31992L0021

Rådets direktiv 92/21/EØF af 31. marts 1992 om masse og dimensioner for motorkøretøjer af klasse M1

EF-Tidende nr. L 129 af 14/05/1992 s. 0001 - 0010
den finske specialudgave: kapitel 13 bind 22 s. 0042
den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 22 s. 0042


RAADETS DIREKTIV 92/21/EOEF af 31. marts 1992 om masse og dimensioner for motorkoeretoejer af klasse M1

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab, saerlig artikel 100 A,

under henvisning til forslag fra Kommissionen (1),

i samarbejde med Europa-Parlamentet (2),

under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale Udvalg (3), og

ud fra foelgende betragtninger:

Der boer vedtages foranstaltninger med henblik paa gradvis oprettelse af det indre marked i loebet af perioden indtil den 31. december 1992; det indre marked indebaerer et omraade uden indre graenser med fri bevaegelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital;

det er noedvendigt at anvende metoden med fuldstaendig harmonisering, hvis det indre marked skal gennemfoeres fuldt ud;

denne metode boer anvendes i forbindelse med revisionen af hele EOEF-standardtypegodkendelsesproceduren under hensyntagen til aanden i Raadets resolution af 7. maj 1985 om en ny metode i forbindelse med teknisk harmonisering og standarder;

de tekniske forskrifter, som motorkoeretoejer skal opfylde i henhold til national lovgivning, vedroerer blandt andet koeretoejernes masse og dimensioner;

disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat; det er derfor noedvendigt, at der vedtages ensartede forskrifter i alle medlemsstater enten som supplement til eller i stedet for de nugaeldende bestemmelser, navnlig med henblik paa, at den EOEF-standardtypegodkendelsesprocedure, der er fastsat i Raadets direktiv 70/156/EOEF af 6. februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil (4), senest aendret ved direktiv 87/403/EOEF (5), kan finde anvendelse paa alle koeretoejstyper;

det foreliggende direktiv vil blive suppleret med direktiver om masse og dimensioner for alle motorkoeretoejsklasser og paahaengskoeretoejer dertil;

det er ikke noedvendigt at fastsaette forskrifter for den dynamiske stabilitet af vogntog bestaaende af et traekkende koeretoej og et paahaengskoeretoej, idet motorkoeretoejsfabrikanterne tager dette forhold i betragtning, naar de deklarerer den teknisk tilladelige maksimalmasse af det trukne koeretoej -

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

I dette direktiv forstaas ved »koeretoej« ethvert motorkoeretoej, som tilhoerer den i bilag I til direktiv 70/156/EOEF definerede klasse M1, er bestemt til faerdsel paa vej, har mindst fire hjul og har en konstruktivt bestemt maksimumshastighed paa over 25 km/h.

Artikel 2

Medlemsstaterne kan ikke naegte EOEF-standardtypegodkendelse eller national godkendelse af en koeretoejstype eller naegte eller forbyde indregistrering, salg, ibrugtagning eller benyttelse af et koeretoej af grunde, der vedroerer dets masse og dimensioner, saafremt forskrifterne i bilag I er overholdt.

Artikel 3

AEndringer, som er noedvendige for at tilpasse forskrifterne i bilagene til den tekniske udvikling, vedtages af Kommissionen efter fremgangsmaaden i artikel 13 i direktiv 70/156/EOEF.

Artikel 4

1. Medlemstaterne vedtager og offentliggoer inden den 1. juli 1992 de bestemmelser, der er noedvendige for at efterkomme dette direktiv. De underretter straks Kommissionen herom.

Naar medlemsstaterne vedtager disse bestemmelser, henvises der deri til dette direktiv, eller de skal ved offentliggoerelsen ledsages af en saadan henvisning. De naermere regler for denne henvisning fastsaettes af medlemsstaterne.

De anvender disse bestemmelser fra den 1. oktober 1992.

2. Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder paa det omraade, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 5

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 31. marts 1992.

Paa Raadets vegne

Vitor MARTINS

Formand

(1) EFT nr. C 95 af 12. 4. 1990, s. 92.(2) EFT nr. C 284 af 12. 11. 1990, s. 80 og afgoerelse af 12. 2. 1992 (endnu ikke offentliggjort i Tidende).(3) EFT nr. C 225 af 10. 9. 1990, s. 9.(4) EFT nr. L 42 af 23. 2. 1970, s. 1.(5) EFT nr. L 220 af 8. 8. 1987, s. 44.

BILAG I

1. ANVENDELSESOMRAADE

Dette direktiv vedroerer masse og dimensioner for de i artikel 1 definerede motorkoeretoejer af klasse M1.

