23.6.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 157/97


KOMMISSIONENS HENSTILLING (EU) 2015/976

af 19. juni 2015

om overvågning af forekomsten af tropanalkaloider i fødevarer

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 292, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA's) Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden (i det følgende benævnt »ekspertpanelet«) har vedtaget en udtalelse om tropanalkaloider i fødevarer og foder (1).

(2)

De mest undersøgte tropanalkaloider er (–)-hyoscyamin og (–)-scopolamin. Atropin er den racemiske blanding af (–)-hyoscyamin og (+)-hyoscyamin, hvor kun enantiomeren af (–)-hyoscyamin udviser anticholinerg aktivitet.

(3)

Forekomsten af tropanalkaloider i slægten Datura er kendt. Datura stramonium er meget udbredt i tempererede og tropiske regioner, og der er derfor fundet frø af Datura stramonium som urenheder i hørfrø, sojabønner, durra, hirse, solsikke, boghvede og produkter deraf. Frøene af Datura stramonium kan ikke let fjernes fra durra, hirse og boghvede ved sortering og rensning.

(4)

Der er brug for flere oplysninger om forekomsten af tropanalkaloider i fødevarer. Det også nødvendigt at forstå de landbrugsmæssige betingelser, hvorunder tropanalkaloider forekommer i landbrugsvarer.

(5)

Der bør derfor anbefales overvågning af forekomsten af tropanalkaloider i fødevarer —

VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

1.

Medlemsstaterne bør med aktiv inddragelse af fødevarevirksomhedslederne overvåge forekomsten af tropanalkaloider i fødevarer og særligt i:

korn og kornbaserede produkter især (i prioriteret rækkefølge)

boghvede, durra, hirse og majs samt boghvede-, durra-, hirse- og majsmel

kornbaserede produkter til spædbørn og småbørn

morgenmadscerealier

formalingsprodukter

korn til konsum

glutenfrie produkter

kosttilskud, te og urteudtræk

Bælgplanter (uden bælg), tørrede bælgfrugter og olieholdige frø samt afledte produkter.

2.

Analyserne af tropanalkaloider bør mindst omfatte atropin og scopolamin og, hvis det er muligt, enantiomerer af hyoscyamin, der bør analyseres særskilt, og andre tropanalkaloider.

3.

For at sikre, at stikprøverne er repræsentative for det parti, hvoraf de er udtaget, bør medlemsstaterne følge prøveudtagningsprocedurerne i Kommissionens forordning (EF) nr. 401/2006 (2).

4.

Den foretrukne metode til overvågning er højtryksvæskekromatografi-massespektrometri/(massespektrometri) (HPLC-MS/(MS)) eller, hvis HPLC-MS/(MS) ikke er mulig, gaskromatografi-massespektrometri (GC-MS).

Bestemmelsesgrænsen for atropin (racemisk blanding af enantiomerer af hyoscyamin) og scopolamin bør helst være under 5 μg/kg og ikke over 10 μg/kg for landbrugsvarer, ingredienser, kosttilskud og urteudtræk og bør helst være under 2 μg/kg for færdige fødevarer (f.eks. morgenmadscerealier) og 1 μg/kg for kornbaserede fødevarer til spædbørn og småbørn.

5.

Medlemsstaterne bør med aktiv inddragelse af fødevarevirksomhedslederne foretage undersøgelser for at identificere landbrugsmæssige betingelser, der forårsager forekomst af tropanalkaloider, hvis der konstateres væsentlige niveauer af tropanalkaloider.

6.

Medlemsstaterne bør sikre, at analyseresultaterne indberettes regelmæssigt og senest i oktober 2016 til EFSA i EFSA's dataindgivelsesformat i overensstemmelse med kravene i EFSA's vejledning om standardprøvebeskrivelse for fødevarer og foder (3) og EFSA's supplerende specifikke indberetningskrav.

Udfærdiget i Bruxelles, den 19. juni 2015.

På Kommissionens vegne

Vytenis ANDRIUKAITIS

Medlem af Kommissionen


(1)  EFSA CONTAM Panel (EFSA's Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden), 2013. Videnskabelig udtalelse om tropanalkaloider i fødevarer og foder. EFSA Journal 2013;11(10):3386, 113 pp. doi:10.2903/j.efsa.2013.3386.

(2)  Kommissionens forordning (EF) nr. 401/2006 af 23. februar 2006 om prøveudtagnings- og analysemetoder til offentlig kontrol af indholdet af mykotoksiner i fødevarer (EUT L 70 af 9.3.2006, s. 12).

(3)  http://www.efsa.europa.eu/en/datex/datexsubmitdata.htm.