21.10.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 373/14


Indkaldelse af interessetilkendegivelse

Det Videnskabelige Udvalg vedrørende Grænseværdier for Erhvervsmæssig Eksponering for Kemiske Agenser (»udvalget«). Medlemskab i den sjette mandatperiode

(2014/C 373/12)

1.   Genstand for indkaldelsen

Som følge af vedtagelsen af Kommissionens afgørelse 2014/113/EU (1) iværksætter Kommissionen en indkaldelse af interessetilkendegivelser henvendt til videnskabsfolk, som ønsker at komme i betragtning til medlemskab af Det Videnskabelige Udvalg vedrørende Grænseværdier for Erhvervsmæssig Eksponering for Kemiske Agenser i den sjette mandatperiode.

Udvalgets medlemmer udnævnes personligt for en periode på tre år.

Udvalgets sjette mandatperiode forventes at starte i begyndelsen af 2015.

2.   Udvalgets opgaver

Udvalget blev oprindeligt nedsat ved Kommissionens afgørelse 95/320/EF (2) for at evaluere de sundhedsmæssige virkninger af erhvervsmæssig eksponering for kemiske agenser. Afgørelsen blev for nyligt ophævet ved Kommissionens afgørelse 2014/113/EU, som bringer udvalgets arbejdsmetoder bedre på linje med Kommissionens fælles regler for ekspertgrupper. Det fremgik i den forbindelse af den nye afgørelse, at der bør anvendes en ny udvælgelsesprocedure for medlemmerne, som foregår gennem en åben indkaldelse af interessetilkendegivelser, med henblik på at sikre gennemsigtighed og lige muligheder for højt kvalificerede og specialiserede videnskabelige eksperter. Afgørelsen fremhævede ligeledes betydningen af etiske principper for kompetence, uafhængighed og upartiskhed som grundlag for udvalgets arbejde.

Udvalgets opgaver er, jf. artikel 3 i Rådets direktiv 98/24/EF (3), at fremlægge videnskabelige anbefalinger og udtalelser for Kommissionen vedrørende en række prioriterede kemikalier. Kommissionen anvender disse anbefalinger og udtalelser til at udvikle EU's politik til beskyttelse af arbejdstagernes sundhed og navnlig til at fastsætte grænseværdier for eksponering for kemiske stoffer på EU-niveau i henhold til direktiv 98/24/EF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/113/EF (4). Udvalget evaluerer forbindelsen mellem farlige kemikaliers indvirkning på helbredet og niveauet for erhvervsmæssig eksponering på grundlag af en uafhængig videnskabelig vurdering af de seneste tilgængelige videnskabelige data.

Udvalgets anbefalinger skal være videnskabeligt pålidelige og gyldige, innovative, begrundede, forståelige og klare og skal udarbejdes som led i en afbalanceret, upartisk og klart defineret procedure.

Udvalgets vigtigste opgave er at anbefale »sundhedsbaserede« grænseværdier ved at evaluere virkningerne af luftbåren eksponering. De anbefalede niveauer fastsættes for at sikre, at eksponering, selv når den gentages regelmæssigt i løbet af et arbejdsliv, ikke på noget tidspunkt fører til skadelige sundhedsvirkninger for personer, der eksponeres for kemikalier, og/eller deres børn (så vidt det på nuværende tidspunkt kan forudsiges). For visse skadelige virkninger (især genotoksicitet, carcinogenicitet og luftvejssensibilisering) kan det ud fra det nuværende kendskab være umuligt at fastsætte sikre eksponeringsgrænseværdier. I sådanne tilfælde kan udvalget beregne en række eksponeringsniveauer og de dermed forbundne risici.

Ud over anbefalingerne vedrørende grænseværdier for luftbåren eksponering anmodes udvalget også om at opstille anbefalinger vedrørende biologiske grænseværdier eller biologiske vejledende grænseværdier og om at supplerede de anbefalede grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering, hvis det er hensigtsmæssigt, med angivelser for absorption gennem huden, sensibiliserende potentiale og carcinogenicitet.

