20.8.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 215/9


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 836/2011

af 19. august 2011

om ændring af forordning (EF) nr. 333/2007 om prøveudtagnings- og analysemetoder til offentlig kontrol af indholdet af bly, cadmium, kviksølv, uorganisk tin, 3-MCPD og benzo(a)pyren i fødevarer

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes (1), særlig artikel 11, stk. 4, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer (2) er der bl.a. fastsat grænseværdier for benzo(a)pyren.

(2)

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden vedtog den 9. juni 2008 en udtalelse om polycykliske aromatiske hydrocarboner i fødevarer (3). EFSA konkluderede i udtalelsen, at benzo(a)pyren ikke er egnet som markør for forekomsten af polycykliske aromatiske hydrocarboner i fødevarer, og at et system med fire specifikke stoffer eller otte specifikke stoffer ville udgøre de mest egnede markører for PAH i fødevarer. EFSA konkluderede endvidere, at et system med otte stoffer ikke ville give en særlig stor ekstragevinst sammenlignet med et system med fire stoffer.

(3)

Forordning (EF) nr. 1881/2006 blev derfor ændret ved Kommissionens forordning (EU) nr. 835 om grænseværdier for polycykliske aromatiske hydrocarboner] (4) med henblik på fastsættelse af grænseværdier for summen af fire polycykliske aromatiske hydrocarboner (benzo(a)pyren, benz(a)anthracen, benzo(b)fluoranthen og chrysen).

(4)

Ved Kommissionens forordning (EF) nr. 333/2007 (5) er der kun fastsat kriterier for analytisk ydeevne for benzo(a)pyren. Det er derfor nødvendigt at fastsætte kriterier for analytisk ydeevne for de øvrige tre stoffer, for hvilke der nu er fastsat grænseværdier i forordning (EF) nr. 1881/2006.

(5)

EU-referencelaboratoriet for polycykliske aromatiske hydrocarboner (EU-RL PAH) har i samarbejde med de nationale referencelaboratorier gennemført en undersøgelse blandt officielle kontrollaboratorier for at vurdere, hvilke kriterier for analytisk ydeevne der kan opfyldes for benzo(a)pyren, benz(a)anthracen, benzo(b)fluoranthen og chrysen i relevante fødevarematrixer. EU-RL PAH sammenfattede undersøgelsens resultater i rapporten "Performance characteristics of analysis methods for the determination of 4 polycyclic aromatic hydrocarbons in food" (ydeevnekarakteristika for analysemetoder til bestemmelse af 4 polycykliske aromatiske hydrocarboner i fødevarer) (6). Resultaterne af undersøgelsen viser, at de kriterier for analytisk ydeevne, der for øjeblikket gælder for benzo(a)pyren, også er egnede til de øvrige tre stoffer.

(6)

Erfaringerne fra gennemførelsen af forordning (EF) nr. 337/2007 har vist, at de nuværende prøveudtagningsbestemmelser i visse tilfælde ikke kan realiseres i praksis eller kan medføre økonomisk uacceptable skader på det parti, prøverne udtages fra. I sådanne tilfælde bør det tillades at fravige prøveudtagningsprocedurerne, forudsat at prøveudtagningen fortsat er tilstrækkelig repræsentativ for det parti, prøverne udtages fra, og at den anvendte procedure er fuldt ud dokumenteret. For prøveudtagning i detailleddet eksisterer der i forvejen en vis fleksibilitet til at fravige prøveudtagningsprocedurerne. Bestemmelserne for prøveudtagning i detailleddet bør bringes i tråd med de generelle prøveudtagningsprocedurer.

(7)

Der er behov for mere detaljerede bestemmelser om det materiale, prøveudtagningsbeholderne er lavet af, når der udtages prøver til PAH-analyse. De håndhævende myndigheder anvender i vidt omfang plastbeholdere, men de er ikke egnede, når det drejer sig om prøver til PAH-analyse, eftersom prøvens indhold af PAH kan ændres af sådanne materialer.

(8)

Der er behov for præcisering af visse aspekter ved de særlige krav til analysemetoder, navnlig kravene vedrørende anvendelsen af kriteriet for metodeydeevne og egnethedsprincippet. Endvidere bør tabellerne med kriterier for metodeydeevne opstilles på en anden måde, så de bliver mere ensartede på tværs af alle analytter.

(9)

Forordning (EF) nr. 333/2007 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed. Eftersom forordning (EU) nr. 835 og nærværende forordning hænger sammen, bør begge forordninger have samme anvendelsesdato.

