31985R2022

Kommissionens forordning (EØF) nr. 2022/85 af 22. juli 1985 om minimumskvalitetskrav for tørrede blommer, og for svesker, hvortil der kan ydes producentstøtte

EF-Tidende nr. L 191 af 23/07/1985 s. 0031 - 0036
den finske specialudgave: kapitel 3 bind 18 s. 0235
den spanske specialudgave: Kapitel 03 bind 36 s. 0094
den svenske specialudgave: kapitel 3 bind 18 s. 0235
den portugisiske specialudgave: Kapitel 03 bind 36 s. 0094


*****

KOMMISSIONENS FORORDNING (EOEF) Nr. 2022/85

af 22. juli 1985

om minimumskvalitetskrav for toerrede blommer, og for svesker, hvortil der kan ydes producentstoette

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE

FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab,

under henvisning til Raadets forordning (EOEF) nr. 516/77 af 14. marts 1977 om den faelles markedsordning for produkter forarbejdet paa basis af frugt og groensager (1), senest aendret ved forordning (EOEF) nr. 746/85 (2), saerlig artikel 3d, stk. 4, og

ud fra foelgende betragtninger:

Ved artikel 3 i forordning (EOEF) nr. 516/77 indfoeres der en ordning med producentstoette for visse produkter; ifoelge artikel 3d, stk. 1, litra b), i naevnte forordning kan der kun ydes producentstoette for produkter, som opfylder visse minimumskvalitetskrav, der skal fastsaettes;

formaalet med saadanne kvalitetskrav er at undgaa, at der produceres produkter, som der ikke er efterspoergsel efter, eller som kunne medfoere forstyrrelser paa markedet; kravene maa baseres paa traditionelle sunde produktionsmetoder;

for at goere det lettere at overholde kvalitetskravene boer de toerrede blommer, der opkoebes af forarbejdningsvirksomheden, ogsaa opfylde visse kvalitetskrav; minimumsprisen boer kun udbetales til producenterne, saafremt disse krav er opfyldt;

med henblik paa indfoerelse af producentstoetteordningen er det noedvendigt, at denne forordning anvendes i forlaengelse af Kommissionens forordning (EOEF) nr. 1599/84 af 5. juni 1984 om fastsaettelse af gennemfoerelsesbestemmelser for producentstoetteordningen for produkter forarbejdet paa basis af frugt og groensager (3), aendret ved forordning (EOEF) nr. 1455/85 (4) isaer for saa vidt angaar undersoegelse af de forarbejdede produkter;

de i denne forordning fastsatte kvalitetskrav udgoer foranstaltninger til gennemfoerelse af producentstoetteordningen; Faellesskabet har endnu ikke fastsat kvalitetskrav i forbindelse med markedsfoeringen af produkterne; medlemsstaterne kan i saa henseende fortsat anvende nationalt fastsatte krav, forudsat at disse er forenelige med traktatens bestemmelser om frie varebevaegelser;

de i denne forordning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Forvaltningskomiteen for produkter forarbejdet paa basis af Frugt og Groensager -

UDSTEDT FOELGENDE FORORDNING:

Artikel 1

1. Som betingelse for betaling af den i artikel 3b i forordning (EOEF) nr. 516/77 omhandlede minimumspris skal de toerrede enteblommer opfylde kravene i bilag I.

2. Som betingelse for betaling af den i artikel 3c i forordning (EOEF) nr. 516/77 omhandlede stoette skal sveskerne opfylde kravene i bilag II.

Artikel 2

Kontrollen af, at kravene for toerrede blommer er opfyldt, finder sted paa grundlag af proever, som forarbejdningsvirksomheden har udtaget af et parti. I den forbindelse forstaas ved parti det antal emballager, som frembydes samlet af samme producent eller dennes anerkendte sammenslutning eller forening af sammenslutninger til overtagelse af forarbejdningsvirksomheden eller dennes anerkendte sammenslutning eller foreninger heraf. Proeverne undersoeges af forarbejdningsvirksomheden eller paa dennes vegne. Resultatet af kontrollen registreres.

Artikel 3

1. Forarbejdningsvirksomheden skal dagligt med jaevne mellemrum under forarbejdningen kontrollere, at sveskerne opfylder betingelserne for, at der kan ydes stoette. Resultatet af kontrollen registreres.

2. De proever, der skal undersoeges, skal hver have en nettovaegt paa mindst et kg.

Artikel 4

Denne forordning traeder i kraft den 1. september 1985.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gaelder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 22. juli 1985.

Paa Kommissionens vegne

Frans ANDRIESSEN

Naestformand

(1) EFT nr. L 73 af 21. 3. 1977, s. 1.

