61990B0045

KENDELSE AFSAGT AF PRAESIDENTEN FOR RETTEN I FOERSTE INSTANS DEN 23. NOVEMBER 1990. - ALICIA SPEYBROUCK MOD EUROPA-PARLAMENTET. - TJENESTEMAEND - UDSAETTELSE AF GENNEMFOERELSEN AF EN AFGOERELSE. - SAG T-45/90 R.

Samling af Afgørelser 1990 side II-00705


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse

Nøgleord


++++

Saerlige rettergangsformer - udsaettelse af gennemfoerelse - foreloebige forholdsregler - betingelser - alvorlig og uoprettelig skade - oekonomisk skade - afvejning af samtlige interesser i sagen

( EOEF-Traktaten, art . 185 og 186; procesreglementet, art . 83, stk . 2 )

Sammendrag


En rent oekonomisk skade kan ved begaeringer om foreloebige forholdsregler i princippet ikke anses for uoprettelig eller vanskeligt afhjaelpelig, da en saadan skade begrebsmaessigt kan vaere genstand for en senere erstatning .

Det maa imidlertid ved paakendelsen af begaeringer om foreloebige forholdsregler i hvert enkelt tilfaelde vurderes, om det - saafremt de afgoerelser, hvis gennemfoerelse er begaeret udsat, straks gennemfoeres - for sagsoegeren vil medfoere risiko for skade, der ikke vil kunne afhjaelpes, selv om de annulleres under behandlingen af sagens realitet .

Retten maa ligeledes afveje parternes respektive interesser og herunder undersoege, om det er noedvendigt at ivaerksaette foreloebige forholdsregler for at undgaa, at sagsoegeren lider en alvorlig og uoprettelig skade .

Dommens præmisser


Sagsfremstilling

1 Sagsoegeren har ved staevning, indgivet til Justitskontoret for De Europaeiske Faellesskabers Ret i Foerste Instans den 16 . oktober 1990, anlagt sag med paastand om annullation af den afgoerelse, som generalsekretaeren for De Europaeiske Hoejrepartiers Gruppe ( herefter benaevnt "gruppen "), Jean-Marc Brissaud, traf den 31 . maj 1990, og hvorved sagsoegerens ansaettelseskontrakt blev bragt til ophoer med virkning fra 30 . juni 1990, og af den afgoerelse, som gruppeformanden, Jean-Marie Le Pen, traf den 12 . juli 1990, hvorved han bekraeftede opsigelsen af sagsoegerens ansaettelseskontrakt og underrettede hende om, at opsigelsesvarslet udloeb den 11 . oktober 1990 .

2 Sagsoegeren har ved et saerskilt dokument, indgaaet til Rettens Justitskontor samme dag, i medfoer af EOEF-Traktatens artikel 186 og artikel 83 i Domstolens procesreglement fremsat begaering om, at gennemfoerelsen af de anfoerte afgoerelser udsaettes .

3 Europa-Parlamentet har fremsat sine bemaerkninger den 25 . oktober 1990 . Parterne har fremsat deres mundtlige bemaerkninger den 12 . november 1990 .

4 Foer det undersoeges, om begaeringen om foreloebige forholdsregler skal tages til foelge, skal der kort redegoeres for de faktiske forhold, der ligger til grund for sagens realitet .

5 Sagsoegeren blev af Europa-Parlamentet ( herefter benaevnt "Parlamentet ") ansat som midlertidigt ansat i loenklasse A 3 og blev med virkning fra 1 . januar 1990 stillet til raadighed for gruppen paa ubestemt tid . Ifoelge ansaettelseskontrakten var der fastsat en proevetid paa seks maaneder og et gensidigt opsigelsesvarsel paa tre maaneder .

6 Udtalelsen om sagsoegerens egnethed til varetagelse af de med hendes stilling forbundne opgaver samt om hendes tjenstlige indsats og adfaerd i henhold til artikel 14, stk . 3, i ansaettelsesvilkaarene for de oevrige ansatte ( 1 ) ( herefter benaevnt "ansaettelsesvilkaarene ") blev udfaerdiget den 3 . maj 1990 og underskrevet af Brissaud den 18 . maj 1990 . Udtalelsen indeholdt paategningen "proevetiden forloebet tilfredsstillende", og som samlet vurdering anfoertes "egnet" og "godt kendskab til Europa-Parlamentets arbejde ".