(10)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed, og hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har modsat sig foranstaltningerne —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EF) nr. 333/2007 foretages følgende ændringer:

1)

Titlen affattes således:

2)

Artikel 1, stk. 1, affattes således:

"1.   Prøveudtagning og analyser som led i den offentlige kontrol af indholdet af bly, cadmium, kviksølv, uorganisk tin, 3-MCPD og polycykliske aromatiske hydrocarboner ("PAH"), jf. del 3, 4 og 6 i bilaget til forordning (EF) nr. 1881/2006, udføres i overensstemmelse med bilaget til nærværende forordning."

3)

Bilaget ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 1. september 2012.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 19. august 2011.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 165 af 30.4.2004, s. 1.

(2)  EUT L 364 af 20.12.2006, s. 5

(3)  EFSA Journal (2008) 724, s. 1.

(4)  Se side 4 i denne EUT.

(5)  EUT L 88 af 29.3.2007, s. 29.

(6)  JRC Report 59046, 2010.


BILAG

I bilaget til forordning (EF) nr. 333/2007 foretages følgende ændringer:

1)

I punkt B.1.7. "Emballering og forsendelse af prøver" indsættes følgende afsnit:

"Ved prøveudtagning med henblik på PAH-analyse skal plastbeholdere om muligt undgås, da de kan ændre prøvens indhold af PAH. Inerte, PAH-frie glasbeholdere, der i passende omfang beskytter prøven mod lys, skal anvendes, når det er muligt. Hvis dette er umuligt i praksis, skal direkte kontakt mellem prøven og plast som minimum undgås, f.eks., når det drejer om faste prøver, ved at pakke prøven ind i aluminiumsfolie, inden den anbringes i prøvebeholderen."

2)

Punkt B.2 and B.3 affattes således:

"B.2.   PRØVEUDTAGNINGSPLANER

B.2.1.   Opdeling af partier i delpartier

Store partier opdeles i delpartier, hvis delpartiet kan udskilles fysisk. For produkter, der handles i bulksendinger (f.eks. korn), anvendes tabel 1. For andre produkter anvendes tabel 2. Da partiets vægt ikke altid er et nøjagtigt multiplum af delpartiernes vægt, kan delpartiets vægt overskride den nævnte vægt, dog højst med 20 %.

B.2.2.   Antal enkeltprøver

Den samlede prøve skal være på mindst 1 kg eller 1 liter, medmindre dette ikke lader sig gøre, f.eks. fordi prøven består af en enkelt pakning eller enhed.

Mindsteantallet af enkeltprøver, der skal udtages fra partiet eller delpartiet, er angivet i tabel 3.

For så vidt angår flydende produkter i løs vægt blandes partiet eller delpartiet så grundigt som muligt, og så det ikke påvirker produktets kvalitet, enten manuelt eller mekanisk umiddelbart inden prøveudtagningen. Derefter antages det, at forekommende forurenende stoffer er fordelt ensartet i det pågældende parti eller delparti. Det er derfor tilstrækkeligt at udtage tre enkeltprøver fra et parti eller et delparti, som tilsammen udgør den samlede prøve.

Enkeltprøverne skal have samme vægt/volumen. En enkeltprøve skal være på mindst 100 g eller 100 ml, således at den samlede prøve er på mindst omkring 1 kg eller 1 liter. Afvigelser fra denne metode skal registreres i det prøveskema, der er nævnt i punkt B.1.8.

Tabel 1

Opdeling af partier i delpartier for produkter, der handles i bulksendinger

Partiets vægt (tons)

Delpartiernes vægt eller antal

≥ 1 500

500 tons

> 300 og < 1 500

3 delpartier

≥ 100 og ≤ 300

100 tons

< 100


Tabel 2

Opdeling af partier i delpartier for andre produkter

Partiets vægt (tons)

Delpartiernes vægt eller antal

≥ 15

15-30 tons

< 15


Tabel 3

Mindsteantallet af enkeltprøver, der skal udtages fra partiet eller delpartiet

Partiets/delpartiets vægt eller rumfang (kg eller liter)

Mindste antal enkeltprøver, der skal udtages

< 50

3

≥ 50 og ≤500

5

> 500

10

Hvis partiet eller delpartiet består af enkeltpakninger eller enheder, skal der for at danne den samlede prøve udtages det antal pakninger eller enheder, der er angivet i tabel 4.

