RETTENS DOM (Første Afdeling)
7. februar 2001
Sag T-118/99
Beatrice Bonaiti Brighina
mod
Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber
»Tjenestemænd — udvælgelsesprøve — regler om anvendelse af sprog — formaliteten — afslag på adgang til de mundtlige prøver — aktindsigt«
Fuldstændig gengivelse på italiensk II-97
Angående:
En principal påstand om annullation af udvælgelseskomiteens afgørelse om i udvælgelsesprøve KOM/B/18/96 ikke at give sagsøgeren adgang til de mundtlige prøver og om annullation af den liste, der var opstillet efter bedømmelsen af de skriftlige prøver, og af den endelige liste over ansøgere, der havde bestået udvælgelsesprøven, såvel som af den efterfølgende udnævnelse af disse.
Udfald:
Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber frifindes. Hver part bærer sine egne omkostninger.
Sammendrag
Tjenestemænd – søgsmål – frister – begyndelsestidspunkt – meddelelse – begreb – afvisning af klage meddelt til en tjenestemand på et sprog, der hverken er dennes modersmål eller det i klagen anvendte – adgang til oversættelse – datoen for meddelelsen af oversættelsen – bevisbyrden for meddelelsen
(Tjenestemandsvedtægten, art. 91, stk. 3)
Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – udvælgelse på grundlag af prøver – adgang til den mundtlige prøve underlagt visse betingelser – berettiget
(Tjenestemandsvedtægten, bilag III, art. 5, stk. 2)
Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – udvælgelseskomite – opstilling af listen over egnede ansøgere – antal ansøgere, der skal opføres – intern udvælgelsesprøve
[Tjenestemandsvedtægten, art. 28, litra d), og art. 30; bilag III, art. 5, stk. 5]
Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – udvælgelseskomite – den fortrolige karakter af udvælgelseskomiteens arbejde – rækkevidde
(Tjenestemandsvedtægten, bilag III, art. 6; Kommissionens afgørelse 94/90)
Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – udvælgelseskomité – afslag på ansøgning – begrundelsespligt – overholdelse af den fortrolige karakter af udvælgelses-komitéens arbejde
(Tjenestemandsvedtægten, art. 25; bilag III, art. 6)
Institutionernes afgørelser – gyldighedsformodning – anfægtelse – Fællesskabets retsinstansers adgang til at foranstalte bevisoptagelse – betingelser
(Art. 249 EF)
Meddelelsen af en afgørelse skal gøre det muligt for den pågældende at få behørigt kendskab til afgørelsen og til administrationens begrundelse for denne.
Meddelelsen af et afslag på en klage på et sprog, der hverken er tjenestemandens modersmål eller det sprog, som klagen er skrevet på, er lovlig på betingelse af, at den pågældende kan få behørigt kendskab hertil. Hvis derimod adressaten for afgørelsen finder, at han ikke er i stand til at forstå den, kan han anmode institutionen om, at den med den fornødne omhu fremkommer med en oversættelse enten til det sprog, der er klaget på, eller til hans modersmål.
I det tilfælde, hvor en sådan anmodning indgives uden ugrundet ophold, begynder søgsmålsfristen først at løbe fra den dato, hvor denne oversættelse meddeles den pågældende tjenestemand, medmindre institutionen, uden at der er nogen tvivl herom, kan godtgøre, at tjenestemanden har kunnet få behørigt kendskab til både konklusionen og afgørelsens begrundelse for at afvise hans klage på det sprog, der blev anvendt ved den første meddelelse. Det tilkommer i den forbindelse den part, der gør gældende, at et søgsmål er anlagt for sent i forhold til søgsmålsfristen i vedtægtens artikel 91, at føre bevis for, hvornår afslaget på klagen blev meddelt.
