61984J0144

DOMSTOLENS DOM (ANDEN AFDELING) AF 2 MAJ 1985. - CLAUDIA DE ANGELIS MOD KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER. - SAG 144/84.

Samling af Afgørelser 1985 side 01301


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


1 . Tjenestemaend _ hjemsted _ det sted hvor tjenestemanden havde bopael ved indkaldelsen _ forskellige begreber _ fastlaeggelse af hjemstedet _ kriterier _ det sted til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold

( Tjenestemandsvedtaegten , bilag VII , art . 7 , stk . 3 )

2 . Tjenestemaend _ hjemsted _ naturligt tilhoersforhold _ fastlaeggelse _ kriterier _ vedvarende formuemaessig og familiemaessig tilknytning

( Tjenestemandsvedtaegten , bilag VII , art . 7 , stk . 3 )

Sammendrag


1 . Begrebet hjemsted i artikel 7 , stk . 3 , foerste afsnit , i vedtaegtens bilag VII er et teknisk begreb , som laegges til grund ved fastlaeggelsen af visse af tjenestemandens oekonomiske rettigheder , hvorfor tjenestemandens hjemsted ikke maa forveksles med det sted , hvor han havde fast bopael og udoevede sit erhverv , inden han tiltraadte tjenesten .

I henhold til den naevnte bestemmelse fastlaegges tjenestemandens hjemsted ved hans tiltraeden , idet der tages hensyn til det sted , hvorfra han er blevet indkaldt , eller til hvilket han har et naturligt tilhoersforhold . Sidstnaevnte begreb er baseret paa det almindelige tjenestemandsretlige princip om , at tjenestemanden skal have mulighed for at bevare sine personlige relationer til det sted , som han i det vaesentlige er knyttet til , trods sin tiltraeden af tjenesten og afstanden mellem tjenestestedet og det naevnte sted .

2 . Med henblik paa fastlaeggelsen af det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold i henhold til artikel 7 , stk . 3 , i vedtaegtens bilag VII , kan der ikke som familiemaessig tilknytning ses bort fra det sted , hvor tjenestemanden boede med sin aegtefaelle og familie , inden de begge eller den ene af dem tiltraadte tjenesten . Der kan i den forbindelse ogsaa tages hensyn til andre former for vedvarende formuemaessig tilknytning end en tingsret , registreret i offentlige boeger .

Dommens præmisser


1 Ved staevning , indgivet til Domstolens justitskontor den 7 . juni 1984 , har Claudia De Angelis , tjenestemand ved Kommissionen for De europaeiske Faellesskaber , anlagt sag , hvori hun i det vaesentlige har nedlagt paastand om annullation af afgoerelsen af 9 . august 1983 , hvorved Kommissionen afviste hendes ansoegning om , at Ischia ( Italien ) fastlaegges som hendes »hjemsted« som grundlag for de vedtaegtsmaessige rettigheder med hensyn til rejser og ferie , der er forbundet med det naevnte begreb .

2 Sagsoegeren , der er italiensk statsborger , og som bor i Bruxelles , blev den 1 . december 1982 ansat som tjenestemand ved Kommissionen og placeret i Bruxelles . Siden den 22 . maj 1969 har hun vaeret gift og efter italiensk ret haft formuefaellesskab med F . De Angelis , der ligeledes er tjenestemand ved De europaeiske Faellesskaber , og som har vaeret placeret i Bruxelles siden den 1 . april 1970 . Indtil da havde sagsoegeren og hendes aegtefaelle bopael paa Ischia ( Italien ).

3 Ved skrivelse af 11 . april 1983 forelagde sagsoegeren i medfoer af vedtaegtens artikel 90 , stk . 1 , en ansoegning for ansaettelsesmyndigheden om at faa fastlagt Ischia som sit hjemsted i stedet for Bruxelles , hendes indkaldelsessted . Som bilag havde hun vedlagt forskellige dokumenter , bl.a . en erklaering fra Ischia kommune om , at aegteparret De Angelis var ejere af fast ejendom i kommunen .

