61987J0031

DOMSTOLENS DOM (FJERDE AFDELING) AF 20. SEPTEMBER 1988. - GEBROEDERS BEENTJES BV MOD DEN NEDERLANDSKE STAT. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF ARRONDISSEMENTSRECHTBANK HAAG. - PROCEDURE FOR UDLICITERING AF OFFENTLIGE ARBEJDER. - SAG 31/87.

Samling af Afgørelser 1988 side 04635


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


++++

1 . Tilnaermelse af lovgivninger - fremgangsmaader med hensyn til indgaaelse af offentlige bygge - og anlaegskontrakter - direktiv 71/305 - anvendelsesomraade - kontrakter indgaaet af et organ, der hoerer til staten uden formelt at vaere integreret i dens administration - omfattet

( Raadets direktiv 71/305, art . 1 )

2 . Tilnaermelse af lovgivninger - fremgangsmaader med hensyn til indgaaelse af offentlige bygge - og anlaegskontrakter - direktiv 71/305 - den bydendes tekniske kapacitet - kriterier for efterproevning - tildeling af kontrakter - det oekonomisk mest fordelagtige bud - betingelse om beskaeftigelse af langtidsledige - lovlighed - betingelser - regler om offentliggoerelse - direkte virkning af direktivets artikler 20, 26 og 29

( Raadets direktiv 71/305, art . 20, 26 og 29 )

3 . Institutionernes retsakter - direktiver - medlemsstaternes gennemfoerelse - noedvendigheden af at sikre direktivers effektivitet - de nationale retters forpligtelse

( EOEF-Traktaten, art . 5 og 189, stk . 3 )

4 . Institutionernes retsakter - direktiver - direkte virkning

( EOEF-Traktaten, art . 189, stk . 3 )

Sammendrag


1 . Et organ, hvis sammensaetning og funktioner er fastsat ved lov, og som er afhaengigt af myndighederne med hensyn til udnaevnelsen af dets medlemmer, garantien for de forpligtelser, der foelger af dets retsakter og finansieringen af de offentlige kontrakter, som det skal udbyde, skal anses for hoerende til staten i den i artikel 1 i direktiv 71/305 forudsatte betydning, saaledes at denne bestemmelse finder anvendelse paa de offentlige bygge - og anlaegskontrakter, som det indgaar .

2 . Med hensyn til indgaaelse af en offentlig bygge - og anlaegskontrakt, der er omfattet af direktiv 71/305,

- er kriteriet om saerlig erfaring i det arbejde, der skal udfoeres, et lovligt kriterium om teknisk kunnen med henblik paa efterproevningen af entreprenoerernes egnethed i den i direktivets artikler 20 og 26 forudsatte betydning . Naar et saadant kriterium fremgaar af en bestemmelse i den nationale lovgivning, som udbudsbekendtgoerelsen henviser til, gaelder der ifoelge direktivet ikke for et saadant kriterium saerlige krav om offentliggoerelse i udbudsbekendtgoerelsen eller i udbudsgrundlaget;

- kan kriteriet om "det mest acceptable bud", som det fremgaar af en bestemmelse i den nationale lovgivning, vaere foreneligt med direktivet, hvis det af kriteriet fremgaar, at de ordregivende myndigheder har befoejelse til at foretage en vurdering med henblik paa at udpege det oekonomisk fordelagtigste bud paa grundlag af objektive kriterier, og hvis det altsaa ikke indeholder noget element af vilkaarligt valg . Det fremgaar af direktivets artikel 29, stk . 1 og 2, at naar de ordregivende myndigheder ikke anvender den laveste pris som eneste kriterium for tilslag, men anvender diverse kriterier med henblik paa tildeling af kontrakten paa grundlag af det oekonomisk mest fordelagtige bud, er de forpligtet til at naevne disse kriterier enten i udbudsbekendtgoerelsen eller i udbudsgrundlaget;

- er betingelsen om beskaeftigelse af langtidsledige forenelig med direktivet, hvis den ikke bevirker en direkte eller indirekte forskelsbehandling af bydende fra andre af Faellesskabets medlemsstater . En saadan supplerende saerlig betingelse skal obligatorisk naevnes i udbudsbekendtgoerelsen .

