32002D0050

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 50/2002/EF af 7. december 2001 om oprettelse af et EF-handlingsprogram til fremme af medlemsstaternes samarbejde om bekæmpelse af social udstødelse

EF-Tidende nr. L 010 af 12/01/2002 s. 0001 - 0007


Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 50/2002/EF

af 7. december 2001

om oprettelse af et EF-handlingsprogram til fremme af medlemsstaternes samarbejde om bekæmpelse af social udstødelse

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 137, stk. 2, andet og tredje afsnit,

under henvisning til forslag fra Kommissionen(1),

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg(2),

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget(3),

efter proceduren i traktatens artikel 251(4), på grundlag af Forligsudvalgets fælles udkast af 18. september 2001, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Ifølge traktatens artikel 2 er en del af Fællesskabets opgaver at fremme et højt beskæftigelsesniveau og et højt socialt beskyttelsesniveau samt højnelse af levestandarden og livskvaliteten og økonomisk og social samhørighed i Fællesskabet som helhed.

(2) Ifølge traktatens artikel 136 har Fællesskabet og medlemsstaterne, der noterer sig de grundlæggende politiske principper, som bl.a. er fastlagt i den europæiske socialpagt undertegnet i Torino den 18. oktober 1961, i Europarådets reviderede socialpagt fra 1996, navnlig artikel 30 om ret til beskyttelse mod fattigdom og social udstødelse, og i fællesskabspagten af 1989 om arbejdstagernes grundlæggende arbejdsmarkedsmæssige og sociale rettigheder og i overensstemmelse med de rettigheder og principper, der er indeholdt i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder(5), som Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen proklamerede i fællesskab den 7. december 2000, som mål at bekæmpe social udstødelse.

(3) I henstilling 92/441/EØF(6) henstiller Rådet til medlemsstaterne, at de erkender, at alle har en grundlæggende ret til tilstrækkelige indtægter og ydelser til at leve en menneskeværdig tilværelse. I henstilling 92/442/EØF(7) henstiller Rådet til medlemsstaterne, at de sikrer enhver et indtægtsniveau i overensstemmelse med menneskets værdighed. I konklusionerne af 17. december 1999(8) forpligter Rådet sig til at fremme social integration som et af målene for modernisering og forbedring af de sociale beskyttelsesordninger.

(4) Europa-Parlamentet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget har alle opfordret Fællesskabet til at intensivere sit bidrag til medlemsstaternes indsats for at forebygge og bekæmpe social udstødelse.

(5) I Kommissionens meddelelse "Skabelse af et Europa med plads til alle" af 1. marts 2000 blev der gjort rede for den udfordring, som social udstødelse og fattigdom udgør, og for de eksisterende politiske tiltag i den forbindelse i medlemsstaterne og på fællesskabsplan, og det blev på det grundlag foreslået at give Den Europæiske Unions samarbejde på dette område en ny impuls.

(6) Ifølge Det Europæiske Råd i Lissabon den 23. og 24. marts 2000 er fremme af social inddragelse uløseligt forbundet med Den Europæiske Unions overordnede strategi for at nå det strategiske mål for det næste tiår om at blive den mest konkurrencedygtige og dynamiske videnbaserede økonomi i verden, en økonomi, der kan skabe en holdbar økonomisk vækst med flere og bedre job og større social samhørighed.

(7) Det Europæiske Råd i Lissabon fandt det uacceptabelt, at så mange mennesker i Den Europæiske Union lever under fattigdomsgrænsen og i social udstødelse, og mente, at der må gøres en markant indsats for at udrydde fattigdom ved at fastsætte passende mål. Disse mål blev godkendt af Det Europæiske Råd i Nice den 7., 8. og 9. december 2000.