4 I ansoegningen henviste sagsoegeren til artikel 7 , stk . 3 , foerste afsnit , i vedtaegtens bilag VII om fastlaeggelse og aendring af hjemstedet ; bestemmelsen har foelgende ordlyd :

»Tjenestemandens hjemsted fastlaegges ved hans tiltraeden , idet der tages hensyn til det sted , hvorfra han er blevet indkaldt , eller til hvilket han har et naturligt tilhoersforhold . Denne fastlaeggelse kan aendres i loebet af den paagaeldendes tjenestetid og ved hans fratraeden ved en saerlig afgoerelse truffet af ansaettelsesmyndigheden . Denne aendring kan i tjenestetiden kun ske i undtagelsestilfaelde og efter en behoerigt dokumenteret ansoegning fra tjenestemanden.«

5 Artikel 7 , stk . 3 , i vedtaegtens bilag VII blev naermere uddybet i Kommissionens afgoerelse af 15 . juli 1980 om almindelige gennemfoerelsesbestemmelser for anvendelse af artikel 7 , stk . 3 , i bilag VII til tjenestemandsvedtaegten . Afgoerelsens artikel 2 bestemmer :

»1 ) Ved tjenestemandens tiltraeden antages dennes hjemsted at vaere indkaldelsesstedet .

Paa tjenestemandens anmodning , indgivet inden for en frist paa et aar efter tiltraedelse af tjenesten , fastlaegges hjemstedet paa grundlag af dokumentation til det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold , saafremt dette sted ikke er identisk med indkaldelsesstedet .

2 ) Ved anvendelsen af denne afgoerelse forstaas ved :

_ indkaldelsessted : det sted , hvor tjenestemanden havde sit faste opholdssted ved indkaldelsen . Midlertidigt opholdssted , blandt andet i forbindelse med studier , militaertjeneste , praktik eller ferie betragtes ikke som fast opholdssted ;

_ det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold ; det sted , til hvilket han :

a ) har den naermeste familiemaessige tilknytning , som bortset fra saerlige velbegrundede tilfaelde vil vaere

_ foraeldrene eller en af disse ; eller i mangel deraf bedsteforaeldrene eller en af disse ; eller i mangel deraf svigerforaeldrene eller en af disse ; eller i mangel deraf soeskende , eller

_boernene , eller et eller flere af disse ;

b ) har formuemaessig tilknytning som ejer af fast ejendom i form af bygninger eller dele deraf ;

c ) knytter sine vaesentligste saavel aktive som passive interesser i forbindelse med sit borgerlige tilhoersforhold .

Saafremt de tre i litra a ), b ) og c ) anfoerte kriterier ikke er opfyldt paa samme sted , anses det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold , for at vaere enten det sted , hvor mindst to af disse tre kriterier er opfyldt , eller hvis et saadant sted ikke foreligger , det sted , til hvilket tjenestemanden har den naermeste familiemaessige tilknytning , i dette tilfaelde udelukkende udtrykt ved forholdet til foraeldrene eller boernene .

3 ) Saafremt der ikke findes et sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold i henhold til de i stk . 2 , andet led , anfoerte kriterier , fastlaegges tjenestemandens hjemsted til hans indkaldelsessted .

... «

6 I sin egenskab af ansaettelsesmyndighed afslog kontorchefen i afdelingen »administrative og oekonomiske rettigheder« ved Kommissionen sagsoegerens ansoegning ved skrivelse af 9 . august 1983 , idet han anfoerte , at Ischia ikke kunne fastlaegges som sagsoegerens hjemsted , da hun ikke havde fremlagt skoede som bevis for , at den faste ejendom , hun erklaerede at vaere ejer af paa Ischia , helt eller delvis havde tilhoert hende , siden hun tiltraadte tjenesten . Ved skrivelse af 12 . oktober 1983 begrundede kontorchefen afslaget naermere , idet han anfoerte , at »som bevisdokumenter i forbindelse med de naevnte vedtaegtsbestemmelser kan kun anerkendes en tingbogsattest eller et notarialiter oprettet dokument , hvoraf det fremgaar , at en person er ejer af en fast ejendom« .

7 Ved skrivelse , registreret hos Kommissionen den 8 . november 1983 , indgav sagsoegeren en klage vedroerende ovennaevnte skrivelse af 9 . august 1983 , hvori hun kraevede Ischia fastlagt som sit hjemsted .

