RETTEN FOR EU-PERSONALESAGERS DOM

(plenum)

12. februar 2014

Sag F-127/11

Gonzalo de Mendoza Asensi

mod

Europa-Kommissionen

»Personalesag – almindelig udvælgelsesprøve – meddelelse om udvælgelsesprøve EPSO/AD/177/10 – ikke opført på reservelisten – begrundelsen for udvælgelseskomitéens afgørelse – meddelelse om emnerne for en prøve – udvælgelseskomitéens stabilitet«

Angående:      Søgsmål anlagt i medfør af artikel 270 TEUF, der finder anvendelse på Euratom-traktaten i henhold til denne traktats artikel 106A, hvorunder Gonzalo de Mendoza Asensi principalt har nedlagt påstand om annullation af den af udvælgelseskomitéen for den almindelige udvælgelsesprøve EPSO/AD/177/10 trufne afgørelse om ikke at opføre sagsøgerens navn på reservelisten for den nævnte udvælgelsesprøve.

Udfald:      Rådet for Den Europæiske Union frifindes. Gonzalo de Mendoza Asensi bærer sine egne omkostninger og betaler Europa-Kommissionens omkostninger.

Sammendrag

1.      Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – prøvernes afvikling og indhold – udvælgelseskomitéens skønsbeføjelse – domstolsprøvelse – grænser

(Tjenestemandsvedtægten, bilag III)

2.      Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – udvælgelseskomité – sammensætning – tilstrækkelig stabil til at sikre en sammenhængende bedømmelse af ansøgerne – rækkevidde

(Tjenestemandsvedtægten, art. 27 og bilag III, art. 3)

3.      Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – udvælgelseskomité – sammensætning – tjenestemænd, som er udlånt til Det Europæiske Personaleudvælgelseskontor (EPSO) – lovlig – EPSO’s indflydelse på udvælgelseskomitéens arbejde – foreligger ikke

(Tjenestemandsvedtægten, art. 30 og bilag III, art. 3)

1.      Det påhviler udvælgelseskomitéen at påse, at princippet om ligebehandling af ansøgerne strengt overholdes under afholdelsen af en udvælgelsesprøve. Selv om udvælgelseskomitéen råder over en vid skønsbeføjelse med hensyn til de nærmere omstændigheder og det præcise indhold af prøverne, påhviler det ikke desto mindre Unionens retsinstanser i nødvendigt omfang at udøve sin kontrol for at sikre, at ansøgerne behandles lige, og at udvælgelseskomitéens valg mellem disse foretages på et objektivt grundlag.

Det påhviler i denne henseende endvidere ansættelsesmyndigheden, i kraft af dennes egenskab af tilrettelægger af udvælgelsesprøven, samt udvælgelseskomitéen at sikre, at alle ansøgere til den samme udvælgelsesprøve for så vidt angår de skriftlige prøver aflægger den samme prøve under de samme betingelser. Det tilkommer således udvælgelseskomitéen at sikre, at prøverne i det væsentlige har samme sværhedsgrad for alle ansøgere.

Enhver prøve indebærer imidlertid generelt og nødvendigvis en risiko for forskelsbehandling, henset til det i sagens natur begrænsede antal spørgsmål, der kan stilles under en prøve med hensyn til et bestemt emne. Det er derfor blevet fastslået, at en tilsidesættelse af ligebehandlingsprincippet kun kan foreligge, når udvælgelseskomitéen ved valget af prøver ikke har begrænset den risiko for ulige chancer, der generelt er forbundet med enhver prøve.

Når der henses til de forpligtelser, der påhviler en udvælgelseskomité, skal en afgørelse om ikke at opføre en ansøger på en reserveliste følgelig annulleres, såfremt det viser sig, at udvælgelsesprøven har været organiseret på en måde, der indebærer en større risiko for forskelsbehandling end den, der er forbundet med enhver udvælgelsesprøve, uden at det kan kræves, at den berørte ansøger skal fremlægge bevis for, at visse ansøgere faktisk har opnået en fordel.

Dette er ikke tilfældet, når prøverne i en udvælgelsesprøven indeholder en casestudy udformet i forskellige opgaveforlæg, der er udfærdiget på denne måde for at sikre, at de har samme sværhedsgrad og indholdsmæssigt er så tilstrækkeligt forskellige, at ansøgerne ikke kan drage fordel af, at de eventuelt har kendskab til et af de andre opgaveforlæg.