(8) Det Europæiske Råd i Lissabon erkendte endvidere, at det nye videnbaserede samfund rummer muligheder for at mindske social udstødelse, idet det skaber de økonomiske betingelser for større velstand gennem øget vækst og beskæftigelse og åbner nye veje for deltagelse i samfundet. Samtidig indebærer det en risiko for, at afstanden mellem dem, der har adgang til den nye viden, og dem, der holdes udenfor, bliver stadig større. Det erkendte, at indsatsen bør koncentreres om at undgå denne risiko og at udnytte det nye potentiale maksimalt, samt at den bedste sikring mod social udstødelse er et arbejde.

(9) Det Europæiske Råd i Lissabon gav desuden udtryk for, at indsatsen for at bekæmpe social udstødelse bør bygge på en åben koordinationsmetode, som kombinerer nationale handlingsplaner og et kommissionsinitiativ om samarbejde.

(10) Kommissionens initiativ, som består i et forslag til et flerårigt handlingsprogram, der er udformet med henblik på at fremme medlemsstaternes samarbejde, tager sigte på at forbedre videnniveauet, udvikle udveksling af oplysninger og bedste praksis og evaluere erfaringer med det formål at styrke effektiviteten og udbyttet af indsatsen mod social udstødelse.

(11) Udarbejdelse af harmoniserede undersøgelser og analyser og undersøgelse af alment accepterede kvalitative og kvantitative indikatorer kan tjene som grundlag for udviklingen af den åbne koordinationsmetode.

(12) Bekæmpelse af social udstødelse og fattigdom kræver bedre adgang til beskæftigelse på rimelige vilkår og adgang for alle til ressourcer, rettigheder, goder og tjenesteydelser.

(13) Foranstaltninger til bekæmpelse af social udstødelse bør have til formål at sætte enhver i stand til at forsørge sig selv (via lønnet beskæftigelse eller på anden måde) og til at integrere sig i samfundet.

(14) Udvalget for Social Beskyttelse, der er nedsat ved Rådets afgørelse 2000/436/EF(9) for at styrke samarbejdet mellem medlemsstaterne om politikkerne vedrørende social beskyttelse, bidrager til udviklingen og den systematiske opfølgning af foranstaltninger til modernisering af social beskyttelse og til fremme af social integration i overensstemmelse med formandskabets konklusioner fra Det Europæiske Råds møder den 23. og 24. marts 2000 i Lissabon og den 19. og 20. juni 2000 i Feira.

(15) Mange ikke-statslige organisationer på forskellige niveauer (lokalt, regionalt, nationalt og europæisk plan) har erfaringer og ekspertise i bekæmpelse af social udstødelse og i at optræde som fortalere på europæisk plan for personer, der er udsat for social udstødelse. Lokale og regionale myndigheder har ligeledes erfaring og viden på området. Ikke-statslige organisationer, arbejdsmarkedets parter og lokale og regionale myndigheder kan derfor på europæisk plan yde et vigtigt bidrag til forståelsen af de forskellige former for social udstødelse og virkningerne heraf og sikre, at erfaringerne hos de personer, der er udsat for social udstødelse, inddrages ved udformningen, gennemførelsen og opfølgningen af programmet.

(16) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne afgørelse bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen(10).

(17) For at give fællesskabsindsatsen en øget nytteværdi er det nødvendigt, at Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne på alle niveauer sikrer sammenhæng i og komplementaritet mellem foranstaltninger, der iværksættes på grundlag af denne afgørelse, og alle andre relevante fællesskabsinstrumenter, -politikker og -foranstaltninger, især under strukturfondene.

(18) Social udstødelse fortjener særlig opmærksomhed med henblik på den kommende udvidelse af Unionen.

(19) Aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS-aftalen) indeholder bestemmelser om øget samarbejde på det sociale og arbejdsmarkedsmæssige område mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og de lande i Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA), der deltager i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EFTA/EØS-lande), på den anden side. Det bør være muligt for ansøgerlandene i Central- og Østeuropa at deltage i programmet på de vilkår, der er fastsat i Europaaftalerne, i tillægsprotokollerne hertil og i de afgørelser, der er truffet af de respektive associeringsråd, for Cypern, Malta og Tyrkiet på grundlag af supplerende bevillinger efter procedurer, der skal aftales med disse lande.

