32003R0450

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 450/2003 af 27. februar 2003 om lønomkostningsindekset (EØS-relevant tekst)

EU-Tidende nr. L 069 af 13/03/2003 s. 0001 - 0005


Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 450/2003

af 27. februar 2003

om lønomkostningsindekset

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 285, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Kommissionen(1),

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg(2),

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank(3),

efter proceduren i traktatens artikel 251(4), og

ud fra følgende betragtninger:

(1) En række forskellige statistiske oplysninger, hvoraf lønomkostningsindekset udgør en væsentlig del, er relevante for at kunne forstå inflationsprocessen og dynamikken på arbejdsmarkedet.

(2) Fællesskabet, og især dets økonomiske, beskæftigelsesmæssige og monetære myndigheder, har brug for regelmæssige og rettidige lønomkostningsindeks til overvågning af ændringer i lønomkostningerne.

(3) Et af de prioriterede områder i handlingsplanen om statistikkrav i Den Økonomiske og Monetære Union, som Kommissionen (Eurostat) har udarbejdet i tæt samarbejde med Den Europæiske Centralbank, er udarbejdelse af et retsgrundlag for kortfristede lønomkostningsstatistikker.

(4) Fordelene ved på fællesskabsplan at indsamle fuldstændige data om alle segmenter af økonomien bør afvejes mod indberetningsmulighederne og den besvarelsesbyrde, der pålægges små og mellemstore virksomheder (SMV'er).

(5) Forordningen er i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, som omhandlet i traktatens artikel 5. Det er kun muligt at opstille fælles statistiske standarder for lønomkostningsindeks på grundlag af en fællesskabsretsakt, da det kun er Kommissionen, der er i stand til at koordinere den nødvendige samordning af statistisk information på fællesskabsplan, hvorimod indsamling af data og udarbejdelse af sammenlignelige lønomkostningsindeks kan foretages af medlemsstaterne.

(6) Ved Rådets forordning (EF) nr. 322/97 af 17. februar 1997 om EF-statistikker(5) opstilles der generelle rammer for udarbejdelsen af lønomkostningsindeks i henhold til nærværende forordning.

(7) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne forordning bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen(6).

(8) Udvalget for Det Statistiske Program, der blev nedsat ved Rådets afgørelse 89/382/EØF, Euratom(7), er blevet hørt i overensstemmelse med artikel 3 i denne afgørelse -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Formål

Formålet med denne forordning er at opstille en fælles ramme for udarbejdelse, fremsendelse og evaluering af sammenlignelige lønomkostningsindeks i Fællesskabet. Medlemsstaterne udarbejder lønomkostningsindeks for de i artikel 4 nævnte økonomiske aktiviteter.

Artikel 2

Definitioner

1. Ved lønomkostningsindekset forstås Laspeyres-indekset for lønomkostninger pr. præsteret arbejdstime, sammenkædet årligt og baseret på en fast struktur af økonomiske aktiviteter på NACE Rev. 1-hovedafdelingsniveau, idet NACE Rev. 1 er den klassifikation, der er fastlagt ved Rådets forordning (EØF) nr. 3037/90 af 9. oktober 1990 om Den Statistiske Nomenklatur for Økonomiske Aktiviteter i De Europæiske Fællesskaber(8). Yderligere underopdelinger af NACE Rev. 1-hovedafdelingerne i den faste struktur fastsættes efter artikel 4, stk. 1. Den formel, der skal anvendes til beregning af lønomkostningsindekset, er defineret i bilaget til nærværende forordning.

2. Ved lønomkostninger forstås de samlede kvartalsvise omkostninger, som arbejdsgiveren skal afholde ved beskæftigelse af arbejdskraft. Lønomkostningsposterne og personale i alt fastlægges på grundlag af bilag II, afsnit A og D (post D1, D4 og D5 og disses delkomponenter, idet post D2 og D3 ikke medregnes), i Kommissionens forordning (EF) nr. 1726/1999 af 27. juli 1999 om gennemførelse af Rådets forordning (EF) nr. 530/1999 om statistikker over løn- og lønomkostningsstrukturer for så vidt angår definition og fremsendelse af oplysninger om lønomkostninger(9).

