61987O0046

KENDELSE AFSAGT AF DOMSTOLENS PRAESIDENT DEN 26. MARTS 1987. - HOECHST AG MOD KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER. - KONKURRENCE - KOMMISSIONENS KONTROLUNDERSOEGELSER - BOEDER. - SAG 46/87 R.

Samling af Afgørelser 1987 side 01549


Dommens præmisser
Afgørelse

Nøgleord


++++

FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER - UDSAETTELSE AF EN RETSAKTS GENNEMFOERELSE - BETINGELSER - IKKE-PRAEJUDICERENDE FORHOLDSREGLER - INGEN AABENBAR RETSSTRIDIGHED DER I SIG SELV KAN BEGRUNDE EN UDSAETTELSE AF RETSAKTENS GENNEMFOERELSE - ALVORLIGT OG UOPRETTELIGT TAB

( EOEF-TRAKTATEN, ART . 185; PROCESREGLEMENTET, ART . 83, STK . 2 )

Dommens præmisser


1 VED STAEVNING, INDGIVET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR DEN 16 . FEBRUAR 1987, HAR SELSKABET HOECHST AG, ( HEREFTER BENAEVNT "HOECHST "), I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 173, STK . 2, ANLAGT SAG MED PAASTAND OM ANNULLATION

- AF KOMMISSIONENS BESLUTNING AF 15 . JANUAR 1987 OM GENNEMFOERELSE AF EN KONTROLUNDERSOEGELSE I HENHOLD TIL ARTIKEL 14, STK . 3, I FOERSTE FORORDNING OM ANVENDELSE AF BESTEMMELSERNE I EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 85 OG 86, RAADETS FORORDNING NR . 17/62 AF 6 . FEBRUAR 1962 ( EFT 1959-1962, S.*81 );

- OG AF KOMMISSIONENS BESLUTNING AF 3 . FEBRUAR 1987 OM PAALAEGGELSE AF TVANGSBOEDER I HENHOLD TIL ARTIKEL 16 I FORORDNING NR . 17/62 .

2 VED PROCESSKRIFT, INDGIVET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR DEN 18 . FEBRUAR 1987, HAR SAGSOEGEREN I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 185 OG PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 83 FREMSAT BEGAERING, PRINCIPALT MED PAASTAND OM, AT GENNEMFOERELSEN AF DE NAEVNTE KOMMISSIONSBESLUTNINGER AF 15 . JANUAR OG 3 . FEBRUAR 1987 UDSAETTES, INDTIL DOMSTOLEN HAR TRUFFET AFGOERELSE I HOVEDSAGEN .

3 SAGSOEGTE HAR INDGIVET SKRIFTLIGT INDLAEG DEN 9 . MARTS 1987 . PARTERNE HAR AFGIVET MUNDTLIGE INDLAEG DEN 18 . MARTS 1987 .

4 INDEN UNDERSOEGELSEN AF, HVORVIDT DER ER GRUNDLAG FOR AT TAGE BEGAERINGEN OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER TIL FOELGE, FINDES DET HENSIGTSMAESSIGT KORT AT REDEGOERE FOR BAGGRUNDEN FOR SAGEN, HERUNDER NAVNLIG DE FORSKELLIGE FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER, SOM HAR FOERT TIL, AT KOMMISSIONEN HAR TRUFFET DE TO NAEVNTE BESLUTNINGER .

5 KOMMISSIONEN HAR ANFOERT AT VAERE KOMMET I BESIDDELSE AF OPLYSNINGER, DER GAV GRUNDLAG FOR AT ANTAGE, AT DER BESTOD AFTALER ELLER SAMORDNET PRAKSIS MELLEM VISSE PRODUCENTER OG LEVERANDOERER AF PVC OG POLYAETYLEN, HERUNDER PEL . DENNE SAMORDNING, DER IKKE VAR BLEVET ANMELDT TIL KOMMISSIONEN, HAVDE ANGIVELIGT TIL FORMAAL AT FASTSAETTE PRISER OG SALGSMAENGDER ELLER TILSTRAEBTE SALGSMAENGDER FOR DISSE PRODUKTER I EF .

6 KOMMISSIONEN FANDT, AT DE OPLYSNINGER, DEN VAR I BESIDDELSE AF, GAV GRUNDLAG FOR AT ANTAGE, AT SAGSOEGEREN DELTOG ELLER HAVDE DELTAGET I DENNE SAMORDNING, DER, SAAFREMT DEN BEVISES, UDGOER EN ALVORLIG OVERTRAEDELSE AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 85, STK . 1 . KOMMISSIONEN BESLUTTEDE PAA DENNE BAGGRUND AT GENNEMFOERE EN KONTROLUNDERSOEGELSE I HENHOLD TIL ARTIKEL 14, STK . 3, I RAADETS FORORDNING NR . 17/62, HVILKET BLEV FORMALISERET VED BESLUTNINGEN AF 15 . JANUAR 1987 .

