92002E3919

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3919/02 af Roberta Angelilli (UEN) til Kommissionen. Et europæisk satellitagentur.

EU-Tidende nr. 192 E af 14/08/2003 s. 0146 - 0147


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3919/02

af Roberta Angelilli (UEN) til Kommissionen

(14. januar 2003)

Om: Et europæisk satellitagentur

I forbindelse med et møde for få dage siden i Bruxelles mellem præsidenten for regionen Lazio, Francesco Storace, og Kommissionens formand, Romano Prodi, bekræftedes Roms kandidatur som hjemsted for et europæisk satellitagentur.

I tilknytning hertil understregede kommissionsformand Prodi, at kravet om enstemmighed risikerer at lamme placeringen af diverse organer, bl.a. Fødevaresikkerhedsagenturet og satellitagenturet, og han fremhævede desuden, at Kommissionen selv i en så kompliceret situation med alle til rådighed stående midler tilstræber, at der træffes en afgørelse herom.

Selv om disse udtalelser er temmelig generelle og lovlig flotte, lader de dog et vist engagement fra Kommissionens side skinne igennem og gør det muligt at ane en løsning.

Derimod kan man ikke uddrage samme konklusioner af det svar på min forespørgsel P-1940/02(1) af 26. juni 2002, som Loyola de Palacio afgav på Kommissionens vegne: På spørgsmålet om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at placere det fremtidige satellitagentur i Rom, svarede Loyola de Palacio, at der ikke var truffet beslutning om en eventuel oprettelse af et europæisk agentur for multimodal satellitnavigation, og at man derfor naturligvis intet vidste om et sådant agenturs hjemsted, midler eller antal ansatte.

Kan Kommissionen på den baggrund oplyse,

1. hvorledes Galileo-programmets fremtidige udvikling vil se ud?

2. hvorledes de to modstridende udtalelser skal fortolkes?

3. hvorledes den forholder sig til spørgsmålet?

(1) EFT C 301 E af 5.12.2002, s. 249.

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Loyola de Palacio

(25. februar 2003)

Galileo-programmet for satellitbaseret radionavigation bliver i udviklingsfasen, der varer indtil 2005, forvaltet af Galileo-fællesforetagendet. Ifølge foretagendets vedtægter, der blev vedtaget af Rådet i maj 2002, har det hjemsted i Bruxelles.

Når fællesforetagendet opløses, overdrages ansvaret for Galileo-systemets etablerings- og ibrugtagningsfase til den private organisation, der har fået koncessionen. Organisationen kan på grundlag af sine egne kriterier (f.eks. effektivitet, omkostninger mv.) afgøre, hvor dens forretningssted og driftsmæssige hovedkvarter skal ligge.

I andet halvår af 2003 sender Kommissionen et forslag til Rådet og Europa-Parlamentet om oprettelse af en offentligretlig struktur, som skal være den myndighed, der giver koncessionen; dens hjemsted naturligvis endnu ikke er fastlagt.

På denne baggrund og i betragtning af, at der ikke foreligger noget forslag eller nogen beslutning om oprettelse af et center for multimodal satellitnavigation, er der ikke modstrid mellem kommissionsformandens udtalelser og det svar fra Kommissionens næstformand med ansvar for transport og energi, som det ærede medlem henviser til.