Direktivets artikler 20, 26 og 29 kan paaberaabes af en privat for de nationale domstole .

3 . Den pligt for medlemsstaterne, der foelger af et direktiv, til at virkeliggoere dets formaal, og pligten i medfoer af Traktatens artikel 5 til at traeffe alle almindelige eller saerlige foranstaltninger til at sikre opfyldelsen af denne pligt, paahviler alle myndighederne i medlemsstaterne, herunder ogsaa domstolene inden for deres kompetence . Heraf foelger, at ved anvendelsen af national ret, isaer af bestemmelserne i en national lov, der saerligt er vedtaget for at gennemfoere et direktiv, er den nationale domstol forpligtet til at fortolke intern ret i lyset af direktivets ordlyd og formaal for at fremkalde det resultat, der tilstraebes ved Traktatens artikel 189, stk . 3 .

4 . I alle de tilfaelde, hvor bestemmelserne i et direktiv ud fra et indholdsmaessigt synspunkt fremstaar som ubetingede og tilstraekkelige praecise, kan private paaberaabe sig dem over for staten, enten naar denne ikke rettidigt har gennemfoert direktivet i national ret, eller naar den ikke har gennemfoert det korrekt .

Dommens præmisser


1 Ved dom af 28 . januar 1987, indgaaet til Domstolen den 3 . februar s.aa ., har Arrondissementsrechtbank Haag i medfoer af EOEF-Traktatens artikel 177 stillet en raekke praejudicielle spoergsmaal vedroerende fortolkningen af Raadets direktiv 71/305 af 26 . juli 1971 om samordning af fremgangsmaaderne med hensyn til indgaaelse af offentlige bygge - og anlaegskontrakter ( EFT 1971 II, s . 613 ).

2 Disse spoergsmaal er blevet rejst under en sag mellem virksomheden Beentjes BV og Nederlandenes Landbrugs - og Fiskeriministerium vedroerende et udbud af en offentlig bygge - og anlaegskontrakt som led i en udskiftning .

3 I tvisten i hovedsagen har Beentjes, sagsoegeren, haevdet, at den ordregivende myndigheds beslutning om at udelukke selskabet, skoent det havde afgivet det laveste bud, til fordel for en virksomhed, som havde afgivet det naestlaveste bud, var blevet truffet i strid med det naevnte direktivs bestemmelser .

4 Paa denne baggrund har Arrondissmentsrechtbank udsat sagen og anmodet Domstolen om at traeffe praejudiciel afgoerelse om foelgende spoergsmaal :

"1 ) Skal et organ med en lokal kommissions karakteristika som omhandlet i Ruilverkavelingswet 1954, ( den nederlandske lov af 1954 om udskiftning ) som naevnt i denne doms praemis 5.3 med henblik paa anvendelsen af Raadets direktiv af 26 . juli 1971 ( EFT 1971 II, s . 613 ) anses for 'staten' eller en af dennes 'lokale organer' ?

2 ) Kan en bydende i henhold til direktivet udelukkes paa grund af betragtninger vedroerende kvalitative udvaelgelseskriterier, hvis der i udbudsbekendtgoerelsen ikke er fastsat kvalitative kriterier herom ( men man har begraenset sig til en henvisning til almindelige betingelser, der indeholder et generelt forbehold som det, staten har paaberaabt sig i denne sag )?

3 ) Kan private, herunder Beentjes, i en civilretlig sag som denne paaberaabe sig bestemmelser i det naevnte direktiv, som angiver, i hvilke tilfaelde og under hvilke betingelser en bydende kan udelukkes fra udbudet af kvalitative grunde, ogsaa hvis der ved gennemfoerelsen af direktivets bestemmelser i den nationale lovgivning er givet ordregiveren videre befoejelser til at naegte at tildele kontrakten end i henhold til direktivet?"