8 Sagsoegerens klage blev ikke besvaret inden for den i vedtaegtens artikel 90 fastsatte frist .

9 Sagsoegeren har anfoert , at det sted , til hvilket en tjenestemand har et naturligt tilhoersforhold , bestemmes ud fra hans familiemaessige og formuemaessige tilknyt ning samt hans aktive og passive interesser . I sidstnaevnte henseende har sagsoegeren paapeget , at hun er italiensk statsborger , og at hun er optaget i folkeregistret og paa valglisten i Ischia kommune . For saa vidt angaar sin familiemaessige tilknytning har hun bemaerket , at hendes aegtefaelle og hun selv har vaeret enige om at indrette deres og familiens bolig paa Ischia , der er fastlagt som hjemsted for hendes aegtefaelle .

10 Med hensyn til spoergsmaalet om den formuemaessige tilknytning har sagsoegeren gjort gaeldende , at hun faktisk har en raekke rettigheder og forpligtelser vedroerende en fast ejendom . Hun har anfoert , at hun i 1975 sammen med sin mand lod udvide og indrette en ejendom paa Ischia , som hendes mand havde ladet opfoere , inden de blev gift . Arbejdet blev finansieret ved et i faellesskab optaget laan . De har saaledes i faellesskab en fordringsret over ejendommen . Sagsoegeren har tilfoejet , at hun efter italiensk ret kan bebo og benytte ejendommen , ligesom hun kan modsaette sig et salg , hvilket er en del af tingsretten . Endelig har sagsoegeren understreget , at hun efter italienske civilretlige regler vil arve en egentlig ejendomsret .

11 Sagsoegeren har desuden fremhaevet , at afslaget paa at fastlaegge Ischia som hendes hjemsted , saaledes som det er sket for hendes mand , noedvendigvis betyder en uberettiget adskillelse af familien , idet hendes mands ferie er forlaenget med fem rejsedage . Man kan ikke forestille sig , at to aegtefaeller , som har faelles bopael , har deres naturlige tilhoersforhold til forskellige steder . Kommissionens adfaerd bliver endnu mere selvmodsigende , naar henses til , at den har ydet sagsoegeren rejsedage , for at hun kunne tage til Ischia for at afgive stemme , men afviste at yde hende rejsedage , for at hun kunne tage til aegteparrets bopael paa Ischia .

12 Kommissionen har ikke bestridt , at sagsoegeren opfylder kriterierne med hensyn til aktive og passive interesser . Den har derimod anfoert , at det ikke er korrekt at fortolke begrebet formuemaessig tilknytning saaledes , at det omfatter enhver form for formuemaessigt tilhoersforhold , som en tjenestemand kan have til et sted . Ifoelge Kommissionen betyder begrebet derimod , at tjenestemanden skal have en tingsret over den faste ejendom , ikke noedvendigvis en ejendomsret , og at en brugsret kan vaere tilstraekkelig . En fordringsret , der mere generelt vedroerer den faste ejendom , er ikke tilstraekkelig . Sagsoegerens opfattelse paa det punkt er ensbetydende med , at en tjenestemand kan faa et hvilket som helst formuemaessigt tilhoersforhold til et bestemt land ved hjaelp af en fordringsret , som han selv kan skaffe sig . En saadan situation er ukontrollabel og uacceptabel . Kommissionen har desuden bemaerket , at kriterierne med hensyn til en vedvarende formuemaessig tilknytning maa vaere objektive , og de tilsvarende tinglige rettigheder maa vaere klart definerede og registreret i offentlige boeger ( tingboeger ), for at de kan vaere grundlag for saadanne kriterier . Ifoelge Kommissionen findes der ingen almindelig regel om , at to tjenestemaend , der er gift , skal behandles ens i alle administrative henseender . Selv om fortolkningen af en vedtaegtsbestemmelse i det konkrete tilfaelde betyder en familiemaessig adskillelse , maa den alligevel laegges til grund . Endelig kan tjenestefrihed i forbindelse med valg ikke sammenlignes med aarlig ferie . Det er fuldt ud logisk at yde sagsoegeren rejsedage , naar hun kun kan udoeve sin stemmeret paa Ischia .

