91997E3137

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3137/97 af Jessica LARIVE til Kommissionen. Genbrug af gammelt plastic

EF-Tidende nr. C 174 af 08/06/1998 s. 0021


SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-3137/97 af Jessica Larive (ELDR) til Kommissionen (13. oktober 1997)

Om: Genbrug af gammelt plastic

Hvert aar forsvinder der ca. 17,5 tons kunststof i Europa i bjerge af husholdningsaffald, hvilket tegner sig for 6% af den samlede vaegt af vores husholdningsaffald og ¼ af det samlede omfang. 6% af kunststoffet genbruges, mens resten forbraendes eller oplagres. Selv om forbraending producerer energi, er dette dog ikke nogen god loesning. Ogsaa oplagring boer undgaas, da de fleste kunststoffer ikke eller kun i ringe omfang nedbrydes. I nogle aar har der eksisteret en ny teknologi, udviklet af Bennet Europe med stoette af det europaeiske teknologiprogram REWARD, hvorefter gammel plastic kan genbruges. Dette er en meget miljoevenlig loesning paa vores stadig stoerre affaldsbjerg af kunststof.

Det nye stadion Gelredome i Arnhem har den 13. september i aar i samarbejde med organisationen natur, miljoe og information ivaerksat en aktion, hvorefter der hos befolkningen er indsamlet plastichavestole, og hvorefter de 26.000 nye skaalformede stole i stadion helt og holdent skal vaere lavet af genbrugt plastic. Gelredome i Arnhem er det foerste sted i verden, hvor disse gamle plastichavestole med hjaelp af den nye teknologi kan genanvendes til brugbare produkter.

1. Kan Kommissionen pr. medlemsstat og i alt angive, hvor meget plastic borgerne i Den Europaeiske Union hvert aar producerer som husholdningsaffald?

2. Er Kommissionen underrettet om denne nye teknologi?

3. Har Kommissionen kendskab til dette enestaaende stoleprojekt i Arnhem, hvorved borgerne paa original vis er inddraget i miljoespoergsmaal?

4. I bekraeftende fald, hvad mener Kommissionen om dette projekt, og er Kommissionen af den opfattelse, at saadanne aktioner boer finde sted paa europaeisk plan?

5. Er Kommissionen rede til at anvende stadionprojektet i Gelredome som udgangspunkt for et europaeisk forsoegsprojekt, der dels er opmaerksom over for logistikken og placeringen af containere, indsamlingen af affaldet og dels paa bevidstgoerelse af den lokale befolkning?

Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Ritt Bjerregaard (1. december 1997)

1. Kommission raader ikke over standardiserede oplysninger over maengden af plasticaffald fra husholdninger, som aarligt produceres i Faellesskabet. Imidlertid indeholder Eurostat-miljoestatistikken fra 1996 foelgende tal for kommunalt affald, og herunder for husholdningsaffald samt affald fra erhvervsmaessige aktiviteter, institutioner og mindre foretagender m.fl.:

>TABLE>

2. Kommissionen stoettede et saerprojekt for forskning og teknologisk udvikling REWA 5 »Genbrug af blandet plasticaffald«. Under dette projekt blev der udviklet metoder til at adskille, sortere og behandle proever af plasticaffald indsamlet i containere. Det paavistes, at det efter sortering og rensning er muligt at tilpasse og optimere plasticgranulatets egenskaber gennem tilsaetning af forskellige stoffer alt afhaengig af slutproduktet. Naermere bestemt benyttes et saerligt stof, der goer det muligt at blande forskellige plastictyper, isaer polypropylen (PP) eller polyethylen (PE) med polyvinylchlorid (PVC). Produktets kvalitet og dets miljoevenlighed afhaenger i hoej grad af det genanvendte materiales renhed. Under saerprogrammet for miljoe- og klima stoettedes yderligere F& U-opgaver med henblik paa at oege renhedsgraden. Disse sigtede mod at identificere forskellige plasticmaterialetyper og automatisere adskillelsesprocessen. Ved at samordne resultaterne af forskellige F& U-projekter skulle det vaere muligt bedre at adskille affaldsstroemmene samt at udvikle renere produkter under anvendelse af faerre tilsaetningsstoffer. Naar produktet udnyttes til energiindvinding, opstaar der dermed ogsaa faerre skadelige emissioner.

3. Kommissionen har intet kendskab til plasticstole-projektet i Arnhem.

4. Kommissionen stiller sig tvivlende over for projektets miljoevenlighed, da forskellige plastictyper blandes. Endvidere kender den intet til de mulige miljoepaavirkninger for det tilsaetningsstof, der anvendes i denne saerlige genbrugsteknologi. Derfor maa processens praestationer paa miljoeomraadet undersoeges grundigt.

5. Initiativer til forbedring af miljoevenligt genbrug af affald og den deraf foelgende besparelse paa raastoffer hilses velkommen af Kommissionen. Det er ikke muligt at konstatere, om projektet i Arnhem kan betragtes som en miljoevenlig genbrugsproces.

Kommissionen udarbejder for tiden en meddelelse om genbrugsindustrien for at yde et bidrag til forbedring og fremme af genbrug generelt.