5 Med hensyn til det andet spoergsmaal boer det praeciseres, at betragtningerne i forelaeggelsesdommen vedroerer grundene til, at Beentjes' bud er blevet udelukket af den ordregivende myndighed, som mente, at Beentjes havde utilstraekkelig saerlig erfaring i det arbejde, der skulle udfoeres, at selskabets bud forekom den mindre acceptabelt, og at selskabet ikke syntes at vaere i stand til at beskaeftige langtidsledige . Det fremgaar af sagen, at mens de to foerste ovennaevnte kriterier var fastsat i artikel 21 i det almindelige udbudsreglement af 21 . december 1971 ( Uniform Aanbestedingsreglement, herefter benaevnt "UAR "), som der henvises til i meddelelsen om det omtvistede udbud, var betingelsen om beskaeftigelse af langtidsledige udtrykkeligt naevnt i denne meddelelse .

6 Vedroerende hovedsagens forhistorie samt de relevante faellesskabsbestemmelser og nationale bestemmelser, de skriftlige indlaeg, der er indgivet for Domstolen, og retsforhandlingernes forloeb henvises i oevrigt til retsmoederapporten . Disse omstaendigheder omtales derfor kun i det foelgende, saafremt det paa de enkelte punkter er noedvendigt for forstaaelsen af Domstolens argumentation .

Det foerste spoergsmaal

7 Den nationale rets foerste spoergsmaal gaar i det vaesentlige ud paa, om direktiv 71/305 finder anvendelse paa indgaaelse af offentlige bygge - og anlaegskontrakter gennem en institution som den lokale kommission for udskiftning .

8 Det fremgaar af sagen, at den lokale kommission for udskiftning er et organ, der ikke er en selvstaendig juridisk person, og hvis opgave og sammensaetning er reguleret ved lov, og at dens medlemmer udpeges af deputeretkammeret i den paagaeldende provins . Den skal foelge en instruks, som er udarbejdet af en centralkommission oprettet ved kongelig anordning, hvis medlemmer udpeges af regeringen . Overholdelsen af de forpligtelser, der foelger af kommissionens retsakter, garanteres af staten, som finansierer de offentlige kontrakter, der udbydes af den paagaeldende lokale kommission .

9 Det bemaerkes, at direktiv 71/305 har til formaal at samordne de nationale fremgangsmaader for indgaaelse af offentlige bygge - og anlaegskontrakter, der foretages i medlemsstaterne for statens, de lokale organers og andre offentligretlige juridiske personers regning .

10 I henhold til direktivets artikel 1, litra b ), forstaas ved ordregivende myndigheder staten, de lokale organer og de i bilag I anfoerte offentligretlige juridiske personer .

11 Begrebet stat i denne bestemmelses forstand skal fortolkes formaalsbestemt . Direktivets formaal, som er en effektiv gennemfoerelse af etableringsfriheden og den frie udveksling af tjenesteydelser i forbindelse med offentlige bygge - og anlaegskontrakter, ville blive bragt i fare, hvis anvendelsen af direktivets ordning skulle vaere udelukket, alene fordi et udbud af offentlige kontrakter foretages af et organ, som ganske vist er oprettet for at udfoere opgaver, som loven tildeler det, men ikke formelt er integreret i statens administration .

12 Foelgelig skal et organ, hvis sammensaetning og funktioner som i det foreliggende tilfaelde er fastsat ved lov, og som er afhaengigt af myndighederne med hensyn til udnaevnelsen af dets medlemmer, garantien for de forpligtelser, der foelger af dets retsakter og finansieringen af de offentlige kontrakter, som det skal udbyde, anses for hoerende til staten i den naevnte bestemmelses forstand, selv om det ikke formelt er en del heraf .