1.1. Definitioner

Masse i koereklar stand: masse af koeretoejet med karosseri i koereklar stand (inkl. koelervaeske, smoeremidler, braendstof, reservehjul, vaerktoej og foerer);

et koeretoejs tilladte totalmasse, se punkt 4.2.1

tilladt totalmasse for et koeretoej, som er bestemt til at traekke et paahaengskoeretoej: massen i punkt 4.2.1 inklusive

- stoerste masse af koblingsanordningen

- den tilladte lodrette belastning i koblingsanordningens koblingspunkt under statiske forhold som foreskrevet af fabrikanten.

2. ANSOEGNING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

2.1. Ansoegning om standardtypegodkendelse for et koeretoej med hensyn til dets masse og dimensioner indgives af fabrikanten eller dennes repraesentant.

2.2. Ansoegningen ledsages af de nedenfor naevnte dokumenter i tre eksemplarer og af foelgende oplysninger:

en beskrivelse af koeretoejstypen med angivelse af de i bilag II anfoerte specifikationer samt den dokumentation, der kraeves i henhold til artikel 3 i direktiv 70/156/EOEF.

2.3. Et koeretoej, som er repraesentativt for den koeretoejstype, der skal godkendes, fremstilles for den tekniske tjeneste, som foretager typegodkendelsesafproevningen.

3. EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

En attest svarende til den i bilag III anfoerte model vedlaegges EOEF-standardtypegodkendelsesattesten.

4. FORSKRIFTER

4.1. Dimensioner

4.1.1. Et koeretoejs stoerste tilladte dimensioner er foelgende:

4.1.1.1. Laengde: 12 000 mm

4.1.1.2. Bredde: 2 500 mm

4.1.1.3. Hoejde: 4 000 mm

4.1.1.4. Dimensionerne maales i henhold til bestemmelserne i bemaerkningerne i bilag I til direktiv 70/156/EOEF.

4.2. Masse

4.2.1. Et koeretoejs tilladte totalmasse maa ikke overstige den teknisk tilladte totalmasse som fastlagt af fabrikanten.

4.2.2. Koeretoejets teknisk tilladte totalmasse og dets teknisk tilladte akseltryk bestemmes af fabrikanten, navnlig under hensyntagen til de anvendte materialers styrke, forudsat at den saaledes bestemte teknisk tilladte totalmasse ikke er mindre end koeretoejets masse i koereklar stand, plus 75 kg for hvert passagersaede. Massen af passagerer og bagage skal ved bestemmelsen af koeretoejets teknisk tilladte totalmasse og dets teknisk tilladte akseltryk anbringes paa rette plads. Antallet af passagersaeder angives af fabrikanten. Er koeretoejet bestemt til at traekke et paahaengskoeretoej, kan fabrikanten opgive endnu en vaerdi tilladt for akseltrykket paa dels bagaksel/bagaksler, udelukkende gaeldende for denne saerlige anvendelse. I dette tilfaelde skal baade den stoerste masse af koblingsanordningen som fastsat af fabrikanten og den tilladte lodrette belastning i koblingsanordningens koblingspunkt under statiske forhold tages i betragtning ved bestemmelsen af de ovenfor anfoerte totalmasser. Metoden til kontrol af massen er angivet i tillaegget. Hvis koeretoejets fabrikant udstyrer koeretoejet med en koblingsanordning, skal han i naerheden af koblingsanordningen angive den tilladte lodrette belastning i koblingspunktet.

4.2.2.1. Summen af akslernes teknisk tilladte akseltryk skal vaere lig med eller stoerre end koeretoejets teknisk tilladte totalmasse. Naar koeretoejet og dets bagaksel er belastet til den teknisk tilladte totalmasse/akseltryk, maa akseltrykket paa forakslen ikke vaere under 30 % af koeretoejets teknisk tilladte totalmasse.

4.3. Masse af paahaengskoeretoej og lodret tryk paa koblingsanordningen

4.3.1. Tilladt masse af paahaengskoeretoej for et koeretoej, som er bestemt til at traekke et paahaengskoeretoej med driftsbremse.

4.3.1.1. Tilladt masse af paahaengskoeretoej er den mindste vaerdi af foelgende:

a) den teknisk tilladte masse af paahaengskoeretoej baseret paa koeretoejets konstruktion og/eller den mekaniske koblingsanordnings styrke, eller

b) den tilladte totalmasse af det traekkende koeretoej (motorkoeretoej).