(20) Ved gennemførelsen af dette program er det arbejde, der udføres af andre internationale organisationer, navnlig De Forenede Nationer, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, Den Internationale Arbejdsorganisation og Europarådet, af særlig interesse.

(21) I denne afgørelse fastlægges der for programmets samlede varighed en finansieringsramme, der udgør det primære referencegrundlag for budgetmyndigheden under den årlige budgetprocedure som omhandlet i punkt 33 i den interinstitutionelle aftale af 6. maj 1999 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin og forbedring af budgetproceduren(11). Det referencebeløb, der foreslås i dette program, er i overensstemmelse med de nuværende finansielle rammer.

(22) Ligestilling mellem mænd og kvinder er et væsentligt og generelt spørgsmål, som har stor betydning for udstødelsens årsager og virkninger. I henhold til traktatens artikel 2 og 3 er fjernelse af uligheder og fremme af ligestilling mellem mænd og kvinder, desuden en del af Fællesskabets opgaver, som bør tjene som mål for alle dets aktiviteter.

(23) Det er vigtigt at følge og evaluere gennemførelsen af programmet for at sikre, at målene nås.

(24) Da målene for den påtænkte foranstaltning vedrørende Fællesskabets bidrag til bekæmpelse af social udstødelse ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne som følge af behovet for multilaterale partnerskaber, udveksling af oplysninger på tværs af grænserne og udbredelse af god praksis i hele Fællesskabet, og de derfor, på grund af den påtænkte handlings omfang eller virkninger, bedre kan gennemføres på fællesskabsplan, kan Fællesskabet træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet i traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet i nævnte artikel går denne afgørelse ikke længere end, hvad der kræves for at nå disse mål -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Oprettelse af programmet

Der vedtages et EF-handlingsprogram til fremme af medlemsstaternes samarbejde om bekæmpelse af social udstødelse, i det følgende benævnt "programmet", for perioden 1. januar 2002 til 31. december 2006.

Artikel 2

Principper

1. Programmet indgår i en åben metode til koordination mellem medlemsstaterne med det mål at sikre, at der for alvor sættes gang i udryddelsen af social udstødelse og fattigdom ved fastsættelse af passende mål på fællesskabsplan og gennemførelse af nationale handlingsplaner.

2. Programmet og de nationale handlingsplaner skal bidrage til større indsigt i social udstødelse, mainstreaming af bekæmpelse af social udstødelse i medlemsstaternes og Fællesskabets politikker og foranstaltninger samt udformning af prioriterede aktioner, der udvælges af medlemsstaterne på grundlag af deres specifikke forhold.

3. Ved udformningen, gennemførelsen og opfølgningen af aktiviteterne under programmet tages der hensyn til de erfaringer, der er gjort af medlemsstaterne på alle relevante niveauer og af personer, som er udsat for social udstødelse og fattigdom, samt af arbejdsmarkedets parter, ikke-statslige og frivillige organisationer, organer, der yder sociale tjenester, og andre aktører, som er involveret i bekæmpelse af social udstødelse og fattigdom.

Artikel 3

Mål

Som led i den åbne koordinationsmetode, der er nævnt i artikel 2, stk. 1, støtter programmet samarbejde, der sætter Fællesskabet og medlemsstaterne i stand til at øge effektiviteten og udbyttet af politikkerne til bekæmpelse af social udstødelse:

a) ved at forbedre indsigten i social udstødelse og fattigdom, navnlig ved hjælp af sammenlignelige indikatorer

b) ved at tilrettelægge drøftelser om de førte politikker og ved at lære af hinandens erfaringer, bl.a. i forbindelse med nationale handlingsplaner, navnlig ved hjælp af sammenlignelige indikatorer

c) ved at opbygge aktørernes evne til effektivt at tage fat på social udstødelse og fattigdom og fremme nytænkning, navnlig gennem netværk på europæisk plan, og ved at fremme en dialog med alle involverede, også på nationalt og regionalt plan.