13 Det foerste spoergsmaal, der er stillet af den nationale ret, skal derfor besvares med, at direktiv 71/305 finder anvendelse paa offentlige bygge - og anlaegskontrakter, der indgaas af et organ som den lokale kommission for udskiftning .

Det andet spoergsmaal

14 Den nationale rets andet spoergsmaal gaar for det foerste ud paa, om direktiv 71/305 er til hinder for at udelukke en bydende af foelgende grunde :

- manglende saerlig erfaring i det arbejde, der skal udfoeres;

- bud, som ikke forekommer den ordregivende myndighed at vaere det mest acceptable;

- entreprenoerens manglende evne til at beskaeftige langtidsledige .

For det andet gaar det ud paa at faa praeciseret kravene til den ved direktivet foreskrevne forudgaaende offentliggoerelse med henblik paa anvendelsen af saadanne kriterier, for det tilfaelde at disse maatte blive anset for forenelige med direktivet .

15 I henhold til direktivets ordning, navnlig dets afsnit IV ( faelles regler for deltagelse ) er efterproevningen af entreprenoerernes egnethed til at udfoere det arbejde, der skal udbydes, og tildeling af kontrakten to forskellige processer som led i indgaaelse af offentlige bygge - og anlaegskontrakter . Direktivets artikel 20 bestemmer, at tildeling af kontrakten sker efter efterproevning af entreprenoerernes kvalifikationer .

16 Selv om direktivet, som har til formaal at samordne de nationale fremgangsmaader med hensyn til indgaaelse af offentlige bygge - og anlaegskontrakter, samtidig med at de fremgangsmaader og den praksis, som er gaeldende i hver af medlemsstaterne, i videst muligt omfang respekteres ( den anden betragtning ), ikke udelukker, at efterproevningen af de bydendes kvalifikationer og tildelingen af kontrakten kan finde sted samtidig, er de to processer omfattet af forskellige regler .

17 Den naevnte artikel 20 bestemmer, at efterproevningen af entreprenoerernes kvalifikationer foretages af de ordregivende myndigheder i overensstemmelse med kriterierne for oekonomisk, finansiel og teknisk kapacitet som anfoert i artiklerne 25-28 . Formaalet med disse artikler er ikke at afgraense medlemsstaternes kompetence til at fastsaette niveauet for den kraevede oekonomiske, finansielle og tekniske kapacitet for deltagelse i forskellige offentlige udbud, men at fastsaette de beviser eller bevismidler, hvorved entreprenoeren skal kunne godtgoere sin finansielle, oekonomiske og tekniske kapacitet ( jfr . dom af 9 . juli 1987, CEI og Bellini, 27-29/86, Sml . s . 3347 ). Ikke desto mindre fremgaar det af disse bestemmelser, at de ordregivende myndigheder kun kan foretage undersoegelsen af entreprenoerernes egnethed paa grundlag af kriterier baseret paa deres oekonomiske, finansielle og tekniske kapacitet .

18 Med hensyn til kriterierne for tildeling af kontrakten bestemmer artikel 29, stk . 1, at de ordregivende myndigheder enten udelukkende skal benytte den laveste pris eller, naar tildelingen sker paa grundlag af det oekonomisk mest fordelagtige bud, diverse kriterier, som varierer alt efter kontrakten, f.eks . pris, byggetid, driftsomkostninger, rentabilitet og teknisk vaerdi .

19 Selv om det andet alternativ overlader de ordregivende myndigheder valget af de kriterier for tildeling af kontrakten, som de agter at laegge til grund, kan dette valg kun vedroere kriterier, som har til formaal at identificere det oekonomisk mest fordelagtige tilbud . Det er kun som en undtagelse, at samme artikels stk . 4 anerkender, at tildelingen kan ske paa grundlag af kriterier af en anden art "inden for rammerne af bestemmelser, hvis formaal er at lade visse bydende faa en fortrinsstilling i form af stoette, dog paa betingelse af, at den bestemmelse, der goeres gaeldende, er forenelig med Traktaten, saerlig artikel 92 og foelgende ."