(jf. præmis 43-46 og 48)

Henvisning til:

Domstolen: 27. oktober 1976, sag 130/75, Prais mod Rådet, præmis 13

Retten i Første Instans: 12. marts 2008, sag T-100/04, Giannini mod Kommissionen, præmis 132 og 133

Personaleretten: 15. april 2010, sag F-2/07, Matos Martins mod Kommissionen, præmis 171 og den deri nævnte retspraksis

2.      Den forpligtelse til at ansætte tjenestemænd, der opfylder de højeste krav til kvalifikationer, indsats og integritet, der påhviler institutionerne i medfør af vedtægtens artikel 27, indebærer, at ansættelsesmyndigheden og udvælgelseskomitéen under udøvelsen af deres beføjelser skal sikre, at udvælgelsesprøverne afholdes i overensstemmelse med princippet om ligebehandling af ansøgerne og princippet om objektivitet i bedømmelsen. Udvælgelseskomitéen har i denne henseende pligt til at sikre en sammenhængende anvendelse af bedømmelseskriterierne i forhold til alle berørte ansøgere ved bl.a. at sikre, at udvælgelseskomitéen har en stabil sammensætning under hele udvælgelsesprøvens forløb.

Det kan imidlertid ikke udelukkes, at når en suppleant træder i stedet for et ordinært medlem af en udvælgelseskomité, der er blevet forhindret i at deltage i forhold til de prøver, som er aflagt af visse ansøgere, for at gøre det muligt for udvælgelseskomitéen at udføre sit arbejde inden for en rimelig frist, kan udvælgelseskomitéens sammensætning fortsat have den tilstrækkelige stabilitet, såfremt udvælgelseskomitéen foretager den nødvendige koordinering med henblik på at sikre en sammenhængende anvendelse af bedømmelseskriterierne.

I samme retning skal de foranstaltninger, som en udvælgelseskomité træffer med henblik på at opfylde sin forpligtelse til at sikre, at komitéen har en stabil sammensætning, i givet fald vurderes i forhold til de særlige karakteristika for den afholdte ansættelsesprocedure og de praktiske krav, der er forbundet med afholdelsen af udvælgelsesprøven, uden at udvælgelseskomitéen imidlertid kan frigøre sig fra overholdelsen af det grundlæggende princip om at sikre ligebehandling af ansøgerne og objektivitet i valget mellem disse.

Det kan således ikke udelukkes, at det i forhold til afholdelsen af en udvælgelsesprøve og tilrettelæggelsen af udvælgelseskomitéens arbejde er tilstrækkeligt for at sikre, at udvælgelseskomitéens bedømmelse har en sammenlignende karakter, at der opretholdes en vis stabilitet i udvælgelseskomitéens sammensætning under visse af udvælgelsesprøvens faser.

Endvidere skal der tages hensyn til en udvælgelsesordning, hvor en stabil sammensætning af udvælgelseskomitéen kun er sikret i visse afgørende faser af proceduren, men hvor ligebehandlingen af ansøgerne sikres ved anvendelsen af den samme arbejdsmetode og de samme bedømmelseskriterier for vurderingen af ansøgernes præstationer.

(jf. præmis 64, 65, 67-69 og 73)

Henvisning til:

Retten i Første Instans: 25. maj 2000, sag T-173/99, Elkaïm og Mazuel mod Kommissionen, præmis 87; 24. september 2002, sag T-92/01, Girardot mod Kommissionen, præmis 24-26; 19. februar 2004, sag T-19/03, Konstantopoulou mod Domstolen, præmis 43; 5. april 2005, sag T-336/02, Christensen mod Kommissionen, præmis 44; Giannini mod Kommissionen, præmis 208-216

Personaleretten: 29. september 2010, sag F-41/08, Honnefelder mod Kommissionen, præmis 35

3.      Vedtægten indeholder ikke bestemmelser, der forbyder, at udvælgelseskomitéens medlemmer er tjenestemænd, der er udlånt til EPSO med det specifikke formål at varetage funktionen som medlem af en udvælgelseskomité.

Det kan endvidere ikke af den blotte omstændighed, at udvælgelseskomitéens medlemmer er tjenestemænd, der er udlånt til EPSO med det formål at varetage funktionen som medlem af udvælgelseskomitéen i en begrænset periode, udledes, at EPSO gennem disse tjenestemænd har kunnet udøve nogen form for indflydelse på udvælgelseskomitéens arbejde.

(jf. præmis 83 og 84)