7 DEN 20 . JANUAR 1987 OVERGAV TO AF KOMMISSIONEN BEFULDMAEGTIGEDE TJENESTEMAEND, LEDSAGET AF EN MEDARBEJDER FRA BUNDESKARTELLAMT, KOMMISSIONENS BESLUTNING AF 15 . JANUAR 1987 OM EN KONTROLUNDERSOEGELSE I HENHOLD TIL ARTIKEL 14, STK . 3, I FORORDNING NR . 17/62 TIL LEDEREN AF HOECHST' S JURIDISKE AFDELING . MEDARBEJDEREN FRA BUNDESKARTELLAMT OVERGAV SAMTIDIG HERMED EN SKRIFTLIG FULDMAGT VEDROERENDE KONTROLUNDERSOEGELSEN OG EN BEMYNDIGELSE TIL AT GENNEMFOERE DENNE, UDSTEDT DEN 16 . JANUAR 1987 AF PRAESIDENTEN FOR BUNDESKARTELLAMT . HOECHST NAEGTEDE AT UNDERKASTE SIG KONTROLUNDERSOEGELSEN, IDET SELSKABET ANFOERTE, AT BESLUTNINGEN HEROM IKKE OPFYLDTE DE RETLIGE MINDSTEKRAV, SOM ARTIKEL 14, STK . 3, OPSTILLER MED HENSYN TIL INDHOLDET AF EN SAADAN BESLUTNING, OG AT BESLUTNINGEN ENDVIDERE GAV BEMYNDIGELSE TIL EN FORANSTALTNING, SOM BESTEMMELSEN IKKE INDEHOLDER HJEMMEL TIL, NEMLIG EN RANSAGNING UDEN FORUDGAAENDE RETSKENDELSE .

8 DEN 22 . JANUAR 1987 HENVENDTE MEDARBEJDERNE FRA KOMMISSIONEN, LEDSAGET AF REPRAESENTANTER FRA BUNDESKARTELLAMT OG POLITIET, SIG PAA NY TIL SELSKABETS JURIDISKE AFDELING MED HENBLIK PAA AT GENNEMFOERE KONTROLUNDERSOEGELSEN I HENHOLD TIL BESLUTNINGEN AF 15 . JANUAR 1987 . SAAFREMT HOECHST NAEGTEDE AT UNDERKASTE SIG KONTROLUNDERSOEGELSEN, VAR DET PLANLAGT, AT MEDARBEJDERNE FRA BUNDESKARTELLAMT I MEDFOER AF PAR 3 I DEN TYSKE LOV AF 17 . AUGUST 1967 OM GENNEMFOERELSE AF RAADETS FORORDNING NR . 17/62, JFR . NAVNLIG DENNES ARTIKEL 14, STK . 6, SKULLE SKRIDE TIL ANVENDELSE AF TVANG, IDET DE DOG IKKE VED EN RANSAGNING VILLE VAERE BEFOEJET TIL AT BESLAGLAEGGE DOKUMENTER .

9 UNDER HENVISNING TIL DE UNDER GRUND 7 ALLEREDE REFEREREDE SYNSPUNKTER FASTHOLDT HOECHST DEN OPFATTELSE, AT ETHVERT SKRIDT FRA KOMMISSIONENS MEDARBEJDERES SIDE PAA GRUNDLAG AF EN BESLUTNING OM GENNEMFOERELSE AF EN KONTROLUNDERSOEGELSE SOM BESLUTNINGEN AF 15 . JANUAR 1987 VAR ULOVLIGT . SELSKABETS REPRAESENTANTER UDTALTE ENDVIDERE, AT DE IKKE AKTIVT VILLE MODSAETTE SIG KONTROLUNDERSOEGELSEN, MEN AT DE AFVISTE AT MEDVIRKE VED UNDERSOEGELSEN, DA DENNE VAR ULOVLIG . MEDARBEJDERNE FRA KOMMISSIONEN KRAEVEDE FORTSAT EN UBEGRAENSET KONTROLUNDERSOEGELSE, HVILKET POLITIETS REPRAESENTANTER OPFATTEDE SOM ET KRAV OM RANSAGNING, HVOREFTER DE FORLOD STEDET .

10 DEN 29 . JANUAR 1987 FREMSENDTE KOMMISSIONEN EN TELEX TIL HOECHST, HVORI DEN OPFORDREDE SELSKABET TIL INDEN DEN 2 . FEBRUAR 1987 AT MEDDELE, AT DET INDVILGEDE I AT UNDERKASTE SIG DEN OMHANDLEDE KONTROLUNDERSOEGELSE . I MODSAT FALD VILLE KOMMISSIONEN PAALAEGGE SELSKABET TVANGSBOEDER PAA 1*000 ECU FOR HVER DAG, SELSKABET EFTER MEDDELELSEN AF DENNE BESLUTNING UNDLOD AT AFGIVE EN SAADAN ERKLAERING .

