92002E2093

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2093/02 af Alexandros Alavanos (GUE/NGL) til Rådet. Menneskerettigheder i Algeriet.

EU-Tidende nr. 092 E af 17/04/2003 s. 0136 - 0136


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2093/02

af Alexandros Alavanos (GUE/NGL) til Rådet

(16. juli 2002)

Om: Menneskerettigheder i Algeriet

Dagen før den europæiske trojkas besøg i Algeriet anmodede direktøren for Amnesty Internationals kontor i Bruxelles, Dick Oosting, i en åben skrivelse til de højtstående EU-embedsmænd Xavier Solana, Josep Pique og Christopher Patten om mere gennemskuelighed i den dialog, der føres med lande som Algeriet, hvor de alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, herunder drab, tortur og vilkårlig fængsling af personer, fortsætter. Skrivelsen indeholder nogle konkrete spørgsmål om menneskerettighederne i dette land, som de højtstående EU-embedsmænd skal drøfte med deres algeriske dialogpartnere. Finder Rådet, som har drøftet menneskerettighedsspørgsmålene, svarene fra de algeriske myndigheder tilfredsstillende?

Svar

(16.-19. december 2002)

Rådet følger nøje spørgsmålene vedrørende respekten for menneskerettighederne i Algeriet. I denne forbindelse og inden for rammerne af møderne under den regelmæssige politiske dialog, der er blevet ført med landet siden 1997, har Rådet mange gange tilkendegivet, at det er bekymret over forlydenderne om vilkårlige tilbageholdelser, udenretslige anholdelser, brug af tortur og forsvundne personers skæbne. Som det også fremgår af den skrivelse, som det ærede parlamentsmedlem henviser til, har Rådet opfordret Algeriet til at samarbejde med FN's mekanismer og ngo'erne på dette område og har bedt landet om at oplyse, hvad der er blevet af flere forsvundne personer. Med henblik herpå er der blevet sendt en liste over en række forsvundne personer til de algeriske myndigheder.

De algeriske myndigheder har svaret på visse særlige tilfælde i en verbalnote fra marts 2000. Da svaret ikke anses for at være tilfredsstillende, har Rådet igen forelagt dem disse tilfælde (sammen med en række andre tilfælde) i forbindelse med møderne under den politiske dialog. Algeriet nægter ikke, at visse elementer inden for sikkerhedsstyrkerne kan være årsag til uheldige virkninger, men erklærer, at man efterforsker sagen, og at man allerede har behandlet mere end 4 000 sager om forsvundne personer, hvoraf størstedelen er afsluttede. Algeriet forsikrer, at der åbnes en indledende efterforskning i hvert tilfælde. På et møde i december 2001 bemærkede udenrigsminister Belkhadem, at disse undersøgelser havde vist, at disse personer var døde eller emigreret til udlandet eller måske havde tilsluttet sig terroristernes lejr, idet deres opholdssted var ukendt. EU anser ikke dette svar for at være tilfredsstillende og vil fortsat bringe sagerne om de forsvundne personer frem ved at insistere kraftigt på, at alle negative virkninger og alt misbrug undgås, og at heller ikke kampen mod terrorisme kan retfærdiggøre krænkelse af menneskerettighederne.

Lige så længe respekten for menneskerettighederne volder problemer i Algeriet, lige så længe vil spørgsmål om respekten for menneskerettighederne figurere på dagsordenen for den politiske dialog.