(jf. præmis 16-19)
Henvisning til: Domstolen, 15. juni 1976, sag 5/76, Jänsen mod Kommissionen, Sml. s. 1027, præmis 10; Retten, 9. juni 1994, sag T-94/92.X mod Kommissionen, Sml. Pers. I-A, s. 149, og II, s. 481, præmis 24; Retten, 9. november 1999, sag T-102/98, Papadeas mod Regionsudvalget, Sml. Pers. I-A, s. 211, og II, s. 1091, præmis 31; Retten, 23. marts 2000, sag T-197/98, Rudolph mod Kommissionen, Sml. Pers. I-A, s. 55, og II, s. 241, præmis 43, 44 og 45.
Inden for rammerne af en udvælgelse på grundlag af prøver er udvælgelses-komitéen berettiget til ved udøvelsen af sine vide skønsbeføjelser med henblik på fastlæggelsen af adgangsbetingelserne at forudsætte, at kun de ansøgere, der har opfyldt visse betingelser ved afslutningen af den skriftlige prøve, vil blive givet adgang til den mundtlige prøve, og dermed foretage en progressiv nedsættelse af det antal ansøgere, der vil blive givet adgang til de senere stadier i en udvælgelsesprøve.
(jf. præmis 29)
Henvisning til: Retten, 3. marts 1993, sag T-44/92, Delloye m.fl. mod Kommissionen, Sml. II, s. 221, præmis 22.
Der foreligger hverken tilsidesættelse af artikel 5, stk. 5, i bilag III til vedtægten eller af dens artikel 28, litra b), som følge af, at det i en meddelelse om udvælgelsesprøve præciseres, at der kun skal optages et bestemt antal ansøgere på listen over egnede ansøgere, eller som følge af, at udvælgelseskomiteen, som den er forpligtet til, efterlever dette krav. Angivelsen om, at antallet af de på denne liste opførte ansøgere så vidt muligt skal være mindst dobbelt så stort som antallet af de stillinger, der skal besættes, udgør kun en almindelig henstilling til udvælgelses-komitéen, der under ingen omstændigheder kan gå forud for de udtrykkelige formuleringer i meddelelsen om udvælgelsesprøven.
Selv om ansættelsesmyndigheden ifølge vedtægtens artikel 30 udvælger de ansøgere, som skal besætte de ledige stillinger, fra den egnethedsliste, der opstilles på grundlag af udvælgelsesprøven, betyder dette ikke, at denne liste nødvendigvis skal indeholde et antal beståede ansøgere, der overstiger antallet af ledige stillinger. Dette betyder blot, at ansættelsesmyndigheden, inden for rammerne af det vide skøn, den har i forbindelse med den sammenlignende bedømmelse af de på listen opstillede ansøgeres kvalifikationer, vælger den ansøger blandt de på listen opførte, der er bedst egnet til den bestemte ledige stilling.
Under alle omstændigheder, selv om det er ønskeligt, at ansættelsesmyndigheden har valgfrihed i tilfælde af en udvælgelsesprøve, hvis formål er at opstille en egnetheds-liste til besættelse af stillinger, der bliver ledige i fremtiden, er der derimod ikke grund til at forpligte ansættelsesmyndigheden til at opstille en liste, der omfatter flere navne end det antal stillinger, der skal besættes, i tilfælde af en intern udvælgelsesprøve, hvis eneste formål er at udvælge et på forhånd fastsat antal tjenestemænd i lønklasse C, der vil blive forfremmet til lønklasse B. I en sådan sammenhæng vil udøvelsen af et valg på grundlag af en reserveliste således vise sig at være unødvendigt, endog uhensigtsmæssigt.
(jf. præmis 30, 34 og 35)
Henvisning til: Domstolen, 26. oktober 1978, sag 122/77, Agneessens m.fl. mod Kommissionen, Sml. s. 2085, præmis 22; Retten, 19. september 1996, sag T-158/94, Brunagel mod Parlamentet, Sml. Pers. I-A, s. 383, og II, s. 1131, præmis 69; Retten, 17. december 1997, sag T-166/95, Karagiazopouloumod Kommissionen, Sml. Pers. I-A, s. 397, og II, s. 1065, præmis 55.