11 SOM SVAR PAA DENNE TELEX MEDDELTE HOECHST VED EN SKRIVELSE AF 2 . FEBRUAR 1987, AT SELSKABET FASTHOLDT SIN HIDTIDIGE OPFATTELSE . FOR AT TVINGE HOECHST TIL AT UNDERKASTE SIG KONTROLUNDERSOEGELSEN TRAF KOMMISSIONEN HEREFTER DEN 3 . FEBRUAR 1987 I MEDFOER AF ARTIKEL 16, STK . 1, LITRA D ), I RAADETS FORORDNING NR . 17/62 EN BESLUTNING OM AT PAALAEGGE SELSKABET TVANGSBOEDER SOM OMHANDLET .

12 DET BEMAERKES ENDVIDERE, AT HOECHST I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND DEN 23 . JANUAR 1987 INDGAV EN BEGAERING OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER TIL VERWALTUNGSGERICHT FRANKFURT MED PAASTAND OM, AT DER BLEV NEDLAGT FORBUD MOD ENHVER ULOVLIG RANSAGNING FORETAGET AF MEDARBEJDERE FRA BUNDESKARTELLAMT TIL GENNEMFOERELSE AF KOMMISSIONENS BESLUTNING AF 15 . JANUAR 1987 . SAMME DAG AFSAGDE VERWALTUNGSGERICHT FRANKFURT EN KENDELSE, HVORVED DER BLEV NEDLAGT FORELOEBIGT FORBUD MOD EN GENNEMFOERELSE AF KONTROLUNDERSOEGELSEN PAA GRUNDLAG AF BEMYNDIGELSEN HERTIL FRA BUNDESKARTELLAMT . BUNDESKARTELLAMT INDGAV HEREFTER BEGAERING TIL AMTSGERICHT FRANKFURT OM EN RANSAGNINGSKENDELSE MED HENBLIK PAA AT TVINGE HOECHST TIL AT UNDERKASTE SIG DEN AF KOMMISSIONEN OENSKEDE KONTROLUNDERSOEGELSE . DEN 12 . FEBRUAR 1987 AFSAGDE AMTSGERICHT FRANKFURT KENDELSE, HVOREFTER BEGAERINGEN IKKE BLEV TAGET TIL FOELGE, IDET RETTEN FANDT, AT BEGAERINGEN IKKE INDEHOLDT EN SAA KLAR REDEGOERELSE FOR DE OPLYSNINGER, SOM LAA TIL GRUND FOR KOMMISSIONENS BESLUTNING OM KONTROLUNDERSOEGELSEN, AT RETTEN PAA GRUNDLAG AF BEGAERINGEN KUNNE EFTERPROEVE, OM DER FORELAA EN TILSTRAEKKELIGT BEGRUNDET ALVORLIG MISTANKE OM, AT DER VAR SKET EN OVERTRAEDELSE AF EOEF-TRAKTATENS KONKURRENCERETLIGE BESTEMMELSER .

13 I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 185 HAR INDBRINGELSE AF EN SAG FOR DOMSTOLEN IKKE OPSAETTENDE VIRKNING . SAAFREMT DOMSTOLEN FINDER, AT FORHOLDENE KRAEVER DET, KAN DEN DOG UDSAETTE GENNEMFOERELSEN AF ANFAEGTEDE RETSAKTER .

14 I HENHOLD TIL PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 83, STK . 2, ER DET EN FORUDSAETNING FOR, AT DER KAN TRAEFFES BESLUTNING OM EN FORELOEBIG FORHOLDSREGEL SOM DEN I NAERVAERENDE BEGAERING OMHANDLEDE, AT DET GODTGOERES, AT DER FORELIGGER OMSTAENDIGHEDER, SOM MEDFOERER UOPSAETTELIGHED, OG AT DEN BEGAEREDE FORELOEBIGE FORHOLDSREGEL UMIDDELBART FOREKOMMER BERETTIGET AF FAKTISKE OG RETLIGE GRUNDE .

15 DET FREMGAAR AF DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS, AT SPOERGSMAALET OM, HVORVIDT DER I FORBINDELSE MED EN BEGAERING OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER FORELIGGER UOPSAETTELIGHED I DEN I PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 83, STK . 2, FORUDSATTE BETYDNING, AFHAENGER AF, OM DET MAA ANTAGES AT VAERE NOEDVENDIGT AT FORESKRIVE DEN PAAGAELDENDE FORELOEBIGE FORHOLDSREGEL FOR AT UNDGAA, AT DEN PART, SOM BEGAERER DEN, PAAFOERES ET ALVORLIGT OG UOPRETTELIGT TAB .

16 TIL STOETTE FOR, AT DET MAA ANSES FOR TILSTRAEKKELIGT GODTGJORT, AT EN UDSAETTELSE AF GENNEMFOERELSEN AF KOMMISSIONENS BESLUTNING AF 15 . JANUAR 1987 OM GENNEMFOERELSE AF DEN OMHANDLEDE KONTROLUNDERSOEGELSE UMIDDELBART FOREKOMMER BERETTIGET, HAR SAGSOEGEREN FREMSAT TO ANBRINGENDER, SOM IFOELGE SELSKABET KLART PAAVISER, AT BESLUTNINGEN ER AABENBART RETSSTRIDIG .