7 Brissaud meddelte ved skrivelse af 31 . maj 1990 sagsoegeren, at "trods den tilfredsstillende udtalelse ... har vor gruppeformand, Jean-Marie Le Pen, besluttet ikke at forlaenge Deres ansaettelsesforhold efter proevetidens udloeb ... Deres opsigelsesvarsel paa en maaned regnes fra den 1 . juni 1990 ".

8 Sagsoegeren indbragte ved skrivelse af 6 . juni 1990 for Parlamentets generaldirektoer for Personale, Budget og OEkonomi, G . Van den Berge, en klage i henhold til artikel 90, stk . 2, i vedtaegten for tjenestemaend i De Europaeiske Faellesskaber ( herefter benaevnt "vedtaegten ") over den afgoerelse om afskedigelse, der var blevet meddelt hende .

9 Sagsoegeren meddelte ved skrivelser af 18 . og 25 . juni 1990 Van den Berge, hhv . Brissaud, at hun den 18 . juni til Parlamentets raadgivende laege havde indgivet en laegeerklaering, hvoraf fremgik, at hun havde vaeret gravid fra ca . 15 . maj 1990 . Brissaud meddelte ved skrivelse af 26 . juni 1990 sagsoegeren, at gruppebestyrelsen "af tungtvejende grunde" havde bekraeftet afgoerelsen om ikke at forlaenge hendes ansaettelsesforhold .

10 Gruppeformanden, Le Pen, bekraeftede ved skrivelse af 12 . juli 1990 til sagsoegeren, at gruppen i overensstemmelse med de instruktioner, han havde givet generalsekretaeren, havde besluttet at bringe hendes kontrakt til ophoer . Endvidere meddelte han paa grund af den strid, der havde vaeret om fratraedelsestidspunktet, at opsigelsesvarslet udloeb den 11 . oktober 1990 .

11 Sagsoegeren indgav ved skrivelse af 24 . juli 1990 til Van den Berge en ny klage i henhold til vedtaegtens artikel 90, stk . 2, over den afgoerelse, der var indeholdt i gruppeformandens skrivelse af 12 . juli 1990 .

12 Da klagen af 6 . juni 1990 ikke blev besvaret inden fire maaneder efter dens fremsaettelse, maa den anses for stiltiende afvist . Da fristen for besvarelse af klagen af 24 . juli 1990 endnu ikke er udloebet, maa Rettens behandling af sagens realitet i henhold til vedtaegtens artikel 91, stk . 4, udsaettes, indtil der foreligger en udtrykkelig eller stiltiende afvisning af klagen .

Retlige bemaerkninger

13 Det fremgaar af artikel 83, stk . 2, i Domstolens procesreglement, der finder tilsvarende anvendelse paa Retten i henhold til artikel 11, stk . 3, i Raadets afgoerelse om oprettelse af De Europaeiske Faellesskabers Ret i Foerste Instans, at sagsoegeren skal angive de omstaendigheder, der medfoerer uopsaettelighed, og de faktiske og retlige grunde til, at den begaerede foreloebige forholdsregel umiddelbart forekommer berettiget .

14 Sagsoegeren har med hensyn til uopsaettelighed gjort gaeldende, at hun er ugift, og at hun ikke har modtaget noget vederlag siden den 11 . oktober 1990 . Hendes situation er endnu mere alvorlig, fordi hun er gravid og saaledes inden for kort tid ikke kun skal soerge for daekning af omkostninger til sit eget underhold, men ogsaa for omkostninger til daekning af barnets underhold og opdragelse, og paa grund af graviditeten ikke kan finde anden beskaeftigelse .

15 Sagsoegeren har - med hensyn til grundene til, at den begaerede foreloebige forholdsregel umiddelbart forekommer berettiget - i foerste raekke henvist til, at afgoerelsen om afskedigelse af 31 . maj 1990 klart er behaeftet med fejl, idet den - ud over at den ikke blev meddelt af den kompetente ansaettelsesmyndighed - er i strid med ansaettelsesvilkaarenes artikel 14, stk . 3 og 4, og det opsigelsesvarsel paa tre maaneder, der foelger af kontrakten, ikke er blevet iagttaget .

