61984J0187

DOMSTOLENS DOM (TREDJE AFDELING) AF 26 SEPTEMBER 1985. - STRAFFESAG MOD GIACOMO CALDANA. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF PRETORE DI TORINO. - FARLIGE PRAEPARATER - ETIKETTERING. - SAG 187/84.

Samling af Afgørelser 1985 side 03013


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


Tilnaermelse af lovgivninger _ klassificering , emballering og etikettering af farlige stoffer _ direktiv 67/548 _ anvendelsesomraade _ praeparater som indeholder farlige stoffer _ ikke omfattet

( Direktiv 67/548 som aendret ved direktiv 79/831 )

Sammendrag


Direktiv 67/548 om tilnaermelse af lovgivning om klassificering , emballering og etikettering af farlige stoffer , som aendret ved direktiv 79/831 af 18 . september 1979 foreskriver alene en pligt til at etikettere selve de farlige stoffer , men ikke de praeparater , som indeholder et eller flere af saadanne stoffer . Paa faellesskabsrettens nuvaerende stadium findes der ingen generelle faelles eller harmoniserede regler vedroerende klassificering , emballering og etikettering af farlige praeparater i almindelighed .

Dommens præmisser


1 Ved kendelse af 9 . juli 1984 , indgaaet til Domstolen den 13 . juli 1984 , har Pretura di Torino i medfoer af EOEF-traktatens artikel 177 forelagt et praejudicielt spoergsmaal vedroerende fortolkningen af visse bestemmelser i Raadets direktiv 67/548 af 27 . juni 1967 om tilnaermelse af lovgivning om klassificering , emballering og etikettering af farlige stoffer ( EFT 1967 , s . 211 ), som aendret ved Raadets direktiv 79/831 af 18 . september 1979 ( EFT L 259 , s . 10 ).

2 Spoergsmaalet er rejst under en straffesag , der er indledt mod Caldana , legalrepraesentanten for Fina italiana SpA , efter at en inspektoer hos den italienske miljoebeskyttelse havde opdaget , at nogle beholdere med motorolie , der var solgt af firmaet , indeholdt procentvis varierende maengder af polychlorerede biphenyler ( PCB ) ( som dog ikke oversteg den maksimalgraense , der efter lovgivningen var tilladt for at bringe produktet i omsaetning ), uden at beholdernes etiketter var forsynet med oplysning om , at olien bl.a . indeholdt PCB .

3 Tiltalen mod Caldana blev rejst i medfoer af den italienske lov nr . 256/74 af 29 . maj 1974 om klassificering af og regler for emballering og etikettering af farlige stoffer ( GURI af 9.7.1974 , s . 4543 ).

4 Det fremgaar af sagens akter , at den italienske lov , som siden hen er blevet fulgt op af en raekke gennemfoerelsesdekreter , er udstedt med henblik paa gennemfoerelse af naevnte direktiv 67/548 i italiensk ret ( direktivet er senest aendret ved direktiv 79/831 af 18.9.1979 ( EFT L 259 , s . 10 )). Det anfoeres i forelaeggelseskendelsen , at man i Italien har anlagt to modstridende fortolkninger af denne lov og de hertil udstedte gennemfoerelsesdekreter , som foerer til to modsatte resultater , nemlig henholdsvis frifindelse eller domfaeldelseaf tiltalte . Ifoelge den af sundhedsministeriet anlagte fortolkning finder reglerne vedroerende etikettering af emballager kun anvendelse paa farlige stoffer men ikke paa praeparater , som indeholder et eller flere af de farlige stoffer , hvorom der ellers skal gives oplysning paa etiketten . Ifoelge den fortolkning , der er anlagt af en raekke kriminalretter , gaelder pligten til oplysning paa etikette ogsaa for saadanne praeparater .

5 Pretura di Torino fandt under disse omstaendigheder , at det var noedvendigt at fortolke direktivet for at kunne fortolke den nationale lovgivning , hvorefter den har udsat sagen og ved kendelse af 9 . juli 1984 forelagt domstolen foelgende praejudicielle spoergsmaal :

» Kraever direktiv 67/548 , som aendret ved direktiv 79/831/EOEF , at ikke blot selve de farlige stoffer , men ogsaa de stoffer , der indgaar i praeparater , skal vaere etiketteret i overensstemmelse med artiklerne 15-18 , de i bilag VI anfoerte kriterier samt resultaterne af de undersoegelser , der er omhandlet i artikel 6 , medmindre der i saerdirektiver er fastsat andre forskrifter for farlige praeparater.«

6 Samtlige procesdeltagere i sagen ved Domstolen er enige om , at dette spoergsmaal boer besvares benaegtende .

7 Tiltalte i hovedsagen har principalt gjort gaeldende , at motorolie , som indeholder PCB , ikke er omfattet af begrebet »praeparater« i artikel 2 , stk . 1 , litra b ), i Raadets direktiv 79/831 af 18 . september 1979 om sjette aendring af direktiv 67/548 , subsidiaert , at et praeparat under alle omstaendigheder ikke kan anses som »farligt« , blot det indeholder et farligt stof , og at dette gaelder , uanset hvor stor en andel stoffet udgaar .