17 VED DET FOERSTE ANBRINGENDE GOERES DET GAELDENDE, AT BESLUTNINGEN MATERIELT IKKE OPFYLDER DE RETLIGE MINDSTEKRAV, SOM FREMGAAR AF ARTIKEL 14, STK . 3, I FORORDNING NR . 17/62 .

18 VED DET ANDET ANBRINGENDE GOER SAGSOEGEREN GAELDENDE, AT DEN OMTVISTEDE BESLUTNING OM KONTROLUNDERSOEGELSEN GIVER BEMYNDIGELSE TIL EN FORANSTALTNING, SOM ARTIKEL 14, STK . 3, IKKE INDEHOLDER HJEMMEL TIL, NEMLIG EN RANSAGNING UDEN FORUDGAAENDE RETSKENDELSE ELLER PROEVELSE VED DOMSTOLENE I OEVRIGT . DET AF KOMMISSIONEN ANFOERTE, HVOREFTER DET MAA FOELGE AF KONTROLUNDERSOEGELSESBEGREBET I BESTEMMELSEN, AT DER KAN FORETAGES RANSAGNING, IDET BESTEMMELSEN ELLERS IKKE KAN FAA DEN TILSIGTEDE VIRKNING, SAVNER ETHVERT GRUNDLAG OG STRIDER MOD SELVE BESTEMMELSENS ORDLYD . SAGSOEGEREN ANFOERER, AT SELVE DEN OMSTAENDIGHED, AT ORDLYDEN AF BESTEMMELSEN INTET INDEHOLDER OM NOGEN HJEMMEL TIL AT FORETAGE RANSAGNINGER, ER TILSTRAEKKELIGT TIL, AT DET MAA ANSES FOR GODTGJORT, AT BESLUTNINGEN ER KLART RETSSTRIDIG .

19 SAGSOEGEREN GOER ENDVIDERE GAELDENDE, AT RENT BORTSET FRA, OM ARTIKEL 14 INDEHOLDER HJEMMEL FOR KOMMISSIONEN TIL AT FORETAGE RANSAGNINGER, VILLE DEN OMTVISTEDE BESLUTNING UNDER ALLE OMSTAENDIGHEDER VAERE AABENBART FORFATNINGSSTRIDIG, SAAFREMT EN RANSAGNING VILLE KUNNE FORETAGES PAA GRUNDLAG AF BESLUTNINGEN, UDEN AT DER FORINDEN ER OPNAAET EN RETSKENDELSE . DENNE FORFATNINGSSTRIDIGHED BEROR PAA, AT FORHOLDET STRIDER MOD DET GRUNDLAEGGENDE PRINCIP OM JURIDISKE PERSONERS FORRETNINGSLOKALERS UKRAENKELIGHED, DER ER EN GRUNDLAEGGENDE RETTIGHED, SOM ER EN DEL AF MEDLEMSSTATERNES FORFATNINGSMAESSIGE TRADITIONER OG DE ALMINDELIGE RETSPRINCIPPER, SOM FAELLESSKABSRETTEN SKAL VAERE EN GARANT FOR, OG SOM DOMSTOLEN HAR TIL OPGAVE AT HAANDHAEVE .

20 TIL STOETTE FOR, AT DET MAA ANSES FOR TILSTRAEKKELIGT GODTGJORT, AT DET ER BERETTIGET AT UDSAETTE GENNEMFOERELSEN AF KOMMISSIONENS BESLUTNING AF 3 . FEBRUAR 1987 OM PAALAEGGELSE AF TVANGSBOEDER I HENHOLD TIL ARTIKEL 16 I FORORDNING NR . 17/62, HAR SAGSOEGEREN GJORT GAELDENDE, AT DENNE BESLUTNING ER KLART RETSSTRIDIG, IDET DER ER SKET EN TILSIDESAETTELSE AF VAESENTLIGE FORMFORSKRIFTER, HVORFOR BESLUTNINGEN MAA VAERE UGYLDIG . AT BESLUTNINGEN ER RETSSTRIDIG, FOELGER AF, AT DER ER SKET EN AABENBAR TILSIDESAETTELSE

- DELS AF ARTIKEL 16, STK . 3, OG ARTIKEL 10, STK . 3 - 6, I FORORDNING NR . 17/62, IDET DET RAADGIVENDE UDVALG FOR KARTEL - OG MONOPOLSPOERGSMAAL IKKE BLEV HOERT, INDEN BESLUTNINGEN BLEV TRUFFET, SELV OM EN SAADAN HOERING UDTRYKKELIGT ER PAABUDT, JFR . HENVISNINGSBESTEMMELSEN I ARTIKEL 16, STK . 3,