(2) EFT nr. L 81 af 23. 3. 1985, s. 10.

(3) EFT nr. L 152 af 8. 6. 1984, s. 16.

(4) EFT nr. L 144 af 1. 6. 1985, s. 69.

BILAG I

KVALITETSNORMER FOR TOERREDE ENTEBLOMMER

DEFINITION

De toerrede enteblommer skal ved toerring vaere fremstillet af friske og fysiologisk modne blommer af sorten »Prunes d'Ente«, som hoerer til arten Prunus Domestica L.

I. MINDSTEKRAV

1. De toerrede blommer skal vaere sunde, af saedvanlig handelskvalitet og egnede til forarbejdning.

2. De toerrede frugter skal vaere

(a) veltoerrede og med et vandindhold paa 21 - 23 %;

(b) sunde, dvs. fri for skimmel og raad og fri for levende og doede insekter og insektekskrementer;

(c) koedfulde, rene og fri for urenheder;

(d) fri for fremmed lugt og smag;

(e) praktisk taget fri for daarlige frugter og affald.

3. Foelgende graensevaerdier er tilladt:

(a) Toerrede blommer til industriel brug

i) Disse blommer kan have mindre alvorlige og/eller alvorlige mangler uden begraensninger, men hoejst 10 vaegtprocent af frugterne maa have meget alvorlige mangler.

ii) Forekomst af hoejst 0,3 vaegtprocent affald.

(b) Andre toerrede blommer

i) Forekomst af hoejst 15 vaegtprocent frugter med mangler; heraf maa der hoejst forekomme 7,5 vaegtprocent frugter med alvorlige og meget alvorlige mangler, og af disse 7,5 vaegtprocent maa der hoejst vaere 0,5 vaegtprocent frugter med meget alvorlige mangler.

ii) Forekomst af hoejst 0,2 vaegtprocent affald

II. MANGLER

Manglerne inddeles i tre grupper:

- mindre alvorlige mangler, hvor skindet er behaeftet med mindre fejl

- alvorlige mangler, hvor hovedsagelig skindet er behaeftet med alvorlige fejl

- meget alvorlige mangler, hvor det hovedsagelig drejer sig om beskadigelser af frugtkoedet.

Ved foelgende udtryk forstaas:

A. Mindre alvorlige mangler

1. Revner i topenden

Der er tale om revner i skindet paa det sted, der vender bort fra stilken. Deres stoerrelse, som er paa over 10 mm maa ikke overstige 15 mm. Hvis stoerrelsen overstiger 15 mm, er mangelen alvorligere og vil i saa fald begrunde en placering i klassen »alvorlig mangel«.

2. Smaa flaenger i skindet

Dette er tilfaeldet, naar der kan konstateres flaenger i skindet, misdannelser af skindet eller manglende skind, hvor fejlens laengdemaessige udstraekning ikke overstiger 7 mm, og frugtkoedet ikke traeder ud gennem saaret. Saadanne saar kan vaere foraarsaget af frugtens fald paa haarde genstande, af haardhaendet haandtering eller af insektangreb.

3. Fortykkelser af skindet, foraarsaget af hagl, med en akkumuleret diameter paa mere end 3 mm

Misdannelser som foelge af ar foraarsaget af hagl. Den akkumulerede diameter maa dog ikke overstige 10 mm. Er den paa over 10 mm, medfoerer det placering i klassen »alvorlig mangel«. 4. Graafarvning, roedbrunfarvning eller korkhud med en akkumuleret diameter paa mere end 6 mm

Denne misdannelse giver sig udslag i en korkagtig fortykkelse af skindet, hvor der dannes pletter af forskellig form. Den akkumulerede diameter maa dog ikke overstige 20 mm; hvis dette er tilfaeldet, medfoerer det placering i klassen »alvorlig mangel«.

B. Alvorlige mangler

1. Mangler ved konsistensen

Denne fejl har som oftest sammenhaeng med manglende modenhed og giver sig udslag i en afvigende frave og i mindre fast frugtkoed daekket af skind med et meget stort antal rynker, der ikke er saerligt dybe.

2. Revnedannelser

Revnedannelser, der forekommer andre steder end i topenden, og som er daekket af en korkagtig kallus og er af en laengde, der overstiger 10 mm.

3. Revner i topenden

Revner i topenden, hvis laengde overstiger 15 mm.

4. Flaenger

Flaenger i skindet, hvor frugtkoedet er synligt i et omraade med en diameter paa mere end 7 mm.

5. Delvis maste frugter

Frugter, der er delvis maste, ufuldstaendige eller let deformerede, og hvor frugtkoedet er synligt.