8 Den italienske regering har gjort gaeldende , at et praeparat ikke kan betegnes som »farligt« , jfr . artikel 2 , stk . 2 , i direktiv 67/548 , blot fordi det indeholder et farligt stof , og at det fremgaar af artikel 4 , stk . 2 , at de farlige stoffer eventuelt skal forsynes med en angivelse , der goer det muligt at vurdere praeparaternes farlighed . Denne angivelse skal tilvejebringes paa grundlag af kriterier , der fastlaegges i et senere direktiv , hvilket imidlertid endnu ikke er udstedt , hvorfor bestemmelserne i direktiv 67/548 alene maa antages at have karakter af en »programudtalelse« . Foelgelig maa udtrykket i direktivets artikel 5 »stofferne , hvadenten de foreligger som stoffer eller indgaar i praeparater« fortolkes paa baggrund af artiklerne 2 og 4 , og forstaas paa den maade , at der hermed menes de stoffer eller praeparater , der for oejeblikket er optaget paa den saerlige liste og som saadan bragt paa markedet . Hvad angaar de »farlige praeparater« , har man i direktivet indskraenket sig til at fremsaette visse principudtalelser , hvoraf en konkret gennemfoerelse kun er mulig under forudsaetning af en naermere afgraensning af de paagaeldende »praeparater« .

9 Kommissionen har gjort gaeldende , at direktiv 67/548 som hovedregel kun finder anvendelse paa stoffer , der som saadanne bringes paa markedet , og at de bestemmelser , som tillige naevner praeparater , maa betragtes som undtagelser . Selv om visse af disse bestemmelser saaledes finder anvendelse paa en raekke praeparater , saasom oploesningsmidler , farver , maling , lakker , lim , klister , trykfarver og dermed beslaegtede varer samt pesticider , er det kun i kraft af bestemmelserne i de tre saerdirektiver vedroerende disse praeparater , som udtrykkeligt henviser til direktiv 67/548 . Der findes saaledes ingen EF-ordning vedroerende emballering og etikettering af motorolie eller af andre praeparater , bortset fra de praeparater , som er omhandlet i de tre naevnte saerdirektiver .

10 Det bemaerkes , at der med henblik paa besvarelsen af det forelagte spoergsmaal boer foretages en sondring mellem det forhold , at farlige stoffer og praeparater , bringes i handelen og anvendes paa den ene side , og disses emballering og etikettering paa den anden side .

11 Reglerne for at bringe farlige stoffer og praeparater paa markedet samt for disses anvendelse findes i Raadets direktiv 76/769 af 27 . juli 1976 om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om begraensning af markedsfoering og anvendelse af visse farlige stoffer og praeparater ( EFT L 262 , s . 201 ), senest aendret ved direktiv 82/828 af 10 . december 1982 ( EFT L 350 , s . 34 ). Betegnelsen af disse stoffer og praeparater samt fastlaeggelsen af de naermere betingelser , hvorunder de kan bringes paa markedet og anvendes , er indeholdt i direktivets bilag , hvortil der er henvist i direktivets artikel 1 . Ifoelge bilagets punkt 1 , 3 . afsnit , maa praeparater , som indholder PCB , ikke bringes paa markedet , saafremt indholdet af PCB udgoer over 0,1 vaegtprocent , hvorfra der dog gaelder visse naermere angivne undtagelser . Bestemmelserne i dette direktiv er imidlertid ikke omtalt i det spoergsmaal , den nationale ret har forelagt .

12 Hvad angaar emballering og etikettering , maa der sondres mellem farlige stoffer og farlige praeparater . Med hensyn til farlige stoffer er det ubestridt , at direktiv 67/548 , i dettes aendrede affattelse , indeholder en raekke bestemmelser vedroerende disse stoffers emballering og de oplysninger , der skal vaere angivet paa emballagen paa etiketterne . Herom henvises navnlig til bestemmelserne i artiklerne 15-18 . Spoergsmaalet fra den nationale ret gaar ud paa , om disse bestemmelser ogsaa gaelder for farlige praeparater . Grunden til spoergsmaalets forelaeggelse er , at direktivet i flere af bestemmelserne ogsaa naevner praeparater , og navnlig , at det i artikel 5 , stk . 1 , indeholder foelgende bestemmelse : »Medlemsstaterne traeffer alle noedvendige foranstaltninger for , at stofferne , hvadenten de foreligger som stoffer eller indgaar i praeparater , ... kun kan markedsfoeres , saafremt disse stoffer er ... emballeret og etiketteret i overensstemmelse med artikel 15-18 , de i bilag VI anfoerte kriterier og resultaterne af de undersoegelser , der er omhandlet i artikel 6« .