Tabel 4

Antal pakninger eller enheder (enkeltprøver), der skal udtages for at danne den samlede prøve, hvis partiet eller delpartiet består af enkeltpakninger eller enheder

Antal pakninger eller enheder i partiet/delpartiet

Antal pakninger eller enheder, der skal udtages

£ 25

mindst 1 pakning eller enhed

26-100

ca. 5 %, dog mindst 2 pakninger eller enheder

> 100

ca. 5 %, dog højst 10 pakninger eller enheder

Grænseværdierne for uorganisk tin gælder for indholdet af hver enkelt konservesdåse, men af praktiske årsager er det nødvendigt at anvende samlede prøver. Hvis prøveresultatet for en samlet prøve af konservesdåser viser, at indholdet af uorganisk tin ligger under, men tæt på grænseværdien herfor, og hvis der er mistanke om, at grænseværdien kan være overskredet i nogle konservesdåser, kan det være nødvendigt at foretage yderligere prøver.

Hvis det ikke er muligt at anvende den i denne del fastsatte prøveudtagningsmetode på grund af uacceptable kommercielle konsekvenser (f.eks. på grund af emballeringstype, beskadigelse af partiet osv.), eller hvis det ikke er praktisk muligt at anvende den ovenfor beskrevne prøveudtagningsmetode, kan der anvendes en alternativ prøveudtagningsmetode, under forudsætning af at den er tilstrækkeligt repræsentativ for det pågældende parti eller delparti og dokumenteres fuldt ud.

B.2.3.   Særlige bestemmelser om udtagning af prøver af store fisk i store partier

Hvis det parti eller delparti, der skal udtages prøver fra, indeholder store fisk (hvor de enkelte fisk vejer over ca. 1 kg), og partiet eller delpartiet vejer mere end 500 kg, skal enkeltprøven bestå af midterdelen af fisken. Enkeltprøverne skal hver især veje mindst 100 g.

B.3.   PRØVEUDTAGNING I DETAILLEDDET

Udtagning af prøver af fødevarer i detailleddet skal så vidt muligt ske i henhold til prøveudtagningsbestemmelserne i punkt B.2.2.

Hvis det ikke er muligt at anvende den i punkt B.2.2 fastsatte prøveudtagningsmetode på grund af uacceptable kommercielle konsekvenser (f.eks. på grund af emballeringstype, beskadigelse af partiet osv.), eller hvis det ikke er praktisk muligt at anvende den ovenfor beskrevne prøveudtagningsmetode, kan der anvendes en alternativ prøveudtagningsmetode, under forudsætning af at den er tilstrækkeligt repræsentativ for det pågældende parti eller delparti og dokumenteres fuldt ud."

3)

I punkt C.1 "Laboratoriekvalitetsnormer", første afsnit, udgår fodnote 1.

4)

I punkt C.2.2.1 "Særlige procedurer for bly, cadmium, kviksølv og uorganisk tin" affattes andet afsnit således:

"Der findes mange tilfredsstillende særlige procedurer for prøveforberedelse, som kan anvendes for de pågældende produkter. For de aspekter, der ikke specifikt er omfattet af denne forordning, er CEN-standarden "Fødevarer — Bestemmelse af sporstoffer — Kriterier for metodeydeevne, generelle overvejelser og prøvningsforberedelse"(1) fundet tilfredsstillende, men også andre metoder til prøveforberedelse kan have samme gyldighed."

5)

Punkt C.2.2.2 affattes således:

»C.2.2.2.   Særlige procedurer for polycykliske aromatiske hydrocarboner

Laboranten sikrer, at prøver ikke forurenes under forberedelsen. Beholdere rengøres før brug med højren acetone eller hexan for at minimere risikoen for forurening. Apparater og udstyr, der kommer i kontakt med prøven, skal så vidt muligt være fremstillet af et inert materiale såsom aluminium, glas eller poleret rustfrit stål. Det undgås at anvende plast såsom polypropylen eller PTFE, da analytterne kan adsorberes til disse materialer.«

6)

I punkt C.3.1 "Definitioner" foretages følgende ændringer:

a)

Definitionen af "HORRATr" affattes således:

» »HORRAT (1) r«

=

den observerede RSDr divideret med RSDr-værdien, som er beregnet på grundlag af Horwitz-ligningen (2) (ændret) (jf. punkt C.3.3.1 (»Bemærkninger til kriterierne for metodeydeevne«)), og hvor det antages, at r = 0,66 R.

b)

Definitionen af »HORRATR« affattes således:

» »HORRAT (3) R«

=

den observerede RSDR divideret med RSDR-værdien, som er beregnet på grundlag af Horwitz-ligningen (4) (ændret) (jf. punkt C.3.3.1 (»Bemærkninger til kriterier for metodeydeevne«)).

c)

Definitionen af "u" affattes således:

»u

=

kombineret standardmåleusikkerhed fremkommet ved anvendelse af de individuelle standardmåleusikkerheder sammen med inputmængderne i en målemodel (5)

7)

Punkt C.3.2 affattes således:

»C.3.2.   Generelle krav

Analysemetoder, der anvendes til fødevarekontrol, skal opfylde bestemmelserne i bilag III til forordning (EF) nr. 882/2004.

