02014R1304 — DA — 16.06.2019 — 001.001


Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver af de relevante retsakter, inklusive deres betragtninger, er offentliggjort i den Europæiske Unions Tidende og kan findes i EUR-Lex. Disse officielle tekster er tilgængelige direkte via linkene i dette dokument

►B

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1304/2014

af 26. november 2014

om den tekniske specifikation for interoperabilitet gældende for støj i delsystemet Rullende materiel, om ændring af beslutning 2008/232/EF og om ophævelse af beslutning 2011/229/EU

(EØS-relevant tekst)

(EUT L 356 af 12.12.2014, s. 421)

Ændret ved:

 

 

Tidende

  nr.

side

dato

►M1

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2019/774 af 16. maj 2019

  L 139I

89

27.5.2019




▼B

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1304/2014

af 26. november 2014

om den tekniske specifikation for interoperabilitet gældende for støj i delsystemet Rullende materiel, om ændring af beslutning 2008/232/EF og om ophævelse af beslutning 2011/229/EU

(EØS-relevant tekst)



Artikel 1

Denne forordning fastlægger de tekniske specifikationer for interoperabilitet (TSI) gældende for delsystemet »Rullende materiel — støj« til jernbanesystemet i Den Europæiske Union som anført i bilaget.

Artikel 2

TSI'en finder anvendelse på rullende materiel, der er omfattet af anvendelsesområdet for Kommissionens forordning (EU) nr. 1302/2014 af 18. november 2014 ( 1 ) og Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013 ( 2 ).

Artikel 3

Senest seks måneder efter at denne forordning er trådt i kraft, underretter medlemsstaterne Kommissionen om alle aftaler, der indeholder krav om grænser for støjemission, hvis de ikke allerede er notificeret i medfør af Kommissionens beslutning 2006/66/EF ( 3 ) eller afgørelse 2011/229/EU.

Følgende typer aftaler notificeres:

a) nationale aftaler mellem medlemsstaterne og jernbanevirksomheder eller infrastrukturforvaltere, som enten er indgået for en begrænset periode eller på ubestemt tid, og som er nødvendige, fordi den omhandlede trafikforbindelse har en specifik eller lokal karakter

b) bilaterale eller multilaterale aftaler mellem jernbanevirksomheder, infrastrukturforvaltere eller sikkerhedsmyndigheder, som fører til en høj grad af lokal eller regional interoperabilitet

c) internationale aftaler mellem en eller flere medlemsstater og mindst et tredjeland eller mellem jernbanevirksomheder eller infrastrukturforvaltere fra medlemsstater og mindst en jernbanevirksomhed eller infrastrukturforvalter fra et tredjeland, som fører til en høj grad af lokal eller regional interoperabilitet.

Artikel 4

Procedurerne for vurdering af overensstemmelse og anvendelsesegnethed og for EF-verifikation som anført i afsnit 6 i bilaget til denne forordning skal bygge på de moduler, der er fastlagt i Kommissionens afgørelse 2010/713/EU ( 4 ).

Artikel 5

▼M1

1.  For de særtilfælde, der er anført i bilagets afsnit 7.3.2, gælder følgende: Som grundlag for at fastslå, om de væsentlige krav i bilag III til direktiv (EU) 2016/797 er opfyldt, benyttes de betingelser, som er fastsat i bilagets afsnit 7.3.2 eller i nationale forskrifter, som gælder i den medlemsstat, der indgår i anvendelsesområdet for de køretøjer, der er omfattet af denne forordning.

▼B

2.  Senest seks måneder efter at denne forordning er trådt i kraft, underretter hver medlemsstat Kommissionen og de øvrige medlemsstater om:

a) de tekniske forskrifter, der er omhandlet i stk. 1

b) hvilke procedurer for overensstemmelsesvurdering og verifikation der skal følges ved anvendelsen af de tekniske forskrifter, der er omhandlet i stk. 1

▼M1

c) hvilke organer, der er udpeget til at forestå procedurerne for overensstemmelsesvurdering og verifikation med hensyn til de nationale forskrifter for de særtilfælde, der er anført i bilagets afsnit 7.3.2

▼M1

Artikel 5a

Fra den 8. december 2024 må godsvogne, der falder inden for anvendelsesområdet for forordning (EU) nr. 321/2013, og som ikke er omfattet af punkt 7.2.2.2 i bilaget til nærværende forordning, ikke benyttes på strækninger med mindre støj.

Artikel 5b

En »strækning med mindre støj« er en del af jernbaneinfrastrukturen med en længde på mindst 20 km, på hvilken det gennemsnitlige antal daglige godstog, der kører om natten, som defineret i national lovgivning til gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/49/EF ( 5 ), har været højere end 12. Godstrafikken i årene 2015, 2016 og 2017 udgør grundlaget for beregningen af dette gennemsnitlige antal. Afviger godstrafikken som følge af usædvanlige omstændigheder i et givet år fra det gennemsnitlige antal med mere end 25 %, må den pågældende medlemsstat beregne det gennemsnitlige antal på grundlag af de resterende to år.

Artikel 5c

1.  Medlemsstaterne udpeger strækninger med mindre støj i overensstemmelse med artikel 5b og proceduren i tillæg D.1 til bilaget. De forsyner Den Europæiske Unions Jernbaneagentur (»agenturet«) med en liste over strækninger med mindre støj senest seks måneder efter datoen for denne forordnings offentliggørelse. Agenturet offentliggør disse lister på sit websted.

2.  Medlemsstaterne ajourfører listen over strækninger med mindre støj mindst hvert femte år efter den 8. december 2024 i henhold til proceduren i tillæg D.2 i bilaget.

Artikel 5d

Senest den 31. december 2028 evaluerer Kommissionen gennemførelsen af strækningerne med mindre støj, særlig for så vidt angår fremskridtene med at eftermontere kompositbremseklodser og virkningen af indførelsen af strækninger med mindre støj på den overordnede støjeksponering af befolkningen og på banegodssektorens konkurrenceevne.

Artikel 5e

Senest den 30. juni 2020 udarbejder Kommissionen en rapport om drift med vogne, der er udstyret med kompositbremseklodser, under nordiske vinterforhold på grundlag af dokumentation indsamlet af agenturet, de nationale sikkerhedsmyndigheder og jernbaneselskaber. Rapporten skal navnlig indeholde en vurdering af sådanne vognes sikkerhed og bremseevne tillige med eksisterende eller potentielle operationelle og tekniske foranstaltninger, der gælder under nordiske vinterforhold. Rapporten offentliggøres.

Hvis rapporten indeholder dokumentation for, at brugen af sådanne vogne under nordiske vinterforhold giver anledning til sikkerhedsproblemer, som ikke kan afhjælpes med operationelle og tekniske foranstaltninger uden alvorlige negative konsekvenser for jernbanegodstransporten, foreslår Kommissionen ændringer af denne TSI for at tage højde for disse problemer, samtidig med at godstransporten på tværs af landegrænser til og fra de berørte nordiske regioner bevares. Forslaget kan om nødvendigt omfatte en fritagelse, der åbner mulighed for fortsat drift på strækninger med mindre støj i hele Unionen af et begrænset antal vogne, der ofte anvendes til en sådan godstrafik på tværs af landegrænser, og eventuelle operationelle begrænsninger, der egner sig til at mindske påvirkningen som følge af brugen af sådanne vogne på strækninger med mindre støj, som kan forenes med formålet om at bevare ovennævnte godstrafik på tværs af landegrænser.

Foretages den revision, der er beskrevet ovenfor, aflægger Kommissionen efterfølgende hvert år rapport om fremskridt angående tekniske og operationelle løsninger med hensyn til drift af godsvogne i vintervejr. Den skal indeholde et skøn over det antal vogne, som er udstyret med bremseklodser af støbejern, og som er nødvendigt for at sikre fortsat trafik over landegrænser til og fra sådanne nordiske regioner, med henblik på at bringe fritagelsen til ophør senest i 2028.

▼B

Artikel 6

Overholdelsen af de nedre eksponeringsaktionsværdier, der er fastlagt i artikel 3 Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2003/10/EF ( 6 ), sikres ved efterlevelse af de bestemmelser om indvendigt støjniveau, der er fastsat for førerrummet i punkt 4.2.4 i bilaget til denne forordning, og ved passende driftsbetingelser, som fastsættes af jernbanevirksomheden.

Artikel 7

1.  For at følge med i den teknologiske udvikling kan fabrikanten eller dennes repræsentant foreslå innovative løsninger, der ikke opfylder specifikationerne i bilaget og/eller ikke kan vurderes efter de metoder, bilaget anviser.

