92001E0663

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0663/01 af Philip Bushill-Matthews (PPE-DE) til Kommissionen. Det Europæiske Råd i Lissabon og informationsnetværkene.

EF-Tidende nr. 340 E af 04/12/2001 s. 0063 - 0064


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0663/01

af Philip Bushill-Matthews (PPE-DE) til Kommissionen

(6. marts 2001)

Om: Det Europæiske Råd i Lissabon og informationsnetværkene

Det Europæiske Råd i Lissabon i 2000 opfordrede Rådet til at styrke samarbejdet mellem medlemsstaterne gennem udveksling af erfaringer og god praksis på grundlag af de forbedrede informationsnetværk, der er grundlæggende værktøjer på dette område [social beskyttelse]. Hvilke konkrete skridt er der taget i så henseende, og hvorledes følges fremskridtet?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Anna Diamantopoulou

(23. maj 2001)

De informationsnetværk, som nævnes i spørgsmålet, vedrører den samarbejdsbaserede udveksling af data om social beskyttelse mellem medlemsstaterne, som blev iværksat i begyndelsen af 1990'erne. Denne udveksling er blevet mere struktureret og fokuseret med Kommissionens meddelelse af 14. juli 1999 med titlen En samordnet strategi til modernisering af den sociale beskyttelse(1). I december 1999 tilsluttede Rådet sig Kommissionens forslag til en stærkere mekanisme, som skal styrke dette samarbejde, og man nedsatte midlertidigt Arbejdsgruppen på Højt Plan vedrørende Social Beskyttelse(2). Udvalget for Social Beskyttelse (SPC), der blev formelt nedsat med Rådets afgørelse 2000/436/EF(3) af 29. juni 2000, skulle træde i stedet for arbejdsgruppen. Når ændringerne til Traktaten, som blev vedtaget på Det Europæiske Råds møde i Nice, træder i kraft, får udvalget et retsgrundlag i EU-traktaten (ny artikel 144).

For at sikre udviklingen af hensigtsmæssige, fælles vedtagne indikatorer for social beskyttelse og i erkendelse af, at der er store forskelle mellem medlemsstaternes systemer, har Udvalget for Social Beskyttelse for nylig nedsat en undergruppe, som skal arbejde med indikatorer.

Fokus for det politiske samarbejde har siden marts 2000 været omfattet af det mandat, som Det Europæiske Råd vedtog i Lissabon, hvor formålet var at koncentrere arbejdet om to politiske områder, dvs. bekæmpelse af fattigdom og social udelukkelse og tilvejebringelse af sikre, bæredygtige pensioner. I december 2000 fornyede Det Europæiske Råd i Nice mandaterne for at sikre kontinuiteten i arbejdet på begge områder.

I relation til pensioner iværksatte Det Europæiske Råd i Lissabon en undersøgelse af den langsigtede udvikling inden for social beskyttelse, hvor vægten navnlig skulle ligge på pensionssystemernes bæredygtighed. Der var et godt samarbejde herom, og Det Europæiske Råd i Nice fik forelagt en situationsrapport. På grundlag af et spørgeskema udformet af SPC indsendte medlemsstaterne i februar 2001 de nationale rapporter om reformen af deres pensionssystemer. Disse rapporter danner grundlag for en undersøgelse, som skal fremlægges for Det Europæiske Råd i Göteborg i juni 2001.

Vedrørende bekæmpelse af fattigdom og social udelukkelse anmodede Det Europæiske Råd i Lissabon medlemsstaterne om at gøre en markant indsats for at få udryddet fattigdommen. Det Europæiske Råd vedtog i Nice et sæt passende mål, som skal danne grundlag for en omfattende politik på området. På grundlag af disse mål skal medlemsstaterne inden 1. juni 2001 fremsende deres nationale

handlingsplaner med en beskrivelse af politikken til bekæmpelse af fattigdom og social udelukkelse i tiden midt-2001-midt-2003. Medlemsstaterne er nu ved at udarbejde disse planer og forberede en række nationale seminarer, som skal sætte gang i processen.

(1) KOM(1999) 347, endelig udg.

(2) Rådets konklusioner af 17. december 1999 om styrkelse af samarbejdet om modernisering og forbedring af den sociale beskyttelse - EFT C 8 af 12.1.2000.

(3) EFT L 172 af 12.7.2000.