92001E0621

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0621/01 af Nelly Maes (Verts/ALE) til Rådet. Belgiske visa.

EF-Tidende nr. 261 E af 18/09/2001 s. 0162 - 0163


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0621/01

af Nelly Maes (Verts/ALE) til Rådet

(2. marts 2001)

Om: Belgiske visa

I forbindelse med EU's tredje søjle (retlige og indre anliggender) bør man være opmærksom på den lemfældige udstedelse af belgiske visa. Navnlig fordi en midlertidig opholdstilladelse i Belgien samtidig giver adgang til alle Schengen-lande. Sådanne opholdstilladelser er guld værd for kriminelle og gør immigrationssektoren meget følsom over for korruption.

I det forløbne år udstedte Belgien ca. 9 500 visa til marokkanske ansøgere, ca. 88 % af disse visa (såvel korte som lange) blev udstedt af den belgiske udlændingestyrelse på trods af negative udtalelser fra de konsulære tjenester i Marokko. Der er således systematisk blevet set bort fra disse negative udtalelser, der er afgivet på grund af manglende opfyldelse af kriterierne.

Nogle ansøgere oplyser åbent, at det ikke er deres hensigt at rejse til Belgien, men til andre lande, hvor udstedelse af visa er underkastet strengere bestemmelser.

Dette medfører en negativ udtalelse til den belgiske udlændingestyrelse, der dog altid meddeler tilbage, at visaene skal udstedes alligevel. Det må frygtes, at stadig flere menneskesmuglere vil søge at komme til EU via Belgien.

Dette vil gøre EU-aktioner med sigte på afsløring af lukrative ruter for menneskesmugling virkningsløse.

Er Rådet bekendt med den lemfældige udstedelse af belgiske visa?

- Hvilke skridt har Rådet i bekræftende fald taget for at sikre, at Belgien finder en løsning på dette problem?

- Vil Rådet i benægtende fald søge oplysninger om svindelen med belgiske visa i betragtning af dette forholds betydning for EU's tredje søjle (retlige og indre anliggender) og for Schengen-landenes politik?

Samlet svar på skriftlige forespørgsler E-0621/01 og E-0622/01

(30. maj 2001)

Rådet kan meddele det ærede parlamentsmedlem, at med Amsterdam-traktatens ikrafttræden hører spørgsmål om visum, asyl og indvandring under Fællesskabet kompetence i henhold til afsnit IV i TEF. Det er altså Kommissionen, der som traktaternes vogter skal holde øje med, at medlemsstaterne opfylder deres forpligtelser i forbindelse med disse spørgsmål.