Nøgleord
Sammendrag

Nøgleord

1. Den Europæiske Union - politisamarbejde og retligt samarbejde i kriminalsager - protokol om integration af Schengen-reglerne - konventionen om gennemførelse af Schengen-aftalen - princippet ne bis in idem - anvendelsesområde - afgørelse fra anklagemyndigheden, hvorved den endeligt indstiller en straffesag mod en tiltalt, efter at denne har opfyldt visse betingelser - omfattet

(Konventionen om gennemførelse af Schengen-aftalen, art. 54, 55 og 58)

2. Den Europæiske Union - politisamarbejde og retligt samarbejde i kriminalsager - protokol om integration af Schengen-reglerne - konventionen om gennemførelse af Schengen-aftalen - princippet ne bis in idem - anvendelse på afgørelse fra anklagemyndigheden, hvorved den endeligt indstiller en straffesag mod en tiltalt, efter at denne har opfyldt visse betingelser - rækkevidden begrænset til strafforfølgningen under opretholdelse af offerets ret til at tage civile retsskridt

(Konventionen om gennemførelse af Schengen-aftalen, art. 54)

Sammendrag

1. Princippet ne bis in idem, der er opstillet i artikel 54 i konventionen om gennemførelse af Schengen-aftalen, og hvis formål er at undgå, at en person, der udøver sin ret til fri bevægelighed, som følge heraf retsforfølges for de samme strafbare handlinger på flere medlemsstaters område, finder også anvendelse på procedurer med tiltalefrafald, hvorved anklagemyndigheden i en medlemsstat uden medvirken af en retsinstans indstiller en straffesag, der er indledt i den pågældende stat, efter at tiltalte har opfyldt visse betingelser og navnlig har betalt et vist beløb, som anklagemyndigheden har fastsat.

Efter afslutningen af en sådan procedure skal der således over for tiltalte anses at være »afsagt endelig dom«. jf. nævnte artikel 54, og når de betingelser, der er pålagt tiltalte, er overholdt, må den sanktion, som proceduren er forbundet med, anses for »fuldbyrdet« som omhandlet i samme bestemmelse.

Endvidere må retsvirkningerne af en sådan procedure - da artikel 54 ikke udtrykkeligt indeholder bestemmelse om det modsatte - antages at være tilstrækkelige til, at princippet ne bis in idem, der er fastsat i bestemmelsen, kan bringes i anvendelse, selv om proceduren afvikles uden medvirken af en retsinstans, og den afgørelse, der træffes som afslutning på proceduren, ikke formelt har form af en dom.

I øvrigt gør ingen bestemmelse i afsnit VI i traktaten om Den Europæiske Union, der omhandler politisamarbejde og retligt samarbejde i kriminalsager, og heller ingen bestemmelse i Schengen-aftalen eller i gennemførelseskonventionen til den en anvendelse af gennemførelseskonventionens artikel 54 betinget af, at der er sket en harmonisering eller i det mindste en tilnærmelse af bestemmelserne om tiltalefrafald i medlemsstaternes straffelovgivninger.

Endelig indebærer princippet ne bis in idem, uanset efter hvilke regler sanktionen er pålagt, nødvendigvis, at der består en gensidig tillid mellem medlemsstaterne i deres respektive strafferetsplejeordninger, og at hver enkelt medlemsstat accepterer en anvendelse af strafferetlige bestemmelser, der er i kraft i de øvrige medlemsstater, uanset om en anvendelse af medlemsstatens egen retsorden måtte føre til en anden løsning.

( jf. præmis 27-33 og domskonkl. )

2. Princippet ne bis in idem, således som det er opstillet i artikel 54 i konventionen om gennemførelse af Schengen-aftalen, har alene til formål at undgå, at en person, over for hvem der er afsagt endelig dom i én medlemsstat, retsforfølges på ny for de samme strafbare handlinger i en anden medlemsstat. Når det nævnte princip anvendes på en afgørelse, hvorved strafforfølgning endeligt indstilles i en medlemsstat, og som træffes uden medvirken af en retsinstans og ikke formelt har form af en dom, er det ikke til hinder for, at et offer eller enhver anden, der lider skade som følge af tiltaltes adfærd, kan anlægge eller fortsætte et civilt søgsmål med henblik på at kræve erstatning for det tab, den pågældende har lidt.

( jf. præmis 47 )