Sag C‑423/13

»Vilniaus energija« UAB

mod

Lietuvos metrologijos inspekcijos Vilniaus apskrities skyrius

(anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas)

»Præjudiciel forelæggelse — frie varebevægelser — foranstaltninger med tilsvarende virkning — direktiv 2004/22/EF — metrologisk verifikation af målesystemer — varmtvandsmåler, der opfylder samtlige krav i dette direktiv og er tilsluttet en fjernopkoblet (telemetrisk) dataoverførselsenhed — forbud mod at anvende denne måler uden forudgående metrologisk verifikation af systemet«

Sammendrag – Domstolens dom (Anden Afdeling) af 10. september 2014

  1. Tilnærmelse af lovgivningerne – måleinstrumenter – direktiv 2004/22 – national lovgivning og praksis, der forbyder anvendelse af varmtvandsmåler, der opfylder samtlige krav i dette direktiv og er tilsluttet en fjernopkoblet dataoverførselsenhed, uden forudgående metrologisk verifikation af systemet – uanvendelighed

    (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/22, tiende betragtning samt art. 1 og art. 8, stk. 3 og 4)

  2. Frie varebevægelser – kvantitative restriktioner – foranstaltninger med tilsvarende virkning – national lovgivning og praksis, der forbyder anvendelse af varmtvandsmåler, der opfylder samtlige krav i dette direktiv og er tilsluttet en fjernopkoblet dataoverførselsenhed, uden forudgående metrologisk verifikation af systemet – uanvendelighed – berettigelse – forbrugerbeskyttelse – tilsidesættelse af proportionalitetsprincippet

    (Art. 34 TEUF; Rådets og Europa-Parlamentets direktiv 2004/22)

  1.  En varmtvandsmåler, der opfylder samtlige krav i direktiv 2004/22 til måleinstrumenter og er tilsluttet en fjernopkoblet (telemetrisk) dataoverførselsenhed, er omfattet af dette direktivs anvendelsesområde.

    Enhver national foranstaltning vedrørende et område, hvor der er foretaget en udtømmende harmonisering på unionsplan, skal bedømmes på grundlag af de pågældende harmoniserede bestemmelser og ikke på grundlag af den primære unionsret. Dette er tilfældet vedrørende direktiv 2004/22, hvoraf det af tredje betragtning hertil fremgår, at det har til formål i alle medlemsstaterne at opstille de samme krav til ydeevne, som de anordninger og systemer, der er nævnt i dette direktivs artikel 1, skal opfylde med henblik på deres markedsføring og/eller ibrugtagning.

    Nævnte direktiv skal dog fortolkes således, at det er til hinder for en national lovgivning og praksis, hvorefter en varmtvandsmåler, der opfylder samtlige krav i dette direktiv og er tilsluttet en fjernopkoblet (telemetrisk) dataoverførselsenhed, betragtes som et målesystem.

    (jf. præmis 34, 35, 39-40 og 56 samt domskonkl.)

  2.  Artikel 34 TEUF skal fortolkes således, at den er til hinder for en national lovgivning og praksis, hvorefter en varmtvandsmåler, der opfylder samtlige krav i direktiv 2004/22 om måleinstrumenter og er tilsluttet en fjernopkoblet (telemetrisk) dataoverførselsenhed, betragtes som et målesystem, hvilket indebærer, at varmtvandsmåleren ikke må anvendes til sit formål, før der er udført en metrologisk verifikation af det samlede målesystem bestående af denne måler og den fjernopkoblede dataoverførselsenhed.

    En sådan national lovgivning eller praksis kræver, at der skal udføres en metrologisk verifikation af udstyret til fjernopkoblet (telemetrisk) dataoverførsel, der er lovligt fremstillet i andre medlemsstater, der ikke er omfattet af anvendelsesområdet for direktiv 2004/22. De begrænser således adgangen til importmedlemsstatens område og må derfor anses for en foranstaltning med tilsvarende virkning som en kvantitativ indførselsrestriktion i artikel 34 TEUF’s forstand.

    For så vidt som en metrologisk verifikation gør det muligt at undgå fordrejninger og forfalskninger af dataoverførslen, er en sådan foranstaltning egnet til at sikre forbrugerbeskyttelsen. Nævnte nationale lovgivning og praksis går dog ud over, hvad der er nødvendigt for at opfylde dette formål.

    (jf. præmis 47, 48, 51, 52 og 56 samt domskonkl.)