2.  Innovative løsninger kan vedrøre delsystemet Rullende materiel, dets dele og dets interoperabilitetskomponenter.

3.  Når en fabrikant eller dennes repræsentant i EU stiller forslag om en innovativ løsning, skal han redegøre for, hvordan den afviger fra eller supplerer de relevante bestemmelser i denne TSI, og forelægge Kommissionen afvigelserne til analyse. Kommissionen kan anmode agenturet om en udtalelse om den foreslåede innovative løsning.

4.  Kommissionen udtaler sig om den foreslåede innovative løsning. Er udtalelsen positiv, udarbejder agenturet de funktions- og grænsefladespecifikationer med tilhørende vurderingsmetode, som TSI'en skal indeholde, for at den innovative løsning kan bruges, og de skal derpå indsættes i TSI'en efter den revisionsprocedure, der er foreskrevet i ►M1  direktiv (EU) 2016/797, artikel 5 ◄ . Er udtalelsen negativ, må den foreslåede innovative løsning ikke anvendes.

5.  Så længe revisionen af TSI'en står på, anses en positiv udtalelse fra Kommissionen for at være et acceptabelt middel til at efterleve de væsentlige krav i ►M1  direktiv (EU) 2016/797 ◄ og kan derfor benyttes under vurderingen af delsystemet.

Artikel 8

Verifikationserklæringer og/eller typeoverensstemmelseserklæringer udstedt for nye køretøjer i overensstemmelse med afgørelse 2011/229/EU, anses for gyldige:

 for så vidt angår lokomotiver, el- og dieseldrevne togsæt og personvogne: indtil attesten for typeafprøvning eller konstruktionsundersøgelse skal fornyes, jf. afgørelse 2011/291/EU, i tilfælde, hvor denne afgørelse har fundet anvendelse, og i andre tilfælde indtil den 31. maj 2017

 for så vidt angår godsvogne: indtil den 13. april 2016.

En verifikations- og/eller overensstemmelseserklæring for et nyt køretøj, der er udstedt efter forskrifterne i beslutning 2008/232/EF, anses for gyldig, indtil attesten for typeafprøvning eller konstruktionsundersøgelse skal fornyes efter bestemmelserne i denne beslutning.

Artikel 9

1.  Afgørelse 2011/229/EU ophæves med virkning fra den 1. januar 2015.

2.  I bilaget til beslutning 2008/232/EF ophæves punkt 4.2.6.5, 4.2.7.6 og 7.3.2.15 med virkning fra den 1. januar 2015.

3.  Dog finder de i stk. 1 og 2 nævnte bestemmelser fortsat anvendelse på projekter, der er godkendt efter TSI'erne i bilagene til de nævnte retsakter, og — medmindre ansøgeren anmoder om, at denne forordning anvendes — på projekter for nye køretøjer og fornyelse eller opgradering af eksisterende køretøjer, når projektet befinder sig på et avanceret udviklingstrin, er omfattet af en kontrakt, som er i kraft på datoen for offentliggørelsen af denne forordning, samt de tilfælde, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8.

Artikel 10

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra 1. januar 2015. Der kan dog også inden den 1. januar 2015 udstedes ibrugtagningstilladelse på grundlag af TSI'en i bilaget til denne forordning.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaterne.




BILAG

Indholdsfortegnelse

1.

INDLEDNING

1.1.

Teknisk anvendelsesområde

1.1.1.

Anvendelsesområde i forbindelse med rullende materiel

1.1.2.

Anvendelsesområde i forbindelse med trafikale driftsforhold

1.2.

Geografisk anvendelsesområde

2.

DEFINITION AF DELSYSTEMET

3.

VÆSENTLIGE KRAV

4.

KARAKTERISERING AF DELSYSTEMET

4.1.

Indledning

4.2.

Funktionelle og tekniske specifikationer for delsystemerne

4.2.1.

Grænser for stationær støj

4.2.2.

Grænser for støj ved igangsætning

4.2.3.

Grænser for støj fra forbikørsel

4.2.4.

Grænser for indvendig støj i førerrummet

4.3.

Funktionelle og tekniske specifikationer for grænsefladerne

4.4.

Driftsregler

4.4.1.

Særlige regler for driften af godsvogne på strækninger med mindre støj i tilfælde af uregelmæssig drift

4.4.2.

Særlige regler for driften af godsvogne på strækninger med mindre støj i tilfælde af infrastrukturarbejder og vedligeholdelse af godsvogne

4.5.

Vedligeholdelsesregler

4.6.

Faglige kvalifikationer

4.7.

Sundhed og sikkerhed

4.8.

Det europæiske register over godkendte køretøjstyper

5.

INTEROPERABILITETSKOMPONENTER

6.

OVERENSSTEMMELSESVURDERING OG EF-VERIFIKATION

6.1.

Interoperabilitetskomponenter

6.2.

Delsystemet rullende materiel, delområdet støj fra rullende materiel

6.2.1.

Moduler

6.2.2.

Procedurer for EF-verifikation

6.2.3.

Forenklet vurdering

7.

GENNEMFØRELSE

7.1.

Anvendelse af denne TSI på nye delsystemer

7.2.

Anvendelse af denne TSI på eksisterende delsystemer

7.2.1.

Bestemmelser i tilfælde af ændringer af eksisterende rullende materiel eller en type rullende materiel

7.2.2.

Supplerende bestemmelser om anvendelsen af denne TSI på eksisterende godsvogne

7.3.

Særtilfælde

7.3.1.

Indledning

7.3.2.

Liste over særtilfælde

▼M1

7.4.

Særlige gennemførelsesregler

7.4.1.

Særlige gennemførelsesregler for anvendelsen af denne TSI på eksisterende godsvogne (punkt 7.2.2)

7.4.2.

Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj (punkt 7.2.2.2)

▼B

1.   INDLEDNING

De tekniske specifikationer for interoperabilitet (TSI'erne) fastsætter i almindelighed for hvert delsystem (eller del af et delsystem) det optimale omfang af harmoniserede specifikationer for at sikre interoperabilitet i jernbanesystemet. Derfor harmoniserer TSI'erne kun specifikationerne for de parametre, der er kritiske for interoperabiliteten (grundparametre). TSI'ernes specifikationer skal opfylde de væsentlige krav, der er fastsat i bilag III til ►M1  direktiv (EU) 2016/797 ◄ .

I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet fastsætter denne TSI den optimale grad af harmonisering for de specifikationer til delsystemet Rullende materiel, jf. afsnit 1.1, der har til formål at begrænse støjen fra EU's jernbanesystem.

▼M1

1.1.    Teknisk anvendelsesområde

1.1.1.    Anvendelsesområde i forbindelse med rullende materiel

Denne TSI finder anvendelse på alt rullende materiel inden for anvendelsesområdet for forordning (EU) nr. 1302/2014 (TSI'en for lokomotiver og passagertog) og forordning (EU) nr. 321/2013 (TSI'en for godsvogne).

1.1.2.    Anvendelsesområde i forbindelse med trafikale driftsforhold

Sammen med Kommissionens afgørelse 2012/757/EU ( 7 ) (TSI'en for drift og trafikstyring) finder denne TSI anvendelse på driften af godsvogne, der anvendes på jernbaneinfrastruktur udpeget som »strækninger med mindre støj«.

▼B

1.2.    Geografisk anvendelsesområde

Denne TSI's geografiske anvendelsesområde er de anvendelsesområder, som forordning (EU) nr. 1302/2014, afsnit 1.2, og forordning (EU) nr. 321/2013, afsnit 1.2, fastsætter for hver deres del af det rullende materiel.

▼M1

2.   DEFINITION AF DELSYSTEMET

En »enhed« betegner rullende materiel, der er omfattet af denne TSI og dermed skal gennemgå EF-verifikation. Kapitel 2 i bilaget til forordning (EU) nr. 1302/2014 og kapitel 2 i bilaget til forordning (EU) nr. 321/2013 beskriver, hvad en enhed kan bestå af.