Videnskabelig rådgivning, der gives i spørgsmål vedrørende beskyttelse af arbejdstageres sundhed og sikkerhed, skal bygge på principperne for bedste praksis for risikostyring og på etiske principper om kompetence, uafhængighed, upartiskhed og gennemsigtighed. Disse findes i meddelelse fra Kommissionen om »Kommissionens inddragelse og udnyttelse af ekspertise: principper og retningslinjer. Større viden som grundlag for en bedre politik« (5).

Oplysninger om udvalgets opgaver og især om metoden til udledning af grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering og listen over vedtagne anbefalinger kan findes her:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=148&langId=en&intPageId=684

3.   Udvalgsmedlemmernes rolle

Udvalgsmedlemmerne skal være højt kvalificerede, specialiserede og uafhængige videnskabelige eksperter indenfor forskellige områder med relation til kemiske agenser, herunder navnlig kemi, toksikologi, epidemiologi, arbejdsmedicin og arbejdshygiejne. De skal desuden have generelt kendskab til arbejdet med at fastsætte grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering.

Udvalgsmedlemmerne forventes at deltage i udvalgets møder mindst fire gange om året og bidrage aktivt til videnskabelige diskussioner, gennemlæse dokumenter og fremsætte bemærkninger hertil og optræde som »formand« og/eller »referenter« (ansvarlige for et specifikt dokument).

Udvalgsmedlemmernes opgaver er:

at bidrage til forberedelsen, drøftelsen og vedtagelsen af videnskabelige anbefalinger om grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering, enten som »referent« eller som støtte for »referenten«

at bidrage til videnskabelig rådgivning om spørgsmål, der vedrører kemiske agenser, på Kommissionens anmodning

at udarbejde rådgivning om gennemførelse og tilrettelæggelse af udvalgets videnskabelige arbejde.

Udvalgets arbejdsdokumenter udarbejdes på engelsk, og møderne foregår ligeledes på engelsk. Møderne forudsætter et grundigt forberedelsesarbejde, herunder forudgående læsning, kritisk vurdering og udarbejdelse af dokumenter.

Ansøgerne skal skriftligt tilkendegive, at de vil deltage aktivt i udvalgets arbejde, hvis de udnævnes.

Udvalgsmedlemmerne vil, jf. afgørelse 2014/113/EU, være berettigede til en særlig godtgørelse på højst 450 EUR for hver hele arbejdsdag, der afsættes til aktiviteter i forbindelse med deltagelse i møderne. Deltagernes rejse- og opholdsudgifter i forbindelse med udvalgets aktiviteter refunderes af Kommissionen i overensstemmelse med de gældende bestemmelser (6).

4.   Udvalgets sammensætning

Udvalget består, jf. artikel 3 i afgørelse 2014/113/EU, af højst 21 individuelle eksperter udvalgt fra en liste over egnede kandidater, som opstilles efter en gennemgang af ansøgninger, der opfylder egnethedskriterierne, og som indsendes i forbindelse med denne indkaldelse af interessetilkendegivelser.

5.   Udvælgelsesprocedure

Udvælgelsesproceduren består af to faser:

i.

gennemgang af ansøgningernes berettigelse

ii.

vurdering af, hvorvidt ansøgerne opfylder udvælgelseskriterierne, og opstilling af en liste over de mest egnede kandidater.

Udvælgelsespanelet sammensættes af repræsentanter fra de relevante tjenestegrene i Kommissionen.

Hver interessetilkendegivelse bedømmes af mindst to medlemmer af udvælgelsespanelet ud fra egnetheds- og udvælgelseskriterierne. Under udvælgelsesprocessen tager Kommissionen også hensyn til eksperternes uafhængighed (især eventuelle interessekonflikter) og sikrer en afbalanceret geografisk fordeling og kønsfordeling blandt udvalgets medlemmer.

