26.10.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 297/26


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESDIREKTIV 2012/31/EU

af 25. oktober 2012

om ændring af bilag IV til Rådets direktiv 2006/88/EF for så vidt angår listen over fiskearter, der er modtagelige for egtvedsyge (VHS), og om sletning af oplysningerne om epizootisk ulcerativt syndrom

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets direktiv 2006/88/EF af 24. oktober 2006 om dyresundhedsbestemmelser for akvakulturdyr og produkter deraf og om forebyggelse og bekæmpelse af visse sygdomme hos vanddyr (1), særlig artikel 61, stk. 2, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved direktiv 2006/88/EF er der bl.a. fastsat bestemmelser om visse dyresundhedsregler, der gælder for akvakulturdyr og produkter deraf, herunder særlige bestemmelser vedrørende eksotiske og ikke-eksotiske sygdomme og modtagelige arter, der er opført på listen i del II i bilag IV til nævnte direktiv.

(2)

Epizootisk ulcerativt syndrom (EUS) er medtaget på listen over ikke-eksotiske sygdomme i del II i bilag IV til direktiv 2006/88/EF.

(3)

I del I i bilag IV til direktiv 2006/88/EF fastsættes kriterierne for at opføre sygdomme som eksotiske og ikke-eksotiske på listerne i del II i samme bilag. I henhold til disse kriterier kan eksotiske sygdomme få betydelige økonomiske konsekvenser, hvis de indslæbes i Unionen, enten i form af produktionstab for akvakulturen i Unionen eller ved at indskrænke mulighederne for handel med akvakulturdyr og produkter deraf. Alternativt kan de, hvis de indslæbes til Unionen, have skadelige miljøvirkninger for vildtlevende vanddyrpopulationer af bevaringsværdige arter, der bør beskyttes ved hjælp af EU-retten eller internationale regler.

(4)

Den 15. september 2011 vedtog Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets Panel for Dyrs Sundhed og Velfærd en videnskabelig udtalelse om epizootisk ulcerativt syndrom (2) (EFSA-udtalelsen). Fødevareautoriteten konkluderer i denne udtalelse, at EUS ikke ville få nogen virkninger eller få virkninger for akvakulturen i Unionen.

(5)

Det konkluderes desuden i EFSA-udtalelsen, at epizootisk ulcerativt syndrom sandsynligvis gentagne gange er blevet slæbt ind i Unionen via prydfisk importeret fra tredjelande, og at disse fisk kan være blevet sat ud i EU's farvande. Under disse omstændigheder og i betragtning af at der ikke er indberettet udbrud af EUS i Unionen, er der ikke bevis for, at EUS kan have skadelige miljøvirkninger.

(6)

Ud fra EFSA's konklusioner og de foreliggende videnskabelige oplysninger opfylder epizootisk ulcerativt syndrom ikke længere kriterierne i del I i bilag IV til direktiv 2006/88/EF om optagelse på listen i del II i samme bilag.

(7)

Derfor bør epizootisk ulcerativt syndrom udgå af listen over eksotiske sygdomme i del II i bilag IV til direktiv 2006/88/EF.

(8)

Del II i bilag IV til direktiv 2006/88/EF indeholder desuden en liste over arter, der betragtes som modtagelige for egtvedsyge.

(9)

Olivengrøn hvarre (Paralichthys olivaceus) er modtagelig for den ikke-eksotiske fiskesygdom egtvedsyge. Kliniske udbrud af denne sygdom er blevet bekræftet i visse regioner i Asien.

(10)

Derfor bør olivengrøn hvarre (Paralichthys olivaceus) optages på listen over arter, der er modtagelige for egtvedsyge i del II i bilag IV til direktiv 2006/88/EF.

(11)

Bilag IV til direktiv 2006/88/EF bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(12)

Foranstaltningerne i dette direktiv er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed —

VEDTAGET DETTE DIREKTIV:

Artikel 1

Bilag IV til direktiv 2006/88/EF ændres som angivet i bilaget til nærværende direktiv.