Kravene i denne TSI gælder for følgende kategorier af rullende materiel, der er fastlagt i direktiv (EU) 2016/797, bilag I, afsnit 2:

a) Lokomotiver og passagervogne, herunder brændstof- eller eldrevne trækkraftenheder, selvkørende brændstof- eller eldrevne tog og personvogne; denne kategori er nærmere defineret i kapitel 2 i bilaget til forordning (EU) nr. 1302/2014 og betegnes i denne TSI som lokomotiver, eldrevne togsæt, dieseldrevne togsæt og personvogne

b) godsvogne, herunder lave køretøjer konstrueret til kørsel på hele nettet, og køretøjer til transport af lastvogne; denne kategori er nærmere defineret i kapitel 2 i bilaget til forordning (EU) nr. 321/2013 og betegnes i denne TSI som godsvogne

c) særlige køretøjer som f.eks. arbejdskøretøjer; denne kategori er nærmere defineret i kapitel 2 i bilaget til forordning (EU) nr. 1302/2014 og består af arbejdskøretøjer og af køretøjer til inspektion af infrastrukturen, som afhængigt af deres konstruktion tilhører en af kategorierne under litra a) eller b).

3.   VÆSENTLIGE KRAV

Alle grundparametre i denne TSI skal være knyttet til mindst et af de væsentlige krav i bilag III til direktiv (EU) 2016/797. Tabel 1 viser forholdet mellem grundparametre og væsentlige krav.



Tabel 1

Forholdet mellem grundparametrene og de væsentlige krav

Punkt

Grundparameter

Væsentlige krav

Sikkerhed

Driftssikkerhed og disponibilitet

Sundhed

Miljøbeskyttelse

Teknisk kompatibilitet

Tilgængelighed

4.2.1.

Grænser for stationær støj

 

 

 

1.4.4.

 

 

4.2.2.

Grænser for støj ved igangsætning

 

 

 

1.4.4.

 

 

4.2.3.

Grænser for støj fra forbikørsel

 

 

 

1.4.4.

 

 

4.2.4.

Grænser for indvendig støj i førerrummet

 

 

 

1.4.4.

 

 

▼B

4.   KARAKTERISERING AF DELSYSTEMET

4.1.    Indledning

Dette kapitel beskriver den optimale grad af harmonisering af specifikationer for delsystemet Rullende materiel med det formål at begrænse støjen fra EU's jernbanesystem og at opnå interoperabilitet.

4.2.    Funktionelle og tekniske specifikationer for delsystemerne

Følgende parametre er identificeret som kritiske for interoperabiliteten (grundparametre)

a) »stationær støj«

b) »støj ved igangsætning«

c) »støj fra forbikørsel«

d) »indvendig støj i førerrummet«.

I dette afsnit redegøres der for de dertil tilsvarende funktionelle og tekniske specifikationer for de forskellige kategorier af rullende materiel. For så vidt angår enheder med både termisk og elektrisk drivkraft skal de relevante grænseværdier overholdes under alle normale funktionsmåder. Hvis en af disse funktionsmåder indebærer samtidig anvendelse af termisk og elektrisk energi finder den mindst restriktive grænseværdi anvendelse. I henhold til ►M1  direktiv (EU) 2016/797, artikel 4, stk. 5, og artikel 2, nr. 13) ◄ , kan der fastsættes bestemmelser om særtilfælde. Sådanne bestemmelser er fastsat i afsnit 7.3.

Hvilke vurderingsprocedurer der skal anvendes for kravene i dette afsnit, er anført i de angivne punkter og underpunkter i kapitel 6.

4.2.1.    Grænser for stationær støj

Grænseværdierne for stationær støj fra de forskellige kategorier af rullende materiel under normale forhold for anvendelse af køretøjer er fastsat i tabel 2 for følgende former for lydtrykniveau:

a) den A-vægtede ækvivalentværdi af lydtrykniveauet fra enheden (LpAeq,T[unit])

b) den A-vægtede ækvivalentværdi af lydtrykniveauet på den nærmeste målestilling »i« under hensyntagen til hovedluftkompressoren (Li pAeq,T) og

c) det AF-vægtede lydtrykniveau på den nærmeste målestilling »i« under hensyntagen til impulsstøj fra lufttørrerens udstødning (Li pAFmax).

Grænseværdierne er fastsat for en afstand på 7,5 m fra spormidte og 1,2 m over skinneoverkant.



Tabel 2

Grænseværdier for stationær støj

Kategori af rullende materiel

LpAeq,T [unit] [dB]

Li pAeq,T [dB]

Li pAFmax [dB]

Eldrevne lokomotiver og eldrevne arbejdskøretøjer

70

75

85

Dieseldrevne lokomotiver og dieseldrevne arbejdskøretøjer

71

78

Eldrevne togsæt

65

68

Dieseldrevne togsæt

72

76

Personvogne

64

68

Godsvogne

65

Ikke relevant

Ikke relevant

Forskrifter for eftervisning af overensstemmelse er fastsat i punkt 6.2.2.1.

4.2.2.    Grænser for støj ved igangsætning

Grænseværdierne for støj ved igangsætning fra de forskellige kategorier af rullende materiel er fastsat i tabel 3 for det A-vægtede lydtrykniveau (LpAF,max): Grænseværdierne er fastsat for en afstand på 7,5 m fra spormidte og 1,2 m over skinneoverkant.



Tabel 3

Grænseværdier for støj ved igangsætning

Kategori af rullende materiel

LpAF,max [dB]

Eldrevne lokomotiver med en samlet trækkraft P < 4 500 kW

81

Eldrevne lokomotiver med en samlet trækkraft P ≥ 4 500 kW

Eldrevne arbejdskøretøjer

84

Dieseldrevne lokomotiver P < 2 000 kW ved akslen

85

Dieseldrevne lokomotiver P ≥ 2 000 kW ved akslen

Dieseldrevne arbejdskøretøjer

87

Eldrevne togsæt med en maksimal hastighed vmax < 250 km/h

80

Eldrevne togsæt med en maksimal hastighed vmax ≥ 250 km/h

83

Dieseldrevne lokomotiver P < 560 kW ved akslen

82

Dieseldrevne lokomotiver P ≥ 560 kW ved akslen

83

Forskrifter for eftervisning af overensstemmelse er fastsat i punkt 6.2.2.2.

4.2.3.    Grænser for støj fra forbikørsel

Grænseværdierne for støj fra forbikørende rullende materiel i de forskellige kategorier er fastsat i tabel 4 for den A-vægtede ækvivalentværdi af lydtrykniveauet ved en hastighed på 80 km/h (LpAeq,Tp,(80 km/h)) og, hvis det er relevant, ved 250 km/h (LpAeq,Tp,(250 km/h)). Grænseværdierne er fastsat for en afstand på 7,5 m fra spormidte og 1,2 m over skinneoverkant.

Målinger ved hastigheder på 250 km/h eller derover skal desuden foretages ved en »yderligere målestilling« 3,5 m over skinneoverkant i overensstemmelse med kapitel 6 i EN ISO 3095:2013 og vurderes i forhold til de gældende grænseværdier i tabel 4.



Tabel 4

Grænseværdier for støj fra forbikørsel

Kategori af rullende materiel

LpAeq,Tp (80 km/h) [dB]

LpAeq,Tp (250 km/h) [dB]

Eldrevne lokomotiver og eldrevne arbejdskøretøjer

84

99

Dieseldrevne lokomotiver og dieseldrevne arbejdskøretøjer

85

Ikke relevant

Eldrevne togsæt

80

95

Dieseldrevne togsæt

81

96

Personvogne

79

Ikke relevant

Godsvogne (normaliseret til APL = 0,225) (1)

83

Ikke relevant

(*1)   APL: Antal aksler divideret med længden over pufferme [m– 1].

Forskrifter for eftervisning af overensstemmelse er fastsat i punkt 6.2.2.3.

4.2.4.    Grænser for indvendig støj i førerrummet

Grænseværdierne for støj i førerrummet i eldrevne og dieseldrevne lokomotiver, arbejdskøretøjer, eldrevne og dieseldrevne togsæt og personvogne med førerrum er fastsat i tabel 5 for den A-vægtede ækvivalentværdi af lydtrykniveauet (LpAeq,T). Grænseværdierne er defineret for et punkt nær lokomotivførerens øre.



Tabel 5

Grænseværdier for indvendig støj i førerrummet

Støj i førerrummet

LpAeq,T [dB]

Ved stilstand med lydsignal fra tyfonerne

95

Ved maksimal hastighed vmax hvis vmax < 250 km/h

78

Ved maksimal hastighed vmax hvis 250 km/h ≤ vmax < 350 km/h

80

Forskrifter for eftervisning af overensstemmelse er fastsat i punkt 6.2.2.4.

▼M1

4.3.    Funktionelle og tekniske specifikationer for grænsefladerne

Denne TSI har følgende grænseflader til delsystemet Rullende materiel:

Grænseflade til delsystemer i kapitel 2, litra a), b), c) og e), (som behandles i forordning (EU) nr. 1302/2014) for så vidt angår:

 stationær støj

 støj ved igangsætning (gælder ikke for personvogne)

 støj fra forbikørsel

 indvendig støj i førerrummet, hvor dette er relevant.