Kravene

A.   Egnethedskriterier

Hver ansøgning behandles ud fra følgende egnethedskriterier:

i.

en universitetsuddannelse inden for et område af relevans for udvalgets arbejde

ii.

mindst ti (10) års erhvervserfaring inden for et område af relevans for udvalgets arbejde efter at have erhvervet den i punkt 1 nævnte uddannelse

iii.

statsborger i en af EU's medlemsstater

iv.

evne til at arbejde på engelsk: De udvalgte ansøgere skal kunne læse engelsk og aflægge rapporter på engelsk både skriftligt og mundtligt (7), da hovedparten af den relevante videnskabelige litteratur affattes på engelsk i international sammenhæng.

B.   Udvælgelseskriterier

Ansøgninger, der opfylder egnethedskriterierne, vurderes på grundlag af følgende udvælgelseskriterier:

i.   Specifikke områder for videnskabelig ekspertise

Under udvælgelsen af kandidaterne vil Kommissionen søge at opnå den bedst mulige fordeling af videnskabelige ekspertise inden for følgende områder:

kemi, toksikologi, epidemiologi, arbejdsmedicin, miljø og sundhed, viden om eksponering, luftvejslidelser, dermatologi, nervesystemet, reproduktionstoksicitet, genotoksicitet/carcinogenicitet, patologi, arbejdshygiejne, biologisk overvågning, analytiske metoder og erfaring med fastsættelse af grænseværdier for erhvervsmæssige eksponering for kemikalier, eller andre videnskabelige discipliner af relevans for udvalgets arbejde.

ii.   Relevante områder for erfaring og færdigheder

Ansøgerne vurderes inden for følgende områder for erfaring og færdigheder:

evaluering af virkningerne for menneskers sundhed som følge af erhvervsmæssig eksponering for kemikalier

erhvervserfaring fra et tværfagligt videnskabeligt miljø, fortrinsvis i en international sammenhæng

offentliggjorte videnskabelige artikler om emner, som er relevante for udarbejdelsen af videnskabelige forslag til grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering

medlemskab af nationale eller internationale videnskabelige komitéer, som er ansvarlige for at udarbejde videnskabelige anbefalinger eller fastsætte grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering for kemikalier

bidrag til arbejdet i nationale eller internationale videnskabelige komitéer, som er ansvarlige for at udarbejde videnskabelige anbefalinger eller fastsætte grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering for kemikalier

projektledelse inden for videnskabelige områder.

Ansøgere, der har erfaring med at evaluere, hvorledes kemikalier påvirker mennesker helbred inden for områder som fødevarer, miljø eller forbrugerbeskyttelse, kan også tages i betragtning.

6.   Udnævnelse af udvalgsmedlemmer

Kommissionen udnævner medlemmerne efter resultatet af udvælgelsesproceduren og sikrer en afbalanceret geografisk fordeling blandt udvalgsmedlemmerne, i henhold til artikel 3 i afgørelse 2014/113/EU.

Navnene på de udnævnte medlemmer offentliggøres i registret over Kommissionens ekspertgrupper og i Den Europæiske Unions Tidende.

Personlige oplysninger indsamles, behandles og offentliggøres i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 (8).

Kommissionen forbeholder sig retten til inden udnævnelsen at kontrollere dokumenter og certifikater for at bekræfte oplysningernes nøjagtighed og ansøgningens egnethed.

Udvalgsmedlemmerne udnævnes for en periode på tre år.

Ansøgere, der opfylder kravene for medlemskab, men som ikke udnævnes, opføres på en kandidatliste, jf. artikel 4, stk. 2, i afgørelse 2014/113/EU.

7.   Etiske principper

Udvalgets videnskabelige rådgivning baseres i henhold til artikel 9 i Kommissionens afgørelse 2014/113/EU på etiske principper om uafhængighed, gennemsigtighed og fortrolighed.