- DELS AF ARTIKEL 19, STK . 1, I FORORDNING NR . 17/62 SAMT ARTIKEL 2, STK . 3, OG ARTIKEL 7, STK . 1, I KOMMISSIONENS FORORDNING NR . 99/63 AF 25 . JULI 1963 OM UDTALELSER I HENHOLD TIL ARTIKEL 19, STK . 1 OG 2, I FORORDNING NR . 17/62 ( EFT 1963-1964, S.*42 ), IDET KOMMISSIONEN I STRID MED DISSE BESTEMMELSER IKKE FREMLAGDE DEN OBLIGATORISKE MEDDELELSE OM KLAGEPUNKTER, JFR . ARTIKEL 2, STK . 3, I FORORDNING NR . 99/63, OG IDET KOMMISSIONEN ENDVIDERE IKKE SOM KRAEVET I HENHOLD TIL FORORDNINGENS ARTIKEL 7, STK . 1, GAV HOECHST LEJLIGHED TIL MUNDTLIGT AT FREMKOMME MED SINE BEMAERKNINGER, SELV OM SELSKABET UDTRYKKELIGT HAVDE ANMODET HEROM .

21 KOMMISSIONEN HAR HEROVERFOR GJORT GAELDENDE, AT PROCEDUREN VEDROERENDE PAALAEGGELSE AF TVANGSBOEDER ER OPDELT I TO FASER . I FOERSTE OMGANG SKER DER EN FORELOEBIG FASTSAETTELSE, ELLER KOMMISSIONEN MEDDELER, AT DEN AGTER AT PAALAEGGE TVANGSBOEDER, OG HEREFTER FORETAGES DEN ENDELIGE FASTSAETTELSE . VED DEN FOERSTE FASE TRAEFFES DER EN BESLUTNING SOM DEN I SAGEN OMHANDLEDE MED HENBLIK PAA AT TVINGE DEN PAAGAELDENDE VIRKSOMHED TIL AT FORHOLDE SIG PAA EN BESTEMT MAADE, IDET DEN ELLERS VIL BLIVE PAALAGT TVANGSBOEDER, HVIS STOERRELSE FASTSAETTES I BESLUTNINGEN . SAAFREMT VIRKSOMHEDEN TRODS UDSIGTEN TIL AT BLIVE PAALAGT TVANGSBOEDER IKKE EFTERKOMMER OPFORDRINGEN, TRAEFFES DER ENDNU EN BESLUTNING, HVORI DER SKER EN ENDELIG FASTSAETTELSE AF STOERRELSEN AF DE TVANGSBOEDER, SOM SKAL BETALES . DET ER KUN, FOR SAA VIDT ANGAAR DENNE ANDEN FASE, AT KOMMISSIONEN SKAL OVERHOLDE DE FOERNAEVNTE FORMFORSKRIFTER, IDET DEN PAAGAELDENDE BESLUTNING ELLERS VIL VAERE UGYLDIG .

22 SAGSOEGEREN HAR GJORT GAELDENDE, AT DET TIDLIGERE ANFOERTE OM, AT DER FORELIGGER EN TILSIDESAETTELSE AF DET GRUNDLAEGGENDE PRINCIP OM JURIDISKE PERSONERS FORRETNINGSLOKALERS UKRAENKELIGHED I FORBINDELSE MED BESLUTNINGEN OM KONTROLUNDERSOEGELSEN, LIGELEDES GAELDER BESLUTNINGEN OM AT PAALAEGGE TVANGSBOEDER, IDET FORMAALET MED TVANGSBOEDERNE VAR AT GENNEMTVINGE EN RANSAGNING, DER ER ULOVLIG OG FORFATNINGSSTRIDIG . KOMMISSIONENS BESLUTNING AF 3 . FEBRUAR 1987 OM PAALAEGGELSE AF TVANGSBOEDER ER DERFOR LIGELEDES AABENBART FORFATNINGSSTRIDIG .