For terraengaaende koeretoejer, som defineret i direktiv 70/156/EOEF, kan tilladt masse af paahaengskoeretoej dog vaere indtil 1,5 gange det traekkende koeretoejs tilladte totalmasse, for saa vidt den ikke overstiger den teknisk tilladte masse af paahaengskoeretoej.

Den tilladte masse af paahaengskoeretoej maa dog ikke overstige 3 500 kg.

4.3.1.2. Den teknisk tilladte masse af paahaengskoeretoej er den af fabrikanten opgivne masse, idet massen af paahaengskoeretoej er det trukne paahaengskoeretoejs faktiske totalmasse, herunder den faktiske lodrette belastning paa koblingsanordningen.

4.3.2. Tilladt masse af paahaengskoeretoej for et koeretoej, der er bestemt til at traekke et paahaengskoeretoej uden driftsbremse.

4.3.2.1. Tilladt masse af paahaengskoeretoej er den teknisk tilladte masse af paahaengskoeretoej eller den masse, der svarer til halvdelen af det traekkende koeretoejs masse i koereklar stand, idet den mindste vaerdi skal benyttes.

Den tilladte masse af paahaengskoeretoej maa dog ikke overstige 750 kg.

4.3.3. Den tilladte belastning paa det traekkende koeretoejs koblingsanordning er den teknisk tilladte belastning paa koblingsanordningen. Denne udgoeres af den faktiske lodrette belastning, som under statiske forhold udoeves af paahaengskoeretoejets traekstang paa det traekkende koeretoejs koblingsanordning gennem dennes centrum.

4.3.3.1. Den teknisk tilladte belastning paa koblingsanordningen er den af fabrikanten opgivne belastning. Denne maa ikke vaere under 25 kg og skal oeges i takt med en oeget masse af paahaengskoeretoej. Fabrikanten skal i instruktionsbogen fastsaette den tilladte lodrette belastning paa koblingsanordningen, koblingsanordningens fastgoerelsespunkt til motorkoeretoejet og koblingsanordningens overhaeng.

4.3.4. Motorkoeretoej, der traekker et paahaengskoeretoej, skal kunne igangsaette vogntoget, naar det er belastet til dets tilladte totalmasse, fem gange inden for fem minutter paa en stigning paa mindst 12 %.

Tillaeg METODE TIL KONTROL AF MASSE FOR MOTORKOERETOEJER AF KLASSE M1 1. Koeretoejets masse kontrolleres saaledes:

1.1. tomt, i koereklar stand, uden foerer;

1.2. fuldt lastet (under de forhold, der er fastsat i punkt 4.2.2) beregnet under hensyntagen til foelgende:

- hvis saedet er indstilleligt, skal det staa i den bageste normale koere- eller siddestilling, som fabrikanten har angivet, idet der kun tages hensyn til saedets laengdeindstilling og ses bort fra saeder, der benyttes paa anden maade end i normal koere- eller siddestilling. Hvis der er andre muligheder for at indstille saedet (lodret, sidelaens, ryglaen osv.), indstilles saedet i den stilling, som fabrikanten har angivet. Fjedrende saeder skal fastholdes i den normale koerestilling, som fabrikanten har angivet

- hver passager (inkl. foereren) udgoer en fast masse paa 75 kg (68 kg+7 kg bagage)

- hver passagers masse placeres i R-punktet paa hvert saede. Bagagen fordeles jaevnt i bagagerummet

- eventuel overskydende last i forhold til den normale skal fordeles paa saederne og bagagerummet i det forhold, som er anfoert i andet led.

1.3. De naevnte masser fastlaegges som angivet i foelgende skema:

Koeretoejets tilstand

Masse

(a)

Tomt

(b)

Fuldt lastet

(c)

Fuldt lastet med

koblingsanordningen

belastet

(d)

Tilladt

akseltryk

Foraksel

Bagaksel

I alt

2. KONTROLRESULTATER

Kontrollen anses for positiv,

- hvis det tomme koeretoejs masse (kolonne (a)) svarer til den, der er opgivet af fabrikanten, med en tolerance paa +/- 5 % (hvis dette er tilfaeldet, anvendes den masse, som fabrikanten har opgivet, til beregning af masserne i kolonne (b) og (c))

- hvis de masser, der er kontrolleret under forholdene i kolonne (b) og (c), ikke overstiger de tilladte masser, som fabrikanten har opgivet

- hvis forskrifterne i punkt 4.2.2.1 i bilag I er opfyldt

- hvis de masser, som fabrikanten har opgivet, er forenelige med belastningskarakteristikaene for de daek, som er specificeret for motorkoeretoejet.