Grænseflade til delsystemer i kapitel 2, litra d), (som behandles i forordning (EU) nr. 321/2013) for så vidt angår:

 støj fra forbikørsel

 stationær støj.

Denne TSI har følgende grænseflade til delsystemet Drift og trafikstyring (som behandles i afgørelse 2012/757/EU):

 støj fra forbikørsel.

4.4.    Driftsregler

Krav angående driftsregler for delsystemet rullende materiel findes i afsnit 4.4 i bilaget til forordning (EU) nr. 1302/2014 og i afsnit 4.4 i bilaget til forordning (EU) nr. 321/2013.

4.4.1.    Særlige regler for driften af godsvogne på strækninger med mindre støj i tilfælde af uregelmæssig drift

Beredskabsplanerne som defineret i punkt 4.2.3.6.3 i bilaget til afgørelse 2012/757/EU omfatter drift af godsvogne, der ikke opfylder bestemmelserne i punkt 7.2.2.2, på strækninger med mindre støj.

Denne foranstaltning kan anvendes til at håndtere kapacitets- eller driftsmæssige begrænsninger, der skyldes fejl ved det rullende materiel, ekstreme vejrforhold, ulykker eller hændelser og fejl ved infrastrukturen.

4.4.2.    Særlige regler for driften af godsvogne på strækninger med mindre støj i tilfælde af infrastrukturarbejder og vedligeholdelse af godsvogne

Det skal være muligt at benytte godsvogne, der ikke opfylder bestemmelserne i punkt 7.2.2.2, på strækninger med mindre støj, hvis der skal udføres vedligeholdelse på godsvognene, og en strækning med mindre støj er den eneste måde, hvorpå de kan nå frem til vedligeholdelsesværkstedet.

De beredskabsplaner, der er fastsat i punkt 4.4.1, finder anvendelse i tilfælde af infrastrukturarbejder, hvor en strækning med mindre støj er det eneste passende alternativ.

4.5.    Vedligeholdelsesregler

Krav angående vedligeholdelsesregler for delsystemet rullende materiel findes i afsnit 4.5 i bilaget til forordning (EU) nr. 1302/2014 og i afsnit 4.5 i bilaget til forordning (EU) nr. 321/2013.

▼B

4.6.    Faglige kvalifikationer

Ikke relevant.

4.7.    Sundhed og sikkerhed

Se artikel 6 i denne forordning.

4.8.    Det europæiske register over godkendte køretøjstyper

Hvilke data om det rullende materiel der skal anføres i det europæiske register over godkendte køretøjstyper (ERATV), er fastsat i afgørelse 2011/665/EU.

5.   INTEROPERABILITETSKOMPONENTER

Denne TSI indeholder ingen specifikationer af interoperabilitetskomponenter.

6.   OVERENSSTEMMELSESVURDERING OG EF-VERIFIKATION

6.1.    Interoperabilitetskomponenter

Ikke relevant.

6.2.    Delsystemet rullende materiel, delområdet støj fra rullende materiel

6.2.1.    Moduler

EF-verifikationen skal foretages efter det eller de moduler, der er anført i tabel 6.



Tabel 6

Moduler for EF-verifikation af delsystemer

SB

EF-typeafprøvning

SD

EF-verifikation på grundlag af anvendelse af et kvalitetsstyringssystem i produktionsprocessen

SF

EF-verifikation på grundlag af produktverifikation

SH1

EF-verifikation på grundlag af et komplet kvalitetsstyringssystem plus en konstruktionsundersøgelse

Disse moduler er nærmere specificeret i afgørelse 2010/713/EU.

6.2.2.    Procedurer for EF-verifikation

Ansøgeren skal vælge blandt følgende vurderingsprocedurer, som består af et eller flere moduler for EF-verifikation af delsystemet:

 (SB + SD)

 (SB + SF)

 (SH1).

Inden for rammerne af det valgte modul hhv. den valgte modulkombination skal delsystemet vurderes i forhold til de krav, der er fastsat i afsnit 4.2. Om nødvendigt er der anført supplerende krav til vurderingen i nedenstående punkter.

6.2.2.1.    Stationær støj

Eftervisning af overensstemmelse med grænseværdierne for stationær støj som anført i punkt 4.2.1 skal udføres efter anvisningerne i EN ISO 3095:2013, afsnit 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5 (undtagen punkt 5.5.2), 5.7 og punkt 5.8.1.

Ved vurdering af støjen fra hovedluftkompressoren ved den nærmeste målestilling »i« anvendes indikatoren Li pAeq,T, idet T repræsenterer én driftscyklus som defineret i EN ISO 3095:2013, afsnit 5.7. Hertil anvendes kun de togsystemer, der er nødvendige for at drive luftkompressoren under normale driftsforhold. Togsystemer, der ikke er nødvendige for at drive kompressoren, kan afbrydes, så de ikke bidrager til den målte støj. Eftervisningen af overensstemmelse med grænseværdierne skal foretages under de forhold, der er nødvendige for at drive hovedluftkompressoren ved laveste omdrejningshastighed.

Ved vurdering af kilder til impulsstøj ved nærmeste måleposition »i« anvendes indikatoren Li pAFmax. Den relevante støjkilde er udstødningen fra lufttørrerens ventiler.

6.2.2.2.    Støj ved igangsætning

Eftervisning af overensstemmelse med grænseværdierne for støj ved igangsætning som anført i punkt 4.2.2 skal udføres efter anvisningerne i EN ISO 3095:2013, kapitel 7 (undtagen punkt 7.5.1.2). Maksimalniveaumetoden, som henviser til afsnit 7.5 i EN ISO 3095:2013, finder anvendelse. Dog afviges der fra punkt 7.5.3 i EN ISO 3095:2013, idet toget skal accelerere fra stilstand til 30 km/h og derefter opretholde denne hastighed.

Desuden skal støjen måles 7,5 m fra spormidte og 1,2 m over skinneoverkant. »Gennemsnitsniveaumetoden« og »maksimalniveaumetoden«, jf. EN ISO 3095:2013, afsnit 7.6 hhv. 7.5, finder anvendelse, og toget skal accelerere fra stilstand til 40 km/h og opretholde denne hastighed. De målte værdier vurderes ikke i forhold til en grænseværdi; de anføres i det tekniske dossier og meddeles til agenturet.

For arbejdskøretøjer udføres igangsætningsproceduren uden yderligere lastede bivogne.

6.2.2.3.    Støj fra forbikørsel

Eftervisning af overensstemmelse med grænseværdierne for støj fra forbikørsel som anført i punkt 4.2.3 skal udføres efter anvisningerne i punkt 6.2.2.3.1 og 6.2.2.3.2.

6.2.2.3.1   Sporforhold på prøvestrækningen

Prøvningerne skal udføres på et referencespor som defineret i EN ISO 3095:2013, afsnit 6.2.

Prøvningen kan dog gennemføres på et spor, som ikke overholder referencesporforholdene med hensyn til skinneruhed og henfaldskurver, når blot den støj, der måles efter forskrifterne i punkt 6.2.2.3.2, ikke overstiger de grænseværdier, der er fastsat i punkt 4.2.3.

Prøvestrækningens skinneruhed og henfald skal bestemmes i alle tilfælde. Hvis det spor, hvor prøvningerne er udført, er i overensstemmelse med referencesporforholdene, markeres de målte værdier som »sammenlignelige«; hvis ikke, skal de markeres som »ikke sammenlignelige«. Det skal anføres i det tekniske dossier, om de målte støjniveauer er »sammenlignelige« eller »ikke sammenlignelige«.

Prøvestrækningens målte skinneruhed er gyldig i en periode, der strækker sig fra tre måneder før til tre måneder efter denne måling, forudsat at der i denne periode ikke er udført vedligeholdelse af sporet, som påvirker skinneruheden.

Prøvestrækningens målte sporhenfaldskurver er gyldige i en periode, der strækker sig fra et år før til et år efter denne måling, forudsat at der i denne periode ikke er udført vedligeholdelse af sporet, som påvirker henfaldskurverne.

Det skal bekræftes i det tekniske dossier, at de spordata, der vedrører målingerne af støj fra forbikørsel for den pågældende type, var gyldige på den eller de dage, hvor prøvningen fandt sted, f.eks. ved angivelse af datoen for den seneste vedligeholdelse med virkning for støjforholdene.