13 Paa baggrund af disse forskellige opfattelser bemaerkes foerst , at en tjenestemands hjemsted i henhold til artikel 7 , stk . 3 , foerste afsnit , i vedtaegtens bilag VII fastlaegges ved hans tiltraeden , idet der tages hensyn til det sted , hvorfra han er blevet indkaldt , eller til hvilket han har et naturligt tilhoersforhold . Dernaest bemaerkes , at begrebet hjemsted er et teknisk begreb , der angiver det sted , der skal laegges til grund ved udbetalingen af det faste beloeb til daekning af den eller de to aarlige rejser mellem tjenestested og hjemsted ( artikel 8 , stk . 1 , i bilag VII ), ved godtgoerelsen af rejseudgifter fra tjenestestedet til hjemstedet ved udtraeden af tjenesten for tjenestemanden selv , hans aegtefaelle og de personer , han har forsoergerpligt over for ( artikel 7 , stk . 1 , i bilag VII ), ved beregningen af rejsedage ud over den aarlige ferie ( artikel 7 , stk . 4 , i vedtaegtens bilag V ), og , saafremt en tjenestemand afgaar ved doeden , ved opgoerelsen af det beloeb , institutionen godtgoer til daekning af udgifterne i forbindelse med transporten af afdoede til den paagaeldendes hjemsted ( vedtaegtens artikel 75 ). Som det allerede fremgaar af Domstolens dom af 9 . marts 1978 ( Herpels mod Kommissionen , sag 54/77 , Sml . s . 585 ), er begrebet hjemsted ikke det samme som det sted , hvor tjenestemanden havde fast bopael inden sin tiltraeden af tjenesten , og hvor han udoevede sit tidligere erhverv . Der maa derfor foretages en klar sondring mellem det sted , hvor tjenestemanden havde bopael ved indkaldelsen , og det sted , til hvilket han har et naturligt tilhoersforhold . Sidstnaevnte begreb er baseret paa det almindelige tjenestemandsretlige princip om , at tjenestemanden skal have mulighed for at bevare sine personlige relationer til det sted , som han i det vaesentlige er knyttet til , trods sin tiltraeden af tjenesten og afstanden mellem tjenestestedet og det naevnte sted .

14 I den forbindelse bemaerkes , at det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold , i artikel 2 i Kommissionens afgoerelse af 15 . juli 1980 med rette generelt defineres som det sted , til hvilket tjenestemanden har baade a ) den naermeste familiemaessige tilknytning , b ) formuemaessig tilknytning og c ) knytter sine vaesentligste saavel aktive som passive interesser i forbindelse med sit borgerlige tilhoersforhold .

15 For saa vidt naermere angaar den formuemaessige tilknytning , understreges det i ovennaevnte artikel , at den skal vaere »i form af bygninger eller dele deraf« . Under sagen har Kommissionen fortolket artiklen paa den maade , at tjenestemanden for at vaere omfattet af bestemmelsen skal have en i offentlige boeger ( tingboeger ) registreret tingsret over en fast ejendom , og ikke blot en almindelig fordringsret over bygninger eller dele deraf .

16 Denne fortolkning kan ikke tiltraedes . Kommissionens afgoerelse af 15 . juli 1980 er blot en fortolkning og praecisering af artikel 7 , stk . 3 , i bilag VII , som med hensyn til fastlaeggelsen af tjenestemandens hjemsted henviser til det sted , til hvilket han har et naturligt tilhoersforhold . Hverken artikel 7 , stk . 3 , i vedtaegtens bilag VII eller Kommissionens afgoerelse af 15 . juli 1980 er til hinder for , at andre former for vedvarende formuemaessig tilknytning end en tingsret , registreret i offentlige boeger , ligeledes kan laegges til grund ved fastlaeggelsen af det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold .

17 I den foreliggende sag har sagsoegeren godtgjort , at hun faktisk har formuemaessig tilknytning som ejer af fast ejendom i form af bygninger , idet hun i 1975 sammen med sin mand lod udvide og indrette den ejendom paa Ischia , som de anser for deres faelles og familiens bopael . De paagaeldende arbejder blev finansieret ved et laan optaget i faellesskab , som de haefter for med deres bodele , og det indebaerer ifoelge sagsoegeren , at faellesejet har en fordringsret over ejendommen , hvilket Kommissionen ikke har bestridt . Sagsoegeren har desuden gjort gaeldende , at hun efter italiensk ret dels kan modsaette sig salg af ejendommen , dels kan bebo og benytte den , hvilket er en del af de tinglige rettigheder over den .

18 Det maa herefter fastslaas , at en saadan tilknytning kan vaere udtryk for en vedvarende tilknytning , som den paagaeldende institution skal vurdere i hvert enkelt tilfaelde . Der er tale om tilstraekkeligt objektive forhold , som institutionen kan kontrollere , og de rummer lige saa lidt som tinglige rettigheder , der er registreret i offentlige boeger , mulighed for en eventuel fejlagtig anvendelse af vedtaegtens be stemmelser . I den foreliggende sag har Kommissionen ikke taget hensyn til saadanne forhold , idet den i skrivelsen af 12 . oktober 1983 anfoerte , at »i forbindelse med de paagaeldende vedtaegtsbestemmelser kan kun anerkendes en tingbogsattest eller et notarialiter bekraeftet dokument , hvoraf det fremgaar , at en person er ejer af en fast ejendom« .

19 Den omtvistede afgoerelse er saaledes paa det punkt behaeftet med en aabenbar retsvildfarelse .

20 Med henblik paa fastlaeggelsen af det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold i henhold til artikel 7 , stk . 3 , i bilag VII , bemaerkes desuden , at der ikke kan ses bort fra det sted , hvor tjenestemanden bor med sin aegtefaelle og familie , og der tillige er tale om en familiemaessig tilknytning , for saa vidt aegtefaellerne havde permanent bopael dér , inden de begge eller en af dem tiltraadte tjenesten . Naar det i artikel 2 , stk . 2 , andet led , litra a ), i afgoerelsen af 15 . juli 1980 bestemmes , at der ved det sted , til hvilket tjenestemanden har et naturligt tilhoersforhold , kan forstaas det sted , til hvilket han har den naermeste familiemaessige tilknytning , som i mangel af foraeldrene eller bedsteforaeldrene vil vaere svigerforaeldrene eller en af disse ( paa tysk : Schwiegereltern oder einen Schwiegerelternteil ; paa engelsk : parents-in-law , or either parent-in-law ; paa nederlandsk : zijn schoonouders of één van beiden ), er det ikke logisk at se bort fra det sted , hvor aegtefaellen , til hvem den familiemaessige tilknytning noedvendigvis er snaevrere , selv har et naturligt tilhoersforhold .

21 Da Kommissionen i naervaerende sag afslog sagsoegerens ansoegning om at faa fastlagt Ischia som sit hjemsted , tog den aabenbart heller ikke i betragtning , at hendes aegtefaelles hjemsted er fastlagt til Ischia , og at aegtefaellerne , inden de hver for sig tiltraadte tjenesten ved institutionerne , havde vaeret enige om at tage faelles bopael dér .

22 Af det anfoerte foelger , at Kommissionens afgoerelse af 9 . august 1983 vil vaere at annullere , og at sagen skal hjemvises til Kommissionen , for at den kan vurdere spoergsmaalet om fastlaeggelse af sagsoegerens hjemsted paa grundlag af de ovenfor naevnte kriterier .

Afgørelse om sagsomkostninger


Sagens omkostninger

23 I henhold til procesreglementets artikel 69 , stk . 2 , doemmes den part , der taber sagen , til at afholde sagens omkostninger . Kommissionen har tabt sagen og boer derfor afholde sagens omkostninger .

Afgørelse


Paa grundlag af disse praemisser

udtaler og bestemmer

DOMSTOLEN ( anden afdeling )

1 ) Kommissionens afgoerelse af 9 . august 1983 annulleres .

2 ) Sagen hjemvises til Kommissionen til fornyet behandling .

3 ) Kommissionen afholder sagens omkostninger .