BILAG II

MODEL TIL OPLYSNINGSSKEMA (a) Nedenstaaende oplysninger om det koeretoej, den separate tekniske enhed eller den komponent, der skal typegodkendes, skal indsendes i tre eksemplarer og omfatte en indholdsfortegnelse. Eventuelle tegninger skal vaere tilstraekkelig detaljerede og udfoert i passende skala i format A4 eller foldet til dette format. Fotografier skal ligeledes vaere tilstraekkelig detaljerede. Ved mikroprocessorstyrede funktioner anfoeres relevante funktionsspecifikationer.

0. ALMINDELIGE OPLYSNINGER

0.1. Fabriksmaerke (firmabetegnelse): .

.

0.2. Type og handelsbetegnelse (anfoer enhver variant): .

.

0.3. Typeidentifikationsmaerker som markeret paa koeretoejet (b): .

.

0.3.1. Maerkets anbringelsessted: .

.

0.4. Koeretoejets klasse (c): .

0.5. Fabrikantens navn og adresse: .

.

0.6. Navn og adresse paa fabrikantens repraesentant (evt.): .

.

0.7. Anbringelsessted og -maade for foreskrevne skilte og paaskrifter .

.

0.7.1. Paa chassiset: .

0.7.2. Paa karrosseriet: .

0.8. Stelnummereringen i typeserien begynder med nr. .

1. KOERETOEJETS ALMINDELIGE SPECIFIKATIONER

1.1. Fotografier og/eller tegninger af et repraesentativt koeretoej: .

1.2. Maalskitse for hele koeretoejet: .

1.3. Antal aksler og hjul .

1.3.2. Antal styrende aksler og deres anbringelse: .

1.3.3. Drivaksler (antal, anbringelse, indbyrdes forbindelse): .

.

1.6. Motorens placering og montering: .

.

2. MASSE OG DIMENSIONER (e) (der henvises eventuelt til tegninger)

2.1. Akselafstand(e) (ved fuld belastning) (f): .

2.3. Sporvidde(r) og akselbredde(r) .

2.3.1. Sporvidde for hver styrende aksel (l): .

2.3.2. Sporvidde for alle andre aksler: .

2.3.3. Bredde af den bredeste bagaksel: .

2.3.4. Bredde af den bageste aksel: .

2.4. Koeretoejets hoveddimensioner (udvendige maal): .

2.4.2. For chassis med karrosseri

2.4.2.1. Laengde (j): .

2.4.2.2. Bredde (k): .

2.4.2.3. Hoejde (ubelastet) (¹) (ved ophaeng med niveauregulering, angiv normal koereposition): .

2.4.2.4. Overhaeng fortil (m): .

2.4.2.4.1. Frigangsvinkel fortil (terraengaaende koeretoejer) (c): ........ (grader)

2.4.2.5. Overhaeng bagtil (n): .

2.4.2.5.1. Frigangsvinkel bagtil (terraengaaende koeretoejer) (c): ........ (grader)

2.4.2.6. Frihoejde (c): .

2.4.2.6.1. Rampevinkel (terraengaaende koeretoejer) (c): ........ (grader)

2.6. Masse af koeretoej med karrosseri i koereklar stand eller masse af chassis med foererhus, naar karrosseriet ikke leveres af fabrikanten (med koelevaeske, smoeremidler, braendstof, vaerktoej, reservehjul og foerer) (p): .

.

2.6.1. Denne masses fordeling paa akslerne: .

2.8. Den af fabrikanten opgivne teknisk tilladte totalmasse: .

2.8.1. Denne masses fordeling paa akslerne: .

2.9. Teknisk tilladt akseltryk pr. aksel: .

2.9.1. Teknisk tilladt akseltryk paa bagaksel/bagaksler ved anvendelse af et paahaengskoeretoej: .

2.10. Stoerste masse af paahaengskoeretoej: .

2.10.4. Stoerste masse af vogntog: .

2.10.5. Koeretoejet er/er ikke (¹) egnet som traekkraft for paahaengskoeretoej:

2.10.6. Stoerste masse af paahaengskoeretoej uden bremser: .

2.11. Stoerste lodrette belastning ved paahaengskoeretoejets koblingspunkt, hovedbolt undtaget: .

2.12. Cirkelsporets areal: .

2.13. Forhold motoreffekt/totalmasse (udtrykt i kW/kg): .

2.14. Stoerste stigning ved igangsaetning (med paahaengskoeretoej): ........ (%)

2.15. Evne til at forcere en stigning paa ........ (%) (terraengaaende koeretoejer)

11. FORBINDELSER MELLEM TRAEKKENDE KOERETOEJ OG PAAHAENGSKOERETOEJ

11.1. Monteringsanvisninger for koblingsanordningen

11.2. Koblingsanordningens klasse og type

11.4. Stoerste lodrette belastning i koblingspunktet (²) ........ kg

11.7. Anvisninger for fastgoerelse af koblingsanordningen til koeretoejet ledsaget af fotografier eller tegninger af fastgoerelsespunkterne paa koeretoejet som angivet af fabrikanten; supplerende oplysninger hvis koblingsanordningen kun maa anvendes til visse typer koeretoejer