3. Antal arbejdstimer defineres under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 af 25. juni 1996 om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Fællesskabet(10), bilag A, kapitel 11, afsnit 11.26-11.31.

4. Indeksets tekniske specifikation, herunder revisioner af vægtningsstrukturen, kan omdefineres efter proceduren i artikel 12, stk. 2.

Artikel 3

Dækning

1. Denne forordning finder anvendelse på alle de aktiviteter, der er defineret i hovedafdeling C til O i NACE Rev. 1.

2. Medtagelsen i denne forordning af økonomiske aktiviteter som defineret i NACE Rev. 1-hovedafdeling L, M, N og O fastsættes efter proceduren i artikel 12, stk. 2, under hensyn til feasibility-undersøgelserne i artikel 10.

3. Lønomkostningsindekset repræsenterer alle statistiske enheder som defineret i Rådets forordning (EØF) nr. 696/93 af 15. marts 1993 om de statistiske enheder til observation og analyse af det produktive system i Det Europæiske Fællesskab(11).

Artikel 4

Opdeling af variabler

1. Dataene opdeles efter økonomiske aktiviteter i henhold til NACE Rev. 1-hovedafdelingerne og ved yderligere underopdelinger, dog ikke ud over niveauet for NACE Rev. 1-afdelinger (tocifret niveau) eller grupper af afdelinger, under hensyn til bidrag til den samlede beskæftigelse og til lønomkostninger på EU-plan og nationalt plan, som fastsættes efter proceduren i artikel 12, stk. 2. Der leveres separate lønomkostningsindekser for de tre lønomkostningskategorier, der er nævnt nedenfor.

a) lønomkostninger i alt

b) løn, defineret under henvisning til post D.11 i bilag II til forordning (EF) nr. 1726/1999

c) arbejdsgiverbidrag til sociale ordninger plus skatter betalt af arbejdsgiver minus tilskud modtaget af arbejdsgiver, som defineret ved summen af post D.12 og D.4 minus post D.5 i bilag II til forordning (EF) nr. 1726/1999.

2. Der skal leveres et skøn over de samlede lønomkostninger, bortset fra bonusser, når bonusser er defineret i post D.11112 i bilag II til forordning (EF) nr. 1726/1999, opdelt efter økonomiske aktiviteter som fastsat efter proceduren i artikel 12, stk. 2, og på grundlag af NACE Rev. 1-klassifikationen, idet der tages hensyn til feasibility-undersøgelserne i artikel 10.

Artikel 5

Hyppighed og tilbageregnede data

1. Dataene til lønomkostningsindekset skal første gang udarbejdes for første kvartal af 2003 og derefter for hvert kvartal (sluttende den 31. marts, den 30. juni, den 30. september og den 31. december hvert år).

2. Tilbageregnede data dækkende perioden fra første kvartal af 1996 til fjerde kvartal af 2002 leveres af medlemsstaterne. Tilbageregnede data leveres for hver af NACE Rev. 1-hovedafdelingerne C-K og for de lønomkostningsposter, der er nævnt i artikel 4, stk. 1.

Artikel 6

Fremsendelse af resultater

1. De i artikel 4 nævnte data leveres i indeksform. De vægte, der anvendes til at beregne indekset, og som er defineret i bilaget til denne forordning, stilles samtidig til rådighed med henblik på offentliggørelse.

Det passende tekniske format, der skal bruges til fremsendelse af de i artikel 4 nævnte resultater, og de justeringsprocedurer, der skal anvendes på dataene, fastlægges efter proceduren i artikel 12, stk. 2.

2. Medlemsstaterne fremsender dataene med den opdeling, der er angivet i artikel 4, til Kommissionen (Eurostat) senest 70 dage efter udgangen af referenceperioden. Metadata, defineret som de forklaringer, der er nødvendige til at fortolke ændringer i dataene, som opstår på grund af metodologiske eller tekniske ændringer, eller som skyldes ændringer på arbejdsmarkedet, leveres sammen med dataene.

3. De tilbageregnede data, der er nævnt i artikel 5, fremsendes til Kommissionen (Eurostat) samtidig med lønomkostningsindekset for første kvartal af 2003.