23 TIL STOETTE FOR, AT DER I SAGEN FORELIGGER UOPSAETTELIGHED I DEN I PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 83, STK . 2, FORUDSATTE BETYDNING, HAR SAGSOEGEREN I FOERSTE RAEKKE HENVIST TIL DOMSTOLENS PRAKSIS, NAERMERE BESTEMT KENDELSEN I DE FORENEDE SAGER 60 OG 190/81*R, IBM MOD KOMMISSIONEN, ( SML . 1981, S.*1857 ). SAGSOEGEREN GOER GAELDENDE, AT DET KAN UDLEDES AT DENNE PRAKSIS, AT NAAR EN FAELLESSKABSRETSAKT, HVIS GENNEMFOERELSE BEGAERES UDSAT, UMIDDELBART MAA ANSES FOR AABENBART RETSSTRIDIG, ER DET UFORNOEDENT AT UNDERSOEGE, HVILKE SKADER, DET VAERE SIG OEKONOMISKE ELLER IDEELLE, SOM RETSAKTENS GENNEMFOERELSE KAN MEDFOERE . EN AABENBART RETSSTRIDIG RETSAKT SKABER SAALEDES ALTID EN RISIKO FOR ET ALVORLIGT OG UOPRETTELIGT TAB, ALLEREDE AF DEN GRUND, AT DENS GENNEMFOERELSE SVAEKKER TILLIDEN TIL RETSORDENEN . EN UDSAETTELSE AF GENNEMFOERELSEN AF EN SAADAN RETSAKT ER DERFOR ALLEREDE TILSTRAEKKELIGT BEGRUNDET I HENSYNET TIL EN KORREKT RETSANVENDELSE . SOM ANFOERT FREMGAAR DET AF DOMSTOLENS PRAKSIS, AT NAAR EN FAELLESSKABSRETSAKT ER AABENBART RETSSTRIDIG, ER DETTE TILSTRAEKKELIGT TIL, AT EN BEGAERING OM UDSAETTELSE AF DENS GENNEMFOERELSE BOER TAGES TIL FOELGE, OG DETTE MAA SAA MEGET MERE GAELDE, NAAR DER ER TALE OM EN RETSAKT, SOM HERUDOVER ER AABENBART FORFATNINGSSTRIDIG .

24 SAGSOEGEREN ANFOERER ENDVIDERE, AT DEN IDEELLE SKADE, SOM SELSKABET VIL BLIVE PAAFOERT SOM FOELGE AF DE TO OMTVISTEDE BESLUTNINGERS FORFATNINGSSTRIDIGHED, ER UOPRETTELIG, IDET DER ER SKET EN KRAENKELSE AF DET CENTRALE ELEMENT I DEN BESKYTTELSE, SOM DEN PAAGAELDENDE GRUNDLAEGGENDE RETTIGHED SKAL YDE, OG VIRKNINGERNE HERAF KAN IKKE SENERE OPHAEVES, SELV OM KOMMISSIONEN PAA ET SENERE TIDSPUNKT BLIVER AFSKAARET FRA AT BENYTTE SIG AF, HVAD DEN HAR OPNAAET VED KRAENKELSEN . BESLUTNINGEN OM AT PAALAEGGE TVANGSBOEDER PAAFOERER ENDVIDERE SAGSOEGEREN ET OEKONOMISK TAB, DER VOKSER MED 2*000 DM OM DAGEN .

25 SAGSOEGEREN HAR SAALEDES I DET VAESENTLIGE GJORT GAELDENDE, AT DE BESLUTNINGER, HVIS GENNEMFOERELSE BEGAERES UDSAT, LIDER AF SAA ALVORLIGE OG KLARE MANGLER, AT DE ALLEREDE UMIDDELBART MAA ANSES FOR GANSKE AT SAVNE RETLIGT GRUNDLAG OG VAERE AABENBART RETSSTRIDIGE . RETSSTRIDIGHEDEN ER AF EN SAADAN ART OG ALVOR, AT DETTE I SIG SELV MEDFOERER, AT DET ER NOEDVENDIGT OG UOPSAETTELIGT STRAKS AT OPHAEVE DE RETSVIRKNINGER, DER VILLE FOELGE AF BESLUTNINGERNES GENNEMFOERELSE . DET ANFOERTE MAA SAA MEGET MERE GAELDE, NAAR HENSES TIL, AT BESLUTNINGERNE IKKE ALENE ER RETSSTRIDIGE, MEN OGSAA AABENBART FORFATNINGSSTRIDIGE, IDET DE TILSIDESAETTER EN GRUNDLAEGGENDE RETTIGHED, SOM ER ET INTEGRERENDE LED I DE ALMINDELIGE RETSGRUNDSAETNINGER, SOM DOMSTOLEN HAR TIL OPGAVE AT HAANDHAEVE .

26 DET MAA HEREFTER UNDERSOEGES, OM SAGSOEGEREN HERVED HAR GODTGJORT, AT BESLUTNINGERNE UMIDDELBART MAA ANSES FOR RETSSTRIDIGE, ELLER FORFATNINGSSTRIDIGE SOM ANFOERT .

27 HVAD ANGAAR SAGSOEGERENS FOERSTE ANBRINGENDE VEDROERENDE BESLUTNINGEN AF 15 . JANUAR 1987, MAA DET UNDERSOEGES, OM DENNE MATERIELT UMIDDELBART MAA ANTAGES AT OPFYLDE KRAVENE I ARTIKEL 14, STK . 3, I FORORDNING NR . 17/62, DER INDEHOLDER FOELGENDE BESTEMMELSE :

"VIRKSOMHEDER OG SAMMENSLUTNINGER AF VIRKSOMHEDER HAR PLIGT TIL AT UNDERKASTE SIG DE KONTROLUNDERSOEGELSER, HVOROM KOMMISSIONEN HAR TRUFFET BESLUTNING . I BESLUTNINGEN ANGIVES KONTROLUNDERSOEGELSENS GENSTAND OG FORMAAL, FASTSAETTES TIDSPUNKTET FOR DENS BEGYNDELSE OG GIVES OPLYSNING OM DE I ARTIKEL 15, STK . 1, LITRA C ), OG ARTIKEL 16, STK . 1, LITRA D ), FASTSATTE SANKTIONER SAMT OM ADGANGEN TIL AT INDBRINGE KLAGE OVER BESLUTNINGEN FOR DOMSTOLEN ."