20 Det bemaerkes endvidere, at direktivet ikke indeholder en ensartet og udtoemmende faellesskabsordning, men at medlemsstaterne inden for rammerne af de faelles bestemmelser, som det indeholder, fortsat frit kan opretholde eller fastsaette materielle og processuelle regler for offentlige bygge - og anlaegskontrakter, paa betingelse af, at alle relevante bestemmelser i faellesskabsretten overholdes, navnlig de forbud, som foelger af Traktatens principper om etableringsretten og fri udveksling af tjenesteydelser ( den naevnte dom af 9 . juli 1987 ).

21 Med henblik paa at opfylde direktivets formaal, nemlig at sikre udviklingen af en effektiv konkurrence paa udbudsomraadet, skal de kriterier og betingelser, der gaelder for hvert udbud, endelig offentliggoeres paa passende maade af de ordregivende myndigheder .

22 Med dette formaal for oeje indeholder direktivets afsnit III faelles regler om offentliggoerelse af udbudsbekendtgoerelser, som udarbejdes af medlemsstaternes ordregivende myndigheder, saaledes at Faellesskabets entreprenoerer kan faa tilstraekkeligt kendskab til det arbejde, der skal udfoeres, og betingelserne herfor, for at de kan vurdere, om de udbudte bygge - og anlaegskontrakter har deres interesse . Samtidig skal de supplerende oplysninger vedroerende kontrakterne, saaledes som det er almindeligt i medlemsstaterne, vaere indeholdt i udbudsgrundlaget for hver enkelt kontrakt eller i ethvert tilsvarende dokument ( jfr . den 9 . og 10 . betragtning til direktivet ).

23 Paa baggrund af det foregaaende maa de forskellige led i den nationale rets spoergsmaal undersoeges .

24 Hensyntagen til den saerlige erfaring i det arbejde, der skal udfoeres, sker paa grundlag af de bydendes tekniske kapacitet . Det maa derfor konstateres, at der er tale om et lovligt kriterium for undersoegelsen af entreprenoerernes egnethed i henhold til direktivets artikler 20 og 26 .

25 Med hensyn til udelukkelsen af en bydende, fordi dennes bud forekommer de ordregivende myndigheder mindre acceptabelt, fremgaar det af sagen, at dette kriterium var fastsat ved artikel 21 i det almindelige udbudsreglement af 21 . december 1971 ( U.A.R ). Ifoelge denne artikels stk . 3 "gives der den bydende tilslag, hvis bud forekommer den ordregivende myndighed mest acceptabelt ".

26 Spoergsmaalet, om en saadan bestemmelse er forenelig med direktivet, afhaenger af dens fortolkning i national ret . En saadan bestemmelse ville vaere uforenelig med direktivets artikel 29 i det omfang, den bevirker, at de ordregivende myndigheder faar et ubetinget frit valg ved tildelingen af det paagaeldende arbejde til en bydende .

27 En saadan bestemmelse er derimod ikke uforenelig med direktivet, hvis den skal fortolkes saaledes, at den giver de ordregivende myndigheder et skoen med henblik paa at sammenligne de forskellige bud og vaelge det mest fordelagtige paa grundlag af objektive kriterier som dem, der eksempelvis er opregnet i direktivets artikel 29, stk . 2 .

28 Med hensyn til udelukkelse af en bydende, fordi han ikke er i stand til at beskaeftige langtidsledige, bemaerkes indledningsvis, at en saadan betingelse hverken vedroerer undersoegelsen af entreprenoerernes egnethed paa grundlag af deres oekonomiske, finansielle og tekniske kapacitet, eller kriterierne for tildeling af den paagaeldende kontrakt i direktivets artikel 29 .

29 Det fremgaar af den naevnte dom af 9 . juli 1987, at en saadan betingelse for at vaere forenelig med direktivet skal vaere i overensstemmelse med alle faellesskabsrettens relevante bestemmelser, navnlig de forbud, der foelger af de i Traktaten fastslaaede principper om etableringsretten og den frie udveksling af tjenesteydelser .