Det er desuden tilladt at udføre forsøg ved hastigheder på 250 km/h eller derover på spor uden ballast. I dette tilfælde sættes grænseværdierne 2 dB højere end dem, der er fastsat i punkt 4.2.3.

6.2.2.3.2   Procedure

Prøvningerne skal udføres efter anvisningerne i EN ISO 3095:2013, punkt 6.1, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6 og 6.7 (undtagen 6.7.2). Resultaterne af sammenligninger med grænseværdier afrundes til nærmeste hele decibel. En eventuel normalisering foretages, før der afrundes. Vurderingsproceduren er nærmere beskrevet i punkt 6.2.2.3.2.1, 6.2.2.3.2.2 og 6.2.2.3.2.3.

6.2.2.3.2.1   Eldrevne togsæt, dieseldrevne togsæt, lokomotiver og personvogne

For eldrevne og dieseldrevne togsæt, lokomotiver og personvogne skelnes der mellem tre kategorier af maksimal driftshastighed:

1) Hvis enhedens maksimale driftshastighed er 80 km/h eller derunder, måles støjen fra forbikørsel ved den maksimale hastighed vmax. Denne værdi må ikke overstige grænseværdien LpAeq,Tp(80 km/h), jf. punkt 4.2.3.

2) Hvis enhedens maksimale driftshastighed vmax er over 80 km/h og under 250 km/h, måles støjen fra forbikørsel ved 80 km/h og ved den maksimale hastighed. Begge de målte værdier for støj fra forbikørsel LpAeq,Tp(vtest) normaliseres i forhold til referencehastigheden 80 km/h, LpAeq,Tp(80 km/h) ved hjælp af formel 1. Den normaliserede værdi må ikke overstige grænseværdien LpAeq,Tp(80 km/h), jf. punkt 4.2.3.

Formel 1:

LpAeq,Tp(80 km/h) = LpAeq,Tp(vtest) – 30 * log (vtest/80 km/h)

►M1  vtest  ◄ = faktisk hastighed under målingen

3) Hvis enhedens maksimale driftshastighed vmax er 250 km/h eller derover, måles støjen fra forbikørsel ved 80 km/h og ved den maksimale hastighed med en øvre hastighedsgrænse på 320 km/h. Den målte værdi for støj fra forbikørsel LpAeq,Tp(vtest) ved 80 km/h normaliseres i forhold til referencehastigheden 80 km/h, LpAeq,Tp(80 km/h) ved hjælp af formel 1. Den normaliserede værdi må ikke overstige grænseværdien LpAeq,Tp(80 km/h), jf. punkt 4.2.3. Den målte værdi for støj fra forbikørsel ved maksimalhastigheden LpAeq,Tp(vtest) normaliseres i forhold til referencehastigheden 250 km/h LpAeq,Tp(250 km/h) ved hjælp af formel 2. Den normaliserede værdi må ikke overstige grænseværdien LpAeq,Tp(250 km/h), jf. punkt 4.2.3.

Formel 2:

LpAeq,Tp(250 km/h) = LpAeq,Tp(vtest) – 50 * log(vtest/250 km/h)

►M1  vtest  ◄ = faktisk hastighed under målingen

6.2.2.3.2.2   Godsvogne

For godsvogne skelnes der mellem to kategorier af maksimal driftshastighed:

1) Hvis enhedens maksimale driftshastighed vmax er 80 km/h eller derunder, måles støjen fra forbikørsel ved den maksimale hastighed. Den målte værdi for støj fra forbikørsel LpAeq,Tp(vtest) normaliseres i forhold til et referencetal for APL (aksler pr. enhedslængde) på 0,225 m-1 LpAeq,Tp (APLref) ved hjælp af formel 3. Denne værdi må ikke overstige grænseværdien LpAeq,Tp(80 km/h), jf. punkt 4.2.3.

Formel 3:

LpAeq,Tp (APLref) = LpAeq,Tp(vtest) – 10 * log(APLwag/0,225 m-1)

APLwag = antal aksler divideret med længden over pufferme [m-1]

►M1  vtest  ◄ = faktisk hastighed under målingen

2) Hvis enhedens maksimale driftshastighed vmax er over 80 km/h, måles støjen fra forbikørsel ved 80 km/h og ved den maksimale hastighed. Begge de målte værdier for støj fra forbikørsel LpAeq,Tp(vtest) normaliseres i forhold til referencehastigheden 80 km/h referencetallet for APL på 0,225 m-1 LpAeq,Tp(APL ref, 80 km/h) ved hjælp af formel 4. Den normaliserede værdi må ikke overstige grænseværdien LpAeq,Tp(80 km/h), jf. punkt 4.2.3.

Formel 4:

LpAeq,Tp (APLref, 80 km/h) = LpAeq,Tp(vtest) – 10 * log(APLwag/0,225 m– 1) – 30 * log(vtest/80 km/h)

APLwag = antal aksler divideret med længden over pufferme [m– 1]

►M1  vtest  ◄ = faktisk hastighed under målingen

6.2.2.3.2.3.   Arbejdskøretøjer

For arbejdskøretøjer anvendes den samme vurderingsprocedure som fastsat i punkt 6.2.2.3.2.1. Måleproceduren udføres uden yderligere lastede bivogne.

Arbejdskøretøjer anses uden måling for at opfylde kravene til støj fra forbikørsel i punkt 4.2.3, når de:

 udelukkende bremses af enten bremser med K-blokke eller skivebremser og

 er udstyret med scrubbere af kompositmateriale, når der er monteret renseblokke.

6.2.2.4.    Indvendig støj i førerrummet

Eftervisning af overensstemmelse med grænseværdierne for indvendig støj i førerrummet som anført i punkt 4.2.4 skal udføres efter anvisningerne i EN 15892:2011. For arbejdskøretøjer udføres måleproceduren uden yderligere lastede bivogne.

6.2.3.    Forenklet vurdering

Alle eller nogle af de prøver, der er foreskrevet i prøveprocedurerne, jf. afsnit 6.2.2, kan erstattes af forenklet vurdering. Den forenklede vurdering består i en akustisk sammenligning af den enhed, der skal vurderes, med en eksisterende type (herefter »referencetypen«) med dokumenterede støjegenskaber.

Den forenklede evaluering kan benyttes for hvert af de relevante grundparametre »stationær støj«, »støj ved igangsætning«, »støj fra forbikørsel« og »indvendig støj i førerrummet« for sig, og den går ud på at dokumentere, at forskellene mellem referencetypen og den enhed, der skal vurderes, ikke medfører, at grænseværdierne, jf. punkt 4.2, overskrides.

For de enheder, der vurderes efter den forenklede procedure, skal dokumentationen for overensstemmelse omfatte en nøjagtig beskrivelse af de støjrelevante forskelle i forhold til referencetypen. På grundlag af denne beskrivelse foretages en forenklet vurdering. De estimerede støjværdier skal indeholde usikkerheden ved den anvendte vurderingsmetode. Den forenklede vurdering kan udføres ved beregning og/eller ved en forenklet måling.

En enhed, der er certificeret på grundlag af den forenklede vurderingsmetode, må ikke anvendes som referenceenhed for en senere vurdering.

Hvis den forenklede vurdering anvendes for støj fra forbikørsel, skal referencetypen opfylde kravene i mindst et af følgende kapitler:

 kapitel 4, idet resultaterne for støj fra forbikørsel skal være markeret som »sammenlignelige«

 kapitel 4 i afgørelse 2011/229/EU, idet resultaterne for støj fra forbikørsel skal være markeret som »sammenlignelige«

 kapitel 4 i beslutning 2006/66/EF

 kapitel 4 i beslutning 2008/232/EF.

En godsvogn, hvis parametre ved sammenligning med referencetypen holder sig inden for det tilladte interval, jf. tabel 7, anses uden yderligere verifikation for at være i overensstemmelse med grænseværdierne for støj fra forbikørsel, jf. punkt 4.2.3.



Tabel 7

Tilladt afvigelse for godsvogne med henblik på fritagelse for verifikation

Parameter

Tilladt afvigelse (fra referenceenheden)

Enhedens maksimale hastighed

Enhver hastighed op til 160 km/h

Hjultype

Kun hvis det højst er lige så støjende (akustisk karakterisering som anført i EN 13979-1:2011, bilag E).

Taravægt

Kun inden for intervallet + 20 %/– 5 %

Bremseklods

Kun hvis afvigelsen ikke medfører højere støjemission.

7.   GENNEMFØRELSE

7.1.    Anvendelse af denne TSI på nye delsystemer

Se artikel 8 i denne forordning.