28 UNDERSOEGER MAN, OM SAGSOEGEREN AABENBART MAA GIVES MEDHOLD I DET ANFOERTE, MAA DET FASTSLAAS, AT DEN OMTVISTEDE BESLUTNING OM GENNEMFOERELSE AF EN KONTROLUNDERSOEGELSE UMIDDELBART MAA ANTAGES AT OPFYLDE DISSE FORMELLE KRAV :

- BESLUTNINGENS ARTIKEL 1 OG BETRAGTNINGERNE TIL DEN ANGIVER BESLUTNINGENS GENSTAND OG FORMAAL, NEMLIG AT UNDERSOEGE, OM HOECHST HAR DELTAGET ELLER FORTSAT DELTAGER I AFTALER ELLER SAMORDNET PRAKSIS MELLEM VISSE PRODUCENTER OG LEVERANDOERER AF PVC OG POLYAETYLEN, HERUNDER PEL, I EF MED DET FORMAAL AT FASTSAETTE PRISER OG SALGSMAENGDER ELLER TILSTRAEBTE SALGSMAENGDER FOR DISSE PRODUKTER, HVILKET, SAAFREMT BEVIS HERFOR TILVEJEBRINGES, KAN INDEBAERE EN ALVORLIG OVERTRAEDELSE AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 85, STK . 1;

- BESLUTNINGENS ARTIKLER 2 OG 3 OG DENS SIDSTE BETRAGTNING INDEHOLDER OPLYSNING OM TIDSPUNKTET FOR DEN PAATAENKTE GENNEMFOERELSE AF KONTROLUNDERSOEGELSEN, OM ADGANGEN TIL AT INDBRINGE SPOERGSMAALET OM BESLUTNINGENS LOVLIGHED FOR DOMSTOLEN OG OM DE SANKTIONER I HENHOLD TIL ARTIKEL 15, STK . 1, LITRA C ), OG ARTIKEL 16, STK . 1, LITRA D ), DER KAN PAALAEGGES SAGSOEGEREN, SAAFREMT SELSKABET NAEGTER AT UNDERKASTE SIG KONTROLUNDERSOEGELSEN .

29 HVAD ANGAAR SAGSOEGERENS ANDET ANBRINGENDE VEDROERENDE BESLUTNINGEN OM KONTROLUNDERSOEGELSEN OG ANBRINGENDET VEDROERENDE BESLUTNINGEN OM AT PAALAEGGE TVANGSBOEDER, HVORVED SAGSOEGEREN GOER GAELDENDE, AT DER ER SKET EN TILSIDESAETTELSE AF VAESENTLIGE FORMFORSKRIFTER, BEMAERKES, AT DISSE REJSER ET PROBLEM VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF ARTIKEL 16 I RAADETS FORORDNING NR . 17/62, HVORFOR EN VURDERING UNDER BEHANDLINGEN AF EN BEGAERING OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER AF DE SPOERGSMAAL, SOM DISSE ANBRINGENDER REJSER, VIL FOREGRIBE AFGOERELSEN I HOVEDSAGEN, HVILKET STRIDER MOD DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS, HVOREFTER DER KUN TRAEFFES BESLUTNING OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER, SAAFREMT DET IKKE FOREGRIBER AFGOERELSEN I HOVEDSAGEN ( JFR . I DENNE FORBINDELSE SENEST DOMSTOLENS PRAESIDENTS KENDELSE AF 30 . APRIL 1986, AKZO MOD KOMMISSIONEN, SAG 62/86*R, SML . S.*1503 ). DE NAEVNTE SPOERGSMAAL FINDES HEREFTER IKKE AT KUNNE AFGOERES UNDER BEHANDLINGEN AF EN BEGAERING OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER . UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER KAN DET IKKE VED SAGSOEGERENS ANBRINGENDER ANTAGES AT VAERE BLEVET GODTGJORT, AT BESLUTNINGEN AABENBART ER RETSSTRIDIG .

30 DE UNDER GRUND 29 ANFOERTE BETRAGTNINGER FINDES LIGELEDES AT MAATTE GAELDE ANBRINGENDET OM, AT DER ER SKET EN TILSIDESAETTELSE AF DET GRUNDLAEGGENDE PRINCIP OM JURIDISKE PERSONERS FORRETNINGSLOKALERS UKRAENKELIGHED, SOM SAGSOEGEREN HAR FREMSAT TIL STOETTE FOR, AT SAAVEL BESLUTNINGEN OM GENNEMFOERELSE AF KONTROLUNDERSOEGELSEN SOM BESLUTNINGEN OM AT PAALAEGGE TVANGSBOEDER AABENBART ER FORFATNINGSSTRIDIGE .