30 Kravet om at beskaeftige langtidsledige kunne bl.a . vaere i strid med forbudet mod forskelsbehandling paa grundlag af nationalitet i Traktatens artikel 7, stk . 2, saafremt det skulle vise sig, at en saadan betingelse kun kunne opfyldes af indenlandske bydende, eller at den var vanskeligere at opfylde for bydende fra andre medlemsstater . Det tilkommer den nationale ret under hensyntagen til alle foreliggende omstaendigheder at tage stilling til, om en saadan betingelse har en direkte eller indirekte diskriminerende betydning .

31 Selv om de kriterier, som er omtalt ovenfor, ikke i sig selv er uforenelige med direktivet, skal de anvendes under overholdelse af alle direktivets procedureregler, bl.a . de regler om offentliggoerelse, som det indeholder . Disse bestemmelser boer foelgelig fortolkes for at praecisere de krav, der foelger heraf for de forskellige kriterier, som den nationale domstol har henvist til .

32 Det fremgaar af sagen, at kriteriet om saerlig erfaring i det arbejde, der skal udfoeres, og kriteriet om det mest acceptable bud i det foreliggende tilfaelde hverken er naevnt i udbudsgrundlaget eller i udbudsbekendtgoerelsen, men at disse kriterier foelger af den naevnte artikel 21 i det almindelige udbudsreglement ( UAR ), som udbudsbekendtgoerelsen indeholdt en generel henvisning til . Betingelsen om beskaeftigelse af langtidsledige fandtes derimod i de saerlige betingelser i udbudsgrundlaget og var udtrykkeligt naevnt i udbudsbekendtgoerelsen, som blev offentliggjort i De Europaeiske Faellesskabers Tidende .

33 Hvad angaar kriteriet om saerlig erfaring i det arbejde, der skulle udfoeres, bemaerkes, at selv om sidste stykke i direktivets artikel 26 forpligter de ordregivende myndigheder til i udbudsbekendtgoerelsen at anfoere, hvilke former for bevis der skal fremlaegges for entreprenoerens tekniske kapacitet, paalaegger den dem ikke heri at anfoere de kriterier, som de agter at anvende ved efterproevningen af entreprenoerernes egnethed .

34 For at udbudsbekendtgoerelsen kan opfylde sit formaal, nemlig at goere det muligt for entreprenoerer i Faellesskabet at vurdere, om de forudsete kontrakter interesserer dem, skal den dog indeholde en - selv summarisk - angivelse af de saerlige betingelser, der stilles for at anses for egnet til at afgive bud paa det arbejde, der skal udfoeres . En saadan angivelse kan dog ikke kraeves, naar der, som i dette tilfaelde, ikke er tale om en saerlig egnethedsbetingelse, men om et kriterium, som er uadskilleligt fra selve begrebet efterproevning af egnetheden .

35 Med hensyn til kriteriet om "det mest acceptable bud" bemaerkes, at selv om et saadant kriterium maatte vaere foreneligt med direktivet paa de ovennaevnte betingelser, fremgaar det af selve ordlyden af direktivets artikel 29, stk . 1 og 2, at naar de ordregivende myndigheder ikke som eneste kriterium for tildeling af kontrakten anvender den laveste pris, men anvender diverse kriterier med henblik paa at tildele kontrakten paa grundlag af det oekonomisk mest fordelagtige bud, er de forpligtet til at naevne disse kriterier enten i udbudsbekendtgoerelsen eller i udbudsgrundlaget . Foelgelig kan en generel henvisning til en bestemmelse i national lovgivning ikke opfylde dette krav om offentliggoerelse .

36 Med hensyn til en betingelse som beskaeftigelse af langtidsledige bemaerkes, at da der er tale om en supplerende saerlig betingelse, skal den vaere naevnt i udbudsbekendtgoerelsen, for at entreprenoererne skal kunne skaffe sig kendskab til, at der stilles en saadan betingelse .