Artikel 4

Fællesskabsforanstaltninger

1. Men henblik på at nå de mål, der er fastsat i artikel 3, kan følgende fællesskabsforanstaltninger iværksættes tværnationalt:

a) analyse af særlige kendetegn, årsager, processer og tendenser i forbindelse med social udstødelse, herunder indsamling af statistikker om de forskellige former for social udstødelse med henblik på at sammenligne disse oplysninger, undersøgelse af kvantitative og kvalitative indikatorer, udvikling af fælles metoder og temaundersøgelser

b) udveksling af oplysninger og bedste praksis, som fremmer udviklingen af kvantitative og kvalitative indikatorer, som er baseret på de mål, som Europa-Parlamentet og Rådet er blevet enige om, af vurderingskriterier og parametre samt overvågning, evaluering og peer review

c) fremme af en dialog, der inddrager de forskellige aktører, og støtte til deltagelse i relevante netværk på europæisk plan mellem organisationer, der er aktive i bekæmpelsen af social udstødelse og fattigdom, navnlig ikke-statslige organisationer.

2. Retningslinjer for gennemførelsen af de fællesskabsforanstaltninger, der er omhandlet i stk. 1, er beskrevet i bilaget.

Artikel 5

Gennemførelse og samarbejde med medlemsstaterne

1. Kommissionen skal:

a) sikre gennemførelsen af de fællesskabsforanstaltninger, programmet omfatter

b) regelmæssigt udveksle synspunkter med repræsentanter for ikke-statslige organisationer og arbejdsmarkedets parter på europæisk plan om udformningen, gennemførelsen og opfølgningen af programmet og om beslægtede politikområder. Med henblik herpå stiller Kommissionen relevante oplysninger til rådighed for ikke-statslige organisationer og for arbejdsmarkedets parter. Kommissionen underretter det udvalg, der er nedsat i henhold til artikel 8, om disse synspunkter

c) fremme et aktivt partnerskab og en aktiv dialog mellem alle de parter, der er involveret i programmet, for at tilskynde til en integreret og koordineret indsats mod social udstødelse og fattigdom.

2. Kommissionen træffer i samarbejde med medlemsstaterne de nødvendige foranstaltninger for:

a) at fremme alle berørte parters deltagelse i programmet

b) at sikre formidlingen af resultaterne af de fællesskabsforanstaltninger, der gennemføres under programmet

c) at sørge for relevant information, offentlig omtale og opfølgning vedrørende de fællesskabsforanstaltninger, der modtager støtte fra programmet.

Artikel 6

Finansiering

1. Finansieringsrammen for gennemførelsen af programmet er for den i artikel 1 nævnte periode fastsat til 75 mio. EUR, inklusive tekniske og administrative udgifter.

2. De årlige bevillinger, herunder bevillingerne til menneskelige ressourcer, godkendes af budgetmyndigheden inden for rammerne af de finansielle overslag.

Artikel 7

Gennemførelsesforanstaltninger

1. De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne afgørelse vedtages, for så vidt angår de emneområder, der er nævnt nedenfor, efter forvaltningsproceduren i artikel 8, stk. 2:

a) den årlige gennemførelse af fællesskabsforanstaltningerne under programmet og den årlige arbejdsplan

b) fordelingen af midler mellem de forskellige indsatsområder under programmet

c) retningslinjerne for udvælgelse af de aktiviteter og organisationer, der kan modtage fællesskabsstøtte

d) kriterierne for evaluering af programmet, herunder med hensyn til omkostningseffektivitet samt retningslinjerne for formidling og overførsel af resultaterne.

2. De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne afgørelse vedtages, for så vidt angår alle andre emneområder, efter rådgivningsproceduren i artikel 8, stk. 3.

Artikel 8

Udvalg

1. Kommissionen bistås af et udvalg.

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 4 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Fristen i artikel 4, stk. 3, i afgørelse 1999/468/EF fastsættes til to måneder.

3. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 3 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

4. Udvalget vedtager selv sin forretningsorden.

Artikel 9

Samarbejde med andre udvalg og forbindelse med Udvalget for Social Beskyttelse

1. For at sikre programmets sammenhæng og komplementaritet med de andre foranstaltninger, der er nævnt i artikel 10, holder Kommissionen udvalget løbende underrettet om andre fællesskabsforanstaltninger, der bidrager til bekæmpelse af social udstødelse. Kommissionen indleder, når det er relevant, et regelmæssigt og struktureret samarbejde mellem dette udvalg og de tilsynsudvalg, der er nedsat vedrørende andre relevante politikker, instrumenter og foranstaltninger.

2. Kommissionen opretter de nødvendige forbindelser med Udvalget for Social Beskyttelse inden for rammerne af de i denne afgørelse omhandlede fællesskabsforanstaltninger.

Artikel 10

Sammenhæng og komplementaritet

1. Kommissionen sikrer i samarbejde med medlemsstaterne den overordnede sammenhæng med andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og -foranstaltninger, navnlig ved at etablere passende mekanismer til at samordne aktiviteterne under programmet med relevante aktiviteter inden for forskning, beskæftigelse, økonomi-, industri- og virksomhedspolitik, bekæmpelse af forskelsbehandling, indvandring, ligestilling mellem mænd og kvinder, social beskyttelse, uddannelses- og ungdomspolitik og sundhed samt i forbindelse med udvidelsen og Fællesskabets eksterne forbindelser.

2. Medlemsstaterne bestræber sig efter bedste evne på at sikre sammenhæng og komplementaritet mellem aktiviteterne under dette program og de aktiviteter, der gennemføres på nationalt, regionalt og lokalt plan.

3. Kommissionen og medlemsstaterne sikrer sammenhæng og komplementaritet mellem indsatsen under programmet og indsatsen på beskæftigelsesområdet samt med Fællesskabets indsats under strukturfondene, navnlig fællesskabsinitiativet Equal.

Artikel 11

Deltagelse af EFTA/EØS-landene, de associerede lande i Central- og Østeuropa, Cypern, Malta og Tyrkiet

Følgende lande kan deltage i programmet:

- EFTA/EØS-landene på de vilkår, der er fastsat i EØS-aftalen

- de associerede lande i Central- og Østeuropa på de vilkår, der er fastsat i Europaaftalerne, i tillægsprotokollerne til disse aftaler og i de respektive associeringsråds afgørelser

- Cypern, Malta og Tyrkiet på grundlag af supplerende bevillinger, der tilvejebringes efter procedurer, som aftales med de enkelte lande.

Artikel 12

Tilsyn og evaluering

1. Kommissionen fører løbende tilsyn med programmet i samarbejde med medlemsstaterne efter proceduren i artikel 8, stk. 2.

2. Kommissionen redegør for politikkernes overordnede sammenhæng med den sociale samhørighed, og herunder for de fremskridt, der er sket inden for rammerne af dette program, i sin sammenfattende årsagsrapport til Det Europæiske Råds forårsmøde, som Europa-Parlamentet udtaler sig om i god tid.

3. Programmet evalueres ved udløbet af det tredje år og ved dets afslutning af Kommissionen med bistand fra uafhængige eksperter. Ved denne evaluering vurderes relevansen og effektiviteten af samt omkostningseffektiviteten for de aktiviteter, der er gennemført, i forhold til de i artikel 3 nævnte mål. Desuden gennemgås programmets samlede virkninger. Ved evalueringen gennemgås også komplementariteten mellem indsatsen under dette program og indsatsen i forbindelse med andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og -foranstaltninger.

4. Kommissionen forelægger senest den 31. december 2006 Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget en endelig rapport om programmets gennemførelse.

Artikel 13

Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 7. december 2001.

På Europa-Parlamentets vegne

N. Fontaine

Formand

På Rådets vegne

I. Durant

Formand

(1) EFT C 337 E af 28.11.2000, s. 130, og

EFT C 96 E af 27.3.2001, s. 229.