31 UDEN AT AFGOERELSEN I HOVEDSAGEN DERMED FOREGRIBES, MAA DET HEREFTER LAEGGES TIL GRUND, AT DE OMTVISTEDE BESLUTNINGER IKKE I LYSET AF SAGSOEGERENS ANBRINGENDER MOD DISSE KAN ANSES SOM RETSAKTER, DER SOM HAEVDET AF SAGSOEGEREN SAVNER ENHVER LOVLIGHED ELLER FORFATNINGSMAESSIGHED, SAALEDES AT ALLEREDE DENNE OMSTAENDIGHED UDEN VIDERE SKULLE BEGRUNDE EN UDSAETTELSE AF DERES GENNEMFOERELSE .

32 UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER ER DET EN FORUDSAETNING FOR, AT DER KAN TRAEFFES BESLUTNING OM DEN BEGAEREDE FORHOLDSREGEL, AT SAGSOEGEREN MAA ANTAGES AT HAVE PAAVIST, AT DENNE ER NOEDVENDIG OG UOPSAETTELIG I DEN FORSTAND, AT SAGSOEGEREN ELLERS VIL BLIVE PAAFOERT ET ALVORLIGT OG UOPRETTELIGT TAB .

33 SAGSOEGEREN KAN IMIDLERTID IKKE VED DE ENESTE ANBRINGENDER, SELSKABET HAR FREMSAT I SAA HENSEENDE, OG SOM ER REFERERET OVENFOR UNDER GRUND 24, ANTAGES AT HAVE LOEFTET DENNE BEVISBYRDE .

34 DET BEMAERKES HERVED, AT SAAFREMT MAN FORUDSAETTER, AT KONTROLUNDERSOEGELSEN GENNEMFOERES PAA GRUNDLAG AF BESLUTNINGEN AF 15 . JANUAR 1987, OG AT DENNE SENERE ANNULLERES AF DOMSTOLEN EFTER EN RETLIG PROEVELSE, VIL KOMMISSIONEN DERMED I FORBINDELSE MED PROCEDUREN VEDROERENDE OVERTRAEDELSE AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 85 VAERE AFSKAARET FRA AT BENYTTE NOGEN DOKUMENTER ELLER NOGET ANDET BEVISMATERIALE, SOM DEN VIL VAERE KOMMET I BESIDDELSE AF UNDER KONTROLUNDERSOEGELSEN, IDET EN BESLUTNING, HVORVED DET FASTSLAAS, AT DER ER SKET EN OVERTRAEDELSE, VIL KUNNE BLIVE ANNULLERET I DET OMFANG, DEN ER BASERET PAA ET SAADANT BEVISMATERIALE .

35 DET BEMAERKES ENDVIDERE, AT DET OEKONOMISKE TAB PAA 2*000 DM OM DAGEN, SOM SAGSOEGEREN BLIVER PAAFOERT SOM FOELGE AF GENNEMFOERELSEN AF BESLUTNINGEN OM AT PAALAEGGE TVANGSBOEDER, HELLER IKKE KAN ANSES SOM ALVORLIGT OG UOPRETTELIGT FOR SAGSOEGEREN . RENT BORTSET FRA, AT DET MAA BETRAGTES SOM SAERDELES TVIVLSOMT, OM DETTE TAB VIL KUNNE ANSES SOM ALVORLIGT, HENSET TIL, AT TVANGSBOEDEN UDGOER ET GANSKE LILLE BELOEB, NAAR DET SAMMENHOLDES MED STOERRELSEN AF OG OMSAETNINGEN HOS ET SELSKAB SOM HOECHST, ER DET ENDVIDERE AFGOERENDE, AT SELV OM MAN FORUDSAETTER, AT BESLUTNINGEN AF 3 . FEBRUAR 1987 HAR EKSEKUTIONSKRAFT, SKAL KOMMISSIONEN, SAAFREMT DOMSTOLEN ANNULLERER BESLUTNINGEN VED AFGOERELSEN I HOVEDSAGEN, TILBAGEBETALE TVANGSBOEDERNE . UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER KAN DET DERFOR VANSKELIGT ANTAGES, AT DET PAAGAELDENDE TAB SKULLE VAERE UOPRETTELIGT .

36 BEGAERINGEN OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER VIL HEREFTER IKKE KUNNE TAGES TIL FOELGE .

Afgørelse


AF DISSE GRUNDE

BESTEMMER

PRAESIDENTEN

FOER ENDELIG AFGOERELSE TRAEFFES :

1 ) BEGAERINGEN TAGES IKKE TIL FOELGE .

2 ) AFGOERELSEN OM SAGENS OMKOSTNINGER UDSAETTES .

SAALEDES BESTEMT I LUXEMBOURG DEN 26 . MARTS 1987 .