37 Den nationale rets andet spoergsmaal vil foelgelig vaere at besvare saaledes :

- kriteriet om saerlig erfaring i det arbejde, der skal udfoeres, er et lovligt kriterium om teknisk kunnen med henblik paa efterproevningen af entreprenoerernes egnethed . Naar et saadant kriterium fremgaar af en bestemmelse i den nationale lovgivning, som udbudsbekendtgoerelsen henviser til, gaelder der ifoelge direktivet ikke for et saadant kriterium saerlige krav om offentliggoerelse i udbudsbekendtgoerelsen eller i udbudsgrundlaget;

- kriteriet om "det mest acceptable bud", som det fremgaar af en bestemmelse i den nationale lovgivning, kan vaere foreneligt med direktivet, hvis det af kriteriet fremgaar, at de ordregivende myndigheder har befoejelse til at foretage en vurdering med henblik paa at udpege det oekonomisk fordelagtigste bud paa grundlag af objektive kriterier, og hvis det altsaa ikke indeholder noget element af vilkaarligt valg . Det fremgaar af direktivets artikel 29, stk . 1 og 2, at naar de ordregivende myndigheder ikke anvender den laveste pris som eneste kriterium for tilslag, men anvender diverse kriterier med henblik paa tildeling af kontrakten paa grundlag af det oekonomisk mest fordelagtige bud, er de forpligtet til at naevnte disse kriterier enten i udbudsbekendtgoerelsen eller i udbudsgrundlaget;

- betingelsen om beskaeftigelse af langtidsledige er forenelig med direktivet, hvis den ikke bevirker en direkte eller indirekte forskelsbehandling af bydende fra andre af Faellesskabets medlemsstater . En saadan supplerende saerlig betingelse skal obligatorisk naevnes i udbudsbekendtgoerelsen .

Det tredje spoergsmaal

38 Det tredje spoergsmaal gaar i det vaesentlige ud paa, om artiklerne 20, 26 og 29 i direktiv 71/305 kan paaberaabes af private for de nationale domstole .

39 Herved bemaerkes indledningsvis, som Domstolen allerede har fastslaaet i dommen af 10 . april 1984 ( Von Colson og Kamann, 14/83, Sml . s . 1891 ), at den pligt for medlemsstaterne, der foelger af et direktiv, til at virkeliggoere dets maal, og pligten i medfoer af Traktatens artikel 5 til at traeffe alle almindelige eller saerlige foranstaltninger til at sikre opfyldelsen af denne pligt, paahviler alle myndighederne i medlemsstaterne, herunder ogsaa domstolene inden for deres kompetence . Heraf foelger, at ved anvendelsen af national ret, isaer af bestemmelserne i en national lov, der saerligt er vedtaget for at gennemfoere et direktiv, er den nationale domstol forpligtet til at fortolke intern ret i lyset af direktivets ordlyd og formaal for at fremkalde det resultat, der tilstraebes ved Traktatens artikel 189, stk . 3 .

40 Dernaest bemaerkes, at ifoelge Domstolens faste praksis ( jfr . senest dommen af 26 . februar 1986, Marshall, 152/84, Sml . s . 723 ) kan private i alle de tilfaelde, hvor bestemmelser i et direktiv ud fra et indholdsmaessigt synspunkt fremstaar som ubetingede og tilstraekkeligt praecise, paaberaabe sig dem over for staten, enten naar denne ikke rettidigt har gennemfoert direktivet i national ret, eller naar den ikke har gennemfoert det korrekt .

41 Det maa foelgelig undersoeges, om de paagaeldende bestemmelser i direktiv 71/305 ud fra et indholdsmaessigt synspunkt fremstaar som ubetingede og tilstraekkeligt praecise til, at en privat kan paaberaabe sig dem over for staten .