▼M1

7.2.    Anvendelse af denne TSI på eksisterende delsystemer

De principper, ansøgere og godkendende enheder skal anvende i tilfælde af ændring(er) af eksisterende rullende materiel eller en type rullende materiel, er fastlagt i punkt 7.1.2 i bilaget til forordning (EU) nr. 1302/2014 og afsnit 7.2 i bilaget til forordning (EU) nr. 321/2013.

7.2.1.    Bestemmelser i tilfælde af ændringer af eksisterende rullende materiel eller en type rullende materiel

Ansøgeren skal sørge for, at støjniveauerne for det rullende materiel, som er genstand for en eller flere ændringer, fortsat ligger under de grænseværdier i TSI'en, som var gældende for den oprindelige tilladelse til det pågældende rullende materiel. Hvis TSI'en ikke fandtes, da den første tilladelse blev udstedt, skal ansøgeren sørge for, at støjniveauerne for det rullende materiel, som er genstand for en eller flere ændringer, enten ikke øges eller fortsat ligger under de grænseværdier, der er fastsat i beslutning 2006/66/EF eller beslutning 2002/735/EF.

Er en vurdering påkrævet, afgrænses den til de grundparametre, der er berørt af ændringen eller ændringerne.

Anvendes forenklet evaluering, kan den oprindelige enhed træde i stedet for referenceenheden, jf. bestemmelserne i punkt 6.2.3.

Udskiftning af en hel enhed eller et eller flere køretøjer, der indgår i en enhed (f.eks. udskiftning efter alvorlig beskadigelse) kræver ikke overensstemmelsesvurdering i forhold til denne TSI, når blot enheden eller køretøjet (køretøjerne) er identiske med dem, de erstatter.

7.2.2.    Supplerende bestemmelser om anvendelsen af denne TSI på eksisterende godsvogne

Begrænsningen af den drift, der er fastsat i denne forordnings artikel 5a, finder ikke anvendelse på godsvogne, der primært benyttes på strækninger med en hældning på mere end 40 ‰, godsvogne, hvis højst tilladte driftshastighed er over 120 km/h, godsvogne med et højst tilladt akseltryk på over 22,5 ton, godsvogne, der udelukkende benyttes til infrastrukturarbejder, og godsvogne, der anvendes i hjælpetog.

Hvis en godsvogn udstyres med mere støjsvage bremseklodser som defineret i punkt 7.2.2.1, og den ikke tilføres yderligere støjkilder, antages det uden yderligere prøvning, at kravene i punkt 4.2.3 er opfyldt.

7.2.2.1.    Mere støjsvage bremseklodser

En mere støjsvag bremseklods er en bremseklods, der tilhører en af følgende kategorier:

 bremseklodser, der er opført i tillæg G til forordning (EU) nr. 321/2013

 bremseklodser, der er vurderet i overensstemmelse med proceduren i denne TSI's tillæg F.

7.2.2.2.    Godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj

Godsvogne, der tilhører en af nedenstående kategorier, kan benyttes på strækninger med mindre støj inden for deres anvendelsesområde:

 Godsvogne, der har en EF-verifikationserklæring i henhold til Kommissionens beslutning 2006/66/EF om den tekniske specifikation for interoperabilitet gældende for delsystemet »rullende materiel — støj« i det transeuropæiske jernbanesystem for konventionelle tog

 Godsvogne, der har en EF-verifikationserklæring i henhold til Kommissionens afgørelse 2011/229/EU om den tekniske specifikation for interoperabilitet gældende for delsystemet »rullende materiel — støj« i det transeuropæiske jernbanesystem for konventionelle tog

 Godsvogne, der har en EF-verifikationserklæring i henhold til nærværende TSI

 Godsvogne, der er udstyret med mere støjsvage bremseklodser som defineret i punkt 7.2.2.1 eller bremseskiver til driftsbremsefunktionen

 Godsvogne, der er udstyret med kompositbremseklodser, som er opført i tillæg E, til driftsbremsefunktionen. Anvendelsen af disse godsvogne på strækninger med mindre støj begrænses i overensstemmelse med betingelserne i dette tillæg.

▼B

7.3.    Særtilfælde

7.3.1.    Indledning

De særtilfælde, der er anført i punkt 7.3.2, klassificeres som:

a)

P-tilfælde : »permanente« tilfælde

b)

T-tilfælde : »midlertidige« tilfælde.

7.3.2.    Liste over særtilfælde

▼M1

7.3.2.1.    Særtilfælde

a) Særtilfælde for Estland, Finland, Letland, Litauen, Polen og Slovakiet

P-tilfælde: For enheder, der anvendes sammen med tredjelande, hvor sporvidden er forskellig fra sporvidden på hovedjernbanenettet i Unionen, er det tilladt at anvende nationale tekniske regler i stedet for kravene i denne TSI.

b) Særtilfælde for Finland

T-tilfælde: Afgørelse 2011/229/EU kan finde fortsat anvendelse på godsvogne, der kun skal køre inden for Finland, indtil der er fundet tekniske løsninger, som kan anvendes under strenge vinterforhold, dog højst indtil den 31. december 2032. Dette er ikke til hinder for, at godsvogne fra andre medlemsstater kan køre på det finske banenet.

▼B

7.3.2.2.    Grænser for stationær støj (punkt 4.2.1)

a) Særtilfælde for Finland

T-tilfælde For personvogne og godsvogne, der er udstyret med dieselgenerator til strømforsyning på over 100 kW, og som kun er beregnet til drift på det finske jernbanenet kan grænseværdien for stationær støj LpAeq,T [unit], jf. tabel 2, sættes op til 72 dB.

▼M1 —————

▼B

b) Særtilfælde for Storbritannien i Det Forenede Kongerige

P-tilfælde For dieseldrevne togsæt, der kun er beregnet til drift på det britiske banenet kan grænseværdien for stationær støj LpAeq,T [unit], jf. tabel 2, sættes op til 77 dB.

Dette særtilfælde omfatter ikke dieseldrevne togsæt, der kun er beregnet til drift på High Speed 1's banenet.

c) Særtilfælde for Storbritannien i Det Forenede Kongerige

T-tilfælde for enheder, der kun er beregnet til drift på det britiske banenet, finder grænseværdierne for hovedluftkompressoren Li pAeq,T, jf. tabel 2, ikke anvendelse. De målte værdier skal forelægges den nationale sikkerhedsmyndighed i Det Forenede Kongerige.

Dette særtilfælde omfatter ikke enheder, der kun er beregnet til drift på High Speed 1's banenet.

7.3.2.3.    Grænser for støj ved igangsætning (punkt 4.2.2)

a) Særtilfælde for Sverige

T-tilfælde For lokomotiver med en samlet trækkraft på over 6 000 kW og et største akseltryk på over 25 t kan grænseværdierne for støj ved igangsætning LpAF,max, jf. tabel 3, sættes op til 89 dB.

b) Særtilfælde for Storbritannien i Det Forenede Kongerige

P-tilfælde For de enheder, der er anført i tabel 8 og kun er beregnet til drift på det britiske banenet, kan grænseværdien for støj ved igangsætning LpAF,max, jf. tabel 3, sættes op til de værdier, der er anført i tabel 8.



Tabel 8

Grænseværdier for støj ved igangsætning gældende for særtilfældet for Storbritannien i Det Forenede Kongerige

Kategori af rullende materiel

LpAF,max [dB]

Eldrevne lokomotiver med en samlet trækkraft P < 4 500 kW

83

Dieseldrevne lokomotiver P < 2 000 kW ved akslen

89

Dieseldrevne togsæt

85

Dette særtilfælde omfatter ikke enheder, der kun er beregnet til drift på High Speed 1's banenet.

▼M1

7.3.2.4.    Grænser for støj fra forbikørsel (punkt 4.2.3)

a) Særtilfælde for Kanaltunnelen

P-tilfælde: For Kanaltunnelen finder grænserne for støj fra forbikørsel ikke anvendelse på godsvogne til transport af tunge godskøretøjer mellem Coquelles (Frankrig) og Folkestone (Det Forenede Kongerige).

b) Særtilfælde for Sverige

T-tilfælde: For lokomotiver med en samlet trækkraft på over 6 000 kW og et højst tilladt akseltryk på over 25 ton kan grænseværdierne for støj fra forbikørsel LpAeq,Tp (80 km/h), jf. tabel 4, sættes op til 85 dB.