6. Fortykkelser af skindet foraarsaget af hagl

Saar, der skyldes hagl., og hvor arrenes akkumulerede diameter overstiger 10 mm.

7. Graafarvning eller roedbrunfarvning

Korkagtige pletter, hvor den akkumulerede diameter overstiger 20 mm.

8. Revner

Dybe revner, hvor stenen er synlig.

9. Deformering ved solskoldning

Betydelig deformering foraarsaget af solskoldning af frugten og resulterende i, at der saa at sige intet frugtkoed er paa en del af én af frugtens sider, saaledes at skindet klaeber til stenen uden rynker.

C. Meget alvorlige mangler

1. Karameliserede frugter

Frugter, der som foelge af for staerk varme er karameliserede, og paa hvilke der kan iagttages en meget moerk farvning af frugtkoedet eller hulrum, der adskiller frugtkoedet fra stenen, eller en karakteristisk opsvulmen som giver dem den friske frugts form.

2. Moniliaangrebne frugter

Frugter medklare pletter som foelge af moniliaangreb, der er bragt til ophoer ved toerringen. Frugtkoedet har, selv om det er beskadiget, kun undergaaet en ubetydelig forandring.

3. Snavsede frugter

Frugter, der er tilsmusdset af tilstedevaerende fremmedlegemer (navnlig jord), som dog kan fjernes.

4. Helt maste frugter

Helt maste frugter eller dele af frugter. D. Affald

Alle genstande, som eventuelt kan forefindes i et parti toerrede blommer, men som paa grund af deres art eller tilstand under ingen omstaendigheder kan vaere bestemt til konsum, eller som, hvis de forbliver i frugtpartierne og opblandes med disse, uanset hvad anbvendelsesformaalet er, vil kunne

- nedsaette holdbarheden

- aendre praesentationen

- paafoere det samlede parti en uacceptabel smag eller lugt eller andre uacceptable mangler.

Som affald anses:

1. Frugter med skimmel, der breder sig

Frugter med skimmel, der er under udvikling.

2. Frugter, der er mumificerede af monilia

Enkelte frugter eller flere sammenhaengdende eller sammensmeltede frugter, hvor frugtkoedets struktur er oedelagt, og som er mumificerede som foelge af fuldstaendig udvikling af monilia.

3. Raadne frugter

Frugter, hvis spiselighed er nedsat eller oedelagt ved angreb af mikroorganismer (gaersvampe, skimmel, bakterier).

4. Frugter befaengt med insekter og mider

Frugter, der er befaengt med levende eller doede dyr (insekter og mider paa forskellige stadier af deres biologiske udvikling) eller med insektekskrementer.

5. Frugter, der er indesluttet i jord eller andre i jorden forekommende materialer

6. Forkullede frugter

Frugter, der som foelge af for staerk varme er forkullede, og paa hvilke der kan iagttages hulrum, der adskillier frugtkoedet fra stenen, eller en karakteristisk opsvulmen, som giver dem den friske frugts form.

7. Fremmedlegemer

Isolerede genstande, som ikke er spiselige, og som stammer fra frugterne, f. eks. stilke, sten, skindflager, samt fremmedlegemer saasom blade, kviste og andre plantedele, materialer fra jorden saasom jord og smaasten.

BILAG II

MINIMUMSKVALITETSKRAV FOR SVESKER

DEFINITION

Sveskerne skal vaere fremstillet af toerrede enteblommer, der opfylder de i bilag I anfoerte krav.

MINDSTEKRAV

1. Sveskerne skal vaere sorterede og opdelt efter stoerrelse, medmindre de er bestemt til industriel brug, og frugterne skal have et vandindhold paa 21 - 23 %. Desuden skal de vaere

- hele, sunde, koedfulde, rene, fri for skimmel, raad og affald

- praktisk taget fri for misdannelser, som vil kunne forringe produktets kvalitet eller praesentation

- fri for levende og doede insekter og insektekskrementer

- fri for enhver form for reststoffer fra behandling

- fri for unormal smag og lugt.

2. Foelgende graensevaerdier er tilladt:

(a) Svesker til industriel brug

Disse svesker kan have mindre alvorlige og/eller alvorlige mangler uden begraensninger, men hoejst 10 vaegtprocent af frugterne maa have meget alvorlige mangler.

(b) Andre svesker

Forekomst af hoejst 15 vaegtprocent frugter med mangler; heraf maa der hoejst forekomme 7,5 vaegtprocent frugter med alvorlige og meget alvorlige mangler, og af disse 7,5 vaegtprocent maa der hoejst vaere 0,5 vaegtprocent frugter med meget alvorlige mangler.

3. Ved bestemmelsen af, hvor alvorlige manglerne er, finder bestemmelserne i bilag I anvendelse.