Artikel 7

Kilder

Medlemsstaterne kan udarbejde de nødvendige skøn ved en kombination af de forskellige kilder, der er nævnt nedenfor, og ved at anvende princippet om administrativ forenkling:

a) undersøgelser, hvor statistiske enheder, som defineret i forordning (EØF) nr. 696/93, anmodes om at give aktuelle, nøjagtige og fuldstændige oplysninger

b) andre relevante kilder, herunder administrative data, hvis disse er egnede med hensyn til aktualitet og relevans

c) egnede statistiske beregningsmetoder.

Artikel 8

Kvalitet

1. De fremsendte nuværende og tilbageregnede data, skal opfylde særskilte kvalitetskriterier, som skal defineres efter proceduren i artikel 12, stk. 2.

2. Medlemsstaterne udarbejder hvert år en rapport om datakvaliteten til Kommissionen, første gang i 2003. Indholdet af rapporterne fastlægges efter proceduren i artikel 12, stk. 2.

Artikel 9

Overgangsperioder og undtagelsesbestemmelser

1. Til gennemførelse af denne forordning kan der efter proceduren i artikel 12, stk. 2, indrømmes overgangsperioder på højst to år fra datoen for denne forordnings ikrafttræden.

2. I overgangsperioderne kan Kommissionen indrømme undtagelser fra denne forordning, hvis de nationale statistiske systemer kræver større tilpasninger.

Artikel 10

Feasibility-undersøgelser

1. Kommissionen fastlægger efter proceduren i artikel 12, stk. 2, en række feasibility-undersøgelser, som skal udføres af medlemsstaterne, specielt af dem, der ikke kan levere data for NACE Rev. 1-hovedafdeling L, M, N og O (artikel 3, stk. 2) eller en opdeling af skønnene over de samlede lønomkostninger, bortset fra bonusser (artikel 4, stk. 2).

2. Formålet med feasibility-undersøgelserne, der udføres under hensyntagen til fordelene ved indsamlingen af data i forhold til indsamlingsomkostningerne og byrderne for erhvervslivet, er at vurdere:

a) hvordan de kvartalsvise lønomkostningsindeks, der er nævnt i artikel 4, stk. 1, kan skaffes for NACE-hovedafdeling L, M, N og O, og

b) hvordan skønnene over de samlede lønomkostninger, bortset fra bonusser, som omhandlet i artikel 4, stk. 2, kan tilvejebringes.

3. De medlemsstater, der foretager feasibility-undersøgelserne, forelægger Kommissionen en interimsrapport om resultaterne heraf senest den 31. december 2004. De deltagende medlemsstater forelægger senest den 31. december 2005 en endelig rapport om feasibility-undersøgelserne for Kommissionen.

4. Feasibility-undersøgelserne i stk. 2, litra a), skal bygge på resultaterne af de pilotundersøgelser, der er nævnt i bilagene til Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 58/97 af 20. december 1996 om statistik over erhvervsstrukturer(12).

5. Foranstaltninger, der vedtages i henhold til artikel 11, litra h), på grundlag af resultaterne af feasibility-undersøgelserne, skal overholde princippet om omkostningseffektivitet som defineret i artikel 10 i forordning (EF) nr. 322/97, herunder en reduktion af de byrder, der pålægges de oplysningspligtige, til et minimum.

6. Gennemførelsen af foranstaltninger, der vedtages i henhold til artikel 11, litra h), på grundlag af resultaterne af feasibility-undersøgelserne, skal muliggøre dataoverførsel fra første kvartal af 2007, forudsat at der med resultaterne af feasibility-undersøgelserne kan produceres data af tilstrækkelig kvalitet på en omkostningseffektiv måde.