16 Sagsoegeren har i anden raekke anfoert, at afgoerelsen af 12 . juli 1990 er i strid med de almindelige retsprincipper paa arbejdsrettens omraade, der saavel er anerkendt internationalt som af medlemsstaterne, idet den er truffet paa et tidspunkt, da sagsoegeren var gravid, og ansaettelsesmyndigheden var orienteret om graviditeten . Hun har endelig anfoert, at den anden afgoerelse er i strid med ansaettelsesvilkaarenes artikel 47, stk . 2, idet opsigelsesvarslet er beregnet forkert, og afgoerelsen er behaeftet med en sagsbehandlingsfejl, idet Personaleudvalget ikke er blevet hoert .

17 Parlamentet har nedlagt paastand om, at begaeringen om foreloebige forholdsregler ikke tages til foelge . Parlamentet har gjort gaeldende, at uopsaetteligehedsbetingelsen i det foreliggende tilfaelde ikke er opfyldt, idet sagsoegerens problem hovedsagelig er af oekonomisk karakter . Efter sagsoegtes opfattelse vil sagsoegeren - hvis hun faar medhold i sine realitetspaastande - med tilbagevirkende kraft blive genindsat i sine rettigheder, og hun vil saaledes faa udbetalt vederlag for den periode, hvor sagen har verseret . Sagsoegeren kan derfor anmode om et banklaan til daekning af sit underhold, indtil der afsiges dom vedroerende realiteten .

18 Parlamentet har videre anfoert, at det ikke er sandsynligt, at sagsoegeren faar medhold i sine realitetspaastande, bl.a . under hensyn til, dels at det efter ansaettelsesvilkaarenes artikel 47 sammenholdt med vedtaegtens artikel 58 kun er under barselsorloven - der begynder seks uger foer den formodede foedselsdato - at opsigelsesvarslet ikke kan begynde at loebe, dels at der ikke er sammenhaeng mellem sagsoegerens graviditet og de tungtvejende grunde af politisk karakter, der har foert til, at gruppen har opsagt sagsoegeren .

19 Sagsoegtes repraesentant har under retsmoedet fremlagt et dokument med en kortfattet vejledning i udbetaling af arbejdsloeshedsunderstoettelse til midlertidigt ansatte . De regler, der er fastsat i vejledningen - og som ifoelge denne alene skal tjene til oplysning og ikke er retligt bindende for Kommissionen - har vaeret anvendt af sagsoegte siden 1989 . Parlamentets repraesentant har ligeledes gjort opmaerksom paa, at sagsoegeren - samme dag, som hun indgav sin begaering om foreloebige forholdsregler til Retten - indgav en ansoegning til Parlamentet om arbejdsloeshedsunderstoettelse . Han har tilfoejet, at han har faaet oplyst fra Parlamentet, at behandlingen af denne ansoegning er tilendebragt .

Sagsoegerens begrundelse for, at udsaettelsen af gennemfoerelsen af de anfaegtede afgoerelser umiddelbart forekommer berettiget

20 Det bemaerkes for det foerste med hensyn til afgoerelsen af 31 . maj 1990, at der ud fra sagsoegerens anbringender umiddelbart tilsyneladende kan rejses tvivl om afgoerelsens lovlighed . For saa vidt angaar afgoerelsen af 12 . juli 1990, bemaerkes, at ansaettelsesmyndigheden, da den blev truffet, havde kendskab til sagsoegerens graviditet . Sagsoegerens synspunkt, der i det vaesentlige bygger paa principper, der er almindeligt anerkendt i de fleste medlemsstater, med hensyn til beskyttelse af gravide kvinder mod afskedigelse under graviditeten, er velunderbygget, og det kan derfor ikke antages at vaere uden betydning .

21 Det maa herefter - uden at der paa nogen maade tages stilling til, om de anfaegtede afgoerelser er lovlige - fastslaas, at de faktiske og retlige grunde, som sagsoegeren har paaberaabt sig, ikke kan anses for aabenbart ubegrundede, saaledes at begaeringen om foreloebige forholdsregler ikke af denne grund kan afvises .

22 Det maa derfor undersoeges, om det vil medfoere en alvorlig og uoprettelig skade for sagsoegeren, at de anfaegtede afgoerelser opretholdes, indtil Retten afsiger dom vedroerende sagens realitet .