▼M1

7.4.    Særlige gennemførelsesregler

7.4.1.    Særlige gennemførelsesregler for anvendelsen af denne TSI på eksisterende godsvogne (punkt 7.2.2)

a) Særlige gennemførelsesregler for anvendelsen af denne TSI på eksisterende godsvogne i Kanaltunnelen

P-tilfælde: For beregningen af årsgennemsnittet for, hvor mange godstog pr. dag der benyttes om natten, vil godstog, der består af godsvogne til transport af tunge godskøretøjer, og som er begrænset til strækningen Coquelles (Frankrig) — Folkestone (Det Forenede Kongerige), ikke blive taget med i betragtning.

b) Særlige gennemførelsesregler for anvendelsen af denne TSI på eksisterende godsvogne i Finland og Sverige

T-tilfælde: Som følge af usikkerheder vedrørende drift med kompositbremseklodser under strenge vinterforhold finder begrebet »strækninger med mindre støj« ikke anvendelse på det finske og det svenske banenet før den 31. december 2032. Dette er ikke til hinder for, at godsvogne fra andre medlemsstater kan køre på det finske og svenske banenet.

7.4.2.    Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj (punkt 7.2.2.2)

a) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Belgien

T-tilfælde: Ud over de godsvogne, der er opført i punkt 7.2.2.2, kan følgende eksisterende godsvogne benyttes på strækninger med mindre støj i Belgien:

 Godsvogne med hjul med påmonteret hjulring indtil den 31. december 2026

 Godsvogne, hvorpå der skal monteres en knækventil, for at støbejernsklodserne kan udskiftes med kompositbremseklodser, indtil 31. december 2026

 Godsvogne, der er udstyret med støbejernsklodser, hvor hjulene skal udskiftes med hjul, der overholder kravene i EN 13979-1:2003+A2:2011, for at der kan eftermonteres kompositbremseklodser, indtil den 31. december 2026

b) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Kanaltunnelen

P-tilfælde: Ud over de godsvogne, der er opført i punkt 7.2.2.2, kan følgende eksisterende godsvogne benyttes på strækninger med mindre støj i Kanaltunnelen:

Godsvogne til transport af tunge godskøretøjer mellem Coquelles (Frankrig) og Folkestone (Det Forenede Kongerige)

c) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Tjekkiet

T-tilfælde: Ud over de godsvogne, der er opført i punkt 7.2.2.2, kan følgende eksisterende godsvogne benyttes på strækninger med mindre støj i Tjekkiet:

 Godsvogne med hjul med påmonteret hjulring indtil den 31. december 2026

 Godsvogne med lejer af typen 59V indtil den 31. december 2034

 Godsvogne, hvorpå der skal monteres en knækventil, for at støbejernsklodserne kan udskiftes med kompositbremseklodser, indtil 31. december 2034

 Godsvogne med bremsekonfigurationen 1Bg eller 1Bgu, der er udstyret med bremseklodser af støbejern, indtil den 31. december 2036

 Godsvogne, der er udstyret med støbejernsklodser, hvor hjulene skal udskiftes med hjul, der overholder kravene i EN 13979-1:2003+A2:2011, for at der kan eftermonteres kompositbremseklodser, indtil den 31. december 2029

Desuden er det ikke obligatorisk at anvende kompositbremseklodser på strækninger med mindre støj for eksisterende vogne, der ikke er omfattet af de fem ovenstående led, og for hvilke der ikke findes nogen 1:1-løsning for udskiftning af bremseklodser af støbejern, før den 31. december 2030.

d) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Frankrig

T-tilfælde: Ud over de godsvogne, der er opført i punkt 7.2.2.2, kan følgende eksisterende godsvogne benyttes på strækninger med mindre støj i Frankrig:

 Godsvogne med bremsekonfigurationen 1Bg eller 1Bgu, der er udstyret med bremseklodser af støbejern, indtil den 31. december 2030

 Godsvogne med små hjul (diameter på under 920 mm) indtil den 31. december 2030

e) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Italien

T-tilfælde: Ud over de godsvogne, der er opført i punkt 7.2.2.2, kan følgende eksisterende godsvogne benyttes på strækninger med mindre støj i Italien:

 Godsvogne med hjul med påmonteret hjulring indtil den 31. december 2026

 Godsvogne, hvorpå der skal monteres en knækventil, for at støbejernsklodserne kan udskiftes med kompositbremseklodser, indtil 31. december 2026

 Godsvogne, der er udstyret med støbejernsklodser, hvor hjulene skal udskiftes med hjul, der overholder kravene i EN 13979-1:2003+A2:2011, for at der kan eftermonteres kompositbremseklodser, indtil den 31. december 2026

Desuden er det ikke obligatorisk at anvende kompositbremseklodser på strækninger med mindre støj for eksisterende vogne, der ikke er omfattet af de tre ovenstående led, og for hvilke der ikke findes nogen 1:1-løsning for udskiftning af bremseklodser af støbejern, før den 31. december 2030.

f) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Polen

T-tilfælde: Ud over de godsvogne, der er opført i punkt 7.2.2.2, kan følgende eksisterende godsvogne benyttes på strækninger med mindre støj i Polen indtil den 31. december 2036:

 Godsvogne med hjul med påmonteret hjulring

 Godsvogne med bremsekonfigurationen 1Bg eller 1Bgu, der er udstyret med støbejernsklodser

 Godsvogne, der er beregnet til »S«-trafik og er udstyret med »SS«-bremse og støbejernsklodser

 Godsvogne, der er udstyret med støbejernsklodser og er beregnet til »SS«-trafik, hvor eftermontering af LL-bremseklodser vil kræve montering af hjul, der overholder EN 13979-1:2003+A2:2011, og en knækventil

g) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Slovakiet

T-tilfælde: Ud over de godsvogne, der er opført i punkt 7.2.2.2, kan følgende eksisterende godsvogne benyttes på strækninger med mindre støj i Slovakiet:

 Godsvogne med hjul med påmonteret hjulring indtil den 31. december 2026

 Godsvogne med bogier af typen 26-2.8, der er udstyret med P10-støbejernsklodser, indtil den 31. december 2036

 Godsvogne, hvorpå der skal monteres en knækventil, for at støbejernsklodserne kan udskiftes med kompositbremseklodser, indtil 31. december 2036.

P-tilfælde: Godsvogne med 2TS-bogier, der er bestemt til cirkulation mellem Slovakiet og tredjelande gennem udskiftning af bogier i grænsestationen

h) Særlige gennemførelsesregler for godsvogne, der benyttes på strækninger med mindre støj i Storbritannien i Det Forenede Kongerige

P-tilfælde: For enheder, der kun er beregnet til drift på det britiske banenet, og hvor eksisterende godsvogne er udstyret med kompositbremseklodser, som er offentliggjort i GMGN 2688, er det tilladt at benytte strækninger med mindre støj

T-tilfælde: Følgende typer af eksisterende godsvogne, der er udstyret med bremseklodser af støbejern, og som er beregnet til drift på det britiske banenet, må benyttes på strækninger med mindre støj:

 Godsvogne, der er udstyret med et ikke-UIC-godkendt bremsesystem, hvortil der ikke findes forenelige støjsvage bremseklodser, som kan eftermonteres, indtil den 31. december 2030.

 Vogne med en konstruktionsbestemt bremselængde på 810 m eller derunder fra 60 mph i bremsemodus G (godstog)/75 mph i bremsemodus P (passagertog), hvis disse vogne anvendes i tog med andre vogne, hvis standselængde er i overensstemmelse med de relevante nationale tekniske forskrifter i Det Forenede Kongerige (GB), indtil den 31. december 2030

 Godsvogne, der udelukkende anvendes til transport af nukleare produkter, indtil den 31. december 2050.

▼B




Tillæg A

Udestående punkter

▼M1



Element i delsystemet Rullende materiel

Afsnit i denne TSI

Teknisk forhold, der ikke er omfattet af denne TSI

Bemærkninger

Mere støjsvag bremseklods

7.2.2.1 og tillæg F

Vurdering af bremseklodsernes akustiske egenskaber

Alternative tekniske løsninger, der er tilgængelige (se punkt 7.2.2)

▼B




Tillæg B

Standarder, som der er henvist til i denne TSI



TSI

Standard

Egenskaber, der skal vurderes

Referencer til bindende standarder

Kapitel

Stationær støj

4.2.1

6.2.2.1

EN ISO 3095:2013

5

Støj ved igangsætning

4.2.2

6.2.2.2

EN ISO 3095:2013

7

Støj fra forbikørsel

4.2.3

EN ISO 3095:2013

6

6.2.2.3

EN ISO 3095:2013

6

Indvendig støj i førerrummet

4.2.4

6.2.2.4

EN 15892:2011

Alle

Forenklet vurdering

6.2.3

EN 13979-1:2011

Bilag E




Tillæg C

Vurdering af delsystemet Rullende materiel



Egenskaber, der skal vurderes, jf. afsnit 4.2.