Artikel 11

Gennemførelsesforanstaltninger

Foranstaltningerne til gennemførelsen af denne forordning, herunder foranstaltninger med henblik på at tage hensyn til økonomiske og tekniske ændringer, fastsættes efter proceduren i artikel 12, stk. 2. Sådanne foranstaltninger vedrører især:

a) fastsættelse af underopdelinger, som fastsat i henhold til artikel 4, stk. 1, der skal indgå i den faste struktur

b) tekniske specifikationer vedrørende indekset (artikel 2)

c) medtagelse af NACE Rev. 1-hovedafdeling L, M, N og O (artikel 3)

d) opdeling af indeks efter økonomiske aktiviteter (artikel 4)

e) formatet til fremsendelse af resultater og de justeringsprocedurer, der skal anvendes (artikel 6)

f) særskilte kvalitetskriterier for de fremsendte nuværende og tilbageregnede data og indholdet af datakvalitetsrapporterne (artikel 8)

g) overgangsperiode (artikel 9)

h) fastlæggelse af feasibility-undersøgelser og afgørelser på grundlag af deres resultater (artikel 10), og

i) den metodologi, der skal anvendes til at kæde indekset (bilag).

Artikel 12

Procedure

1. Kommissionen bistås af Udvalget for Det Statistiske Program, der blev nedsat ved artikel 1 i afgørelse 89/382/EØF, Euratom.

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Perioden i artikel 5, stk. 6, i afgørelse 1999/468/EF fastsættes til tre måneder.

3. Udvalget vedtager selv sin forretningsorden.

Artikel 13

Rapporter

Kommissionen forelægger hvert andet år Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om gennemførelsen af denne forordning. Denne rapport skal navnlig evaluere kvaliteten af de fremsendte LCI-seriedata til lønomkostningsindekset og kvaliteten af de fremsendte tilbageregnede data.

Den første rapport forelægges senest den 31. december i året efter denne forordnings ikrafttræden. Den skal kun vedrøre medlemsstaternes foranstaltninger til forberedelse af anvendelsen af denne forordning.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 27. februar 2003.

På Europa-Parlamentets vegne

P. Cox

Formand

På Rådets vegne

M. Chrisochoïdis

Formand

(1) EFT C 304 E af 30.10.2001, s. 184.

(2) EFT C 48 af 21.2.2002, s. 107.

(3) EFT C 295 af 20.10.2001, s. 5.

(4) Europa-Parlamentets udtalelse af 28.2.2002 (EFT C 293 E af 28.11.2002, s. 20), Rådets fælles holdning af 23.9.2002 (EFT C 269 E af 5.11.2002, s. 10) og Europa-Parlamentets afgørelse af 18.12.2002 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(5) EFT L 52 af 22.2.1997, s. 1.

(6) EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

(7) EFT L 181 af 28.6.1989, s. 47.

(8) EFT L 293 af 24.10.1990, s. 1. Senest ændret ved Kommissionens forordning (EF) nr. 29/2002 (EFT L 6 af 10.1.2002, s. 3).

(9) EFT L 203 af 3.8.1999, s. 28.

(10) EFT L 310 af 30.11.1996, s. 1. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 359/2002 (EFT L 58 af 28.2.2002, s. 1).

(11) EFT L 76 af 30.3.1993, s. 1. Ændret ved tiltrædelsesakten af 1994.

(12) EFT L 14 af 17.1.1997, s. 1. Ændret ved forordning (EF, Euratom) nr. 2056/2002 (EFT L 317 af 21.11.2002, s. 1).

BILAG

Formel, som skal anvendes til beregning af lønomkostningsindekset:

1. Definitioner:

wit= lønomkostninger pr. præsteret arbejdstime for lønmodtagere i økonomisk aktivitet i i perioden t

hit= antal arbejdstimer præsteret af lønmodtagere i økonomisk aktivitet i i perioden t

Wij= wij * hij = lønomkostninger for lønmodtagere i økonomisk aktivitet i i en årlig basisperiode j.

2. Den grundlæggende Laspeyres-formel, der skal anvendes til at beregne lønomkostningsindekset for perioden t med den årlige basisperiode j, ser således ud:

>REFERENCE TIL EN GRAFIK>

3. Metodologien til at kæde indekset fastsættes i overensstemmelse med proceduren i artikel 12, stk. 2.

4. De vægte, der anvendes til at beregne indekset, og som er nævnt i artikel 6, stk. 1, er værdierne af:

>REFERENCE TIL EN GRAFIK>

hvor Wij, i og j er defineret i punkt 1 i dette bilag. Disse vægte skal anvendes til beregning af indekset inden for to år efter den periode, de refererer til.