1.   Uafhængighed

Udvalgsmedlemmerne forpligter sig til at handle uafhængigt af ekstern indflydelse. De må ikke delegere deres ansvarsområder til andre personer.

De afgiver en erklæring, hvori de forpligter sig til at handle i almenhedens interesse, og en erklæring, hvori de anfører, om de har direkte eller indirekte interesser, der kunne opfattes som værende til hinder for deres uafhængighed.

Kommissionens tjenestegrene noterer sig og træffer afgørelse om relevansen af oplyste interesser.

2.   Gennemsigtighed

Udvalget sikrer, at det tydeligt fremgår af dets anbefalinger og udtalelser, hvilke ræsonnementer der ligger til grund for dets afgørelser, jf. dets metode.

3.   Fortrolig behandling af oplysninger

Udvalgsmedlemmerne må ikke videregive oplysninger, de har fået kendskab til som følge af deres arbejde i udvalget, tematiske workshopper, arbejdsgrupper eller andre aktiviteter i forbindelse med afgørelse 2014/113/EU. Dette krav er i tillæg til kravene i artikel 339 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og artikel 12 i afgørelse 2014/113/EU.

Udvalgsmedlemmerne underskriver en fortrolighedserklæring i begyndelsen af hver mandatperiode.

8.   Lige muligheder

Kommissionen bestræber sig på at anvende principperne for ligebehandling i sine procedurer.

9.   Indgivelse af ansøgninger

Videnskabsfolk, der ønsker at indsende en ansøgning, kan udfylde og indsende online-ansøgningsformularen, som findes på:

http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SCOEL

Ansøgere anmodes om at udfylde deres ansøgning på engelsk for at lette udvælgelsesproceduren.

Ansøgningen tages kun i betragtning, hvis den indeholder følgende:

en udfyldt ansøgningsformular

et CV, helst ikke over tre sider (uploades til ansøgningsformularen på det relevante sted)

en liste over ansøgerens videnskabelige publikationer inden for områder, der er relevante for udvalgets arbejde (uploades til ansøgningsformularen på det relevante sted)

en erklæring på tro og love, en loyalitetserklæring og en erklæring om interessekonflikter (som findes til sidst i ansøgningsformularen).

Der kan blive anmodet om baggrundsdokumentation på et senere tidspunkt.

Kommissionen underretter snarest muligt ansøgerne om resultatet af udvælgelsesproceduren.

10.   Frist for indsendelse af ansøgninger

Sidste frist for indsendelse af ansøgning om medlemskab af udvalget er den 15.12.2014 (klokkeslæt GMT +1). Kun behørigt udfyldte online-ansøgningsformulerer, som indsendes via ovennævnte websted, tages i betragtning.

Ansøgere opfordres indtrængende til ikke at vente til få dage før sidste frist, da voldsom internettrafik eller problemer med internetforbindelser ellers kan betyde, at ansøgerne ikke vil kunne indsende ansøgningen i tide. Ansøgninger accepteres ikke efter fristens udløb.


(1)  EUT L 62 af 4.3.2014, s. 18.

(2)  EFT L 188 af 9.8.1995, s. 14.

(3)  EFT L 131 af 5.5.1998, s. 11.

(4)  EUT L 158 af 30.4.2004, s. 50.

(5)  KOM(2002) 713 endelig af 11. december 2002.

(6)  Kommissionens afgørelse K(2007) 5858, Ordning om godtgørelse af eksterne personer, der af Kommissionen indkaldes som eksperter.

(7)  Som retningslinje svarer »evnen til at arbejde på engelsk« til niveau B2 eller derover som beskrevet i Europarådets referencedokument om den europæiske sprogmappe (»Den fælles europæiske referenceramme for sprog: læring, undervisning og evaluering«). Yderligere oplysninger kan findes her:http://europass.cedefop.europa.eu/en/resources/european-language-levels-cefr/

(8)  EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1.