse af kurser om grøntsagsdyrkning, tilrettelæggelse af gårdbesøg og lignende aktiviteter, der har til formål at gøre børn bekendt med landbrug

udgifter til foranstaltninger, der tager sigte på at oplyse børn om landbrug, sunde kostvaner og miljøspørgsmål i forbindelse med produktionen, distributionen og forbruget af produkterne.

2.   Hvis transport og distribution af produkterne faktureres særskilt, er sådanne udgifter kun EU-støtteberettigede, hvis de ikke overstiger 3 % af produktudgifterne.

Hvis produkterne leveres omkostningsfrit til undervisningsinstitutioner, kan udgifter til transport og distribution af sådanne produkter, som kan fastsættes ud fra faktura, og som er underlagt et loft i medlemsstatens strategi, være EU-støtteberettigede.

3.   Udgifter til oplysningsmateriale og ledsageforanstaltninger må ikke modtage støtte under andre EU-støtteordninger.

4.   Moms og personaleomkostninger er ikke EU-støtteberettigede, hvis sådanne personaleomkostninger finansieres over medlemsstatens offentlige midler.

5.   De samlede støtteberettigede udgifter til oplysningsmateriale må ikke overstige 5 % af den årlige endelige tildeling, jf. artikel 23, stk. 5, i forordning (EU) nr. 1308/2013, for den enkelte medlemsstat.

De samlede støtteberettigede udgifter til anskaffelse, leje og leasing af udstyr og i forbindelse med overvågning og evaluering må ikke overstige 10 % af den årlige endelige tildeling for den enkelte medlemsstat.

De samlede støtteberettigede udgifter til ledsageforanstaltningerne må ikke overstige 15 % af den årlige endelige tildeling for den enkelte medlemsstat.

Artikel 5

Generelle betingelser for tildelingen af støtte og udvælgelsen af ansøgere

1.   Støtte, der ydes til en medlemsstat under ordningen, fordeles blandt de ansøgere, der har fremsendt den kompetente myndighed en støtteansøgning, med forbindelse til gennemførelsen af et eller flere af følgende forhold:

a)

levering og/eller distribution af produkterne til skoleelever inden for rammerne af ordningen

b)

overvågnings- og evalueringsforanstaltninger

c)

oplysningsmateriale

d)

ledsageforanstaltninger.

Kun de støtteansøgere, der er godkendt i henhold til artikel 6, kan indgive en støtteansøgning.

2.   Medlemsstaterne udvælger støtteansøgere blandt følgende organer:

a)

undervisningsinstitutioner

b)

undervisningsmyndigheder

c)

leverandører og/eller distributører af produkterne

d)

organisationer, der handler på vegne af en eller flere undervisningsinstitutioner eller undervisningsmyndigheder, og som specifikt er oprettet til det formål

e)

andre offentlige eller private organer, der forvalter og udbyder nogen af de i stk. 1 omhandlede aktiviteter.

Artikel 6

Betingelser for godkendelsen af støtteansøgere

1.   Støtteansøgerne skal være godkendt af myndighederne i den medlemsstat, hvor den undervisningsinstitution, som produkterne leveres og/eller distribueres til, ligger. Godkendelsen er betinget af, at ansøgeren giver skriftligt tilsagn om:

a)

at sikre, at de produkter, der finansieres af Unionen under ordningen, gøres tilgængelige med henblik på konsum til elever i de undervisningsinstitutioner, der ansøges om støtte til

b)

at anvende den støtte, der tildeles, til overvågning og evaluering, oplysningsmateriale eller ledsageforanstaltninger i overensstemmelse med ordningens formål

c)

at godtgøre uretmæssigt udbetalt støtte for de pågældende mængder, hvis det viser sig, at produkterne ikke er blevet uddelt til eleverne, eller ikke er støtteberettigede

d)

at godtgøre uretmæssigt udbetalt støtte for ledsageforanstaltninger, hvis det viser sig, at disse foranstaltninger ikke er blevet korrekt udført

e)

på anmodning af de kompetente myndigheder at fremlægge relevante bilag

f)

at tillade enhver kontrol, som de kompetente myndigheder træffer beslutning om, især regnskabskontrol og fysisk kontrol.

2.   Hvis der er tale om støtteansøgninger vedrørende udlevering og distribution af produkter, skal støtteansøgerne udfærdige yderligere et skriftligt tilsagn om at registrere navne og adresser på de pågældende undervisningsinstitutioner, eller i givet fald undervisningsmyndigheder, og de produkter og mængder, der er solgt eller leveret til disse institutioner eller myndigheder.

3.   Hvis der er tale om støtteansøgninger vedrørende overvågning, evaluering eller oplysningsmateriale, finder kun stk. 1, litra b) og e), anvendelse.

4.   Hvis der er tale om støtteansøgninger vedrørende ledsageforanstaltninger, finder kun stk. 1, litra b), d), e) og f) anvendelse. Derudover kan den kompetente myndighed præcisere, hvilke skriftlige forpligtelser ansøgerne skal indgå, især for så vidt angår:

a)

de ledsageforanstaltninger, der gennemføres i skolerne, hvis de pågældende skoler ikke er støtteansøgere

b)

de ledsageforanstaltninger, der omfatter distribution af produkterne.

