92001E0751

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0751/01 af Marialiese Flemming (PPE-DE) til Kommissionen. Regioner.

EF-Tidende nr. 261 E af 18/09/2001 s. 0189 - 0189


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0751/01

af Marialiese Flemming (PPE-DE) til Kommissionen

(7. marts 2001)

Om: Regioner

Hvad mener Kommissionen om følgende krav fra Regionsudvalget?

- Beslutningskompetencen skal gives tilbage til borgerne, og der skal etableres en klar afgrænsning af kompetencen mellem de forskellige niveauer (EU, nationalstater, regioner og kommuner).

- EU skal ikke defineres endeligt, hvilket ville medføre en udvidelse af EU's kompetence.

- Regionerne skal accepteres som grundenheder for frie valg til Europa-Parlamentet.

- Regionernes Europa skal ikke kun repræsenteres af Regionsudvalget, derimod skal der udvikles nye beslutningsformer under medvirken af de regionale organisationer på lokalt plan.

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Romano Prodi

(30. marts 2001)

Unionens foranstaltninger er baseret på en række beføjelser, som udtrykkeligt er tildelt den i traktaterne, og som udøves under anvendelse af subsidiaritetsprincippet, der er defineret i artikel 5 (tidl. artikel 3b) i EF-traktaten og i protokollen om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet. I overensstemmelse med erklæring nr. 23, som Det Europæiske Råd vedtog i Nice i december 2000, skal der finde en bred debat sted på europæisk plan, der inddrager alle berørte parter som forberedelse til Det Europæiske Råd i Laeken og med henblik på afholdelse af en ny regeringskonference i 2004; spørgsmålet om kompetencefordeling bør indgå i denne debat.

Kommissionen vil bidrage hertil med en række særlige initiativer, bl.a. i samarbejde med Parlamentet, og fremlægge en hvidbog om nye styreformer, der vil blive vedtaget i løbet af sommeren. I den forbindelse deler Kommissionen dog ikke det synspunkt, at en endelig definition af EU nødvendigvis vil føre til en udvidelse af unionens kompetence.

Kommissionen har ikke nogen initiativbeføjelse med hensyn til bestemmelserne om valg af Europa-Parlamentet. I henhold til EF-traktatens artikel 190 (tidligere artikel 138), stk. 4, er det Parlamentet, der skal udarbejde et forslag til afholdelse af almindelige direkte valg ifølge en i alle medlemsstater ensartet fremgangsmåde. Dets forslag skal godkendes af Rådet med enstemmighed efter samstemmende udtalelse fra Parlamentet, der er tiltrådt af et flertal af dets medlemmer, og forslaget skal vedtages af alle medlemsstater i overensstemmelse med deres forfatningsmæssige bestemmelser.

Kommissionen støtter Regionsudvalgets krav om at blive hørt på alle de områder, hvor det er hjemlet i EF-traktaten. Der benyttes ofte høringsprocedurer for de enkelte regioner vedrørende initiativer, der specielt vedrører disse, naturligvis under fuld overholdelse af de bestemmelser og med respekt for de strukturer, der gælder for den enkelte medlemsstat.