92001E2249

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-2249/01 af Gianfranco Dell'Alba (TDI) til Rådet. Europol.

EF-Tidende nr. 081 E af 04/04/2002 s. 0142 - 0143


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-2249/01

af Gianfranco Dell'Alba (TDI) til Rådet

(20. juli 2001)

Om: Europol

Den 2. juni blev der foretaget en ransagning af Europols lokaler, og en af de ansatte, som var mistænkt for bedrageri, blev af det hollandske politi underkastet et længere forhør.

På grund af den statut, der gælder for Europol som den fælles politienhed, kan hverken Kommissionen eller Parlamentet overveje at gennemføre en undersøgelse.

Det er uacceptabelt, at Parlamentet som medindehaver af budgetmyndigheden ikke kan skabe klarhed over en sag, som skader Den Europæiske Unions og dens institutioners image, men må nøjes med de oplysninger, som kommer frem i pressen.

Mener Rådet ikke, at dette uheldige forhold bør ændres, og at Revisionsretten og Europa-Parlamentet i deres respektive roller bør have beføjelse til at kontrollere organer som Europol?

Har Rådet iværksat en undersøgelse for at konstatere eventuel svig på fællesskabsbudgettet?

Svar

(27. november 2001)

1. Det ærede parlamentsmedlem gøres opmærksomt på, at Europol for nærværende finansieres af medlemsstaterne og således ikke over Fællesskabets budget. Der kan derfor ikke være tale om direkte svig til skade for fællesskabsbudgettet. Hvis det hævdes, at der er begået svig i forbindelse med fællesskabsprogrammer, skal organer inden for Kommissionen (f.eks. OLAF) undersøge sagen nærmere.

2. Ordningen med medlemsstatsfinansiering er fastsat i Europol-konventionen. Enhver ændring af denne ordning kræver, at konventionen ændres, hvilket igen kræver en ratifikationsprocedure i samtlige medlemsstater.

3. Europol-konventionen foreskriver et omfattende finanskontrolsystem, herunder en uafhængig finansinspektør og et fælles revisionsudvalg, der består af medlemmer fra Revisionsretten. Europol er derfor omfattet af en effektiv finanskontrol, selv om Revisionsretten ikke har direkte kompetence til at føre tilsyn med Europol.

4. Det skal bemærkes, at de påståede uregelmæssigheder, der henvises til i det ærede parlamentsmedlems spørgsmål, er blevet påvist af finansinspektøren. På grundlag af hans beretning har Europols Styrelsesråd nedsat et udvalg, der har undersøgt sagen nærmere. Finanskontrollen inden for rammerne af Europol har altså vist sig at være effektiv.

5. Rådets medlemmer underrettes gennem deres nationale repræsentanter i Europols Styrelsesråd om de resultater, som udvalget kommer frem til.

6. Da Europol på baggrund af de oplysninger, der er fremkommet, har oplyst den kompetente nederlandske anklagemyndighed om de påståede uregelmæssigheder, og da anklagemyndigheden derefter har indledt kriminalefterforskning mod en ansat i Europol, finder Rådet det ikke hensigtsmæssigt at træffe foranstaltninger, der vil kunne gribe forstyrrende ind i efterforskningen.