Princippet om den fortrolige karakter af udvælgelseskomiteens arbejde er begrundet i tvingende offentlige hensyn. Dette princip er blevet indført med henblik på at sikre udvælgelseskomiteernes uafhængighed og objektiviteten i deres arbejde ved at beskytte dem mod enhver udefra kommende indblanding eller pression, det være sig fra fællesskabsmyndigheden selv, fra de pågældende ansøgere eller fra tredjepart.
Under disse omstændigheder må det antages, at bestemmelserne i adfærdskodeksen for aktindsigt i Rådets og Kommissionens dokumenter, der fastsætter princippet om, at offentligheden skal have størst mulig adgang til Kommissionens dokumenter, og artikel 1 i afgørelse 94/90 om aktindsigt i Kommissionens dokumenter, der anvender princippet for så vidt angår Kommissionen, ikke kan gå forud for den i artikel 6 i bilag III til vedtægten fastsatte regel om fortrolighed for udvælgelseskomiteens arbejde. I henhold til princippet om retsreglernes trinfølge kan hverken adfærdskodeksen eller afgørelse 94/90 ændre virkningerne af en bestemmelse i vedtægten, når deres vedtagelse ikke har fulgt den procedure for ændring af vedtægtens bestemmelser, der er fastsat i artikel 24, stk. 1, andet afsnit, i traktaten om oprettelse af et fælles Råd og en fælles Kommission og i selve vedtægtens artikel 10. I øvrigt er de ovennævnte betragtninger til hinder for, at fortroligheden bliver hævet, efter at udvælgelseskomiteen har afsluttet sit arbejde.
(jf. præmis 46 og 47)
Henvisning til: Domstolen, 28. februar 1980, sag 89/79, Bonu mod Rådet, Sml. s. 553, præmis 5; Retten, 14. december 1995, sag T-285/94, Pfloeschner mod Kommissionen, Sml. II, s. 3029, præmis 51; Domstolen, 4. juli 1996, sag C-254/95 P, Parlamentet mod Innamorati, Sml. I, s. 3423, præmis 24.
Når henses til den fortrolighed, som udvælgelseskomiteens arbejde bør være forbundet med i henhold til artikel 6 i bilag III til vedtægten, udgør en meddelelse om de karakterer, der er opnået for de enkelte prøver, en tilstrækkelig begrundelse for komitéens afgørelse om at udelukke en ansøger efter en eller flere prøver, idet den trufne afgørelse på dette stadium er udtryk for en sammenlignede undersøgelse af ansøgernes fortjenester.
(jf. præmis 48)
Henvisning til: Parlamentet mod Innamorati, præmis 26-31; Retten, 29. januar 1998, sag T-157/96, Affatato mod Kommissionen, Sml. Pers. I-A, s. 41, og II, s. 97, præmis 33, 34 og 35.
Såfremt der på ingen måde er skabt tvivl om gyldigheden af en beslutning, er den omfattet af den gyldighedsformodning, der gælder for fællesskabsretsakter. Hvis sagsøgerne således ikke har fremlagt det mindste indicium, der kan drage denne formodning i tvivl, tilkommer det ikke Fællesskabernes retsinstanser at foranstalte bevisoptagelse, der har til formål at afdække eventuelle mangler, som en afgørelse er behæftet med.
(jf. præmis 51)
Henvisning til: Domstolen, 28. april 1966, sag 51/65, ILFO mod Den Høje Myndighed, org.ref. : Rec.s. 125, på s. 139; Retten, 27. oktober 1994, sag T-34/92, Fiatagri og New Holland Ford mod Kommissionen, Sml. II, s. 905, præmis 27; Retten, 22. oktober 1996, sag T-266/94, Skibsværftsforeningen m.fl. mod Kommissionen, Sml. II, s. 1399, præmis 200; generaladvokat Tesauro's forslag til afgørelse vedrørende Domstolen, 16. september 1997, sag C-362/95 P, DIY m.fl. mod Rådet og Kommissionen, Sml. I, s. 4775, på s. 4777, punkt 26.