Metoderne til analyse for det samlede indhold af tin er egnede til offentlig kontrol af indholdet af uorganisk tin.

Hvad angår analyse af bly i vin anvendes de metoder og bestemmelser, der er fastsat af OIV (6) jf. artikel 31 Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 (7)

8)

Punkt C.3.3.1 affattes således:

»C.3.3.1.   Kriterier for metodeydeevne

Når der ikke på EU-plan er fastsat særlige metoder til bestemmelse af indholdet af forurenende stoffer i fødevarer, kan laboratorierne selv vælge en valideret analysemetode for den pågældende matrix, forudsat at den valgte metode opfylder de særlige krav til ydeevne i tabel 5, 6 og 7.

Det anbefales, at der anvendes fuldt validerede metoder (dvs. metoder valideret ved ringtest for den pågældende matrix), hvis det er relevant, og hvis sådanne foreligger. Der kan også anvendes andre egnede validerede metoder (f.eks. internt validerede metoder for den pågældende matrix), forudsat at de opfylder de særlige krav til ydeevne i tabel 5, 6 og 7.

Ved valideringen af internt validerede metoder skal der om muligt være inddraget certificeret referencemateriale.

a)

Krav til analysemetoder for bly, cadmium, kviksølv og uorganisk tin:

Tabel 5

Parameter

Kriterium

Anvendelsesområde

Fødevarer, der er omhandlet i forordning (EF) nr. 1881/2006

Specificitet

Uden matrix eller spektral interferens

Repeterbarhed (RSDr)

HORRATr under 2

Reproducerbarhed (RSDR)

HORRATR under 2

Genfinding

Bestemmelserne i punkt D.1.2 finder anvendelse

 

Uorganisk tin

Bly, cadmium og kviksølv

 

Grænseværdi er < 0,100 mg/kg

Grænseværdi er ≥ 0,100 mg/kg

LOD

≤ 5 mg/kg

≤ en femtedel af grænseværdien

≤ en tiendedel af grænseværdien

LOQ

≤ 10 mg/kg

≤ to femtedele af grænseværdien

≤ en femtedel af grænseværdien

b)

Krav til analysemetoder for 3-MCPD:

Tabel 6

Parameter

Kriterium

Anvendelsesområde

Fødevarer, der er omhandlet i forordning (EF) nr. 1881/2006

Specificitet

Uden matrix eller spektral interferens

Feltblindprøver

Under LOD

Repeterbarhed (RSDr)

0,66 gange RSDR som afledt af den ændrede Horwitz-ligning

Reproducerbarhed (RSDR)

Som afledt af den ændrede Horwitz-ligning

Genfinding

75-110 %

LOD

≤ 5 μg/kg (i tørstof)

LOQ

≤ 10 μg/kg (i tørstof)

c)

Krav til analysemetoder for polycykliske aromatiske hydrocarboner:

De fire polycykliske aromatiske hydrocarboner, som disse kriterier gælder for, er benzo(a)pyren, benz(a)anthracen, benzo(b)fluoranthen og chrysen.

Tabel 7

Parameter

Kriterium

Anvendelsesområde

Fødevarer, der er omhandlet i forordning (EF) nr. 1881/2006

Specificitet

Uden matrix eller spektral interferens, verifikation af positiv detektion

Repeterbarhed (RSDr)

HORRATr under 2

Reproducerbarhed (RSDR)

HORRATR under 2

Genfinding

50-120 %

LOD

≤ 0,30 μg/kg for hvert af de fire stoffer

LOQ

≤ 0,90 μg/kg for hvert af de fire stoffer

d)

Bemærkninger til kriterierne for metodeydeevne:

Horwitz-ligningen (8) (for koncentrationer 1,2 ×10–7 ≤ C ≤ 0,138) og den ændrede Horwitz-ligning (9) (for koncentrationer C < 1,2 × 10–7) er generaliserede præcisionsligninger, hvorom det er konstateret, at de er uafhængige af analyt og matrix og udelukkende afhænger af koncentrationen for de fleste rutineanalysemetoders vedkommende.

 

Ændret Horwitz-ligning for koncentrationer C < 1,2 × 10-7:

RSDR = 22 %

hvor:

RSDR er den relative standardafvigelse beregnet ud fra resultater, der er fremkommet under reproducerbarhedsforhold [(sR /Image) × 100]

C er koncentrationsforholdet (dvs. 1 = 100 g/100 g, 0,001 = 1 000 mg/kg). Den ændrede Horwitz-ligning anvendes for koncentrationer C < 1,2 × 10–7.

