92002E2826

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2826/02 af Kathleen Van Brempt (PSE) til Kommissionen. Handlingsprogram for integration af klimaaspektet i EU's udviklingspolitik.

EU-Tidende nr. 268 E af 07/11/2003 s. 0017 - 0018


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2826/02

af Kathleen Van Brempt (PSE) til Kommissionen

(8. oktober 2002)

Om: Handlingsprogram for integration af klimaaspektet i EU's udviklingspolitik

Allerede den 11. september 1999 anmodede Rådet (udviklingssamarbejde) Kommissionen om at udarbejde en rapport om udviklingen i integration af klimaændringsovervejelser i EF-politikken om økonomisk samarbejde og udviklingssamarbejde. Denne rapport skulle indeholde et handlingsprogram med målsætninger, tidsplaner og indikatorer. Rådet anmodede Kommissionen om at forelægge denne rapport hurtigst muligt efter den sjette konference mellem klimakonventionens parter (COP-6).

På mødet den 10. november 2000 bekræftede samme Råd, at Kommissionen og medlemsstaterne bør maksimere samordning af og komplementaritet mellem Fællesskabets, medlemsstaternes, andre udviklingsagenturers og lokale aktørers klimarelevante udviklingssamarbejde. Rådet konstaterede også, at det vigtigste mål er at skabe så mange synergier som muligt mellem aktiviteter til fattigdomsbekæmpelse og aktiviteter i forbindelse med klimaændringer ved at støtte foranstaltninger, som fører til win-win-situationer. Rådet opfordrede på ny Kommissionen til i overensstemmelse med Rådets konklusioner af 11. november 1999 at forelægge en rapport til overvejelse i Rådet så hurtigt som muligt efter COP-6.

Under den syvende konference mellem parterne i klimakonventionen (COP-7) behandlede Rådet på sin samling den 8. november 2001 forberedelsen af verdenstopmødet om bæredygtig udvikling og i denne forbindelse tilskyndede det medlemsstaterne og Fællesskabet til at styrke integrationen af klimaændringsspørgsmål i deres udviklingssamarbejdspolitikker og afsætte passende yderligere finansielle ressourcer til dette formål. Efter anmodning fra den belgiske delegation meddelte kommissær Poul Nielson, at Kommissionen i øjeblikket arbejdede med spørgsmålet om at integrere de forskellige fællesskabspolitikker, herunder udviklingspolitikken, i et handlingsprogram vedrørende klimaændringer.

Nu står vi på tærskelen til COP-8 i New Delhi, og Kommissionen har stadig ikke forelagt Parlamentet og Rådet det handlingsprogram om integration af klimaaspektet i EU's udviklingspolitik, som Rådet udtrykkeligt har anmodet om.

Kan Kommissionen oplyse, hvorfor dette handlingsprogram ikke bliver forelagt, og hvorledes dette forhold er i overensstemmelse med de politiske forpligtelser, EU højtideligt har påtaget sig under partskonferencerne om klimaændringer og på det nylige verdenstopmøde i Johannesburg?

Samlet svarafgivet på Kommissionens vegne af Poul Nielsonpå skriftlige forespørgsler E-2823/02 og E-2826/02

(26. november 2002)

Kommissionen har siden 1999 været meget aktiv på klimaændringsfronten. Den har i særdeleshed ført en høj profil i forhandlingsprocessen i partnerskab med successive formandskaber i Rådet og med medlemsstaterne. Det mest fremtrædende resultat er Fællesskabets nylige ratifikation af Kyoto-protokollen. Der er lanceret mange implementeringsaktiviteter med berøring til både intern og ekstern politik.

Med hensyn til den politiske erklæring af 2001 er Kommissionen efter godkendelsen af Bonn-aftalerne helt involveret i drøftelserne i Rådet om afpudsningen af den fælles forståelse om fordelingen mellem Fællesskabet og medlemsstaterne af EU-andelen af tilsagnet på 410 mio. USD. I betragtning af, at det på daværende tidspunkt blev foreslået, at fordelingen skulle beregnes på grundlag af landenes CO2-emissioner i 1990, dvs. efter princippet om, at forureneren betaler, mener Kommissionen, at EU-andelen af tilsagnet skal dækkes af medlemsstaterne, da Fællesskabet ikke har egne CO2-emissioner. Kommissionen vil sandsynligvis stadig yde et bidrag, selvom der pr. definition ikke egentlig er yderligere midler til rådighed inden for de nuværende finansielle overslag.

Umiddelbart efter indgåelsen af Marrakesh-aftalerne i november 2001 påbegyndte Kommissionen arbejdet med en meddelelse, som skal tjene som grundlag for drøftelser med medlemsstaterne og civilsamfundet om en EU-strategi og handlingsplan for klimaændring inden for rammerne af udviklingssamarbejdet. Kommissionen agter at vedtage meddelelsen senest i begyndelsen af næste år.