Artikel 2

1.   Medlemsstaterne vedtager og offentliggør senest den 1. januar 2013 de love og administrative bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv. De tilsender straks Kommissionen disse love og bestemmelser.

2.   De anvender disse love og bestemmelser fra den 1. januar 2013.

3.   Lovene og bestemmelserne skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.

4.   Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 3

Dette direktiv træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 4

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 25. oktober 2012.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 328 af 24.11.2006, s. 14.

(2)  EFSA Journal 2011; 9(10):2387.


BILAG

Del II i bilag IV til direktiv 2006/88/EF affattes således:

»DEL II

Sygdomme opført på lister

Eksotiske sygdomme

 

Sygdom

Modtagelige arter

FISK

Epizootisk hæmatopoietisk nekrose

Regnbueørred (Oncorhynchus mykiss) og almindelig aborre (Perca fluviatilis)

BLØDDYR

Infektion med Bonamia exitiosa

Australsk mudderøsters (Ostrea angasi) og chilensk østers (Ostrea chilensis)

Infektion med Perkinsus marinus

Stillehavsøsters (Crassostrea gigas) og amerikansk østers (C. virginica)

Infektion med Microcytos mackini

Stillehavsøsters (Crassostrea gigas), amerikansk østers (Crassostrea virginica), stillehavsøsters (Ostrea conchaphila) og europæisk østers (Ostrea edulis)

KREBSDYR

Taura-syndrom

Nordlig hvidreje (Penaeus setiferus), blå reje (Penaeus stylirostris) og mellemamerikansk reje (Penaeus vannamei)

Yellowhead

Aztekerreje (Penaeus aztecus), nordlig rosenreje (Penaeus duorarum), kurumareje (Penaeus japonicus), sort tigerreje (Penaeus monodon), nordlig hvid reje (Penaeus setiferus), blå reje (Penaeus stylirostris) og mellemamerikansk reje (Penaeus vannamei)


Ikke-eksotiske sygdomme

 

Sygdomme

Modtagelige arter

FISK

Egtvedsyge (VHS)

Sild (Clupea spp.), heltfamilien (Coregonus sp.), gedde (Esox lucius), kuller (Gadus aeglefinus), stillehavstorsk (G. macrocephalus), atlantisk torsk (G. morhua), stillehavslaksearter (Oncorhynchus spp.), regnbueørred (O. mykiss), femtrådet havkvabbe (Onos mustelus), havørred (Salmo trutta), pighvar (Scophthalmus maximus), brisling (Sprattus sprattus), stalling (Thymallus thymallus) og olivengrøn hvarre (Paralichthys olivaceus)

Infektiøs hæmatopoietisk nekrose (IHN)

Ketalaks (Oncorhunchus keta), sølvlaks (O. kisutch), kirsebærlaks (O. masou), regnbueørred (O. mykiss), sockeyelaks (O. nerka), pukkellaks (O. rhodurus), kongelaks (O. tshawytscha) og atlantisk laks (Salmo salar)

Koi-herpesvirus-sygdom (KHV)

Almindelig karpe og koikarpe (Cyprinus carpio)

Infektiøs lakseanæmi (ISA)

Regnbueørred (Oncorhynchus mykiss), atlantisk laks (Salmo salar) og havørred (S. trutta)

BLØDDYR

Infektion med Marteilia refringens

Australsk mudderøsters (Ostrea angasi), chilensk østers (O. chilensis), europæisk østers (O. edulis), argentinsk østers (O. puelchana), blåmusling (Mytilus edulis) og middelhavsblåmusling (M. galloprovincialis)

Infektion med Bonamia ostreae

Australsk mudderøsters (Ostrea angasi), chilensk østers (O. chilensis), stillehavsøsters (O. conchaphila), asiatisk østers (O. denselammellosa), europæisk østers (O. edulis) og argentinsk østers (O. puelchana)

KREBSDYR

Fiskedræber

Alle krebsdyr af Decapoda-ordenen«