 

 

Særlig vurderingsprocedure

Konstruktions undersøgelse

Typeprøvning

Rutinemæssig prøvning

Element i delsystemet Rullende materiel

Punkt

Punkt

Stationær støj

4.2.1

(1)

X

Ikke relevant

6.2.2.1

Støj ved igangsætning

4.2.2

(1)

X

Ikke relevant

6.2.2.2

Støj fra forbikørsel

4.2.3

(1)

X

Ikke relevant

6.2.2.3

Indvendig støj i førerrummet

4.2.4

(1)

X

Ikke relevant

6.2.2.4

(*1)   Kun ved anvendelse af den forenklede vurdering, jf. punkt 6.2.3.

▼M1




Tillæg D

Strækninger med mindre støj

D.1.    Fastlæggelse af strækninger med mindre støj

I henhold til denne forordnings artikel 5c, stk. 1, forsyner medlemsstaterne Den Europæiske Unions Jernbaneagentur (»agenturet«) med en liste over strækninger med mindre støj i et format, der gør det muligt for brugerne at udføre yderligere behandling med IT-værktøjer. Listen skal som minimum indeholde følgende oplysninger:

 Start- og slutpunkter på strækninger med mindre støj og de tilhørende strækninger med en geografisk stedsangivelse som fastlagt i det register, der er anført i Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2014/880/EU ( 8 ) (infrastrukturregistret). Hvis et af disse punkter befinder sig ved medlemsstatens grænse, skal det fremgå.

 Fastlæggelse af de afsnit, der udgør strækningen med mindre støj.

Listen skal fremsendes ved brug af nedenstående skema:



Strækning med mindre støj

Afsnit på strækningen

Unikt afsnits-ID

Strækningen med mindre støj starter/slutter ved medlemsstatens grænse

Punkt A — punkt E

Punkt A — punkt B

201

Ja

PUNKT E (land Y)

Punkt B — punkt C

202

Punkt C — punkt D

203

Punkt D — punkt E

204

Punkt F — punkt I

Punkt F — punkt G

501

Nej

Punkt G — punkt H

502

Punkt H — punkt I

503

Desuden kan medlemsstaterne på frivillig basis fremsende kort over strækninger med mindre støj. Alle lister og kort offentliggøres på agenturets websted (http://www.era.europa.eu) senest 9 måneder efter 27.5.2019.

Senest samme dato underretter agenturet Kommissionen om de fremsendte lister og kort over strækninger med mindre støj. Kommissionen underretter medlemsstaterne herom gennem det udvalg, der er omhandlet i artikel 51 i direktiv (EU) 2016/797.

D.2.    Ajourføring af strækninger med mindre støj

De godstrafikdata, der anvendes til ajourføring af strækninger med mindre støj i henhold til denne forordnings artikel 5c, stk. 2, skal henvise til de seneste tre år forud for ajourføringen, for hvilke der er tilgængelige data. Afviger godstrafikken som følge af usædvanlige omstændigheder i et givet år fra det gennemsnitlige antal med mere end 25 %, må den pågældende medlemsstat beregne det gennemsnitlige antal på grundlag af de resterende to år. Medlemsstaterne forsyner agenturet med de ajourførte strækninger med mindre støj.

De strækninger, der er udpeget som strækninger med mindre støj, vil fortsat være det efter ajourføringen, medmindre trafikmængden er faldet med mere end 50 % i løbet af den pågældende periode, og det gennemsnitlige antal godstog pr. dag, der benyttes om natten, er lavere end 12.

For så vidt angår nye og opgraderede strækninger udpeges disse som strækninger med mindre støj på grundlag af den forventede trafikmængde.

Agenturet offentliggør de ajourførte strækninger med mindre støj på sit websted (http://www.era.europa.eu) senest tre måneder efter modtagelsen, og de anvendes fra den næste ændring af køreplanen i december, der finder sted mindst et år efter offentliggørelsen.

Agenturet underretter Kommissionen om alle ændringer af strækninger med mindre støj. Kommissionen underretter medlemsstaterne om disse ændringer gennem det udvalg, der er omhandlet i artikel 51 i direktiv (EU) 2016/797.




Tillæg E

Historiske kompositbremseklodser

E.1.    Historiske kompositbremseklodser til international brug

Eksisterende godsvogne, der er udstyret med bremseklodser, som er anført nedenfor, må anvendes på strækninger med mindre støj inden for deres anvendelsesområde indtil den relevante dato, der er fastsat i tillæg N til UIC 541-4.



Fabrikant/produktnavn

Benævnelse af klods/type klods

Type friktionskoefficient

Valeo/Hersot

Wabco/Cobra

693

W554

K

Ferodo

I/B 436

K

Abex

229

K

(Fe — sintret)

Jurid

738

K

(Fe — sintret)

Vogne udstyret med historiske kompositbremseklodser, som ikke er anført i ovenstående tabel, men som allerede er godkendt til international trafik i henhold til bestemmelserne i afgørelse 2004/446/EF eller afgørelse 2006/861/EF, kan stadig benyttes uden tidsbegrænsning inden for det anvendelsesområde, der er omfattet af deres godkendelse.

E.2.    Historiske kompositbremseklodser til national brug

Eksisterende godsvogne, der er udstyret med nedennævnte bremseklodser, må kun anvendes på jernbanenet, herunder strækninger med mindre støj, i de pågældende medlemsstater inden for deres anvendelsesområde.



Fabrikant/produktnavn

Benævnelse af klods/type klods

Medlemsstat

Bemærkninger

Cobra/Wabco

V133

Italien

 

Cofren

S153

Sverige

 

Cofren

128

Sverige

 

Cofren

229

Italien

 

ICER

904

Spanien, Portugal

 

ICER

905

Spanien, Portugal

 

Jurid

838

Spanien, Portugal

 




Tillæg F

Vurdering af bremseklodsers akustiske ydeevne

Formålet med denne procedure er at påvise kompositbremseklodsers akustiske ydeevne som interoperabilitetskomponenter.

Denne procedure er et udestående punkt i henhold til artikel 4, stk. 6, i direktiv (EU) 2016/797.



( 1 ) Kommissionens forordning (EU) nr. 1302/2014 af 18. november 2014 om en teknisk specifikation for interoperabilitet gældende for lokomotiver og rullende materiel til passagertog i delsystemet Rullende materiel til jernbanesystemet i Den Europæiske Union (se side 228 i denne EUT).

( 2 ) Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013 af 13. marts 2013 om den tekniske specifikation for interoperabilitet gældende for godsvogne i delsystemet Rullende materiel til jernbanesystemet i Den Europæiske Union og om ophævelse af beslutning 2006/861/EF (EUT L 104 af 12.4.2013, s. 1).

( 3 ) Kommissionens beslutning 2006/66/EF af 23. december 2005 om den tekniske specifikation for interoperabilitet gældende for delsystemet »Rullende materiel — støj« i det transeuropæiske jernbanesystem for konventionelle tog (EUT L 37 af 8.2.2006, s. 1).

( 4 ) Kommissionens afgørelse 2010/713/EU af 9. november 2010 om de moduler til procedurer for vurdering af overensstemmelse og anvendelsesegnethed og for EF-verifikation, der skal benyttes i tekniske specifikationer for interoperabilitet, som er vedtaget i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/57/EF (EUT L 319 af 4.12.2010, s. 1).

( 5 ) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/49/EF af 25. juni 2002 om vurdering og styring af ekstern støj (EFT L 189 af 18.7.2002, s. 12).

( 6 ) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/10/EF af 6. februar 2003 om minimumsforskrifter for sikkerhed og sundhed i forbindelse med arbejdstagernes eksponering for risici på grund af fysiske agenser (støj), EUT L 42 af 15.2.2003, s. 38.

( 7 ) Kommissionens afgørelse 2012/757/EU af 14. november 2012 om den tekniske specifikation for interoperabilitet gældende for delsystemet Drift og trafikstyring i jernbanesystemet i Den Europæiske Union og om ændring af beslutning 2007/756/EF (EUT L 345 af 15.12.2012, s. 1).

( 8 ) Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2014/880/EU af 26. november 2014 om de fælles specifikationer for infrastrukturregistret for jernbaner og om ophævelse af Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2011/633/EU (EUT L 356 af 12.12.2014, s. 489).