13 Det fremgaar af selve ordlyden af direktivets artikler 15-18 , artikel 6 samt bilag VI , at samtlige disse bestemmelser udelukkende vedroerer farlige stoffer og ikke praeparater . Spoergsmaalet kan altsaa reduceres til , hvorvidt disse bestemmelser alligevel skal finde anvendelse paa praeparater paa grund af ordene »eller indgaar i praeparater« i direktivets artikel 5 .

14 Dette spoergsmaal maa besvares benaegtende af flere grunde .

15 Som det fremgaar af selve direktivets overskrift maa det fastslaas , at direktivets bestemmelser som hovedregel kun finder anvendelse paa farlige stoffer . Ifoelge artikel 1 ( som aendret ved artikel 1 i direktiv 79/831 ) tager direktivet nemlig »sigte paa en indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om : a ) anmeldelse af stoffer , b ) klassificering , emballering og etikettering af stoffer , der er farlige for mennesket og miljoeet , naar disse markedsfoeres i medlemsstaterne« .

16 Det af faellesskabslovgiver tilsigtede formaal er i oevrigt kommet til udtryk i samme direktivs fjerde betragtning , hvori det hedder : »som foelge af det forberedende arbejde , der endnu staar tilbage at udfoere , er det noedvendigt at goere den indbyrdes tilnaermelse af bestemmelser vedroerende farlige praeparater til genstand for fremtidige direktiver og derfor begraense dette direktiv til den indbyrdes tilnaermelse af bestemmelserne vedroerende farlige stoffer« .

17 Som Kommissionen har anfoert i sit indlaeg var det noedvendigt at udstede en raekke saerlige bestemmelser , fordi et praeparat ikke er farligt , blot fordi det indeholder et farligt stof , men at stoffets procentvise andel og kemiske virkninger naermere maa bestemmes . Raadet har saaledes hidtil kun udstedt tre saerdirektiver vedroerende en raekke praeparater , nemlig vedroerende oploesningsmidler ( direktiv 73/173 , EFT L 189 af 11.9.1973 , s . 7 ), vedroerende farver , maling , lakker , lim og klister , trykfarver og dermed beslaegtede varer ( direktiv 77/728 , EFT L 303 af 28.11.1977 , s . 23 ) samt vedroerende pesticider ( direktiv 78/631 , EFT L 206 af 29.7.1978 , s . 13 ), hvori henvises til visse af bestemmelserne i direktiv 67/548 vedroerende klassificering , emballering og etikettering af de naevnte praeparater .

18 Endelig bemaerkes , at den henvisning til en raekke farlige praeparater , som er indeholdt i visse bestemmelser i direktiv 67/548 , har karakter af en speciel henvisning og ikke kan give grundlag for en anden fortolkning .

19 Under disse forhold maa det fastslaas , at der ikke paa faellesskabsrettens nuvaerende stadium findes nogen generelle faelles eller harmoniserede regler vedroerende klassificering , emballering og etikettering af farlige praeparater i almindelighed , hvorfor det tilkommer medlemsstaterne selv at traeffe de bestemmelser paa omraadet , som de finder noedvendige . Direktiv 67/548 , som aendret ved direktiv 79/831 , foreskriver saaledes alene en pligt til at angive selve de farlige stoffer paa etiketten , men ikke de praeparater , som indeholder et eller flere af saadanne stoffer .

Afgørelse om sagsomkostninger


Sagens omkostninger

20 De udgifter , der er afholdt af den italienske regering og af Kommissionen for De europaeiske Faellesskaber , som har afgivet indlaeg for Domstolen , kan ikke godtgoeres . Da sagens behandling i forhold til hovedsagens parter udgoer et led i den sag , der verserer for den nationale ret , tilkommer det denne at traeffe afgoerelse om sagens omkostninger .

Afgørelse


Paa grundlag af disse praemisser

kender

DOMSTOLEN ( tredje afdeling )

vedroerende det spoergsmaal , som er forelagt af Pretura di Turino ved kendelse af 9 . juli 1984 , for ret :

Raadets direktiv 67/548 af 27 . juni 1967 om tilnaermelse af lovgivning om klassificering , emballering og etikettering af farlige stoffer ( EFT 1967 , s . 211 ), som aendret ved direktiv 79/831 af 18 . september 1979 ( EFT L 259 , s . 10 ), foreskriver alene en pligt til at etikettere selve de farlige stoffer , men ikke de praeparater , som indeholder et eller flere af saadanne stoffer .