 

Horwitz-ligning for koncentrationer 1,2 × 10–7 ≤ C ≤ 0,138:

RSDR = 2C(–0.15)

hvor:

RSDR er den relative standardafvigelse beregnet ud fra resultater, der er fremkommet under reproducerbarhedsforhold [(sR /Image) × 100]

C er koncentrationsforholdet (dvs. 1 = 100 g/100 g, 0,001 = 1 000 mg/kg). Horwitz-ligningen anvendes for koncentrationer 1,2 × 10–7 ≤ C ≤ 0,138.

9)

Punkt C.3.3.2 affattes således:

»C.3.3.2.   Egnethedsprincip

For internt validerede metoder kan der alternativt anvendes et egnethedsprincip (10) til at vurdere, om de er egnet til offentlig kontrol. For at være egnet til offentlig kontrol skal en metode give resultater med en kombineret standardmåleusikkerhed (u), der er mindre end den maksimale standardmåleusikkerhed, som beregnes efter følgende formel:

Formula

hvor:

Uf er den maksimale standardmåleusikkerhed (μg/kg)

LOD er metodens detektionsgrænse (μg/kg). LOD skal opfylde kriterierne for metodeydeevne fastsat i punkt C.3.3.1 for den relevante koncentration.

C er den relevante koncentration (μg/kg)

α er en numerisk faktor, der anvendes afhængigt af værdien af C. Det fremgår af tabel 8, hvilke værdier der skal anvendes.

Tabel 8

Numeriske værdier, der skal anvendes for α som konstant værdi i den under dette punkt anførte formel, afhængigt af den relevante koncentration

C (μg/kg)

α

≤ 50

0,2

51-500

0,18

501-1 000

0,15

1 001-10 000

0,12

> 10 000

0,1

Laboranten skal tage hensyn til "Report on the relationship between analytical results, the measurement of uncertainty, recovery factors and the provisions of EU food and feed legislation" (11).

10)

Punkt D.1.2. "Genfindingsberegninger", andet afsnit, affattes således:

"Omfatter analysemetoden ikke ekstraktion (f.eks. når der er tale om metaller), kan resultatet rapporteres uden korrektion for genfinding, hvis det — helst ved anvendelse af relevant certificeret referencemateriale — godtgøres, at den certificerede koncentration, under hensyntagen til måleusikkerheden, er opnået (dvs. stor målenøjagtighed), og at metoden dermed ikke er misvisende. Rapporteres resultatet uden korrektion for genfinding, oplyses dette."

11)

Punkt D.1.3. "Måleusikkerhed", andet afsnit, affattes således:

»Laboranten skal tage hensyn til Report on the relationship between analytical results, measurement uncertainty, recovery factors and the provisions of EU food and feed legislation (12)


(1)  Horwitz W. and Albert, R., 2006, The Horwitz Ratio (HorRat): A useful Index of Method Performance with respect to Precision, Journal of AOAC International, Vol. 89, 1095-1109.

(2)  M. Thompson, Analyst, 2000, p. 125 and 385-386.«

(3)  Horwitz W. and Albert, R., 2006, The Horwitz Ratio (HorRat): A useful Index of Method Performance with respect to Precision, Journal of AOAC International, Vol. 89, 1095-1109.

(4)  M. Thompson, Analyst, 2000, p. 125 and 385-386.«

(5)  International vocabulary of metrology — Basic and general concepts and associated terms (VIM), JCGM 200:2008 (Metrologi — Terminologi — Grundlæggende og generelle begreber (VIM)).«

(6)  Den Internationale Vinorganisation.

(7)  Rådets forordning (EF) nr. 479/2008 af 29. april 2008 om den fælles markedsordning for vin, om ændring af forordning (EF) nr. 1493/1999, (EF) nr. 1782/2003, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 3/2008 og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2392/86 og (EF) nr. 1493/1999 (EUT L 148 af 6.6.2008, s. 1).«

(8)  W. Horwitz, L.R. Kamps, K.W. Boyer, J.Assoc.Off.Analy.Chem.,1980, 63, 1344.

(9)  M. Thompson, Analyst, 2000, p. 125 and 385-386.«

(10)  M. Thompson and R. Wood, Accred. Qual. Assur., 2006, s. 10 og 471-478.

(11)  http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/report-sampling_analysis_2004_en.pdf/.«

(12)  http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/report-sampling_analysis_2004_en.pdf/«