92002E2797

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2797/02 af Caroline Lucas (Verts/ALE) til Kommissionen. Lavfrekvensaktiv sonar.

EU-Tidende nr. 222 E af 18/09/2003 s. 0017 - 0018


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2797/02

af Caroline Lucas (Verts/ALE) til Kommissionen

(7. oktober 2002)

Om: Lavfrekvensaktiv sonar

I forlængelse af Kommissionens svar på mit tidligere spørgsmål E-2442/01(1): I Atlanterhavet, herunder området nær Azorernes kyst inden for portugisisk territorialfarvand, anvender den amerikanske marine lavfrekvensaktive sonarer (LFA-sonarer) til videnskabelige, kommercielle og militære formål. Brugen af lavfrekvensaktive sonarer kan have en yderst skadelig virkning på hvaler og delfiner, der lever i portugisisk territorialfarvand. Af denne grund er Portugal forpligtet til at iværksætte de nødvendige foranstaltninger for at undgå forsætlig forstyrrelse af hvalarter, og beskyttelsen heraf er udtrykkeligt fastsat i Rådets direktiv 92/43/EØF(2). Der er i øvrigt tegn på, at lignende lavfrekvensaktive sonarsystemer er ved at blive udviklet i Frankrig, Tyskland, Nederlandene, Det Forende Kongerige og af NATO.

Agter Kommissionen på baggrund heraf at rejse dette spørgsmål over for den amerikanske regering?

Har Kommissionen til hensigt at gøre den portugisiske regering opmærksom på dennes forpligtelser i henhold til Rådets direktiv 92/43?

Er Kommissionen bekendt med, om lignende projekter er ved at blive udviklet i medlemsstaterne eller af NATO?

(1) EFT C 81 E af 4.4.2002, s. 177.

(2) EFT L 206 af 22.7.1992, s. 7.

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Margot Wallström

(29. november 2002)

Alle hvalarter er strengt beskyttet af Rådets direktiv 92/43/EØF (habitat-direktivet)(1), der pålægger medlemsstaterne at træffe foranstaltninger med henblik på at undgå forsætlig forstyrrelse af disse arter.

De lavfrekvensaktive sonarer (LFAS) udsender kraftige, lavfrekvente lydsignaler. Der består en meget alvorlig mistanke om, at denne type lydsignaler virker forstyrrende på hvalerne, men omfanget af disse virkninger skal først undersøges nærmere.

Kommissionen mener, at anvendelsen af denne form for teknologi må ske med varsomhed, for at der kan tages hensyn til de potentielle virkninger på hvalerne. I øvrigt gælder bestemmelserne i Rådets direktiv 92/43/EØF om beskyttelse af hvaler fuldt ud i medlemsstaternes territorialfarvande samt i farvandene i den eksklusive økonomiske zone, såfremt den pågældende medlemsstat her udøver sine suveræne rettigheder. Kommissionen har gentagne gange erindret medlemsstaterne om dette.

Til dato har hovedparten af de oplysninger om denne type sonar, som Kommissionen har modtaget, haft deres udspring i sammenfald af militære aktiviteter og stranding af hvaler.

Selv om fællesskabslovgivningen ikke forpligter medlemsstaterne til at indgive oplysninger om disse aktiviteter, bortset fra helt specifikke tilfælde som f.eks. ved fravigelser eller klager, vil Kommssionen dog opføre punktet på dagsordenen for det kommende møde i Habitatudvalget den 20. november 2002 for at få mere udførlige oplysninger fra myndighederne i de lande, hvor sådanne begivenheder mest sandsynligt finder sted.

Kommissionen agter ikke på indeværende tidspunkt at tage dette spørgsmål op inden for rammerne af forbindelserne med USA.

(1) Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter (EFT L 206 af 22.7.1992), ændret ved tiltrædelsesakten for Østrig, Finland og Sverige (EFT L 1 af 1.1.1995).