Betingelsen om uopsaettelighed og om alvorlig og uoprettelig skade

23 Som Domstolen har fastslaaet flere gange ( jf . senest kendelse af 3 . juli 1984, praemis 4, De Compte mod Parlamentet, sag 141/84 R, Sml . s . 2575 ), kan "et rent oekonomisk tab ... i princippet ikke anses for uopretteligt eller selv vanskeligt afhjaelpeligt, da et saadant tab begrebsmaessigt kan vaere genstand for en senere oekonomisk erstatning ...".

24 Det maa imidlertid ved paakendelsen af begaeringer om foreloebige forholdsregler i hvert enkelt tilfaelde vurderes, om det - saafremt de afgoerelser, hvis gennemfoerelse er begaeret udsat, straks gennemfoeres - for sagsoegeren vil medfoere risiko for skade, der ikke vil kunne afhjaelpes, selv om afgoerelserne annulleres under behandlingen af sagens realitet .

25 Ansaettelsesvilkaarenes artikel 28a fastlaegger betingelserne for, at tidligere midlertidigt ansatte, som efter at vaere ophoert med at arbejde i en af De Europaeiske Faellesskabers institutioner er uden beskaeftigelse, kan faa udbetalt en maanedlig arbejdsloeshedsunderstoettelse i en periode paa 24 maaneder fra tjenestens ophoer . Efter bestemmelsens stk . 3 udgoer arbejdsloeshedsunderstoettelsen 60% af grundloennen i de foerste tolv maaneder, 45% af grundloennen fra 13.-18 . maaned og 30% af grundloennen fra 19.-24 . maaned, idet de saaledes fastsatte beloeb dog ikke kan vaere mindre end 30 000 BFR eller stoerre end 60 000 BFR .

26 Ifoelge ansaettelsesvilkaarenes artikel 28a, stk . 5, har den tidligere midlertidigt ansatte, som modtager arbejdsloeshedsunderstoettelse, endvidere ret til familietillaeg i henhold til vedtaegtens artikel 67 og paa de i vedtaegtens artikel 72 fastsatte betingelser ret til sygesikring uden erlaeggelse af bidrag .

27 Det foelger heraf, at sagsoegeren fra afskedigelsen og i de foerste tolv maaneder kan faa udbetalt en maanedlig arbejdsloeshedsunderstoettelse paa 60 000 BFR og har ret til sygesikring i henhold til vedtaegtens artikel 72 og, fra barnets foedsel, til husstandstillaeg og boernetilskud for ét barn i henhold til artikel 1, stk . 1, hhv . artikel 2, stk . 1, i bilag VII til vedtaegten .

28 Selv om der er en vaesentlig forskel mellem loennen for en stilling i loenklasse A 3 og den arbejdsloeshedsunderstoettelse, som sagsoegeren kan faa udbetalt, kan dette forhold ikke i sig selv foere til, at sagsoegeren maa anses for at lide alvorlig og uoprettelig skade . Sagsoegeren vil i tiden, indtil der foreligger en afgoerelse vedroerende sagens realitet, med arbejdsloeshedsunderstoettelsen og sygesikringen - samt fra barnets foedsel husstandstillaegget og boernetilskuddet - kunne daekke sine omkostninger, navnlig med hensyn til eget underhold og barnets foedsel .

29 Under disse omstaendigheder kan gennemfoerelsen af de anfaegtede afgoerelser ikke anses for at medfoere en uoprettelig skade, der ikke kan afhjaelpes, selv om afgoerelserne maatte blive annulleret .

30 Det ville paa grund af sagsoegerens situation forholde sig anderledes, hvis hun ikke straks kunne oppebaere de forskellige ydelser, som hun har krav paa . I en saadan situation ville dette medfoere en alvorlig og vanskeligt oprettelig skade for sagsoegeren, idet hun da ikke raadede over midler til sit underhold, uanset Retten senere maatte give sagsoegeren medhold vedroerende sagens realitet og saaledes genindsaette hende i hendes rettigheder, og dette kunne begrunde en udsaettelse af gennemfoerelsen af de anfaegtede afgoerelser .

31 Selv om sagsoegeren har krav paa arbejdsloeshedsunderstoettelse, og Parlamentets repraesentant under retsmoedet har oplyst, at sagsoegerens ansoegning herom er faerdigbehandlet af Parlamentet, kan Retten imidlertid ikke paa grundlag af de foreliggende oplysninger med sikkerhed fastslaa, om alle de betingelser, der i henhold til forordning ( EKSF, EOEF, Euratom ) nr . 91/88 ( 2 ) stilles for, at sagsoegeren kan faa arbejdsloeshedsunderstoettelse, er opfyldt .

