Nøgleord
Sammendrag

Nøgleord

1. EF-varemærker - definition på og erhvervelse af et EF-varemærke - absolutte registreringshindringer - varemærker, som udelukkende består af tegn eller angivelser, der kan tjene til at betegne en vares egenskaber - formål - behov for at holde et tegn til rådighed - undersøgelsens omfang

[Rådets forordning nr. 40/94, art. 7, stk. 1, litra c)]

2. EF-varemærker - definition på og erhvervelse af et EF-varemærke - ansøgning om registrering af et tegn for alle tjenesteydelser, der henhører under samme gruppe - vurdering af, om tegnet er beskrivende med hensyn til alle tjenesteydelserne

[Rådets forordning nr. 40/94, art. 7, stk. 1, litra c)]

3. EF-varemærker - definition på og erhvervelse af et EF-varemærke - absolutte registreringshindringer - varemærker, som udelukkende består af tegn eller angivelser, der kan tjene til at betegne en vares egenskaber - varemærker, som mangler fornødent særpræg - ordkombinationen »TELE AID«

[Rådets forordning nr. 40/94, art. 7, stk. 1, litra b) og c), og art. 7, stk. 2]

4. EF-varemærker - definition på og erhvervelse af et EF-varemærke - absolutte registreringshindringer - varemærke, som udelukkende består af tegn eller angivelser, der kan tjene til at betegne en vares egenskaber - vurdering af, om et tegn er beskrivende - kun hensyntagen til de varer og/eller tjenesteydelser, der er nævnt i registreringsansøgningen

[Rådets forordning nr. 40/94, art. 7, stk. 1, litra c)]

Sammendrag

1. Artikel 7, stk. 1, litra c), i forordning nr. 40/94 om EF-varemærker, som er til hinder for, at tegn eller angivelser, der er nævnt i denne bestemmelse, forbeholdes en enkelt virksomhed på grund af deres registrering som varemærke, forfølger et mål af almen interesse, som kræver, at sådanne tegn eller angivelser frit kan anvendes af alle. Anvendelsen af bestemmelsen afhænger ikke af, at der består et konkret, aktuelt eller tungtvejende behov for at holde et tegn til rådighed, hvilket betyder, at det på grundlag af det pågældende tegns bestemte betydning alene skal undersøges, om der fra den tilsigtede omsætningskreds' synsvinkel er en tilstrækkelig konkret og direkte forbindelse mellem tegnet og de varer eller tjenesteydelser, som registreringsansøgningen vedrører.

( jf. præmis 24, 27 og 28 )

2. Når der ansøges om registrering af et tegn som EF-varemærke for samtlige tjenesteydelser inden for en gruppe af tjenesteydelser uden at skelne mellem dem, og når dette tegn ikke er beskrivende for alle de tjenesteydelser, der er omfattet af denne gruppe, finder registreringshindringen i artikel 7, stk. 1, litra c), i forordning nr. 40/94 ikke desto mindre anvendelse på dette tegn for hele den pågældende gruppe.

( jf. præmis 34 )

3. I henhold til artikel 7, stk. 1, litra c), i forordning nr. 40/94 om EF-varemærker er »varemærker, som udelukkende består af tegn eller angivelser, der i omsætningen kan tjene til at betegne varens eller tjenesteydelsens art, beskaffenhed [...], anvendelse [...] eller andre egenskaber ved disse«, udelukket fra registrering. Herudover bestemmer artikel 7, stk. 2, i forordning nr. 40/92, at »[s]tk. 1 finder anvendelse, selv om registreringshindringerne kun er til stede i en del af Fællesskabet«.

