27.2.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 71/32


Sag anlagt den 2. december 2022 — Electrawinds Shabla South mod Rådet

(Sag T-759/22)

(2023/C 71/43)

Processprog: bulgarsk

Parter

Sagsøger: Electrawinds Shabla South EAD (Sofia, Bulgarien) (ved advokat M. Grozdev)

Sagsøgt: Rådet for den Europæiske Union

Sagsøgerens påstande

Sagsøgeren har gjort tre anbringender gældende til støtte for søgsmålet:

Rådets forordning (EU) 2022/1854 (EU) af 6. oktober 2022 om et nødindgreb for at imødegå høje energipriser (EUT 2022, L 261, s. 1) annulleres.

Den del af nævnte forordning, hvori der fastsættes et obligatorisk loft over markedsindtægter, som producenter opnår fra de i artikel 7, stk. 1, nævnte kilder, samt den del, hvori alle medlemsstater indrømmes beføjelsen til at inddrive (nationalisere) disse producents »ekstraordinære indtægter« [jf. definitionen i forordningens artikel 2, nr. 9)] til fordel for staten, annulleres.

Rådet tilpligtes at betale sagsomkostningerne.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren anført tre anbringender.

1.

Første anbringende: Manglende kompetence

Rådets forordning (EU) 2022/1854 af 6. oktober 2022 er vedtaget under tilsidesættelse af EU-retten, eftersom Rådet ikke havde kompetence. I artikel 122 TEUF tillægges Rådet en kompetence til intervention i energisektoren i krisesituationer, men denne traktatbestemmelse har et meget begrænset anvendelsesområde, og de i forordningen fastsatte interventionsforanstaltninger falder uden for dette anvendelsesområde. Efter artikel 122, stk. 1, TEUF kan Rådet vedtage foranstaltninger, der er afpasset efter den økonomiske situation, navnlig hvis der opstår alvorlige forsyningsvanskeligheder med hensyn til visse produkter, især på energiområdet. Følgelig fastsætter artikel 122 TEUF ikke en lovgivningskompetence for Rådet for Den Europæiske Union til at træffe foranstaltninger til at håndtere en energikrise, men blot en kompetence til intervention, hvis der opstår alvorlige forsyningsvanskeligheder med hensyn til visse produkter, især energi.

2.

Andet anbringende: Tilsidesættelse af proportionalitetsprincippet

Rådets forordning (EU) 2022/1854 af 6. oktober 2022 er i strid med proportionalitetsprincippet. Efter artikel 122 TEUF er det kun passende foranstaltninger, der er tilladte, og indførelsen af et obligatorisk loft over markedsindtægter er ikke en passende foranstaltning, da den ikke er direkte relateret til dannelsen af energipriserne. Priserne forbliver det samme og vil udvikle sig som altid med eller uden en begrænsning af indtægterne. Desuden vil efterspørgslen på strøm og naturgas ikke ændre sig ved indførsel af loft over indtægter og skat på markedsindtægter.

3.

Tredje anbringende: Tilsidesættelse af ejendomsretten

Den omstændighed, at de med forordningen indførte foranstaltninger er uforholdsmæssige for så vidt som det obligatorisk loft over markedsindtægter, der fastsættes i forordningen, pålægges producenterne af vedvarende energi, samt den beføjelse til at inddrive (nationalisere) disse producenters »ekstraordinære indtægter« til fordel for staten, der tillægges alle medlemsstater, tilsidesætter den grundlæggende ejendomsret. Anvendelsen af artikel 122, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) udgør et af aspekterne ved den almene fælleskabsinteresse. Følgelig kan der i henhold til denne bestemmelse pålægges begrænsninger i udøvelsen af ejendomsretten, såfremt det med Rådets forordning (EU) 2022/1854 af 6. oktober 2022 indførte loft over markedsindtægter, som pålægges producenter af vedvarende energi, og inddrivelsen af »ekstraordinære indtægter« til fordel for staten ikke er uforholdsmæssige og ikke ændrer det væsentligste indhold i ejendomsretten.