11.8. Oplysninger vedroerende montering af koblingsanordningens konsol (kuglehals) eller fastgoerelsesplade (²)

(¹) Det ikke gaeldende overstreges.

(²) I paakommende tilfaelde.

NB: Med hensyn til fodnoterne a til p se bilag I til direktiv 70/156/EOEF, senest aendret ved direktiv 87/403/EOEF.

BILAG III

MODEL (stoerste format: A4 (210 × 297 mm)) EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSESATTEST

(koeretoej)

Myndighedens

stempel

Meddelelse vedroerende

- standardtypegodkendelse (¹)

- tillaeg til standardtypegodkendelse (¹)

- naegtelse af standardtypegodkendelse (¹)

for en koeretoejstype i medfoer af direktiv 92/21/EOEF om motorkoeretoejers masse og dimensioner (klasse M1).

EOEF-standardtypegodkendelse nr.: ....................Tillaeg nr.: ....................

DEL I 0.1. Fabriksmaerke (firmabetegnelse): .

0.2. Type og handelsbetegnelse (anfoer enhver variant): .

.

0.3. Typeidentifikationsmaerker som anfoert paa koeretoejet (a): .

0.3.1. Maerkets anbringelsessted: .

0.4. Koeretoejets klasse (b): .

0.5. Fabrikantens navn og adresse: .

.

0.6. Navn og adresse paa fabrikantens repraesentant (evt.): .

.

(¹) Det ikke gaeldende overstreges.

(a) Identifikationsmaerker maa, saafremt de benyttes, kun vaere anbragt paa koeretoejer, der er omfattet af den ved det paagaeldende saerdirektiv omhandlede standardtypegodkendelse.

Indeholder typeidentifikationsmaerkerne tegn, der ikke er relevante for beskrivelsen af de typer koeretoejer, der er omfattet af denne standardtypegodkendelsesattest, markeres disse tegn i foelgedokumenterne med symbolet »?« (f.eks.: ABC ?? 123 ??).

(b) Som angivet i fodnote b i bilag I til direktiv 70/156/EOEF, senest aendret ved direktiv 87/403/EOEF.

DEL II 1. Supplerende oplysninger

1.1. Laengde . (mm)

1.2. Bredde: . (mm)

1.1. Hoejde: . (mm)

1.4. Koeretoejets masse i koereklar stand: . (kg)

1.5. Tilladt totalmasse: . (kg)

1.6. Teknisk tilladt akseltryk:

1.6.1. aksel nr. 1: . (kg)

aksel nr. 2: . (kg)

aksel nr. 3: . (kg)

1.6.2. Teknisk tilladt akseltryk paa bagaksel/bagaksler ved anvendelse af et paahaengskoeretoej: . (kg)

1.7. Antal passagerpladser (uden foerer) .

1.8. Tilladt masse af paahaengskoeretoej:

1.8.1. Paahaengskoeretoej uden driftsbremse: . (kg)

1.8.2. Paahaengskoeretoej med driftsbremse: . (kg)

1.8.3. Teknisk tilladt lodret belastning paa koblingsanordningen: . (kg)

1.8.4. Koblingsanordningens overhaeng bagtil: . (cm)

1.8.5. Fotografier eller tegninger af koblingsanordningens fastgoerelsespunkter paa koeretoejet

2. Teknisk tjeneste, der foretager afproevning: .

.

3. Dato for proeverapport: .

4. Proeverapportens nummer: .

5. AArsager til udstedelse af tillaeg til standardtypegodkendelsen (udfyldes evt.): .

.

6. Eventuelle bemaerkninger: .

.

7. Sted: .

8. Dato: .

9. Underskrift: .

10. Der vedlaegges en liste over de dokumenter vedroerende standardtypegodkendelsen, der opbevares hos den myndighed, der har meddelt standardtypegodkendelse. Dokumenterne kan faas ved henvendelse hertil.