32 Det fremgaar af ansaettelsesvilkaarenes artikel 28a, stk . 2, og forordning nr . 91/88, at den tidligere midlertidigt ansatte bl.a . skal fremsende en attest fra bopaelsstedets arbejdsformidling, som attesterer, at den paagaeldende er tilmeldt som arbejdssoegende, og at vedkommende har underkastet sig de forpligtelser og den kontrol, der er paalagt i den lovgivning, som arbejdsformidlingen paa den paagaeldendes bopaelssted anvender . Det bemaerkes endvidere, at som det bl.a . fremgaar af artikel 28a, stk . 6, er det Kommissionen - og ikke den institution, hvorunder den tidligere ansatte henhoerte - der skal udbetale beloeb vedroerende arbejdsloeshedsunderstoettelse og familietillaeg paa grundlag af de fuldstaendige oplysninger, der fremgaar af aktmappen .

33 Det maa ikke lades ude af betragtning, at opfyldelsen af disse formaliteter vil kunne medfoere en vaesentlig forsinkelse med udbetalingen af arbejdsloeshedsunderstoettelse .

34 Retten kan i henhold til EOEF-Traktatens artikel 186, sammenholdt med artikel 4 i Raadets afgoerelse af 24 . oktober 1988 foreskrive de noedvendige foreloebige forholdsregler i sager, der er indbragt for den .

35 Det maa paa grundlag af det anfoerte fastslaas, at saa laenge Kommissionen ikke rent faktisk udbetaler arbejdsloeshedsunderstoettelse i henhold til ansaettelsesvilkaarenes artikel 28a til sagsoegeren, er betingelserne for at traeffe bestemmelse om en foreloebig forholdsregel opfyldt .

36 Det ville imidlertid vaere uforholdsmaessigt belastende at udsaette gennemfoerelsen af de anfaegtede afgoerelser og saaledes tilpligte Parlamentet at genindsaette sagsoegeren i hendes rettigheder, indtil sagens realitet er afgjort . Retten maa i stedet afveje parternes respektive interesser, dels for at det undgaas, at sagsoegeren lider alvorlig og uoprettelig skade, dels for at den politiske gruppe ikke bliver forpligtet til at opretholde et ansaettelsesforhold i et tilfaelde, hvor den gensidige tillid, der er en vaesentlig forudsaetning i forholdet mellem en politisk gruppe og dens ansatte, ikke er til stede .

37 Risikoen for en alvorlig og uoprettelig skade kan i denne sag undgaas ved, at Parlamentet tilpligtes at fortsaette med at betale sagsoegeren et vederlag svarende til arbejdsloeshedsunderstoettelsen i henhold til ansaettelsesvilkaarenes artikel 28a - fra barnets foedsel med tillaeg af husstandsstillaeg og boernetilskud for et barn - og indroemmer hende ret til sygesikring paa de i vedtaegtens artikel 72 fastsatte betingelser uden erlaeggelse af bidrag, indtil Kommissionen faktisk udbetaler sagsoegeren arbejdsloeshedsunderstoettelse .

Afgørelse


Af disse grunde

bestemmer

RETTENS PRAESIDENT

foer endelig afgoerelse traeffes :

1 ) Begaeringen om udsaettelse af gennemfoerelsen af afgoerelserne af 31 . maj 1990 og 12 . juli 1990, hvorved den mellem De Europaeiske Hoejrepartiers Gruppe og sagsoegeren indgaaede ansaettelseskontrakt bringes til ophoer, tages ikke til foelge .

2 ) Parlamentet betaler - fra tidspunktet for kontraktens ophoer, og indtil Kommissionen faktisk udbetaler sagsoegeren arbejdsloeshedsunderstoettelse i henhold til ansaettelsesvilkaarenes artikel 28a - sagsoegeren et beloeb svarende til den naevnte maanedlige arbejdsloeshedsunderstoettelse, fra barnets foedsel med tillaeg af familietillaeg i henhold til ansaettelsesvilkaarenes artikel 28a, stk . 5, og indroemmer sagsoegeren ret til sygesikring paa de i vedtaegtens artikel 72 fastsatte betingelser uden erlaeggelse af bidrag .

3 ) Afgoerelsen om sagens omkostninger udsaettes .

Saaledes bestemt i Luxembourg den 23 . november 1990 .