92000E1825

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-1825/00 af Brian Crowley (UEN) til Rådet. Valget i Peru.

EF-Tidende nr. 081 E af 13/03/2001 s. 0099 - 0099


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-1825/00

af Brian Crowley (UEN) til Rådet

(5. juni 2000)

Om: Valget i Peru

Som Rådet er klar over, trak præsidentkandidat Alejandro Toledo sig tilbage fra anden runde i det peruvianske præsidentvalg den 28. maj med den begrundelse, at en udsættelse var den eneste måde, hvorpå man kunne sikre en forbedring af valgvilkårene, og at anden runde ikke var befængt med svindel. Han krævede ligeledes, at valgdatoen blev flyttet til den 18. juni 2000. Desuden har valgobservationsdelegationen fra Organisationen af Amerikanske Stater meddelt, at den har suspenderet sine observationer som følge af manglende konsekvens og omhu i den nationale valgbestyrelse og at det var nødvendigt at give hele befolkningen tilstrækkelige garantier for, at deres stemmer ville blive respekteret.

Rådet bedes kommentere ovennævnte udvikling under præsidentvalget i Peru og redegøre for retningslinjerne i sin fremtidige politik over for Peru samt oplyse, om det vil gå så langt som til at indføre sanktioner i tilfælde af, at den aktuelle situation forbliver uændret?

Svar

(28. september 2000)

Som det ærede parlamentsmedlem ved, trak EU og dets medlemsstater deres overvågningshold tilbage efter de peruvianske valgmyndigheders beslutning om at nægte at udsætte anden runde af præsidentvalget og afgørelsen om, at Alejandro Toledo fortsat er kandidat til trods for sin beslutning om at boykotte valget.

I den forbindelse udsendte EU en erklæring, hvori den meddelte, at den har besluttet at trække sin overvågningsmission tilbage, og understregede sin dybe bekymring over den beslutning, som Jurado Nacional de Elecciones har truffet. EU erklærede, at denne beslutning ikke gør det muligt at overvinde de vanskeligheder, man er stødt på under valgprocessen, og at valgene derfor ikke vil kunne finde sted på troværdig vis i overensstemmelse med internationale standarder. Erklæringen gjorde også opmærksom på nødvendigheden af at respektere principperne om konstitutionelt demokrati og politisk pluralisme, idet den erindrede om, at et tilsagn om at overholde disse principper er en forudsætning for udviklingen af EU's politiske og økonomiske forbindelser med Peru.

Som følge af OAS' beslutning om at sende en ny mission til Peru efter opfordring fra de peruvianske myndigheder udsendte formandskabet den 9. juni 2000 på EU's vegne endvidere en erklæring om situationen i Peru.

Erklæringen gentog Den Europæiske Unions dybe bekymring over omfanget af rapporterede uregelmæssigheder og ukorrekte fremgangsmåder ved valghandlingerne og den deraf følgende forringelse af den demokratiske legitimitet, som valget ellers kunne have givet.

Den Europæiske Union gav i erklæringen udtryk for, at det så med tilfredshed på OAS's afgørelse om at sende en mission for at udforske muligheder og anvise veje med henblik på en yderligere styrkelse af demokratiet og understregede, at den lægger stor vægt på, at missionen skal lykkes.

Erklæringer gav endvidere udtryk for, at Den Europæiske Union vil give sin fulde støtte til alle aktive demokratiske kræfter i Peru, der stræber efter at styrke institutioner, som kan sikre folkets ret til politisk frihed og politiske deltagelse og retsstatsprincippet.

Den Europæiske Union opfordrede også alle politiske kræfter, og specielt regeringen, til at arbejde for konsensus gennem dialog og således skabe grobund for kompromisløsninger, som kan styrke demokratiet i Peru og give oppositionen muligheder for fuldt ud at deltage i den politiske debat.

Rådet vil, som det står i erklæringen, fortsat følge situationen i Peru og udviklingen heraf på nært hold og på denne baggrund tage sine forbindelser med landet op til fornyet overvejelse.