(2) EFT C 14 af 16.1.2001, s. 69.

(3) EFT C 144 af 16.5.2001, s. 52.

(4) Europa-Parlamentets udtalelse af 16.11.2000 (EFT C 223 af 8.8.2001, s. 284), Rådets fælles holdning af 12.2.2001 (EFT C 93 af 23.3.2001, s. 11) og Europa-Parlamentets afgørelse af 17.5.2001 (endnu ikke offentliggjort i EFT), Europa-Parlamentets afgørelse af 15.11.2001 og Rådets afgørelse af 21.11.2001.

(5) EFT C 364 af 18.12.2000, s. 1.

(6) EFT L 245 af 26.8.1992, s. 46.

(7) EFT L 245 af 26.8.1992, s. 49.

(8) EFT C 8 af 12.1.2000, s. 7.

(9) EFT L 172 af 12.7.2000, s. 26.

(10) EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

(11) EFT C 172 af 18.6.1999, s. 1.

BILAG

VEJLEDNING FOR GENNEMFØRELSEN AF PROGRAMMET

1. Indsatsområder

Med henblik på at nå de mål, der er fastsat i afgørelsens artikel 3, og at gennemføre de fællesskabsforanstaltninger, der er fastsat i afgørelsens artikel 4, kan følgende foranstaltninger iværksættes tværnationalt:

Indsatsområde 1:

Analyse af særlige kendetegn, processer, årsager og tendenser i forbindelse med social udstødelse

For at fremme forståelsen af fænomenet social udstødelse kan der ydes støtte til følgende foranstaltninger:

1.1. Undersøgelser og møder vedrørende udvikling af fælles metoder til måling og forståelse af social udstødelse og fattigdom, disse fænomeners omfang, særlige kendetegn, processer, årsager og tendenser samt vedrørende det tekniske arbejde med indikatorerne.

1.2. Indsamling i medlemsstaterne og på fællesskabsplan og formidling af statistikker om de forskellige former for social udstødelse med henblik på en effektiv sammenligning af disse oplysninger. Under denne foranstaltning ydes der støtte til samarbejdet mellem nationale statistiske kontorer og Kommissionen med henblik på at forbedre de statistiske referencegrundlag på fællesskabsplan og deres bidrag til analysen af social udstødelse og fattigdom.

1.3. Fremme af nytænkning og udarbejdelse af temaundersøgelser, som skal bidrage til indsigt i social udstødelse og behandle emner af fælles interesse i tilknytning til politikudviklingen i medlemsstaterne, herunder nye emner i relation til vidensamfundet.

Det er vigtigt at afspejle de erfaringer, der er gjort i marken af personer, som arbejder med social udstødelse og fattigdom, og at gøre brug af alle relevante kilder til oplysning om social udstødelse og fattigdom, herunder ikke-statslige organisationer.

Ved analysen af social udstødelse og fattigdom lægges der særlig vægt på disse fænomeners mange dimensioner og på de berørte sociale gruppers forskellige situationer, herunder fattigdom blandt børn, samt på de områder, der er særlig udsat for social udstødelse.

Indsatsområde 2:

Samarbejde om politikkerne og udveksling af oplysninger og bedste praksis

For at fremme samarbejdet om politikkerne og den gensidige udnyttelse af erfaringerne i forbindelse med de nationale handlingsplaner kan der ydes støtte til følgende tværnationale aktiviteter:

2.1. Tværnationale udvekslinger med henblik på at overføre oplysninger og god praksis og at fremme peer review ved hjælp af møder/workshopper/seminarer om parametre eller om politikker og praksis eller andre former for udveksling, f.eks. fælles strategiudvikling og fælles formidling af oplysninger, besøg i marken og udveksling af personale, som tilrettelægges enten på initiativ af medlemsstater og/eller andre centrale aktører med aktiv inddragelse af medlemsstater eller på initiativ af europæiske organisationer. Under dette indsatsområde kan der også ydes støtte til tværnational udveksling mellem nationale overvågningscentre eller tilsvarende anerkendte organer.