Artikel 7

Suspension og tilbagetrækning af en godkendelse

Hvis en godkendt støtteansøger ikke opfylder forpligtelserne i nærværende forordning, suspenderer den kompetente myndighed godkendelsen i en periode på en til tolv måneder eller trækker den tilbage, hvis uregelmæssighedens alvor berettiger hertil og er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet.

Dette sker ikke i de tilfælde, der er omhandlet i artikel 64, stk. 2, litra a)-d), i forordning (EU) nr. 1306/2013, eller hvis den manglende overholdelse er af mindre betydning.

Efter anmodning fra ansøgeren, og hvis årsagen til tilbagetrækningen er blevet afhjulpet, kan den kompetente myndighed igen godkende ansøgeren, dog tidligst efter en periode på tolv måneder fra den dato, hvor årsagen til, at godkendelsen blev trukket tilbage, blev afhjulpet.

Artikel 8

Overvågning og evaluering

1.   Medlemsstaterne sørger for passende struktur og forhold for den årlige overvågning af ordningens gennemførelse.

2.   Medlemsstaterne evaluerer gennemførelsen af ordningen med henblik på at vurdere, hvor effektivt den opfylder målsætningerne.

3.   Hvis en medlemsstat ikke fremsender Kommissionen en evalueringsrapport med resultaterne af den i stk. 2 i denne artikel omhandlede evaluering inden for den frist, der er fastsat i artikel 6, stk. 2, i gennemførelsesforordning (EU) 2016/248, nedsættes den kommende endelige tildeling som følger:

a)

med 5 %, hvis fristen overskrides med mellem 1 og 30 dage

b)

med 10 %, hvis fristen overskrides med mellem 31 og 60 dage.

Hvis fristen overskrides med mere end 60 dage, nedsættes den endelige tildeling med 1 % pr. dag derudover, beregnet på grundlag af restbeløbet.

Artikel 9

Sanktioner

I tilfælde af uretmæssige betalinger, der ikke skyldes indlysende fejl, eller i tilfælde af svig eller grov forsømmelighed, som ansøgeren er ansvarlig for, skal denne ud over at tilbagebetale det uretmæssigt udbetalte beløb, betale et beløb svarende til forskellen mellem det oprindeligt udbetalte beløb og det beløb, ansøgeren er berettiget til.

Artikel 10

Skolefrugt- og grøntsagsordningsplakaten

For så vidt angår anvendelsen af artikel 23, stk. 10, i forordning (EU) nr. 1308/2013, kan medlemsstaterne anvende en plakat, der skal opfylde de minimumskrav, der er fastsat i bilaget til nærværende forordning, og som permanent skal være anbragt ved den deltagende undervisningsinstitutions hovedindgang på et sted, hvor den er synlig og let at læse.

Artikel 11

Ophævelse

Forordning (EF) nr. 288/2009 ophæves.

Artikel 12

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den finder anvendelse for skoleåret 2016/2017 og efterfølgende år.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 17. december 2015.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(2)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549.

(3)  Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 af 22. oktober 2007 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om særlige bestemmelser for visse landbrugsprodukter (fusionsmarkedsordningen) (EUT L 299 af 16.11.2007, s. 1).

(4)  Kommissionens forordning (EF) nr. 288/2009 af 7. april 2009 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1234/2007 for så vidt angår EF-støtte til uddeling af frugt- og grøntsagsprodukter, forarbejdede frugt- og grøntsagsprodukter og bananprodukter til børn på uddannelsesinstitutioner inden for rammerne af en skolefrugtordning (EUT L 94 af 8.4.2009, s. 38).

(5)  Rådets forordning (EU) nr. 1370/2013 af 16. december 2013 om foranstaltninger til fastsættelse af støtte og restitutioner i forbindelse med den fælles markedsordning for landbrugsprodukter (EUT L 346 af 20.12.2013, s. 12).

(6)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/248 af 17. december 2015 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår EU-støtte til uddeling og distribution af frugt og grøntsager, forarbejdede frugter og grøntsager og bananprodukter inden for rammerne af skolefrugt- og grøntsagsordningen og om fastsættelse af den vejledende fordeling af støtten (se side 8 i denne EUT)

(7)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 af 6. august 2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår betalingsorganer og andre organer, økonomisk forvaltning, regnskabsafslutning, regler om kontroller, sikkerhedsstillelse og åbenhed (EUT L 255 af 28.8.2014, s. 59).


BILAG

Minimumskrav for plakaten, jf. artikel 10

Plakatstørrelse: A3 eller større

Bogstaver: 1 cm eller større

Titel: EU-skolefrugt- og grøntsagsordningen

Indhold: Mindst med følgende ordlyd:

»[Undervisningsinstitutionen (f.eks. børnehaven/børnehaveklassen/skolen)] deltager i EU-skolefrugt- og grøntsagsordningen, der er støttet med EU-midler.«

Plakaten skal indeholde Den Europæiske Unions logo.