Hvad i den henseende angår ansøgningen om registrering af ordkombinationen TELE AID for »reparationsvirksomhed for motorkøretøjer; vejhjælp«, »indsatsledelse og koordinering af uhelds- og redningsaktioner«, »bugseringsvirksomhed, redningstjenester« og »virksomhed i form af computercentraler til lokalisering og positionsbestemmelse af køretøjer« kan ordkombinationen, set i sin helhed, tjene til at betegne både arten og beskaffenheden af disse ydelser, idet de udgør særlige former for hjælp. Det forhold, at hjælpen ydes på afstand, må desuden anses for at være en del af disse tjenesteydelsers beskaffenhed, der kan få betydning for det valg, der træffes af den tilsigtede omsætningskreds, og som derfor udgør en væsentlig egenskab. Fra den tilsigtede omsætningskreds' synsvinkel er der følgelig en tilstrækkelig direkte og konkret forbindelse mellem ordkombinationen TELE AID og de nævnte tjenesteydelser til, at den er omfattet af det forbud, der er fastsat ved de ovennævnte bestemmelser.

Med hensyn til ansøgningen om registrering af samme ordkombination for »automatiske alarmeringssystemer« falder disse varers anvendelse til dels sammen med varernes beskrivelse, idet den udtrykkeligt henviser til alarmering, og varer, der gør det muligt at foretage alarmopkald, kan tjene til at tilkalde hjælpetjenester på afstand. I dette omfang udgør hjælp på afstand disse varers anvendelse, og der er fra den tilsigtede omsætningskreds' synsvinkel følgelig en tilstrækkelig direkte og konkret forbindelse mellem ordkombinationen TELE AID og disse varer til, at den også er omfattet af det omhandlede forbud.

Med hensyn til ansøgningen om registrering af samme ordkombination for »elektriske og elektroniske apparater til transmission af tale og data; stationære og mobile sende-, transmissions-, relæ- og modtageapparater; databehandlingsudstyr og dele hertil; navigationsudstyr« samt for tjenesteydelserne »drift af et kommunikationsnet« og »indsamling, lagring, behandling og udlæsning af informationer« er det derimod ikke bevist, at ordkombinationen kan tjene til at betegne anvendelsen. Selv hvis hjælp på afstand kræver eller omfatter anvendelsen af disse varer og tjenesteydelser, udgør den højst et af mange anvendelsesområder, men ikke en teknisk funktion, hvilket ikke er tilstrækkeligt til, at det kan fastslås, at der fra den tilsigtede omsætningskreds' synsvinkel foreligger en tilstrækkelig direkte og konkret forbindelse mellem ordkombinationen TELE AID og de omhandlede varer og tjenesteydelser. Det er endvidere ikke bevist, at ordkombinationen TELE AID med hensyn til de samme varer og tjenesteydelser mangler fornødent særpræg i den forstand, hvori udtrykket er anvendt i artikel 7, stk. 1, litra b), i forordning nr. 40/94.

( jf. præmis 33, 35, 39 og 55 )

4. Spørgsmålet om, hvorvidt et tegn er beskrivende i henhold til artikel 7, stk. 1, litra c), i forordning nr. 40/94 om EF-varemærker, skal vurderes individuelt i forhold til hver af de varer og/eller tjenesteydelser, der er nævnt i registreringsansøgningen. Ved vurderingen af, om et tegn er beskrivende for en afgrænset gruppe af varer eller tjenesteydelser, har det ingen betydning, om den pågældende varemærkeansøger planlægger at indføre eller har indført et vist markedsføringskoncept, der - ud over disse varer og/eller tjenesteydelser - omfatter varer og/eller tjenesteydelser, som henhører under andre grupper. For det første er det forhold, at der foreligger et markedsføringskoncept, en ydre faktor, der ikke påvirker de rettigheder, der er gives ved EF-varemærket, og for det andet er det alene op til den pågældende virksomhed at vælge et markedsføringskoncept, og konceptet kan ændres efter, at tegnet er registreret som EF-varemærke. Det kan således ikke have nogen som helst indflydelse på vurderingen af, om tegnet kan registreres.

( jf. præmis 42 )