2.2. Arbejde og tekniskeundersøgelser gennemført af eksperter i forbindelse med udvikling af indikatorer og parametre, herunder i relation til vidensamfundet.

2.3. En årlig rapport om social udstødelse, hvori der gøres rede for den aktuelle situation for de foranstaltninger, navnlig de nationale handlingsplaner, der gennemføres inden for de vigtigste politikker og områder, hvor der gøres en indsats mod social udstødelse og fattigdom.

Da social udstødelse har flere dimensioner, bør der i særlig grad fokuseres på relevante politikudviklinger i forbindelse med social beskyttelse, beskæftigelse, uddannelse, sundhed og boligforhold.

Indsatsområde 3:

Inddragelse af forskellige aktører og støtte til deltagelse i netværk på europæisk plan

For at fremme dialogen med alle berørte aktører kan der ydes støtte til følgende foranstaltninger:

3.1. Grundfinansiering af centrale europæiske netværk, der arbejder med bekæmpelse af social udstødelse og fattigdom. Grundfinansieringen er begrænset til højst 90 % af de udgifter, der kan ydes støtte til. Dette loft kan kun nås under ekstraordinære omstændigheder.

3.2. En årlig EU-rundbordskonference om social udstødelse. Konferencen tilrettelægges i nært samarbejde med formandskabet for Rådet for Den Europæiske Union og forberedes i samråd med samtlige berørte aktører, blandt andet arbejdsmarkedets parter, repræsentanter for ikke-statslige organisationer med erfaring på området samt repræsentanter for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget.

2. Adgang til programmet

På de vilkår og efter de gennemførelsesbestemmelser, der er fastsat i dette bilag, er adgangen til dette program åben for alle offentlige og/eller private organer, institutioner og aktører, som deltager i bekæmpelsen af social udstødelse, navnlig for:

a) medlemsstaterne

b) lokale og regionale myndigheder

c) organer med ansvar for bekæmpelse af social udstødelse

d) arbejdsmarkedets parter

e) organer, som yder sociale tjenester

f) ikke-statslige organisationer

g) universiteter og forskningsinstitutter

h) nationale statistiske kontorer

i) medier.

3. Generelle betragtninger

Programmet tager hensyn til resultaterne af forberedende foranstaltninger og aktiviteter under andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og -foranstaltninger.

Ved udformningen, gennemførelsen, opfølgningen og evalueringen af aktiviteterne under programmet tages der hensyn til de erfaringer, der er gjort af personer, som er udsat for social udstødelse og fattigdom, samt af arbejdsmarkedets parter, ikke-statslige organisationer og andre aktører, som er involveret i bekæmpelse af social udstødelse og fattigdom. Programmet skal i alle sine aktiviteter respektere princippet om generel integration af kønsaspektet.

4. Forelæggelse af ansøgninger om støtte

>TABELPOSITION>

5. Gennemførelse af aktiviteterne

De aktiviteter, der gennemføres, kan finansieres ved tjenesteydelseskontrakter efter udbud eller ved bidrag til samfinansiering med andre kilder. I sidstnævnte tilfælde kan Kommissionens økonomiske bidrag normalt ikke overstige 80 % af de udgifter, der faktisk afholdes af modtageren.

Ved gennemførelsen af programmet kan Kommissionen have behov for supplerende midler, herunder ekspertbistand. Sådanne behov afgøres i forbindelse med Kommissionens løbende evaluering af ressourcetildelingen.

Ved gennemførelsen af programmet kan Kommissionen benytte teknisk og/eller administrativ bistand (kortlægning, forberedelse, forvaltning, tilsyn, revision og kontrol) til gavn for såvel Kommissionen som modtagerne.

Kommissionen kan desuden gennemføre aktiviteter med henblik på information, offentlig omtale og formidling. Den kan endvidere iværksætte evalueringer og arrangere seminarer, workshopper eller andre ekspertmøder.

I forbindelse med aktiviteterne skal principperne om databeskyttelse fuldt ud overholdes.