42 Som Domstolen allerede har fastslaaet i dommen af 10 . februar 1982 ( Transporoute, 76/81, Sml . s . 417 ) med hensyn til artikel 29, har direktivets regler om deltagelse og offentliggoerelse til formaal at beskytte den bydende mod vilkaarlighed fra den ordregivende myndigheds side .

43 Som naevnt i svaret paa det andet spoergsmaal bestemmer de paagaeldende regler herved bl.a . dels, at de ordregivende myndigheder ved efterproevningen af entreprenoerernes egnethed skal anvende kriterier for oekonomisk, finansiel og teknisk kapacitet, og at tildelingen af kontrakten sker paa grundlag af enten den laveste pris eller en raekke kriterier i forbindelse med tilbudet; dels fastsaetter de kravene om offentliggoerelse af de kriterier, som de ordregivende myndigheder anvender, samt de beviser, som de oensker . Da ingen gennemfoerelsesforanstaltning er noedvendig for overholdelse af disse krav, er de forpligtelser, som foelger heraf for medlemsstaterne, foelgelig ubetingede og tilstraekkeligt praecise .

44 Det tredje spoergsmaal skal derfor besvares saaledes, at artiklerne 20, 26 og 29 i direktiv 71/305 kan paaberaabes af en privat for de nationale domstole .

Afgørelse om sagsomkostninger


Sagens omkostninger

45 De udgifter, der er afholdt af Kommissionen for De Europaeiske Faellesskaber og af Den Italienske Republik, kan ikke godtgoeres . Da sagens behandling i forhold til hovedsagens parter udgoer et led i den sag, der verserer for den nationale ret, tilkommer det denne at traeffe afgoerelse om sagens omkostninger .

Afgørelse


Paa grundlag af disse praemisser

kender

DOMSTOLEN ( Fjerde Afdeling )

vedroerende de spoergsmaal, der er forelagt af Arrondissementsrechtbank Haag ved dom af 28 . januar 1987, for ret :

1 ) Direktiv 71/305 finder anvendelse paa offentlige bygge - og anlaegskontrakter, der indgaas af et organ som den lokale kommission for udskiftning .

2 ) - Kriteriet om saerlig erfaring i det arbejde, der skal udfoeres, er et lovligt kriterium om teknisk kunnen med henblik paa efterproevningen af entreprenoerernes egnethed . Naar et saadant kriterium fremgaar af en bestemmelse i den nationale lovgivning, som udbudsbekendtgoerelsen henviser til, gaelder der ifoelge direktivet ikke for et saadant kriterium saerlige krav om offentliggoerelse i udbudsbekendtgoerelsen eller i udbudsgrundlaget .

- Kriteriet om "det mest acceptable bud", som det fremgaar af en bestemmelse i den nationale lovgivning, kan vaere foreneligt med direktivet, hvis det af kriteriet fremgaar, at de ordregivende myndigheder har befoejelse til at foretage en vurdering med henblik paa at udpege det oekonomisk fordelagtigste tilbud paa grundlag af objektive kriterier, og hvis det altsaa ikke indeholder noget element af vilkaarligt valg . Det fremgaar af direktivets artikel 29, stk . 1 og 2, at naar de ordregivede myndigheder ikke anvender den laveste pris som eneste kriterium for tilslag, men anvender diverse kriterier med henblik paa tildeling af kontrakten paa grundlag af det oekonomisk mest fordelagtige bud, er de forpligtet til at naevne disse kriterier enten i udbudsbekendtgoerelsen eller i udbudsgrundlaget .

- Betingelsen om beskaeftigelse af langtidsledige er forenelig med direktivet, hvis den ikke bevirker en direkte eller indirekte forskelsbehandling af bydende fra andre af Faellesskabets medlemsstater . En saadan supplerende saerlig betingelse skal obligatorisk naevnes i udbudsbekendtgoerelsen .

3 ) Artiklerne 20, 26 og 29 i direktiv 71/305 kan paaberaabes af en privat for de nationale domstole .